View Full Version : Egzorcizam

DYLAN DOG
06-05-08, 05:51
Da li vjerujete?
Pišite sve što znate u vezi ove teme, svako viđenje je dobrodošlo.

Za početak, evo jedan video (koji me i podstakao da otvorim temu)
http://www.youtube.com/watch?v=YTEshwPppFM

Leptiric
06-05-08, 10:22
Jao sjecam se kad sam bila mala i kad sam gledala to u nekom filmu da sam se ismijala (chini mi se da je bila neka parodija na pravi horor...:D),a tek u serije nekakve shto ih je baba gledala...:D

Shalu na stranu,iako se to mnogima chini kao nemoguce i nazadno mislim da je to zaista rashirena pojava medju ljudima,posebno onim iz nekih manjih zajednica i grupica.

Chula sam da je negdje na istoku (ne mogu se sjetiti gdje tachno), bilo dozvoljeno to gledati... Chak su se dogovarali ko i kada da dodje. Kazu da mnogi ljudi poslije toga nisu ostali isti (mislim na posmatrache),i da to mogu podnijeti samo mentalno jaki ljudi.

Mnogo sam razmishljala o ovome,ali nikad mi nije bilo jasno shta se deshava... neshto prirodno nije,to je sigurno. Kako neko moze totalno da se promijeni,i onda nekim postupkom da se tu neshto sredi....:unsure:?
Shta je u pitanju? Ko je taj neko koji nas obuzme?
Zaista ne znam shta da mislim.....

DYLAN DOG
06-05-08, 10:27
Dušo, gledala si Leslie Nilsena u filmu ''Ponovo opsjednuta'', parodiju na kultni film ''Egzorcist''...:)

Leptiric
06-05-08, 10:30
Hvala na informaciji....:)

E zamisli da se stvarno onako glava moze obrtati..... Hocesh da vidish nekog iza sebe i ne morash rame ni pomjerat'....:D Samo napravish kruznicu....:D

malo
06-05-08, 10:42
Da li vjerujem? Ne znam. U poslijednje vrijeme toliko cujem o tome, cak i jedna radna kolegica mi je u povjerenju pricala da je to dozivjela,ali ne znam nisam mogla da povjerujem, vjerovatno zato st je poznajem, pa mi je nezamislivo.

Ima jedna prica koja kruzi u mojoj porodici vec nekih 50 godina,da je brat mog dede, uradio to jedan puta, u susjednom selu.
Navodno je bila u pitanju mlada djevojka, koju je bio obuzeo djavo. Kazu da je to trajalo jako dugo, i kad je uspio da istjera necistog iz nje, ovaj je progovorio i rekao mu "sad ti odoh u najmilije".
A tad se tek bila rodila tatina naj mladja tetka, koja je bila u kolijevci. Kad je tatin stric dosao kuci, i pogledao u kolijevku, vidio je da je djetetu ukocena desna noga. Tetka je do kraja zivota bila invalid, ja sam je zadnji put vidjela kad sam bila mala.
E sad...

dshadow
06-05-08, 10:58
Shta je u pitanju? Ko je taj neko koji nas obuzme?
Zaista ne znam shta da mislim.....

Zavisi u sto vjerujes..
Inace, istjerivanje "djavola" je prisutno u svim religijama

okianer
06-05-08, 11:03
nisam pogledala do kraja klip,vise je nego uzasan..da naravno da postoji...desava se..i jako ga je tesko odstraniti iz zaposjednutog..

Leptiric
06-05-08, 11:04
Zavisi u sto vjerujes..
Inace, istjerivanje "djavola" je prisutno u svim religijama

Problem je u tome shto ne znam u shta da vjerujem... U porodici smo svi krshteni,poshtujemo obichaje... Ali ja ne vjerujem u Boga koji je ovako opisan po hrishcanskom vjerovanju. Vjerujem da postoji neshto mnogo vishe,van granica onoga shto chovjek zamishlja.
Ne vjerujem u podjelu raj/pakao, svijet nije crno-bijele boje.....
Uvijek postoje nijanse,zato ne znam shta je to tako jako shto moze obuzeti chovjeka...
Ako ce neko da vjeruje da je djavo ushao u njega poshtujem njegovo mishljanje... Pa svi smo razlichiti,ali zashto se ti isti ljudi ne zapitaju ako je to stvarno djavo kako ga oni mogu pobjediti? Kako se on njima dopushta,ako je tako mocan?

okianer
06-05-08, 11:06
nije u pitanju djavo,vec demoni,ali oni nisu usko vezani za hriscanstvo,postojali su mnogo ranije,da nekazemo tu su ko zna mozzda i prije nas..u pitanju su bica druge dimenzije,dakle djelimo isto energetsko ali ne i materijalno podrucje

Syb
06-05-08, 14:54
http://www.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk&feature=related

UZHAS!

explosion
06-05-08, 16:18
Koliko znam egzorcizam je zastupljen i u hriscanstvu. Djavo se istjeruje krstenjem.

Ne vjerujem u egzorcizam. Neki ljudi vjeruju da su epilepticari opsjednuti, mada vjerujem da su za to djelimicno krivi filmovi. Npr. u filmu "Egzorcizam Emili Rouz" je odlicno prikazan bas ovaj problem. Pa vjerujte, ne vjerujte! Moja kuma je vidjela epilepticni napad (jednog od tezih vidova ove bolesti) djevojke koju zna i danima nije smjela da zaspe bez upaljenog svijetla, strecala je od svega. Kaze da takav pogled nije u zivotu vidjela. I opisala je to ovim rijecima: "Kao da je djavo u nju usao". :)

Svakako zanimljiva tema!

DYLAN DOG
06-05-08, 18:17
Problem je u tome shto ne znam u shta da vjerujem... U porodici smo svi krshteni,poshtujemo obichaje... Ali ja ne vjerujem u Boga koji je ovako opisan po hrishcanskom vjerovanju. Vjerujem da postoji neshto mnogo vishe,van granica onoga shto chovjek zamishlja.
Ne vjerujem u podjelu raj/pakao, svijet nije crno-bijele boje.....
Uvijek postoje nijanse,zato ne znam shta je to tako jako shto moze obuzeti chovjeka...
Ako ce neko da vjeruje da je djavo ushao u njega poshtujem njegovo mishljanje... Pa svi smo razlichiti,ali zashto se ti isti ljudi ne zapitaju ako je to stvarno djavo kako ga oni mogu pobjediti? Kako se on njima dopushta,ako je tako mocan?

Draga Leptirich, stvarno mislim da si jako, jako pametna za svoje godine, da ćeš što vrijeme bude odmicalo sve više imati za reći i da će te sve veći broj ljudi željeti čuti, ali (ne ljuti se :)) još si mlada. Premlada.
Donijeće ti sam život situacije koje će biti crno-bijele. Ne kažem da nijanse ne postoje, itekako postoje, ali u najvažnijem pitanjima sve je crno-bijelo, sve se svede na proste izbore.
Kako ga mogu pobijediti? Pa ta religija (kao i sve uostalom) daje ti odgovor: čovjek je biće božije, i kad radi u cilju dobra a ne sumnja sam tvorac mu djela gradi. Zbog toga rijetki mogu biti egzorcisti, rijetki imaju čistu vjeru.
Uostalom, niko još nije (po svjedočenjima samih egzorcista) nije imao priliku uhvatiti se u koštac sa samim ''princom tame''. Obično je riječ o sitnim demonima, ono što muslimani nazivaju džiini...

DYLAN DOG
06-05-08, 18:40
Koliko znam egzorcizam je zastupljen i u hriscanstvu. Djavo se istjeruje krstenjem.

Ne vjerujem u egzorcizam. Neki ljudi vjeruju da su epilepticari opsjednuti, mada vjerujem da su za to djelimicno krivi filmovi. Npr. u filmu "Egzorcizam Emili Rouz" je odlicno prikazan bas ovaj problem. Pa vjerujte, ne vjerujte! Moja kuma je vidjela epilepticni napad (jednog od tezih vidova ove bolesti) djevojke koju zna i danima nije smjela da zaspe bez upaljenog svijetla, strecala je od svega. Kaze da takav pogled nije u zivotu vidjela. I opisala je to ovim rijecima: "Kao da je djavo u nju usao". :)

Svakako zanimljiva tema!
Zašto smo tako skloni da zanemarimo hiljade godina prakse religija, a sami smo stari najčešće po dvadeset i kusur godina?
Ja nisam pop, a od sveca sam daleko hiljadama svjetlosnih godina, obožavam nauku, posebno filosofiju i psihologiju, volim racionalnost i logička objašnjenja, nisam sujevjeran ali nikad nisam uspio naći snage u svom umu i duhu da poreknem ono što nisam vidio. Današnji ljudi to rade iz gordosti, iz puke potrebe da nešto kažu, da bar kreiraju nekakvu (makar i lošu) atmosferu, kad kreativno ništa ne mogu.
Natavno, ovo što sam te citirao ne znači da govorim o tebi, što i ne radim. Ovo je zbog odličnog zaključka o epilepsiji. Međutim, prije mnogo vjekova ljudi su zaključili šta se radi sa osobom koja ima napad epilepsije, kako joj se ukazuje prva pomoć. A egzorcizmi se obavljaju i danas...
Imao sam prilike lično da vidim napad epilepsije. Jeste strašno. Ali sam imao prilike i da čujem priče o vrhunskim ljekarima (konkretno priča vezana za Jekaterinesburg, Rusija) koji su tražili pomoć sveštenih lica za svoje pacjente ;)

explosion
06-05-08, 19:51
Postoji veliki broj vrsta epilepsije, nisam sigurna u broj, ali cini mi se da je 144. Nije ni bitno.
Bas o tome govori film. I dr i svestenici se pozivaju na egzorcizam, jer nikakav poznati lijek ne postoji. Ne umiju da objasne sta je. A zar nije najlakse neobjasnjivo objasniti natprirodnim?
Odgovor na prvo pitanje, iako se ne odnosi na mene:), je to sto nesto sto se hiljadama godina prije nas praktikovalo cesto bivalo opovrgnuto naukom.

A mozes li malo obrazloziti ovo:
"ali nikad nisam uspio naći snage u svom umu i duhu da poreknem ono što nisam vidio. Današnji ljudi to rade iz gordosti, iz puke potrebe da nešto kažu, da bar kreiraju nekakvu (makar i lošu) atmosferu, kad kreativno ništa ne mogu".

P.S. Obozavam filmove na ovu i slicne teme, o duhovima i djavolima, je li to znaci da ja negdje prikriveno vjerujem? :)

okianer
06-05-08, 19:54
sto se epilepsije tice,sticajem okolnositi sam se kao student uselila u stan gazde za koga sam kasnije saznala da boluje od epilepsije,na tezi nacin,dakle prisustvolala sam napadu,pomogla koliko je bilo u mojoj moci i nisam se iselila nego nastavila da zivim kod njega i da mu pomazem,i to nema nikakve veze sa demomnima..

DYLAN DOG
06-05-08, 22:31
A zar nije najlakse neobjasnjivo objasniti natprirodnim?
Slažemo se. Međutim, postoji još jedna lakša stvar, i nažalost svi mi je veoma često praktikujemo:
Za stvari koje nam nisu jasne i koje ničim objasniti ne možemo pravimo se da ne postoje, i po inerciji prema bilo kojem ponuđenom rješenju zauzimamo stav negacije. To je i češća i lakša stvar od ove koju si ti navela ;)
Ali, koliko god sebi važnosti pridavali, riječ je samo o retoričkoj negaciji jer (opet po logici:D) na ontološko postojanje nečega apsolutno ne utičemo time što ćemo mu dati ili uzeti ime...:)

Odgovor na prvo pitanje, iako se ne odnosi na mene:), je to sto nesto sto se hiljadama godina prije nas praktikovalo cesto bivalo opovrgnuto naukom.
A još češće (nažalost) nije...

A mozes li malo obrazloziti ovo:
"ali nikad nisam uspio naći snage u svom umu i duhu da poreknem ono što nisam vidio. Današnji ljudi to rade iz gordosti, iz puke potrebe da nešto kažu, da bar kreiraju nekakvu (makar i lošu) atmosferu, kad kreativno ništa ne mogu".
Jednostavno. Ljudi po svojoj prirodi imaju želju za kreacijom. To je zapisano u našem genetskom (ili kako ga već volite nazvati) kodu. Neki su to zvali ''Volja za moć'', neki nagonom za prduženje vrste, neki borbom Erosa i Tanatosa...itd., ali ga niko nikada nije porekao. Raspored činilaca u situacijama u kojima se nalazimo dalje sam implicira reakcije...

Batboy
06-05-08, 23:38
Mislim da većina ljudi koji su na bilo koji način proučavali egzorcizam.., išli tragom katekizma i proučavali dokaze na ovo nemaju odgovor... Alf-e.., na svaki dokaz na koji sam nailazio uvijek bi dolazili su neki novi koji bi bacili zrno sumnje na onaj prethodni, i tako u nedogled...

Siguran sam da će ''Egzorcizam.., DA ili NE'' dugo godina u budućnosti biti pitanje vjere... Kad god pomislim da je to čista fikcija.., marketinški trik ili nešto drugo.., sjetim se one; ''Najveća laž koju je đavo prodao ljudima je to da on ne postoji...''

Ipak je to pitanje vjere... ....

DYLAN DOG
06-05-08, 23:52
Ovo što ti govoriš je pitanje retoričkih kategorija, i tu se slažemo. Ali Bat, ne zaboravi da suštinski, ma kako je mi nazvali, pojava ostaje ono što jeste. Ontološki.
Zato ja ovdje ne mogu ni potvrditi ni poreći da li postoji egzorcizam. Međutim, upravo da li vjerujem u to je sasvim drugo pitanje. O tome sam uostalom i govorio.

explosion
07-05-08, 17:04
U pravu si, najlakse je reci da ne postoji. Ali, iako sam stavila smile, mislim da svi mi koji dodjemo na ovu temu, citamo o tome, gledamo filmove i sl. ipak vjerujemo, pa makar malo.
Ne samo egzorcizam, vec i dozivanje duhova, kontakt sa "drugom stranom" mi uvijek namece milion i jedno pitanje. Sva ispitivanja su ostala na opovrgavanju dokaza i to je to.

Alfe, nikako da povezem sa temom tvoju poslednju tvrdnju. Govoris o atmosferi u toku razgovora o ovoj temi? Ne bih rekla da ljudi govore da ne vjeruju samo iz razloga koji si ti naveo, ako sam te dobro razumjela.

Titanija
07-05-08, 17:08
Na ovu temu je zaista pisano previše, ali nikad dosta.Prije nego ozbiljnije pristupimo dedukciji, potrebno se bolje upoznati sa bitnim, pa je zgodno pročitati i ovo
http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/gk/egzorcizam1_7_2002.htm
Naravno da uvijek postoji mogućnost pogrešne procjene , o čemu svjedoči i ovo
http://chimaera.blog.hr/2006/06/1621184113/egzorcizam-i-onaj-famozni-slucaj.html
No , ipak odbaciti sve kao glupost, uz dječji smiješak, ne opravdava nikog od nas, svi smo odgovorni za sebe i svoju dušu, kao i za sve oko nas.
Možda neke od ovih riječi potaknu na dublje razmišljanje
http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/gk/egzorcizam2_7_2002.htm

explosion
07-05-08, 17:27
sto se epilepsije tice,sticajem okolnositi sam se kao student uselila u stan gazde za koga sam kasnije saznala da boluje od epilepsije,na tezi nacin,dakle prisustvolala sam napadu,pomogla koliko je bilo u mojoj moci i nisam se iselila nego nastavila da zivim kod njega i da mu pomazem,i to nema nikakve veze sa demomnima..
Pa nema, naravno. Ali cesto se povezuju jer osoba koja ima epilepticni napad se ponasa kao osoba koja je opsjednuta, zato pominjemo epilpsiju na ovoj temi. Doktori su dosta puta " dokaze o opsjednutosi" opovrgli dokazujuci da je u pitanju zapravo epilepsija.

explosion
07-05-08, 17:32
Na ovu temu je zaista pisano previše, ali nikad dosta.Prije nego ozbiljnije pristupimo dedukciji, potrebno se bolje upoznati sa bitnim, pa je zgodno pročitati i ovo
http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/gk/egzorcizam1_7_2002.htm
Naravno da uvijek postoji mogućnost pogrešne procjene , o čemu svjedoči i ovo
http://chimaera.blog.hr/2006/06/1621184113/egzorcizam-i-onaj-famozni-slucaj.html
No , ipak odbaciti sve kao glupost, uz dječji smiješak, ne opravdava nikog od nas, svi smo odgovorni za sebe i svoju dušu, kao i za sve oko nas.
Možda neke od ovih riječi potaknu na dublje razmišljanje
http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/gk/egzorcizam2_7_2002.htm

Da, da, evo drugi tekst bas govori o Emili Rouz, pa vas ja opet nagovaram da uzmete taj film, radjen po istinitom dogadjaju!

DYLAN DOG
08-05-08, 02:32
Alfe, nikako da povezem sa temom tvoju poslednju tvrdnju. Govoris o atmosferi u toku razgovora o ovoj temi? Ne bih rekla da ljudi govore da ne vjeruju samo iz razloga koji si ti naveo, ako sam te dobro razumjela.

Možda na prvi pogled i nije bilo vezano konkretno za ovu temu, ali govorim o tome da su sve naše akcije sinhronizovani odraz naših stavova, emocija i razmišljanja, ma kako ponekad haotično to izgledalo. Ovo je opšta i svakako opširna konstatacija, ali je istinita. Ne upuštam se u detalje da BAŠ ne odem offtopic, ali uvijek sam raspoložen da nastavimo priču na psihologiji.
Evo izjasniću se:
Uprkos mojim stavovima koji teže racionalnosti (i po mogućnosti empirijskim dokazima) vjerujem u ovu pojavu. Slažem se da je često dolazilo do namjerne iili nenamjerne zamjene teza i grešaka, ali postojali su slučajevi (i još uvijek postoje) koji su kao ''terapiju'' zahtijevali baš egzorcizam.

''U zvijezde me vuku sluge,
Begemot, Ašmedaj, Abadona
O, o-o, tko će shvatiti to...'' :D:D:D

explosion
08-05-08, 18:18
Možda na prvi pogled i nije bilo vezano konkretno za ovu temu, ali govorim o tome da su sve naše akcije sinhronizovani odraz naših stavova, emocija i razmišljanja, ma kako ponekad haotično to izgledalo. Ovo je opšta i svakako opširna konstatacija, ali je istinita. Ne upuštam se u detalje da BAŠ ne odem offtopic, ali uvijek sam raspoložen da nastavimo priču na psihologiji.
Evo izjasniću se:
Uprkos mojim stavovima koji teže racionalnosti (i po mogućnosti empirijskim dokazima) vjerujem u ovu pojavu. Slažem se da je često dolazilo do namjerne iili nenamjerne zamjene teza i grešaka, ali postojali su slučajevi (i još uvijek postoje) koji su kao ''terapiju'' zahtijevali baš egzorcizam.

''U zvijezde me vuku sluge,
Begemot, Ašmedaj, Abadona
O, o-o, tko će shvatiti to...'' :D:D:D

Dobro. Da podjemo od pretpostavke da demoni postoje (postavlja se pitanje sta su demoni, ali necemo sad da sirimo temu toliko, a mozemo :D), znaci oni su opsjeli dushu i treba ih izbaciti odatle. Znaci, vjerujes da neko lice moze komunicirati sa demonima u nama? Vjerujes da oni mogu biti istjerani?

DYLAN DOG
08-05-08, 18:25
Dobro. Da podjemo od pretpostavke da demoni postoje (postavlja se pitanje sta su demoni, ali necemo sad da sirimo temu toliko, a mozemo :D), znaci oni su opsjeli dushu i treba ih izbaciti odatle. Znaci, vjerujes da neko lice moze komunicirati sa demonima u nama? Vjerujes da oni mogu biti istjerani?

Naravno. Ovo je ipak ''naš teren''.

explosion
08-05-08, 18:29
Ovaj odgovor me tjera da te pitam: sta su demoni?

DYLAN DOG
08-05-08, 18:33
Bića stvorena od Boga, baš kao mi, koja ispunjavaju svoju svrhu prema božijoj promisli, baš kao mi. E sad, zašto većina ne vjeruje pitanje je ljudske ograničenosti materijalnim, a ponekad i neiskustva (to je onaj srećni slučaj ;))
Ovo ''naš teren'' odnosi se na to da oni ipak posjećuju nas u našem svijetu, gdje je nama znatno lakše.
Možda u njihovom oni istjeruju čovjeka? :D:D:D

explosion
08-05-08, 18:43
Hm, interesantno. :)
Znaci, oni su na nasem terenu, a mi smo im ravnopravni jer smo Bozija kreacija, odnosno nadmocniji, samim tim sto ih mozemo istjerati?
Ima li kakav ritual istjerivanja ljudi, ima dosta kandidata. :D

DYLAN DOG
08-05-08, 18:53
Tako to opisuju sveštenici koji su imali prilike učestvovati u obredu.

P.S. Da neko ne pomisli da sam ja imao kakva iskustva :D

explosion
08-05-08, 18:55
To je trebalo da bude sledece pitanje! :D
Ok, nemam vise pitanja! :)

DYLAN DOG
08-05-08, 19:03
Uprkos svemu što kažu, ja bih volio da sam imao... ;)

explosion
08-05-08, 19:08
"Pu, pu, aj` u vodu!" Ovo je egzorcizam na domaci nacin, poznat iz nekog starog naseg filma. :D :D :D

DYLAN DOG
08-05-08, 19:22
La illahe il'Allah...

explosion
08-05-08, 19:24
Molim? :D

DYLAN DOG
08-05-08, 19:26
''Nema Boga osim Boga''

milenaaaa
14-05-08, 00:28
ma sta je ovo?
prvi put cujem za taj egocentrizam kako li vec..
nesto mi je sve to cudno....

p.s egorcizam..
ocaj ne mogu odgledat nijedan video do kraja..pix

Predator
14-05-08, 22:44
Nema boga kako ga religija prestavlja, sve sto postoji je bog, dio boga. Postoje bica, pozitivna i negativna. Negativna napadaju i opsijedaju ona bica koja nisu svijesna i uglavno vijeruju u neku religiju i to ovim neg. bicima omogucava lak napad na te osobe.
Religiska lica koja se bore protiv njih su dosta psihicki jaca od zrtava i toliko vijeruju u svoju religiju da svojom vijerom i ubijedjenjem pobijedjuju, bez obzira dali je ta vjera tacna ili ne, on sam stvara svojim ubjedjenjem jak napad na to neg bice i time ga istjeruje i tjela zrtve.
Svako ljucko bice koje je svijesno i jako, svojom jakom vijerom vremenski moze ostvariti svoje zelje, ne religiskom vjerom nego vijerom u svoje zelje i mogucnosti.

Zato vas religije ubijedjuju da vijerujete u boga, da bi ga sami svojom vjerom na svoj nacin sami sebi realizovali, ne zato sto postoji nego zato sto vi vijerujete i zato sto imate moc da svoju vijeru i zelju ucinite realnom, vi to neznate ali oni sto vode religiju znaju i narod koriste kao igracku, njihovim mocima kojih nisu svijesni ubjedjuju da postoji nesto sto ce oni sebi realizovati a da nece biti svijesni da su oni sami uzrok tome i tako ce biti nasamareni.

Postoje mnoga bica koja nama nisu vidljiva, ako nas napadnu ili opsijednu ne znaci da su demoni ili djavoli i ko zna kakvi su im razlozi a jedno je sigurno, zrtva je slaba i nesvijesna.

Postanite svijesni sebe i svojih moci, tragajte za istinom i oslobodicete se kontrole i manipulacije koja se svakodnevno desava.

Toliko za sada :wink3:

explosion
15-05-08, 09:55
Hvala na otvaranju ociju :D A kakve to veze ima sa egzorcizmom? ;) Znaci li ovo da ne vjerujes u gore pomenuti:), ali si to malo opsirnije rekao? :D

DYLAN DOG
15-05-08, 11:58
Nema boga kako ga religija prestavlja, sve sto postoji je bog, dio boga. Postoje bica, pozitivna i negativna. Negativna napadaju i opsijedaju ona bica koja nisu svijesna i uglavno vijeruju u neku religiju i to ovim neg. bicima omogucava lak napad na te osobe.
Religiska lica koja se bore protiv njih su dosta psihicki jaca od zrtava i toliko vijeruju u svoju religiju da svojom vijerom i ubijedjenjem pobijedjuju, bez obzira dali je ta vjera tacna ili ne, on sam stvara svojim ubjedjenjem jak napad na to neg bice i time ga istjeruje i tjela zrtve.
Svako ljucko bice koje je svijesno i jako, svojom jakom vijerom vremenski moze ostvariti svoje zelje, ne religiskom vjerom nego vijerom u svoje zelje i mogucnosti.

Zato vas religije ubijedjuju da vijerujete u boga, da bi ga sami svojom vjerom na svoj nacin sami sebi realizovali, ne zato sto postoji nego zato sto vi vijerujete i zato sto imate moc da svoju vijeru i zelju ucinite realnom, vi to neznate ali oni sto vode religiju znaju i narod koriste kao igracku, njihovim mocima kojih nisu svijesni ubjedjuju da postoji nesto sto ce oni sebi realizovati a da nece biti svijesni da su oni sami uzrok tome i tako ce biti nasamareni.

Postoje mnoga bica koja nama nisu vidljiva, ako nas napadnu ili opsijednu ne znaci da su demoni ili djavoli i ko zna kakvi su im razlozi a jedno je sigurno, zrtva je slaba i nesvijesna.

Postanite svijesni sebe i svojih moci, tragajte za istinom i oslobodicete se kontrole i manipulacije koja se svakodnevno desava.

Toliko za sada :wink3:

Kastaneda, jes' to ti? :D

Predator
15-05-08, 12:17
Hvala na otvaranju ociju :D A kakve to veze ima sa egzorcizmom? ;) Znaci li ovo da ne vjerujes u gore pomenuti:), ali si to malo opsirnije rekao? :D
Objasnio sam kako neke stvari funkcionisu
Kastaneda, jes' to ti? :D

Nisam, a i neznam ga

DYLAN DOG
15-05-08, 12:26
Nešto slično priča i Karlos Kastaneda... Međutim, postavlja se pitanje ko je stvorio ta bića?

dshadow
15-05-08, 15:08
A ko je stvorio nas?

FORMICA
15-05-08, 16:21
Samo je jedan tvorac svega i svačega pod na i nad Zemljom :)

okianer
15-05-08, 18:30
Nešto slično priča i Karlos Kastaneda... Međutim, postavlja se pitanje ko je stvorio ta bića?
...jos nisam citala kastanedu..hm..

"bica " ima mnogo vise ngeo sto mozete da zamislite,i to mnogo razlicitih u oblicima,imena aveti,utvare,sablasti demoni,gargoji,duhovi,nisu jedno ime za baba rogu nego razliciti nazivi razlicitih bica koje kao sto sam vec pominjala djele sa nama istu materijalnu ali ne recimo energetsku dimenziju...

...neki nazvani, elementali ,mogu se odredjenim magiskim obredima stvoriti,ali veliki propust prave amateri koji njima ne mogu vladati pa se i oni ukljucuju u horde gore navedenih jer poslije odradjenog ili ne odradjenog zadatka nisu unisteni...

...pa duse mrtvih,onih umrlih nasilnom smcu,ili onih koji se nisu pomirili sa istom...

itd...

...a nama ostaje samo :brucelee:

Predator
15-05-08, 20:39
Ne zivimo svi u istom realitetu, zato ih mi ne mozemo vidjeti a i nismo toliko svijesni i fizicki razvijeni da bi mogli vidjeti te realitete. Samo sto to religija odma u svoju korist preokrece i ljudima mozak ispira i u pogresno ih navodi i uci, nije ni cudo onda kad neko postane zaposijednut, kad nije svijestan i pogresno vijeruje.

explosion
16-05-08, 11:07
Stvarno mislis da je religija toliko zlo? Zar ne mislis da zavisi od mentalnog i duhovnog sklopa "primaoca" kako ce religija djelovati? I zar ne mislis da religija ima mnogo vise prednosti nego mana, iako je neminovno da ima toga o cemu ti pricas?

Predator
16-05-08, 14:19
Ne mislim da je zlo, ali iskoriscava ljude na jedan los nacin i ubjedjuje ih u pogresno vijerovanje od kojeg oni imaju veliki profit a mi i dalje ostajemo ovce. Biblija je 30% istina 70% laz, i sa tom istinom nas ubjedjuju u laz. Da znas sta ja znam, sve bi ti bilo jasno.
Film ZEITGEIST (http://zeitgeistmovie.com/) donekle govori o nekim stvarima i manipulaciji religije, a to je samo dijelic istine :)

okianer
16-05-08, 15:16
ok..predator...i onda sta dalje..
...da li nastaviti zivot ne pitajuci se..
...da li se pitati i pokusavati promjeniti nepromjenjljivo..
...da li se pitati i shavtati svjet oko sebe kao konstantu na koju se ne moze uticati..
..ili imas bolji plan..

i jedno pitanje..
kad dodje jedan koji predvodi drugih sedam koji su nacini za odbranu i cijim hordama mislis da oni pripadaju..(meni najvise lici na "drementosa" ili kako li ga vec u harry potteru nazivaju...a mislim da se bavi istim hobijem,ha ha ha)...

Predator
16-05-08, 21:32
Dusa je bitna, zivoti su lekcije za dusu, kroz zivote dusa se bogati iskustvom i znanjem. Nase tijelo, nasa DNK je osakacena Junk DNK (http://en.wikipedia.org/wiki/Junk_DNA) i to nam ne omogucava sjecanje na prosle zivote, tek nakon smrti se polako pocinjemo sjecati svega. Dusa se krece ka jednom cilju a to je sjedinjenjem sa jednim ili bogom, sve sto postoji. Taj put je dugacak, pocinje se od najprimitivnijeg oblika pa do nama nepoznatih bica - realiteta. Da bi covijek tj njegova dusa napredovala, covijek mora da bude svijestan svoje realnosti i drugih realnosti koje ga okruzuju a religija ga u tome sprecava cak ga u suprotnom pravcu vodi. Oni koji su osnovali religiju i oni koji su omogucili da ljudi povijeruju u to, oni ne zele da se mi duhovno razvijemo, jer nas zele bas ovdije u ovom realitetu, jer im trebamo.

okianer
16-05-08, 22:19
a sta sa onima koji se ne uklapaju u sistem religija opijum za mase...a vide sto se ne vidi..heh..
nevazno...odosmo u offtopic...

Predator
16-05-08, 23:38
...a vide sto se ne vidi...

na sta mislis

FORMICA
17-05-08, 00:03
Predatore ono što si napisao je suva istina. A iskreno lažave popove ne mogu smisliti. Samo da napomenem među njima ima zaista zapanjujućih osoba, na žalost malo.

okianer
17-05-08, 07:53
na sta mislis

pa na primer ko ima pojacan snezibilitet,pa se ponekad ocese o onu stranu:D

Last_Insight
20-05-08, 18:52
evo da i ja nesto napisem na ovu temu.

inace sam dosta hipersenzitivan i na dodir zaista vidim slike kada upoznam nekog čovjeka, a dugo sam se i bavio astrologijom.

mogu reci da zaista imal ljudi koje kad sam dodirnuo doslovno sam vidio u mislima jednu ogromnu sjenu i jezu što možete tumačiti kao opsjednuće.

međutim nije to sve istoga ranga. nije isti demon Mastema i Memphisto. Dakle ima više razina. Ali zaista je jako malo ljudi koje je opsjeo sam Lucifer.

Takvi ljudi su iznimne inteligencije , komunikacije i šarma i iz toga razloga su đavlu interesantni.

DYLAN DOG
20-05-08, 20:33
Takvi ljudi su iznimne inteligencije , komunikacije i šarma i iz toga razloga su đavlu interesantni.
A ja idem po ljekarske savjete... Dakle, to je meni problem?:D;)

Predator
20-05-08, 23:34

Nema Djavola kao sto nema Djeda mraza, ali djeca to neznaju.

FORMICA
21-05-08, 13:58
Rogati, grdni, repati stvor sa krilima slijepog miša zaista ne postoji. Naravno da ne postoje ni drugi entiteti koje zamišljaju popovi i crkva. Barem ne tako kako ih ona zamišlja. Međutim da postoje druge stvari to sigurno. Ponekad se zaista zapitam na čijoj se strani zapravo crkva, Izgleda najprije na svojoj. Postoje i pokvarenjaci i prevaranti i dobri i loši ali oni uopšte nijesu takvi kakvi se zamišljaju, pa se čovjek može naći u vrlo gadnoj situaciji vjerujući tim pogrešnim predstavama.

Last_Insight
21-05-08, 14:22
hajdemo ipak ozbiljno pristupiti temi :)

Homer
21-05-08, 14:26
Rogati, grdni, repati stvor sa krilima slijepog miša zaista ne postoji.

E, ne znaš ti moju taštu! :D

FORMICA
21-05-08, 19:39
Homere pobratime vidiš ponekad zaboravim na ono ispred nosa. Tačno izuzimajući vrstu tašti koje su ipak u 3D ali im se uticaj proširuje na sve denzitete.
Zapravo taj lažavi prevarant zaista postoji ali nije ni rogat ni repat. Zapravo ti se učini vrlo simpatičan i siguran budi mnoge uspije prevariti. Kad sam skinuo opredijeljenje za njega rastali smo se bez grke uz njegovo obećanje da se neće petljati sa mnom i svim mojima što se odnosi i na Crnogorce. Radi se o opredijeljenju. Nema rogatih koji kuvaju ljude to su gluposti ali ima puno vrlo pokvarenog svijeta odnosno onih koji su se opredijelili za laž i prevaru. Njih ne volim i oni mi se sklanjaju sa očiju.

DYLAN DOG
22-05-08, 18:10
Zapravo taj lažavi prevarant zaista postoji ali nije ni rogat ni repat.
Da li možete malo detaljnije? O cojelom događaju, kako ste došli u situaciju da se opredijelite, kakva je njegova stvarna uloga i moć?

okianer
22-05-08, 21:06
Nema Djavola kao sto nema Djeda mraza, ali djeca to neznaju.

upravo tako nekako...

...a kako stvari funkcionisu,hm...gledala sam ovih dana ruski film "nocna straza"...po njemu se ljude djele na ljude i one "druge" koji imaju recimo "neke" moci...a oni se djele na svjetlo i tamu...

i naravno sistem je isti,oni visi na ljestvici vrbuju one nize,za tamu ili za svjetlo...e tako je i u stvarnosti...

FORMICA
22-05-08, 21:53
Da li možete malo detaljnije? O cojelom događaju, kako ste došli u situaciju da se opredijelite, kakva je njegova stvarna uloga i moć?

Kad sam prvi put izašao iz tijela zapravo i nijesam znao đe sam. Bilo mi je čudno da se osjećam vrlo sigurno i prijatno i ako sam se nalazio u potpuno crnom praznom prostoru i ništa oko sebe nit sam vidio nit sam mogao dotaći. Uskoro sam otkrio da mogu da pravim sve što mi pane na pamet pa sam pravio oblike i boje. To mi je bilo zanimljivo i na to mjesto sam volio dolaziti. Uskoro sam osjetio da me neko posmatra ali nijesam mogao nikoga vidjeti. Stalno je bio tu kad god dođem i poslije nekoliko desetina puta sam mu se obratio što je bila greška kako sam poslije vidio. Možda da sam ga puštio da se on prvi obrati bih bio u prednosti, ovako je on bio u prednosti. Kad sam mu se oratio pojavio se. Izgledao je normalno samo crvenkaste boje. Lijepo smo se ispričali i ja sam ga zavoljeo. Umio je da pravi prelijepe boje. Puno smo se družili i baš smo bili pravi drugovi, dok on nije počeo sa pitanjima. Ja sam mu sve ispričao ko sam đe sam i ostalo mada sam imao utisak da on sve to zna. Ako bih ja njega nešto pitao ili je vješto izbjegavao odgovor ili davao neke odgovore koje sam već znao. Onda je počeo da me pita kako je sve nastalo i kakav je početak bio svega. Jaa sam mu govorio ono što sam znao. Onda je počeo da pita za knjigu i kako je ona puna laži. Rekao sam mu da ne umijem da čitam i da me boli K**** za neke tamo knjige. Mada me to poslije zainteresovalo tako da danas volim da čitam sve knjige. Stalno me nagovarao da budem njegov drug i kako će nam biti lijepo kako je sa njim svakom lijepo, ba će me štititi i obezbijediti svo bogatstvo svijeta i da mogu da biram što ću da budem da će on sve učinjeti da to tako i bude. Naučio me kako da slišam životinje i ptice i vjetrove i kako da prepoznajem znake prirode. Obećavao zlato i svu vlast na svijetu. Ja sam znao da to nije u redu i da se to tako ne radi. Na kraju mi je pokazao jedno mjesto koje je ličilo na pustinju i jedan put preko nje. Na sredini te pustinje je bio polusrušeni zid i jedan prolaz sa lukom iznad. U početku mi je rekao samo da prođem kroz taj prolaz i imaću sve što poželim. Naravno da nijesam htio. Tad sam se i naljuti na njega što me ćera. Tad se pojavio moj pratilac prvi put i rekao mi da ne prolazim kroz prolaz. Onaj je bio sve agresivniji osjećao sam užas i strah nevjerovatne. Kad nije uspio užasom i strahom počeo je sa prezirom. Na kraju sam se uvijao kao crv pred njim. Možeš li zamisliti da ti se svaka ćelija zamrzne od straha i užasa. Ni tad nijesam htio proći iz inata već. Mogo me smrviti i ne bih prošao. Ovo se događalo mjesecima svake noći. Stvarno mi se nije mililo trepnuti a kamo li zažmuriti jer se odmah nađem pred tim govnom. I zadnji put slučajno kroz prolaz viđeh jedan kamen fantastične upravo prave crvene boje. Znam da sam taj kamen tražio kroz nekoliko života i nijesam puno razmišljao nego sam potrčao da ga uzmem. Aliu kad sam prošao kroz prolaz kamen je bio obočan a ono govno se smijalo i vrijeđalo me kako sam slabić i nesposoban nizašto i da sam morao na kraju prići njemu i da će me nagraditi kako i zaslužujem. Ja sam mu opsovo majku ali je bilo kasno. Poslije me ubilo trista jada da poništim to opredijeljenje. Dok nijesam poništio opredijeljenje bilo je tačno onako kako je on govorio. Više nije jer nijesam njegov.:hypocrite1:

DYLAN DOG
22-05-08, 23:03
A, oprostite ako mnogo pitam, kako ste se oslobodili?
Za sad samo mogu reći da, ako se ljudi ostave predrasuda (koje su svojstvene većini ljudi, nebitno iz kojeg razloga), ovo što ste ispričali može da zvuči jako logično. Pogotovo uz opis emocija koji ste dali.
Mislim, pošto nisam lično doživio ne mogu u potpunosti shvatiti, ali isto tako kako bih mogao demantovati? Kojim argumentima?
Zbog toga me i jako zanima priča, zato vas i pitam.

Last_Insight
23-05-08, 18:59
ja sam nebrojeno puta imao astralnu projekciju no to krece od lucidnog sna.

navesti cu sutra sad idem van malo se :D naliti :D

FORMICA
23-05-08, 23:17
A, oprostite ako mnogo pitam, kako ste se oslobodili?
Za sad samo mogu reći da, ako se ljudi ostave predrasuda (koje su svojstvene većini ljudi, nebitno iz kojeg razloga), ovo što ste ispričali može da zvuči jako logično. Pogotovo uz opis emocija koji ste dali.
Mislim, pošto nisam lično doživio ne mogu u potpunosti shvatiti, ali isto tako kako bih mogao demantovati? Kojim argumentima?
Zbog toga me i jako zanima priča, zato vas i pitam.

Ne moraš persirati:cheezy:

Pa pošto me slagao opredijeljenje nema vrijednosti, tako sam ja mislio ali svi koje sam pitao su mi rekli da je opredijeljenje opredijeljenje i nije važno kako se došlo do toga. Ja se sa tim nijesam složio i onda sam krenuo da tražim glavnog šefa da se žalim ali mi niko nije mogao reći đe je on i kako ga mogu naći. Onda mi je palo na pamet da obilazim svjetove i skupljam znanje pa će iz toga doći odgovor. Obišao sam na hiljade svjetova i pokupio njihova znanja ali džabe. Kad sam pitao pratioca koliko još svjetova imam obići samo u našoj galaksiji izračunao sam da mi trebaju dva života pa sam batalio ćoravi posao. Morao sam otići kod nekog koji zna đe ću naći najvažnijeg. Do njega nijesam mogao doći običnim putem jer je prolaz bio zabranjen ali sam uspio proći tog stražara po cijenu strašne patnje. Dozvolio sam da mi se raspane svijest što je strašno neprijatan osjećaj. Valjda je moja spremnost da osjetim tu patnju opredijelila odgovorne da me propuste. U kratkom jedan me starac sa tog svijeta (mislim da je bio viši denzitet od ovog našeg jer u cijelom svemiru postoji samo taj jedan svijet da ja znam) me je naučio kako se izlazi iz svemira jer u ovom svemiru nije njegov tvorac. Prvo moraš otići izvan prostoras u kojem su zvijezde i materija. Granica do koje me pratio moj pratilac je bila granica do koje se mogao vidjeti materijalni dio svemira kao jedna svijetla tačka. Odatle se on vratio nazad a ja sam sam krenuo dalje. Dalje nema ništa samo mrak i praznina. Bilo me strah da ne zalutam odnosno da se ne vrtim u krug ali sam ubrzo otkrio da je taj prostor blago "nagnut" pa sam po tome mogao tačno da odredim pravac. Morao sam proći taj prazni prostor koji nije bio manji od prijethodno pređenog puta. Išao sam najvećom brzinom ne znajući na što ću nalećeti. Onaj stari me je upozorio da moram usporiti pred prvom granicom ali je ja nijesam vidio pa sam proletio kroz nju i uletio u sivi prostor u kojem su bile neke strune koje su meni ličile na jegulje. Te strune imaju priličnu inteligenciju i skupe se oko svega što uđe u njihov prostor i oduzimaju mu energiju tako da vrlo brzo staneš. Ako se koprcaš one se skupljaju oko tebe i kao da isisavaju snagu iz tebe. Trebaš biti potpuno miran čak ne smiješ pokazivati ni znakove razmišljanja i kad se potpuno umiriš te strune se vrate nazad na svoja mjesta. Onda se možeš vrlo polagano kretati bez pokazivanja energije i misli. Dosta teško za izvođenje. Ipak me je onaj stari dobro naučio pa sam se polagano vratio nazad i izašao iz tog prostora. Tuda ne može ništa proći. Ali me stari naučio da polako prođem granicu koja je crne boje i prije nego uđem u sivi prostor tanku membrabu te granice polako razvlačim i pravim tunel na taj način one strune ne mogu ući u tunel jer je njima zabranjeno da prolaze tu tanku memranu. Te strune stalno nešto mrmljaju i prenose podatke tako da svaka struna zna što se događa oko cijelog svemira. To mrmljanje je vrlo razdražljivo i vrlo je teško ostati miran. Poslije sam se navikao i slušao sam ih što pričaju. Nekoliko puta mi umalo nijesu srušili tunel kad su neki drugi pokušavali da prođu kroz taj sivi prostor. Onda se sve ove zalete put tamo i cijeli taj prostor se uskovitla. Ne znam tačno a čini mi se da sam morao dolaziti nekoliko stotina puta dok nijesam napravio tunel kroz taj prostor. Na kraju su me i strune prepoznavale pa kad god bih se pojavi odjekivalo je kroz prostor "evo ga opet onaj što pravi tunel, ajdemo da ga zdrobim, a druge bi rekle ne možemo proći ali mu možemo tunel pokidat pa će biti zarobljen. Ja sam ih morao odobrovoljavati finim pričama ali sve vrijeme nijesam smio praviti niti nagle poteze niti razmišljati nego sam morao biti potpuno miran. Na kraju su se navikli na mene pa su me ostavili na miru. Jedva sam iščekao da prođem kroz taj prostor. I onda sam stigao do potpuno glatke crne površine nezamislive tvrdoće Kucnuo sam u nju i ona je odzvonila pa su se strune uznemirile. Morao sam ostati miran. Bio sam očajan jer nijesam znao što dalje treba činjeti. Onda sam se sjetio da mi je stari rekao da posmatram površinu. I zaista primjetio sam kao neke zlataste jedva primjetne odsjaje. Gledao sam u njih dok odjednom nijesam primjetio pravilnost u tom zlatastom bljeskanju. Tad se odjednom pojavila zlatna mreža. Kad se pritisne na tu mrežu onda se ploče pomaknu i možeš izaći iz svemira. Prvo sam osjetio svježinu i čistoću. Nešto savršeno. Onda sam polako počeo uočavati detalje. Nalazio sam se na jednoj peskrajnoj ploči Onda sam primjetio okolo stubove ogromne veličine i shvatio sam da se i ja nalazim na jednom takvom stubu. Onda sam uočio neke oblake između stubova kako se lagano kreću i na jednom stubu sam primjetio rupu oko koje sa skupilo dvanaestak tih oblaka. Onda sam viknuo i pitao ih što to čine. Jedan oblak je okrenuo oko prema meni. Ljudi moji kako sam se prestravio Bio je to pogled toliko strane ogromne inteligencije da sam ostao zapanjen. Odmah sam se povukao nazad i pri tom povlačenu sam primjetio prema "gore" predivni odsjaj najčljepše zelene boje i odmah sam shvatio da sam vidio bezkrajno dalek odsjaj pravog i jedinog Boga. Odlučio sam da se svakako vratim i odem kod njega ali sam prvo morao zavarati tragove. Munjeviti sam se vratio na zemlju ali sam ojetio da je nešto ušlo u svemir nešto potpuno strano i fantastično moćno. Džabe sam slao poruke po drugim svjetovima da zavaram trag. Ono me našlo odmah. Osjećao sam ga i bio sam potpuno bespomoćan. Htio sam ostvariti plan koji sam još mnogo ranije pripremio za trenutak kad se dogodi nešto nepredviđeno a sastojao se u tome da sve ljude naučim kako se postaje svjestan. To je vrlo prosto samo pokažeš jednom a on prenese drugom i u trenu svi ljudi na Zemlji postaju svjesni. Već sam izabrao prvog čovjeka kad je odjednom zgrmjelo NE. Mislio sam da zvijezde padaju a zapravo je to bilo ono što je došlo za mnom. Ličilo je na nebo puno zvijezda mad znaš da nijesu ni zvijezde niti nebo. U tom ne su postojali svi razlozi da ne ostvarim svoj plan. U trenu sam vidio cijeli plan sa ljudskom vrstom i bilo mi je jasno da se ništa ne smije mijenjati. Onda me je pitao zašto i u tom pitanju su se nalazili svi razlozi zašto sam uopšte izlazio napolje. Onda je on pozvao moga pratioca i onoga lažova. Prvi je pričao lažov. Čim se pojavio počeo je sa grajo "Imamo dogovor" "Imamo dogovor". Ja sam mu opsovo i oca i majku i rekao da laže. Pratilac mi je rekao da ćutim i da klemknem. Ja nijesam htio klečati. Onda je pratilac ispričao sve i na kraju je mene pitao. I ja sam mu sve ispričao kako je bilo. Onda se on promjenio i pitao me posprdno smijem li ga pogledati. Znao sam da ne smijem ali iz inatasam uspio naćerati sebe da ga pogledam. Bio je svjetlost koja razara sve. Kad sam ga vidio fizički sam odletio kroz vazduh nekoliko metar i našao se na gomili drva. Onda se svijetlo pretvorilo u zlatni oblak u kojem se nalazio neki mladi čojek a onj je rekao tvoj je. Misleći da sam ja prešao kod tog novog. Čovjek je pružio ruku prema meni i ja sam osjetio toliku ljubav da me je bilo neizmjerno sram jer nijesam zaslužio toliko praštanja i ljubavi. Onda mi je taj zlatni čovjek sve ispričao a ja sam ga zamolio da budem uz njega što je on prihvatio. I onda su sva trojica otišli. Onaj crveni lažov je još ostao samnom i nagovarao me da ga zamjenim a ja sam murekao da ne mogu biti toliko govno kao on i da me ostavi na miru i mene i sve moje a da će mo se viđeti kad završim ovaj život. I oćemo sigurno ali će se nešto morati mijenjati ja mu jemac.

explosion
24-05-08, 14:18
Izvor: Beta
Njemačka uvozi poljske istjerivače đavola

Deficitarno zanimanje u Njemačkoj postali su, izgleda, i istjerivači đavola, a pošto se naprasno povećao broj Njemaca uvjerenih da su opsjednuti đavolom, katolička crkva morala je da počne uvoziti egzorciste iz Poljske.

"Samo tokom prošle godine prijavilo nam se 350 ljudi koji su tražili da im pošaljemo istjerivača đavola pošto su ih opsjele zle sile", kazao je za jučerašnje izdanje poljskog lista Polska sveštenik Jerg Miler, odgovoran u katoličkoj crkvi za egzorcizam.

Iako i sama crkva priznaje da veliku većinu navodno opsjednutih đavolom čine ljudi sa običnim psihičkim problemima, Miler je upozorio da preostaje bar 10 odsto onih kojima psihijatar ne pomaže, tako da su im molitve i egzorcist neophodni.

U Poljskoj egzorcisti imaju dugu i još živu tradiciju a kvalifikaciju da istjeruje đavola ima u poljskoj katoličkoj crkvi čak nekoliko desetina sveštenika.

U vrijeme prethodne poljske vlade, do jeseni prošle godine, u kojoj je ministar prosvjete bio Roman Gjertih, lider ultraktoličke nacionalističke Lige poljskih porodica, čak su i za učitelje organizovani specijalni kursevi kako da prepoznaju učenika opsjednutog đavolom.

Da pomogne susjedima Njemcima poljski egzorcist Andžej Trojanjski čak planira da otvori u Počernjinu na granici sa Njemačkom specijalni centar gdje bi opsjednuti đavolom i iz Poljske i iz Njemačke dobili kvalifikovanu od Vatikana odobrenu pomoć.

DYLAN DOG
25-05-08, 06:17
Prvo, veliko hvala na opširnom (iako bih volio pročitati mnoooooogo više:)) odgovoru.

Ne moraš persirati
Zaista moram.:)
Imao sam Vas čast upozanti i vidjeti da ste stariji od mene, a to mi po vaspitanju nalaže da vas moram poštovati. Ali, to svakako nije jedini razlog ;)
Vaša priča je toliko fantastična da bi vjerovatno bili potrebni dani i dani živog razgovora da bi sve uspjeli lijepo i potanko objasniti, da sve bude bar razumu retorički razumljivo (iako mislim da stvari i pojave nijesu nikad 100% razumljive dok se ne dožive). I sve kada bih želio da Vas demantujem (a želim samo da čujem još, koliko god ste raspoloženi da pišete :)) ne bih mogao skupiti ni jedan jedini dokaz, prije svega zbog toga što sam mišljenja da je naša svijest dok živimo smještena i vezana za retoričku ravan koja je jako nesavršena.
Iz istog razloga (nedostatak iskustva) naravno ne mogu garantovati ni da je priča tačna, ali mi nešto (a neka ostali po svom shvatanju to nešto nazovu imenom koje im odgovara) kazuje da jeste.
Moram Vas pitati, da li mislite da je Isus bio baš ono za što ga Hrošćanstvo smatra, da li je bio ono što (po Bibliji) je govorio da jeste; sin Božiji?

DYLAN DOG
25-05-08, 06:22
Čak bih Vam predložio da, ako ste raspoloženi, naravno, otvorite posebnu temu na kojoj ćete nam pisati o svemu što ste doživjeli.
Znam da je to težak posao, da ste na dosta tema po malo pisali o svemu, ali mislim da nisam jedini koji bi to jako volio.

Predator
25-05-08, 11:09
Moram Vas pitati, da li mislite da je Isus bio baš ono za što ga Hrošćanstvo smatra, da li je bio ono što (po Bibliji) je govorio da jeste; sin Božiji?

Svi smo mi dijeca bozija, biblija ga pogresno prestavlja, manipulacija, skrivanje istine. Toliko od mene na postavljenom pitanju. Morao sam odgovorit.
I mene interesuje formicin odgovor.

FORMICA
25-05-08, 13:26
Ne mogu to tako reći. Izgleda da je on sami Bog. Ali naj važnije od svega jeste da Bog kojega mi smatramo jedinim tvorcem svega i svačega, što on zaista i jeste, i koji je potpuno neshvatljiv ne samo nama ljudima nego ni nikome koga sam pitao, uopšte ne boravi u svemiru. Zapravo ni u jednom svemiru a ima ih nezmjerno mnogo. On je izgleda cilj svega jer se sve kreće ka njemu. Još je dalek put do njega a tu su i neki koji paze da nema prečica. Bez obzira hto je i ko pravi Hrist on u duhovnom svijetu postoji makar kao projekcija želja hrišćana. Postoje i te druge stvari ali to mi sami pravimo ili želimo to tako viđeti. Onaj što je došo za mnom u prirodnom obliku je bio zvjezdano nebo (zapravo ličio na nebo puno zvijezda). Zatim se prilagodio mojim prestavama i prikazao se kao svjetlost da bi se na kraju prikazao u obliku Hrista i ako sam tad bio ubjeđeni ateista. Predpostavljam da su to samo bile slike koje sam očekivao da vidim i on se tako i prikazao. Inače kad u duhovnom svijetu srećeš druge osobe ti ih vidiš kao duhovna bića čiji sami izgled nema previše veze sa fizičkim izgledom. Zapravo možda i ima ali ja ih vidim po svojoj želji kao ljude. Ponekad su čudnog izgleda pa me dekoncetrišu za razgovor.
Uopšte nije važno radi li se o Hristu, Budi, Zaratrustri ili čak i Muhamedu ili drugim. Oni svi su bili ljudi ali svi oni predstavljaju ideal ljubavi i razumjevanja ono što nas usmjerava da živimo pravilan život. Možda smo sve to smislili mi kao bića bez tijela da bi dok smo u tijelu imali utjehu i putokaz.
A ovo moje traženje je trajalo preko devet godina, no sam u najkraćem ispričao suštinu.

dshadow
25-05-08, 21:29
Formice, za zainteresovane bi mogao napisati neke upute izlaska iz tijela. :)

DYLAN DOG
25-05-08, 22:25
Svi smo mi dijeca bozija, biblija ga pogresno prestavlja, manipulacija, skrivanje istine. Toliko od mene na postavljenom pitanju. Morao sam odgovorit.
I mene interesuje formicin odgovor.

Bogu fala da se piše, da se postavljaju pitanja i da se odgovara. :)
Ne moramo sve protokolarno, nijesmo u parLAMENAT:D

A što si mislio pod tim da ga Biblija pogrešno predstavlja? Na koji ga način krivo prikazuje i koji su ti izvori saznanja?

FORMICA
25-05-08, 22:44
Dshadow
Kad sam izabrao tijelo u koje ću ući napravio sam neke izmjene u njemu. Pratilac mi je rekao da nijesam trebao to raditi jer onda sigurno oboljevam od nekih bolesti. Ja sam to znao ali sa tim bolestima mogu živjeti koliko mi je volja bez naročitih ograničenja. Radi se o tome da sam skinuo donekle kod sebe zaborav. Tako da se lijepo sjećam svega iz duhovnog svijeta. Zapravo ne baš svega. Na primjer znanja iz njega ne mogu upotrijebiti u ovom svijetu. To me i ne opterećuje. Tek sam nedavno otkrio da postoji taj način vježbanja izlaska iz tijela. Prosto kad kreneš na spavanje isprazniš mozak od misli i graje čula i tijela. To ne bi trebalo biti teško, makar ne sa vježbanjem lako se postiže. Znači zamisliš se u mračnom prostoru, jer odstraniš šum čula, i zaustaviš šum misli (što si činio u toku dana, što ti je ko reko i ko je što tebi reko i slično). Meni je to dovoljno da iskliznem. A ti ćeš znati da si iskliznuo kad se nađeš u takvom prostoru i kad vidiš sebe kao svijetleću siluetu. Pazi da ne zaspeš jer moraš pažnju držati budnom. Izgleda teško ali nije naročito kad ti uspije. Što poslije da činiš ne znam je rsvako ide na svoju stranu. Nećeš osjetiti strah a poželi nešto lijepo odmah ćrš se naći tamo. Pazi svijet ne izgleda isti kao u fizičkom svijetu. Sve je intezivnije i šarenije i viđećeš što se obično ne vidi. Dosta je teško zadržati pažnju u tom stanju pa se ne treba razočarati ako sve brzo prođe. Vježbanjem se zadržavaš sve duže dok ne budeš bio po želji dugo. Meni je važno zadržati u svijesti pitanje ili zadatak koji trebam da učinim. Tad se duže zadržiš. Ima još jedna tehnika koja zahtijeva da se probudiš u snu. To je od prilike isto. Ali tad imaš neprijatni osjećaj da ne možeš kontrolisati sebe. To je zbog toga jer imaš naviku komandovanja tijelom a trebaš naučiti drugačije komande za kretanje za govor i slično. Ne moraš disati, ne moraš otvarati usta da bi govorio, ne trebaju ti noge za kretanje , ne trebaju ti ruke za hvatanje i slično. I svijet izgleda drugačije izgleda maglovito plabičast i obavezno ima raznih entiteta a neki vole da prepadaju. Nikog od njih se ne treba bojati. Nasmij im se i oni gube interesovanje i najbolje ne obraćati pažnju na nji i onda odlaze. To su gadna govnenca koja ne zaslužuju ozbiljnu pažnju niti razgovor o njima. Uglavnom na Galaksiji i Znanju možeš naći dosta litrature o tome a na forumu njihovom imaju i teme koje se bave time. Možeš naći puno svjedočenja ljudi o tim stanjima duha i puno pomaže tuđe iskustvo u tim stvarima.

FORMICA
25-05-08, 22:52
Čak bih Vam predložio da, ako ste raspoloženi, naravno, otvorite posebnu temu na kojoj ćete nam pisati o svemu što ste doživjeli.
Znam da je to težak posao, da ste na dosta tema po malo pisali o svemu, ali mislim da nisam jedini koji bi to jako volio.

Na žalost ne mogu tako pisati zbog dogovora samo mogu odgovarati. A vidi tačnio da mi je onaj govorio kako je knjiga pogrešna kako uopšte ne opisuje nastanak svijeta istinito . Mene to nije interesovalo pa ga nijesam ni slušao što priča.

anon1
27-05-08, 14:57
Ovo je sve skrenulo s teme ;)
Formica je lijepo pisao odje o svojim iskustvima, ali to je bilo za temu Astralna projekcija (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=2140) pa bi najbolje bilo da se to tamo i prebaci.

Egzorcizam je istjerivanje necega iz necega :D

FORMICA
27-05-08, 21:13
Da :)

DYLAN DOG
28-05-08, 02:24
Egzorcizam je istjerivanje necega iz necega
Jao brate za ovo dobijaš reputaciju :D:D:D