View Full Version : Feng shui - promijeni trenutni raspored
Derek_Trotter 17-05-08, 12:04 Na ovoj temi bi mogli da prikazemo nas trenutni zivotni prostor koji zalimo
promijeniti. Evo za pocetak cu ja prikazati moju sobu i zamoliti za savjet kako bi izgledao optimalan raspored po feng shui-u.
Hvala
Derek, vjerovatno je ovo tvoja spavaća soba.
Navešću ti idealan raspored, ali ću primijeniti i tvoj lični kua-broj koji se izračunava na osnovu godine rođenja.
Tvoj lični broj je: 8.
Element: drvo
Povoljni pravci: Bogatstvo (šeng chi)-JZ; Zdravlje (tijen ji)-SZ; Ljubav (nijen jen)-Z; Rast, napredak (fu vei)-SI
Nepovoljni pravci: Nesrećni slučajevi (ho haj) - J; pet duhova (vu kvej) - S; Šest ubistava (luj šar) - I, totalni gubitak (čue ming) - JI.
Ovi pravci naročito su važni radi pronalaska povoljnog prvca u kome će biti okrenuta glava prilikom spavanja kada je u pitanju spavaća soba, jer energije koje tom prilikom upijamo učestvuju u kreaciji našeg zdravlja, raspoloženja, sreće itd.
Krevet u spavaćoj sobi okrenut ćemo u zavisnosti od vrste sreće koju želimo aktivirati, mada je za mlađe ljude najpovoljniji nijen-jen pravac koji aktivira ljubavnu, bračnu i porodičnu sreću, pa je ovdje najbolje napraviti razmještaj prostorije u skladu sa tim pravcem.
Derek, ovaj krevet koji se nalazi dijagonalno od vrata okrenut u pravcu zapada treba postaviti tako da dođe tačno u ugao jer uzglavlje uvijek treba da ima oslonac, da nije previše udaljeno od zida, s tim da treba ostaviti malo prostora sa svih strana. To bi bio idealan položaj za tebe. Krevet bi trebao biti od čvrstog i masivnog drveta sa pravilnim uzglavljem u obliku pravougaonika sa zaobljenim ivicama, nikako oštrim.
Ispod kreveta ne bi trebalo da se nalazi "skladište" nepotrebnih stvari, prostor treba da je slobodan i da energija neometano cirkuliše. Mogu se ostaviti neke dragocjenosti, ali najpovoljnije je da se ispod uzglavlja postavi simbol dvostruke sreće na metalnoj poločici ili na papiru, kao i simbol mistične petlje koji simbolizira neprekidnu ljubavnu sreću, a za nogu kreveta u podnožju crvenom vrpcom vezati geodu prirodnog ametistovog kristala.
http://img187.imageshack.us/img187/9858/doublehapineswl0.jpg
simbol dvostruke sreće
http://img524.imageshack.us/img524/5328/knotpanchangne1.jpg
mistična petlja
http://img255.imageshack.us/img255/2725/ametistqr7.jpg
geoda prirodnog ametista
Ovaj drugi krevet koji se nalazi naspram ulaznih vrata, nije dobro postavljen, s obzirom da nije dobro spavati nogama okrenutim prema vratima, ali u zavinosti ko ga koristi i u skladu sa njegovim ličnim kua brojem, potrebno je okrenuti ga, možda je najbolje da se postavi na mjesto gdje je ormar, a ormar prebaciti u ugao naspram ulaznih vrata. Za vrijeme spavanja vrata trebaju uvijek biti zatvorena.
Međutim, ukoliko se na vratima ormara nalaze ogledala, potrebno ih je ukloniti ili prekriti prilikom spavanja jer ni u kom slučaju ne bi trebalo da se u njemu vidi odraz osobe koja spava. To simbolizira mrtvu energiju i stagniranje, ali privlači nevjerstvo i miješanje treće osobe.
Takođe, ogledalo pripada elementu metala koji ne pripada ambijentu spavaće sobe, jer donosi oštru jang energiju. U interaktivnom ciklusu elemenata metal iscrpljuje zemlju koja treba da preovladava i donese ugodnu jin energiju koja je neophodna za miran san i opuštenost.
Postoje određene zabrane koje se vezuju za spavaću sobu:
- nikada ne treba postavljati vodene simbole niti fotografije ili umjetničke slike koje simboliziraju vodu, akvarijume, fontane, vaze i sl.,
- u spavaću sobu ne treba postavljati biljke, slike biljaka i cvijeća na zidu, i treba izbjegavati posteljinu sa cvijetnim motivima
- ogledala u spavaćoj sobi su potpuno zabranjena
- slike i figure divljih životinja su zabranjene bilo gdje u domu, a posebno u spavaćoj sobi jer privlače nesreću i opasnost
- kompjuter i tv-aparat, kao i reflektujuća stakla na slikama nisu dobrodošli u spavaću sobu iz više razloga, a posebno jer reflektujuća površina ekrana i stakla na slikama predstavljaju "zle oči" koje vas prate dok spavate, a posebno ovo nije dobro za bračnu i ljubavnu sreću koju uništava prisustvo energije metala u ovoj prostoriji
- iznad uzglavlja ne treba postavljati nikakve slike niti simbole već zid treba da je slobodan.
Spavaća soba je prostorija u domu koja se najmanje energizira, s obzirom da je to prostorija u kojoj treba da preovladava mirna jin energija.
Derek, bilo bi dobro da navedeš u kojem sektoru cjelokpnog doma se nalazi ova prostorija kako bi mogla navesti boje zidova, zavjesa i posteljine koje bi odgovarale ovoj prostoriji.
Derek_Trotter 18-05-08, 12:25 Evo i citavog tlocrta sa elementima za svaku prostoriju. Nisam najbolje iscrtao, ali se nadam da se vidi sta je sta.
Hvala
http://img185.imageshack.us/img185/233/stankn1.th.gif (http://img185.imageshack.us/my.php?image=stankn1.gif)
S obzirom da se ova soba nalazi u zapadnom sektoru, bilo bi dobro da se oboji u nježnu pastelnu bež nijansu, ne bijelu jer je ista isuviše jang za spavaću sobu.
Zavjese koje bi odgovarale su od prirodnog lana koje padaju u bogatim naborima do poda, ili od drugog materijala ali ne u čisto bijeloj boji. Tepih od prirodnog materijala bež boje. Posteljina u kombinaciji bež i bijele boje.
Treba izbjegavati šarenu posteljinu i onu u trendi dezena oštrih geometrijskih šara, kao i posteljinu sa motivima cvijeća, biljaka i vodenih simbola, od satena ili drugih napadnih i sjajnih materijala, jer remete miran san. Najbolji izbor je pamučna posteljina u nježnim prelivima pastelnih nijansi.
Pored uzglavlja kreveta može se postaviti noćni stolić ili okrugli stolić bijele ili bež boje, na kome će se nalaziti lampa sa bijelim abažurom koja će davati prigušenu mliječnu svjetlost.
Na zidu bi trebala da se nalazi slika sa motivom zlatne planine ili drugog povoljnog prizora. Nije dobro držati slike djece koja plaču ili druge tužne prizore, takve slike uopšte ne treba držati u životnom prostoru.
Dalje, ovaj radni sto sa kompjuterom je okrenut u tvom nepovoljnom pravcu, pa bi ga trebao okrenuti tako da si prilikom rada na njemu okrenut u pravcu zapada ili još bolje okrenuti ga ukoso prema jugozapadu.
Noćno ogledalo ne bi trebalo da se nalazi naspram ulaznih vrata u sobu, jer će sav chi odmah izjuriti vani nakon što naiđe na ogledalo.
Nastavak slijedi.....
moj i sinovljev kua broj je 4
a mog supruga 9
predsoblje je relativno malo,i bez prozora,pa biljke(širina hodnika 2m) ne mogu tu da stavim
-na zid od kupatila ka trepezariji nikako ne mogu staviti biljku,jer je širina iste 2m,
-vrata koja su naspram dnevne sobe su vrata od plakara
-imam svašta od feng sui andrmoljica-pa bih vas zamolila ako možete da mi pomognete gde šta da stavim
-pagoda(7 spratova)
-metalna zvona(3 velikih i oko njih rasporedjeno još 12 malih)-ali nisu štapići,već zvončići
-drvenu žabu
-žabu sa novčićem u ustima
-kornjaču sa glavom zmaja koja leži na novčićima(na ledjima ima još dve jednu malu,a drugu još manju kornjaču takodje,obe imaju glave zmaja)
-kristal
-simbol dvostruke sreće-mali kao neka krpica 10x10cm
-mesinganog slona-ledja su mu od školjki
-imam i maketu jedrenjaka
-kristal kvarca
sin i ja-kua broj 4
bogatstvo-s,zdravlje-j,ljubav-i,napredak-ji,
nesrećni slučajevi-sz,6 ubistava-z,totalni gubitak-si,5 duhova-jz
suprug-kua broj 9
bogatstvo-i,zdravlje-ji,ljubav-s,napredak-j,
nesrećni slučajevi-si,6 ubistava-jz,totalni gubitak-sz,5 duhova-z
Terasa koja se nalazi u sektoru I-SI, trebala bi da je napunjena biljkama u zemljanim loncima, posebno ugao koji pripada istoku (pored ulaznih vrata), istok tradicionalno pripada najstarijem sinu.
Pored ulaznih vrata treba postaviti sliku s crvenim i zlatnim motivom. To može biti kaligrafski ispisan znak za sreću ili harmoniju ili bilo šta, što se čini prikladno.
Predsoblje gdje se nalaze ulazna vrata stana trebalo bi biti dobro osvijetljeno, a ispred vrata postaviti zelenu prostirku. Predsoblje predstavlja značajan izvor chi energije i "usta stana" te zbog toga ga treba uvijek držati čistim i lijepo uređenim. Boja zidova koja se preporučuje za ovu prostoriju, s obzirom da pripada istočnom sektoru, je svježa zelena ili plava. Između sučeljenih vrata bilo bi dobro postaviti visoku biljku ili drugu prepreku koja će zadržati chi i spriječiti ga da brzo protutnji. Inače, sučeljena vrata predstavljaju stalni izvor svađa i nesporazuma među ukućanima i uvijek je potrebno držati ih zatvorenima. U predsoblju uvijek treba da dominira jang energija, a na ormarić ili policu mogu se izložiti različiti feng-shui simboli, a najbolje bi bilo trgovački brod napunjen dragocjenostima okrenuti prema unutrašnjosti doma kao da uplovljava i donosi bogatstvo.
Drugo predsoblje u obliku kvadrata predstavlja centar doma i treba ga držati praznim i dobro osvijetljenim, a najbolje bi bilo obojiti ga u pastelno žutu boju.
S obzirom da se kupatilo nalazi u sjevernom sektoru koji predstavlja polje karijere, trebalo bi u dnevnoj sobi snažno energizirati ovaj sektor postavljanjem vodenog simbola u prostor gdje je smješten trpezarijski sto. Najbolje bi bilo postaviti fontanu, crne boje, a pored nje lampu koja će da stvara odraz vode na plafonu. Takođe, ovdje je dobro postaviti figuru kornjače.
Istok i jugoistok najbolje je energizirati biljkama (fikus benjamin, bambus, krasula) ili postavljanjem akvarijuma sa 8 zlatnih i 1 crnom ribicom. Takođe, ovdje je povoljno postaviti sliku vodopada, riba i drugih vodenih simbola, ali treba voditi računa kada se sjedi da vodeni simboli nisu postavljeni iza leđa.
U jugozapadni dio dnevne sobe trebalo bi postaviti jedan stolić ili policu i na nju lampu oker boje, dvije crvene ili oker svijeće, kristale, porodičnu fotografiju ili sliku sa voljenom osobom.
bok svima,
jako me zanima feng shui, ali potpuno sam nova u tome.
mogu li i ja postaviti svoj tlocrt stana pa da ga pogledate?
bok svima,
jako me zanima feng shui, ali potpuno sam nova u tome.
mogu li i ja postaviti svoj tlocrt stana pa da ga pogledate?
Postavi, ali na temi "promijeni trenutni raspored", jer ću i ove zadnje tamo prebaciti, s obzirom da je tema feng-shui i novac.
http://img295.imageshack.us/img295/587/dsc01713le3.th.jpg (http://img295.imageshack.us/my.php?image=dsc01713le3.jpg)
Tlocrt mog novog stana, u zgradi koja ce biti dovrsena za nekoliko mjeseci:wink3:
Moracu, medutim, napraviti neke preinake:
- Od spavace sobe napravicu djeciju/djevojacku (30.03.'92.)
- Od radnog kutka svoju spavacu (27.01.'71.)
- U dnevnoj sobi moram naci mjesto za radni sto.
Stan je na 11. spratu. Lice zgrade gleda na ulicu, iza je manja zgrada, a u blizini je elektrodistribucija.
Dakle, u stanu su jos uvijek moguce intervencije - boja zidova, boja plocica, sanitarija u kupatilu.
Supernova, neizmjerno sam ti zahvalna!
namucih se..evo od prilike ako ko sto razumije
http://i121.photobucket.com/albums/o202/okianer/mojakuca-1.jpg
|
|