View Full Version : Dan Mladosti
Svima koji su sa ponosom nosili pionirske marame i sa ljubavlju gledali u trobojku sa crvenom zvijezdom cestitam 25. Maj, Dan Mladosti!
http://www.youtube.com/watch?v=rgjSNUg492M
http://www.youtube.com/watch?v=k5erf3MZDKw
http://www.youtube.com/watch?v=x-D-CRrPSfE
http://www.youtube.com/watch?v=M0UvKkzqo9Q
http://www.youtube.com/watch?v=uw1eIEwtd9w
http://www.youtube.com/watch?v=9-sAKcgaiJI
Zor_djevojka 25-05-08, 00:48 Ta sam!!! :)
da ako vidim majku na ovi slet :)
Senza_Guerra 25-05-08, 00:50 Pridruzujem se cstitkama.
Angelina75 25-05-08, 00:51 i ja ka' rosse!!....a kod nas izbori na taj dan... eto polkopilo se:yes513:
Ta sam!!! :)
da ako vidim majku na ovi slet :)
I ja, cini mi se da pripadam poslednjoj generaciji pionira.
Evo i mene ,tratinchica,mmmmmmmm :D:D:D
Godine su prosle pune muka,
Ginulo se za slobodu nijemo,
Ili s pjesmom umjesto jauka,
Druze Tito mi ti se kunemo.
Veselje se siri na sve strane,
Sad slobodno po zemlji idemo,
Al' velike pamticemo dane,
Praznik slazi na ulice nase,
U oblake da letimo smjelo,
Nase pjesme zli neka se plase,
Druze Tito mi ti se kunemo. :D
Štafeta sa Sutjeske
VEČERAS PROSLAVA DANA MLADOSTI
Tivat - „Centralna jugoslovenska“ proslava dana mladosti kako je nekada u bivšoj SFRJ bio poznat 25.maj – rođendan njenog doživotnog predsjednika Josipa Broza Tita, održaće se večeras sa početkom u 19 sati na gradskoj rivi Pine u Tivtu. Već petu godinu tu manifestaciju priređuje tivatska NVO „Generalni konzulat SFRJ“.
Današnjoj proslavi dana mladosti i sletu na Obali maršala Tita kako je zvanični naziv tivatske rive Pine, prisustvovaće brojni gosti iz Crne Gore i svih bivših SFRJ-republika, kao i iz Velike Britanije, Švedske, čak i SAD-a.
Centralni događaj je doček štafete mladosti koja će u Tivat ove godine stići sa Sutjeske.
„Štafeta kreće prije svitanja sa Sutjeske. Partizanskim stazama štafeta će ući u Crnu Goru ne plaćajući carinu i PDV, da bi oko 20 sati stigla u Tivat.“, kazao je Marko Perković, dodajući da nakon toga slijedi i već tradicionalno polaganje pionirske zakletve svih prisutnih na Pinama.
U zabavnom programu nastupiće Milena Vučić, grupe „Dan poslije“ i „Free Jack“, Danijel Alibabić, Džoni Hodžić, hor i orkestar Muzičke škole Tivat, mažoretke i folklorna društva, te podgorička klapa „Assa Voce“, a biće priređen i vatromet.
dvadesetpetimaj 25-05-08, 10:52 www.kapija.ba
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 12:00 Ko se sjeca imena svog pionirskog odreda iz Osnovne skole?
/me - ponosni clan odreda Bosko Buha, OS Vuk Karadzic, Zabjelo :)
Last_Insight 25-05-08, 12:26 odvratno.
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 13:06 odvratno.
sto je odvratno? Sve ovo oko Dana mladosti?
Windex, Dan mladosti nadilazi samu licnost Tita (koliko god kult licnost bio oduran po sebi - tome covjeku i onome sto je predstavljao skidam kapu) i simbolizira povezivanje nadolazecih narastaja sa tekovinama i idejama druge Jugoslavije - bratstva i jedinstva, marljivog rada i izgradnje dalje uzorne drzavne ideje. Pionirima se nudilo, ako nista drugo, da ucestvuju u necemu sto je po svojim karakteristikama prevazilazilo sve sto su Juzni Sloveni uspjeli izgraditi na ovom prostoru, nakon sto su presli dunavski Rubikon...
Uostalom, ne bi ti tako pricao da si imao prilike gledati sve one napupjele pionirke, u preslatkim suknjicama, bijelim kosuljicama, crvenim maramicama, vesele i bezbrizne roditelje, svecano odjevene pionire, splet igara i pjesama svih naroda i narodnosti, i to sve u jednom danu - kada si stupao u nesto vise, sto je imalo neki smisao. Kada si od drzave bio prepoznat kao buduci covjek, koji se moze razvijati na licnom nivou i doprinijeti razvoju sire zajednice. Uz sve lose stvari koje su pratile to vrijeme.
To sto je tebi i mnogima danas to odvratno - samo ukazuje koliko su vecina ljudi neiskreno ponavljali rijeci iz zakletvi (ne bukvalno te, vec onih kasnijih) ili ih nisu razumjeli...
Mozda je bila iluzija, ali je bila predivna iluzija. I ja bolje jos uvijek nisam spoznao...
:)
Angelina75 25-05-08, 13:17 sto je odvratno? Sve ovo oko Dana mladosti?
Windex, Dan mladosti nadilazi samu licnost Tita (koliko god kult licnost bio oduran po sebi - tome covjeku i onome sto je predstavljao skidam kapu) i simbolizira povezivanje nadolazecih narastaja sa tekovinama i idejama druge Jugoslavije - bratstva i jedinstva, marljivog rada i izgradnje dalje uzorne drzavne ideje. Pionirima se nudilo, ako nista drugo, da ucestvuju u necemu sto je po svojim karakteristikama prevazilazilo sve sto su Juzni Sloveni uspjeli izgraditi na ovom prostoru, nakon sto su presli dunavski Rubikon...
Uostalom, ne bi ti tako pricao da si imao prilike gledati sve one napupjele pionirke, u preslatkim suknjicama, bijelim kosuljicama, crvenim maramicama, vesele i bezbrizne roditelje, svecano odjevene pionire, splet igara i pjesama svih naroda i narodnosti, i to sve u jednom danu - kada si stupao u nesto vise, sto je imalo neki smisao. Kada si od drzave bio prepoznat kao buduci covjek, koji se moze razvijati na licnom nivou i doprinijeti razvoju sire zajednice. Uz sve lose stvari koje su pratile to vrijeme.
To sto je tebi i mnogima danas to odvratno - samo ukazuje koliko su vecina ljudi neiskreno ponavljali rijeci iz zakletvi (ne bukvalno te, vec onih kasnijih) ili ih nisu razumjeli...
Mozda je bila iluzija, ali je bila predivna iluzija. I ja bolje jos uvijek nisam spoznao...:)
e ni ja...:thumb_up:...a za ovo cu da hvalim na svakom cosku!!:thumb_up:....e svaka ti cast:thumb_up:
e ni ja...:thumb_up:...a za ovo cu da hvalim na svakom cosku!!:thumb_up:....e svaka ti cast:thumb_up:
I ja cu sa tobom kad budes ishla da ga hvalimo na svakom cosku!!!!:thumb_up:
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 14:06 Koga? Tita ili mene?
:D
Ovi Tivćani me oduševljavaju! Stičem utisak, da je Tito porijeklom njihov sugrađanin, ili ti tu neđe iz okoline - Gornja lastva, Lepetane...i da nije bilo desanta na Drvar no na Tivat (postoje i materijalni dokazi - neprijatelj je u blizini tog herojskog gradića u te svrhe izgradio aerodrom, radi lakšeg i bržeg dopremanja trupa). Ne znam da li su ti perkovići svjesni da se malog Jože slabo sjećaju i u zvaničnom mjestu njegovog rođenja - Kumrovcu i u svim mjestima koja su u svom nazivu nosila prefiks njegovog imena - Korenica, Drvar, Užice, Veles...
Razumio bi da se slična ceremonija održava u nekom od mjesta koja su bila svjedok Titovom herojstvu - npr. pomenuti Drvar (frka je bilo gledat iz pećine kako njemački padobranci tamane goloruke civile, a zatim u potonji čas naći izlaz...), pa Prozor, pa Foča, pa Žabljak odakle se krenulo put Sutjeske...ili njegov Zagreb, đe se bavio ilegalnim radom, ili Beograd u koji je umarširao uz pomoć Crvene armije i Pekovih "divizija"...afričke i azijske zemlje mu dosta duguju - izvozio im je revoluciju, oružje i pomago im da se oslobode opasnih životinja. Ima dosta mjesta na Zemlji, đe se 25. maj može dostojanstveno i istinski proslavi - ali je Tivat, po svemu sudeći prva destinacija!
Kao da Crna Gora nije imala nijednog (narodnog) heroja ( "samo" oko 500 omladinaca iz nikšićkog kraja je dalo živote u redovima NOV-a, a iz redova crnogorskog naroda bilo je najviše generala NOV). Ne treba zaboraviti crnogorske brigade koje su širom one SFRJ bile glavni nosioci borbe protiv okupatora. Takođe 13.jul - jedinstven primjer otpora u svjetskim razmjerama. Sve to sublimirati u 25.maj i u Tivat - blago rečeno je smiješno i dokaz da smo narod bez ukusa (boje, mirisa) i mjere. Uzimajući u obzir, da se zemlja i sistem, u kojoj je navedeni datum bio praznik, raspala, ostavljajući iza sebe groblja, ruševine, kriminal, društvo(a) degradirano po svim osnovama, (nezvanična)proslava 25 - tog, meni djeluje licemjerno, lažno, izvještačeno...
I zbog svega toga blam me je da gledam prerasle pionire i pioniorke i perkovića naravno.:puke425:
Koga? Tita ili mene?
Pa Tita, naravno.....a sto tebe?????? :D:wink3:
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 14:12 Pa Tita, naravno.....a sto tebe?????? :D:wink3:
:(
@ Montezuma, bitni su ljudi i sama ideja, a ne formalnosti kojima se okupiras
Angelina75 25-05-08, 14:13 I ja cu sa tobom kad budes ishla da ga hvalimo na svakom cosku!!!!:thumb_up:
pa naravski drugar'ce melic:D
Koga? Tita ili mene?
moze li obojicu?:D
Ma shalim se...nemoj biti tuzan...naravno da cemo tebe hvaliti po coskovima :D.......
Nego vaga mi je na aparatima vec nekoliko dana....inace palo bi jedno "kliktanje" za onaj post.:thumb_up:
dvadesetpetimaj 25-05-08, 15:22 "Nekada smo voljeli 25. maj, bio je to Dan mladosti, za taj datum bile su vezane priredbe, slet koji se pripremao mjesecima prije, a sada je to dan tuge i žalosti za Tuzlake.
Danas je 13. godina kako se na Kapiji dogodio stravični zločin nad mladošću. Ubijeni su nedužni civili, oni koji su u ratno vrijeme htjeli samo malo smijeha i susreta sa društvom pa izašli. Stojalo se tako oko Kapije, bio je to po mnogima dobar izlazak, nije trebalo para, vidi se društvo, vide se simpatije, mladić, djevojka.
Tako je bio i 25. maja 1995. godine samo što se nakon izlaska mnogi nisu vratili. Roditelji su ih čekali, slušali prenos preko TV-a, nadali se da je njihovo dijete živo. I nakon toliko godina to je zločin koji je normalnom čovjeku neshvatljiv, otvorena rana Tuzle koja nikada neće zarasti.
Kukavice, ništa drugo, kako nazvati ljude koju su skriveni u brdma granatirali civile? Samo onaj ko je bio ovdje u ratu zna šta znači živjeti, raditi, a ne znati kada će koja granata pasti.
Bilo bi lakše kada bi bar bili kažnjeni oni koji su to uradili ali nikada se neće to zaboraviti ni oprostiti. Teško je i onima kojima nije niko nastradao, jer je to bila gradska raja koju ako nismo znali lično jesmo iz priča i iz viđenja. Kada se gledaju slike nastradalih znamo ih, ili im znamo brata, sestru, oca, majku. Znamo ih.
Priče kako su nastradali, koji su im čudni putevi sudbine bili, takve su da se čovjek naježi. Neka od sjećanja nalaze se u knjizi Ubistvo svitanja, a dijelove knjige možete pročitati i u rubrici na Tuzlarijama posvećenoj nastradalima. Jedna je djevojka razbila crveni tanjir, dječak u školi crtao srce koje krvari, neki su se slučajno našli tu, nije im se izlazilo, drugi opet koji su rado izlazili baš te noći nisu bili.
Strašno ... to je riječ koja mi prva pada na pamet kad se Kapije sjetim, a danas će sve biti u znaku stradanja na Kapiji. I ne samo danas, i druge dane, sve ove godine malo ko prođe pored mjesta stradanja a da se ne sjeti šta se tu desilo. Da ne pomisli, ovako su šetali, stojali, baš ovako kao sada neka druga omladina.
Već danima se stavlja cvijeće na mezarje/groblje, na Kapiji, sjeća ih se familija, prijatelji, kolege, Tuzlaci, prouče fatihu, pomole se.
Neka im je rahmet i vječna slava, nedužnim civilima. "
Mislim da jako griješiš ovom prilikom, jako. Kako vidim, ovoj manifestaciji nedostaje baš ideja, jer nije kompletna, ali ova manif. kompletira neku sasvim drugu ideju: o neukusu Crnogoraca. Dokazuje koliko smo prepotentni i koliko volimo skočit' preko reda. Izuzetno ću poštovati ovaj dan i ponijeti nekad nam dragu zastavu na čelu kolone ako bude trebalo ali tek kada se sletovi naprave u onim gradovima koji su Jusipu Brozu bili mnogo draži i bliži nego li ijedan iz male CG... Zageb, BGD, Drvar, Sarajevo, Ljubljana, kao i mnoga mjesta koja se ne mogu nazvati gradovima. Nije sve relativno Slowpoke, pa tako ni ''formalnosti'' koje su od izuzetnog značaja u ovom slučaju. Mislim da smo mi Crnogorci monogo puta u našoj istoriji bili navedeni da se lišimo formalnosti ''koje ne znače ništa'', pa nam se to nekako uvijek vraćalo baš kroz formalnosti...
Pored toga, mislim da nedostaje možda ''manje bitan djelić'', nedostaje bratstvo i jedinstvo, nedostaju narodi i narodnosti, baš kao što na ovoj temi nedostaju (s razlogom) naše kolege iz HR ;) Nije li malo čudno slaviti ovaj dan kada ga se gnušaju oni koji su nam ''rodili'' najvećeg sina naših naroda i narodnosti???
Vindex, izuzetno pozdravljam iskrenost prilikom izjave!:) Svaka čast!
www.kapija.ba
Svaka čast za link, svaka čast za nick, svaka čast za text, ma svaka čast za pojavu na ovom forumu!!! :)
Pokojnima laka crna zemlja.
''Sve je ISTO samo njega neeeeeeeeeema''
Kad pođete na neki sletić, sjetite se ovih Tuzlaka, laka im crna zemlja, sjetite se mnogih drugih ljudi i mnogih drugih stvari... Da li je baš sve isto? Ja mislim da nije i da ne može biti, bar za još neko vrijeme.
Zor_djevojka 25-05-08, 16:23 sad gledam link, evo punih 10 minuta i sva sam se najezhila...totalno nijema...slike su potresne...
kakvi su ovo monstrumi...:(
Monstrumi? Malo je to reći mislim... To su ti moja dobra Rose VEĆINOM baš oni koji su najviše jeli i pili po sletovima, priredbama, radnim akcijama, proslavama. Oni koji su najviše barjačili, a nekako se najbrže okrenuli od svega i postali žedni krvi...
koji grijeh...
:"(
ne smijem pogledati foto galeriju ....
Tuzla 25.05.95. 20:55
[http://radiosoli.ba/kapija%20slike%20str.1_datoteke/slide0001.htm
Zor_djevojka 25-05-08, 17:04 ja samo ne mogu da shvatim kako iko od tih krvnika i dzelata mozhe mirno da spava, manit' se prevrta i obrta ka' ventilator...pa sa chije god bande da je...kakav je to mozak i kakva je to svijest kad mu pada na pamet da granatira ulicu punu omladine i djece,koja skoro nishta nije znala o zhivotu, koja je izashla da popije taj mrchni sok i prosheta izigravajuci im pokretne mete...i to bash na ovaj dan...da zlo bude vece
Ovdje pravda mora bit' zadovoljena..bar u nju vjerujem...
Dan mladosti je Dan tuzlanske prekinute mladosti
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 17:06 Mislim da jako griješiš ovom prilikom, jako. Kako vidim, ovoj manifestaciji nedostaje baš ideja, jer nije kompletna, ali ova manif. kompletira neku sasvim drugu ideju: o neukusu Crnogoraca. Dokazuje koliko smo prepotentni i koliko volimo skočit' preko reda.
Slozicu se da smo i puni neukusa i prepotencije, ali ne povodom ovoga. Naime, ovo mozes posmatrati (ja bar tako radim) kao omaz jednooj zemlji i jednom vremenu, pogotovo sto je danas mnogo losije - pa se i proslost nerijetko nekriticki uzdize.
To sto je to radjeno u Tivtu - nema toliko veze sa Crnogorcima, vec jednostavno sa licnim cinom onog Perkovica. Narod se s time identifikuje - iz pomenutih razloga. Isto kao kada je Banja Kaludjerovic ostavljao one cuvene citulje: Dok smo bili drugovi, zivjeli smo kao gospoda
Nije li malo čudno slaviti ovaj dan kada ga se gnušaju oni koji su nam ''rodili'' najvećeg sina naših naroda i narodnosti???
E sa ovim se ne slazem - jer nema nikakve veze koje je nacije bio Tito. Njegovo djelo - je nadilazilo takve stvari. A propast - je pokazala da je to bilo neizvodljivo... Njega i njegovo djelo - dijelimo svi.
ja samo ne mogu da shvatim kako iko od tih krvnika i dzelata mozhe mirno da spava, manit' se prevrta i obrta ka' ventilator...pa sa chije god bande da je...kakav je to mozak i kakva je to svijest kad mu pada na pamet da granatira ulicu punu omladine i djece,koja skoro nishta nije znala o zhivotu, koja je izashla da popije taj mrchni sok i prosheta izigravajuci im pokretne mete...i to bash na ovaj dan...da zlo bude vece
Ne mogu da pishem koliko sam se potresla...ruke mi drhte...
OVO je SRAMOTA i BIJEDA ... prestravljena sam ovim chinom ...
koji grijeh...
:"(
ne smijem pogledati foto galeriju ....
...bolje nemoj...a fotografije nisu nista u odnosu sa slikom na ulici te veceri...
ja samo ne mogu da shvatim kako iko od tih krvnika i dzelata mozhe mirno da spava, manit' se prevrta i obrta ka' ventilator...pa sa chije god bande da je...kakav je to mozak i kakva je to svijest kad mu pada na pamet da granatira ulicu punu omladine i djece,koja skoro nishta nije znala o zhivotu, koja je izashla da popije taj mrchni sok i prosheta izigravajuci im pokretne mete...i to bash na ovaj dan...da zlo bude vece
Vjerujem da ne možeš Rose, a i postoji razlog što ne možeš; nijesi takva.
Drago mi je što ljudi izražavaju poštovanje i žal za onim što se desilo. E, to je za poštovanje.
Zor_djevojka 25-05-08, 17:13 Ko god nosi bar zrno ljudskosti, chojstva, morala, samilosti u sebi ne mozhe nikako ostat' hladan i imun na ovako neshto...posebno kad je okrutno i surovo prekinuta mladost u pitanju...
To sto je to radjeno u Tivtu - nema toliko veze sa Crnogorcima, vec jednostavno sa licnim cinom onog Perkovica. Narod se s time identifikuje - iz pomenutih razloga. Isto kao kada je Banja Kaludjerovic ostavljao one cuvene citulje: Dok smo bili drugovi, zivjeli smo kao gospoda
Dešava se u CG, Crnogorci učestvuju u svemu ali veze s nama nema?! Onda slobodno da kažemo da ni Dubrovnik i rat 91' veze s nama nema...
Ima ima, Bonja, itekako! Perfidni smo mi, mnogo perfidniji no što pojesti možemo a toga smo bar vazda mogli, iako ne i imali koliko smo željeli :D Zato smo i perfidni...
E sa ovim se ne slazem - jer nema nikakve veze koje je nacije bio Tito. Njegovo djelo - je nadilazilo takve stvari. A propast - je pokazala da je to bilo neizvodljivo... Njega i njegovo djelo - dijelimo svi.
Realnost me tjera da se, ali samo do jedne mjere, složim sa ovom konstatacijom. Da ga dijelimo svi - ne slažem se. Da njegovo djelo svi osjećamo i dijelimo, e to se slažem. Samo, ne doživljabamo svi to isto.
Slowpoke Rodriguez 25-05-08, 17:25 Dešava se u CG, Crnogorci učestvuju u svemu ali veze s nama nema?! Onda slobodno da kažemo da ni Dubrovnik i rat 91' veze s nama nema...
Ima ima, Bonja, itekako! Perfidni smo mi, mnogo perfidniji no što pojesti možemo a toga smo bar vazda mogli, iako ne i imali koliko smo željeli :D Zato smo i perfidni...
Ej, stani malo, kakav sad Dubrovnik :) To je potpuno druga prica. Ovdje sam samo htio reci - da je jedan covjek poceo, a mnogi ljudu (iz razlicith motiva) se pridruzili. Ima toga i u Subotici, Novom Pazaru, Zagrebu, Sarajevu... Mnogo takvih pojedinacnih napora
Realnost me tjera da se, ali samo do jedne mjere, složim sa ovom konstatacijom. Da ga dijelimo svi - ne slažem se. Da njegovo djelo svi osjećamo i dijelimo, e to se slažem. Samo, ne doživljabamo svi to isto.
Mislio sam- da nijedna nacija nema monopol nad eksploatisanjem SFRJ related emocija
:)
Ko god nosi bar zrno ljudskosti, chojstva, morala, samilosti u sebi ne mozhe nikako ostat' hladan i imun na ovako neshto...posebno kad je okrutno i surovo prekinuta mladost u pitanju...
Strašno...zaista...Bože moj, pa zar su izgubljene glave, ruke, noge nešto promijenile, osim što su unesrećile mnoge porodice?! Opaka bolest...
Male su šanse, ali samo jaka vjera u čovjeka i ljubav mogli bi zaustavit' one mračne umove koji bi, a da ne trepnu, žrtvovali tuđe živote za svoje bolesne ciljeve...
Ko god nosi bar zrno ljudskosti, chojstva, morala, samilosti u sebi ne mozhe nikako ostat' hladan i imun na ovako neshto...posebno kad je okrutno i surovo prekinuta mladost u pitanju...
Sahranjeni su u najljepsem dijelu Slane banje, omladinskom setalistu, zajedno, bez razlike kojoj vjeri pripadaju, nocu...jer je postojala mogucnost ponovnog granatiranja.
Strašno...zaista...Bože moj, pa zar su izgubljene glave, ruke, noge nešto promijenile, osim što su unesrećile mnoge porodice?! Opaka bolest...
Male su šanse, ali samo jaka vjera u čovjeka i ljubav mogli bi zaustavit' one mračne umove koji bi, a da ne trepnu, žrtvovali tuđe živote za svoje bolesne ciljeve...
Roditelji su ih prepoznavali po patikama, prstenu...Tako iskasapljene primale su ih babice u bolnici koje su i pomogle da dodju na ovaj svijet...jer je bilo premalo osoblja...71 ubijen, oko 200 ranjenih...
Da zaista vrijedi Historia magistra vitae est,ovakve se stvari deshavale ne bi.
Ljudi su bili i ostali krvozhderni .:(
Užasno! Još kad pomislim na to da su stradali moji vršnjaci! Najmlađa žrtva mlađa od 3 godine...
Pa zar se ni u jednom trenutku nijesu zapitali 'Čemu sve ovo'?!
Ej, stani malo, kakav sad Dubrovnik :) To je potpuno druga prica. Ovdje sam samo htio reci - da je jedan covjek poceo, a mnogi ljudu (iz razlicith motiva) se pridruzili. Ima toga i u Subotici, Novom Pazaru, Zagrebu, Sarajevu... Mnogo takvih pojedinacnih napora
Bonja, to je samo različita epizoda iste sapunice...:) KontinuJitet je ono što nikad nijesmo htjeli ni da imamo. Zato ja govorim da sve nije relativno, da itekako ima i početak i kraj, pa tako i odgovornost (a toga se ljudi najviše plaše!!!).
Na ovih par tema sam bio grub prilikom izjava (nekih). Rekao bih da poštujem Jugonostalgičare u smislu njihove iskrene i dobronamjerne emocije.
DYLANE, što se tiče nošenja nekad nam "drage" zastave, mislim da nam budućnost, na sreću, neće pružiti tu šansu. Ja je nikad ne bi ponio (i kad bi mi je dali):yes513: Ta zemlja i pored toga što je naizgled bila lijepa, bila je obična straćara - tako je i skončala, donijevši obilje krvi i nevolja svim njenim narodima i narodnostima. To se događa sa svim zemljama koje su građene na pogrešnim osnovama i lažnim vrjednostima. Ovome u prilog ide činjenica, da kada je tu zemlju, tačnije njen (jednopartijski!) sistem zaljuljao nacionalistički talas, lagano je potonula, jer je njen sistem bio - loš, truo. Kada je došao momenat (da ne ulazim u detalje) da se zaštiti ustavni poredak, institucije sistema i države, što je po mom mišljenju ne znači pucanje na slovenački ili hrvatski narod, no omogućavanje prelaznog perioda i davanje šanse snagama, koje su bile za civilizovan način rješavanja problema, pa makar to podrazumijevalo i razlaz, sve je palo! Palo je zato što nije imalo jak temelj, što je građeno na lažnim vrjednostima, što komunisti nijesu riješili nacionalna pitanja (a kako bi kad su komunisti), što i sama ideja jugoslovenstva nije naša, no je ovđe posađena (u određene svrhe i jednokratno)...i danas se diviti takvoj ideji (koja koliko god da je sama za sebe lijepa i dobra - mislim na jugoslovenstvo) i Josipu Brozu (čovjeku autokrati, diktatoru, sumnjivog porijekla i zadatka) za mene je promašaj. Valjda se na greškama uči. Na koncu čuli smo ljude iz Tuzle, za njih 25-ti, na žalost, znači nešto sasvim drugo. No, nijesu jedini kojima se straćara srušila na glavu.
Nije sve relativno Slowpoke, pa tako ni ''formalnosti'' koje su od izuzetnog značaja u ovom slučaju. Mislim da smo mi Crnogorci monogo puta u našoj istoriji bili navedeni da se lišimo formalnosti ''koje ne znače ništa'', pa nam se to nekako uvijek vraćalo baš kroz formalnosti...
Pored toga, mislim da nedostaje možda ''manje bitan djelić'', nedostaje bratstvo i jedinstvo, nedostaju narodi i narodnosti, baš kao što na ovoj temi nedostaju (s razlogom) naše kolege iz HR ;) Nije li malo čudno slaviti ovaj dan kada ga se gnušaju oni koji su nam ''rodili'' najvećeg sina naših naroda i narodnosti???
Vindex, izuzetno pozdravljam iskrenost prilikom izjave!:) Svaka čast!
I još nešto da dodam - sa ovim se slažem. Dosta su nas zamajavali sa kojekakvim "velikim" idejama i trobojkama.
Posto ste uspjeli da razoblicite nasu kratkovidost i da nerealnu uspomenu na lazni osjecaj zadovoljstva iz tih manipulatorskih vremena trezveno povezete sa jednom uzasnom tragedijom, nadam se da ovaj topik moze da se zatvori.
I onako je danas 26. maj, valjda jedan sasvim obican dan, na koji su rodjeni Puskin i Livingston.
http://www.pic4ever.com/images/pop.gif
Inače, srećan rođendan Puškinu i Livingstonu ;)
Ničim te lično ne bih uvrijedio kao što na ovoj temi nikoga i nisam. A nisam primijetio i da je ko drugi tako što napravio. Ti si upotrijebio:
Posto ste uspjeli da razoblicite nasu kratkovidost i da nerealnu uspomenu na lazni osjecaj zadovoljstva iz tih manipulatorskih vremena trezveno povezete sa jednom uzasnom tragedijom, nadam se da ovaj topik moze da se zatvori.
Ja tebe nisam ničim pomenuo. Evo brišem posljednju poruku, ne želim da uradim bilo što što neko smatra uvredom.
Kad pođete na neki sletić...
Ja tebe nisam ničim pomenuo.
Ni ja tebe.
|
|