View Full Version : Rodna ravnopravnost

explosion
17-05-08, 12:23
Znam da se necemo pitati, ali me zanima vase misljenje o ovom pitanju. Hrvati su ga odavno prihvatili, a sta ce biti u CG, Srbiji i Bosni?

Da bi nas primili u EU moramo i ovaj uslov ispuniti.

Dakle, mislite li da je to potrebno i dobro ili da ce to uciniti ruznijim nas jezik?

DYLAN DOG
17-05-08, 14:07
Kao što znaš, nisam stručnjak za jezik tako da moje mišljenje ne može biti baš relevantno; ali mislim da to treba prihvatiti. Ne vidim ništa loše u tome.

explosion
19-05-08, 17:30
Kao što znaš, nisam stručnjak za jezik tako da moje mišljenje ne može biti baš relevantno; ali mislim da to treba prihvatiti. Ne vidim ništa loše u tome.

Pa dobro, za mnogo toga nismo kompetentni, pa ipak razglabamo o svemu i svacemu.

Bas cudno da tebi to ne smeta, kao esteti ;)

Meni je potpuno neprirodno i nepotrebno zenu trenera nazivati trenericom, a advokata advokata advokaticom.

Zasto bi svaka profesija morala imati zenski rod? Cemu to? Potpuno mi je ok kad izmjene u jezik dodju spontano, rekosmo da je jezik ziv i da se mora mijenjati, ali ovo je potpuno vjestacki, nametnuto.

mistique
19-05-08, 17:44
Bez obzira ,bila prihvacena rodna ravnopravnost ili ne,ona je vec u shirokoj upotrebi.Da se primjetiti da mnogi ljude prave te,za sad,greshke u govoru.
Pojedina zanimanja izazivaju zbunjenost ,pa pribjegavaju koristenjem z.roda .

Kao i tebi,explosion,pomalo mi nazivanje advokaticom i sudinicom ,bode ushi,ali po tom pitanju ,kako se chini,moramo ushi navikavati na te termine :)
Ipak su nam evropske integracije na prvom mjestu ;)

DYLAN DOG
19-05-08, 17:47
Istina, ali se ponekad sama estetika na višem nivou dobija primjenom onoga što je najpraktičnije.

betibup
19-05-08, 17:55
Znam da se necemo pitati, ali me zanima vase misljenje o ovom pitanju. Hrvati su ga odavno prihvatili, a sta ce biti u CG, Srbiji i Bosni?

Da bi nas primili u EU moramo i ovaj uslov ispuniti.

Dakle, mislite li da je to potrebno i dobro ili da ce to uciniti ruznijim nas jezik?

u hr se koristi i jedan i drugi nachin i obadva su ispravna

Pera Detlic
19-05-08, 18:02
u hr se koristi i jedan i drugi nachin i obadva su ispravna

Pojma nemam za Hr al ovo je očigledno neispravno. :D Kaže se oba.
Sorry beti al nisam mogao da odolim. :xmas143:

melic
19-05-08, 18:06
mislim da je nash jezik dovoljno "komplikovan" i bez uvodjenja tih noviteta...

sudija je sudija, advokat-advokat....potpuno je nepotrebno isticati kog je pola..

explosion
19-05-08, 18:11
Znam betibup, procitaj moj prvi post na ovoj temi.

Niko ne kaze da je neispravno, vec da jos ne postoji u nasem jeziku, pa je pitanje sta ljudi misle o tome. Vjerujem da su Hrvati vec navikli, kao sto cemo i mi, htjeli ili ne. :)

explosion
20-05-08, 19:22
Sda mi pade na pamet da bi gospoje sa ovog foruma trebale biti moderatorke ili moderatorice, a meni fino pise MODERATOR! Nikad ovaj forum nece uci u EU :D

Zor_djevojka
20-05-08, 20:38
a shto cemo sa 'mushkim' ribama iz mora (kako bismo nazvali zhenskog kita :D ), gazelama, antilopama, :D....?

mistique
20-05-08, 21:54
Kitica,gazel(o),antilop(an) :D:D
Simply..