View Full Version : Vaskrsenje

majne
31-05-08, 22:51
Najvaznija prica hriscanstva je ona o vaskrsenju.
Hriscanstvo postoji zato sto je Isus vaskrsao, a apostol Pavle kaze
"Ako Hristos ne vaskrese, uzalud je vera naša i propovedanje naše"...

Ali sta je tacno 'vaskrsenje'?

Wikipedia:

"Vaskrsenje predstavlja povratak mrtve osobe u život i oduvek je bilo centralno učenje hrišćanstva, judaizma i islama.
Religijski izvori predstavljaju vaskrsenje pojedinaca, kao i generalno vaskrsenje čovečanstva na sudnji dan."

1.Korincanima 15:21
"Pošto je kroz čoveka došla smrt, kroz čoveka je došlo i vaskrsenje iz mrtvih."

Hrist na jednom mjestu govori da mrtvi mogu da ukopavaju mrtve...
Matej 8:22
"A Isus reče njemu: Hajde za mnom, a ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace."

Sta je time htio da kaze, ko su jedni a ko drugi mrtvi? :wendy_sp_h4h:

Za kraj, citat iz http://www.znanje.org/lektire/i22/01/02iv0118/stradanje_i_vaskrsenje_hristovo.htm

"Vaskrsenje je obnova zivota,simbol neunistivosti duha na kome pociva vera u Boga.

Svi potresi u trenutku Isusovog vaskrsenja oznacavaju pomeranje zivotnih vrednosti i moralnih principa na kojima pociva ljudski rod.Duh istine i pravde jaci je od duha sile i zla."

Sto vi mislite, sto je vaskrsenje i kako se desava (tj kako ce se desiti)?

sioux
09-06-08, 21:49
vaskrsenje je duhovni preporod, za sad smo jos uvijek mrtvi, i kao mrtvi sahranjujemo mrtve, isus je bio ziv mi ne...

autodijagnostika
12-06-08, 21:15
nema tu previse zezanja, Isus nas Gospod pokazao je da je smrt pobijedjena, dakle nema ono kao sto neki kazu 'zivi bre ma samo je ovaj jedan zivot'
nije bas tako, mi smo stvoreni radi nekih ciljeva i definitivno nije cilj da zivimo pa da umremo
ali ne mozemo da zivimo protivno Bozjim zakonima, vec moramo da se za ovog zivota produhovimo kad smo vec toliko postali skloni grijehu

ali to su vec duboko teoloske rasprave za koje ja nisam podoban da govorim

ali znam ovo
zmija (Sotona) je Evi i Adamu rekla, 'necete vi umrijeti'

to je najveca laz
izgleda da nije nista fizicka smrt pri duhovnoj, izgleda da ni sam Sotona nije svjestan sta mu se dade a sto ce na kraju izgubiti

Bog nam je dao zivot i dace nam i vjecan ako budemo uz njega.

majne
13-06-08, 15:15
vec moramo da se za ovog zivota produhovimo kad smo vec toliko postali skloni grijehu

izgleda da nije nista fizicka smrt pri duhovnoj,

Pa eto, ovo sto si ti tu rekao bas zvuci kao da je znacenje vaskrsenja = duhovni preporod, ili produhovljavanje, i da je duhovna smrt gora od fizicke.. izgleda da se slazemo ipak ? :)

sioux
13-06-08, 21:09
dakle nema ono kao sto neki kazu 'zivi bre ma samo je ovaj jedan zivot'

Bog nam je dao zivot i dace nam i vjecan ako budemo uz njega.

nije bog deda mraz da dobroj djeci daje poklon a neposlunoj ne daje, svi mi imamo vjecni zivot, taj vjecni zivot mi vec zivimo, posto se nas um toliko sprijateljio sa materijalizmom i banalnim stvarima onda je tesko i zamisliti da zivimo vjecni zivot kao vjecna bica, zamka je u umu, svi mi tokom ovog zivota zidamo jedan zid, ciglu po ciglu i pokusavamo da se zbrinemo i sacuvamo, a smrt se opet nekako uvuce iznutra, a pravi zivot je napolju preko tog zida, recimo prava zivotnost je prisutna samo u smrtno opasnim situacijama, isus je dao savrsenu definiciju "ko sacuva dusu svoju izgubice je, a koji je izgubi dobice je", onaj ko se lijepi za stvari i za zivot, ostace bez toga, onaj ko nesebicno daje njemu se nadoknadjuje to, jer ovaj zivot funkcionise kroz suprotnosti i on i nakmanju sitnicu pokusava dovesti u jedan vjecni kosmicki red...samo kroz suprotnosti se moze svjesno napredovati, sto je to zivot saznacemo kroz smrt, cijenicemo zdravlje kad postanemo bolesni, spoznacemo srecu kroz patnju, svjetlost kroz tamu...
zivot treba zivjeti punim plucima, sve cari u zivotu su prisutne da bi se iskusile, zasto bi bog stvorio slatko voce a onda zabranio da ga uberemo,a ako ga uberemo onda nas kaznjava? ako je tako onda je bog nerazumno bice koje se svo vrijeme poigrava s nama...

autodijagnostika
14-06-08, 09:07
ocigledno nisi citao Stari Zavjet

phenomenon
16-06-08, 15:29
Dosta je kompleksna tema... "jer ja umirem pod tvojim nogama o Ti koji se svakoga dana radjas iznova" parafraziram Andrica... vaskrsenje moze znaciti i duhovni obnovu ili "presvlacenje" , preobrazaj svijesti, nacina zivljenja, zivot obasjan novim smislom "ustani ti koji spavas i obasjace te Gospod..." mada sama tajna vasrsenija u drugom zivotu i cekanom "Jerusalimu" je tema o kojoj mozemo tek govoriti na osnovu onoga sto smo procitali u Bibliji ali ne mozemo tacno znati vec samo nazirati obrise tog savrsenog zivota "Jer kada dodje savrseno prestace da bude ono sto je nesto" kaze Pavle.... Ja ne mislim da ce ijedna dusa ikad rodjena na ovome svijetu gorjeti u famoznom paklu, mada i sam pakao oznacava nista drugo nego uzas zivljenja bez vjecne prave ljubavi u kojoj smo svi Jedno.... Svi smo mi djeca Bozija kako god, a sunce podjednako grije i lose i dobre, sve je tastina kaze propovjednik.....eh da je srece da svima "univerzalan uzor" bude Bog jer bi dvije zapovijesti Bozije bolje uredile covjecanstvo nego svi zakoni ovoga svijeta.... zapovijest ljubavi a ljubav je vise dar nego sto moze biti zapovijest... Sto bi to znacilo zapravo, jedan novi Jerusalim, jedan sveopsti preobrazaj....