View Full Version : Dan pobjede nad fašizmom
http://www.anpimarassi.it/images/RedArmy.jpg
9. maj se slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.
Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov (:clapping:) ratifikovao je ispred Saveznika sporazumum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.
Počev od tada, ovaj dan se svečano obilježava u velikom broju zemalja svijeta.
http://17.img.v4.skyrock.com/176/eldiablito01/pics/129058997_small.jpg
Dakle, dragi pioniri i pionirke, srećan DAN POBJEDE! :)
Kliko, är du inte riktigt klok???
Oj dĺ! Men var kommer detta ifrĺn?!
Jag undanber mig sĺdana kommentarer ;):D
Pera Detlic 09-05-08, 09:54 Lijep dan da banujemo onog apple_mac-ana. :twisted:
:D
Senza_Guerra 09-05-08, 09:59 Hvala, takodje cestitam dan pobjede nad fasizmom! :)
Lijep dan da banujemo onog apple_mac-ana. :twisted:
Aahahahaaha! :clapping::clapping::clapping:
Eeee da ti se može, a? :D
Uh ,vec 9,Maj !!! qq ko ce spremit 5 ispita za 20 dana !!! qqq qqq kako vrijeme leti !!
Kliko,ALF ,es lebe Google Sprach-Tools ! :D:D:D
Mislim da je ovo odlicna prilika da napisemo koju od pjesama iz repertoara NOR-a
"Jaše Peko na zelenka.
Kome basta neka čeka!"
"Drugarice bijela Rado
je li kakav Šegrt Vlado?
Srednjeg rasta, bradu brije,
komandant je divizije.
Brije bradu i brkove,
s bombom skače na tenkove."
"Cvjetaj ružo,cvjetali božuri.
Milisave sa četom požuri.
Lijepe sam ti čarape oplela,
ljepših nema u četiri sela.
Plave boje kao oči tvoje,
bijele boje da ti lijepo stoje,
i crvene, da misliš na mene. "
Pera Detlic 09-05-08, 14:00 Eeee da ti se može, a? :D
Šalio sam se naravno. :) To bi tek bio fašizam.Kao ono što kaže Iznogud iz Budve "Rat za mir". Zabrana avatara je korak koji vodi do toga.
Apple nije ništa loše uradio, to je najbitnije (samo da nije slijepo crijevo).
Ni meni se ne sviđa polovina avatara ođe (svi koji su veći od mene :guitar:) pa šta ću sad. Jes da je bila ranije ova priča al nije kasno valjda da se reče koja.
A i to nisam očekivao od wawya kao kreatora odlične teme SLOBODA izražavanja! (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=3781)
Sram te bilo wawy :slap425: ! :D
Oj djevojko drugarice
opleti mi rukavice
opleti mi dvoje troje
ide zima studeno je.
---------------------------
Ovo je prosle godine na jablanici povodom godisnjenice bitke na Neretvi pjevao neki zenski hor iz CG, ostarelim partizanima je bilo milo dal zboj pjesme ili teta ali su se ozarili.
Nadam se da nece biti zamjerki na ovom mom umjetnichkom izrazu:smokeing:
http://img231.imageshack.us/img231/4467/serhitlercc3.jpg (http://imageshack.us)
http://img231.imageshack.us/img231/4467/serhitlercc3.ce99aa5b1c.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=231&i=serhitlercc3.jpg)
Poularni stihovi 1947:
...nema više marmelade,
da četnici mažu brade...
ima neka priča za tu marmeladu, zaboravio sam..
Nema vise marmelade ,da chetnici mazhu brade,
nema vishe cokolade da merache,da se slade ! :D
TheTrooper 09-05-08, 15:18 I od mene cestitka za dan Evrope.
Smrt fasizmu sloboda narodu!!!
Slowpoke Rodriguez 09-05-08, 16:08 I tako dodjosmo do pitanja ovog topica - sto ti mi stvarno slavimo 9. maja? Vojnu pobjedu nad Njemackom, kao kljucnim eksponentom fasisticke ideologije - ili pobjedu nad fasisitckom ideologijom?
A da bi na to odgovorili - namce se pitanje: sto je to fasizam?
:)
"Bolna lezi omladinka Mara
i sa svojom majkom razgovara:
sjutra majko,budi me u zoru,
primakni me mojemu prozoru.
Da ja vidim četu partizana
i u njojzi mojega Dragana."
Koji ono forumas ima kukasti krst kao avatar? :) Mislim da je on prava osoba za ovu temu.
Imali su partizani i jako teskih trenutaka...gladni u shumu...jedu korijenje, pokrivaju se liscem da se ne smrznu, piju jutarnju rosu umjesto kafe...pojure ih njemci,pa se sakrivaju u bunare...sjetim se samo tih njihovih dozivljaja,kao kad su pojurili jednog mladog partizana a on se sakrio kod neke babe.Dodju njemci i ispituju je:
-"Dje su partizani???!!"
-"Ne znam sinko, majke mi."
Oni joj isjeku jednu nogu i kazu:
-"Govori sad, dje su partizani??!"
-"Ne znam sinko, stvarno."
Isjeku joj drugu nogu i kazu:
-"Ajde baba priznaj, dje su partizani??!"
-"Ama ne znam, da znam dosad bi vam rekla."
-"Dobro", rekose njemci, "vjerovatno ne zna" i odu dalje, kad izadje partizan i kaze:
-"E baba,baba! U lazi su kratke noge!"
Slowpoke Rodriguez 10-05-08, 10:29 Fašizacija
Evropa je juče slavila svoj dan. Duboki su razlozi koji su doveli do odluke da baš taj dan, 9 maj, bude imenovan Danom Evrope. Oni stariji će bez problema razabrati o čemu se radi ovdje se taj dan slavio i prije nego je imao današnje značenje riječ je o danu pobjede nad fašizmom. (Hm, Dan Pobjede, pa nekada i Dan Republike... izgleda da su Vijesti jedina podgorička novina čije se ime nije nalazilo u imenu nekog soc-realističkog praznika.)
Jednačina je jasna Evropa i fašizam su nespojivi. Što više fašizma, manje Evrope. I obrnuto. Zato je nama ovdje, svima zajedno, Evropa tako silno potrebna. To je, naime, najpouzdaniji način da zatvorite priču o domaćem fašizmu.
No, problem nastaje kada uvidite da su elementi fašističkog svjetonazora u toj mjeri prodrli u svakodnevicu, u ono što se naziva javno mnjenje, da ćete nerijetko čuti ljude da izgovaraju kojekakve fraze i ne sluteći da ih takav pogled na stvari dovodi na prvi stepenik, tzv. suptilne fašizacije. I u zoni rodnih pitanja, i nacionalnog sensa, medijske stvarnosti, ekonomije... Uzgred, američki pisac Apton Sinkler je pisao da je Fašizam jednako kapitalizam plus ubistvo. Jasno, čovjek je živio u prvoj polovini XX vijeka, danas bi ova njegova formula zasigurno izgledala unekoliko drugačije. Možda fašizam je samoobmana plus zaglupljivanje.
Naravno, kada se govori o fašizaciji balkanskih društava, o palanačkom fašizmu, taj fenomen nije jučerašnji, ali mi imamo nesreću da živimo njegovu ekstazu. Tu su i nepravilnosti, odstupanja u odnosu na istorijsku matricu. Recimo, u Rajhu gotovo da nije bilo kriminala. Duče je zamalo uništio mafiju. Balkanski fašizmi bili su značajno bolećiviji prema ovoj društvenoj djelatnosti. Pravi, nekadašnji, gospoda kriminalci, bili su uglavnom antifašisti Laki Lućano je navodno pomogao Amerikancima da organizuju iskrcavanje na Siciliji, i to tako, legenda kaže, što je poslao maramicu sa svojim monogramom lokalnom bosu, koji je napravio sve ostalo i Sicilijanci su dočekali Amerikance raširenih ruku.
Na Balkanu svaka vlast ima svoje kriminalce, tako da se hapse samo oni koji su povezani sa drugom političkom opcijom. Kada se vlast promijeni igra se okrene. I tako unedogled, bar onamo gdje ima promjene vlasti, podrazumijeva se. Ali konstanta ostaju kriminalci. I njihovi političari. (Ili, političari i njihovi kriminalci, vrag će ga znati...)
Prijeteće pismo koje je nedavno dobio profesor univerziteta Milan Popović (čije ste tekstove svojevremeno čitali i u dodatku Art) svojom retorikom neodoljivo podsjeća na pisma koja su, ranih tridesetih godina dobijali profesori jevrejskog porijekla na njemačkim univerzitetima. Posebno je znakovita briga autora pisma za to ko vaspitava našu mladež. Kao i zahtjev da mu se zabrane javni nastupi. Doslovno ovakve formulacije postojale su u gotovo svakom prijetećem pismu zlosrećnim profesorima iz doba nacizma. Ovakva prijetnja prije svega je dokaz da profesor Popović dobro radi svoj posao. Naime, valja podsjetiti da je najbolji vaspitač omladine u istoriji svijeta morao da popije čašu otrova od kukute. Budući da su i Atinjani bili zabrinuti ko im vaspitava omladinu.
Neobično intenzivna fašizacija odvija se u Srbiji, i, u takvom poslu kod naših sjevernih susjeda mora se naći i kakav, živi ili mrtvi, Crnogorac. Plakatima se priziva Puniša Račić, ubica iz parlamenta, odnosno poziva se neko da učini isto što i on. (Zasigurno bi i taj koji se prihvati sličnog posla bio Crnogorac, zna se ko dobija prljave poslove). Iz sve snage se prijeti ljudima koji ne misle patriotski (još jedno klasično obilježje fašizma, vjeruje se da je moguć samo jedan, zvanični oblik patriotizma), te je upravo aktuelna podjela u Srbiji dokaz one jednačine o fašizmu i Evropi s početka teksta...
Zato je antifašizam temeljna vrijednost Evrope. I zato valjda ovdašnje misleće ljude (koliko god to bila fluidna kategorija) posebno nerviraju evropski političari, kada su zarad kratkoročnih kalkulacija spremni da našim lokalnim vođama gledaju kroz prste i da previđaju njihov palanačko-fašistički background.
Kada vidite sve raskošne anomalije u crnogorskom društvu, a pri tom slušate političare koji govore o osvojenim standardima, o nezaustavljivom primicanju Evropi i slično, onda imate tri mogućnosti mazohističku (vjerujete zvaničnom diskursu, prezirete sopstvene oči), sadističku (korak dalje ubjeđujete druge da je vlast u pravu) ili kolonijalnu (ovo klupko mora rasplesti neko drugi, moćniji).
Ako vam se nijedna mogućnost ne sviđa, iskopajte rupu u zemlji i vičite iz sve snage U cara Trajana kozje uši.
Piše: Balša Brković
Last_Insight 21-05-08, 13:53 mislim da ovdje treba još nešto reći.
pored otvorenog nacističkog zla koje je poharalo Europom, saveznici su također odgovorili jednakim zlom i u mnogim se stvarima pokazali maltene jednaki nacistima.
Atomska bobma nikada nije smjela biti bačena na Hirošimu i Nagasaki. Jedna od teorija kaže da je namjerno bačena dijelom radi pokusa objektivno nije bila potrebna.
Mislim konkretno da svi mi na Balkanu nemamo ništa protiv kao zdravorazmski ljudi protiv antifašizma međutim kod nas je antifašizam opterećen komunizmom koji je po meni zlo jednako nacizmu.
Slowpoke Rodriguez 21-05-08, 17:42 Atomska bobma nikada nije smjela biti bačena na Hirošimu i Nagasaki. Jedna od teorija kaže da je namjerno bačena dijelom radi pokusa objektivno nije bila potrebna.
Iz dva razloga: primoravanje Japana na kapitulaciju uz minimiziranje potencijalnih americkih vojnih zrtava (predvidjene vojne zrtve u slucaju iskrcavanja u Japanu ne odskacu previse od broja civilnih zrtava atomskih bombi), jer su dotadasnje borbe na udaljenim japanskim ostrvima - pokazale na fanatizam japanskih vojnika. Ubrzanje kapitulacije bi takodje olaksalo poziciju SAD i saveznika u periodu zavrsne konferencije u Potsdamu.
Drugi je, naravno - pokazivanje atomske sile pred SSSR...
Mislim konkretno da svi mi na Balkanu nemamo ništa protiv kao zdravorazmski ljudi protiv antifašizma međutim kod nas je antifašizam opterećen komunizmom koji je po meni zlo jednako nacizmu.
Svaka autoritarna ideologija je zlo, ali komunizam u SFRJ nije imao takve posljedice kao komunizam u istocnom bloku...
Last_Insight 23-05-08, 11:52 pa naravno da nije, imao je jos gore posljedice.
Slowpoke Rodriguez 17-08-08, 13:33 pa naravno da nije, imao je jos gore posljedice.
na primjer?
|
|