View Full Version : Poremećaji govora

BlackWoman
26-10-06, 14:20
Najizraženiji poremećaji u govoru su kod djece u dobi od 3 - 6 godina. Po pravilu, nakon toga djeca bi trebalo da govore čisto.

Evo par stvarčica o tome:

Dijagnoza "usporen razvoj govora" najčešće se postavlja kod djece čiji je govor još uvijek u razvoju (djeca u dobi do tri, četiri godine). Djeca razumiju govor svoje okoline, ali se služe rečenicama koje nisu primjerene kronološkoj dobi. Naime, djeca u dobi od tri godine već bi se trebala služiti gramatički ispravnim rečenicama i to ne onim najjednostavnijim (kod neke djece te dobi već se u govoru mogu naći uzročne, vremenske pa čak i objektne rečenice). Izgovor još nije čist, nesustavne greške česte su kod duljih riječi, prilozi vremena i brojevi još nisu usvojeni, rječnik je sužen, ali je struktura rečenice ispravna. U djece s usporenim razvojem govora izostat će razvoj rečenice. U rečenici će nedostajati vezne riječi, pomoćni glagoli, prijedlozi, veznici, rječnik će biti siromašan, a izgovor glasova zaostajat će za izgovorom vršnjaka. Ako dijete dosta govori, spontano se izražava dugim pa i složenim rečenicama, ali one obiluju agramatizmima i nesustavnim greškama, nezrele konstrukcije za dob te ako se u govoru i dalje uočavaju odstupanja od standardnog izgovora tada se postavlja dijagnoza "govor na granici dislalije i nedovoljno razvijenog govora"

DYSLALIA ILI NEISPRAVAN IZGOVOR GLASOVA

Ovisno o uzrocima, glasovni sustav pojedinca može biti oštećen u manjoj ili većoj mjeri. Kod rascjepa nepca poremećen je praktički cijeli glasovni sustav. Ostala su odstupanja na sreću blaža, pa se kod tzv. organskih i funkcionalnih oštećenja gotovo redovito radi o skupinama glasova ili njihovim kombinacijama, ali rijetko o cijelom izgovornom sustavu. Najčešće su poremećeni frikativi S, Z, Š, Ž, afrikate C, Č, Ć, DŽ, Đ, te glasovi R i L.Ovisno o skupini glasova koja je zahvaćena poremećajem, neispravan izgovor glasova dijeli se u nekoliko skupina: SIGMATIZAM, ROTACIZAM, LAMBDACIZAM, KAPACIZAM I GAMACIZAM, TETACIZAM I DELTACIZAM, TETIZAM i ETACIZAM.

SIGMATIZAM se u našem sustavu odnosi na neispravan izgovor glasova S, Z, C; Š, Ž, Č, DŽ; ŽĆ, Đ. Glasovi iz skupine sigmatizma mogu biti zamijenjeni i drugim glasovima. Najčešće su zamjene sa glasovima T i D. Zamjene za T i D vezane su za mlađu djecu i rijetke su poslije treće godine.ROTACIZAM se odnosi samo na poremećen izgovor glasa R.LAMBDACIZAM obuhvaća neispravan izgovor glasova L i LJ.

KAPACIZAM i GAMACIZAM su nazivi za poremećaje glasova K i G. Ova dva glasa samo u iznimnim situacijama bivaju izostavljena i tada se najčešće radi o poremećaju organskog podrijetla. Najčešće su ti glasovi supstituirani / zamijenjeni s glasovima T i D. Poremećen izgovor glasova K i G ne bi se smio tolerirati poslije treće godine.

TETACIZAM i DELTACIZAM nazivi su za poremećen izgovor glasova T i D. Riječ je o prvim glasovima i iznimno su rijetko poremećeni. Omisija se javlja samo uz teška organska oštećenje.

TETIZAM se odnosi na poremećaj izgovora kada veći broj suglasnika prelazi u T odnosno D. Naime, dijete i ovdje poštuje zvučnost i bezvučnost. Tetizam je karakterističan za zaostali razvoj govora.

ETACIZAM je naziv za poremećaj samoglasnika E, koji je ujedno i jedini samoglasnik koji može biti poremećen u sklopu tzv. funkcionalnih dislalija. Etacizam upućuje na moguća blag oštećenja središnjeg živčanog sustava koja se manifestiraju u govoru.

MUCANJE

Mucanje (balbuties) ili eng. stuttering je najpoznatiji poremećaj, ali na sreću nije i najučestaliji. Lako je prepoznatljiv zbog svojih specifičnih manifestacija, a to su: ponavljanje dijelova riječi ili rečenice, produžavanje glasova, zastoji u govoru, neadekvatne puze, ubacivanje različitih glasova, poštapalice, dulje trajanje govora, razni nepotrebni zvukovi i sl. Mucanje mogu pratiti i druge negovorne pojave po osobu koja muca kao što su: strah pred govorom i govornim situacijama, tikovi, različiti pokreti glave, tijelom ili udovima, neadekvatne fiziološke reakcije, strah, emocionalne nestabilnost, smanjena koncentracija, izbjegavanje vizualnog kontakta sa sugovornikom i sl. Svi autori koji su se bavili problematikom mucanja slažu se da je broj muške djece koja mucaju veći od broja ženske djece. Razlozi ove pojave do danas nisu u potpunosti razjašnjeni. Ista je situacija i kod pitanja nasljednosti mucanja. Iako novije studije naglašavaju he
Fiziološko mucanje česta je pojava u dobi između druge i treće godine djetetovog života. Preklapa se u najvećem broju slučajeva s intenzivnim razvojem govora. Simptomatski u potpunosti nalikuje pravom mucanju, ali je važno naglasiti da je to prolazna faza koja u najvećem broju slučajeva ako se ne intervenira direktno u govor djeteta, ne ostavlja nikakve posljedice na dječji govor.

BRZOPLETOST

"brzopletost je poremećaj pripremnih misaonih procesa koji prethode govoru i zasniva se na hereditarnim predispozicijama. Brzopletost je verbalna manifestacija središnje jezične neuravnoteženosti koja zadire u sve kanale komunikacije." Zbog verbalnih obilježja (jedan od najčešćih simptoma su zastoji u govoru) često se u diferencijalnoj dijagnostici zna zamijeniti s mucanjem.Kakvo je dijete s brzopletošću? To je obično neuredno, simpatično, nemirno, vedro, otvoreno dijete. Vrlo teško prihvaća norme okoline. Jede kad je gladno, spava kad mu se spava, zaboravlja se oprati ili staviti na se uobičajene dijelove odjeće. Svaka igra mu brzo dosadi. U školi su to djeca koja brbljaju, dižu se iz klupe, ne slušaju što im se govori. Zaboravljaju zadaće, knjige i sl. Budući da se govor uči slušanjem, djeca brzopletaši i govor nauče aproksimativno budući da na njega nikada nisu obraćala dovoljno pozornosti. Govor je savladan površno pa se često polaskom u školu iskristaliziraju i druge smetnje, a najčešće smetnje čitanja i pisanja.

ikarus
26-10-06, 15:09
Super Bleky ! Opsirno i strucno objasnjeno. Iznecu ti jedan interesantan
slucaj o svojoj deci.
Najstarija mi je cerka 1974- Zatim sledi sin 1978 - pa
najmladje cerka 1980. Naravno najstarija je bila "sef" i kada mi nismo mogli da ih pratimo ona je zloupotrebljavala svoju fizicku prednost.
Dvoje mladjih su razvili svoj jezik koji nije mogao niko od nas da razume i kada su imali neki "Tajni ili ratni savet" govorili su tim svojim jezikom.
to nije bio satrovacki nego nesto slicno arapskim jezicima.
To im nismo branili niti se iscudjavali ostavili smo im da imaju
svoju malu tajnu.Polaskom u obdaniste su zanemarili taj govor i zaboravili.
Jos uvek sada kao odrasli ljudi tih dvoje mali su vise medjusobno povezani nago sa starijom sestrom ostali su "Veciti saveznici". To me ne cudi jer su
skoro celo detinjstvo morali udruzenim snagama da se bore protiv jace i cudljive sestre.Svi se slazu i vole ali ovih dvoje mladjih su jedna dusa.

BlackWoman
27-10-06, 11:09
O tome sam i prije slušala. Zaista zanimljivo.
Dvoje djece u ranoj dobi, a koji su okrenuti jedno prema drugom u odnosu na ostale ukućane, stvore sami svoj jezik. Prestanu da se služe s tim jezikom kad porastu i kad svako krene svojim putem.
Vjerovatno taj jezik nisu zaboravili?
Čitajući nešto od Junga našla sam karakteristike ponašanja prvog, drugog i najmlađem djeteta.
Dvoje mlađe djece, našavši se u sjenci svoje starije sestre napravili su ''mini savez''.
Prvo dijete po pravilu nema problema, osvaja pažnju i ima obilježje ''alfe'' u porodici.
Najgore prolazi mezimac, ili posljednje dijete naročito ako je veća razlika između njega i njegovih prethodnika.
Čitavo djetinjstvo maženo i paženo to dijete kasnije ulazi nespremno u život, u odnosu na stariju braću i sestre koji su se naučili boriti i izboriti za svoja prava. Srednja djeca (ili dijete) je najspremnije jer je istrenirano od malih nogu da se bori protiv superiornijeg starijeg i obožavanog mlađeg. Lako vremenom preuzme ''titulu'' alfe od starijeg.
Opet sve je to individualno, zavisno od okolnosti i od predispozicije samog djeteta.

ikarus
27-10-06, 13:54
O tome sam razgovarao sa decom i mi smo dosli do slicnih
zakljucaka. Najstarija se interesuje za psihologiju i citala je
Junga, Kanta,i jos neke a mladja studira filozofiju psihologiju
i spanski pa su deca nacitana a ja sam ih imao pred ocima
i pratio razvoj od malena pa znam iz prakse ko je koji put
prolazio.Neznam da postavim dijagnozu ali znam sta je zasto.
Sinoc mi je bio sin i pricao sam o tebi i sta sam te pitao
on se nasmejao to je Deza vi da si meni pricao mogao sam
ti i ja reci. Nazalost ja svoje probleme ne iznosim pred decu
(Necu da ih opterecujem).Kada sam bio u bolnici dolazila mi je
samo zena njima sam dozvolio da me posete tek kada sam
stao na noge.Oni su mladi i da vide mene izmucenog u bolnici
i kada dodju kuci puste muziku pomislice.-Moj tata tamo u
bolovima a ja se veselim-sto da im navlacim grizu savesti
mladi su neka raduju zivotu.
Jos nesto za mucanje imam jednog druga on je mucavac ali
mi drustvo znamo kad zapne ne gledamo ga u oci i on nekako
iskaze sta hoce i nove poznanike diskretno /da on nezna/
uputimo u to.
Vidis bre koliko sam brbljiv ima li i za to nadugacko i nasiroko
pricanje neki naziv.
Pozdrav.

BlackWoman
27-10-06, 14:21
Mucanje se pogoršava kad je osoba nesigurna npr. dijete odgovara pred nastavnikom ili se nalazi pred nepoznatim ljudima.
Te stvari odlično logoped koriguje u školskom uzrastu.

Profesor Prava ponekad zastane na jednoj riječi i uvijek neko od studenata izgovori tu riječ umjesto njega i on nastavi dalje. Niti se on ljuti, niti se iko nasmije.

ikarus
02-11-06, 01:18
Moze li neki vic ili nesto iz zivota o mucavcima. to samo
ako se niko ne nalazi pogodjen ili uvredjen.
Moze li ?

Filip
03-11-06, 06:35
Moze li neki vic ili nesto iz zivota o mucavcima. to samo
ako se niko ne nalazi pogodjen ili uvredjen.
Moze li ?

aj pucaj. da ti bude lakse evo i od mene nesto al za one koji razbijaju engleski ko ja.
http://209.123.149.81/audio/stutter_call.wav

ikarus
03-11-06, 11:17
ne govorim engleski, natucam francuski, mucam nemacki.
jedini i najcistiji mi je maternji a sluzim se i zeninim jezikom.
Ali evo i fazona iz "moje" birtije.

Usljokalo se drustvo jedne veceri i nas mucavac kaze prijatelju koji je invalid i idie sa stakama.
-Mmmillannne ajddde daaa ssse poootrkamo dooo prvoggg
seeemafora dddda vvvidimmmmo kkko cce pre sstici.

Milan - Vazi,ali da vidimo ko ce sutra lepse da isprica
drustvu kako je trka tekla.

Filip
05-11-06, 01:59
ne govorim engleski, natucam francuski, mucam nemacki.
jedini i najcistiji mi je maternji a sluzim se i zeninim jezikom.
Ali evo i fazona iz "moje" birtije.

Usljokalo se drustvo jedne veceri i nas mucavac kaze prijatelju koji je invalid i idie sa stakama.
-Mmmillannne ajddde daaa ssse poootrkamo dooo prvoggg
seeemafora dddda vvvidimmmmo kkko cce pre sstici.

Milan - Vazi,ali da vidimo ko ce sutra lepse da isprica
drustvu kako je trka tekla.

auuuu. sramota. dje ti je srce.

ikarus
05-11-06, 20:57
Sta je to ? Ja od tih iznutrica naj vise volim dzigerice na zaru.

Zezam se, mi smo u birtiji kao familija i medjusobno smemo da se
" kacimo " tu nema ljutnje smejemo se i na svoj i na tudji racun.
Recimo hteli smo jednom da se mucavac skine (Dole) da mu
mozda ud nije preveliki pa zateze grkljan.
Mene zezaju da sam propali pesnik, propali glumac, pa me na kraju
pitaju da nisam propao i kao ljubavnik, ako je to slucaj
oni ce mi rado pomoci oko zene.Da mi malo " Obraduju
gospoju " Ma to je banda mozes svasta da ocekujes.

Dot
02-03-07, 16:29
jeste li vi primjetili koja je najrasprostranjenij govorna mana u cg???

pa vise od pola cg ne moze pravilno R da izgovori ,osjecam se kao u francuskoj..

a to oko maternjeg mi je cista glupost,nego kad pogledam kakva nam je montevizija, ideja o maternjem jeziku i nije tako losa
:)

milenaaaa
03-03-07, 20:15
E bice da ja R ne govorim pravilno(mada nista strashno,kako ga neki izgovaraju) zato sto obozavam Francusku..a i dugo sam vremena provela tamo :)

Dot
03-03-07, 22:07
u principu mi je ta afera R glupa ,ali posle mi je pocelo bivati simpaticno kod nekih cura.... ali samo ako je to u kompletu sa sarmom i seksipilnoscu te cure

Amelie
04-03-07, 20:28
ne mozes biti politicar ako pravilno izgovaras R :)

BlackWoman
05-03-07, 08:21
Jedan moj školski drug je loše govorio slovo ''r'', baš kao Francuz, a iz prostog razlog što mu je jezik bio ''vezan'' za donje nepce (nije mogao da isplazi jezik). Malom hirurškom intervencijom i to je riješeno.
Primjetila sam i ja da dosta poznatih osoba, između ostalog i političara, naopako izgovara slovo ''r''.
Npr. ta ''mana'' kod Vesne Radusinović me svaki put tjera da prebacim na drugi program. Kod ostalih mi i ne smeta.

frkadela
22-03-07, 18:21
To sa (ne)izgovaranjem slova "r" je popularno nazvano "seseljica"... :biggrin:

E sad, kako se strucno zove poremecaj u nasem narodu poznatiji kao "shushkanje"? (kad coek ne moze pravilno da izgovori slova š, č, dž, ž)
Od toga ja patim... :frown:

Filip
23-03-07, 05:03
pa ti ga odje dobro izgovori

frkadela
23-03-07, 14:08
Pa jes'...
Zato i vise volim da pisem...
Onako kad nesta morem nabrzinu da ispricam, zazbrzam i zabalim... Posle mi kazu sto pljejm kad pricam... Pa kako necu... :p

BlackWoman
23-03-07, 14:39
Nemoj da te to opterećuje, jer čim sebe opteretiš razmišljanjem o tome da li ćeš zbrzati to se obično i desi.
Trudi se da polako izgovaraš, jer u svakom slučaju čim nešto brzo pričaš ne mora da znači da će i sagovornik to sve da razumije i shvati.
Samo polako, a kada si sam čitaj na glas i koriguj sebe.

frkadela
23-03-07, 17:42
To i radim...
Jedno vrijeme sam se bavio glumom, amaterski; tada sam masu vjezbao, pa sam uspio koliko-toliko da popravim izgovor i jasnocu...

Kad ustanem da drzim govor, sve je u redu, govorim jasno... Ali kada razgovaram sa nekim uzivim se, pa zaboravim... :redface:

caterserp_cabej
08-05-07, 18:27
nekada davno sam "sanjao" da nemogucnost izgovora pojedinih slova (poput c, ch i sl.) nije stvar govora nego sluha... naime, te osobe doticne glasove ne mogu da cuju onako kako stvarno zvuce... zato ih ne mogu ni izgovoriti na pravi nacin... taj poremecaj ima veze sa nekim teritorijalnim epidemioloskim poremecajima (ili nesto slicno)...

BlackWoman
09-05-07, 09:08
Nije da ne mogu da čuju nego ih ne razaznaju, tj. ne znaju gdje treba postaviti ''č'', a gdje ''ć'', a to je opet uslovljeno okruženjem i navikom govora.
Npr. u Bosni i nekim dijelovima Hercegovine se ta dva glasa često sliju u jedan, mješavinu i jednog i drugog, koga oni zovu ''meko č''. :)

Slično kao djelomični daltonista, VIDI boje ali ih njegov mozak ne može razaznati i imenovati, uz razliku što se može naučiti pravilo za slovo ''č'' i ''ć''.

caterserp_cabej
09-05-07, 19:54
Nije da ne mogu da čuju nego ih ne razaznaju, tj. ne znaju gdje treba postaviti ''č'', a gdje ''ć'', a to je opet uslovljeno okruženjem i navikom govora.
Npr. u Bosni i nekim dijelovima Hercegovine se ta dva glasa često sliju u jedan, mješavinu i jednog i drugog, koga oni zovu ''meko č''. :)

Slično kao djelomični daltonista, VIDI boje ali ih njegov mozak ne može razaznati i imenovati, uz razliku što se može naučiti pravilo za slovo ''č'' i ''ć''.
nisam ni rekao da ne mogu da ih cuju... ta, nisu gluvi...:smokeing:
jednostavno, ne mogu ih cuti na pravilan nacin... onako kako ih cuju ljudi bez te slusne anomalije...

BlackWoman
10-05-07, 12:44
nisam ni rekao da ne mogu da ih cuju... ta, nisu gluvi...:smokeing:
jednostavno, ne mogu ih cuti na pravilan nacin... onako kako ih cuju ljudi bez te slusne anomalije...
Nije slušna anomalija nego jezička. :wink3:

belex
19-05-07, 20:12
I Demosten je imamo problema prilikom govora...
Vezbom je postao jedan od najboljih govornika svih vremena! (naravno uz vecitog Cicerona)!
http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/jkjkj.jpg