View Full Version : Odlazi Garret Tankosic Kelly

Slowpoke Rodriguez
22-06-08, 08:45
Evo prvi topic.
S obzirom da sam upoznat sa radom medjunarodnih organizacija u Crnoj Gori, mogu slobodno reci da je odlazeci sef UNDP bio jedan od rijetkih stranaca u CG koji je mario za ovu zemlju i za ono sto radi, tj. nije dosao ovdje jureci dobru platu u sunacanoj tranzicionoj zemlji, gdje moze lijeciti komplekse nize vrijednosti - stecene u svojoj.
Radi se o covjeku, koji je direktno odgovoran za spasavanje Tare i za pokretanje mnogo zanimljivih inicijativa, mada ce ga crnogorska javnost pamtiti po tome sto je, uz njemackog i italijanskog ambasadora, bio jedan od rijetkih stranih zvanicnika spremnih da javno ukazu na probleme crnogorskog drustva...

(...)
Omaleni, samouvjereni 41-godišnji Irac, geograf i filozof po obrazovanju, miljenik crnogorskih medija i nevladinih organizacija i trn u oku djelovima vlasti i energetskom lobiju, kaže da je sa svojim timom samo veoma dobro radio svoj posao, "zastupanje na osnovu činjenica" onih koji nemaju glas u društvu
(...)
On je ocijenio da su birači odgovorni što se vlast u Crnoj Gori nije promijenila 20 godina.
"Ako vlada kaže da je percepcija, da je Crna Gora po podacima Transparensi internešenela druga najkorumpiranija zemlja u regionu, nakon Albanije, jedne od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, veća od realnosti, ljudi treba da donesu svoj sud o tome. Oni su izabrani zvaničnici, ljudi su ih glasali. Mi nijesmo birani, već zastupanjem na osnovu činjenica koristimo podatke Transparensija”, rekao je Tankosić Keli.
(...)
Tankosić-Keli tvrdi da ne može da odgovori na pitanje ima li nedodirljivih u Crnoj Gori, ali smatra da je početak epiloga slučaja nelegalne gradnje na Zavali, u koju je bio umiješan potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, primjer uspješnog "zastupanja na osnovu činjenica". "Posljednjih petnaest godina 80 odsto gradnje u Crnoj Gori je nezakonito, po definiciji zakona o planiranju. Ovaj slučaj je model zastupanja na osnovu činjenica koje je dovelo do rezultata. NVO je došla do činjenica na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacija. O tome su mediji veoma djelotvorno izvještavali. To je dovelo do povlačenja ovog gospodina kojeg ste pomenuli i koliko ja znam do krivične prijave". On nije želio da komentariše očekivanja da će se sve na tome završiti, jer "ne znam šta će se dogoditi".
(...)
Tankosić-Keli kaže da je od svega što je uradio najponosniji na crnogorsku kancelariju UNDP koja je za pet godina od dvoje zaposlenih i 50.000 dolara narasla na šezdesetak ljudi sa budžetom od 30 milona dolara u naredne dvije godine. "Tim je nevjerovatan. Svaki od 57 lokalnih ljudi koji rade ovdje su advokati promjena".
Među projektima crnogorskog UNDP ističe prvu ekološku zgradu UN na svijetu čija će izgradnja početi na jesen na obali Morače. "Ona je simbol onoga što Crna Gora može biti, jer koristi sve dostupne prirodne resurse kao što su sunčeva svjetlost i voda

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=273541

Slowpoke Rodriguez
22-06-08, 08:49
Cesto se nalazimo u situaciji da nam iz stranih centara moci dolaze kritike situacije u zemlji paralelno sa pohvalama drzavnim zvanicnicima, koji su odgovorni za takvu situaciju. Kombinacija takve diplomatije sa gomilom stranaca u CG koji nisu sposobni ni za cuvanje ovaca - stavlja ovu zemlju na milost i nemilost sopstvenoj politickoj (ne)kulturi u kojoj se tesko profilise kvalitetna opozicija.
Vrlo je malo ljudi sa strane od kojih se nesto zaista moze nauciti, pogotovo imajuci u vidu prepreke primjeni tog znanja...