View Full Version : Književnost - Kviz
Pages :
[ 1]
2
3
4
5
6
7
8
PITANJE BROJ 1.
koliki fond riječi je šekspir koristio u svojim djelima? tj, sa kolko različitih riječi je napisao sva svoja djela? može i približno...
primjera radi, fond našeg jezika je, po raznim izvorima, od 200 do 400 hiljada riječi.
posto niko nezna odgovor, a veoma je interesantan, evo da kazem - sekspir je u svim svojim djelima koristio 16.000. rijeci. zapanjijuc podatak.
sledece pitanje, veoma lako: kao se zove glavni lik, detektiv, u romanima agate kristi?
Herkul Poaro :)
Nijesam siguran, ali Poaro je porijeklom iz Belgije, bjese li tako?
da , da, poaro iz belgije...
aj @simm, postavljas sledece...
Sta je izjavio stari Bolkonski kad mu je sin kretao u Borodinsku bitku? :)
Ko je napisao "Rat i Mir"? ;)
tolsoj. a inace, film snimljen po knjizi rat&mir je najskuplji svih vremena, preko pola milijarde eura.
cuveni njemacki pisac karl maj, koji je napisao brojne i do sad neprevazidjene romane o divljem zapadu, je posjetio ameriku koliko puta?
Nula puta.
Gdje je bio Karl Maj dok je pisao Vinetu?
cini mi se u zatvoru, il tako nesto?
U zatvoru. Vas vijek je bio duzan ruzan. :)
ok, idemo na druge pisce i stilove:
od koje bolesti je bolovao dostojevski cijeloga zivota, sto neki kriticari uzimaju kao jedan od glavnih razloga njegove genijalnosti?
Zor_djevojka 02-07-08, 08:45 epilepsija?
fokner. mada je nedje preveden i kao buka i bes.
na kojem poslu je carls bukovski proveo najvishe vremena u zivotu? cime se najvishe bavio (sto i opisuyje u jednom od svojih romana) ?
ja samo znam da je imao mnogo neobican zivot..
mada korijeni toga su jos u djetinstvu
pisao je romane i pripovijetke, ali cini mi se i pjesme.mozda sam sad zsece lupila :D
Mislim da je zivio u LA, i ima neko djelo, dal roman, dal pripovijetku ljubav i ludosti L.A-a..
a sta je radio i dje to opisuje..ne znam :)
e, evo male pomoci: odgovor ima na forumu, u pdf knjizevnost, na temi o bukovskom :)...
...kao postar?(nijesam gledala temu o njemu;))
Iz kojeg književnog djela je uzet naziv za jedan popularni internet pretraživač?
...kao postar?(nijesam gledala temu o njemu;))
Wawy,oce li odgovor? Tacno, netacno? :)
je, tacno uglavnom. izvini, nisam ni gledao ovaj pdf. mada je radio i druge poslove vezano za postu...
shoot next! :)
Eve ga :)Iz kojeg knjizevnog djela je uzet naziv za jedan popularni internet pretrazivac?
Angelina75 04-07-08, 00:41 ajd' ja da lupim pa da ostanem ziva....
nemojte mi se smijat ako pogresim?:biggrin::biggrin::biggrin:
da nije Guliverova putovanja.......:unsure:
Eve ga :)
moze li pomoc, koje je ime pretrazivaca? i ovako je tesko.. :)
Jes, ali koji pretrazivac? :)
Angelina75 04-07-08, 00:50 Yahoo:bye1:
hmm, ako je 'alta vista' - onda je iz terminatora: "alta la vista bejbi"...
Angelina75 04-07-08, 00:59 hmm, ako je 'alta vista' - onda je iz terminatora: "alta la vista bejbi"...
a terminator spada u knjizevnost?
Angelina75 04-07-08, 01:01 Yahooooo :)
kasnis simmce.....kasnis:whistling2:...:D:D
Ma neka kasnim ... al zato kad dodjem onda sam dosao ono skroz! :D :D :D
Angelina75 04-07-08, 01:05 stvarno simm??:biggrin::biggrin:...da te ja ipak sacekam??...da ne zurim??:biggrin:jel' ja ono postavljam sad pitanje???:confused:
Tvoj red, tako kazu zvijezde :tooth:
Angelina75 04-07-08, 02:07 “Kada se rađala naša planeta najljepši susret mora i kopna mora da se dogodio na Crnogorskom primorju. A kada su sijani biseri prirode, punim šakama su bacani na ovo tlo”
to je rekao jedan cuveni engleski pisac...Posebno je lepo znao da stihom iskaze impresiju koju stekne o nekom mestu- putopisac liricar. Slobodarski duh i pesničko delo engleskog buntovnika nadahnuli su mnoge velike pesnike, kao što su npr. Puškin, Ljermontov, Lamartine i dr.Prva ljubavna iskustva dozivljava sa svojom religioznom dadiljom!Izuzetne lepote i sarma ali hrom od rodjenja.Rodio se kao deklasirani aristokrata, no kasnije se, najvise uz pomoc pera, ponovo uzdize do najviših krugova aristokratijea umro je u borbi za oslobođenje Grčke od turskog jarma....Inace je prvak romantizma:yes513:
da, dodao bih jos njegovoj biografiji manje poznatu cinjenicu i da je bio homoseksualac. lord bajron.
Angelina75 04-07-08, 02:12 da, dodao bih jos njegovoj biografiji manje poznatu cinjenicu i da je bio homoseksualac. lord bajron.
pa nije bas zasigurno dokazano:unsure:...jeste da je voleo svog prijatelja Matjusa veoma...ali to ne znaci da je imao s njim sexualne odnose....imao je covek 2 braka i 2 cerke iz ta 2 braka...a cak je doziveo da mu jedna i umre...
a inace...pogodio si ko je u pitanju......
pa nije bas zasigurno dokazano
jeste, dokazano je, u pismima koje je razmjenjiva se sve vidi crno na bijelo :)
sledece pitanje:
u kojoj knjizi je (prvi put) opisano kako je savle promijenio ime u pavle? (laganica... :))
u kojoj knjizi je (prvi put) opisano kako je savle promijenio ime u pavle? (laganica... :))
U Novom zavjetu (Djela, 13:9, 26:14-24)
ajd' ja da lupim pa da ostanem ziva....
nemojte mi se smijat ako pogresim?:biggrin::biggrin::biggrin:
da nije Guliverova putovanja.......:unsure:
U pravu si. U četvrtom dijelu Guliverovih putovanja on dolazi u zemju u kojoj su plemenita i uzvišena bića konji, a Jahui su besprizorna i krajnje odvratna bića (ljudi).
O čemu je Džonatan Svift pisao a što je nauka mnogo kasnije potvrdila?
mos da preformulishesh pitanje, preshiroko je... mislim - malo konkretnije?
Imaš pravo da je pitanje malo neodređeno, ali ne znam kako da preciznije postavim a da ne otkrijem o čemu se radi. U pitanju je astronomska tema...
Zor_djevojka 04-07-08, 20:59 neshto vezano za satelite planete Mars, bjeshe li?
Tačno rosse...pisao je o dva Marsova satelita 156 godina prije nego što su otkriveni i prije nego što je uopšte postojao teleskop kojim bi se mogli vidjeti. Čak su i dimenzije koje je naveo skoro tačne. Interesantan je bio taj Svift
U pitanju je astronomska tema...
Tačno rosse...pisao je o dva Marsova satelita 156 godina prije nego što su otkriveni i prije nego što je uopšte postojao teleskop kojim bi se mogli vidjeti. Čak su i dimenzije koje je naveo skoro tačne. Interesantan je bio taj Svift
e, steta sto je u vezi astronomije, jer interesantno je da je on takodje po prvi put opisao kompjuter...
po kojem gradu je dobila ime glavna junakinja servatesovog "don kihota"?
Angelina75 05-07-08, 22:34 ....proglasi sebe za viteza Don Kihota od Manče, svom konju nadenu ime Rosinante (šp. Rocinante), odabra Aldonsu Lorenzo ((šp. Aldonsa Lorenzo), seljančicu iz susednog sela, za svoju damu kojoj će posvećivati svoja junaštva i dobra dela i prekrsti je u Dulsineja od Toboza (šp. Dulcinea de Tobozo), te krenu na put u potrazi za avanturama.
da nije El Toboso?:yes513:
..... is a town and municipality located in the province of Toledo, Spain. According to the 2001 census, El Toboso has a total population of 2,069 inhabitants. The economy of the town is based on wine production and cattle, and sheep
ne. misli se na dulsineja...
Angelina75 05-07-08, 22:48 e pa nije......Dulcinea nije grad u Spaniji!!!!!:nonono:
da preformulishem pitanje, mozda ce bit jassnije: po kojem je gradu Dulcineja dobila ime?
Angelina75 05-07-08, 22:57 jel' On nju preimenovao??...jeste...i njeno ime je Dulsineja od Toboza šp. Dulcinea de Tobozo..i sta sad???zar El Tobozo nije grad u Spaniji??????:shocked542:.....
da preformulishem pitanje ponovo: po kojem gradu je servantes svojoj glavnoj junakinji 'don kihota', (ako se ne racuna mazga sanca panse, koja je takodje svojevrsna junakinja) dulchineji, dao bas ime dulcineja?
Zor_djevojka 05-07-08, 23:04 da nije Ulcinj, kukala...
a jeste rosso, jer je Servantes 5 godina zarobljen bio bas u tu ali tad se zvao Cita di Dolcinio
jes, po ulcinju, @mala_glupa. postavljas sledece...
Evo jedno lagano pitanje:
Koje je pravo ime i prezime Ephraima Kishona?
Ferenc Hoffmann.
okle je majka danila kiša,a đe je i on proveo jedan dio rane mladosti?
Odgovor je - Cetinje.
Kojem pjesniku, ljekaru, su umrli djeca i zena, pa je posle te tragedije nastala zbirka pjesama nazvana po njima?
P.S. Super vam je ideja za kviz, steta sto nemam vise vremena ovih dana da se igramo. :) Znam da je trebalo da sacekam potvrdu da li je odgovor tacan, ali nemam vremena da cekam pa da postujem, izvinjavam se.
P.S. Super vam je ideja za kviz, steta sto nemam vise vremena ovih dana da se igramo. :)
eh, nista super ideja, davaj reputaciju... :D
Zor_djevojka 06-07-08, 09:49 Odgovor je - Cetinje.
Kojem pjesniku, ljekaru, su umrli djeca i zena, pa je posle te tragedije nastala zbirka pjesama nazvana po njima?
P.S. Super vam je ideja za kviz, steta sto nemam vise vremena ovih dana da se igramo. :) Znam da je trebalo da sacekam potvrdu da li je odgovor tacan, ali nemam vremena da cekam pa da postujem, izvinjavam se.
Jovan Jovanovic ZMaj, pobogu..Djulici i Djulici uveoci :(... Je l?
Jovan Jovanovic ZMaj, pobogu..Djulici i Djulici uveoci :(... Je l?
Jeste! ;) Zena mu se zvala Ruža (turcizam djul - ruža).
u kom gradu se odvija radnja markesovog romana "100 godina samoce"?
Supruga Svetozara Corovica je bila sestra kojeg poznatog pjesnika?
e sad... moze neka pomoc, ja nemam pojma ni ko ti je taj corovic, a kamoli pashenog, il ko mu vec dodje... :)
evo pomoc pjesnik je iz Mostara mislim da je dosta
ako mislis na peru zubca "U Mostaru sam voleo neku Svetlanu...", itd, on nije iz mostara... (jesam blizu? :))
nisi:secret:
ovaj je pisac iz Mostara, nekad 90-te je snimljena serija o njemu,poznat covjek
Živeo je u istom veku sa Aleksom Šantićem, da nije on? :)
bravo
jeste Aleksa Santic
U delima kog pisca su najčešće teme iz zamrsenog sveta prava, a na osnovu njegovih dela su snimljeni i mnogi filmovi?
ovo je bas da bubnem Robert Ludlam?
ako niej toma fila, neznam ko bi moga bit... :D..
mozel pomoc? ;)
ako niej toma fila, neznam ko bi moga bit... :D..
mozel pomoc? ;)
Šališ se Wawy, Američki pisac, mnogi poznati glumci su oživeli likove iz njegovih dela! ;)
Malo, evo videla sam. :) Nije Artur! :)
Malo, evo videla sam. :) Nije Artur! :)
Theodore Dreiser?:unsure:
Zor_djevojka 08-07-08, 13:02 ne no Dzon Fante..ili Dzejms Paterson.:)
Sad viđeh da je u pitanju američki pisac.
Erle Stanley Gardner i njegov junak Perry Mason?
Evo mala pomoć u jednoj ekranizacije njegove knjige glavni glumci su bili Denzel Vošington i Džulija Roberts. Nadam se da je sada lakše! :)
Erle Stanley Gardner i njegov junak Perry Mason?
Ne vjerujem, Perry Mason je deKtektiv :)
Evo mala pomoć u jednoj ekranizacije njegove knjige glavni glumci su bili Denzel Vošington i Džulija Roberts. Nadam se da je sada lakše! :)
Dosije Pelikan ;) Džon Grišam :)
Koji broj cipele je nosila Ingrid Bergman? :D
Nije pitanje iz književnosti, ali mislim da je bila nogata 42-43, čini mi se :D
Ijuuuu, totalno sam pobrkana danas. :) Mogu li da postavim drugo pitanje?
p.s. nije ni 42 ni 43 :D
Zor_djevojka 08-07-08, 13:39 dok se vi dogovorite, evo vam jedno na usput..
koja knjizhevnica je skonchala svoj zhivot tako shto je gurnula glavu u pec?
Ne vjerujem, Perry Mason je deKtektiv
Nije nego advokat :)
dok se vi dogovorite, evo vam jedno na usput..
koja knjizhevnica je skonchala svoj zhivot tako shto je gurnula glavu u pec?
Ao, što mi je to poznato... Pjesnikinja, znam da je spalila skoro sve pjesme, sestra je uspjela da joj sačuva neke... A i bila je psihički labilna. Mlada, plavuša... Još samo da se $etim imena...
Zor_djevojka 08-07-08, 13:44 prije toga je josh jednom pokushala samobustvo kad se naklljukala ljekovima..Bila je udata i imala je dvoje djece, chini mi se ;)
Zor_djevojka 08-07-08, 14:14 Ljubi je majka pametnu..to ti je na mene, znash :D
|
|