View Full Version : Horarna astrologija - teorija i tekstovi


milenaaaa
17-06-08, 15:30
E ovako koliko shvatih horarna i natalna ( da kazem) astrologija se prilicno razlikuju....
Ciatjuci ovaj tekst, vidjex da moze da posluzi i za nalazenje izgubljenih stavri, makar da nam ukaze oce li stvar biti nadjena ili ne.....
Moze da ide toliko daleko da kaze i dje je stavr, tj na osnovu kuca da zakljucimo da li u nekom modernom ili mozda mocvarskom kraju..
meni je bilo interesantno...a i uslov je za ejdno bitno pitanje

PRONADJITE IZGUBLJENU STVAR!

Za pronalazenje izgubljenih stvari uraditi kartu za vreme i mesto kad ste postavili sebi pitanje, odnosno kad je neko drugi dosao da mu pomognete i postavio pitanje da mu se pronadje izgubljena stvar.

Ako je pitanje u vezi neke vase izgubljene stvari onda gledate vrh 2. kuce, jer ona oznacava svu vasu pokretnu imovinu. Ali ako je pitanje u vezi neke stvari koju je sin ili cerka izgubila onda gledamo 2 kucu cerke ili sina, znaci 6 kuca katre ( 5. oznacava cerku ili sina a druga od 5., njihovu pokretnu imovinu, a to je 6. kuca - sistem derivatnih kuca!). Isto tako ako se pitate gde je vas muz izgubio neku stvar, gledacete 8.kucu karte, jer 7. predstavlja muza, a njegova pokretna imovina predstavljena je 8. kucom.
I ako vladaoca 8.kuce nadjete recimo u 9.kuci karte, to je njegova 3. kuca, pa citate objasnjenje za 3. kucu.

Posto nacrtate kartu, sledeca stvar koju treba uraditi je procena da li ce izgubljena stvar biti pronadjena. Proverite da li predstoji aplikacioni aspekt izmedju vladaoca kuce koja predstavlja osobu cija stvar nedostaje i vladaoca odgovarajuce druge kuce. Ako postoji, stvar ce biti pronadjena. (Pimer: Ako pitanje glasi "Gde je moj dzemper?" i ako je vl. 1. kuce, npr. Venera na 3° Ovna, a vl. 2.kuce Jupiter na 10° Blizanaca, znaci za 7° Venera ce biti u tacnom sekstilu sa Jupiterom, stvar ce biti pronadjena).

Izgubljena stvar ce biti pronadjena i u sledecim slucajevima:

* Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i ASC-a ili Meseca i vl. Asc-a
* Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i planete u 2.kuci
* Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i Tacke Fortune
* Ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2.kuce i planete u 2.kuci
* Ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2.kuce i Tacke Fortune
* Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i vl. Meseca
* Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i Meseca
* Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i vl. 2.kuce
* Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i vrh. 2.kuce
* Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Meseca i vrh. 2.kuce
* Ako je Sunce na ASC-u (osim ako je u Vagi ili Vodoliji)
* Ako su Mesec, vl.2.kuce, Jupiter, Venera, Tacka Fortune, Severni mesecev cvor u 1., 2. ili 4. kuci
* Ako je Mesec, vl.2.kuce u ugaonim kucama (1,4,7,10)
* Ako je vl.2.kuce retrogradan
* Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca ili vl. 2.kuce i Tacke Fortune onda je izgubljena stvar na sigurnom mestu i sigurno ce biti pronadjena.

Izgubljena stvar nece biti pronadjena:

* Ako su Sunce i Mesec u kucama od 1 do 7
* Ako je Mesec ili vl.2.kuce u padajucim kucama ili daleko od vl.ASC-a
* Ako je Mesec ili vl.2.kuce u 7. ili 8. kuci aspektovan od vl.7. kuce (stvar koja nedostaje je ukradena)
* Ako je Mesec ili Tacke Fortune pod vladavinom Marsa, Saturna, Juznog cvora ili Urana
* Ako je vrh 2.kuce negativno aspektovan
* Ako je Mesec ili vl.2.kuce udaljen do 17 ° od Sunca
* Ako je Mesec ili vl.2.kuce u 8. kuci ili u aplikacionom aspektu sa vl 8.kuce
* Ako je Mesec ili vl.2.kuce u separacionom aspektu sa sopstvenim vladaocem

Dakle, gleda se u kom znaku pada vrh odgovarajuce "druge" kuce, njen vladalac i planete u njoj.

Tamo gde nadjete vladaoca odgovarajuce 2. kuce (znak i kuca) je prvo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar.

Ukoliko je vladalac 2.kuce udaljen do 5 stepena od vrha sledece kuce, racuna se kao da je u sledecoj kuci. Ako je vl. 2. kuce, na samom kraju znaka (29 stepen) postoje sanse da je izgubljena stvar iza neke stvari.

Ako je vl. 2. kuce, na samom pocetku znaka (0 stepeni)onda je izgubljena stvar upravo preneta na novu lokaciju.

MESTA ZA TRAZENJE IZGUBLJENIH STVARI

Pogledajte moguca mesta na kojima treba traziti izgubljenu stvar u zavisnosti od toga u kom znaku se nalazi vrh odgovarajuce druge kuce a potom i sam vladalac.

VATRENIM ZNACIMA: blizu grejnih tela, pec, dimnjak, gornji delovi sobe

OVAN: blizu peskovitog zemljista, ili brda. U kuci blizu tavana, plafona. Napolju, blizu ili u stali, orace zemlje; strana sveta: ISTOK

LAV: drvece, suma, pustinja, divljina, kamenita mesta, parkovi, gde ima puno toplote; strana sveta: SEVEROISTOK

STRELAC: stale, kos, ambari, brda i uzvisenja. Biblioteke, gornji spratovi kuce, mesta sa religioznim stvarima, ikone, svecnjaci; strana sveta: JUGOISTOK

ZEMLJANI ZNACI: u blizini poda, plocnika, podrum, suturen, ispod zemlje

BIK: stala, kos, zitnica,magacin, stovariste, zbunje, prizemlje ili prvi sprat u kuci, banke ili tamo gde stoji novac; strana sveta: JUGOISTOK

DEVICA: gde se uci, biblioteke, police sa knjigama, plakar, orman, basta, spajz, kancelarija. Obicno nije vidljivo, u dzepu, fijoci ili ormanu; strana sveta: JUGOZAPAD

JARAC: na poslu, kod roditelja, trnovitom zbunju, pustom, neplodnom zemljistu, u tamnim uglovima blizu zemlje, obrađenog zemljista ili iskopanog zemljista; strana sveta: JUG

VAZDUSNI ZNACI: Gore iznad, napolju visi na kanapu ili drvetu

BLIZANCI: blizu zida, deo zida urađen na drugaciji nacin od ostatka, sanduk, kovceg, kufer, soba za rucavanje, ucionica ili druga mesta gde se uci, u kolima, garazi, obdaniste; strana sveta: JUGOZAPAD

VAGA: mansarde i nazidani delovi, spavaca soba, vrhovi planina ili brda, napalju na cistom i ostrom vazduhu; strana sveta: ZAPAD

VODOLIJA: neravno, bregovito zemljiste, vinogradi, krova, tavanice, prozora, avioni, u holovima ucionica za predavanje; strana sveta: SEVEROZAPAD

VODENI ZNACI: u blizini vodovodnih cevi, posuda sa mlekom, kuhinja, jezera, reka, bara, bazena, ribnjaka, fontana, blizu vode bilo koje vrste

RAK: potok, recica, izvora, kuhinja, bunara, obala, restoran, sobe gde se kuva, u dvoristu iza zgrade; strana sveta: SEVER

SKORPIJA: necista mesta, drenaza, mocvara, blato, kontejneri, vocnjaci; strana sveta: SEVEROISTOK

RIBE: izvori, reke, ribnjaci,bunar, stara kuca, rezervoari, usamljena mesta i skrivena; strana sveta: SEVEROZAPAD
KUCE HOROSKOPA

Obratite paznju pri tumacenju kuce u kojoj se nalazi vladalac odgovarajuce druge kuce. Ako trazite odgovor na pitanje gde je stvar koju sam izgubila i vl.2 kuce nadjete u prvoj kuci, onda je to zaista prva kuca karte. Ali ako ste pitanje postavili za stvar koju je muz izgubio i vladaoca 8. kuce nadjete u 9. kuci karte, to je u stvari muzevljeva 3. kuca, znaci citate objasnjenje za 3.kucu!!
1.KUCA: Obicno je stvar tamo gde ju je sama osoba ostavila i osim ako vladalac kuce ima izrazito lose aspekte stvar ce biti pronadjena. Ovaj polozaj ukazuje na mesto na kome pitalac provodi najvise vremena, takodje ulazni hol, verandu, prilaz, prednja vrata i prozore kuce.
strana sveta: ISTOK
2.KUCA: Mesta gde se novac cuva, gde se cuvaju dragocenosti, u banci, novcaniku, sefovima, spavacim sobama, budoar, mesta za snabdevanje, cvetna basta, sibljak, sikara.
strana sveta: SEVEROISTOK
3.KUCA: U kolima ili garazi. Ili je kod rodjaka ili on zna gde je. U stolu gde se drze pisma ili knjige ili za kojim se uci. U prodavnici, marketu. U sobi gde se gleda TV ili slusa muzika. U hodniku ili na stepenistu, autobusu, taksiju, kod rodjaka u kuci ili kod suseda, u skoli.
strana sveta: SEVEROISTOK
4.KUCA: U kuci, u kuhinji, u spajzu, na bezbednom, sigurnom mestu. U dvoristu ili basti. U kuci roditelja. U suturenu, prizemlju, sobi za rucavanje, vodovodnih cevi, bilo koje mesto gde se drzi hrana, restorani, obala.
strana sveta: SEVER
5.KUCA: Dete je mozda negde stavilo tu stvar ili zna gde je. U decijoj sobi, baru, pozoristu, igralistu, u jami, sobi za igru, bilo kom mestu gde se zabavljate i uzivate, autotrke, kazino, kladionice. Pored tela za zagrevanje, vatre u centru kuce.
strana sveta: SEVEROZAPAD
6.KUCA: Na poslu, ili neko sa posla zna, ili je stavio tu stvar na to mesto, ili je pak video. Vas kucni ljubimac je mozda odvukao negde stvar koju trazite. U kutiji, dzepu, fijoci. Tamo gde drzite odecu, u ugradnjim ormanima. Obicno se ne vidi. U bakalnicama, restoranima, zoo vrtu, kod doktora, kod advokata. Tamo gde u kuci radis posao koji naplacujes (npr ako sijes za musterije).
strana sveta: SEVEROZAPAD
7.KUCA: Partner je mozda video ili stavio tu stvar negde. Spavaca soba, dnevna soba, veranda, predvorje, trem. Obicno je na vidnom mestu. U partnerovoj sobi, kancelariji, ili mestu u kuci gde radi.
strana sveta: ZAPAD
8.KUCA: Na nevidljivom mestu a cesto se i uopste ne moze naci! Proverite svako mesto gde ima vodovodnih cevi, kupatilo, kuhinja, podrum, prizemlje, groblja, osiguravajuca drustva, laboratorije.
strana sveta: JUGOZAPAD
9.KUCA: Na fakultetu, koledzu, univerzitetu, u avionu. Oznacava da je stvar mnogo daleko. Proverite u crkvi, biblioteci, gornjim spratovima, mansardama, gornjim policama ili u stali
strana sveta: JUGOZAPAD
10.KUCA: Dvorana, fabricka hala, trpezarija, javna zrada, ministarstvo, sefovska kancelarija, roditelj ili sef znaju gde je taj predmet. Kraj temelja, krovova, greda, zidova.
strana sveta: JUG
11.KUCA: Mesto za okupljanje, vile, klubovi, prijatelj ili zna gde je, ili je video, ili stavio na to mesto. Bilo koje mesto u kuci gde nesto radite.
strana sveta: JUGOISTOK
12.KUCA: Sta god da je izgubljeno, ne vidi se, potpuno je sakriveno i cesto uopste ne moze da se pronadje! Moze biti u bolnici ili kod doktora.
strana sveta: JUGOISTOK
Zakljucak: Ako vladaoca 2 kuce ili Tacku Fortune nadjemo u 10. kuci u znaku Device to znaci da je izgubljena stvar na juznoj strani npr. stana (10.kuca) ali u sobi ili prema zidu koji pripada jugozapadu (Devica)

Preuzeto sa:http://www.horastro88.webs.com/

medijum
17-06-08, 23:08
Osnovni pojmovi :

Signifikatori :

Signifikatori su planete koje vladaju pitačem i predmetom ( osobom ) za koju se postavlja horarni čart .

Važno je znati da je signifikator osobe ~ pitača planeta koja vlada znakom koji se nalazi na Asc' , kao i da često Mesec ima ulogu kosignifikatora . Pogrešno je predpostaviti da planete koje se nalaze u I polju ili u blizini Asc' mogu da se koriste kao signifikatori pitača .

Signifikator pitanja je planeta koja vlada znakom na vrhu traženog polja . Ponovo je pogrešno predpostaviti da samo što neka planeta nadje u polju koje je vezano za predmet pitanja ima veze sa tim . Zbog toga je najbolje izbegavati napr. Veneru koja se vezuje za ljubav , ili Marsa kao vladar borbe i akcije i sl. , jer se na taj način nisu dobijali željeni rezultati .

Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znači ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Jupiter i Vodolijom vlada Saturn .

Ponekad može da se desi da vam neka treća osoba postavlja pitanje koje nema direktne veze sa tim pitanjem . na primer , kada neko pita za prijateljicu koja očekuje dete . U tim slučajevima , iako će prvo polje i njegov valdar i dalje predstavljati pitača , astrolog treba da ignoriše tu planetu i da se skoncentriše samo na signifikatore koji vladaju pitanjem ~ u ovom slučaju to je XI polje i 5 od 11 ~ III polje .

Definicija : Mesec je u praznom hodu kada ne može da napravi aplikaciju ni sa jenom drugom planetom u horarnom čartu . On dakle ne može da :
1. bude u aplikaciji ili se kreće u bilo kom glavnom aspektu sa drugom planetom
2. bude u aplikaciji ili se kreće ka paralelu ili kontraparalelu sa drugom planetom
3. bude u aplikaciji ili se kreće ka stepenu antiscije ili kontraantiscije sa drugom planetom

Mesec nije u praznom hodu ako pravi aplikacioni aspekt sa stepenom Asc' u okviru sopstvenog orbisnog luka ( malo pre navedeno ~ 12° ) .

NAJBITINIJE : Mesec može biti u praznom hodu i na početku i na kraju znaka !

Orbisi planeta prema Al Biruniju ( datiraju još iz 1029. godine )

Sunce ~ 15°
Mesec ~ 12°
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 08°
Jupiter ~ 09°
Satrun ~ 09°

Orbisi planeta po Vilijamu Liliju :

Sunce ~ 17°
Mesec ~ 12°30'
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 07°30'
Jupiter ~ 12°
Satrun ~ 10°

Spaljenost :

Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .
Isto tako , kada je Sunce u 0 sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0 sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce uma 0 sa vladarom Asc' .

preuzeto sa http://www.dnevnikastrologa.com/index.php?topic=3247.10;wap2

medijum
17-06-08, 23:14
PRAVILA ZA DOBIJANJE POTVRDNOG ODGOVORA :

Sakupljanje svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u separacionom aspektu , ali i jedan i drugi su u nekom aplikacionom aspektu sa nekom trećom planetom . Ta treća planeta je "prenosnik svetlosti" .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa Saturnom na 06°04' Riba . Merkur je na 02°19' Riba i ima apl.0 sa Saturnom . Mesec i Merkur su u sep.120° ~ znači ovde je Saturn "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Merkur na 05°33' Device , Venera na 01°40' Device , zajedno su u 0 sa Saturnovom tačkom antiscije na 09°40' Device . Ovde opet Saturn je "sakupljač svetlosti" izmedju Merkura i Venere koji su u separaciji .

Sakupljanje svetlosti 2 :

Definicija : kada dva glavna signifikatora još uvek nisu ostvarili svoj medjusobni aplikacioni aspekt , ali oboje su u aplikaciji sa nekom trećom planetom .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa retrogradnom Jupiterom na 14°01' Škorpiona . Mars je na 10°27' Riba i u aplikacionom 120° je i sa Mesecom i sa Jupiterom . Znači , Mars je ovde "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Sunce je na 15°11' Raka u apl.120° sa Saturnovom tačkom antiscije na 22°27' Škorpiona . Mesec je na 13°46' Lava i u apl.90°je sa tačkom Saturnove antiscije , a Mesec je u aplikaciji i sa Sunčevom tačkom antiscije na 14°49' Bliazanaca . Ovde dakle Saturn je "sakupljač svetlosti" .

Sakupljanje svtlosti 3 ili "perfekcija" :

Definicija : kada dva signifikatora uopšte nisu niukakvom medjusobnom aspektu , ali i jedan i drugi imaju aplikaciju sa trećom planetom .
primer : Mars je na 08° Bika , Venera je na 05°Ovna . Njih dvoje nemaju medjusobni aspekt . Medjutim , oboje imaju aplikaciju sa Jupiterom na 09° Raka . Znači , Jupiter ovde omogućava tzv. perfekciju
primer za antisciju : Mesec je na 24°Bika . Merkur je na 01°Device . Oni nisu u aplikaciji . Medjutim , Saturnova ačka antiscije je na 01°Strelca . Znači , Satrunova tačka antiscije ima plikacije sa Marsom i Venerom i tako izvršava "perfekciju"

II PRAVILO ZA DOBIJANJE POTRVDNOG ODGOVORA :

[ objašnjenje za "brže ~ sporije planete" ~ brzina kretanja je sledeća : Mesec , Merkur , Venera , Sunce , Mars , Jupiter i Saturn ~ znači : Mesec je najbrža planeta , a Saturn je najsporija ]

Prenos svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u nekom slavnom separacionom aspektu , a neka brža planeta dolazi kao "prenosnik svetlosti" i spaja ta dva glavna signifikatora .
primer : Venera je na 25° Strelca , mars je na 22°Lava . Oni imaju sep.120° . Njih povezuje Mesec koji je na 23°Vage i on je "prenosnik svetlosti" .
primer za antisciju : Mesec je na 13°46' Lava i ima sep.90° sa Jupiterovom tačkom antiscije na 09°13' Škorpiona , ali ima i apl.60° sa Sunčevom antiscijom na 14°49' Blizanaca . Sunce je na 15°11' Raka i ima sep.120°sa Jupiterovom antiscijom . Tako Mesec postaje "prenosnik svetlosti" od Jupitera ka Suncu .

Prenos svetlosti 2 :

Definicija : ova verzija prenosa svetlosti se dešava kada se dva glavna signifikatora u Efemeridam još uvek nisi srela i završila svoj apl.aspekt . Oni se povezuju preko dejstva aspekta sa trećom planetom , koja sa prvim ima separaciju , a sa drugim aplikaciju .
primer : Merkur je na 03° Vage . Jupiter je na 07° Vodolije . Njih dvoje su u apl.120° , ali taj aspekt još nije ostvaren . Mesec je na 06° Vage i ima sep.0 sa Merkurom i apl. 120° sa Jupiterom . mesečevo dejstvo može završiti ove aspekte pre nego što se on kkonkretno desi u Efemeridama .
primer za antisciju : Venera je na 05°40' Device . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika . Njih dvoje su u sep.120° . Jupiterova tačka antiscije je na 11°26' Škorpiona . Tako Jupiter ima apl. 60° sa Venerom , prenoseći na taj način svetlost Sunca , pre nego što Sunce koje je inače na 05°13' Lava ne ostvari aspeket od 90° sa Jupiterovom antiscijom .

Prenos svetlosti 3 :

Definicija : treća verzija se dešava kada izmedju dva glavna signifikatora ne postoji ni jedan glavni aspekt . Oni se tadaa mogu povezati dejstvom neke treće planete , obično Meseca , kao planete koja se najbrže kreće ( 1° = 2h ) , koja je u nekom glavnom separacionom aspektu sa prvim signifikatorom i u glavnom aplikacionom aspetku sa drugim signifikatorom .
primer : Venera je na 26° Ovna . Jupiter je na 07° Bika . Mesec je na 27° Lava . On ima sep.120° sa Venerom , a kada udje u znak Device , sklapa 120° sa Jupiterom . Ovo donosi potvrdan odgovor uz odredjene komplikacije ili odlaganja , ali ipak donosi pozitivan ishod .
primer za antisciju : Merkur je na 01°33' Device . Sunce je na 05°13' Lava . Njih dvoje nisu u aspektu . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika i Merkur ima sep.90° sa Suncem ( dok je bio u Lavu ) , dok je Saturnova tačka antiscije na 09°40' Device i Merkur ima apl.0 sa njim . Merkur će tada da bude prenosnik svetlosti od Sunca ka Satrunu .

PRAVILA ZA DOBIJANJE NEGATOVNOG ODGOVORA :

Frustracija

Definicija : sama reč kaže sve što je porebno ~ dva signifikatora su u nekom glavnom apl.aspektu , ali pre nego što njih dvoje ostvare taj aspekt , neka sporija planeta presreće jednog od njih i tako "frustrira" bržeg signifikatora i tako dovodi do negatovnog odgovora .
primer : Merkur je na 08°Strelca . Venera je na 12°Strelca . Njih dvoje su u medjusobno aplikacionom aspektu . Medjutim , Mars koji je na 13°Lava prvi sklapa asp.120° sa Venerom i tako ostavlja frustriranog Merkura bez aspekta .

Prohibicija :

Definicija : odogovor će biti "ne" , ako postoji neki aspekt izmedju dva glavna signifikatora , ali neka treća planeta , obično brža od njih , presreće prvog signifikatora i tako remeti ostvarenje aspekta medju njima . Isto tako , ako se desi da bilo koja planeta pravi aplikaciju sa nekom od glavnih signifikatora to će takodje dovesti do prohibicije . To se zove "inhibicija" ...
primer : Venera je na 07°Ovna . Mars je na 10°Ovna . Njih dvoje imaju apl.0 . merkur je na 06°Ovna . On prvo pravi 0 sa Venerom , pa ondak 0 sa Marsom i to pre nego što Venera ostvari 0 sa Marsom .

Refranacija :

Definicija : kada jedan od signifikatora tokom sklapanja apllikacije sa drugim signifikatorom pre završetka aspekta promeni pravac svog kretanja ~ bilo da postaje direktan ili da postaje retrogradan .
primer : Merkur je na 29°Ovna , Venera je na 03°Bika . Njih dvoje su u aplikacionoj 0 . Ali , kada Merkur dodje na 01°Bika on postaje retrogradan ( vraća se "unazad" ) i tako ne ostvaruje 0 sa Venerom .

PROCENA VREMENA

Jedna od najtezih stvari u Horarnoj astrologiji je procena vremena kad ce izgubljena stvar biti pronadjena.
Vreme se procenjuje na osnovu razlike u stepenima koju Mesec treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa planetom u 2. kuci ili sa Tackom Fortune ili sa vladaocem 4.kuce. Vreme se takodje moze proceniti na osnovu razlike u stepenima koju vladalac 2.kuce treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa vladaocem 4.kuce.PLANETA U KUCAMA

Kardinalni znak
cas1,4,7,10
dan~ 3,6,9,12
nedelja~ 2,5,8,11

Promenljivi znak
dan ~ 1,4,7,10
nedelja ~ 3,6,9,12
mesec ~ 2,5,8,11

Fiksni znak
nedelja ~1,4,7,10
mesec ~ 3,6,9,12
godina ~ 2,5,8,11

Preuzeto sa http://www.dnevnikastrologa.com/index.php?topic=6.5;wap2

bebica
18-06-08, 14:34
Ovde ćete postavljati pitanja ljubavne sadržine.

VAŽNA NAPOMENA!!!
Ali prethodno je potrebno ispuniti uslov, a to je dati doprinos razvoju ovog podforuma. To se može učiniti prevodom nekog teksta iz Horarne astrologije (ako znate engleski jezik), ili da postavite neki tekst sa interneta ili nekog drugog na našem jeziku, uz obavezno navođenje izvora.
evo za pocetak postavicu ovu kartu

bebica
18-06-08, 14:38
a mogu mnogo toga da postavim ali ja ne umem da tumacim, a imam za sve tekstove izvor :slap425:

npr:U horarnoj astrologiji se uzima mesto u kojem se nalazi astrolog i to za trenutak kada je astrolog čuo pitanje ili postao svestan tog pitanja. Ako postavljate horarno pitanje astrologu putem pošte ili e-maila, onda se kao trenutak postavljanja pitanja ne uzima vreme kada je pošta ili e-mail poslan, već trenutak kada astrolog pročita vaše pitanje.

Kada postavljate horano pitanje, treba prihvatiti osnovna pravila u horarnoj astrologiji i obratiti pažnju na sledeće:
- Vaše pitanje mora biti jasno formulisano,
- Pitač treba da postavi što je moguce direktnije i jasnije pitanje, jer on mora jasno da zna šta ga to interesuje,
- Pitač mora biti iskreno zainteresovan za ono šta pita i šta ga interesuje,
- Pitanje mora biti tako formulisano, da ga astrolog jasno i precizno može razumeti,
- Ako je potrebno astrolog će proveriti i utvrditi da li je dobro razumeo pitanje.

Astrolog je u horarnom horoskopu pretstavljen 7. kućom, a pitač je pretstavljen 1. kućom, kao i Mesecom, jer se Mesec uvek uzima kao suvladar pitanja. U Mesecu je sadržana atmosfera u horoskopu i on predstavlja UM i dušu datog trenutka. Mesec je i prirodni vladar 4. kuće koja govori o konacnom stanju, pa samim tim significira i sam odgovor.

Za davanje tačnosti pitanja, neophodno je odrediti koja to kuća predstavlja određeno pitanje. Znanje astrologa o značenju kuća izuzetno je važno i potrebno, jer ako se odredi pogrešna kuća koja simbolizuje dato pitanje, odgovor na isto to pitanje neće biti tačan. Evo, nekih pitanja iz života i lociranje istih tih pitanja:

- 1. kuća je povezana sa sadašnjošću i sa trenutkom postavljanja pitanja, odnosi se i na zdravlje i vitalnost osobe pitača (da li će moje dete završiti fakultet u roku, da li će moje dete otputovati ove godine u inostranstvo itd.)

- 2. kuća (gde se nalazi moj izgubljeni novčanik, gde se zagubila moja knjiga, da li ću ove nedelje kupiti nov televizor, koliki će mi prihodi biti sledeće godine itd.)

- 3. kuća (da li će mi danas komšija doći u posetu, da li ću u roku završiti pisanje knjige, da li ću sutra dobiti očekivanu poštu ili e-mail, da li da potpišem ugovor, dokument, da li da započnem vođenje ponuđenog kursa, da li da krenem na kurs kompjutera, da li će moja supruga uspeti da završi fakultet, da li je istinit ovaj trač itd.)

- 4. kuća (da li da kupim stan, da li da započnem u ovoj godini građenje kuce, da li da proširujem stan ili kuću, da li će moj suprug ili supruga ove godine napredovati u profesiji i karijeri, da li će supruga prihvatiti posao itd.)

- 5. kuća (gde se nalazi moj sin ili kćerka, da li ću ove godine ostati u drugom stanju, da li je moja trudnoća bezbedna, da li sam trudna, ko mi je juče poslao poklon, da li ću dobiti na lutriji, da li ću pobediti na sutrašnjem takmičenju, da li ću biti pozvana na zabavu, da li da krenem na aerobik, da li će se moj ljubavnik razvesti, da li ću uspeti da prodam kuću ili stan, da li ce me sin posetiti itd.)

- 6. kuća (da li je moj kućni ljubimac bolestan, da li je moja bolest ozbiljna, kako napreduje moja bolest, da li da moj brat kupi stan, kakvo će vreme biti u nedelju, da li sutra da započnem sa dijetom, da li je moj radni kolega iskren, da li ću dobiti posao, itd.)

- 7. kuća (da li ću ove godine ući u brak, da li ću se razvesti, da li da prihvatim bračnu ponudu, da li da uđem u partnerstvo sa Draganom, da li da uzmem Marka Vukovića da me brani na sudu, ko je ukrao moj novac, ko je ukrao moj automobil, da li da pokrenem sudsku parnicu, da li se Maja vraća itd.)

- 8. kuća (da li će mi banka odobriti kredit, gde je Sašin mobilni telefon, da li će kupac koji danas dolazi da kupi moj automobil imati i dovoljno novca da mi ga plati, da li će mi Tanja posuditi novac, da li će se suprugova plata povećati u ovoj godini, da li ću sledeći mesec dobiti novac od osiguranja, da li će baka ostaviti meni nasledstvo itd.)

- 9. kuća (gde je otišao moj unuk, da li ću sledeći mesec otputovati u Rim, da li ću uspeti da upišem fakultet, da li da upišem medicinu ili kriminalistiku, da li da otputujem u Moskvu, da li ću ovog leta otići na letovanje u inostranstvo, da li će san koji sam usnila imati za mene dobro značenje itd.)

- 10. kuća (da li da promenim karijeru, da li će sudija na sudu biti na mojoj strani, kako će šef reagovati ako tražim povišicu, da li će moj odnos sa šefom biti efikasan i pozitivan itd.)

- 11. kuća (kakav će biti prihod od biznisa u ovoj godini, da li će me posetiti sutra stari prijatelj, da li da se učlanim u Klub istraživaca, da li mogu da se oslonim na prijatelja, da li će se moj sin razvesti, da li će se moja kćerka udati u ovoj godini itd.)

- 12. kuća (da li će ovaj lek pomoći mojoj ženi, da li da prihvatim odlazak u bolnicu ili ne, da li je bolest mojeg supruga ozbiljna, da li će moj sin dobiti kredit od banke, da li ću položiti ispit itd.).

izvor: http://www.astro-house.com/uvoduhorarnuastrologiju.php

bebica
18-06-08, 14:44
evo jos
Dakle-evo svih dostojanojanastava:

Najace dostojanstvo je VLADARSTVO… jasno nam je, planeta se nalazi u znaku kojim vlada, gde je ona najjaca,gde se najbolje oseca…i ako nije pod teskim aplikacijama, ako ima dobar odnos sa drugim planetama, obicno je ona ta koja ce imati najvise uticaja na zivot coveka…(sad, posto se meni jako dopada ovo poredjenje, a mislim i da je zgodno da se preko njega pamte dostojanastva-navescu i to )…
Dakle, ovu planetu mozemo da posmatramo kao domacina u svojoj kuci..kao nekog ko je svoj na svome, i moze da se ponasa po sopstvanoj volji…

Drugo po snazi dostojanstvo je EGZALTACIJA…. To je takodje jako snazna planeta…neki astrolozi vole da kazu da se planeta u Egzaltaciji “raduje”…da, dobro joj je-ali ipak nema snagu vladarstva…poredjenja radi-kao pocasni gost u vasoj kuci…gost koji se tu jako prijatno i dobro oseca, ali nema svu slobodu kao da je u svojoj kuci…

Trece po snazi vladarstvo je TRIPLICITET…setite se podela znakova po elementu-imamo cetiri grupe od po tri znaka:vatrene,zemljane, vazdusne i vodene…dakle-jasno je sta je triplicitet…s time sto se mora obratiti paznja na to, da li je dnevno ili nocno rodjenje, a evo zasto: Vatrenim triplicitetom (Ovan,Lav,Strelac) u dnevnom rodjenju vlada Sunce a u nocnom Jupiter…pa ce Sunce u Ovnu, u dnevnom rodjenju imati dostojanstvo tripliciteta, ali u nocnom ne…I opet poredjenje: ova planeta ce se ovde osecati dobro, kao dragi gost…ne kao onaj pocasni (egzaltacija), ali sasvim prijatno…

Cetvrto dostojanstvo je TERMIN…i ono se ne odnosi na ceo znak (kao sto se i vidi iz tabele), vec je znak podeljen na pet nejenakih delova…npr: prvih 5 stepeni i 59 minuta Ovna predstavlja termin Jupitera, od 6 stepeni 00 minuta do 13 stepeni 59 minuta nastupa termin Venere...po gradaciji, jasno je da se ovde planeta vec oseca slabije nego u triplicitetu...

Poslednje dostojanstvo je LICE...koje se takodje ne odnosi na ceo znak-znak je podeljen na tri jednaka dela...npr: prvih 10 stepeni Ovna (od 00 stepeni 00 minuta do 09 stepeni 59 minuta) su lice Marsa. Tako ce bilo koja planeta koja se u nocnom horoskopu nadje na, recimo, 4 stepena 38 minuta Ovna, biti u vladarstvu i licu Marsa, egzaltaciji Sunca, triplicitetu i terminu Jupitera. Ako je to Mars, onda ce on dobiti snagu na osnovu cinjenice da je u sopstvenom znaku i licu; ako je to Jupiter, bice snazan zbog toga sto je u svom triplicitetu i terminu; ako je to Sunce, imace snagu egzaltacije. Sve ostale planete na ovom stepenu bice peregrinirane.

Peregriniranost je stanje slabosti planete. Ona se ne nalazi ni u jednom svom osnovnom dostojanstvu, pa nema nikakvu snagu za delovanje. Moze to biti i najbolje postavljena planeta u horoskopu, imati najlepse trigone i sekstile s ostalim planetama - to ipak nece promeniti osnovnu cinjenicu da ona nema snagu da deluje samostalno. Stari astrolozi su peregriniranu planetu poredili s beskucnikom-lutalicom,koji, niti ima nesto svoje, niti moze bilo sta sa svojim zivotom uraditi, dok nesto ne stekne…
Medjutim, peregrirana planeta nije i ona planeta koja je u najlosijem stanju….posred dostojanstava i peregriranosti…planete mogu biti i debilitirane…i opet jedno odlicno poredjenje: Peregriranost smo poredili sa beskucnikom-lutalicom…ali on moze biti i dobra osoba, koja je jednostavno malerozna-pa i ono sto pokusa na posten nacin da uradi, ne uspeva mu…druga slika je beskucnik,lutalica, koji je uz sve to i agresivan…pa ce i ono do cega uspe da dodje izgubiti zbog svoje agresivnosti i loseg ponasanja….on je dakle u mnogo losoj situaciji…bas kao planete u debilitaciji…ne radi se vise samo o slabosti, vec o vrlo losem stanju planete…

Planete su DEBILITIRANE : kada su u znaku svog IZGONA (znak prekoputa njenog vladarstva) ili u znaku svog PADA (znak prekoputa njene egzaltacije)…pa sad, kako je vladarstvo jace od egzaltacije, tako je debilitacija u izgonu “blaza” nego u padu…
Vazno je i reci da dostojanstva i debilitacije ne mogu da se kombinuju samo na najjacem nivou (planeta nikada ne moze biti u vladarstvu ili egzaltaciji i u isto vreme biti debiltirana), ali, kod nizih nivoa, kombinacija je moguca-tako da planeta moze biti u tiplicitetu, terminu ili licu, a da je ujedno i debilitirana (u izgonu ili padu)…takva situacija se naziva DEBILITIRANO DOSTOJANSTVO ili DOSTOJANSTVENA DEBILITACIJA… Jednostavnije receno, planeta koja poseduje istinsku snagu (vladarstvo, egzaltacija) u stanju je da odoli i najtezim iskusenjima i nevoljama (izgon, pad), a kada je snaga polovicna ili nedovoljna (triplicitet, termin, lice), planeta moze i neprikladno da se ponasa (izgon ili pad)…

I jedan jako dobar citat : Debilitirana planeta koja je istovremeno i u svom triplicitetu, naravno, lakse ce se iscupati iz problema koje ta debilitacija donosi. Debilitiranoj planeti koje je istovremeno tek u svom terminu ili licu, to ce biti mnogo teze. Ali - prilika je tu. Najteze ce biti planeti koja je peregrinirana i debilitirana. To nije samo beskucnik- lutalica, vec beskucnik-lutalica sa slomljenom nogom. Ne samo da nema snagu da deluje, vec je i fizicki onemogucen da deluje.

Sad, zasto je vazno poznavati dignititet planeta: Mnogo snaznih planeta u natalnom horoskopu, ne mora garantovati srecan i bogat zivot. Samo postojanje snage ne znaci automatski da ce ona biti i iskoriscena. Tek uzajamni odnos planeta dovodi do aktiviranja tog potencijala. Taj odnos planete mogu ostvariti na vise nacina, od kojih su aspekti najpoznatiji. Medjutim, i recepcije izmedju planeta mogu predstavljati svojevrstan "izlaz" iz neke pasivne situacije - snaznija planeta moze pomoci manje snaznoj da uveca svoj potencijal i usmeri ga na nesto konstruktivno.
Kod izrazito slabih horoskopa, upravo ce recepcije ukazati na model ponasanja kome treba posvetiti posebnu paznju kako bi se osnazili i ostali potencijali. To nam otvara i mogucnost za svojevrsnu "intervenciju" u horoskopu - mozemo otkriti sta to na spoljasnjem planu mozemo naglasiti kako bismo sto vise aktivirali pozitivne potencijale iz horoskopa. Tumacenjem mreze recepcija i aspekata izmedju planeta, stizemo do informacija o izlazu i iz najtezih situacija.

(Za pomoc u objasnjenju koriscen tekst Branke Stamenkovic)

Lalica
18-06-08, 20:24
MEDICINSKA HORARNA PITANJA
Dzon Froli

To him with questions and with urine,
They for discov'ry flock, or curing.
Medju astrolozima postoji uobicajeno uverenje da bi praksa trebalo da nas ucini ravnodusnima u odnosu na cuda koja pred sobom uocavamo u svakom horoskopu. Cesto cujemo: "Ja verujem u astrologiju, pa ne znam zasto bih onda trebalo da se iznenadjujem kada uocim da deluje?"
Mi, u radionici, nismo toliko oguglali na to. Tesko da prodje i jedan dan bez uzvika zadovoljstva ovog ili onog majstora, cime prizove gomilu drugih da se cude nad lepotom horoskopa koji tumaci. Svaki okret kosmickog kaleidoskopa proizvodi novi prizor, savrsen u svojoj preciznosti. Zao nam je sto tako malo onih koji kroce u nase dvoriste u svojstvu klijenata poseduju dovoljno znanje da bi mogli da uzivaju u toj lepoti. Cesto dobijemo zelju da ih potapsemo po ramenu i kazemo: "Dobro, de, ne voli te. A ni macka ti se nece vratiti. Ni ona te nikad nije volela. Ali, pogledaj ovaj horoskop: nije li prelep!" Ispod svih delica informacija, saveta ili razumevanja koje astrolosko tumacenje donosi, bez obzira koliko tacno bilo, sigurni smo da je osnovna svrha konsultacija izlaganje klijenta toj lepoti. Steta je, samo, sto je cesto ona pisana stranim jezikom.
Evo jednog horoskopa u koji je lepota ugravirana finije od vecine drugih, mada je njegova tema tuzna. To je horarni horoskop. Klijent je pitao: "Prijateljicu su mi odvezli u bolnicu. Nalazi se na odeljenju intenzivne nege i u komi je. Lekari koji je pregledaju ne znaju sta joj je; sumnjaju na izliv krvi u mozak. Sta je problem i sta ce se desiti?"
PRIMER: KARTU NECU STAVLJATI, EVO SAMO PODATAKA

3. jul 2001, 14.18 BST (-1.00), London, Engleska, 51N30 00W10

Kada je rec o tumacenju medicinskih horarnih pitanja, stari tekstovi su mnogo konfuzniji nego u slucaju bilo koje druge teme. Sto znaci da su mnogo konfuzni kada se radi o medicinskim horarnim pitanjima. U samom startu se javlja problem mesanja pravila za tumacenje dekumbiturnih horoskopa s pravilima za tumacenje horarnih horoskopa. Dekumbiturni horoskop pravi se za trenutak u kome osoba "pada u postelju", mada se pod tim terminom podrazumeva i trenutak u kome lekar prvi put dolazi da vidi pacijenta, ili trenutak u kome neko lekaru (koji ce u okviru svog rada napraviti horoskop) donosi uzorak urina pacijenta. Kao sto ovi dodaci sugerisu, dekumbiturni horoskopi pretapaju se u horarne. Zato, koristite horarne! To je brze, to je jednostavnije i, iznad svega, omogucava da se savrseno jasno odredi kuca koja ce predstavljati pacijenta. Ako uzorak urina donosi sluga, on u stvari postavlja pitanje o zdravlju svog gospodara. Donosenje uzorka trebalo bi da taj horoskop ucini dekumbiturnim, a u tom slucaju bi gospodar bio predstavljen prvom kucom; postavljanje pitanja, makar i indirektno, ucinilo bi to horarnim horoskopom, a u tom slucaju bi gospodar bio deseta kuca. Uvek idite na horarni horoskop. To se moze uzeti kao opsti princip: u slucaju horoskopa dogadjaja, obicno je (ako ne i uvek) tesko znati ko pripada kojoj kuci, pa se vezujemo u filozofske gordijeve cvorove uzrocnosti na razlicitim nivoima. Zato koristite ostar mac horarne astrologije: to sve cini mnogo jasnijim.
Lili "tumacenje bolesti astrologijom" pocinje pricom o dekumbiturnim, a ne horarnim horoskopima: "Na prvom mestu, moramo pazljivo uzeti tacno vreme u kome se osoba prvi put razbolela... upravo ono vreme kada je prvi put toliko postala bolesna, osetila toliko veliku slabost, da je bila primorana leci u krevet." Alternativa je "prihvatiti onaj trenutak u kome je urin bolesne osobe prvi put odnet nekome za analizu bolesti, bilo da je ta osoba lekar ili ne." Ako ni to nije moguce "neka lekar uzme trenutak u kome je prvi put pricao s pacijentom ili dosao kod njega, ili kada mu je prvi put donet njegov urin." Ako postoji ustanovljeno vreme pocetka bolesti - pri cemu bi trenutak 'padanja u postelju' bio mnogo pouzdaniji od trenutka donosenja urina, koji vise odgovara horarnoj astrologiji - onda se moze uraditi dekumbiturni horoskop. Medjutim, nema nikakve svrhe praviti dekumbiturni horoskop ako se tretman pacijenta nece bazirati na njemu. Svrha dekumbiturnog horoskopa je da omoguci pravljenje derivatnih horoskopa ("horoskop sesnaest kuca", ili osam, ili cak trideset i dve, ako je nas bolesnik dovoljno bogat i zahtevan da svog lekara poziva toliko cesto) koji ce ukazati na to kako prilagoditi tretman razvoju bolesti.

Pricu o dekumbiturnim horoskopima ostavicemo za neku drugu priliku. Ovde cemo se koncentrisati na horarne horoskope. Lili kaze kako je uvek sledio Dariotov metod tumacenja horoskopa o bolestima, i tek nakon sto pocne da predstavlja Dariotov metod, to poglavlje o bolesti ulazi u relevantnu fazu. Pocinjemo tako sto ustanovljavamo "da li je osoba bolesna". To je, naravno, obicno nepotrebno pitanje: zdravi ljudi retko donose svoje najbolje pile u nase dvoriste, kao naknadu za tumacenje horarnog medicinskog pitanja. Lili je ocigledno dobijao pitanja od onih koji su se osecali nesto losije, mada bi se vec sledeceg jutra probudili zdravo, a danas postoje okolnosti u kojima ce pitanje: "Da li ce se ovo stvarno razviti u bolest?" biti od izuzetnog znacaja.
Prvi pokazatelj da nesto nije u redu je pronalazenje pacijentovog signifikatora u znaku suprotne prirode. To nas dovodi do samih korena astrologije: toplote, hladnoce, vlaznosti, suvoce - koji predstavljaju osnove tog ogromnog zdanja. To je u direktnoj vezi s procenom temperamenta, koja predstavlja prvi korak u natalnom tumacenju. To nam jasno pokazuje da je priroda van ravnoteze. Ako se planeta nadje u znaku sopstvene prirode, onda ce nam na isto ukazati bilo koja druga aflikcija - spaljenost, izgon, itd.
U vecini slucajeva, prihvaticemo da je nas pacijent bolestan i bez traganja za potvrdom toga u horoskopu. Ali, ta analiza nije suvisna: ona nas dovodi do signifikatora bolesti. Mada je sesta kuca kuca bolesti, vladar seste kuce nije signifikator same bolesti. Vladar seste kuce oznacice bolest samo kod opstih pitanja o drugim temama. Pretpostavimo da pitanje glasi: "Hocu li osvojiti zlatnu medalju?" i u horoskopu pronadjemo vladara prve kuce u aplikacionom aspektu s vladarom desete kuce, sto ce nam ukazati na uspeh, ali uz prohibiciju od strane vladara seste kuce. Tumacenje bi glasilo: "Pobedio bi, ali ce te bolest spreciti u tome." To ne oznacava bolest u horoskopu specificno napravljenom za tu bolest, jer ce tada ceo horoskop pokazati bolest. Ili, da budemo precizniji, pokazace pacijenta i ono sto ga muci.
Signifikator bolesti je planeta koja stvara problem signifikatoru naseg pacijenta. U vecini medicinskih horoskopa, pacijentov signifikator nece biti u znaku sopstvene prirode, pa logika glasi: vidimo da je bolestan jer je u neodgovarajucem znaku; vladar tog znaka mora biti signifikator bolesti. Isto vazi i za svaku drugu aflikciju od koje nasa planeta pati.
U obzir se mogu uzeti i planete u pacijentovoj prvoj kuci, mada je njihova uloga obicno sekundarna. Mozemo imati vise od jednog signifikatora bolesti. Ponekad ce to pokazati razlicite nivoe uzroka ("bol uzrokuje visak flegme, ali uzrok tome su tvoje brige oko finansija"); a ponekad imamo vise od jednog problema. Imajte na umu da bilo koja planeta u bilo kom stanju moze biti signifikator bolesti: nije rec samo o losim momcima. Kada je Jupiter prolazio kroz Raka, vidjali smo mnogo horoskopa u kojima je bolest bila prikazana viskom vlaznosti.
Iako je planeta koja utice na naseg glavnog signifikatora nas glavni signifikator bolesti, vredne informacije mozemo dobiti i od planete s kojom je Mesec imao poslednji aspekt. Lili daje spisak postavke Meseca po znacima, u separaciji od Marsa, Merkura i Saturna (Merkurovi uticaji su slicni uticajima Sturna, jer su obe planete hladne i suve), i to je odlican spisak. Medjutim, kljucni tekst medicinske astrologije jeste knjiga The Astrological Judgment and Practice of Physic Lilijevog savremenika, Ricarda Sandersa. Ona je nezamenljiva u slucaju da se zanimate za medicinsku astrologiju.
Lili je izuzetno cenio Sandersove sposobnosti, ali njihov se pristup horoskopima s medicinskom tematikom znacajno razlikuje. Kad god primetite razliku, sledite Lilija! Sandersa mi ne preporucujemo zbog metoda. On daje vrednu raspravu o razlicitim principima cija mesavina sacinjava ljudsko bice. Njegov opis pretvaranja ideja u praksu ima ozbiljnih gresaka. Srz knjige, medjutim, i njena prava vrednost sadrzana je u njegovoj dijagnostici i recepturi.
Prilikom iznosenja elemenata za dijagnozu, on daje prikaz svake planete u svakom znaku, deleci znake na tri, obicno nejednaka, dela. Za svaki deo daje opis ozbiljnosti stanja, humor koji je uzrocnik, kao i kako ce se i gde na telu to najverovatnije manifestovati. Dakle, kada identifikujemo signifikatora bolesti, mozemo se okrenuti Sandersu za analizu, a potom pogledati i drugi deo knjige u kome imamo uputstva sta da tim povodom uradimo.
Ozbiljnost bolesti data je na skali od jedan do cetiri. Ona moze biti "treceg stepena toplote i cetvrtog stepena suvoce". Prvi stepen je omanja nelagodnost. Treci je ozbiljno neprijatan. Cetvrti "prevazilazi prirodu" i kao takav, cesto je fatalan. To se, naravno, mora citati u okvirima vrste bolesti: ako postavljate horarno pitanje o prehladi, a Sanders vam kaze da je ona cetvrtog stepena, imacete vrlo gadnu prehladu, ali necete umreti. Stepen bolesti bice nas vodic za tretman. Za bolesti prvog stepena davacemo blage lekove. Ako je bolest cetvrtog stepena, mozemo uposliti tesku artiljeriju - otrove i ostale ekstremne tretmane koji bi obicno bili stetni - s obzirom da ne mogu pacijentu naneti jos vecu stetu, a mogli bi ga izleciti.

Lalica
18-06-08, 20:26
Za svaku bolest Sanders propisuje i tretman. On se umnogome naslanja na 'pustanje krvi', koje u cudnoj zemlji Dvadeset i prvog veka astrologu ne stoji na raspolaganju. Ali, cak i u toj varvarskoj zemlji, mnogo toga se jos uvek moze uciniti, kao sto to potvrdjuje skriveni cosak u nasem dvoristu, u kome se nalazi trosna supa iz koje se siri dim cudnih boja i mirisa. U toj supi, nadvijen nad pec, odeven u sarene krpe i mumlajuci sebi u bradu na jeziku za koji neki kazu da sluzi prizivanju duhova, a drugi da je prosto rec o holandskom, nalazi se Oskar Hofman. Oscara su na ove obale doveli gusari, ili tako bar on tvrdi. Bezeci od njih, stigao je do nase radionice, gde je bio zaposlen na timarenju Strelca sve dok nismo otrili da je vest astrolog, pa mu je nas Ucitelj dao krov nad glavom na nasem zemljisnom posedu. Tu on kuva napitke na osnovu Sandersovih i drugih recepata, a za lecenje bolesnih stalskih momaka i ostalih koji dodju do nas.(1)
Da se vratimo na nasu pricu. Osoba koja postavlja pitanje nije ukljucena u isto, pa cemo ici direktno na jedanaestu kucu. Njen vladar, Merkur, oznacava njenu prijateljicu. S obzirom da je Merkur u Blizancima, mogli bismo pomisliti da je s njenom prijateljicom sve u redu. Ali, ne: iako je Merkur u znaku kojim vlada, za ono sto trenutno ispitujemo, on je u vrlo losem stanju. Merkur je hladna, suva planeta. Nalazi se u toplom, vlaznom znaku: znaku koji je suprotan njegovoj prirodi. Oboleo je. Prijateljica nije dobro. To, naravno, znamo: zena je u komi.
Koja planeta stvara probleme Merkuru? Mozemo slediti uobicajenu logiku, i pogledati vladara znaka u kome se nalazi Merkur. To nas vraca na Merkura. Ne postoji razlog zbog koga signifikator bolesti ne bi mogao biti isti kao i signifikator pacijenta. Ali, ovde imamo mnogo verovatnijeg krivca, narocito ako uzmemo u obzir iznenadan, akutni napad bolesti. Merkur je upravo u separacionoj opoziciji s Marsom. Mars je peregriniran i retrogradan, dakle vrlo losa vrsta Marsa. Svaki detektiv bi u ovom slucaju prstom upro u Marsa.
Nasu sumnju potvrdjuje Mesec. Njegov poslednji aspekt je takodje bio s ovim losim Marsom. Mars je nas glavni osumnjiceni za Bolest.
Pre nego sto se okrenemo dijagnozi, da pogledamo sta ce biti s njom? Ona je u komi, pa je nase prvo pitanje: "Hoce li preziveti ili umreti?" Kada proucavamo smrt nekog ko nije osoba koja je postavila pitanje, moramo uzeti u obzir i radikalnu i derivatnu osmu kucu.

Obicno ce jedna od njih dve biti u igri; ponekad obe. Ovde derivatnom osmom kucom (radikalna sesta) vlada Mars. Merkur je u separacionoj opoziciji s njim. U slucaju da osoba sedi u krevetu i caska, to je izuzetno pozitivan znak: bila je u bliskom kontaktu sa smrcu; jos uvek je ziva; prezivece. U kontekstu nekog ko je u komi, moze se reci da se smrt, u pravom znacenju te reci, vec desila. Mesec je u separaciji s Marsom i aplikaciji s Merkurom, prenoseci svetlost izmedju njih i tako obnavljajuci taj aspekt; prijateljica ce umreti. Stepeni koje Mesec treba da prevali do perfekcije te opozicije, dace nam vremensku odrednicu: smrt ce biti proglasena predvece. U, na svu srecu, malom broju horarnih horoskopa koje smo imali prilike raditi na ovako tuznu temu, to obnavljanje aspekta prenosom svetlosti, nakon sto je on vec separacioni, pokazalo se kao tipicno za ukazivanje na cinjenicu da ce lekari priznati da nade vise nema.
Lepota ovog horoskopa lezi u dijagnozi. Izdvojili smo Marsa kao signifikatora bolesti. Za Marsa u tom delu Strelca, Sanders kaze: "topao je i suv izvan prirode, konzumirajuci i suseci radikalnu vlaznost tela, i totalno istrebljujuci zivot coveka". To cini inficirajuci "telo i krv velikim kolicinama gustog, crvenog kolera koji je topao i vrlo suv". Koler je vatreni humor. Lekari su sumnjali na izliv krvi u mozak; da je ovaj fatalni Mars bio u prijateljicinoj prvoj kuci, mogao je lako ukazati na to: neku vrstu vatrene eksplozije u mozgu. Ali, nije; on se nalazi u njenoj petoj kuci, kuci srca. Imala je srcani napad. To je i potvrdjeno nakon smrti.
Horarna astrologija, koja podrazumeva da mozemo dobiti odgovor tako sto cemo napraviti horoskop za trenutak postavljanja pitanja, moze delovati prilicno neverovatno. Ovde imamo nesto jos neverovatnije: neko postavlja pitanje o nekom drugom. Lekari, uprkos svoj svojoj vestini i iskustvu, nisu bili u stanju da otkriju problem na osnovu direktnog pregleda pacijenta. Astrolog je bio u stanju da to uradi na daljinu, za nekoliko minuta, i to - mora se naglasiti - ne zahvaljujuci nekoj licnoj nadarenosti, vec jednostavnim uzimanjem standardnog udzbenika sa svoje police, otvaranjem istog na relevantnoj stranici i citanjem onoga sto na njoj pise.


Nadam se da vas nisam smorila? Nisam mogla da posaljem deo teksta!
Nemam pitanje.

Lalica
18-06-08, 20:29
BOJE
Od velike pomoci moze biti i boja pored koje treba traziti izgubljenu stvar. U sledecim tabelama mozete videti koje boje odgovaraju znacima i planetama:

Mesec bela, zuckasta, srebrna,
siva, otvoreno plava, ili zelena
Merkur svetloplava, golubija, zuta,
bela, lila
Venera bela, plava, zelena
Sunce zuta, zlatna, tamnocrvena
Mars drecava crvena, ili tamne nijanse
crvene i zelene
Jupiter plava, tamnocrveno, zuta
Saturn crno, tamnozeleno, braon,
sivo
Uran karirano, pomesane boje,
tamno plavo, lila
Neptun tirkiz, boje mora, otvorenosivo
Pluton tamne nijanse

Ovan crvena, crna, roze
Bik zelena, braon, zuta, plava
Blizanci narandzasto, lila, zuto
kombinacija dve boje
Rak bela, srebrna, zelena,
plava, narandzasto zuta
Lav crvena, narandzasta, zuta, svetle boje
Devica siva, zelena, zuta, lila, plava, braon
Vaga plava, bela, pastelne boje,
roze, kontrasne boje
Skorpija bordo, braon, crna
Strelac tamnosrvena, plava, zuto
Jarac crno,tamnobraon, indigo, siva,
Vodolija nebo plavo, lila, neobicne nijanse
Ribe tirkiz, bela, crvenolila, plava, zelena

Drugo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar je znak i kuca u kojoj se nalazi Tacka Fortune. Za poziciju Tacke Fortune ne vazi sistem derivatnih kuca! Znaci ako postavimo pitanje u vezi neke stvari koju su sin ili cerka izgubili (znaci u vezi 6.kuce karte) i Tacku fortune nadjemo u 7. kuci gledamo objasnjenja za znak i 7. kucu.
Ako se Tacka Fortune ili njen vladalac nalazi u nekoj od ugaonih kuca (1,4,7,10) to znaci da je izgubljena stvar u kuci.
Ako je izgubljena stvar predstavljena ili pod vladavinom retrogradne planete, ta stvar ce sigurno biti pronadjena!

PROCENA VREMENA
Jedna od najtezih stvari u Horarnoj astrologiji je procena vremena kad ce izgubljena stvar biti pronadjena.
Vreme se procenjuje na osnovu razlike u stepenima koju Mesec treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa planetom u 2. kuci ili sa Tackom Fortune ili sa vladaocem 4.kuce. Vreme se takodje moze proceniti na osnovu razlike u stepenima koju vladalac 2.kuce treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa vladaocem 4.kuce.
Osnovna pravila za odredjivanje vremena su:

PLANETA U KUCAMA VREME
Kardinalni znak 1,4,7,10 cas
3,6,9,12 dan
2,5,8,11 nedelja
Promenljivi znak 1,4,7,10 dan
3,6,9,12 nedelja
2,5,8,11 mesec
Fiksni znak 1,4,7,10 nedelja
3,6,9,12 mesec
2,5,8,11 godina

Tekst preuzet sa www.geocities.com

bebica
19-06-08, 11:30
SNAGA PLANETA

Branka Stamenkovic(Prvi put objavljeno u Astrologusu, Devica, septembar 2003, godina IV, broj 24)U tradicionalnom astroloskom pristupu bilo kom horoskopu (horarnom, natalnom, elekcionom, kompozitnom, mundanom, itd), potrebno je pre svega proceniti materijal od koga je on sastavljen - stanje u kome se nalaze planete koje predstavljaju glavne glumce u drami koju posmatramo. Da li su likovi snazni ili slabi, pozitivci ili negativci? Osnova za tu procenu bice takozvana Ptolomejeva tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija. Ona odredjuje da planeta snagu za delovanje moze dobiti na pet razlicitih nacina - preko vladarstva, egzaltacije, tripliciteta, termina ili lica, dok joj delovanje moze biti otezano na dva nacina - preko izgona i pada.

Dostojanstva planeta
Najjace dostojanstvo, naravno, jeste vladarstvo. Ako planetu u horoskopu pronadjemo u znaku kojim ona inace vlada, pred sobom imamo planetu koja obiluje snagom. Ona se nalazi u okruzenju koje joj je poznato, koje joj prija, u kome je ona glavnokomandujuca i odredjuje "pravila igre". Ne osecamo li se svi mi najlagodnije, najopustenije i najbolje upravo u sopstvenoj kuci?

Planeta u egzaltaciji je takodje izrazito snazna, mada ne bas kao u svom vladarstvu. Ona je poput pocasnog gosta u tudjoj kuci - uziva u gostoprimstvu i ljubaznosti domacina, oseca se ugodno i opusteno, ali svakako ne kao i u sopstvenoj kuci. Postoje odredjene granice onoga sto moze raditi - verovatno ne bi bila najbolja ideja da se izuje i stavi noge na sto, sto u svojoj kuci moze uraditi kad zeli. Tako ce na ponasanje Jupitera u Raku uticati njegov domacin - Mesec. I, mada Mesec egzaltira Jupitera i daje sve od sebe da ga ugosti sto bolje, ipak ce mu onemoguciti potpunu slobodu koju bi Jupiter, inace, imao da je u Ribama ili Strelcu - svojim sopstvenim kucama.

Triplicitet je manje snazno dostojanstvo od egzaltacije i vladarstva, ali planeti ipak daje znacajnu snagu za delovanje. Planeta u svom triplicitetu jeste planeta na nekom prijateljskom mestu na kome nije najvazniji gost, ali se tu oseca ugodno. Prilikom odredjivanja tripliciteta u kome se planeta nalazi, moramo obratiti paznju da li baratamo s dnevnim ili nocnim horoskopom(1), jer se tripliciteti razlikuju u zavisnosti od toga da li su nocni ili dnevni. Vatrenim triplicitetom, na primer, po danu vlada Sunce, po noci Jupiter. Sunce u Strelcu ce, u dnevnom horoskopu, biti osnazeno dostojanstvom tripliciteta, ali u nocnom nece.

Poslednja dva dostojanstva ne odnose se na ceo znak, vec na odredjene njegove delove. Termin deli znake na pet nejednakih delova, a lice na tri jednaka dela kojima vlada po jedna planeta. Tako prvih 5 stepeni i 59 minuta Ovna predstavlja termin Jupitera, da bi nakon toga (od 6 stepeni 00 minuta do 13 stepeni 59 minuta) nastupio termin Venere. Kada je rec o dostojanstvu lica, prvih 10 stepeni Ovna (od 00 stepeni 00 minuta do 09 stepeni 59 minuta) su lice Marsa. Tako ce bilo koja planeta koja se u nocnom horoskopu nadje na, recimo, 4 stepena 38 minuta Ovna, biti u vladarstvu i licu Marsa, egzaltaciji Sunca, triplicitetu i terminu Jupitera. Ako je to Mars, onda ce on dobiti snagu na osnovu cinjenice da je u sopstvenom znaku i licu; ako je to Jupiter, bice snazan zbog toga sto je u svom triplicitetu i terminu; ako je to Sunce, imace snagu egzaltacije. Sve ostale planete na ovom stepenu bice peregrinirane.

Peregriniranost je stanje slabosti planete. Ona se ne nalazi ni u jednom svom osnovnom dostojanstvu, pa nema nikakvu snagu za delovanje. Moze to biti i najbolje postavljena planeta u horoskopu, imati najlepse trigone i sekstile s ostalim planetama - to ipak nece promeniti osnovnu cinjenicu da ona nema snagu da deluje samostalno. Onaj koji nema nista moze biti i najveci altruista, ali uzalud - jer nema sta da da. Astrolozi proslosti voleli su da peregriniranu planetu porede s beskucnikom-lutalicom. Niti ima nesto svoje, niti igde moze dospeti i ista sa svojim zivotom uraditi dok nesto ne stekne.Debilitacije planeta
Biti beskucnik-lutalica, ipak, nije najgore stanje u kome se neka planeta moze naci. Beskucnik-lutalica moze biti i dobrocudni cika koji je prosto nesnalazljiv u zivotu i 'baksuz' kome svaki posten pokusaj da napravi nesto korisno ide naopako. Ali, ako je beskucnik-lutalica alkoholicar ili agresivan, to je mnogo gore. On ce sve do cega dodje baciti na pice, ostajuci beskucnik-lutalica, ili ce usled svog agresivnog ponasanja upadati u nevolje i cak mozda zavrsiti i u zatvoru.

Debilitacija planeta upravo odgovara takvom stanju - planeta je u uzasno losoj situaciji. To nije stvar slabosti, kao u slucaju peregriniranosti, vec prosto receno vrlo lose stanje. Dve su takve situacije moguce u horoskopu: planeta moze biti debilitirana postavkom u znaku svog izgona ili pada. Znaci izgona i pada planete nalaze se prekoputa njenog vladarstva i egzaltacije. I bas kao sto je vladarstvo bolje od egzaltacije, tako je i izgon gori od pada.Debilitirano dostojanstvo ili dostojanstvena debilitacija?
Ostro oko ce odmah zapaziti da ce pojedine postavke u horoskopu dovesti do zbunjujuce situacije u kojoj ce neka planeta istovremeno biti i u nekom svom dostojanstvu i u debilitaciji. Primer bi mogao biti Mesec u Jarcu u nocnom horoskopu - istovremeno dobija snagu preko tripliciteta, ali je i debilitiran izgonom.

To ne treba da nas iznanadi, jer su stvari u zivotu retko crno-bele, a astrologija i jeste "sema zivota", pa kao takva ima nacina da prikaze i ovu "sivu zonu". Nismo li svi gledali filmove snimljene po istinitoj prici u kojoj uopste uzev ok tip upada u nevolju zbog svog gadnog temperamenta i u trenutku u kome mu "pada mrak na oci" cini zlocin zbog koga kasnije ispasta? U takvim zapletima obicno nas glavni junak dobija drugu sansu nakon odsluzene kazne. I film prati teska iskusenja koja potom prolazi kako bi odoleo vracanju modelu negativnog ponasanja. Ponekad uspeva da tome odoli, cesce ne. Presudnu ulogu obicno igra neka druga osoba koja kao da ima moc da ga preporodi i promeni. I u astrologiji imamo odgovarajuci prikaz te situacije - recepcije koje predstavljaju moguci izlaz iz problema, ali o tome vise nekom drugom prilikom.

Kombinacija dostojanstva i debilitiranosti nemoguca je na najjacem nivou - planeta nikad ne moze biti u svom vladarstvu ili egzaltaciji i nekoj od debilitacija. Tek manja dostojanstva (triplicitet, termin, lice) mogu biti kombinovana s izgonom ili padom. I to nam takodje otkriva vrlo vaznu stvar. Osoba (planeta) koja poseduje istinsku snagu (vladarstvo, egzaltacija) u stanju je da odoli i najtezim zivotnim iskusenjima i nevoljama (izgon, pad). Medjutim, kada je snaga polovicna ili nedovoljna (triplicitet, termin, lice), osoba ce biti sklona da sklizne i u neprikladno ponasanje ili problematicne situacije (izgon, pad).

Debilitirana planeta koja je istovremeno i u svom triplicitetu, naravno, lakse ce se iscupati iz problema koje ta debilitacija donosi. Debilitiranoj planeti koje je istovremeno tek u svom terminu ili licu, to ce biti mnogo teze. Ali - prilika je tu. Najteze ce biti planeti koja je peregrinirana i debilitirana. To nije samo beskucnik- lutalica, vec beskucnik-lutalica sa slomljenom nogom. Ne samo da nema snagu da deluje, vec je i fizicki onemogucen da deluje.Primena dostojanstava i debilitacija
Mnogo snaznih planeta u natalnom horoskopu, medjutim, ne mora garantovati srecan i bogat zivot. Samo postojanje snage ne znaci automatski da ce ona biti i iskoriscena. Tek uzajamni odnos planeta dovodi do aktiviranja tog potencijala. Taj odnos planete mogu ostvariti na vise nacina, od kojih su aspekti najpoznatiji. Medjutim, i recepcije izmedju planeta mogu predstavljati svojevrstan "izlaz" iz neke pasivne situacije - snaznija planeta moze pomoci manje snaznoj da uveca svoj potencijal i usmeri ga na nesto konstruktivno.

Kod izrazito slabih horoskopa, upravo ce recepcije ukazati na model ponasanja kome treba posvetiti posebnu paznju kako bi se osnazili i ostali potencijali. To nam otvara i mogucnost za svojevrsnu "intervenciju" u horoskopu - mozemo otkriti sta to na spoljasnjem planu mozemo naglasiti kako bismo sto vise aktivirali pozitivne potencijale iz horoskopa. Tumacenjem mreze recepcija i aspekata izmedju planeta, stizemo do informacija o izlazu i iz najtezih situacija.Napomene:
Ako se Sunce u horoskopu nalazi iznad horizonta (u sedmoj, osmoj, devetoj, desetoj, jedanaestoj ili dvanaestoj kuci) - horoskop je dnevni, a ako se Sunce nalazi ispod horizonta (u prvoj, drugoj, trecoj, cetvrtoj, petoj ili sestoj kuci) - horoskop je nocni.

bebica
19-06-08, 11:51
Arapske tačke koje se najčešće koriste u horarnoj :

Fortuna
tačka braka
tačka braka žene
tačka braka muškarca
tačka bračnog partnera
tačka razvoda
tačka ostavke/otpuštanja
tačka smrti
tačka operacije
tačka robe/imovine

Tačka Fortune : Asc' + Mesec - Sunce. U TA se ne "obrće" za dnevno i noćno rodjenje, već se koristi ova fixna formula. Ona nam pokazuje najveće "blago" koje pitač poseduje. može biti materijalnog tipa, a može biti i emotivnog/duhovnog tipa, sve zavisno od pitanja. Ona nam vrlo često pomaže u horarcima koji se bezuju za pitanja o nestalim predmetima, ali se ne treba "fixirati" samo na nju, naravno.
Tačka Braka : Asc' + Desc' - Venera. Ona nam govori o kvalitetu odnosa izmedju partnera, o njihovim stavovima, simpatijama, ciljevima, željama. Ona se ne odnosi isključivo na formalni brak. Odnosi se na odnos Asc' i Desc' ~ pitača i njegove/njene Primera radi ~ ako klijent pita za svoju ljubavnicu, iako je već oženjen, ova tačka će nam dati lep prikaz njegovog odnosa sa njom, a ne sa njegovom suprugom.
Tačka Braka Žene : Asc' + Saturn - Venera
Tačka Braka Muškarca : Asc' + Venera - Saturn
Tačka Bračnog Partnera : Asc' Desc' - vladar VII polja ~ sve ove tri tačke se najčešće koriste u TA ali pri analizi natalnih čartova, u horarnoj nemaju puno značenja, sem ako do veze/braka ne dolazi na najtradicionalniji mogući način ~ preko roditelja "ugovoren brak".
Tačka Razvoda : Asc' + Desc' - Mars. Označava raskide i razvode. Za razliku od Tačke Braka, ova Tačka se tiče odredjenog dogadjaja koji pitaču ide u susret, pa nam može dati i tačnu vremensku odrednicu. Ne vezujte se previše za ovu tačku, čak iako je jako postavljena. Sem u slučaju da je horarno pitanje baš vezano za rskid/razvod i dodatno, naravno, sve ostalo iz čarta ukazuje na rastanak, e, tek ondak, obratite posebnu pažnju na nju.
Tačka Ostavke / Otpuštanja : Saturn + Jupiter - Sunce. Nema mnogo potreba za konkretnijim tumačenjem. Ova Tačka takodje ukazuje na dogadjaj koji se može konkretno vremenski odrediti. Ovde se može dodati i još 2 Tačke ~ Tačka Profesije : Mc' + Mesec - Sunce i Tačka Slave : Asc' + Jupiter - Sunce. Ako je horarno pitanje vezano za izbor profeije, uspeh u poslu treba obratiti pažnju i na njih.

Tačka Smrti : ima nekoliko formula ~ naj konkretnije rezultate daju sledeće dve : Asc' + vrh VIII polja - Mesec i Vrh VIII polja + Saturn - Mesec. Budite oprezni u korišćenju ove Tačke. Ni pod razno nemojte uzimati ovu Tačku kao JEDINI POKAZATELJ da će neko da umre! Ona se najčešće koristi uz Tačku Operacije.
Tačka Operacije : dnevno rodjenje ~ Asc' + Saturn - Mars, noćno rodjenje obrnuto Asc' + Mars - Saturn [koja je inače i Tačka Bolesti] Opet, budite oprezni! Čak i kada je najbolja, operacija nije nikada prijatna, nemojte očekivati srećne planete u prijateljskim aspektima. Akoj pronadjete da je signifikator bolesti pod vladavinom dispozitora ova Tačke, to je vrlo ohrabrujuće, operacija ima "moć" nad bolešču. Ako je bolest dispoztor Tačke ili njenog vladara, to je naravno vrlo nepovoljno za klijenta.
Tačka Robe : ovo se odnosi na vrednosne cene hrane i materijala koji su u prodaji. Ova Tačka se najviše korpistila u ono vreme al Birunija, kada je bilo vrlo bitno da li će se ječam, svila, paprika prodati dobro. Može se korisiti, ali nije baš neophodno.

izvor: http://astro.axisdraw.com/forum/53652-post123.html

Red-Hot-Chili
21-06-08, 22:25
RECEPCIJE PLANETA
Branka Stamenkovic(Prvi put objavljeno u Astrologusu, Skorpija, 1. novembar 2003, godina IV, broj 26)Nekada su recepcije izmedju planeta astrologu predstavljale jedan od osnovnih izvora informacija u horoskopu. Danas, medjutim, ta drevna tehnika prezivljava u nasem zanatu samo u tragovima - tek poneki astrolog ponekad uzima u obzir uzajamne recepcije planeta po znacima vladavine, ni ne sluteci koliko informacija bi mogao dobiti uzme li u obzir i recepcije po znacima egzaltacije, tripliciteta, izgona i pada.


Pozitivne recepcije

Dok se u modernoj astrologiji znak u kome se planeta nalazi posmatra kao nesto sto treba da opise tu planetu, u tradicionalnoj astrologiji se ta postavka prvenstveno posmatra kao izvor informacija o interesovanju i naklonosti te planete. Za sta je planeta u Ovnu zainteresovana? Prvenstveno za ono sto u horoskopu predstavlja Mars - planeta koja Ovnom vlada. Sekundarno, za ono sto u horoskopu predstavlja Sunce - koje je u Ovnu egzaltirano. I na trecem mestu, ako pred sobom imamo dnevni horoskop, planeta u Ovnu bice zainteresovana za Sunce, a ako imamo nocni horoskop, za Jupitera - posto su to dnevni i nocni vladari tripliciteta Ovna.(1)

Razlicita dostojanstva ukazace i na razlicitost interesovanja. Planeta ce istinski i cisto voleti planetu koja vlada znakom u kome se nadje. Vladara egzaltacije tog znaka ce, medjutim, voleti slepom zaljubljenoscu, sagledavajuci ga kroz ruzicaste naocare, uzdizuci ga na nezasluzeni tron. A ako posmatramo vladara tripliciteta, zainteresovanost planete za njega bice vise prijateljske i tople prirode, ali bez strasti prethodna dva vladarstva.

U slucaju da pred sobom imamo horoskop horarnog pitanja ljubavne tematike, jasno je koliko vredne informacije mozemo dobiti posmatrajuci samo uzajamna interesovanja planeta koje predstavljaju naseg klijenta i osobu za koju je emotivno zainteresovana. Ako je covek za koga je nasa klijentkinja emotivno zainteresovana u nocnom horoskopu predstavljen Suncem u Ovnu, znacemo da on istinski voli Marsa, slepo egzaltira i na nerealni tron uzdize samog sebe, a prijateljsku naklonost gaji prema Jupiteru.

U slucaju, pak, da ne baratamo ljubavnim horarnim pitanjem, vec pred sobom imamo neku mundaniju temu, postavku planete u znaku ne moramo posmatrati kroz prizmu ljubavi, vec pre kroz zavisnost. Ko upravlja planetom u Ovnu? Mars, vladar tog znaka. Dobar primer za to je slucaj jedne klijentkinje koja je, nakon nekoliko godina zivota u inostranstvu provedenih uz stalnu ceznju za povratkom u domovinu postavila pitanje: "Da li ću se ikada vratiti da zivim u domovini, ili cu ostati da zivim ovde?" Postavljajući to pitanje, ona prizeljkuje odgovor o povratku u domovinu.

U horoskopu pronalazimo vladara prve kuce, Mesec, u devetoj kuci - bukvalna slika nje u inostranstvu. Za sta je taj Mesec zainteresovan, sta voli? On se nalazi u Ribama, znaci on istinski voli Jupitera, vladara Riba. Jupiter, medjutim, u ovom horoskopu vlada upravo devetom kucom inostranstva. Da li nasa klijentkinja istinski voli inostranstvo??? Mi znamo da to ne odgovara realnom stanju, i da je upravo njena odbojnost prema toj sredini u kojoj je poslednjih nekoliko godina prinudjena da zivi iz finansijskih razloga navela da ovo pitanje i postavi. Dakle, mnogo bi tacnije ovde bilo reci da je Mesec (nasa klijentkinja) zavisna ili u vlasti Jupitera (inostranstvo), nego da ga istinski voli.


Negativne recepcije

Koliko u zivotu ima pozitivnih, ljubavnih osecanja, toliko ima i negativnih. A kako horoskop nije nista drugo do slika stvarnosti, on u sebi ima nacina da odslika i osecanja mrznje i neprijateljstva. Zato ne treba ispustati iz vida i negativne recepcije - recepcije planeta po znacima izgona i pada.

Planeta u Ovnu istinski ce voleti Marsa, egzaltirace Sunce i gajiti prijateljsku naklonost prema Jupiteru.(2) A koga ne voli, ili mrzi? Veneru (zato sto je to znak njenog izgona) i Saturna (zato sto je to znak njegovog pada).

Iako su neprijateljska osecanja zajednicka za izgon i pad, postojace razlika izmedju njih. Planeta ce vladara izgona mrzeti strasno, istinski i zasluzeno, a vladara pada nerealno, preterano i ne potpuno zasluzeno.

I bas kao i u slucaju pozitivnih recepcija, ove kljucne reci mrznje i neprijateljstva nece uvek odgovarati svim vrstama pitanja i situacijama s kojima cemo se sretati. Ponekad ce mnogo prikladnije biti prosto reci da planeta uvlaci u nevolju planetu u cijem je izgonu ili padu. Na primer, Mars u Ovnu uvlaci u izgon Veneru, a Saturna u pad. Najbukvalniji primeri koriscenja ovih kljucnih reci mogu biti pitanja o porocima: "Da li mogu da nastavim da pijem ovim tempom, ili ce me to odvesti u alkoholizam?" ili: "Da li da nastavim s paralelnim neobaveznim ljubavnim avanturama, ili da se skrasim?" Pronadjemo li vladara prve kuce (signifikator naseg klijenta) u znaku izgona ili pada vladara 12. kuce (signifikator licnih poroka i problema koje u zivotu sami izazivamo svojim glupim greskama) - odgovor ce biti jasan.


Uzajamne recepcije

Ne postoji nista lepse nego kad kod ljubavnih horarnih pitanja naidjemo na pozitivnu uzajamnu recepciju, tj. pronadjemo signifikatore ljubavnika u izmenjenim znacima. Uzmimo da je osoba koja postavlja pitanje o buducnosti neke emotivne veze u horarnom horoskopu predstavljena Venerom, a izabranik njenog srca Marsom. Pronadjemo li Veneru u Skorpiji, a Marsa u Biku, znacemo da se oni istinski uzajamno vole. Pronadjemo li Veneru u Jarcu, a Marsa u Ribama, znacemo da su njih dvoje trenutno u fazi slepe zaljubljenosti. Pronadjemo li Veneru u Devici, a Marsa u Skorpiji,(3) znacemo da izmedju njih moze postojati tek prijateljstvo.

Lose vesti za nasu klijentkinju nailaze u slucaju neuzvracene recepcije. Recimo da je Venera u Ovnu, dakle istinski voli Marsa. Medjutim, Mars je Blizancima. Sta Mars oseca za Veneru? U Blizancima Venera nema vaznijih dostojanstava, te moramo zakljuciti da Mars u Blizancima za Veneru ne oseca nista. Dakle, ovde imamo slucaj neuzvracene ljubavi. Ako je Mars slucajno izmedju 15-og i 21-og stepena Blizanca, bice u terminu Venere, i to ce ukazati tek mlaku zainteresovanost za nju - tek toliku da se kaze da nije potpuno ravnodusan. Ali to nikako nece biti osnov za kvalitetnu emotivnu vezu.

Jos goru situaciju imamo u slucaju mesane uzajamne recepcije. Venera u Ovnu voli Marsa, ali Marsa u horoskopu nalazimo na prvim stepenima skorpije, znaka u kome je Venera u izgonu. Sta Mars u Skorpiji oseca za Veneru? Mrznja bi bila prejaka rec, ali odbojnost bi verovatno bila prikladna.


Primena recepcija

Nadam se da sam uspela demonstrirati kolicinu vrednih informacija koje se mogu dobiti proucavanjem recepcija. Zelela bih samo napomenuti da - iako je vecina primera data kroz horarne horoskope - primena recepcija svoju punu vrednost i validnost dobija tek u natalnoj astrologiji.

Kako u tradicionalnoj astrologiji proucavanje natalnog horoskopa nema za cilj proglasavanje nepromenljive sudbine same po sebi, vec traganje za nacinima poboljsanja kvaliteta osobe i resavanja problema koji se jasno identifikuju kroz natal, recepcije su kljuc za to. Planetu koja se u natalu nadje u problemu, iz tog problema moze iscupati planeta s kojom je u pozitivnoj uzajamnoj recepciji. Potrebno je samo identifikovati sta ta planeta predstavlja. Cesce - koga predstavlja, jer najdirektnija pomoc dolazi od nasih bliznjih. Potrebno je samo pogledati kojom kucom ona vlada. U slucaju da je rec o vladaru 7. kuce, oslonac na partnera i brak bice od velike pomoci; u slucaju 3. kuce, bice to brat ili sestra; u slucaju 11. kuce, prijatelj, itd.

Ponekad ce, medjutim, najhitije rezultate doneti korekcije koje cete u zivot uneti sledeci prirodno vladarstvo planete koja recepcijom spasava neku drugu problematicnu planetu. Ako je rec o Suncu, na primer, mozda vam odredjenu pomoc moze doneti vec i samo nosenje zlatnog nakita ili naglasavanjem zute boje u garderobi.

U svakom slucaju, recepcije su nezasluzeno nestale iz astroloske torbe s alatom tokom proteklih nekoliko vekova. S povecanjem interesovanja za tradicionalne tehnike u poslednjih par decenija, postoji nada da ce se one ipak vratiti u praksu i ostati sacuvane od zaborava.


Napomene:

1. Pogledaj Ptolomejevu tabelu osnovnih dostojanstava i debilitacija.
2. U slucaju nocnog horoskopa.
3. U slucaju dnevnog horoskopa.

Red-Hot-Chili
21-06-08, 22:27
LJUBAVNI CETVOROUGAONIK
Branka Stamenkovic(Prvi put objavljeno u Astrologusu, Blizanci 2003, godina IV, broj 22)Dok sam, kao segrt, pekla zanat u dopisnoj skoli horarne astrologije, moj ucitelj je iznova ponavljao: "Odgovor na 95% horarnih pitanja o ljubavi glasi - NE!" Kako mi je to samo pesimisticno zvucalo... Ne moze biti, mislila sam, da je ljubav u tako losem stanju? Ali, nakon sto sam dane segrtovanja ostavila za sobom i otisnula se u samostalno bavljenje horarnim pitanjima, shvatila sam da je bio u pravu. Odgovor na 95% horarnih pitanja o ljubavi stvarno glasi "NE", ali, ne zato sto ljubav na svetu odumire, vec zato sto zaljubljeni golupcici imaju mnogo pametnija posla nego da posecuju astrologe...

Tek ljubavni problemi i dileme (a ponekad i "trileme") ljude navedu da se obrate tumacima zvezda. Tako je do mene doslo i horarno pitanje: "Koga izabrati i da li je ijedan od trojice muskaraca koji su mi u glavi Gospodin Pravi?"

Situacija je bila krajnje komplikovana, kako to samo onaj koji zna vrednost ljubavi i pronalazenja druge polovine u zivotu zna zakomplikovati. Devojka se "troumila" izmedju gospodina Zauzetog, gospodina Macomena i gospodina Stranca. S gospodinom Zauzetim vec je imala poduzu istoriju spajanja i razdvajanja. Taj se stalno dvoumio izmedju nje i devojke s kojom je bio u dugoj emotivnoj vezi. I bas kada je pomislila da je njihov poslednji razlaz definitivan kraj, on je iznebuha, poput padobranca, ponovo aterirao u njen zivot, zaklinjuci se da je sada konacno spreman za ozbiljnu vezu s njom, i da ce raskinuti vezu s devojkom, samo ako ga ona hoce.

Mozda bi se ona i povela za tim, kao mnogo puta ranije, da u medjuremenu u njen zivot nisu usla jos dva muskarca. Gospodina Macomena upoznala je u nedavno u teretani u koju redovno odlazi. Poletele su tu iskre i varnice istog trenutka, a hemijska reakcija umalo nije zapalila sve one "sprave za mucenje" kojima flegmaticni tipovi pokusavaju na silu boga steci telo sangvinika ili kolerika. Medjutim - musko ko musko - flertovao i signalizirao, ali u jednom trenutku preterao, napravio neki potez koji devojka astrologu opisa tek kao "tesku gresku", bez otkrivanja detalja, i bez obzira na silne varnice i hemiju koji nisu mogli tako lako nestati, ona poce da se predomislja...

Povrh svega, upoznavanje gospodina Stranca iz Amsterdama pre oko dva meseca ostavilo je tako snazan utisak na nju, i aktiviralo istu onu hemiju koju je osetila i u drustvu gospodina Macomena, da je shvatila kako te hemije u svetu ima koliko ti dusa zeli... Gospodin Stranac je, u neku ruku bio spoj gospodina Zauzetog i gospodina Macomena - em je tu bilo teske hemije i varnica, em je covek bio ozenjen... A taj kratki susret i varnice bi ona verovatno i zaboravila kao prolaznu injekciju strasti, da na rastanku on nije nagovestio kako ce ponovo doci u posetu nasoj zemlji negde u junu... Pa njoj djavo ne da mira, nego je tera da razmislja - hoce li se tada nesto izmedju njih desiti?


Put do odgovora

Najveci broj mojih kolega bi - nakon suocavanja s ovakvim zahtevom za astrolosko usmerenje, verovatno posegao za brdom horoskopa - natalnim kartama devojke i sve trojice muskaraca; unakrsnim aspektima izmedju njene karte i pojedinacnih karata trojice kandidata; pa bi proucio prosle tranzite i progresije, kao i buduce; a da ne pominjemo Solare, Lunare, i sve ostalo sto svaka astroloska Torba s alatom poseduje. Verovatno bih to i sama uradila da nisam imala srecu upoznati se s horarnom astrologijom, koja je do pre sto godina bila osnov najveceg broja konsultacija kojima su nasi astroloski preci tumacili dileme klijenata. Zato sam, umesto brda horoskopa, napravila samo jedan - horarni, za vreme i mesto na kome je ovo pitanje stiglo do astrologa koji na njega (trebalo bi bar da) moze da odgovori.


25. novembar 2002, 23:02 CET (-1.00), Beograd, Srbija, 44N50 20E30


Pogledajmo "sliku neba" u trenutku u kome je klijentkinja "porodila pitanje". Sledeci pravila horarne astrologije, odmah cemo uvideti da je ona predstavljena Merkurom, jer je u horarnom horoskopu osoba koja postavlja pitanje uvek predstavljena 1. kucom. Takodje, horarna pravila kazu da ce Mesec uvek biti kosignifikator osobe koja postavlja pitanje, a zbog svojih svojstava, uvek ce pre ukazivati na emocije i ono sto je u srcu klijenta - naspram vladara prve kuce koji je vise klijentova "glava". I - na kraju - pravilo koje vazi samo u slucaju "pitanja srca", glasi: ako pitanje postavlja zenska osoba, Venera ce u horoskopima s ljubavnom tematikom uvek biti njen prirodni signifikator, i prikazace najpre nju kao zenu, kao Dzejn iz onog cuvenog: "Ja Tarzan, ti Dzejn". Bice to signifikator onoga za cim telo nase klijentkinje zudi. Pa, sta na osnovu ovog horoskopa mozemo reci o stanju u kome se glava, srce i telo nase klijentkinje nalaze zbog problema koji je muci? Merkur se nalazi u Strelcu, znaku svog izgona, i to nije dobro. Nije ni cudo - mi i znamo da je njoj u glavi haos. Strelac je i dvotelesni znak, pa ukazuje na dualnost, na dvojstvo, a i sam po sebi je dualan, pa u glavi devojke nemamo jednog, vec vise muskaraca.

Sto se tice emocija, Mesec je pergriniran, to jest nije ni u jednom svom osnovnom dostojanstvu. Astrolozi proslosti su peregriniranu planetu uporedjivali s "beskucnikom-lutalicom", a mi znamo da emocije nase klijentkinje lutaju u potrazi za gospodinom Pravim, ma ko on bio.

Kako se ona oseca kao zena? Venera je u Skorpiji, znaku svog izgona, te zakljucujemo da se oseca slabom i ranjivom. Pored toga, Skorpija je i znak pada Meseca, pa naslucujemo da njena nesigurnost u sopstvene kvalitete zenstvenosti nanosi veliku stetu njenim emocijama. Sve u svemu - vidimo da je na postavljanje pitanja stvarno navela ozbiljna muka i prava dilema.


Njegovo Velicanstvo - Muskarac

Sedma kuca uvek predstavlja osobu za koju je klijent ljubavno zainteresovan. U ovom slucaju je to Jupiter, vladar znaka Riba koji se nalazi na vrhu 7. kuce. Ali, ona je zainteresovana za trojicu!! Jupiter je svakako jedan od njih, ali koji? I kojim su planetama predstavljena preostala dvojica?

Sreca nasa da imamo dobar opis i istorijat cele njene situacije i dileme, jer ce nam to pomoci da raspetljamo situaciju u horoskopu. Za sada znamo da su razliciti delovi njenog bica predstavljeni s tri razlicite planete. Pogledajmo sada sta te planete u horoskopu rade u trenutku postavljanja pitanja (sadasnjost), sta su radile pre toga (proslost) i sta ce raditi u buducnosti.

Odmah primecujemo da svaki od tri njena signifikatora "ima drustvo", tj. da su u njihovoj blizini druge planete. Mesec pravi aplikacionu konjunkciju ka Jupiteru - za koga smo na osnovu 7. kuce vec utvrdili da ce definitifno predstavljati jednog od trojice kandidata za titulu gospodina Pravog. Merkur je u separacionoj konjunkciji sa Suncem, a i Venera i Mars su vrlo blisko postavljeni. Dakle, druga dva kandidata su Sunce i Mars. Medjutim, ostaje dilema - ko je tu ko?

Pogledamo li Efemeride, utvrdicemo da su Merkur i Sunce u egzaktnoj konjunkciji bili dosta pre postavljanja ovog pitanja, i to u potpuno drugom znaku - Skorpiji. To ce odgovarati poslednjem kontaktu nase klijentkinje i tog muskarca u proslosti. Nakon toga je Merkur krenuo da napusta Sunce, da bi potom presao u znak Strelca. Sunce je lagano islo za njim, kao da ga prati, ali nije uspevalo da ga stigne. Jedno vreme su bili u razlicitim znacima - Sunce u Skorpiji, Merkur u Strelcu. Medjutim, nedavno, Sunce je takodje preslo u Strelca. I, dok su ranije interesovanja Merkura (nasa klijentkinja) i Sunca bila razlicita, sada su naizgled ponovo ista - oboje su u Strelcu, oboje su zainteresovani za Jupitera - vladara 7. kuce braka ili ozbiljne emotivne veze. Hmmm. To nam pomalo lici na pricu o gospodinu Zauzetom, koji je odnedavno poceo da se zaklinje da se promenio... Ali, pre nego sto mozemo definitivno odluciti da li je to on, da pogledamo druga dva kandidata.

Mars i Venera su u snaznoj uzajamnoj recepciji. Venera je u Marsovom znaku, triplicitetu, terminu i licu - ozbiljno je zainteresovana za Marsa. Posto znamo da je Venera onaj strastveni deo nase klijentkinje, a znamo i da je Venera u Skorpiji slaba, mozemo reci da je "slaba na Marsa" u gorepomenutom hemijskom smislu. Mars uzvraca zainteresovanost, jer je u Venerinom znaku. Lici to dosta na snazne varnice o kojima nam je pricala kada je opisivala gospodina Macomena. Sta su planete radile u proslosti? U horoskopu deluje kao da su u separacionoj konjunkciji, to jest kao da se Venera udaljava od Marsa nakon sto je u proslosti imala konjunkciju s njim. Ali, pogledamo li Efemeride, ta slika ce nam se pokvariti. Venera je do pre neki dan bila retrogradna i u stvari je isla unazad, ka znaku Vage, dok je Mars isao normalno napred. Bila je to slika dvoje ljudi koji su isli jedno prema drugom. Medjutim, Venera je tek nesto kratko pre postavljanja ovog pitanja napravila stanicu i okrenula se direktno. Trenutno vise stoji nego sto se krece, jer jos nije "uhvatila brzinu" nakon tog zastajkivanja. Ponovo nailazi "hmmmm" trenutak i pomisao kako Venerin zaokret lici na pricu o predomisljanju u vezi s gospodinom Macomenom.

Ostaje nam jos Jupiter, kao najverovatniji kandidat signifikatora za gospodina Stranca. Cinjenica da je to upravo Jupiter - planeta koja prirodno oznacava strance - jeste jedan pokazatelj u prilog te tvrdnje. O njemu znamo tek da je ozenjen, da su se upoznali pre dva meseca, i da ce on ponovo doci pocetkom juna - dakle, za oko 6 i po meseci. Odmah uocavamo da su Mesec i Jupiter u aplikacionoj konjunkciji orbisa od oko sest i po stepeni. Hmmmm. To se sasvim lepo uklapa u pricu.

nastavak...

Red-Hot-Chili
21-06-08, 22:28
Ali - sta ce biti? Kada je rec o gospodinu Zauzetom - najverovatnije nista: Merkur se udaljava od Sunca i nista ih u buducnosti ne povezuje. Kada je rec o gospodinu Macomenu, Mars ce pokusavati da stigne Veneru pre nego sto ona dobije na ubrzanju, i priblizice joj se cak na samo jedan stepen orbisa - ali do konjunkcije nece doci, jer ce nasa Venera polako ali sigurno sve brze bezati od njega. A kako se bude udaljavala od njega, slabice i njeno interesovanje - prvo ce napustiti termin, pa lice Marsa. On ce, s druge strane, uci uskoro u Skorpiju, pa ce i njegovo interesovanje za nju nestati, a sebicnost porasti, jer ce se naci u snaznim sopstvenim dostojanstvima. Cak mozemo slutiti i da ce je donekle "omrznuti", jer ce se naci u znaku Venerinog izgona. Bice da ce sve to biti posledica povredjene muske sujete, ili bar to ovom astrologu najvise lici na tako nesto.

Ali, zato ce do konjunkcije Meseca i Jupitera doci. I to u 12. kuci nase klijentkinje - kuci licnih poroka i nesrecnih problema koji u zivot dovlacimo kao posledicu sopstvenih gresaka. Cini nam se da ce ona "zgresiti" s gospodinom Strancem - koji je pri tome i ozenjen... Ali, nasa klijentkinja nije pitala samo to, vec i da li je bilo koji od te trojice gospodin Pravi. Da li je? Ja ne bih rekla. Mislim da joj na putu pronalazenja princa predstoji jos po koji poljubac sa zabama...

Preuzeto sa:

http://www.branka.net.yu/

maja dg
08-07-08, 12:28
Osnove Horarne Astrologije
--------------------------------------------------------------------------------

Horarna astrologija je na početku svoje "karijere" bila usuštini i jedini oblilk astrologije koja se praktikovala . Analiza natalnog čarta , godišnji i uporedni su došli kasnije . Zato , 'aj' da ovde tutnem neka osnovna pravila po kojima se postavlja pitanje i analizira horarni čart .

Citiraću text iz knjige Morisa McKana ( da ne mislite da je ovo sve iz moje glave ) :

"Prvi pisani izvori o horarnoj astrologiji datiraju od pre dve holjade godina , kada je Dorotej od Sidona postavio pravila i aforizme za "ispitivanja" , što je bio termin koji se tada koristio .

Horarna strologija se bavi pitanjima . Baš kao i u bilo kojoj drugoj grani astrologije , horoskop se pravi za trenutak rodjenja , a u ovom slučaju reč je o trenutku rodjenja nekog pitanja .

Horoskop se pravi na isti način kao i bilo koji drugi horoskop . Jedina razlika izmedju horarne i drugih vrsta astrologije jeste u oslanjanju na osnovni set pravila . Ta pravila su važna ta tumačenje ovakvog čarta . nijedna druga grana astrologije se ne oslanja na pravila u tolikoj meri kao što je slučaj sa horarnom . Odgovor na pitanje upravo zavisi od tih pravila .

Planeta koja vlada Asc' uvek označava osobu koja postavlja pitanje . Mesec je takodje vladar pitača i naziva se "kosignifikator" . Signifikator pitanja zavisi od odredjene kuće u čartu .

Obično su ove tri planete sasvim dovoljne za dobijanje željenog odgovora . Za razliku od natalne astrologije , ovde nije potrebno tumačiti ostale planete u čartu .

Sledeće što treba da se uradi je da se pogleda da li su signifikatori u aplikacionim aspektima , jer ti aspekti nam govore o budućnosti tog pitanja . Separacioni aspekti nam govore šta je predhodilo da bi pitač i postavio to pitanje .

Ponekad može da se desi da su planete u separaciji , pokazujući da ne postoji nada za pozitivnim odgovorom , ali zahvaljujući pravilima i tehnikama po kojima horarna funkcioniše , situacija se iz korena može promeniti i odgovor još uvek može biti povoljan za pitača . Te tehnike su zasnovane na kretanju planeta i ima ih PET : Četiri vrste kretanja se odnose na tri planete u odredjenim formacijama , a peta vrsta se vezuje za kretanje samo dve planete ( ovo će sve kasnije u direktnom primeru biti mnogo jasnije ) . Dve formacije mogu označiti pozitivan odgovor , a ostale tri daju negativan odgovor . Ta pravila imaju i svoje nazive :

Dva pravila o dobijanju pozitivnog odgovora : skupljanje svetlosti i prenos svetlosti .
Tri pravila o dobijanju negativnog odgovora : frustracija , prohibicija i refranacija .

Stoga postoje jasno da u horarnoj planete koje su u medjusobnom orbisu možda ne moraju završiti aspekt i mogu se posmatrati kao da uopšte nisu u aspektu . Pored toga , planete koje očigledno nisu u medjusobnim aspektima mogu se povezati usled neke akcije neke treće planete . Sve je to moguće zahvaljujući postojanju pet vrsta planetarnih kretanja koja su malopre spomenuta . Planete se neprestano kreću i u ovom trenutku .

Na najveći broj pitanja je moguće odgovoriti ili sa DA ili sa NE . Odgovor na pitanje daju glavni aplikacioni ( znači u opticaju su SAMO Ptolomejevi aspekti ~ konjunkcija , 60° , 120° , 90° , 180° ) izmedju vladara Asc' i vladara polja koje je vezano za pitanje ili izmedju Meseca i planete koja vlada poljem na koje se odnosi pitanje . Isto tako , postoji i antiscija , ali o njoj malo kasnije .

Takodje , u opticaju su , od planeta , samo : Sunce , Mesec , Merkur , Venera , Mars , Jupiter , Saturna , uz dodatak Mesečevih Čvorova i Fortune ( neki dodaju i neke arapske tačke , ali to ide od astrologa do astrologa )

Osnovni pojmovi :

Signifikatori :

Signifikatori su planete koje vladaju pitačem i predmetom ( osobom ) za koju se postavlja horarni čart .

Važno je znati da je signifikator osobe ~ pitača planeta koja vlada znakom koji se nalazi na Asc' , kao i da često Mesec ima ulogu kosignifikatora . Pogrešno je predpostaviti da planete koje se nalaze u I polju ili u blizini Asc' mogu da se koriste kao signifikatori pitača .

Signifikator pitanja je planeta koja vlada znakom na vrhu traženog polja . Ponovo je pogrešno predpostaviti da samo što neka planeta nadje u polju koje je vezano za predmet pitanja ima veze sa tim . Zbog toga je najbolje izbegavati napr. Veneru koja se vezuje za ljubav , ili Marsa kao vladar borbe i akcije i sl. , jer se na taj način nisu dobijali željeni rezultati .

Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znači ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Neptun i Vodolijom vlada Saturn .

Ponekad može da se desi da vam neka treća osoba postavlja pitanje koje nema direktne veze sa tim pitanjem . na primer , kada neko pita za prijateljicu koja očekuje dete . U tim slučajevima , iako će prvo polje i njegov valdar i dalje predstavljati pitača , astrolog treba da ignoriše tu planetu i da se skoncentriše samo na signifikatore koji vladaju pitanjem ~ u ovom slučaju to je XI polje i 5 od 11 ~ III polje

Vladarstva po kućama :

I polje : pitač
II polje : novac , imovina , bilo šta što osoba poseduje
III polje : braća / sestre , komunikacije , informacije , kraća putovanja
IV polje : dom , otac , zgrada u kojoj pitač živi , krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora
V polje : ljubav ( patrner u smislu zabavljanja , veza koja je još u "povoju" ) , deca , kocka , špekulacije
VI polje : zdravlje i lekovi , navike , svakodnevne obaveze , javni neprijatelji ( sve ono što se dešava loše po pitača , ali on nema uopšte veze sa tim )
VII polje : ljubav ( partner , ne mora biti bračni , već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi , zajedno živite , ali niste još u braku ) , ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa
VIII polje : partnerov ( ili tudj ) novac , gubici , porez , smrt ( retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji , ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama )
IX polje : obrazovanje , duhovni nivo osbe , religioznost , (ne)moralnost , inostranstvo
X polje : zenit osobe , čemu pitač ustvari teži u datom momentu , posao , majka , sudnice
XI polje : prijatelji , grupne organizacije , udruženja , planovi i nade
XII polje : bolnice , institucije zatvorenog tipa , tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku )


Preuzeto sa: http://www.dnevnikastrologa.com/index.php?topic=6.0

Naxy
10-07-08, 23:42
Sistem polja :
“Po mom iskustvu , Regiomontanus sistem kuća pokazao se kao najuspešniji sistem u horarnoj astrologiji . Tokom četrdesetogodišnjeg bavljenja horarnom astrologijom , greške koje sam pravio uvek su bile usled drugih faktora , a nikada zbog korišćenja ovog sistema kuća . Ipak , možete koristiti i druge sisteme kuća . Svaki astrolog mora sam da formira tačnost omiljenog sistema kuća.” Moris McKan

Vladarstva po kućama :
I polje : pitač
II polje : novac , imovina , bilo šta što osoba poseduje
III polje : braća / sestre , komunikacije , informacije , kraća putovanja
IV polje : dom , otac , zgrada u kojoj pitač živi , krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora
V polje : ljubav ( patrner u smislu zabavljanja , veza koja je još u "povoju" ) , deca , kocka , špekulacije
VI polje : zdravlje i lekovi , navike , svakodnevne obaveze , javni neprijatelji ( sve ono što se dešava loše po pitača , ali on nema uopšte veze sa tim )
VII polje : ljubav ( partner , ne mora biti bračni , već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi , zajedno živite , ali niste još u braku ) , ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa
VIII polje : partnerov ( ili tudj ) novac , gubici , porez , smrt ( retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji , ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama )
IX polje : obrazovanje , duhovni nivo osbe , religioznost , (ne)moralnost , inostranstvo
X polje : zenit osobe , čemu pitač ustvari teži u datom momentu , posao , majka , sudnice
XI polje : prijatelji , grupne organizacije , udruženja , planovi i nade
XII polje : bolnice , institucije zatvorenog tipa , tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku )

Prema Liliju "Znaci antiscije su znaci koji su podjednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca i u kojima kada se na njihovom stepenu nadje Sunce , dan i noć imaju istu dužinu . antiscija nam daje odgovor koji će "doći" osobu u obliku nečeg pritajenog , tajnog , "nevidljivog" ~ čitanje izmedju redova.

Lili: "Znaci antiscije su znaci koji su podjednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca i u kojima kada se na njihovom stepenu nadje Sunce , dan i noć imaju istu dužinu . antiscija nam daje odgovor koji će "doći" osobu u obliku nečeg pritajenog , tajnog , "nevidljivog" ~ čitanje izmedju redova.”
U tradicionalnoj astrologiji antiscija je važna i za fizički izgled.

Prema Liliju :
Saturn - telo je hladno i suvo, vitko pa cak I mrsavo, debele usne, ostra, cesto kovrdzava i suva kosa. Kada je orjentalan stas nizi, ako je latituda mala telo mrsavije, ako je velika telo deblje i mesnatije. Ako je latituda severna SA je mesnat sa vise dlaka). Cesto los SA u egzilu ili detrimentu moze ukazati na sklonost ka gojenju pa cak i gojaznost jer u tim znacima on gubi kontrolu koja je njegova osnovna simbolika.
Jupiter daje krupne ljude, ovalno lice i vrlo prijatan izgled. Korpulentnost se moze manifestovati kroz visinu, tezinu ili oboje.
Mars daje cetvrtasto ili okruglo lice, ostar pogled, oziljak na onom delu tela na koji se odnosi znak ili kuca u kojoj se nalazi. Telo nije visoko, vrlo je muskulaturno, snazno i pokretljivo.
Sunce simbolise okruglo lice, snazan stas, veliko celo i upadljivu figuru. Kosa je istaknuta po boji ili kvalitetu.
Venera daje ovalno do okruglo lice, vrlo proporcionalnu gornju i donju usnu, rupice na obrazima ili bradi. Obicno oznacava punije fizionomije ali to zavisi od znaka u kojem je i aspekta prema asc.
Merkur daje vitke i sitne fizionomije, tanak nos i duge i lepe prste.
Mesec simbolise masnoce i tecnosti i najcesce pokazuje oble ljude sklone gojenju. Ovo vazi samo u slucajevima kada je MO u kardinalnim znacima na asc ili na meridijanskoj osi. Trigoni i sekstili nisu izrazajni niti specificni.

Tabela za antisciju :
Znak Ovna ~ antiscija je Devica
Znak Bika ~ antiscija je Lav
Znak Blizanaca ~ antiscija je Rak
Znak Raka ~ antiscija je Blizanac
Znak Lava ~ antiscija je Bik
Znak Device ~ antiscija je Ovan
Znak Vage ~ antiscija je Ribe
Znak Škorpiona ~ antiscija je Vodolija
Znak Strelca ~ antiscija je Jarac
Znak Jarca ~ antiscija je Strelac
Znak Vodolije ~ antiscija je Škorpion
Znak Riba ~ antiscija je Vaga

Ovo je kombinacija krstarenja netom i mojih starih beleski... Nadam se da ovaj tekst ne postoji vec jer sam onda dzabe kuckala ;). Recite mi jesam li stekla uslov za postavljanje pitanja ili moram jos da se trudim :D ?

Superwoman
25-08-08, 13:58
Horarno pitanje-Hocu li dobiti posao, prevod sa http://www.renaissanceastrology.com/willigetthejob.html


Kljucna razlika u pitanjima u vezi posla i karijere lezi izmedju desete i seste kuce. Desete kuca se generalno uzima kao signifikator karijere, medjutim, podesna je jedino ako je posao koji je u pitanju, povezan sa menadzmentom ili profesionanom pozicijom. Kao pojasnjenje, ako je u pitanju tipicno moderni posao od 9-5 sluzbenika sa vise niova menadzmenta iznad njega, on se vise moze posmatrati kao posredni sluga koji je predstavljen vladarom seste kuce, umjesto kao plemic ili kralj koji bi bili predstavljeni desetom kucom.


Ako je vladar desete kuce u prvoj kuci, posao ce doci licu koje je postavilo pitanje i nece morati da se pomuci za njega. Ako je vladar prve kuce u desetej, onda ce on dobiti posao ali ce morati da se potrudi da ga dobije.

Alexy
15-09-08, 13:33
Horarna astrologija daje odgovor na određeno pitanje, a na osnovu horoskopa napravljenog za momenat u vremenu u kojem je nastalo pitanje. Uloga horarnog astrologa se razlikuje od uloge natalnog astrologa, jer je uloga horahnog astrologa prvenstveno ta da pruži informaciju, dok je uloga natalnog astrologa vezana za njegov razvoj i pomoć u usmeravanju.

Horarna astrologija, danas se polako budi iz zaborava, jer je dugo vremena bila zaboravljena. Moglo bi se čak reći, da horarna astrologija nije dovoljno priznata i cenjena, jer je njena priroda prediktivna. Mnogi današnji astrolozi, a posebno kada se govori o psihološkoj astrologiji, odbacuju horarnu astrologiju samo iz razloga što smatraju da ona ima sudbinski pristup čime se negira postojanje slobodne volje.

U trenutku kada se pitanje postavi, horarni astrolog jeste provodnik infomacije između pitača (klijenta) i kosmičke inteligencije koja na to pitanje odgovara kroz poziciju planeta u trenutku postavljanja pitanja. Od izuzetne je važnosti da astrolog dobro razume postavljeno pitanje, jer odgovor (tačnost) zavisi od razumevanja pitanja, kao i od znanja i umeća astrologa da odgovori na pitanje.

U horarnoj astrologiji se uzima mesto u kojem se nalazi astrolog i to za trenutak kada je astrolog čuo pitanje ili postao svestan tog pitanja. Ako postavljate horarno pitanje astrologu putem pošte ili e-maila, onda se kao trenutak postavljanja pitanja ne uzima vreme kada je pošta ili e-mail poslan, već trenutak kada astrolog pročita vaše pitanje.

Kada postavljate horano pitanje, treba prihvatiti osnovna pravila u horarnoj astrologiji i obratiti pažnju na sledeće:
- Vaše pitanje mora biti jasno formulisano,
- Pitač treba da postavi što je moguce direktnije i jasnije pitanje, jer on mora jasno da zna šta ga to interesuje,
- Pitač mora biti iskreno zainteresovan za ono šta pita i šta ga interesuje,
- Pitanje mora biti tako formulisano, da ga astrolog jasno i precizno može razumeti,
- Ako je potrebno astrolog će proveriti i utvrditi da li je dobro razumeo pitanje.

Astrolog je u horarnom horoskopu pretstavljen 7. kućom, a pitač je pretstavljen 1. kućom, kao i Mesecom, jer se Mesec uvek uzima kao suvladar pitanja. U Mesecu je sadržana atmosfera u horoskopu i on predstavlja UM i dušu datog trenutka. Mesec je i prirodni vladar 4. kuće koja govori o konacnom stanju, pa samim tim significira i sam odgovor.


Za davanje tačnosti pitanja, neophodno je odrediti koja to kuća predstavlja određeno pitanje. Znanje astrologa o značenju kuća izuzetno je važno i potrebno, jer ako se odredi pogrešna kuća koja simbolizuje dato pitanje, odgovor na isto to pitanje neće biti tačan. Evo, nekih pitanja iz života i lociranje istih tih pitanja:

- 1. kuća je povezana sa sadašnjošću i sa trenutkom postavljanja pitanja, odnosi se i na zdravlje i vitalnost osobe pitača (da li će moje dete završiti fakultet u roku, da li će moje dete otputovati ove godine u inostranstvo itd.)

- 2. kuća (gde se nalazi moj izgubljeni novčanik, gde se zagubila moja knjiga, da li ću ove nedelje kupiti nov televizor, koliki će mi prihodi biti sledeće godine itd.)

- 3. kuća (da li će mi danas komšija doći u posetu, da li ću u roku završiti pisanje knjige, da li ću sutra dobiti očekivanu poštu ili e-mail, da li da potpišem ugovor, dokument, da li da započnem vođenje ponuđenog kursa, da li da krenem na kurs kompjutera, da li će moja supruga uspeti da završi fakultet, da li je istinit ovaj trač itd.)

- 4. kuća (da li da kupim stan, da li da započnem u ovoj godini građenje kuce, da li da proširujem stan ili kuću, da li će moj suprug ili supruga ove godine napredovati u profesiji i karijeri, da li će supruga prihvatiti posao itd.)

- 5. kuća (gde se nalazi moj sin ili kćerka, da li ću ove godine ostati u drugom stanju, da li je moja trudnoća bezbedna, da li sam trudna, ko mi je juče poslao poklon, da li ću dobiti na lutriji, da li ću pobediti na sutrašnjem takmičenju, da li ću biti pozvana na zabavu, da li da krenem na aerobik, da li će se moj ljubavnik razvesti, da li ću uspeti da prodam kuću ili stan, da li ce me sin posetiti itd.)

- 6. kuća (da li je moj kućni ljubimac bolestan, da li je moja bolest ozbiljna, kako napreduje moja bolest, da li da moj brat kupi stan, kakvo će vreme biti u nedelju, da li sutra da započnem sa dijetom, da li je moj radni kolega iskren, da li ću dobiti posao, itd.)

- 7. kuća (da li ću ove godine ući u brak, da li ću se razvesti, da li da prihvatim bračnu ponudu, da li da uđem u partnerstvo sa Draganom, da li da uzmem Marka Vukovića da me brani na sudu, ko je ukrao moj novac, ko je ukrao moj automobil, da li da pokrenem sudsku parnicu, da li se Maja vraća itd.)


- 8. kuća (da li će mi banka odobriti kredit, gde je Sašin mobilni telefon, da li će kupac koji danas dolazi da kupi moj automobil imati i dovoljno novca da mi ga plati, da li će mi Tanja posuditi novac, da li će se suprugova plata povećati u ovoj godini, da li ću sledeći mesec dobiti novac od osiguranja, da li će baka ostaviti meni nasledstvo itd.)

- 9. kuća (gde je otišao moj unuk, da li ću sledeći mesec otputovati u Rim, da li ću uspeti da upišem fakultet, da li da upišem medicinu ili kriminalistiku, da li da otputujem u Moskvu, da li ću ovog leta otići na letovanje u inostranstvo, da li će san koji sam usnila imati za mene dobro značenje itd.)

- 10. kuća (da li da promenim karijeru, da li će sudija na sudu biti na mojoj strani, kako će šef reagovati ako tražim povišicu, da li će moj odnos sa šefom biti efikasan i pozitivan itd.)

- 11. kuća (kakav će biti prihod od biznisa u ovoj godini, da li će me posetiti sutra stari prijatelj, da li da se učlanim u Klub istraživaca, da li mogu da se oslonim na prijatelja, da li će se moj sin razvesti, da li će se moja kćerka udati u ovoj godini itd.)

- 12. kuća (da li će ovaj lek pomoći mojoj ženi, da li da prihvatim odlazak u bolnicu ili ne, da li je bolest mojeg supruga ozbiljna, da li će moj sin dobiti kredit od banke, da li ću položiti ispit itd.).

preuzeto sa www.astro-house.com

Alexy
15-09-08, 13:46
Horoskop se pravi na isti način kao i bilo koji drugi horoskop . Jedina razlika izmedju horarne i drugih vrsta astrologije jeste u oslanjanju na osnovni set pravila . Ta pravila su važna ta tumačenje ovakvog čarta . nijedna druga grana astrologije se ne oslanja na pravila u tolikoj meri kao što je slučaj sa horarnom . Odgovor na pitanje upravo zavisi od tih pravila .

Planeta koja vlada Asc' uvek označava osobu koja postavlja pitanje . Mesec je takodje vladar pitača i naziva se "kosignifikator" . Signifikator pitanja zavisi od odredjene kuće u čartu .

Obično su ove tri planete sasvim dovoljne za dobijanje željenog odgovora . Za razliku od natalne astrologije , ovde nije potrebno tumačiti ostale planete u čartu .

Sledeće što treba da se uradi je da se pogleda da li su signifikatori u aplikacionim aspektima , jer ti aspekti nam govore o budućnosti tog pitanja . Separacioni aspekti nam govore šta je predhodilo da bi pitač i postavio to pitanje .

Ponekad može da se desi da su planete u separaciji , pokazujući da ne postoji nada za pozitivnim odgovorom , ali zahvaljujući pravilima i tehnikama po kojima horarna funkcioniše , situacija se iz korena može promeniti i odgovor još uvek može biti povoljan za pitača . Te tehnike su zasnovane na kretanju planeta i ima ih PET : Četiri vrste kretanja se odnose na tri planete u odredjenim formacijama , a peta vrsta se vezuje za kretanje samo dve planete ( ovo će sve kasnije u direktnom primeru biti mnogo jasnije ) . Dve formacije mogu označiti pozitivan odgovor , a ostale tri daju negativan odgovor . Ta pravila imaju i svoje nazive :

Dva pravila o dobijanju pozitivnog odgovora : skupljanje svetlosti i prenos svetlosti .
Tri pravila o dobijanju negativnog odgovora : frustracija , prohibicija i refranacija .

Stoga postoje jasno da u horarnoj planete koje su u medjusobnom orbisu možda ne moraju završiti aspekt i mogu se posmatrati kao da uopšte nisu u aspektu . Pored toga , planete koje očigledno nisu u medjusobnim aspektima mogu se povezati usled neke akcije neke treće planete . Sve je to moguće zahvaljujući postojanju pet vrsta planetarnih kretanja koja su malopre spomenuta . Planete se neprestano kreću i u ovom trenutku .

Na najveći broj pitanja je moguće odgovoriti ili sa DA ili sa NE . Odgovor na pitanje daju glavni aplikacioni ( znači u opticaju su SAMO Ptolomejevi aspekti ~ konjunkcija , 60° , 120° , 90° , 180° ) izmedju vladara Asc' i vladara polja koje je vezano za pitanje ili izmedju Meseca i planete koja vlada poljem na koje se odnosi pitanje . Isto tako , postoji i antiscija , ali o njoj malo kasnije .

Takodje , u opticaju su , od planeta , samo : Sunce , Mesec , Merkur , Venera , Mars , Jupiter , Saturna , uz dodatak Mesečevih Čvorova i Fortune ( neki dodaju i neke arapske tačke , ali to ide od astrologa do astrologa ).

preuzeto sa Astrologija za pocetnike

Alexy
16-09-08, 22:39
RECEPCIJE PLANETA

Branka Stamenkovic(Prvi put objavljeno u Astrologusu, Skorpija, 1. novembar 2003, godina IV, broj 26)Nekada su recepcije izmedju planeta astrologu predstavljale jedan od osnovnih izvora informacija u horoskopu. Danas, medjutim, ta drevna tehnika prezivljava u nasem zanatu samo u tragovima - tek poneki astrolog ponekad uzima u obzir uzajamne recepcije planeta po znacima vladavine, ni ne sluteci koliko informacija bi mogao dobiti uzme li u obzir i recepcije po znacima egzaltacije, tripliciteta, izgona i pada.Pozitivne recepcije
Dok se u modernoj astrologiji znak u kome se planeta nalazi posmatra kao nesto sto treba da opise tu planetu, u tradicionalnoj astrologiji se ta postavka prvenstveno posmatra kao izvor informacija o interesovanju i naklonosti te planete. Za sta je planeta u Ovnu zainteresovana? Prvenstveno za ono sto u horoskopu predstavlja Mars - planeta koja Ovnom vlada. Sekundarno, za ono sto u horoskopu predstavlja Sunce - koje je u Ovnu egzaltirano. I na trecem mestu, ako pred sobom imamo dnevni horoskop, planeta u Ovnu bice zainteresovana za Sunce, a ako imamo nocni horoskop, za Jupitera - posto su to dnevni i nocni vladari tripliciteta Ovna.(1)

Razlicita dostojanstva ukazace i na razlicitost interesovanja. Planeta ce istinski i cisto voleti planetu koja vlada znakom u kome se nadje. Vladara egzaltacije tog znaka ce, medjutim, voleti slepom zaljubljenoscu, sagledavajuci ga kroz ruzicaste naocare, uzdizuci ga na nezasluzeni tron. A ako posmatramo vladara tripliciteta, zainteresovanost planete za njega bice vise prijateljske i tople prirode, ali bez strasti prethodna dva vladarstva.

U slucaju da pred sobom imamo horoskop horarnog pitanja ljubavne tematike, jasno je koliko vredne informacije mozemo dobiti posmatrajuci samo uzajamna interesovanja planeta koje predstavljaju naseg klijenta i osobu za koju je emotivno zainteresovana. Ako je covek za koga je nasa klijentkinja emotivno zainteresovana u nocnom horoskopu predstavljen Suncem u Ovnu, znacemo da on istinski voli Marsa, slepo egzaltira i na nerealni tron uzdize samog sebe, a prijateljsku naklonost gaji prema Jupiteru.

U slucaju, pak, da ne baratamo ljubavnim horarnim pitanjem, vec pred sobom imamo neku mundaniju temu, postavku planete u znaku ne moramo posmatrati kroz prizmu ljubavi, vec pre kroz zavisnost. Ko upravlja planetom u Ovnu? Mars, vladar tog znaka. Dobar primer za to je slucaj jedne klijentkinje koja je, nakon nekoliko godina zivota u inostranstvu provedenih uz stalnu ceznju za povratkom u domovinu postavila pitanje: "Da li ću se ikada vratiti da zivim u domovini, ili cu ostati da zivim ovde?" Postavljajući to pitanje, ona prizeljkuje odgovor o povratku u domovinu.

U horoskopu pronalazimo vladara prve kuce, Mesec, u devetoj kuci - bukvalna slika nje u inostranstvu. Za sta je taj Mesec zainteresovan, sta voli? On se nalazi u Ribama, znaci on istinski voli Jupitera, vladara Riba. Jupiter, medjutim, u ovom horoskopu vlada upravo devetom kucom inostranstva. Da li nasa klijentkinja istinski voli inostranstvo??? Mi znamo da to ne odgovara realnom stanju, i da je upravo njena odbojnost prema toj sredini u kojoj je poslednjih nekoliko godina prinudjena da zivi iz finansijskih razloga navela da ovo pitanje i postavi. Dakle, mnogo bi tacnije ovde bilo reci da je Mesec (nasa klijentkinja) zavisna ili u vlasti Jupitera (inostranstvo), nego da ga istinski voli.Negativne recepcije
Koliko u zivotu ima pozitivnih, ljubavnih osecanja, toliko ima i negativnih. A kako horoskop nije nista drugo do slika stvarnosti, on u sebi ima nacina da odslika i osecanja mrznje i neprijateljstva. Zato ne treba ispustati iz vida i negativne recepcije - recepcije planeta po znacima izgona i pada.

Planeta u Ovnu istinski ce voleti Marsa, egzaltirace Sunce i gajiti prijateljsku naklonost prema Jupiteru.(2) A koga ne voli, ili mrzi? Veneru (zato sto je to znak njenog izgona) i Saturna (zato sto je to znak njegovog pada).

Iako su neprijateljska osecanja zajednicka za izgon i pad, postojace razlika izmedju njih. Planeta ce vladara izgona mrzeti strasno, istinski i zasluzeno, a vladara pada nerealno, preterano i ne potpuno zasluzeno.

I bas kao i u slucaju pozitivnih recepcija, ove kljucne reci mrznje i neprijateljstva nece uvek odgovarati svim vrstama pitanja i situacijama s kojima cemo se sretati. Ponekad ce mnogo prikladnije biti prosto reci da planeta uvlaci u nevolju planetu u cijem je izgonu ili padu. Na primer, Mars u Ovnu uvlaci u izgon Veneru, a Saturna u pad. Najbukvalniji primeri koriscenja ovih kljucnih reci mogu biti pitanja o porocima: "Da li mogu da nastavim da pijem ovim tempom, ili ce me to odvesti u alkoholizam?" ili: "Da li da nastavim s paralelnim neobaveznim ljubavnim avanturama, ili da se skrasim?" Pronadjemo li vladara prve kuce (signifikator naseg klijenta) u znaku izgona ili pada vladara 12. kuce (signifikator licnih poroka i problema koje u zivotu sami izazivamo svojim glupim greskama) - odgovor ce biti jasan.Uzajamne recepcije
Ne postoji nista lepse nego kad kod ljubavnih horarnih pitanja naidjemo na pozitivnu uzajamnu recepciju, tj. pronadjemo signifikatore ljubavnika u izmenjenim znacima. Uzmimo da je osoba koja postavlja pitanje o buducnosti neke emotivne veze u horarnom horoskopu predstavljena Venerom, a izabranik njenog srca Marsom. Pronadjemo li Veneru u Skorpiji, a Marsa u Biku, znacemo da se oni istinski uzajamno vole. Pronadjemo li Veneru u Jarcu, a Marsa u Ribama, znacemo da su njih dvoje trenutno u fazi slepe zaljubljenosti. Pronadjemo li Veneru u Devici, a Marsa u Skorpiji,(3) znacemo da izmedju njih moze postojati tek prijateljstvo.

Lose vesti za nasu klijentkinju nailaze u slucaju neuzvracene recepcije. Recimo da je Venera u Ovnu, dakle istinski voli Marsa. Medjutim, Mars je Blizancima. Sta Mars oseca za Veneru? U Blizancima Venera nema vaznijih dostojanstava, te moramo zakljuciti da Mars u Blizancima za Veneru ne oseca nista. Dakle, ovde imamo slucaj neuzvracene ljubavi. Ako je Mars slucajno izmedju 15-og i 21-og stepena Blizanca, bice u terminu Venere, i to ce ukazati tek mlaku zainteresovanost za nju - tek toliku da se kaze da nije potpuno ravnodusan. Ali to nikako nece biti osnov za kvalitetnu emotivnu vezu.

Jos goru situaciju imamo u slucaju mesane uzajamne recepcije. Venera u Ovnu voli Marsa, ali Marsa u horoskopu nalazimo na prvim stepenima skorpije, znaka u kome je Venera u izgonu. Sta Mars u Skorpiji oseca za Veneru? Mrznja bi bila prejaka rec, ali odbojnost bi verovatno bila prikladna.Primena recepcija
Nadam se da sam uspela demonstrirati kolicinu vrednih informacija koje se mogu dobiti proucavanjem recepcija. Zelela bih samo napomenuti da - iako je vecina primera data kroz horarne horoskope - primena recepcija svoju punu vrednost i validnost dobija tek u natalnoj astrologiji.

Kako u tradicionalnoj astrologiji proucavanje natalnog horoskopa nema za cilj proglasavanje nepromenljive sudbine same po sebi, vec traganje za nacinima poboljsanja kvaliteta osobe i resavanja problema koji se jasno identifikuju kroz natal, recepcije su kljuc za to. Planetu koja se u natalu nadje u problemu, iz tog problema moze iscupati planeta s kojom je u pozitivnoj uzajamnoj recepciji. Potrebno je samo identifikovati sta ta planeta predstavlja. Cesce - koga predstavlja, jer najdirektnija pomoc dolazi od nasih bliznjih. Potrebno je samo pogledati kojom kucom ona vlada. U slucaju da je rec o vladaru 7. kuce, oslonac na partnera i brak bice od velike pomoci; u slucaju 3. kuce, bice to brat ili sestra; u slucaju 11. kuce, prijatelj, itd.

Ponekad ce, medjutim, najhitije rezultate doneti korekcije koje cete u zivot uneti sledeci prirodno vladarstvo planete koja recepcijom spasava neku drugu problematicnu planetu. Ako je rec o Suncu, na primer, mozda vam odredjenu pomoc moze doneti vec i samo nosenje zlatnog nakita ili naglasavanjem zute boje u garderobi.

U svakom slucaju, recepcije su nezasluzeno nestale iz astroloske torbe s alatom tokom proteklih nekoliko vekova. S povecanjem interesovanja za tradicionalne tehnike u poslednjih par decenija, postoji nada da ce se one ipak vratiti u praksu i ostati sacuvane od zaborava.Preuzeto sa Tradicionalna astrologija

Alexy
16-09-08, 22:44
SNAGA PLANETA

Branka Stamenkovic(Prvi put objavljeno u Astrologusu, Devica, septembar 2003, godina IV, broj 24)U tradicionalnom astroloskom pristupu bilo kom horoskopu (horarnom, natalnom, elekcionom, kompozitnom, mundanom, itd), potrebno je pre svega proceniti materijal od koga je on sastavljen - stanje u kome se nalaze planete koje predstavljaju glavne glumce u drami koju posmatramo. Da li su likovi snazni ili slabi, pozitivci ili negativci? Osnova za tu procenu bice takozvana Ptolomejeva tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija. Ona odredjuje da planeta snagu za delovanje moze dobiti na pet razlicitih nacina - preko vladarstva, egzaltacije, tripliciteta, termina ili lica, dok joj delovanje moze biti otezano na dva nacina - preko izgona i pada.

(Napomena: Ako nemate Ptolomejevu tabelu osnovnih dostojanstava i debilitacija, mozete je pronaci na adresi: http://www.leelehman.com/pages/EssDig.html)Dostojanstva planeta
Najjace dostojanstvo, naravno, jeste vladarstvo. Ako planetu u horoskopu pronadjemo u znaku kojim ona inace vlada, pred sobom imamo planetu koja obiluje snagom. Ona se nalazi u okruzenju koje joj je poznato, koje joj prija, u kome je ona glavnokomandujuca i odredjuje "pravila igre". Ne osecamo li se svi mi najlagodnije, najopustenije i najbolje upravo u sopstvenoj kuci?

Planeta u egzaltaciji je takodje izrazito snazna, mada ne bas kao u svom vladarstvu. Ona je poput pocasnog gosta u tudjoj kuci - uziva u gostoprimstvu i ljubaznosti domacina, oseca se ugodno i opusteno, ali svakako ne kao i u sopstvenoj kuci. Postoje odredjene granice onoga sto moze raditi - verovatno ne bi bila najbolja ideja da se izuje i stavi noge na sto, sto u svojoj kuci moze uraditi kad zeli. Tako ce na ponasanje Jupitera u Raku uticati njegov domacin - Mesec. I, mada Mesec egzaltira Jupitera i daje sve od sebe da ga ugosti sto bolje, ipak ce mu onemoguciti potpunu slobodu koju bi Jupiter, inace, imao da je u Ribama ili Strelcu - svojim sopstvenim kucama.

Triplicitet je manje snazno dostojanstvo od egzaltacije i vladarstva, ali planeti ipak daje znacajnu snagu za delovanje. Planeta u svom triplicitetu jeste planeta na nekom prijateljskom mestu na kome nije najvazniji gost, ali se tu oseca ugodno. Prilikom odredjivanja tripliciteta u kome se planeta nalazi, moramo obratiti paznju da li baratamo s dnevnim ili nocnim horoskopom(1), jer se tripliciteti razlikuju u zavisnosti od toga da li su nocni ili dnevni. Vatrenim triplicitetom, na primer, po danu vlada Sunce, po noci Jupiter. Sunce u Strelcu ce, u dnevnom horoskopu, biti osnazeno dostojanstvom tripliciteta, ali u nocnom nece.

Poslednja dva dostojanstva ne odnose se na ceo znak, vec na odredjene njegove delove. Termin deli znake na pet nejednakih delova, a lice na tri jednaka dela kojima vlada po jedna planeta. Tako prvih 5 stepeni i 59 minuta Ovna predstavlja termin Jupitera, da bi nakon toga (od 6 stepeni 00 minuta do 13 stepeni 59 minuta) nastupio termin Venere. Kada je rec o dostojanstvu lica, prvih 10 stepeni Ovna (od 00 stepeni 00 minuta do 09 stepeni 59 minuta) su lice Marsa. Tako ce bilo koja planeta koja se u nocnom horoskopu nadje na, recimo, 4 stepena 38 minuta Ovna, biti u vladarstvu i licu Marsa, egzaltaciji Sunca, triplicitetu i terminu Jupitera. Ako je to Mars, onda ce on dobiti snagu na osnovu cinjenice da je u sopstvenom znaku i licu; ako je to Jupiter, bice snazan zbog toga sto je u svom triplicitetu i terminu; ako je to Sunce, imace snagu egzaltacije. Sve ostale planete na ovom stepenu bice peregrinirane.

Peregriniranost je stanje slabosti planete. Ona se ne nalazi ni u jednom svom osnovnom dostojanstvu, pa nema nikakvu snagu za delovanje. Moze to biti i najbolje postavljena planeta u horoskopu, imati najlepse trigone i sekstile s ostalim planetama - to ipak nece promeniti osnovnu cinjenicu da ona nema snagu da deluje samostalno. Onaj koji nema nista moze biti i najveci altruista, ali uzalud - jer nema sta da da. Astrolozi proslosti voleli su da peregriniranu planetu porede s beskucnikom-lutalicom. Niti ima nesto svoje, niti igde moze dospeti i ista sa svojim zivotom uraditi dok nesto ne stekne.Debilitacije planeta
Biti beskucnik-lutalica, ipak, nije najgore stanje u kome se neka planeta moze naci. Beskucnik-lutalica moze biti i dobrocudni cika koji je prosto nesnalazljiv u zivotu i 'baksuz' kome svaki posten pokusaj da napravi nesto korisno ide naopako. Ali, ako je beskucnik-lutalica alkoholicar ili agresivan, to je mnogo gore. On ce sve do cega dodje baciti na pice, ostajuci beskucnik-lutalica, ili ce usled svog agresivnog ponasanja upadati u nevolje i cak mozda zavrsiti i u zatvoru.

Debilitacija planeta upravo odgovara takvom stanju - planeta je u uzasno losoj situaciji. To nije stvar slabosti, kao u slucaju peregriniranosti, vec prosto receno vrlo lose stanje. Dve su takve situacije moguce u horoskopu: planeta moze biti debilitirana postavkom u znaku svog izgona ili pada. Znaci izgona i pada planete nalaze se prekoputa njenog vladarstva i egzaltacije. I bas kao sto je vladarstvo bolje od egzaltacije, tako je i izgon gori od pada.Debilitirano dostojanstvo ili dostojanstvena debilitacija?
Ostro oko ce odmah zapaziti da ce pojedine postavke u horoskopu dovesti do zbunjujuce situacije u kojoj ce neka planeta istovremeno biti i u nekom svom dostojanstvu i u debilitaciji. Primer bi mogao biti Mesec u Jarcu u nocnom horoskopu - istovremeno dobija snagu preko tripliciteta, ali je i debilitiran izgonom.

To ne treba da nas iznanadi, jer su stvari u zivotu retko crno-bele, a astrologija i jeste "sema zivota", pa kao takva ima nacina da prikaze i ovu "sivu zonu". Nismo li svi gledali filmove snimljene po istinitoj prici u kojoj uopste uzev ok tip upada u nevolju zbog svog gadnog temperamenta i u trenutku u kome mu "pada mrak na oci" cini zlocin zbog koga kasnije ispasta? U takvim zapletima obicno nas glavni junak dobija drugu sansu nakon odsluzene kazne. I film prati teska iskusenja koja potom prolazi kako bi odoleo vracanju modelu negativnog ponasanja. Ponekad uspeva da tome odoli, cesce ne. Presudnu ulogu obicno igra neka druga osoba koja kao da ima moc da ga preporodi i promeni. I u astrologiji imamo odgovarajuci prikaz te situacije - recepcije koje predstavljaju moguci izlaz iz problema, ali o tome vise nekom drugom prilikom.

Kombinacija dostojanstva i debilitiranosti nemoguca je na najjacem nivou - planeta nikad ne moze biti u svom vladarstvu ili egzaltaciji i nekoj od debilitacija. Tek manja dostojanstva (triplicitet, termin, lice) mogu biti kombinovana s izgonom ili padom. I to nam takodje otkriva vrlo vaznu stvar. Osoba (planeta) koja poseduje istinsku snagu (vladarstvo, egzaltacija) u stanju je da odoli i najtezim zivotnim iskusenjima i nevoljama (izgon, pad). Medjutim, kada je snaga polovicna ili nedovoljna (triplicitet, termin, lice), osoba ce biti sklona da sklizne i u neprikladno ponasanje ili problematicne situacije (izgon, pad).

Debilitirana planeta koja je istovremeno i u svom triplicitetu, naravno, lakse ce se iscupati iz problema koje ta debilitacija donosi. Debilitiranoj planeti koje je istovremeno tek u svom terminu ili licu, to ce biti mnogo teze. Ali - prilika je tu. Najteze ce biti planeti koja je peregrinirana i debilitirana. To nije samo beskucnik- lutalica, vec beskucnik-lutalica sa slomljenom nogom. Ne samo da nema snagu da deluje, vec je i fizicki onemogucen da deluje.Primena dostojanstava i debilitacija
Mnogo snaznih planeta u natalnom horoskopu, medjutim, ne mora garantovati srecan i bogat zivot. Samo postojanje snage ne znaci automatski da ce ona biti i iskoriscena. Tek uzajamni odnos planeta dovodi do aktiviranja tog potencijala. Taj odnos planete mogu ostvariti na vise nacina, od kojih su aspekti najpoznatiji. Medjutim, i recepcije izmedju planeta mogu predstavljati svojevrstan "izlaz" iz neke pasivne situacije - snaznija planeta moze pomoci manje snaznoj da uveca svoj potencijal i usmeri ga na nesto konstruktivno.

Kod izrazito slabih horoskopa, upravo ce recepcije ukazati na model ponasanja kome treba posvetiti posebnu paznju kako bi se osnazili i ostali potencijali. To nam otvara i mogucnost za svojevrsnu "intervenciju" u horoskopu - mozemo otkriti sta to na spoljasnjem planu mozemo naglasiti kako bismo sto vise aktivirali pozitivne potencijale iz horoskopa. Tumacenjem mreze recepcija i aspekata izmedju planeta, stizemo do informacija o izlazu i iz najtezih situacija.Napomene:
Ako se Sunce u horoskopu nalazi iznad horizonta (u sedmoj, osmoj, devetoj, desetoj, jedanaestoj ili dvanaestoj kuci) - horoskop je dnevni, a ako se Sunce nalazi ispod horizonta (u prvoj, drugoj, trecoj, cetvrtoj, petoj ili sestoj kuci) - horoskop je nocni.Preuzeto sa Tradicionalna astrologija

Ljubicica
05-01-09, 10:43
Dr B.V. Raman'Indijska astrologija za početnike'HORARNA ASTROLOGIJA ili POSTAVLJANJE PITANJA

Prašna, ili horarna astrologija podrazumeva predvidjanje dogadjaja uz pomoc planetarnih znacenja u trenutku postavljanja pitanja. Ova grana astrologije nam zaista moze biti od koristi s obzirom da nam omogucava da odgovorimo na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota, u trenutku kada ste najvise uznemireni i kada se mozda sreca i nesreca kolebaju na vagi zivota. Horarni astrolog bez trunke znanja iz oblasti anatomije, psihologije i patologije preuzima na sebe odgovornost da postavi pravu dijagnozu bolesti, cak i onda kada su i najmudiji lekari u nedoumici. Svaki prosecni intelektualac je u stanju da brzo savlada, shvati i primeni horarnu astrologiju. Posle odredjenog iskustva sam otkrio da su pravila horarne astrologije (data u Capana i Dzinedramala tekstovima) nepogresiva. Pravila horarne astrologije koja cu izneti u sazetom obliku, bi trebalo pazljivo da se primenjuju na dogadjaje od najvece vaznosti. Prasna sastra (horarna astrologija) je toliko siroka, da je nemoguce dati sva glavna pravila na osnovu kojih bi vi mogli da predvidjate, i ne samo na osnovu pukog vremena (casa) u kojem je postavljeno pitanje; Vazan je i svaki predznak (omen) da bi mogli da dokucimo: sta je u glavi osobe koja postavlja pitanje, i kakvi ce rezultati biti? Radi boljeg razumevanja ovog predmeta citaoci se mogu osloniti na moj rad "Prasna ili horarna astrologija".* Pre svega sastavite horoskop u vreme postavljanja pitanja i napravite Rasi i Navamsa cart. (U djotisu za Rasi cart /po znacima/ vazi sideralni-astronomski sistem racunanja Ascendenta(lagne) i kuca. Dakle oduzme se oko 23 stepena, i potom jedan ceo znak - predstavlja jednu kucu; Cart je kvadratnog oblika, a odnosi planeta se zovu joge, prim prev). Utvrdite snagu i slabost planeta, i obratite paznju na instrukcije koje slede. Dao sam primere nekoliko tipicnih pitanja i nacina njihovog odgovaranja.(0. Pitanja tipa:) Da li ce dogadjaj koji treba iznenada da se desi biti povoljan ili nepovoljan?(Odgovor) Ako je ascendent pitanja (pitalac) pao u znake: Lava, Device, Vage, Skorpiona, Vodolije ili Blizanaca, a vladar ascendenta je povoljno polozen, ishod ce biti dobar. Ako ascendent padne u ostalih 6 zodijackih znakova, i ako njegov vladar nije dobro postavljen, ishod ce biti nepovoljan.(1. Za pitanja zdravlja) Hoce li se moje zdravlje poboljsati?(Odgovori) Ako je vladar ascendentnog znaka (kada se rodilo pitanje, prim prev) pao u 5. ili 9. kucu, i ako je u savezu ili aspektu (po djotisu) sa benefikom, a slobodan od malefika - zdravlje ce se poboljsati!- Ako je pak vladar ascendenta pao u 6-tu, 8, ili 12. kucu i to pod aflikacijom - onda nece doci do poboljsanja zdravlja.(2. O bogatstvu) Da li ce osoba koja postavlja pitanje postati bogata?(Odgovor) Ako je vladar druge kuce u savezu ili u dobrom aspektu sa vladaocem 9. kuce; Zatim 2. kuca treba da bude slobodna od aspekta sa vladaocem 6, 8. ili 12. kuce - Tada ce doci do bogacenja.Priroda ascendentnog znaka, Navamsa, i to da li su oni kardinalni, promenljivi ili fiksni - ti podaci nam otkrivaju vreme u kojem ce se pitalac obogatiti. (Kardinalni znaci su pokazatelj brze realizacije, promenljivi daju rano ostvarenje, a fiksni znaci su pokazatelj da ostvarenje cilja moze potrajati godinama.) (3. Putovanja) Da li je dobro da krenem na odredjeni put?(Odgovori) Ako je vladar ascendenta i Mesecevog znaka jak, i jos ako je pao u 3. kucu, ili je u savezu sa vladaocem trece kuce - tada slobodno krenite na put.- U suprotnom nije pametno putovati.(4. Kupo-prodaja imovine) Da li je trenutak za promet imovine?(Odgovori) Ako su vladar ascendenta i vladalac sedme kuce (ugovori) dobro postavljeni, kao i vladar 4. kuce, tada se trgovina moze uspesno obaviti. Ako su Jupiter ili Venera pali u 4. kucu, bice to srecna i dobra investicija u nekretnine (kupovina).- Nasuprot tome, polozaj Saturna u 4. polju horarnog horoskopa nije povoljan ni za kupovinu ni za prodaju.(5. Deca) Da li ce se roditi musko ili zensko dete?(Odgovori) Ako je vladar 5. kuce u muskom znaku i ako je peta kuca u muskom znaku tada ce se roditi decak. U suprotnom devojcica. Takodje ako je vladar 5. kuce u asocijaciji i aspektu sa muskom planetom - bice decak.(6. Ishod bolesti) Hocu li se, i kada, oporaviti od bolesti?(Odgovor) Ako su se npr. vladaoci prve i 6. kuce nasli zajedno u savezu (konjukciji), malo je izgleda da ce se pacijent oporaviti. Trajanje bolesti: ako je na vrhu 6. kuce kardinalni znak, bolest traje kratko. Ako je promenljiv znak, bolest ce imati prosecnu duzinu; Ako je fiksni znak na vrhu 6. kuce, bolest ce dugo trajati i tesko se leci.(7. Brak) Da li cu ozeniti DRAGU osobu, ako da, onda kada?(Odgovor:) Da bi do braka doslo, vladaoci prve i sedme kuce moraju biti dobro postavljeni jedan u odnosu na drugi. Ako se nadje Saturn u 7. kuci, do vencanja ce doci u roku od 3 jedinice vremena. Ako se Mesec nadje u 7. ili 3, 5, 11. kuci, i pri tom je aspektovan od Jupitera, Sunca ili Merkura, a da su benefici rasporedjeni po ugaonim kucama ili trigonalnim (1,5,9) - do braka ce da dodje vrlo brzo.(8. Blago) Ima li kakvog blaga u zemlji?(Odgovor) Ako je druga kuca u : Biku, Vagi, ili Raku, i ako su tamo : Mesec-Venera ili Mars-Rahu, tada su sanse za pronalazenje blaga male. Ako je 4. kuca u Raku, i u njoj se nalaze Jupitr i Mesec, to je dobitna kombinacija !! Pitalac nece moci da dodje do zakopanog blaga u slucaju da je 4. kuca ometena nekim odnosom sa Marsom i Ketuom (Juzni cvor).(9. Selidba) Da li je pametno promeniti boraviste?(Odgovori) Ako su sedma kuca (4. od 4.) i njen vladar dobro postavljeni i slobodni od aflikacija - moze. U suprotnom se ne savetuje.(10. Uspeh) Da li cu osvojiti nagradu?(Odgovor) Ako su se u horoskopu ovog pitanja benefici nasli u 3, 5, 7 i 11. kuci, a da su vladari 2, 9, i 11. kuce jaki i slobodni od losih uticaja vladara 6. i 8. kuce - uspeces!(11. Izgubljene stvari) Da li ce ukradena stvar biti pronadjena?(Odgovor) Ako se u horoskopu ovog pitanja u 11. kuci nasao jak benefik, i ako je aspektovan od strane Jupitera ili Venere - veliki su izgledi da pronadjemo izgubljenu stvar.- Ako je recimo Ascendent pao u fiksni znak (ili u fiksnu Navamsu) predmet je ukrao vas bliski rodjak. Pravac u kojem je odnet predmet - pronalazimo pomocu najjace planete u uglovima. U slucaju kada nema ni jedne planete u ugaonim kucama pravac utvrdjujemo pomocu znaka na ascendentu.Planete i znaci ukazuju na sledece pravce: Sunce (Ovan) je istok, Saturn (Vaga) je zapad, Jupiter je sever, Mars (Jarac) je jug. Venera je jugo-istok, Rahu jugo-zapad, Mesec severo-zapad, i Merkur je severo-istok.* Pitanja koja se ticu odredjenih kuca (bava) i kako odgovoriti na njih, detaljno su opisani u Autorovoj knjizi sa velikim brojem primera. Evo jednog od njih:PRIMER: Napravite horoskop za 24. Avgust 1938.godine u 17 sati i 57 min. - Bangalor, kada je velikom astrologu pitanje postavio prijatelj koji je neku stvar izgubio? Sta je izgubio, ko je kradljivac, i da li ce stvar biti vracena vlasniku?Citaoci koji ne znaju da urade cart ili nemaju daunlovan neki djotis program, mogu da dobiju tacne podatke i u WinStar programu na sledeci nacin: Kliknite na 'New Chart' kao uvek kada zelite novi horoskop; Na levoj strani prozorcica unesite mesto i vreme, a sa desne strane tog prozora 'Enter Chart Data', umesto Plasidus sistema kuca odaberite 'Sign-house'. Ispod toga kliknite na 'Sideral', pa dole ispod izaberite 'Lahiri'. OK.Raspored planeta u trenutku postavljanja pitanja je sledeci: ascendent je u fiksnom znaku Vodolije. Tu u prvoj kuci je Jupiter. Vladar ascendenta (Saturn) nalazi se u 2. kuci (kuci bogatstva), a u Jupiterovom je znaku Riba. To je recepcija (parivartana joga). U trecoj kuci (u Ovnu) je juzni cvor, u 6. kuci je Mesec (u Raku), u 7. je stelijum: Sunce, Merkur i Mars, a Venera je u 8. kuci u znaku Device.ODGOVOR: Jak aspekt stelijuma iz 7. (ugaone) kuce, prema ascendentu, ukazuje na prirodu osobe vezane za dogadjaj. Mars koji predstavlja naporan rad (uz jos neke parametre) ukazuje da je pitacev radnik uzeo stvar. Vladar ascendenta Saturn, koji predstavlja pitaoca- polozen je u 2. kuci horoskopa koja oznacava novac. Dakle stvar za koju je zainteresovan pitac je novac. Jupiter kao predstavnik novca je u 1. kuci kod vlasnika, znaci bice mu vracen novac.* Primena horarne astrologije u slucaju nebitnih pitanja bi u stvari bila njena zloupotreba. Ona treba da se koristi samo u slucaju kada je stvar od ogromnog znacaja za pitaca, i kada je on stvarno zabrinut za ishod nekog dogadjaja.
http://www.zvezdarijum.org.yu/vedska_r.htm

Varvara
05-01-09, 17:46
http://www.branka.net.yu/skola.html

DOPISNA SKOLA HORARNE ASTROLOGIJEBranka spada medju najdarovitije ucenike koji su zavrsili moju skolu.
Na poslednjem seminaru koji sam odrzao u Beogradu zapanjio sam se brzinom
kojom su njeni ucenici odgovarali i na moja najteza pitanja.
To jasno govori o njenoj sposobnosti da prenosi znanje drugima.
Od srca preporucujem njenu skolu.

- Dzon Froli -

Sta je to horarna astrologija?

Horarna astrologija pronalazi specificne odgovore na specificna pitanja i daje precizne, potvrdljive predikcije. Za razliku od moderne astrologije, horarna ne poznaje neodredjenost - ona je jasna, prakticna i daje rezultate. Zahvaljujuci njoj, i osobe koje ne znaju vreme, pa cak ni datum rodjenja, mogu dobiti precizne odgovore na konkretna pitanja o svom zivotu. Zato nije ni cudo sto je u 17. veku to bila primarna astrologija koju su u svom radu s klijentima koristili sveliki astrolozi tog doba, kao sto su Vilijam Lili, Nikolas Kalpeper, Henri Koli, Dzon Gadburi i drugi.Cilj skolovanja

Nivo znanja i iskustva koje cete tokom skolovanja steci je takav da cete nakon diplomiranja osecati sigurnost da se, ako pozelite, otisnete i u profesionalne vode - da drzite konsultacije ili pokrenete svoju skolu. Ovo nije laka skola. Program rada je vrlo zahtevan. Ako zelite da se kroz skolovanje "provucete" kako biste sto pre stekli neko zvanje ili diplomu, ili da steknete neki opsti uvid u horarnu astrologiju, mozda cete zeleti da se opredelite za neke druge, jeftinije skole, koje ovu materiju ne obradjuju na ovom nivou. Ako, pak, zelite da naucite kako da pouzdano koristite horarnu astrologiju - na pravom ste mestu.

Moj cilj je da postanete vest horarni astrolog, a ne da sto pre zavrsite skolovanje, tako da ce biti neophodno da vas rad tokom skolovanja bude kvalitetan. Morate racunati na obimne domace zadatke. Medjutim, mozete biti sigurni da cu na svakom koraku biti uz vas da vam pomognem da savladate eventualne probleme ili razresite nedoumice koje imate.Program skolovanja

Pocinjemo s lekcijama koje vas uvode u horarne tehnike, a koje se mnogo razlikuju od tehnika opste rasprostranjene, moderne astrologije. U drugom delu skolovanja primenjivacete te tehnike i tumaciti mnogobrojne horoskope - neke cu vam slati ja, a neke cete obezbedjivati sami.

Pre prelaska na sledecu lekciju, neophodno je da u zadovoljavajucoj meri savladate prethodnu. Duzina skolovanja zavisice od mnogih faktora, a najvise od sposobnosti ucenika i vremena koje ima na raspolaganju za ucenje. Skolovanje je moguce zavrsiti za 6 meseci, ali ono moze potrajati i nekoliko godina. Prosecno vreme je godinu i po dana.

Na kraju skolovanja, polazete ispit. Demonstrirate svoje umece u formi potvrdljive predikcije pre nekog dogadjaja. Na osnovu kvalitetnog rada tokom skolovanja i kvalitetnog ispitnog pitanja, dobijate diplomu o zavrsenom skolovanju i sticete zvanje Majstora horarne astrologije.

Skolovanje podrazumeva da vec znate samostalno izracunati horoskop (rucno ili uz pomoc kompjutera), kao i da znate makar nazive i osnovnu simboliku planeta, znakova i aspekata. S obzirom da se tradicionalna astrologija iz 17. veka (kojom cemo se i baviti) umnogome razlikuje od danasnje moderne astrologije, povrsno poznavanje osnova astrologije moze cak biti vasa prednost.Sadrzaj lekcija

Lekcija 1 Planete
Lekcija 2 Znaci
Lekcija 3 Kuce
Lekcija 4 Aspekti i drugi nacini povezivanja planeta; sprecavanje povezivanja planeta
Lekcija 5 Osnovna dostojanstva i debilitacije planeta
Lekcija 6 Slucajna dostojanstva i debilitacije planeta
Lekcija 7 Fiksne zvezde, Arapske tacke i odredjivanje vremena
Lekcija 8 Opsta uputstva za pravljenje horarnih horoskopa
Lekcija 9 Tumacenje ljubavnih pitanja
Lekcija 10 Tumacenje poslovnih i novcanih pitanja
Lekcija 11 Tumacenje pitanja o trudnoci i deci
Lekcija 12 Tumacenje pitanja o nepokretnoj imovini, selidbi i sudskim sporovima
Lekcija 13 Tumacenje pitanja o izgubljenim stvarima
Lekcija 14 Razlicita ostala pitanja
Lekcija 15 Razlicita ostala pitanja
Lekcija 16 IspitObavezna literatura

Skolovanje podrazumeva odredjenu obaveznu literaturu, koju ucenik nabavlja samostalno.
Udzbenik horarne astrologije - Dzon Froli
Hriscanska astrologija, tom I - Vilijam Lili
Fiksne zvezde - Vivijan RobsonPreporucena literatura

Ove knjige vam nisu neophodne za skolovanje, ali je preporucljivo da ih procitate:
Hriscanska astrologija, II tom, 1. deo - Vilijam Lili
Prava astrologija - Dzon Froli
Primenjena prava astrologija - Dzon Froli
Fiksne zvezde, elekciona astrologija, sinastrija - Dzon Froli
Medicinska astrologija, arapske tacke i progresije - Dzon Froli
Natalna astrologija - Dzon Froli

Takodje ce vam biti potrebni:
1) Astroloski program koji izracunava horoskop s Regiomontanus kucama (ako horoskope racunate uz pomoc kompjutera)
ili
2) Regiomontanus Tabele kuca i Efemeride za 21. vek (ako horoskope racunate rucno)

Ako dobro vladate engleskim jezikom prva dva toma Hriscanske Astrologije Vilijama Lilija mozete besplatno ucitati sa interneta na vebsajtu: www.mithras93.tripod.com. (Za skolu vam je potreban samo prvi tom.) Imajte, medjutim, na umu da je ovo delo pisano engleskim jezikom koji se koristio u 17. veku, i da mozete imati dosta problema s mnostvom arhaicnih izraza koje ni recnici ne sadrze.

Na istom vebsajtu mozete pronaci linkove za nekoliko besplatnih astroloskih programa - cak i za Mekintos, kao i tekstove Bonatija, Kardana i Dariota na engleskom jeziku, mada vam oni nisu neophodni za skolovanje.Tehnicki detalji

Dopisna skola obavlja se iskljucivo preko emaila.Kontakt i informacije

Branka Stamenkovic
Telefon: 011/2121-089
Mobilni: 064/157-9932
Email: self@net.yu

sweet_jelena
24-01-09, 19:19
Mesto i način upoznavanja bračnog partnera
Kuća i znak određuju mesto i način poznanstva. Ako je ta planeta u jedanaestoj kući upoznaće se kod prijatelja ili pomoću prijatelja. Ako je u trećoj kući upoznaće se na putovanju ili putem prepiske.

Ako se planeta nalazi u petoj kući upoznaće se u pozorištu, bioskopu, na koncertu ili stadionu. Ako je u desetoj kući na poslu.

Ukoliko su u ženskom horoskopu Mesec i Mars, a u muškom Sunce i Mars u pozitivnim znacima: Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac, Vodolija znači da će sama osoba u svemu aktivno učestvovati i biće pod velikim uticajem spoljnih događaja.

Ali, ukoliko se te planete nalaze u pasivnim znacima: Bik, Rak, Devica, Škorpija, Jarac, Ribe to ukazuje na pasivnost osobe i na njen bogat unutrašnji život. Pasivni ljudi lakše padaju pod uticaje sa strane, posebno pod uticaj onih koji im imponuju, koje vole i koje poštuju.

Ukoliko se Mesec žene i Sunce muškarca nalaze u pozitivnim znacima, a Mars u negativnom ili obrnuto, ti ljudi retko podpadaju pod uticaje sa strane i po pravilu ih je teško vaspitati, a još teže prevaspitati.

Ukoliko se bavite astrologijom potrudite se da prevaziđete zamke lošeg horoskopa, kad su brak i ljubav u pitanju. Ako niste u tim vodama potražite astrološki savet. On ne može da škodi. Makar će Vam pomoći da budete aktivniji i da vezu učinite što kvalitetnijom. Razvod dolazi u krajnjem slučaju.

Za početak menjajmo se, jer menjajući sebe, menjamo i okolinu. Vredi pokušati.

Karakter bračnog partnera
Položaj vladara sedme kuće u drugim kućama nam govori o karakteru bračnog partnera. Ako je vladar sedme kuće u dvanaestoj kući partner će biti ili siromašan ili invalid. Međutim, u istom slučaju, ukoliko su drugi pokazatelji dobro aspektovani sa vladarima druge ili osme kuće može doći do nasledstva.

Vladar sedme kuće u desetoj kući govori o poštovanom partneru. Ali ukoliko se vladar sedme kuće nalazi u šestoj i iz to je ugrožen partner može biti bolestan, radno nesposoban. Ako je u dobrim aspektima naznačava zajednički posao ili poznanstvo preko posla.

O karakteru međusobnih odnosa među partnerima možemo saznati nešto više tek posle detaljne analize horoskopa oba partnera. Ukoliko takve mogućnosti nema onda se analiziraju planete koje ukazuju na broj bračnih partnera.

Na harmoničan brak ukazuju nam dobro aspektovane jake planete, dok odsustvo tog kvaliteta ukazuje da će brak biti suprotan od onog kakvim smo ga mi zamišljali.

Bračni partner u ženskom horoskopu
Retrogradni Merkur u ženskom horoskopu, koji simbolizuje bračnog partnera, govori da je on štedljiv, vredan sem ako nije Merkur ugrožen. U tom slučaju on je sklon intrigama i avanturama.

Ako muža predstavlja retrogradna Venera on će poreklom biti siromašan, ali radost i ponos žene. U aspektu sa Saturnom biće još i skroman. U aspektu sa Jupiterom biće častan, pošten, obrazovan, filozofski nastrojen, religiozan, voleće putovanja.

U aspektu sa Marsom biće odlučan, sklon usputnim vezama. U aspektu sa Merkurom biće neskroman, voleće mlade devojke ili će naginjati homoseksualnosti.

Ukoliko muža predstavlja Mars, on će biti strastan, ljubomoran, samovoljan i agresivan. Od ovakve osobe retko možemo očekivati stabilnu i trajnu vezu. Muž, kao Jupiter je častan, pametan, pravičan. Interesovaće se za filoziofiju, religiju. Ali ako je Jupiter, daleko bilo ugrožen, onda može biti neveran, sklon neuspešnim finansijskim transakcijama praćenim gubicima.

Saturn u ulozi muža je surov, mračan, hladan, ali postojan. Ukoliko je on dobro aspektovan posebno sa Suncem i Merkurom, brak može biti uspešan.

Inače, Saturn u kući braka ukazuje na partnera koji je različitog nivoa obrazovanja, sa velikom razlikom u godinama. Najčešće osobe koje imaju Saturna u toj kući ukoliko se ožene, odnosno udaju pre Saturnovog povratka, odnosno pre 27-me godine imaju velike šanse na razvod.

Pošto je kuća u kojoj boravi Saturn, kuća našeg nezadovoljstva, osobe sa ovim njegovim položajem su uglavno nezadovoljne svojim brakom.

Uran kao muž se izdvaja iz mase ljudi svojim originalnim ponašanjem i mišljenjem, ljubavlju za slobodom i nezavisnošću. On je pun ideja i planova praktične prirode. Uran u sedmoj kući ukazuje najčečće na naglo sklapanje braka i na različitu nacionalnu i versku pripadnost partnera. Ugrožen Uran naginje aferama, čulnim zadovoljstvima. Ko ima Uran u kući braka mora biti uvek dodatno na oprezu.

Muškarac Neptunov tip je osoba koja ima božji dar, šesto čulo, vidovitost, ali može biti sklon prevarama, kleptomaniji, narkomaniji, iluzijama. Pluton daje muškarca, po pravilu nižeg obrazovanja i nižeg socijalnog statusa. Ukazuje na udovištvo.

Hiron u ženskom horoskopu u sedmoj kući daje dvoličnog muža, punog konflikata na nivou ličnosti. Nesiguran je u večitom pokretu.

Normalno, potrebno je bar tri konkretna dokaza za ovo.

Bračni partner u muškom horoskopu
Ako ženu u muškom horoskopu predstavlja Sunce ona će biti poštena, velikodušna, ukoliko Sunce nije ugroženo. U protivnom će biti zahtevna, prepotentna, gorda.

Ukoliko ženu predstavlja Merkur, ona mora da bude pametna, praktična, veštih ruku, dobra domaćica, dobar drug i dobar sagovornik. Ukoliko je Merkur ugrožen žena će patiti od unutrašnjeg nezadovoljstva, biće sklona kritizerstvu, spletkama i nervno labilna.

Ako ženu predstavlja Venera ona će biti lepa, vesela, optimista. Ali, ako je Venera ugrožena žena će biti sklona flertu, rasipna, ekstravagantna. Ukoliko ta Venera u isto vreme pravi aspekte sa Jupiterom, Saturnom, Merkurom, ona će biti uzdržana, praktična, vezana za muža i decu, spremna da u granicama kontroliše svoje želje. Ali, ako Venera pravi aspekt sa Marsom biće nekontrolisana, strasna.

Ukoliko muškarac ima Veneru u osmoj kući može imati bogatu ženu.

Ako ženu predstavlja Mars ona će biti energična, aktivna, dinamična, hrabra, ali i impulsivna. Imaće snažnu želju da gospodari nad mužem, mada će biti njegov drug i zaštitnik. Ukoliko je Mars ugrožen manifestovaće se negativne crte karaktera u vidu sitničavosti, agresivnosti, neskromnosti, samovolje, čak i nasilja. U tom slučaju svađe su normalna pojava. Ne daj Bože da je uključena i Venera. Tada su primetni nemoral i pohotljivost.

Jupiter, koji u horoskopu predstavlja ženu ukazuje na njenu dobrotu, pravičnost, filozofske poglede na život i po pravilu ona je uvek vesela. U tom slučaju u porodici će vladati harmonični odnosi, a žena će biti stub kuće. Ako je Jupiter ugrožen, njene osobine mogu biti prikrivene, zbog nekog fizičkog nedostatka ili zbog moralnih normi.

Jupiter u osmoj kući daje imućnu ženu. Ako je žena predstavljena Saturnom biće ozbiljna, verna, radna, štedljiva sa izraženim osećanjem odgovornosti. U protivnom, ukoliko je Saturn napadnut, ona će biti bolesna, sebična, egoista. Imaće potrebu za samoćom i retko će se smejati. Nije isključeno i siromaštvo žene, teško detinjstvo, problemi sa roditeljima.

Ukoliko se Saturn nalazi u kući braka (sedmoj), on tu pojačava nemir, smanjuje udobnost i intimnost bračnog života. Žena predstavljena Uranom može biti čudna, impulsivna, nezavisna, hladna, ali originalna sa naprednim pogledima na život. Ugrožen Uran pojačava njenu ekscentričnost.

Neptun predstavlja ženu, koja ima ekstrasenzorske sposobnosti, koja je iscelitelj, parapsiholog, pesnik. Ona voli prirodu, muziku, umetnost. Ugrožen Neptun donosi rasejanu ženu, nemoralnu, apatičnu, sklonu narkoticima, nije isključeno i bolesnu.

Osobe koje imaju Neptuna u kući braka najčešće se žene ili udaju iz sažaljenja ili kasnije saznaju nešto što je partner u toku zabavljanja vešto prikrivao, a šta je bitno za njihov brak. Sklone su da grade vezu po sistemu rame za plakanje.

Pluton predstavlja dominantnu ženu, prepotentnu, često bez razloga, i često nižeg obrazovanja ili socijalnog statusa od muža.

Hiron u sedmoj kući može da ukaže na dva braka, dvoličnost partnera, spletke i intrige u braku. Sunce, Uran i Pluton u kući braka, najčešće ukazuju na razvod, bez obzira na aspekte koje prave.

Ali to samo po sebi nije dovoljno, potrebno je još nekoliko astroloških dokaza o promenljivosti braka. Vrh sedme kuće, aspekti vladara sedme kuće, aspekti Venere.

Za kvalitetno astrološko tumačenje moramo uvek imati bar 3 dokaza u natalnoj karti osobe.

mistika
26-07-09, 19:34
http://www.blogcatalog.com/blog/horarna-astrologija

copy-paste s tog loga od darka


osnovne osobine planeta


svoje znacenje u karti moze da dobije na vise nacina, po svojoj poziciji u karti, vladarstvom nad kucama, osnovnom dostojanstvu koje ima itd. Sada cu govoriti o osnovnim prirodnim osobinama planeta.


Saturn – hladan i suv, muski, dnevni.

Jupiter – topao i vlazan, muski, dnevni.

Mars – topao i suv, muski, nocni.

Sunce - toplo i suvo, musko, dnevno.

Venera – hladna i vlazna, zenska, nocna.

Merkur – hladan i suv, uz musku planetu je muski, uz zensku zenski, kada je orijentalan dnevni je, kada je okcidentalan onda je nocni.

Mesec – hladan i vlazan, zenski, nocni.

Ne deluje kao mnogo, medjutim ove tri osobine nam daju citav niz informacija. U horarnim pitanjima o bolesti i vremenu, odnos toplote i vlaznosti planete i znaka bice presudan za procenu stanja bolesnika i vremenske prilike. U natalnoj astrologiji kolicina toplote koju planeta ima zavisi od njenog polozaju u odnosu na Sunce, tako izvedene vrednosti nam pomazu da odredimo temperament osobe, od koje pocinje svaka natalna analiza.
Polnost planete je bitna u svakoj situaciji kad trebamo da odredimo pol necega. U pitanjima o deci, preko njih odredjujemo pol deteta ili pol lopova u pitanjima o kradji.

Podela planete na dnevne i nocne nema toliko znacaja u horarnoj astrologiji, ali u natalnoj je bitna za fino podesavanje znacenja polozaja planeta i aspekata.

Kazimi

Kazimi je konjukcija Sunca i bilo koje druge planete sa orbisom manjim od 7,5 minuta, za ovu poziciju se kaze da je planeta u srcu kralja, u ovom kratkom rasponu planeta ima na raspolaganju uticaj koji nudi Sunce tako da dobija veliku snagu.Neki astrolozi smatraju da planeta osim sto mora da bude unutar 7,5 minuta od Sunca po longitudi, ona mora da bude i na istoj latitudi kao i Sunce. U fizikom smislu ovo znaci da planeta mora da bude u istoj ravni sa Zemljom i Suncem.Postoje i odredjena neslaganja oko toga da li Mesec moze da bude u kazimiju ili ne. Mesec kada se krece prema Suncu postepeno gubi svetlost, na taj nacin slabi i njegov uticaj, da bi u kazimiju potpuno izgubio svetlost, medjutim princip kazimija je da planeta koristi Suncevu snagu da bi se ojacala a ne svoju, tako da nema razloga zasto isto ne bi vazilo i za Mesec. Ovo je posebno naglaseno kada Mesec ulazi u konjukciju sa Suncem na istoj latitudi, kada dolazi do pomracenja Sunca.
Pod suncevim zracima i spaljenost

Ovo su dve debilitacije* planeta povezane sa polozajem istih u odnosu na Sunce. Kaze se da je planeta pod suncevim zracima ako je rastojanje izmedju nje i Sunca manje od 17 stepeni i 30 minuta, a da je spaljena kad je to rastojanje manje od 8 stepeni i 30 minuta. Planeta u oba polozaja je jako oslabljena i gubi snagu, s tim da je spaljenost teza i kaze se da planeta nema snagu, Sunce je prekrilo, planeta se ne vidi.


Postoje dva izuzetka od ovog pravila, prvi, ako je planeta na manje od 8stepeni i 30 minuta od Sunca, ali nije u isto znaku kao i Sunce, npr. planeta je na 2 Bika, a Sunce na 28 Ovna planeta jeste pod suncevim zracima, ali nije spaljena. Razlog za ovaj izuzetak je kombinovanje spaljenosti sa pravilom da dve planete koje nisu u istom znaku ne mogu da budu u konjukciji, npr. Venera na 1 Bika nije u konjukciji sa Marsom na 29 Ovna, u ovom slucaju granica znaka deluje kao stit koji ublazava lose delovanje Sunca.

Drugi izuzetak se odnosi na situaciju kada je spaljena planeta u svome znaku. U ovom slucaju kazemo da Sunce ispoljava snagu nad planetom jer spaljuje, a planeta nad Suncem jer je u njenom znaku, tako da planeta nije u potpunosti izgubila snagu, ali se jos uvek ne vidi. Ovaj izuzetak je nastao kombinovanjem pravila vezanih za spaljenost i dostojanstva planeta.


Koreni ovih pravila se mogu naci jos u Vavilonskoj astrologiji. Vavilonska kultura je obozavala Sunce i njeni svestenici su svakodnevno posmatrali izlaske i zalaske Sunca. Tokom ovih posmatranja su uocili da planete koje se priblizavaju Suncu postepeno gube svetlost ( pod suncevim zracima ) i da je na kraju u potpunosti gube(spaljenost) utapajuci se u Sunce. Rastojanje na kojima planete prestaju da se vide varira od planete do planete, zato su vremenom usvojene sredjnje vrednosti u kojima los uticaj Sunca osecaju sve planete.*Debilitacija – slabost, oslabljenost

maca26
21-10-09, 20:38
O PITANJIMA
Pitanja na koja moze da se odgovori kroz horarnu astrologiju su veoma razlicita, to mogu biti komplikovana ljubavna ili poslovna pitanja, ali mogu biti i neke manje vazne svakodnevne stvari. Kad ce stici paket koji sam narucio ili da li ce me posetiti sestra danas?
Sustina koja omogucava da se pitanja protumace je vase iskreno INTERESOVANJE za odgovor na to pitanje. To je mehanizam koji povezuje trenutno stanje planeta sa vasim problemom i nudi uvid u buduce dogadjaje.
Ovo je jako bitna tacka jer ponekad pitanje koje postavljamo ne odslikava nase pravo interesovanje. Npr. :
Ako Zvezdas pita: “Da li ce Zvezda pobediti u danasnjoj utakmici koja joj moze obezbediti ucesce u Ligi Sampiona?”, on je veoma zainteresovan za ishod meca i polazaj planeta ce ukazati koje su mogucnosti Zvezde u toj utakmici.
Medjutim ako isti Zvezdas pita: “ Da li ce nemcaki treceligas pobediti u vecerasnjoj utakmici?” a pritom mu je potpuno sve jedno da li ce pobediti ili ne, planete nece govoriti o rezultatu utakmice, vec ce govoriti o onome sto ga najvise zanima, kako da se kladi u toj utakmici. U takvim prilikama mnogo je bolje da pita : “ Da li mogu veceras da zaradim novac kladeci se?” , jer to je ono sto ga stvarno zanima.

www.horarna.com

mackica
14-11-09, 19:41
Simbolika V polja u horarnom cartu

Najglavnije pitanje ~ da li sam trudna? Ostalo su sve varijacije : da li je ona trudna? Da li ću u skorije vreme ostati trudna? Da li ću ikada ostati trudna? Broj i pol nerodjenog deteta? Usvajanje dece.

Ali, takodje, ovo polje se vezuje i za dete koje je već rodjeno ~ da li će moja ćerka/sin uspešno završiti fakultet? Da li će moja ćerka/sin naći dobar posao?

Najjasniji i najsnažniji pokazatelji potvrdnog odgovora ~ vl.I u V polju i obrnuto, kao i Mesec u V polju ili je usko povezan sa vl. I ili vl. V polja. Takodje, gledamo i X polje ~ društveni status, ako je na neki nači vezan sa ove tri planete ~ vl. Ip. vl. Vp. ili Mesecom ~ takodje je odgovor potvrdan.

Malefik vezan za vl.Ip. vl.Vp. ili Mesec daje negativan odgovor. Loše postavljen vl.V polja takodje može da da negativan odgovor. Antiscija pomaže, ali se ne sme bazirati sud samo na osnovu nje.

Napomena ~ ako se ove tri planete čak nadju u neplodnim znacima, odgovor ne mora biti negativan, a i obrnuto, ako su u plodnim znacima, ne mora odgovor 100% da bude potvrdan.

Ako se vl.V polja nadje u VIII polju ~ ne treba paničiti ~ s jedne strane bitno je koliko je klijentkinja trudna ~ ako je na početku trudnoće ~ moguć je pobačaj [ali tu malefici su JAKO bitni] ~ a ako je pred sam porodjaj može ukazati na "izlazak" bebe ~ VIII polje je karlica, donji deo stomaka.

Takodje, malefici i Južni Čvor u V polju ili su vezani za vl.V polja mogu ukazati na probleme u trudnoći ili čak pobačaj.

DA LI ĆU U SKORIJE VREME OSTATI TRUDNA ?

~ uobičajena analiza ~ traži se povezanost vl.I i vl.V polja i Meseca. Ako se neko od njih nadje u Raku, Škorpionu ili Ribama, odgovor automatski naginje ka "da". Ako se nadju u neplodnim znacima Blizancima, Lavu ili Devici ne mora automatski da odgovor bude negativan, onda tražimo recepcije. Sem u slučaju da je Sunce vldar Asc', bilo koja planeta koja je blizu njega je spaljena i time daje negativan odgovor.

~ imajte na umu da Venera i Jupiter nisu jedini signifikatori za plodnost pored Meseca, naravno. Venera je prirodni vladar ženske plodnosti, dok je Jupiter prirodni vladar muške plodnosti pa se na tom nivou posmatraju te dve planete. I opet, sve zavisno gde su i u kojim dostojanstvima.

Na šta treba obratiti pažnju :
~ vl. Asc' : pitač
~ vl. V polja : njeno polje dece / plodnosti
~ vl. VII polja : partner
~ vl. XI polja : njenogo polje dece / plodnosti
~ Mesec i njegov dispozitor.

DA LI ĆU IKADA OSTATI TRUDNA ?

~ ovde je VRLO bitna stvar ~ koliko klijentkinja ima godina ~ ako je mlada, a horar je na pola sa "da" i "ne" i treba potražiti par opcija, ako je klijentkinja u 50im godinama onda će nam trebati svaki potvrdan odgvor da bi je obradovali.
~ naravno, opet se gleda isto : vl.Asc', vl. Vp. vl.Desc', vl.XIp. Mesec i njegov dispozitor.

BROJ I POL ?

~ tradicionalna astrologija ma kolik precizna, ne može nam baš uvek dati egzaltno tačan broj dece ili besprekorno odrediti pol. Ali, može nam dati : biće jedno, dvoje, nekoliko, mnogo, nijedno.

~ opet ista procedura sa ovih 5 pokazatelja. Kada ustanovimo potvrdan odgovor što se tiče plodnosti klijentkinje, onda se bacamo na analizu koji znaci dominiraju ~ ženski ili muški, da li su jednotelesni ili dvotelesni znaci. I to je cela mudrost...

Primer ~ lični:

Pitanje postavljeno 30.01.2007. u 22h48 Bgd

"Da li ću u toku ove godine ostati u drugom stanju?"

Odgovor je bio potvrdan.

Vl. Asc' je Venera na 03° Riba na samom vrhu V polja, dok je Mesec na 12° Raka na kraju IX polja [apl.0° sa vrhom X polja od -/+ 8°] Vl. V polja je Jupiter u Strelcu, vl.Desc' je Mars u Jarcu, a vl. XI polja je Merkur u Vodoliji na smom kraju IV polja.

Trudnoća se desila posle osam ipo meseci 27.09.2007.

preuzeto sa www.charobnjak.net

still_believe_in_dreams
10-02-10, 23:57
Primer horarne analize događaja (sudbina braka)


Postoje tri vrste horarnih karti: horarne karte pitanja, horarne karte događaja i horarne karte vesti. Pravila su, donekle, različita za svaku od njih. Ovo je primer horarne karte događaja napravljene za trenutak formalnog sklapanja braka. Događaj se desio 27.2.2004. godine u 12.00 h u Londonu.

U kartama događaja ove vrste muž je predstavljen znakom ascendenta i Suncem, opštim muškim signifikatorom, a žena znakom descendenta i Venerom, prirodnim signifikatorom ženskog pola. Mesec je glavni signifikator ukupne horoskopske slike i u svojoj separaciji dodatno opisuje muškarca, a u aplikaciji ženu. Vrh karte ukazuje na opštu sliku braka, a suprotni deo, tačka severnog meridijana, krajnji ishod stvari u pitanju, u ovom konkretnom slučaju, braka.

Dakle, suprug je u ovoj horarnoj karti predstavljen Mesecom, vladarem znaka na ascendentu, Suncem u znaku Riba i debilitiranim Marsom u Biku sa kojim je Mesec napravio poslednji aspekt. Signifikatori supruge su debilitirani Saturn u Raku, debilitirana Venera u Ovnu i debilitirani Merkur u znaku Riba. Već na prvi pogled ovoliki broj zodijački loše postavljenih planeta ukazuju na lošu sudbinu ovog braka. Stanje suprugovih signifikatora simbolizuje poročnog čoveka (peregrinirani Mesec u XII mundanom polju karte u dispoziciji debilitiranog i spaljenog Merkura u Jupiterovom znaku), sklonog nekom obliku zavisnosti koji je u njegovom slucaju bio alkoholizam. Interesantno je da na ovaj porok specifično ukazuje debilitirani Jupiter, tradicionalni signifikator alkoholizma, u retrogradnoj opozicionoj vezi sa Suncem u Ribama. Signifikatori supruge, debilitirani Saturn u kardinalnom i debilitirana Venera u, takođe, kardinalnom znaku, simbolizuju koleričnu narav, izrazito nestrpljenje, nedovoljnu taktičnost i trpeljivost te nedostatak empatije. Venera u znaku Ovna iskazuje svoje negativno lice koje se u tradicionanoj astrologiji često manifestuje kroz nedostatak prilagodljivosti i nizak nivo tolerancije. Kako je ukupna horoskopska slika izuzetno loša bilo je neophodno analizirati nekoliko planetarnih ciklusa za nekoliko godina. Dva stepena razlike između Saturna i ascendenta grubo sužavaju prediktivni okvir na dve do četiri vremenske jedinice, najverovatnije godine obzirom da je svetlo doba ovog događaja, Sunce, visoko mundano pozicionirano. Prva provera bila je 2006. godina kroz cikluse sekundarnih progresija, profekcija i tranzitnih sinodičkih stepeni helijačkih iluminacija relevantnih planeta. Kako Saturn stoji na prvom mundanom uglu ovog natala lako je bilo uočiti stepen njegove sinodičke konjunkcije na 14 stepeni Lava koji pada u, gotovo egzaktan, kvadrat sa Marsom horarne karte, vladarem sata događaja. Ova se konjunkcija između Saturna i Sunca (čime je započeo novi sinodički ciklus Saturna) desila 7.8.2006. godine. Konjunkcijski sinodički ciklus značajan je zbog helijačkog izlaska planete koji se odnosi na njenu orjentalnost kada planeta postaje vidljiva na noćnom nebu neposredno pre svitanja čime stiče izuzetno snagu. Kako je horarni Saturn veoma loš, ovim ciklusom se aktivira njegov startni potencijal. Avgusta 2006. godine Mesec horarne karte menja zodijački znak u progresiji čime se aktivira njegova početna pozicija iz malefične XII kuće. Kako su već dva ciklusa ukazala na avgust mesec 2006. godine, dodatno je valjalo proveriti i neki treći prediktivni ciklus koji se u mom izboru sveo na godišnje, odnosno, mesečne profekcije. Profekcije za period od 27. jula do 27. avgusta 2006. godine izjednacile su horarni ascendent i horarnu VIII kuću koja se vezuje sa završetke i okončanja različitih vrsta. Nije bilo teško predvideti razvod braka upravo za ovaj period kao posledicu izražene nekompatibilnosti supružnika, netolerantnosti i sebičnosti jednog te alkoholizma drugog. Tako je i bilo.

(Ovaj primer objavljen je uz saglasnost klijenta)
http://www.blogcatalog.com/blog/horarna-astrologija-1

still_believe_in_dreams
10-02-10, 23:59
Rana pravila horarne astrologije o ljubavi i sklapanju braka


Ono što, na prvom mestu, razlikuje prve, katarhai (za više informacija o tome šta je katarhai videti tekst "Horarna astrologija - pojam i poreklo") od kasnijih horarnih metoda jeste odsustvo mundanih derivacija i odsustvo mundanog lociranje pitaoca te njegovog odvajanja od predmeta pitanja. Karta se uvek odnosi na stvar u pitanju, bez značaja kuća i njihovog izvlačenja (deriviranja) prema pirodi stvari. Tako recimo, trenutak u kojem se pita za sklopljeni brak ili trenutak kada se za isti čuje ili, pak, trenutak sklapanja braka se, praktično, jednako tumače tako što se, prema Doroteju Sidonskom, recimo, muž procenjuje preko pozicije Sunca, ascendenta i planete sa kojom je Mesec napravio poslednji aspekt, a žena prema Veneri, descendentu i Mesečevoj aplikaciji u sledu. Stanje braka, odnos između supružnika, javna slika braka prosuđuje se prema stanju južne meridijanske tačke (mc-a) i njegovog vladara, miraz i krajnji ishod preko severne tačke i njenog vladara. Stvar se uvek procenjuje prema najosnovnim pravilima. Tako recimo, ako je Sunce slabo, a Venera jaka, prema poziciji ili aspektima sa beneficima, žena bolje prolazi u braku, obrnuto je ako je Venera na bilo koji način ugrožena. Spaljena Venera je znak poslušne i zavisne žene koja je uvek u senci svoga muža. Nikako nije dobro ako je Mesec veoma ugrožen. Ovde treba gledati gde se nalazi Mesec i u kojoj kući se nalaze malefici koji ga ugrožavaju. Na primer, ako je Mesec previše ugrožen u V mundanom polju, nesreća u braku dolazi zbog dece, ili, ako malefik ugrožava Mesec iz II kuće, finansije i sredstva za život javljaju se kao glavni razlog. Za pitaja dece stvar može popraviti snažan Merkur ili Merkur u aplikaciji sa benefikom. Naročito je loše ako se u katarhai karti Mesec nadje u Raku ili Jarcu u lošem aspektu sa malefikom i lošoj kući. Veruje se da tada brak neće dugo trajati. Venera u istim znacima, u lošim aspektima i XII kući signifikator je ženinog neverstva. Nevernica će biti i ako se u katarhai karti (ponavljam to može biti pitanje, vest o braku ili trenutak sklapanja braka) Mesec nađe na prvih 5 i poslednjih 5 stepeni Bika, dok sredina ovog znaka daje vrlo dobru i vernu ženu. Izuzetno loše je ako se Mesec nadje u Raku, naizgled suprotno logici, obzirom na domicilnu poziciju ovog luminara, gde treba imati u vidu da su pravila nastala u patrijarhalnim društvima gde suviše snazna pozicija žene nije smatrana vrlinom pa se zato Mesečeva pozicija u Lavu smatrala srećnom stvari jer je Mesec u ovom znaku pod vlašću Sunca, opšteg muškog signifkatora. Za trenutak ženidbe dobro je da se Mesec nađe u znaku Device ukoliko se ženi zrelom ženom koja je već ranije bila udata, ali ne i sa mladom, do tada neudavanom devojkom. Mesec u Vagi je pozicija dobra za flert i udvaranje, ali ne i za trajnost braka pa je bolje ići u prošnju tada, nego sklapati brak u to vreme. Pozicija u Škorpiji je generalno loša zbog detrimentske pozicije Meseca, u Strelcu neutralna, u Jarcu i Vodoliji veoma loša, u Ribama osrednja.

U braku neće biti sreće ako je Venera oštećena, ili je jaka istovremeno sa Mesecom, osim ako iste ne nadjačava Jupiter prema svojoj mundanoj poziciji. Izuzetno je srećna stvar ako su Mesec i Venera u aspektu sa Jupiterom, naročito dobrom aspektu ili u konjunkciji. Katarhai kartu je uvek poželjno uporediti sa natalima supružnika.

Kod katarhai pitanja i događaja koji se tiču svađa i nevolja u braku, takođe, treba gledati primarno Sunce i Veneru. Ako je Sunce iznad horizonta u dobroj kući, a Venera retrogradna ili u prvoj stanici, onda to znači da će se spružnici pomiriti, ili će se žena vratiti mužu, ili ce popustiti u svojim stavovima, zavisno od konteksta situacije. Naročito je dobro ako je Venera okcidentalna (izlazi posle Sunca u dnevnom kretanju). Ukoliko je Venera orjentalna, brza u kretanju (više od 59 lučnih minuta i 8 lučnih sekundi longitude), a Sunce slabo, onda to znači da će žena insistirati na svojoj dominaciji. Isto se da zaključiti ako se u trenutu svađe i privremene rastave ili vesti o njima Venera nađe iznad horizonta, orjentalna (izlazi pre Sunca u dnevnom kretanju) ili orjentalna u fleksibilnom ili dvostrukom znaku (što je uz promenljive znake i Vodolija) uz istovremeno slabo Sunce ispod horizonta, ili Sunce u dvotelesnom znaku, ili u kadentnoj kući, onda od stabilnog braka i povratka supružnika neće biti ništa. Opozicija luminara u trenutku svađe ili rastanka donosi mnogo bola i borbe između supružnika i ako je opozicija separaciona, onda ima šanse za pomirenje, ali ako je aplikaciona, onda su šanse male, naročito ako su u karti istaknuti malefici na bilo koji način. Opozicija se kvalifikuje i stanjem benefika, takođe, koji stvar mogu suprotno rešiti.

http://www.blogcatalog.com/blog/horarna-astrologija-1

maja dg
11-03-10, 23:31
Za davanje tačnosti pitanja, neophodno je odrediti koja to kuća predstavlja određeno pitanje. Znanje astrologa o značenju kuća izuzetno je važno i potrebno, jer ako se odredi pogrešna kuća koja simbolizuje dato pitanje, odgovor na isto to pitanje neće biti tačan. Evo, nekih pitanja iz života i lociranje istih tih pitanja:

- 1. kuća je povezana sa sadašnjošću i sa trenutkom postavljanja pitanja, odnosi se i na zdravlje i vitalnost osobe pitača (da li će moje dete završiti fakultet u roku, da li će moje dete otputovati ove godine u inostranstvo itd.)

- 2. kuća (gde se nalazi moj izgubljeni novčanik, gde se zagubila moja knjiga, da li ću ove nedelje kupiti nov televizor, koliki će mi prihodi biti sledeće godine itd.)

- 3. kuća (da li će mi danas komšija doći u posetu, da li ću u roku završiti pisanje knjige, da li ću sutra dobiti očekivanu poštu ili e-mail, da li da potpišem ugovor, dokument, da li da započnem vođenje ponuđenog kursa, da li da krenem na kurs kompjutera, da li će moja supruga uspeti da završi fakultet, da li je istinit ovaj trač itd.)

- 4. kuća (da li da kupim stan, da li da započnem u ovoj godini građenje kuce, da li da proširujem stan ili kuću, da li će moj suprug ili supruga ove godine napredovati u profesiji i karijeri, da li će supruga prihvatiti posao itd.)

- 5. kuća (gde se nalazi moj sin ili kćerka, da li ću ove godine ostati u drugom stanju, da li je moja trudnoća bezbedna, da li sam trudna, ko mi je juče poslao poklon, da li ću dobiti na lutriji, da li ću pobediti na sutrašnjem takmičenju, da li ću biti pozvana na zabavu, da li da krenem na aerobik, da li će se moj ljubavnik razvesti, da li ću uspeti da prodam kuću ili stan, da li ce me sin posetiti itd.)

- 6. kuća (da li je moj kućni ljubimac bolestan, da li je moja bolest ozbiljna, kako napreduje moja bolest, da li da moj brat kupi stan, kakvo će vreme biti u nedelju, da li sutra da započnem sa dijetom, da li je moj radni kolega iskren, da li ću dobiti posao, itd.)

- 7. kuća (da li ću ove godine ući u brak, da li ću se razvesti, da li da prihvatim bračnu ponudu, da li da uđem u partnerstvo sa Draganom, da li da uzmem Marka Vukovića da me brani na sudu, ko je ukrao moj novac, ko je ukrao moj automobil, da li da pokrenem sudsku parnicu, da li se Maja vraća itd.)

- 8. kuća (da li će mi banka odobriti kredit, gde je Sašin mobilni telefon, da li će kupac koji danas dolazi da kupi moj automobil imati i dovoljno novca da mi ga plati, da li će mi Tanja posuditi novac, da li će se suprugova plata povećati u ovoj godini, da li ću sledeći mesec dobiti novac od osiguranja, da li će baka ostaviti meni nasledstvo itd.)

- 9. kuća (gde je otišao moj unuk, da li ću sledeći mesec otputovati u Rim, da li ću uspeti da upišem fakultet, da li da upišem medicinu ili kriminalistiku, da li da otputujem u Moskvu, da li ću ovog leta otići na letovanje u inostranstvo, da li će san koji sam usnila imati za mene dobro značenje itd.)

- 10. kuća (da li da promenim karijeru, da li će sudija na sudu biti na mojoj strani, kako će šef reagovati ako tražim povišicu, da li će moj odnos sa šefom biti efikasan i pozitivan itd.)

- 11. kuća (kakav će biti prihod od biznisa u ovoj godini, da li će me posetiti sutra stari prijatelj, da li da se učlanim u Klub istraživaca, da li mogu da se oslonim na prijatelja, da li će se moj sin razvesti, da li će se moja kćerka udati u ovoj godini itd.)

- 12. kuća (da li će ovaj lek pomoći mojoj ženi, da li da prihvatim odlazak u bolnicu ili ne, da li je bolest mojeg supruga ozbiljna, da li će moj sin dobiti kredit od banke, da li ću položiti ispit itd.).

www.astro-house.com

The cheljade
16-04-10, 10:09
Da se nevracamo previse u proslost I istorijat hoararne astrologije evo za pocetak nekih 5 pravila koje Froli spominje kao vodilje pri analizi karte:

1. Drzite se jednostavnosti – kako god se horarna karta cinila komplikovanom – ne panicite; jednostavno razmisljajte jednostavno o signifikatorima, aspektima, dignitetu ili recepciji planeta I nacicete odgovor…
Netreba upadati u iskusenje I komplikovati stvari, misleci da ce nam odgovor dati eto samo da dodamo jos neki manji asteroid ili manji aspect ili nedaj boze upadamo u koriscenje neke nove taktike ; kaze Froli ako vam se cini da nemate odgovor znaci da se niste dovoljno skoncentrisali I videli ga na/u karti;
Horarna astrologija je jednostavna!

2.Uvek postoji odgovor negde u karti

3.Froli citira Lilija koji kaze “upotrebite svoj zdrav razum kada pokusavate naci odgovor, naravno razum kombinovan sa znanjem;

4.Razgovarajte sa pitacem; ako niste dobro razumeli pitanje, slobodno trazite da vam pitac pojasni neke stvari; ako recimo nadjete neku planetu u karti, koja vam nije jasno sta predstavlja – opet pitajte, bolje nego da nagadjate; ili recimo treba da znate ko je sve “upleten” u situaciju za koju se karta cita i sl;

5.Nezaboravite da smete ponekad I da pogresite – naravno da se trudimo da budemo tacni I precizni, ali greske se dogadjaju I to je normalno;

Jedna kuca ima jednog vladara,i samo jednog.To je planeta koja vlada znakom na vrhu kuce,to vazi i kada taj vrh pada na 29.59 stepeni nekog znaka!
Ne postoji stvar koja se zove suvladar,ali planeta koja vlada drugim znakom u toj kuci moze biti znacajna samo ako je koncept sledeceg vazan za pitanje-"hoce li moj sledeci posao biti bolji od ovog koji trenutno imam?",vl.znaka na vrhu 10.pokazace trenutni posao.

Planeta koja se nadje oko 5* neposredno pre vrha neke kuce,uzima se kao da je u toj sledecoj kuci!
Ali mora biti u istom znaku u kome je i vrh te kuce.

To sto je neki znak umetnut,ili se neka planeta nalazi u znaku koji je umetnut,nema nikakvo znacenje!
Znak prosto nema ni jedan vrh kuce u sebi-i to je sve.
(Froli tvrdi da isto vazi i u natalnoj)

The cheljade
16-04-10, 10:10
Znacenje kuca

Kako je Lili nekada govorio svojim studentima, najvaznije je da znate-shvatate znacenje pojedinih kuca u karti…
Kartu dakle treba raditi u Regiomontanus sistemu kuca (tako je ucio Lili,a I Froli) a iz takvih se karata rade najtacnije predikcije.

Dakle da bismo odgovarajucoj stvari (osobi ili sl.) pripisali odgovarajucu kucu neophodno je da shvatimo razliku izmedju same stvari – I funkcije koju ta stvar ima;
Sama stvar je ono sto jeste, a funkcije mogu biti razne…
Froli za ovo daje primer svog klavira – koji je stvar, njegovo licno (pokretno) vlasnistvo – I pripadao bi kao takav 2 kuci; znaci nema nikakve veze sa 5 kucom kreativnosti, time sto je to mozda (klavir) njegov hobi, sto uziva svirajuci na njemu…I td. Znaci pripisati mu 5 kucu bi bilo pogresno;
Dakle klavir kao pokretno vlasnistvo je iskljucivo 2 kuca;

Treba se reci da je spisak 'stvari' koje pripadaju raznim kucama veoma dugacak, no ovde cemo istaci poneke...

Prva Kuca
Kao sto smo vec spominjali ova kuca prikazuje onoga koji pita – pitaca (querent);
Njegovo telo, ali ukoliko je pitanje vezano za zdravlje ova kuca predstavlja glavu;
Ime pitaca…
Dakle ako ja pitam (na primer) predstavlja mene; moze da predstavlja I “Nas” ako naprimer zelim da znam – Hocemo li potpisati ugovor (na primer moj muz I ja sa nekim tamo...) dakle 1 kuca predstavlja Nas.
Hocemo li pobediti Francusku u fudbalu? Opet smo “Mi” predstavljeni prvom kucom (jer iako ja neigram za nas tim, ja ih podrzavam tj. navijam za njih, identifikujem se sa njima);
Predstavlja I opstu/generalnu situaciju lokacije pitaca (mene recimo)…pa ako pitam Hocemo li imati toplo leto? – gledamo opet 1 kucu – generalnu situaciju;
Sto se tice generalne lokacije na primer to moze da bude i recimo brod na kojem ja plovim trenutno i tome slicno;

Druga kuca

Opisuje pokretno vlasnistvo pitaca. Ukoliko nije pokretno, kao vasa kuca na primer, onda nepripada 2 kuci;
Dakle moj auto pripada 2 kuci, a ne recimo 3 kuci (setite se znacenja same stvari i funkcije te stvari);
Moj novac, moj bankovni racun, moje akcije u kompaniji sve je to 2 kuca;
Onaj klavir sto smo spominjali je isto 2 kuca (pokretno vlasnistvo, pa sve i ako stoji na istom mestu vec godinama i skuplja prasinu)
Na sudu recimo - to je Moj advokat i oni koje svedoce u moju korist; Moj advokat znaci brani mene i onda je predstavljen 2 kucom; medjutim 'globalno' advokati pripadaju 9 kuci kao 'uceni ljudi';
Druga kuca predstavlja i grlo i sve sto u njega staje, hrana npr;

Treca kuca

Braca i sestre;
(Ako sam ja pitac) moja dnevna ruta recimo do posla i nazad;
'Kratka putovanja'
Primer: ako je moja kancelarija na 10 metara od moje crkve, put do posla pripada
3k, put do crkve 9k;
Pismo koje saljem (ono pismo koje ocekujem je 9k ili 3k od 7k)
Tracevi i glasine;
Kao suprotna od 9k (koja predstavlja moje ucitelje) ova 3k predstavlja moje ucenike, studente;
Moje komsije;
Ramena, ruke, sake;

Cetvrta kuca

Predstavlja mog oca; roditelje u globalu;
Moje pretke;
Moju nepokretnu imovinu (moja kuca, i moja kuca u Spaniji takodje pripada 4k iako je u inostranstvu), moj vocnjak na primer;
Rudnik i ostale stvari ispod zemlje (npr. zakopano blago);
Ishod ponekih stvari - kao na primer ishod sudjenja (kakva ce presuda biti doneta recimo), u pitanju zdravlja ovde se nalaze prognoze;
Cesto u slucajevima ubistva - moze da pomogne i da opise lokaciju gde se nalazi les;
Grudi, pluca
Sever

The cheljade
16-04-10, 10:11
Peta kuca

Nasa zadovoljstva, mesta gde se na neki nacin 'provodimo' - kao npr. zurka, igranka, banket, pozoriste, pub, sport;
Deca i trudnoca ( e sad ovde treba biti oprezan - trudna zena je zena koja je u drugom stanju, pa sad ako je to moja sestra onda je 3k, a ako je necija supruga onda je to 7k);
Posto je ovo kuca trudnoce, ovo je i kuca seksa (a ne 8k); Primeri: Ako imam samo seksualnu vezu sa partnerom - partner je i dalje 7k, a ne 5k; Ili recimo pitac je ozenjen, njegova ljubavnica je predstavljena isto 7k, a ono sta recmo s njom radi bi bilo 5 kuca;
Kao 2k od 4k = predstavlja ocev novac i profit on recimo nekretnina pitaca;
Ambasadori
Srce, jetra i stomak (ponekad ledja i bokovi);

Sesta kuca

Sve neprijatnosti koje svet 'baca' na nas...
Bolest - Bolnica kao kuca bolesti (a ne 12k);
Ova kuca nema veze sa samim poslom pitaca - ali prikazuje njegove Radnike, Sluge, Onog koji popravlja pitacev auto, pitacevog zidara i molera (Da li da zaposlim tog zidara - je pitanje 6k); prikazuje one podredjene na poslu pitaca;
Predstavlja i 'male' zivotinje, gde je kriterijum za 'male' - manje od koze tj. premale da bi se jahale (izgudbljena macka pripada ovoj kuci);
Ujaci, ujne, stricevi, strine - (kao 3k od 4k tj sestre i braca nasih roditelja);
Donji stomak, creva, utroba;

Sedma kuca

Partner pitaca, svejedno da li je partner u ljubavnom smilu ili u poslovnom;
Supruga,suprug, devojka, simpatija - cak i ako veza jos nepostoji ( hoce li Pera izaci samnom? Pera je isto 7k; Bivsi momak takodje 7k;
Partnere obuhvataju i pitacev doktor, alternativni doktor, astrolog...ALI Doktor koji 'tretira' - leci pitaca i astrolog koji koji pitacu bas sad tumaci kartu; Globalno gledano i doktor i astrolog su kao uceni ljudi predstavljeni 9k;
U partnere ubrajamo i one s kojima pravimo deal-ove, biznis, one od kojih kupujemo, one kojima prodajemo (Hocu li prodati kucu? - centralno pitanje nije 'sama kuca' nego potencijalni kupac)
Nasi otvoreni neprijatelji (suparnici) - pitacev protivnik u partiji karata, na sudjenju, svi oni koji apliciraju za isti posao kao i pitac, protivnicki tim na utakmici;
Lopovi su takodje predstavljeni 7k ('otvoreni neprijatelji');
Froli negde govori kako su 7k predstavljeni i kako oni od velike vaznosti za nas, tako i oni od najmanje vaznosti za nas licno - Hoce li onaj poznati glumac biti osudjen? Hoce li onaj covek sto je nestao biti pronadjen? - i glumac i nestali covek su predstavljeni 7k;
Musterija, klijent
Reproduktivni sistem, karlica

Osma kuca

Kuca smrti
Kao 2k od 7k predstavlja i novac drugih ljudi i to:
- Novac od osobe s kojim saradjujemo - Hoce li mi platiti?
- Novac od muza - Da li on zaista ima toliko para kao sto kaze?
- Novac od 'neprijatelja' - 'suparnika' - Hocu li dobiti pare na kladionici (od
kladionicara) na tu opkladu?
Ova kuca nema nikakve veze sa seksom;
Kao sto 2k predstavlja pitacevo samopostovanje, nasuprot tome 8k predstavlja partnerovo postovanje;
Testamenti, zavestanja ali generalno;
Po Liliju 8k je i strah i bol Na primer: planeta pitaca se nadje recimo u 8k bez ikakvog razloga (bez razloga - mislimo nije pitanje vezano ni za smrt, niti za novac recimo supruge ili sl.) znaci da sam pitac verovatno 'pati' zbog toga necega o cemu pita;

The cheljade
16-04-10, 10:11
Deveta kuca

Predstavlja nasa 'posebna' putovanja;
To je kuca Boga, religije i svih duhovnih stvari, npr. nase hodocasce;
Uglavnom su ova nas 'posebna' putovanja duza od onih rutinskih, dnevnih putovanja...ali je 'posebnost' a ne 'duzina putovanja' vazna; Npr. ako putujem iz Pariza za New York dva puta nedeljno (svake nedelje) to pripada 3k, a ne 9k; Ako odem u banju koja je 20km dalje od moje kuce - to je predstavljeno 9k;
Svo odmori tipa holiday kao i inostranstvo;
'Vise' znanje - svo ono znanje koje je 'iznad' recimo znanja potrebnog za dnevne rutine;
Visoke skole i univerziteti, nas ucitelj, nas svestenik;
Manastiri su takodje 9k (Froli kaze da neki svrstavaju manastire u 12k sto je kaze pogresno - manastiri nisu zatvori - to su 'kuce molitve'
Svi uceni ljudi su ovde u 9k kao i njihovo znanje;
Ovo je i kuca snova, predikcija i prorocanstva, kuca mudraca;
Bokovi i straznjica

Deseta kuca

Predstavlja Kralja, Sefa u odredjenoj situaciji, Vladu, Predsednika (Premijera), Sudiju na sudjenju (ukljucujuci i porotu);
Cast, uspeh,slava;
Majka pitaca;
Posao i karijera pitaca;
Predstavlja butine i kolena;

Jedanaesta kuca

Ima dosta vaznu ulogu kao 2kuca od 10k - pa recimo kao takva pokazuje-novac od moga sefa tj. moga posla (moju platu);
Oznacava savetnike onim osobama iz 10k (pa ako je recimo 10k bio Kralj, onda bi 11k bio Premijer; Ako je 10k bila Premijer, onda je 11k njegov kabinet (ministri recimo)...
Pokazuje i ono sto bi zargonom nazvali 'novac pao s neba' - ono sto dobijemo bez muke i rada - npr. loto dobitak
Ovo je kuca nada i zelja
Nasi prijatelji (u uzem smislu prijatelji); dakle kolega s posla sa kojim imam fin odnos je i dalje moj kolega i pripada kao takav 7 kuci;
Na telu listovi i clanci

Dvanaesta kuca

Nasi tajni neprijatelji (nasuprot 7k gde su nasi javni neprijatelji) - kad kazemo
'tajni' mislimo na nacin na koji nam oni naskode (cine zlo), a ne na to da li ih
poznajemo ili ne;
Crna magija, sirenje zlih glasina, spijunaza ljudi;
Ponekad smo i sami sebi neprijatelji, pa 12k predstavlja i recimo samounistavanje; npr. stvari koje sami sebi ponekad cinimo i pravimo zivot tezim nego sto jeste; (stavljamo sami sebe u 'zatvor')
12k predstavlja i Zatvor;
Zivotinje vece od koze
Stopala na telu

The cheljade
16-04-10, 10:12
Mesec je uvek kosignifikator pitaca,osim ako nije glavni signifikator predmeta pitanja!

To znaci da pitac obicno ima dva signifikatora:vladara 1.kuce i MO.
Ali,npr,ako pitanje glasi "da li cu dobiti ovaj posao?",i MO vlada 10.kucom,onda ce MO oznacavati posao,a ne pitaca.
Ako MO pretst.predmet pitanja,onda to ima prednost,i pitac mora ostati bez kosignifikatora.

Kod pitanja o trecoj strani("da li ce se moja sestra udati za ovog coveka?"),MO nece biti dodeljen kao signifikat.toj osobi(sesrti)
Mesec je uvek kosignifikator pitaca,i nikog drugog!

Mada i MO i vl.1.kuce pretst.pitaca,MO u vecoj meri pokazuje pitaceve emocije,narocito kod emotivnih pitanja,i mada ce aspekti bilo koga od njih sa signif. predmeta pitanja dovesti do pozitivnog odgovora,aspekti s MO nikada nisu toliko ubedljivi kao aspekti vl.1.kuce.

ALTERNATIVE ZA VLADARE KUCA

Vladar sledeceg znaka po redu nikada nece biti suvladar te kuce,on moze biti samostalni vladar,ako vladar te kuce radi nesto drugo.

Pretpostavimo da pitam "da li cu dobiti ovaj posao?" i pronadjem devicu na ASC-tu,a blizance na vrhu 10.kuce.
ME,kao vl.oba znaka,trebao bi da petstavlja i mene i posao.
Mozemo uzeti vladara znaka koji sledi iza znaka na vrhu 10.kuce kao signif. posla(sledeci uobicajeni raspored znakova).
Ovo ce obicno biti neophodno samo ako je potrebno da pronadjemo aspekt izmedju pitaca i predmeta pitanja,jer tada,naravno,moramo imati razlicite signif. za njih.

Ponekad nije neophodno praviti razliku izmedju signif,uobicajeno je ,npr,da vl.1. i 10. kuce budu isti kada osoba koja se bavi samostalnim poslom postavlja neko poslovno pitanje.
To ima smisla:u kontekstu pitanja,osoba i posao su jedno te isto.
Kod pitanja "da li cu dobiti ovaj posao?" moramo imati razlicite signif.

Ponekad je pitac manje vazan od predmeta pitanja,pa se onda predmetu pitanja moze dodeliti osporavana planeta.

Umesto vladara sledeceg znaka,mozemo uzeti drugu planetu ako je ona-i samo ako je-nekoliko stepeni udaljena od vrha kuce o kojoj je rec,i u istom znaku u kome je i vrh te kuce.
Ovo je jedina situacija u kojoj neka planeta moze da se uzme kao signif. zbog toga sto je u nekoj kuci:kada je vl.kuce vec iskoriscen,a ta planeta se nalazi na vrhu kuce.
U suprotnom:
Planete u nekoj kuci uticu na tu kucu pozitivno ili negativno,one njome ne vladaju!

The cheljade
16-04-10, 10:13
Dakle odredili smo koje su kuce relevantne za nase pitanje, odredili planete koje vladaju tim kucama kao signifikatore I naravno ukljucili Mesec u celu ‘sliku’.
Ove su planete naravno nasi glavni ‘igraci’ u karti koju komentarisemo.
Medjutim, cesto se desava da se na karti ‘pojavi’ jos neka planeta koja je na neki nacin ukljucena u akciju price, mozda po aspektu, po recepciji ili iz razloga sto se nasla u nekoj od za nas vaznih kuca;
Kako da otkrijemo sta ta planeta onda predstvalja?
Ovde moramo biti izuzetno oprezni. Ovde je zapravo najveci rizik da kao horarni astrolog napravimo kardinalnu gresku I pocnemo sa konstruisanjem nekih sopstvenih prica I pretpostavki vezanih za kartu (pitaca/pitanje).
Primer: Komentarisemo pitanje vezano za vezu/partnerstvo, vladari 1k I 7k su nasi glavni signifikatori (I Mesec kosignifikator pitaca), medjutim uocimo na primer da je u sve to ukljucena jos jedna planeta – koja vlada u ovom slucaju 9k; Padne nam na pamet recimo – aha 9k je treca od 7k – mora da je partnerov brat umesan u sve ovo; A onda saznamo od klijenta da partner I nema brata, vec da je u pitanju unuk partnera (peta od 5k = 9k) koji ima veze sa konkretnim slucajem;
Dakle svaka kuca ima veci broj znacenja, a mala je verovatnoca da cemo nagadjajuci bas potrefiti pravo znacenje;
Kada odredjujemo sta ‘ta planeta’ moze da predstavlja – ‘spustimo loptu’ sto bi rekli u zargonu I razgovaramo sa pitacem…Uostalom to I jeste konsultacija I u krajnjem slucaju slobodno pitamo – Cini se da ima jos neko ukljucen u celu pricu, imate li mozda na umu ko bi to mogao da bude?
Ponekad ce nam kuca kojom ‘ta planeta’ vlada dati neka znacenja; Ponekad ce ‘ta planeta’ mozda predstavljati ‘neku potpuno trecu osobu’ ukljucenu u sve ovo;
Sve u svemu drzite se jednostavnosti I konkretnih mogucnosti koje imate na raspolaganju; Na primer ako imamo ukljucenog vladara 10k koji moze da znaci slavu ili pocast – ipak ce biti verovatnije da mozda predstavlja majku,sefa ili posao na primer;
Kada ste dosli do eventualnog zakljucka sta predstavlja ‘ta planeta’, prostudirajte recepcije koje ukljucuju tu planetu, pogledajte sta ostale planete ‘misle’ o njoj (u kakvim su odnosima) I najcesce ce upravo to potvrditi ili iskljuciti vas odgovor kao mogucnost; Na osnovu toga mozete tumaciti dalje u istom pravcu, ili se vratiti na prethodni korak I opet razmatrati mogucnosti znacenja ‘te planete’.

The cheljade
16-04-10, 10:14
Prirodna Vladarstva

Kada kazemo da odredjena planeta vlada odredjenom kucom u karti to zovemo slucajno vladarstvo i to je ono sto nas pretezno zanima;
Znamo da planete imaju i svoja prirodna vladarstva;
Sve je prozeto sa 7 planetarnih uticaja (sve planete su u igri osim Urana, Neptuna i Plutona); Neki od ovih uticaja ce biti vise, neki manje vazni za uzimanje u obzir prilikom komentarisanja i studiranja karte;
Froli daje primer Ruze - cveta kojim vlada Venera, zbog njene lepote, a i Mars zbog njenog trnja; Ova prirodna vladarstva ce ponekad biti od znacaja u horaru; Ako recimo imamo pitanje vezano za izgubljena dokumenta - obraticemo paznju na Merkur (prirodni vladar dokumenata) i td.
Iako je vaznost prirodnog vladarstva manja u odnosu na slucajna, zgodno je i preporucuje se da znamo dosta o njima;

Znaci

Znaci horoskopa se drugacije tretiraju u tradicionalnoj u odnosu na modernu astrologiju;
Znak opisuje planetu koja se u njemu nadje; znak neradi nista, nema moc, jednostavno samo opisuje;
Znak u kojem se nadje planeta opisuje je na 3 razlicita nacina:
1. govori nam koliko sustinske jacine/snage ta planeta ima;
2. govori nam o odnosu/stavu te planete prema ostalim planetama;
3. ima odredjene sopstvene kvalitete;

U nekim pitanjima ove karakteristike nece biti toliko vazne, ali u pojedinim pitanjima ce biti od sustinkog znacaja. Na primer: ako postavim pitanje - Hocu li roditi dete ove godine? - i ako su svi signifikatori u jalovim/neplodnim znacima, tesko da ce odgovor biti pozitivan, kakve god aspekte da uocimo u karti;

Iako znaci imaju odredjeni set zajednickih osobina, oni nemaju onako zaokruzene osobine kao u modernoj astrologiji;

Muski i zenski znaci
Ar,Ge,Le,Li,Sg,Aq su muski znaci;
Ta,Ca,Vi,Sc,co,Pi su zenski znaci;
Ova podela je korisna recimo u odredjivanju pola deteta i pola lopova takodje;

Po elementima
Ta,Vi,Co su zemljani;
Ge,Li,Aq vazdusni;
Ar,Le,Sg vatreni;
Ca,Sc,Pi vodeni;
Podela korisna prilikom odredjivanja lokacija izgubljenih stvari;
Pomaze i u odgovaranju na pitanja vezana za profesionalnu orijentaciju...Da li da se bavim racunovodstvom (vazdusni znak) ili da budem zemljoradnik (zemljani znak);

Zemljani znaci su hladni i suvi;
Vodeni su hladni i vlazni;
Vatreni su topli i suvi;
Vazdusni su topli i vlazni;
Ovaj opis sadrzi sve potrebne reci da recimo odredimo kakvo ce biti vreme odredjenog dana "citajuci" horarnu kartu;

Po modalitetu
Ar,Ca,Li,Co su kardinalni;
Ta,Le,Sc,Aq fiksni;
Ge,Vi,Sg,Pi su promenjivi znaci;
Kardinalni znaci prikazuju akciju koja je brza, ali koja netraje dugo;
Fiksni znaci su spori i stabilni;
Promenjivi dodju i odu;
Ova podela je korisna u raznim kontekstima: Ako je signifikator bolesti recimo fiksni znak - bolest je hronicna, ako je kardinalni - akutna; promenjivi znak prikazuje bolest koja dodje i ode;
Promenjivi znaci vaze za manje iskrene i manje pouzdane;


Dupli znaci/Dvostruki znaci
Promenjivi znaci su poznati i kao dupli;
Dualnost je veoma vazna osobina prirode ovih znakova;
U pitanjima gde recimo pitac razmatra mogucnost ostavljanja stalnog posla i mogucnost bavljenja samostalnim radom ili cak i poslom sa polucasovnim radnim vremenom, tranzicija ce uglavnom biti prikazana ulaskom signifikatora u dupli znak; Samostalan radnik (kontraktor) je dualan po prirodi - npr. radis za vise ljudi istovremeno; ili polucasovni radni dan - dualan - jos neko osim osobe radi taj posao u jednom danu;
U nekim pitanjima kada recimo vidimo da je signifikator 1k u duplom znaku - znaci osim pitaca tu je ukljucen jos neko (mozda partner ili pitac misli na grupu ljudi)
U pitanjima o broju beba/lopova i sl. dupli znaci ukazuju na prisustvo vise od jednog;

The cheljade
16-04-10, 10:15
Plodni i neplodni (jalovi) znaci

Vodeni znaci su plodni;
Ge,Le,Vi su neplodni;
Ostalih sest znakova se tretiraju kao neutralni;
Ovo se uglavnom odnosi na proces radjanja/stvaranja, ali i na druge stvari takodje;
(Ako su moje investicije u plodnom znaku, one ce najverovatnije rasti, definitivno vise nego ako su u neplodnom znaku)

Zvucni i Bezvucni (nemi) znaci

Vodeni znaci su nemi;
Ge,Vi,Li su glasno-zvucni;
Ar,Ta,Le,Sg su srednje-zvucni;
Co,Aq su slabo-zvucni;
Primer: Zena pita o svojim bracnim problemima, osim ostalih potvrda u karti se vidi da da njeno srce - voli tog muza, ali, njena glava - ga nevoli; Njena glava je predstavljena glasno-zvucnim znakom, a njeno srce nemim znakom - dakle sve sto muz on nje zapravo cuo/slusao je to da ga ona bas i nevoli;

Ljudski i zivotinjski (zverski) znaci

Vazdusni znaci i Vi su ljudski;
Ar,Ta,Le,Sg i Co su zivotinjski, od kojih Le i druga polovina Sg su divlji;
Primer: Pitam se ja recimo kako ce reagovati moj komsija, ako se zalim na buku koju on pravi? - ako je njegov signifikator u ljudskom znaku, znaci ponasace se covecno, normalno; Ako je signifikator u zivotinjskom znaku - ponece se kao zver (zivotinja); ukoliko je sign. u divljem znaku - ponece se kao divlja zver;

Postoje i druge podele znakova, no Froli navodi da su ove nabrojane podele njemu barem bile od prakticne vaznosti/koristi;

The cheljade
16-04-10, 10:16
Osnovna dostojanstva

Mnogi misle da je u horarnoj astrologiji aspekt najvaznija stvar;
Froli kaze da aspek jeste vazan deo, ali samo deo horara.
Ono sto aspekt 'obezbedjuje' u karti je prilika da se nesto desi; ako nema prilike, nemoze ni da se desi;
Ali mozemo imati i 'priliku' bez 'dogadjaja' , ili bez dogadjaja na nacin na koji smo mi to zeleli; Npr: Pitam je da se uda za mene? - ali ona me nepodnosi, i odgovara 'Ne'...Dakle i sama 'prilika' nam ne daje celokupan odgovor;
Upravo zbog ovoga dostojanstva i recepcije su od najvise vaznosti! Oni su zapravo kljuc naseg suda.
Dostojanstvo pokazuje moc da se deluje (da se nesto desi);
Recepcija pokazuje inklinaciju da se deluje;
Aspekt pokazuje priliku da se deluje;

Postoji teoretska razlika izmedju osnovnog i slucajnog dostojanstva;
U teoriji, slucajno dostojanstvo pokazuje moc da se deluje, a osnovno dostojanstvo pokazuje koliko je 'cist' motiv u pozadini te akcije;
Posto i ne zivimo u svetu teorije, cesto su ove razlike u praksi 'zamagljene', cak moze tih razlika i da nebude;
Ponekad, kada kontekst dozvoli, te razlike ce se manifestovati - npr. pitanje vezeno za sudski proces - gde osnovno dostojanstvo pokazuje ko je u pravu (koja strana), a slucajno dostojanstvo ce pokazati ko pobedjuje parnicu;
Froli ulazi u objasnjavanje toga sta je osnovno-sustinsko; ono sto jeste, biti, sustina, necega sto 'nas' razlikuje od drugih, a kaze da se deo te sustine-osnove nemoze izmeriti u bukvalnom smislu, pa nekako ideja 'sustine-osnove' i nije prihvacena u modernom svetu;
Froli objasnjava da je sve 'kreirano' od Boga u sustini dobro, pa i planete; Zlo nje stvar za sebe, nema osnovu ni bice - to je odsustvo dobra; kao sto je tama odstustvo svetla:
Dakle iako su Saturn i Mars poznati kao malefici, oni u svojoj sustini nisu maligni; mi ih nevolimo bas previse, cak ni kad se 'najbolje ponasaju';
Na primer Jupiter ili Venera u padu ili u izgonu - nesto sto je 'na povrsini' dobro/lepo bice stetno ili neprijatno (pitanje vezano za zenu koja je pretrpela tesku alergijsku reakciju na pice koje je popila - Ve u Vi je bila signifikator pica, pice je bilo lepo/ukusno (Ve), ali je bilo stetno za zenu (Ve u padu u Vi);
Sto vise osnovnog dostojanstva planeta ima, bolje se 'uskladjuje' sa svojom urodjenom prirodom i u mogucnosti je da se pokaze u najboljem 'svetlu';
Sto vise debilitirana planeta, vise je i 'deformisana' (vise odstupa) od svoje urodjene 'dobrote' i manifestuje se zlonamerno;

Ovo vazi za svaku planetu:
Svaka planeta u svom izgonu ili padu moze biti maligna;
Svaka planeta u svom sedistu ili egzaltaciji moze se ponasati dobro;

Froli navodi ovo pravilo kao jedno od najvaznijih;

Jacina ili slabost su cesto sadzane i u kontekstu pitanja, pa i na to treba obratiti paznju;

Jos dodaje da, direktna, opisna vaznost u kontekstu obara pozitivne ili negativne dostojanstva ili debilitete (bilo slucajni ili osnovni); Ju u Pi je jak, u sedistu, benefik - ali ako pitamo pitanje - kakavo ce biti vreme tog nekog dana kad idemo na plazu - Ju bog kise, pa u vodenim Pi bio bi zapravo malefican u kontekstu naseg pitanja;

The cheljade
16-04-10, 10:17
Tabela osnovnih digniteta i debiliteta...
http://www.skyscript.co.uk/essential_dignities.html

Vladarstvo (znakom)
Najjace osnovno dostojanstvo ima planeta u svom znaku (sedistu) Ma u Ar, Ju u Pi;
To mu na primer dodje kao recimo covek u svojoj sopstvenoj kuci, on je tu gospodar, domacin;
Takva planeta je izuzetno sposobna da pokaze svoje dobre osobine;

Egzaltacija
Svaka planeta je egzaltovana u jednom znaku (Ve u Pi, Sa u Li);
Planeta u egzaltaciji bi iz one nase price onda bila predstavljena pocasnim gostom u necijoj kuci;
U neku ruku, taj pocasni gost je bolje tretiran nego sam vlasnik kuce; Froli dodaje da ovde ipak postoji limit -
ni pocasni gost nece tek tako otici u domacinovu spavacu sobu i poceti da mu sredjuje police u ormanu;
Zeli da kaze, da kod tretiranja tog pocasnog gosta, postoji taj momenat 'prenagalsenosti' - tretiran je bolje nego sto zasluzuje;
Ovaj momenat 'preterivanja' - prenaglasenosti je dosta bitan da se shvati egzaltacija!
Zamislite recimo macku, koja se sprema za borbu. Sva se nakostresi. Ovo sto se nakostresi, macku ne pravi jacom, ali se cini da izgleda mnogo jace nego sto jeste; Pretvara se da je bolja nego sto zapravo jeste;
Treba znati da je planeta u sedistu, jaca od planete u egzaltaciji, osim u specificnoj situaciji; (Ako je pitanje vezano za takmicenje bilo koje vrste, planeta u egzaltaciji ipak trijumfuje u ondosu na onu u sedistu)
Planeta je u egzaltaciji kroz ceo znak,ali ima jedan stepen u tom znaku gde je super-egzaltovana. Ovo se zove stepen egzaltacije.
Ovaj stepen je prikazan u tabeli i to brojem pored oznake za planetu, u koloni egzaltacije.

Triplicitet
Znaci su podeljeni u 4 grupe od po 3 znaka (otuda 'triplicitet'): zemljani, vazdusni, vatreni i vodeni;
U tabeli kolona tripliciteta je podeljena na dve podkolone. Postoji planeta koja vlada dnevnim i ona koja vlada nocnim triplicitetom;
kako da znate koju da koristite?
Pogledajte vasu horarnu kartu. Ako je Sunce iznad horizonta (linije koja spaja ASC-DC) gledamo dnevni triplicitet; i obratno, ako je Sunce ispod horizonta, nocni triplicitet; Froli savetuje da dodamo uvek par stepeni vise u korist dana sa obe strane (ASC-DC), jer je i sunceva svetlost vidljiva i pre nego sto zunce zvanicno izadje;
Recimo vatrenim znacima Ar,Le,Sg - So vlada danju, dok Ju vlada nocu i td;
Recimo kod vodenih znakova Ca,Sc,Pi - Ma vlada i dnevnim i novnim triplicitetom;
Kakave sad veze ima Mars sa vodenim znacima? 'Voda u vodi, nije nezna, slatka voda, vec okean, divlji, izazovan - nasa priroda zelje,pozude - otuda veza sa Marsom;
Planeta u svom triplicitetu kao recimo Ju u vatrenom znaku u nocnoj karti ili Ve u zemljanom znaku u dnevnoj karti je ususkana; Bukvalno je u svom 'elementu'.
Stvari bi mogle biti i bolje, ali i ovako su prilicno dobre; Relativno je jaka, tako da imamo i relativno dobru 'verziju' te planete;

Termin
Svaki znak je podeljen na 5 nejednakih delova zvanih termini;
So i Mo nevladaju terminima;
Svaka od ostalih planeta vlada nekim terminom u svakom znaku;
'Term' (granica, medja);
Brojevi pokazuju gde je Termin tog dela kojim vlada jedna (odredjena) planeta;
Ako pogledamo Ar red u tabeli - prvim delom vlada Ju (njegova granica je na 6* - dakle Ju vlada ovim delom Ar i to sve do tog 6* tj. 5*59' - dalje preuzima Ve od
6* -14* (13*59') , zatim Me i td.
Planeta mora da bude u 'svom delu' Termina, da bi imala dostojanstvo po terminu;
Imaju malu moc, nista preterano uvelicano;
U horaru Termini nisu toliko glorifikovani kao pozitivni faktori, vec vise recimo kao odsustvo negativnih;
Dakle planeta u svom Terminu nije nesto sad preterano jaka, ali je jaca nego bez ikakvog dostojanstva; Skromno je pozitivna.

Lice
Ako je termin neznatno pozitivan faktor, Lice je jos manje;
Lice deli svaki znak na 3 jednaka dela od po 10*;
Brojevi u tabeli pokazuju opet gde je granica svakog lica;
Froli uvek slikovito opisuje, pa i planetu u svom Licu takodje - to je kao recimo covek koji stoji na verandi ispred svoje kuce, pre nego sto bude izbacen na ulicu; Njegov polozaj nije bas nesto dobar, ali je bolji nego da je na ulici i da kisne;
Bolje i dostojanstvo po Licu nego nikakvo;

Izgon
Kada je planeta nasuprot znaku kojim vlada, kazemo da je u izgonu (Ma u Li, Ve u Sc); Znatno je debilitirana; Ovo 'govori' lose o onome sta je predstavljeno tom planetom na nacin utvrdjen kontekstom;
Na primer: ako je covek koji je bolestan, predstavljen planetom u izgonu, to znaci da je on tesko bolestan, a ne los,zao covek;

Pad
Kada je planeta u znaku suprotnom od znaka svoje egzaltacije, kazemo da je u padu;
Na stepenu, tacno nasuprot 'stepenu egzaltacije', je 'stepen pada', gde je planeta 'super-debilitirana'.
Isto kao sto i egzaltacija nosi dozu 'preterivanja/prenaglasenosti', isto tako tu dozu nosi i pad; Samo sto je tim 'padom' naglaseno nesto lose;
Da li je ovo 'u dobru ili u zlu' zavisi od konteksta; Moze da bude i uverljivo da situacija nije tako losa kako se cini;
S planetom u izgonu, stvari izgledaju lose i one verovatno i jesu lose, s planetom u padu, stvari se cine losije nego sto zapravo jesu (iako su i dalje lose);
Obicno se kaze da su planete u padu i u izgonu 'slabe'.
Govoreci o tome, koliko takve planete imaju dostojanstva - onda da, slabe su;
Ali ovo nemozemo poistovetiti sa ' slaboscu same akcije' - u izgonu, u padu, one jesu nesrecne - a da li su slabe ili jake - sposbne da deluju ili ne - to je prikazano slucajnim dostojanstvom vise nego osnovnim;

The cheljade
16-04-10, 10:19
Peregrine (planete)
Planeta koja nije ni u jednom od digniteta, ni u padu niti u izgonu je peregrina;
Peregrina = beskucna = lutalica;
Bonatti kaze da je ovo planeta koja ce znati kako da reaguje oboje i dobro i lose, ali ce vise da naginje ka ovom drugom;
Nedostaje joj moralnog smera (pravca) koji postoji i u osnovnim dignitetima (dobro), a i u osnovnim debilitetima (lose);
Ali po prirodi stvari, onaj koji luta, ce pre nekako upasti u zlo, nego u dobro.
Biti u uzajamnoj recepciji, nesprecava planetu da bude peregrina: osnovno dostojanstvo nemoze biti transferovano s jedne planete na drugu.
Kao i uvek, kontekst moze dati benignom znacaju - da je peregrin;
(Ako je neko na dugom putu, bice predstvaljen peregrinom planetom. Kao i osoba recimo koja trazi posao i sl.)
Zanimljivost: Froli opisuje svoje shvatanje peregrinog, uporedjujuci ga sa III 'krugom' Danteovog Pakla;

Almuten
Svaki stepen ima svoj Almuten. To je planeta sa najvise osnovnog dostojanstva na tom stepenu;
Kaze se da je ta planeta ustvari Almuten bilo cega sto se nadje na tom stepenu (druga planeta, vrh kuce ili arapske tacke);
Da izracunamo Almuten, dodamo razlicite planetarne dignitete na tom stepenu i to po redu, davajuci 5 (poena) za sediste, 4 za egzaltaciju, 3 za triplicitet, 2 za termin, 1 za lice.
Primer: Sta je Almuten za 5* Li u dnevnoj karti?
Ve dobija 5 za vladavinu, Sa - 4 za egzaltaciju, isto Sa - 3 za triplicitet i 2 za termin (ukupno 9) i Mo dobija 1 za lice;
Saturn dobija najvise, dakle on je Almuten.
Na pojedinim stepenima postoji vise planeta (dve ili tri) koje imaju isto 'prava' da budu Almuten. Odaberite onu koja je 'najjaca' na doticnoj karti. Na primer: odaberite planetu koja je na MC, pre nego onu u 12k; Ili ako ima planeta na ASC, odaberite tu.
Almuten se retko koristi u horaru. Uzimanje Almuten-a vrha kuce, je jedna od mogucnosti kada nemozemo koristiti vladara kuce za signifikatora;

Dispozitor
Dispozitor planete ili Arapske tacke je vladar znaka u kojem se nalazi doticna planeta tj. Arapska tacka.
Dakle sve u Ar za dispozitora ima Ma...
Ponekad se u teksotvima srecu i dispozitori po drugim dignitetima: Sa je dispozitor svega u Li po egzaltaciji;
U ovakvim slucajevima, dignitet je uvek posebno naglasen kao vazan;

'Koliko ima digniteta?' (jacina digniteta)
Digniteti su kumulativni. So je u egzaltaciji u Ar. U dnevnoj karti So u Ar je takodje i u svom triplicitetu, dakle ima na taj nacin vise digniteta danju, nego nocu (kada nema veze s triplicitetom);
Iako smo bodovanje spominjali u odredjivanju almutena, to bodovanje zapravo neznaci recimo kolicinu/jacinu digniteta i sl.
Vladavina znakom i egzaltacija, kao i izgon i pad su dosta jaci od tripliciteta, koji je opet jaci od termina i lica. nepostoji nacin da se zapravo izmeri 'jacina' digniteta koju planeta ima; I Froli kaze da to i nije tako jako vazno, uostalom radi se o astrologiji, a ne o aritmetici;
On navodi da se nekad u tekstovima o horarima, cesto srece recimo kontekst - Jupiter ima snagu 10 - ima snagu od 10 cega? Nema svrhe to raditi...
Dovoljno je koristiti izraze kao recimo 'puno', 'malo' i sl;

Kontradiktornosti
Primeticete da postoje neke kao kontradiktornosti u tabeli dostojanstava.
Reci Ma je u padu u Ca, ali je takodje i vladar tripliciteta;
Ve je u padu u Vi, ali je u dnevnoj karti vladar tripliciteta.
Ovo zapravo i nije kontradiktornost, zato sto se dostojanstva razlikuju po svom kvalitetu, a ne samo po snazi, tako da snaga zapravo nije s jedne strane data - a sdruge strane uzeta. Ovo se srece i u svakodnevnom zivotu. Stvari nisu u celini dobre ili u celini lose...
Uzmimo primer: Majka pita za svoga sina tj. njegovu losu naviku - uzimanje droga.
Mladic je bio predstavljen Ma u Ca, zanimljivo da je Mo (inace vladar opojnih sredstava). Ma je u triplicitetu Mo - udobno mu je tamo...ovo ima smisla, mladic uzima drogu, jer mu je dobro tako tj voli to...Ali Ma je takodje i u padu - droge stete mladicu; pad je mnogo jaci negativan faktor, nego sto je triplicitet pozitivan, tako da u ovom slucaju lose nadvladava dobro;
Ali pad, takodje, ima i onu dozu 'preterivanja' (loseg) - pa onda mozemo zakljuciti da mladicu droge stete, ali ne bas onoliko, koliko se majka recimo boji.

The cheljade
16-04-10, 10:24
1)Prenosilac svetlosti

Imamo recimo ljubavno pitanje ,pitač je predstavljen Ve,a partner je predstavljen Ma,između Ve i Ma nema aspekta,ali zato Mo pravi aplikacioni aspekt sa Ve, i separacioni aspekt sa Ma-dakle nije nužno da sa obe planete pravi aplikacioni aspekt,taj Mo predstavlja PRENOSIOCA SVETLOSTI,jer povezuje ove 2 planete i na taj način dovodi do pozitivnog ishoda pitanja....ono čime Mo vlada će detaljnije govoriti kako je došlo do povezivanja Ma i Ve,pa recimo Mo je vladar 3polja,što znači da će neki komšija,rođak,drug,drugarica uticati da se Ma i Ve spoje ;još jedna bitna stvar-Prenosilac svetlosti mora biti brža planeta u odnosu na dve druge planete

2)Sakupljač svetlosti

Opet imamo ljubavno pitanje,gde je Ve-pitač,a Ma-partner,opet planete nisu u aspektu jedna sa drugom,ali treća SPORIJA PLANETA (recimo Sa) pravi aspekte sa obe planete i time radi kao sakupljač svetlosti,tj. sakuplja svetlost od 2 brže planete i na taj način ih povezuje;Lilly navodi da je potrebno da ta treća planeta pravi aplikacione aspekte sa obe dve druge planete,međutim meni se u praksi ostvarilo pitanje gde je ta treća planeta pravila aplikacioni aspekt sa jednom planetom,a sa drugom planetom sepracioni-bitno je reći da ta treća planeta mora biti sporija u odnosu na druge dve

The cheljade
16-04-10, 10:27
Karta može biti neradikalna,ukoliko ASC pada na početne i krajnje stepene nekog znaka-William Lilly za ove situacije navodi da je greška tumača velika,takođe bitno je reći da karta može biti neradikalna ukoliko nema povezanosti vladara ASC sa vladarem sata...

Šta je vladar sata?
Pa bilo da se radi o natalnoj ili horarnoj karti,vreme kada je neko rođen ili vreme kada je pitanje postavljeno odgovara nekoj planeti,jer svaka planeta vlada određenim satom...pre svega treba znati da svaka planeta vlada određenim danom,pa tako:
Ponedeljak - Mesec
Utorak - Mars
Sreda - Merkur
Četvrtak - Jupiter
Petak - Venera
Subota - Saturn
Nedelja - Sunce

Svaki dan počinje svitanjem! Tako da, ako je neko rođen u nedelju u 3 ujutru, zapravo je rođen u danu Saturna!

Planeta koja je vladar dana, vlada prvim planetarnim satom tog dana, pa je dalje smenjuje sledeća u nizu,a evo i tabele...

http://www.renaissanceastrology.com/...rsarticle.html

npr.pitanje je postavljeno u 11 i 15 h ujutru u utorak,sunce je tog dana izašlo u 7 ujutru,pošto dan utorak odgovara planeti Marsa,počinjemo sa Ma
7-8 Ma
8-9 So
9-10 Ve
10-11 Me
11-12 Mo

dakle,vladar sata je Mo...
da ne bi išli ovako peške,jer je mogućnost greške veća,postoje astrološki programi koji računaju vladara sata,a tu opciju imate u ZETU8,za ostale astrološke programe ne znam...
Mnogi astrolozi ne uzimaju u obzir vladara sata,ali ono što sam primetila kod karata koje mi se nisu ostvarile je da vladar sata i vladar ASC nisu odgovarali jedni drugom...

Kada je karta radikalna u odnosu na vladara sata?

Npr, vladar sata je Saturn.
Karta će biti radikalna ukoliko:
1. Asc se nalazi u Jarcu, Vodoliji ili Vagi, kao i ako je u Blizancima ukoliko je u pitanju dnevna karta-zato što je Sa u jarcu i vodoliji u sedištu,u Vagi egzaltiran,a u blizancima u dnevnom triplicitetu
2. Karta će biti radikalna ako je vladar podznaka u Jarcu, Vodoliji i Vagi, ili u Blizancima ukoliko je u pitanju dnevna karta

Uzmimo za primer kartu koju je postavilo Azazelo:
ASC pada u znak škorpije,vladar sata je So,s obzirom da je Ma kao vladar ASC otišao u znak Lava kartu možemo smatrati radikalnom

Recimo pitanje je postavljeno u satu Marsa, a podznak je Strelac, Mars i Strelac su slične prirode jer i jedno i drugo u sebi nose element vatre,pa ćemo i ovu kartu smatrati radikalnom

Imamo sledeći primer,ASC pada u znak škorpije,a vladar sata je Mo,Ma pada u znak jarca,dakle iako je Mo kao vladar sata u oba znaka škorpije i jarca u svojim lošim dostojanstvima,ova karta je ipak radikalna,jer su znak škorpije i znak raka (kojim Mo vlada) iste prirode,oba znaka su vodena-dakle,da se ne zbunite,nije čak poenta da li su vladar sata i vladar ASC i sam ASC u dobrim međusobnim dostojanstvima,već je bitno da postoji bilo kakva veza između vladara sata i ASC,u ovom slučaju veza je u samoj prirodi znakova

vilenija
20-04-10, 22:00
Radikalnost karte je dosta bitan element, mada vecina pocetnika malo obraca paznju na to, pa se vrlo cesto desava da se date predikcije ne ostvare, potpuno ili delimicno...

Nepoklapanje vladara sata i vladara Asc, po elementu ili prirodi, obicno znaci da:
- pitac zeli samo da ''isproba'' astrologa, davajuci mu nepotpune ili pogresne informacije
- pitac sam nije najbolje definisao sta zeli, odnosno postavlja jedno pitanje, a u sustini ga muci nesto drugo
- sama situacija je u velikoj meri nedefinisana, pa time se ne moze ni dati jasan i precizan odgovor

vrancika
17-02-14, 16:49
Konsideracije pre horarnog tumacenja

http://www.natasakaralic.com/tekstovi/konsideracije_pre_horarnih_tumacenja.html