View Full Version : Platonska ljubav
Na ovu temu me podsjetila pricha jedne djevojke koja ce se sigurno prepoznati...;)
O platonskoj ljubavi se vjekovima govorilo sa odushevljenjem. Mnoge knjige posvecene su djevojkama sa zlatnim nitima kose,mladicima koji su bili zadovoljni samo ako uspiju tog dana da vide gospodjicu koja im je okupirala misli, djevojkama koje su sanjale samo o NJEMU,princu iz bajki...
Mislim da je svako bar jednom osjetio neshto slichno... Bar jednom su mu zaklecale noge ukoliko prodje taj NEKO,koga ni ne poznaju ali osjecaju neku povezanost sa dotichnim/om... Bar jednom ste pomislili kako je taj neko savrshen!
Pa da li je platonska ljubav prava ljubav? Da li je to opsesija ili se stvarno moze definisati kao istinsko i chisto osjecanje jednako i obichnoj fizichkoj vezi s nekom osobom?
Ljubav je nešto što se ne može definisati, svi je doživljavamo na svoj način, i niko nije kompetentan da nekome kaže: eh, to što ti osjećaš je ili nije ljubav.
Fizička veza između dvoje ljudi ima tu osobinu da produbljuje odnos prenoseći ga u sferu fizičkog pa je veza dvojaka, dok se platonska ljubav zadržava na nivou duhovne veze, mada i ona zna biti itekako duboka i iskrena.
Zor_djevojka 01-06-08, 21:30 Sam Platon tvrdjashe da 'tema' te platonske ljubavi treba da bude dusha, a ne sexualni chin, tj.tijelo, shto ce reci da je platonska ljubav ljubav duha...
E, sad dolazi do vjechite dileme..da li se ta platonska ljubav odvaja od mushko zhenskog prijateljstva...
ja volim mushkog prijatelja i imamo neki posebno chist odnos, ali ne stupam u intimne odnose sa njim - neko to definishe kao platonsku ljubav...
dok drugi opet tvrde da platonska ljubav dodje kao neka vrsta tezhnje prema osobi suprotnog pola, ali iz raznoraznih razloga se ne mogu sjediniti fizichki, dok se emotivno itekako osjecaju i 'nalaze'...da l' zbog toga shto su ozhenjeni, udati, zauzeti i sl, razlichitih vjera, zdravstvenih razloga..ne znam..
ja josh ne nadjoh definiciju, ali se slazhem sa obije iznad navedene ;)..mada mi ova druga malchice blizha :)
P.S.Ne htjedoh da se prepoznam, al' kad vec insistirash ;) :D
Mislim da termin platonska ljubav se odnosi na ljubav koja nije seksualno konzumirana, već je odrađena u mašti, a usto treba znati da je Platon bio sklon muškoj ljubavi.
Može se raditi o probuđenoj, obnovljenoj ljubavi zapravo simpatiji koja se nakon raspada veze* dobiva neki okvir izvan prostora i vremena u kojem je bilo aktuelno, a koja nam sad znači više nego onda. Vjerovatno u sebi odradimo ono što smo trebali onda, na vrijeme, a sada sami sebe sažaljevamo što onda nismo mogli ili nismo htjeli.
platonska ljubav: bestjelesna ljubav, zasnovana isključivo na ushićenju zbog samog postojanja te predivne osobe..:)
u platonskim ljubavima obično se idealizuje partner ,mane se zanemaruju ili totalno ignorišu,a vrline preuveličavaju.. da li neko može voljeti izdaleka i da li može da voli biće koje i ne poznaje, zavisi od mogućnosti doživljavanja emocija.. za mene je platonska ljubav kada zavoliš ljepotu nečije duše, nečiju posebnost.. to je duševna, netjelsna ljubav.. takva je, na primer, Petrarkina ljubav prema Lauri..a najljepše je opisana u čuvenoj pjesma Laze Kostića "Santa Maria dela salute"..pjesma je posvećena djevojci koja je davno umrla, a u koju je Laza Kostic bio zaljubljen cijeli život..
to je tada i moglo ali u današnjem dobu mislim da je takva ljubav možda nemoguća..a ako je ipak neko i doživi to je lijepo duševno iskustvo u ovom svijetu materijalizma..
Platonska ljubav moze biti itekako duboka i velika i savrsena i bezrezervna, ali koliko je realna i samoobmanjujuca takva idealizacija osobe u koju smo zaljubljeni...Ima li sta uzvisenije i lepse od realnog fizickog,emotivnog,duhovnog jedinjenja dva suprotna pola..Od obostranih slapova ljubavi koji se slivaju u jednu svetu uniju u jednu svetu reku.
Od dva srca koja kucaju u istom ritmu...
Ne kazem da platonska ljubav ne moze da bude veoma nadahnjujuca i inspirativna ali ...
Koja je razlika izmedju prijateljstva i platonske ljubavi?
Zor_djevojka 05-06-08, 00:35 ovaj mi drugi mi se svidja, a sa ovim prvim se druzhim i ne 'zhacne' me u stom'k kad ga sretnem ili kad sam u blizini njegovoj...
Cek, cek, zar platonska ljubav ne iskljucuje stomak i ostale rabote?
Zor_djevojka 05-06-08, 00:43 ja rekoh moju definiciju platonske ljubavi..to mi je 'svidjach', a iz odredjenih razloga ne mozhemo bit' zajedno...a mislim o njemu dan noc..ka' dragstor..to je po meni platonska ljubav..i , najbitnije..- obostrana je! ;)
Ako dobro shvatam, platonska ljubav je takva samo do prve prilike? :biggrin:
To je sve vrlo sumnjiva rabota. Najgore je sto ni sam Platon nije plod platonske ljubavi. :D
Zor_djevojka 05-06-08, 09:04 Ako dobro shvatam, platonska ljubav je takva samo do prve prilike? :biggrin:
:D..zavisi..koliko ko uspije da se iskontrolishe :)...Ja umijem i mogu..prema tome, vjerujem u platonsku ljubav, tj.smatram da postoji ;)
Kako reče D. Maksimović:
'Ne, nemoj mi prići,
hoću izdaleka
da volim i želim tvoja oka dva,
jer sreća je lepa samo dok se čeka,
dok od sebe samo nagoveštaj da.'
Rose, da ti nijesi kakvoga oženjenoga koptisala, crna druge? :shocked542:
Zor_djevojka 05-06-08, 09:51 reko' li ja tebi josh prije..da nijesi to shto jesi :D..
A, dobro je onda ... :tooth: :mwah1:
Zor_djevojka 05-06-08, 09:55 Ti si moja tiha patnja i neostvarena ljubav ;) :D
He, shalu na stranu, ponovicu moju definiciju sa kojom ce se vecina slozhiti
platonska ljubav dodje kao neka vrsta tezhnje prema osobi suprotnog pola, ali iz raznoraznih razloga se ne mogu sjediniti fizichki, dok se emotivno itekako osjecaju i 'nalaze'...da l' zbog toga shto su ozhenjeni, udati, zauzeti i sl, razlichitih vjera, zdravstvenih razloga..ne znam..
He, shalu na stranu, ponovicu moju definiciju sa kojom ce se vecina slozhiti
platonska ljubav dodje kao neka vrsta tezhnje prema osobi suprotnog pola, ali iz raznoraznih razloga se ne mogu sjediniti fizichki, dok se emotivno itekako osjecaju i 'nalaze'...da l' zbog toga shto su ozhenjeni, udati, zauzeti i sl, razlichitih vjera, zdravstvenih razloga..ne znam..
A vazda sam se pitala što je platonska ljubav... Sad kad znam, samo ću reči prelijep je osjećaj....
nestasni_cipiripi 08-06-08, 13:28 A ja sam mislio da se ona zove PlaKtonska,a ono medjutim...
Mi vjeverchad volimo to
Može po isključivanju: no sex
Dakle, ostaje neuzvraćena ljubav? Prijateljstvo? :yumm2:
nestasni_cipiripi 08-06-08, 13:40 A nema toga.prava drugarica ti da,kad nijedna nece!To ima i u Bibliji.
Zor_djevojka 08-06-08, 13:45 a koliko onda ti imash pravih drugarica, zlato?
Slowpoke Rodriguez 08-06-08, 14:17 Platonska ljubav ne iskljucuje sex, nemojte to tako banalizovati :)
platonska ljubav govori o srodnoj polovini...
nestasni_cipiripi 08-06-08, 14:17 Dovoljno da mozemo pileci batak podijelit,i bjelo meso.pile moje nikad bolje,izgledam kao carica,jaka sam ka lavica
Platonska ljubav ne iskljucuje sex, nemojte to tako banalizovati :)
Platonska ljubav uključuje sex? :yeahright: To se onda zove drugačije:smokeing:
beskrajnost 12-06-08, 16:48 Ako je tako mi svi na forumu imamo medjusobno plutonsku ljubav??
Slow ovdje govori o Platonskoj ljubavi u užem smislu :D:D:D
Ne slažem se s ovim.
Platonska ljubav je toliko eksploatisana i ofucana fraza. Ali, ustvari osim jednostrane zaljubljenosti i ljubavi ostvarene u mašti, podrazumijeva formu ljubavne veze koja ne teži dodirima i seksualnim odnosima, već govori o srodnoj polovini isključivo u smislu mentalne i duhovne kompatibilnosti, odnosno razumijevanja.
Mnoge platonske veze opstaju u vremenu. Šerijatske predbračne veze podrazumijevaju isključivo platonsku ljubav u kojoj ne smije bit nikakvog fizičkog kontakta između partnera, čak niti rukovanja.
Na ovu temu me podsjetila pricha jedne djevojke koja ce se sigurno prepoznati...;)
O platonskoj ljubavi se vjekovima govorilo sa odushevljenjem. Mnoge knjige posvecene su djevojkama sa zlatnim nitima kose,mladicima koji su bili zadovoljni samo ako uspiju tog dana da vide gospodjicu koja im je okupirala misli, djevojkama koje su sanjale samo o NJEMU,princu iz bajki...
Mislim da je svako bar jednom osjetio neshto slichno... Bar jednom su mu zaklecale noge ukoliko prodje taj NEKO,koga ni ne poznaju ali osjecaju neku povezanost sa dotichnim/om... Bar jednom ste pomislili kako je taj neko savrshen!
Pa da li je platonska ljubav prava ljubav? Da li je to opsesija ili se stvarno moze definisati kao istinsko i chisto osjecanje jednako i obichnoj fizichkoj vezi s nekom osobom?
da ti nisam ja sto pricala :)
Samo cu reci da je platonska ljubav nesto mnogo vise od obicne fizicke veze, fizicke privlacnosti i tome slicno..
platonska ljubav zna i ad ubija, ali ja sam jednu takvu stvarno dozivjela kao pravu....
ne znam, kazu "ljubav je lepa samo dok se ceka" ...e sad, ne znam bas..
ali ima cari ta platonska love :)
Uf... platonska ljubav! Imam i ja jednu takvu pricu iza sebe (jednostavno mora biti iza da bi se dalje islo). A zaista sam jako zelela da ne bude samo platonska, ali zivot cudno pomrsi konce i sve osta na platonskom nivou i to obostrano! Ali kako se kaze... ko zna zasto je to dobro!
Kako ta rijech platonsko ,asocira na neshto sicushno i nebitno ,a nama zna da uzme veliki komad vremena,misli usmjeri samo na tu 1 osobu...ponekad se granichi i sa opsesiom..
|
|