View Full Version : Prijateljstvo

paloma
15-06-08, 01:37
Sta podrazumeva pravi prijateljski odnos dve osobe?
Postovanje?! Kompromis?! Tolerancija?!

Da li se plasite da svom prijatelju kazete NE?
Kako se osecate kad vas izneveri prijatelj?
Kako se osecate kad vi izneverite prijatelja i sta uopste to znaci izneveriti ga?
Da li vise imate muskih ili zenskih prijatelja i ima li razlike?

pehar
15-06-08, 15:00
Volite svoje prijatelje,koji se ponasaju prema Vama kako zasluzujete.Zaboravite one koji nisu takvi.

ginger
15-06-08, 15:43

mislim da bi trebalo nastojat uskladit svoje principe sa prijateljskim dužnostima, nać neku mjeru a da se pritom ne izgubi sebe ili prijatelja.

za mene takav više ne postoji.. ovisi naravno o kolikom stupnju nevjere je riječ- ako je nešto namjerno napravljeno meni u inat onda je gotovo.. a opet ljudi znaju pogriješit da toga nisu ni svijesni..
ne podnosim kada prijateljica trača dalje ono što joj se povjeri - takva definitivno otpada..

Kako se osecate kad vi izneverite prijatelja i sta uopste to znaci izneveriti ga?

isto teško za odgovoriti.. svi smo često ćoravi sami na sebe i često mislimo kako sve radimo kako treba a ispada da nije tako.
zna se dogodit da nenamjerno, nesvjesno povrijedimo neku osobu.. osjećaj- znam da sam pogriješila ali kad se treba ispričat ajoooooj..:D Nekako s vremenom se nastojim iskupit sa nekakvom lijepom gestom ili znakom pažnje (ne mislim sad na poklone).. ili se više nastojim trudit i pričat o njemu/njoj lijepo uokolo i hvalit ju..tako da dođe do nega/nje.. Baš blesavo :D

muških.
ne vidim razliku.. jedino u temama za razgovor..
ma zapravo- mogu samo kazati da su muški bolji prijatelji.bar iz mog iskustva.
žene su uvijek nekako ljubomorne jedna na drugu i često se prijateljstva znaju prekidat iz toga razloga.. da, ili ti se spetlja sa tipom..a to mrzim..to je najpliće što se može dogodit u prijateljstvima sa ženama.

paloma
15-06-08, 16:04
[QUOTE=ginger;392621]

isto teško za odgovoriti.. svi smo često ćoravi sami na sebe i često mislimo kako sve radimo kako treba a ispada da nije tako.
zna se dogodit da nenamjerno, nesvjesno povrijedimo neku osobu.. osjećaj- znam da sam pogriješila ali kad se treba ispričat ajoooooj..:D Nekako s vremenom se nastojim iskupit sa nekakvom lijepom gestom ili znakom pažnje (ne mislim sad na poklone).. ili se više nastojim trudit i pričat o njemu/njoj lijepo uokolo i hvalit ju..tako da dođe do nega/nje.. Baš blesavo :D

Slazem se...samo meni je nekako postalo lako reci : OPROSTI..
Valjda zato sto i ja lako oprostim nekome i bez da mi kaze OPROSTI...
Nekad nismo ni svesni koliko znacimo nekome i koliko ga i zapostavljamo i koliko smo se malo spremni zrtvovati za prijatelja...pa tek kad osetimo na vlastitoj kozi kako se on vise nije spreman zrtvovati za nas ili se udaljio,,osvestimo njegovu/njenu potrebu za nasim pozrtvovanjem u datom trenutku.

Ja sam cesto mislila za sebe da dajem puno i da se zrtvujem puno za prijatelje i onda ocekivala previse i preterano stavljala akcenat na to i preterano bivala povredjena od prijatelja..mozda vise zbog svog stava nego zbog njihovog..sto sam vremenom uvidela i shvatila gde sam gresila...

E..sad, najvise boli kada vise ne mozete da osvezite to prijateljstvo i kada ste se nekom toliko smucili svojim reakcijama da je osetio olaksanje sto vise nije u vasoj blizini..

A ta osoba vam je bila nejvernija i najiskrenija... :tears:

ginger
15-06-08, 16:21
Slazem se...samo meni je nekako postalo lako reci : OPROSTI..
Valjda zato sto i ja lako oprostim nekome i bez da mi kaze OPROSTI...
Nekad nismo ni svesni koliko znacimo nekome i koliko ga i zapostavljamo i koliko smo se malo spremni zrtvovati za prijatelja...pa tek kad osetimo na vlastitoj kozi kako se on vise nije spreman zrtvovati za nas ili se udaljio,,osvestimo njegovu/njenu potrebu za nasim pozrtvovanjem u datom trenutku.

Ja sam cesto mislila za sebe da dajem puno i da se zrtvujem puno za prijatelje i onda ocekivala previse i preterano stavljala akcenat na to i preterano bivala povredjena od prijatelja..mozda vise zbog svog stava nego zbog njihovog..sto sam vremenom uvidela i shvatila gde sam gresila...

E..sad, najvise boli kada vise ne mozete da osvezite to prijateljstvo i kada ste se nekom toliko smucili svojim reakcijama da je osetio olaksanje sto vise nije u vasoj blizini..

A ta osoba vam je bila nejvernija i najiskrenija... :tears:

draga moja to je tako u životu.. kod svih nešto samo malo drukčije..

često se zna dogodit da pogrešnim ljudima budemo vrlo dobri i odani a onima koji to zbilja zaslužuju njima nismo dovoljno posvećivali pažnju..

a to je zato jer smo ponekad glupi i nasjedamo na neke slatkorječivosti i obećanja a oni drugi su bili čak i pomalo kruti i drski na neki način ali su bili bolji ljudi..no mi smo vjerovali pogrešnima.

ima jedna poslovica- kod biranja prijatelja budi spor a kod promjene još sporiji.
možda ne ide tako..možda je umjesto spor- oprezan??:confused::biggrin:

sve u svemu- u životu susrećemo brdo novih ljudi i ja vjerujem da za svakog postoji srodna duša--sad malo miješam prijateljstvo i ljubav.. ali mislim da tu nema razlike kada malo bolje pogledaš.. ja sam uvijek za to da partner mora biti prvo najbolji prijatelj, a potom sve ostalo. u ovom slučaju mislim na muške prijatelje..

Legolas
15-06-08, 19:39

Khm khm... :)
Friend Is Someone Who Will Bail You out of Jail, but Your Best Friend Is One Sitting next to you Saying 'That Was Fucking Awesome!!!!

paloma
21-06-08, 12:00
Shvatila sam malopre da pravo prijateljstvo ne postoji..bar ne onakvo kakvo bi ja zelela..sve je korist..da li materijalna ili duhovna ali jeste..sve je samo interes...
I kad bih mogla nekako da promenim u sebi taj zanos i tu teznju za nekim idealnim prijateljstvom (i sta je uopste idealno)..zivot bi mi bio srecniji..
Kaze Bog..Bitno je davati i ne ocekivati da dobijes..bolje je tesiti nego ocekivati da te tese..Ali mi ljudi tesko u sebi transformisemo te nagone..to je jako tesko..

Zor_djevojka
21-06-08, 22:37
Povjerenje, prije svega...Ne ochekujem nishta, od istih, samo da taj neko koga smatram prijateljem ne pozheli da bude neprijatelj nashem prijateljstvu..

Ne ! Ja im zhelim samo dobro, a to moje 'istorijsko' ne mozhe da im bude od pomoci..
Uzdahnem, umijem se i pomislim u sebi..ajmo - sljedeci..
znajuci kako se nosim sa drugim problemima, znam da bih se totalno povukla u sebe...tehsko podnosim chinjenicu da nijesam opravdala bilo chija ochekivanja, a samim tim iznevjerila prijateljstvo. Nije mi nikad direktno stavljeno do znanja - recheno da sam ikad bila 'krivac' za prekinuto prijateljstvo, a to naravno ne mora da znachi da sam 'chista'...
za sad vishe zhenskih, iako mi vishe pashu mushki prijatelji, shto sam starija to vishe kapiram i uvidjam..nekako se bolje 'nalazimo' i mislim da su bolji savjetodavci...;)

nestasni_cipiripi
21-06-08, 23:17
Dobro je to!!

pehar
23-06-08, 01:20
Pruzite uvek podrsku,lepu rec i razumevanje svojim prijateljima jer oni to zasluzuju

seka
24-06-08, 11:12
pravih i iskrenih prijatelja ima vrlo malo..
pravi prijatelj je osoba koja je sa mnom u svakom trenutku, u dobru i zlu.. to je neko ko je ušao u moju dusu i zadobio moje poverenje..neko ko mi ukazuje i na moje greške..neko ko me pohvali ali i kritikuje kad treba..neko kome mogu vjerovati bezgranično.. neko ko umije nesebično dati, ne tražeći ništa za uzvrat..neko na koga mogu uvijek da računam..
nadam se da sam i ja takav prijatelj..

"prijatelj je onaj ko ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi."

"pravi prijatelj je ona osoba koja zna sve o nama ,a ipak nas voli."

paloma
24-06-08, 11:40
pravih i iskrenih prijatelja ima vrlo malo..
pravi prijatelj je osoba koja je sa mnom u svakom trenutku, u dobru i zlu.. to je neko ko je ušao u moju dusu i zadobio moje poverenje..neko ko mi ukazuje i na moje greške..neko ko me pohvali ali i kritikuje kad treba..neko kome mogu vjerovati bezgranično.. neko ko umije nesebično dati, ne tražeći ništa za uzvrat..neko na koga mogu uvijek da računam..
nadam se da sam i ja takav prijatelj..

Slazem se...:hypocrite1:

DYLAN DOG
25-06-08, 20:20

Sa ovim se slažem u potpunosti.

explosion
26-06-08, 11:06
Postavila je Seka negdje odlicnu pricu o prijateljstvu ( mozda postavi link ovdje:)) o djecaku i ocu koji uporedjuju broj prijatelja. :)

okianer
26-06-08, 12:44
prijatelj je onaj kod koga u 4 ujutro mozes da kucas na vrata i kazes" gladan sam,piski mi se,nemam gdje da spavam,pozajmi mi para"..ko prodje taj test taj je prijatelj...ljudi sa kojima pijete kafu a niste dosli u zivotu u situaciju da im trazite ovakve stvari,pa hm..ne znate da li bi sve ucinili za vas..iznenadili bi se..

explosion
27-06-08, 09:58
prijatelj je onaj kod koga u 4 ujutro mozes da kucas na vrata i kazes" gladan sam,piski mi se,nemam gdje da spavam,pozajmi mi para"..ko prodje taj test taj je prijatelj...ljudi sa kojima pijete kafu a niste dosli u zivotu u situaciju da im trazite ovakve stvari,pa hm..ne znate da li bi sve ucinili za vas..iznenadili bi se..

E upravo takO! A takvih je vrlo malo! Jos, uz ovo navedeno, taj neko ne treba da kuka kako si ga namucio.

Baron
27-06-08, 10:10
prijatelj je onaj kod koga u 4 ujutro mozes da kucas na vrata i kazes" oli mi biti žirant" :trumpet::D

okianer
27-06-08, 10:52
baron ...i to je tacno...;-)

Zor_djevojka
27-06-08, 10:55
a ima li medju vama takvih kojima se mozhe pokucat u 4 ujutro?

paloma
27-06-08, 11:01
a ima li medju vama takvih kojima se mozhe pokucat u 4 ujutro?

Hahaha..e dobro ti je ovo pitanje..:king6525: ima... kod mene moji prijatelji mogu da pokucaju kad god hoce...:yes513:

Baron
27-06-08, 11:03
i kod mene mogu kad nije pušten terijer

OCTAVIAN
27-06-08, 11:03
meni prijatelj moze pokucat ili pozvonit kad god oce, nije problem. U 4 ujutru posebno, jer sam tada uglavnom budan :) E sad, da budem zirant, to malo teze jer sam kreditno opterecen :D

explosion
27-06-08, 11:20
meni prijatelj moze pokucat ili pozvonit kad god oce, nije problem. U 4 ujutru posebno, jer sam tada uglavnom budan :) E sad, da budem zirant, to malo teze jer sam kreditno opterecen :D

Takodje. :)
Zirant jesam :)
E sad, @seko, izvini, mislila sam da sam tvoju pricu citala, ali nisam, pa cu je postaviti:

"Бог, нека је вечно слављено име његово- обасуо ме својом милошћу више него што заслужујем. Једино ми је дао свега једног пријатеља. А и то је доста, ако је прави."
Дејан Ненадов, Елазар

Похвалио се једног јутра син оцу како има пуно пријатеља. Тридесет и пет, каже, који га као брата воле.
-А ти тајо, колико ти пријатеља имаш?
-Ја можда једнога, а можда не ни њега- сад ћемо виђет.

И закоље тајо прасе, испече га, умота у чаршав и каже сину овако:"сад ћемо ти и ја да одемо од врата до врата код твојих пријатеља и да кажемо да убисмо човјека, и да није било друге него да смо га испекли и дошли да га заједно поједемо са пријатељем, да га не би нашли"

И сваки од синових пријатеља, кад ну то рекоше, затвори им врата испред носа.

-Ајмо сад код ово моје по' пријатеља, рече тајо

Пријатељ их прими у кућу и поједоше оно прасе за које су мислили да је човјек.

okianer
27-06-08, 12:17
dobar fazon..

madagaskar
27-06-08, 12:36
Kod mene u 4 ujutro moš samo iz velike nužde (qq ne mislim na "onu" veliku nuždu) :zip:

Pera Detlic
27-06-08, 16:01

Uopšte se ne slažem sa ovim. Ja bih skoro svakome ovako otvorio vrata i pomogao....ali ne bi te ljude smatrao prijateljima, a ne bi trebali ni oni mene...
Prijatelj je onaj ko zbog tebe stavlja glavu u torbu, ko svjesno ulazi u veliki rizik ili je spreman zbog tebe na velika odricanja....
Odlična je ova pričica, znam i ja jednu ali ne bih umio da je prepričam kako treba.

mistique
27-06-08, 16:04
Pera je moj pernati drug :D
I pokazace mi kako sa 20 eura zaradim na berzi 600 za mjesec dana,kako bih vratila dugove!:thumb_up::thumb_up:

Pera Detlic
27-06-08, 16:15
Stavi najbolji kupovni na CPUT. ;)

mistique
27-06-08, 16:20
Bih kad bih znala kako ,gdje i na shta:D
o tom - po tom :D

Sto se mene tiche,malo je ljudi koji mi odgovaraju,dok je onih koji me manje ili vishe zivciraju dosta.Vjerujem da sam iritantna 90% populacije :D
Koga volim ,prvenstveno poshtujem,bicu mu prijatelj do koske .
Malo trazim ,puno dajem..
uvijek june ispadam...

mistique
27-06-08, 17:08
Ne uvijek ,pretjerujem,ali desi se:D

Paramanand
25-07-08, 23:50
Shvatila sam malopre da pravo prijateljstvo ne postoji..bar ne onakvo kakvo bi ja zelela..sve je korist..da li materijalna ili duhovna ali jeste..sve je samo interes...
I kad bih mogla nekako da promenim u sebi taj zanos i tu teznju za nekim idealnim prijateljstvom (i sta je uopste idealno)..zivot bi mi bio srecniji..

Zašto nam prijatelj treba? Da popuni naše praznine, ispuni naše vrijeme, učini nam život podnošljivijim, lakšim..? Suština je (a možda i greška?) u tome što uvijek gledamo šta nama treba - naše (ne)zadovoljstvo je mjera svemu.

maja dg
26-07-08, 17:58
Malo je onih pravih prijateljstva,u zivotu cesto mislimo da ga bas mi imamo sa odredjenom osobom,a onda kroz najmanju sitnicu vidimo da to nije bilo ni blizu..ja licno imam vise muskog drustva,ne znam zasto ali se sa njima bolje razumijem...imam jedno pravo jako prijateljstvo i to jako dugo vremena,u pitanju je drug.ne znam od uvjek imamo prijateljski odnos vise kao brat i sestra,pa je tako i ostalo..i zahvalna sam Bogu na tome...jer to je osoba koja mi stvarno znaci u zivotu..a sto se zenskih tice...nekako se na kraju sve zavrsi lose i kroz gluposti mi se neko pokaze u drugom svijetlu...ja licno uvjek cijenim prijatelje i tu sam za njih 24h,i prvenstveno mislim da tu vaznu ulogu igra neko povjerenje i iskrenost,da ste za nekog tu i u dobrim i losim situacijama,da znaju da se mogu osloniti na vas,ali naravno za uzvrat isto...mada je toga jako malo,upravo interes igra veliku ulogu u svemu,na zalost...a ostalo drustvo,ne znam,uvjek se trudim da osobu dobro upoznam da bih stekla pravo misljenje,a ostali drugovi,nekako uvjek imam odredjenu distancu,a sad posebno sa drugaricama i puno je bolje..

Almsivi
29-07-08, 21:13
Ljudi grese, prijatelji oprastaju.
Granice nema.

Paramanand
08-08-08, 13:26
"U vašem prijatelju su vaše potrebe udovoljene. On je vaše polje na kojem sijete s ljubavlju i žanjete sa zahvalnošću.
Kada vam prijatelj kazuje svoje misli, ne bojte se da mu uzvratite sa ’ne’, niti se ustežite da izgovorite ’da’.
A kada ćuti, vaše srce ne prestaje da osluškuje njegovo srce. Jer, bez riječi, u prijateljstvu, sve misli, sve želje, sva očekivanja se rađaju i dijele, s radošću kojoj se ne kliče.
Kada se rastajete od svog prijatelja, ne tugujte, jer ono što najviše volite kod njega biće još jasnije u odsustvu njegovom, kao što se gora planinaru jasnije ukazuje iz ravnice.
I neka prijateljstvo nema nijednu drugu svrhu osim da produbi duh.
Jer ljubav koja traži bilo što drugo osim razotrkrivanja sopstvenog tajanstva nije ljubav, već mreža bačena preda se: a u nju se hvataju samo jalovi.
I sačuvajte ono najbolje u sebi za prijatelja.
Ako mora da sazna za osjeku vašu, doipuštite mu da spozna i plimu.
Jer što je vaš prijatelj da biste ga tražili da prekratite vrijeme?
Tražite ga uvijek da biste s njim vrijeme proživjeli.
Jer, on će ispuniti potrebu vašu, a ne vašu prazninu.
I nek’ u blaženstvu prijateljstva bude smijeha i zajedničkih zadovoljstava.
Jer, u rosi malih stvari srce pronalazi svoje jutro i osvježenje".

paloma
08-08-08, 13:49
To je Halil Dzubran jel?

Mnogo mi se svidja sve sto je napisao u "Proroku" pa izmedju ostalog i to..
To je zaista tacno...

Prijateljstvo pre svega treba izgradjivati na uzajamnom poverenju i iskrenosti...

Paramanand
08-08-08, 13:52
To je Halil Dzubran jel?

Mnogo mi se svidja sve sto je napisao u "Proroku" pa izmedju ostalog i to..
To je zaista tacno...

Prijateljstvo pre svega treba izgradjivati na uzajamnom poverenju i iskrenosti...

Da, to je Halil Džubran, "Prorok". Knjiga je zaista divna. Sve njegove knjige.