View Full Version : Jadran Perast

Pages : [1] 2 3

Homer
08-10-06, 17:27
Palate krčme ni za šta

~ Samo dvije palate braće Smekja vrijede najmanje 50 miliona eura - imaju najljepšu centralnu poziciju u Perastu, plažu dugu oko 250 metara, kao i jednu baštu sa koje “puca” pogled na cio Zaliv

Bivši radnici, sada manjinski akcionari nekadašnje fabrike konfekcije Jadran Perast, građani i poštovaoci kulturne baštine, ogorčeni su na cijenu od oko sedam miliona eura, na koliko je u nedavno objavljenom, pa poništenom tenderu procijenjena vrijednost zgrada bivšeg peraškog preduzeća. Prava vrijednost samo dvije velelepne palate Smekja (u originalu Smecchia), jedne od najljepših baroknih građevina na Jadranu, u kojima je bilo smješteno preduzeće, je duplo veća od jahte ruskog biznismena Abramoviča, kaže Đorđe Zuber, ekonomista, koji je bio direktor “Jadrana” punih 21 godinu.
- Razlog brojnim pričama da je privatizacija i prodaja Jadran-Perasta namještena stvar za one u državnom vrhu, jeste ponuđena cijena na tenderu od oko sedam miliona eura. Nevjerovatno je koliko su slabi poznavaoci Perasta oni koji sprovode privatizaciju. Agencija za privatizaciju ponudila je cijenu daleko ispod njene prave vrijednosti. Samo dvije palate braće Smekja vrijede najmanje 50 miliona eura - imaju najljepšu centralnu poziciju u Perastu, plažu dugu oko 250 metara, kao i jednu baštu sa koje “puca” pogled na cio Zaliv, a samo velika terasa i desetak balkona na prvoj zgradi vrijede 10 miliona evra - kaže Zuber i dodaje da se ove palate ne mogu porediti sa halama Vunarskog ili pamučnog kombinata u Podgorici, koje su zidane za 6-8 mjeseci. Peraške građevine zidali su specijalni majstori iz Venecije, od “pitomog” kamena obrađenog na poseban način, punih deset godina. Niko danas nema toliko para da sagradi i približno slične. One se mogu porediti sa veličanstvenom katedralom u Barseloni, Španija.
Dodatnu vrijednost ima veliki parking prostor ispred trospratne zgrade novijeg datuma, duge oko 80 metara, gdje su bili pogoni Jadrana. Pored toga, u vlasništvu firme su još nekoliko lokala i mnoga kućišta u Perastu, prodavnice i veliki poslovni prostor u Beogradu.
- Država bi trebalo da posebnim zakonom zaštiti dvije palate Smekja. Od prodaje Jadrana najveću korist bi imala Vlada Crne Gore kao većinski vlasnik 60 odsto kapitala, a to je, uzimajući realnu vrijednost, oko 40 miliona evra. Opština Kotor imala bi sumu od oko 10 miliona evra. Zanimljivo je da ni Vlada ni Opština nisu sagledali ovaj problem niti pokazuju interesovanje za to, kaže naš sagovornik. On preporučuje akcionarima da sada ni po koju cijenu ne prodaju svoje akcije, koje trenutno na berzi vrijede šest evra.
- Jadran Perast nema nikakvih dugovanja, dubioza (gubitaka, šteta), nema dugovanja prema radnicima ni prema vlasti, te onaj ko ga kupuje, dobija čiste račune. Preporučujem akcionarima da zasad, po sadašnjem zakonu, ne prodaju svoje akcije, a posebno ako nadležni nekome “poklone” Jadran za šest-sedam miliona eura. Cijena Jadrana će biti uvijek vrlo visoka, zbog vrijednosti njegovih palata i centralne pozicije u Perastu, u kojem se danas obične kuće prodaju od četiri do pet i po hiljada eura po kvadratnom metru, a ove palate svakako vrijede dva puta više. Nadam se da će se u vrhu vlasti naći neko ko će odrediti pravu vrijednost “Jadran-Perasta” - zaključio je Đorđe Zuber.

izvor: DAN, 08.10.2006.

malijoza
20-03-07, 12:18
JAPE mora da opici vrlo brzo. Ako cemo gledat sto se radi sa drugim hartijama, ovo je jedna od najpodcjenjenijih trenutno.

malijoza
21-03-07, 15:14
Je li danas JAPE bio 6.5?

mtrtnik
21-03-07, 15:25
od 5,7 ujutro do 8 na kraju dana.

pifkolektor
21-03-07, 18:11
Definititivno jape kasni za drugim turistickim sektorom ko ga ugrabi vrlo brzo ce profitirati.

Sandokan
21-03-07, 22:51
Definititivno jape kasni za drugim turistickim sektorom ko ga ugrabi vrlo brzo ce profitirati.

Pa nije JAPE turisticki sektor, ili sam ja nesto propustio!?

Jadran Perast je trgovacko preduzece koje se bavilo trikotazom, tekstilom, a sjediste i upravna zgrada mu je bila u Perastu.

Osnovna djelatnost je zamrla, ja ne pamtim kad sam zadnji put vidio neku prodavnicu ove kompanije da radi, a sjecam se da je jedna bila u centru Niksica, preko puta SDK. Da li oni trenutno nesto rade, ja ne znam, ali mislim da ne!

E sad, kupovati akciju preuduzeca koje ne posluje, koja se ne bavi dosadasnjom djelatnoscu, a nema ni nekih najava promjene djelatnosti, vec joj je jedina perspektiva - rasprodaja...

Dakle, kupovati samo zbog nekretnina, ... pfff, ... pa to je isto kao i kupovati akcije Radoje Dakica.

Ili grijesim? :confused: :confused: :confused:

neo
21-03-07, 23:38
Jadran se nekada bavio tekstilnom industrijom, a prije neke godine, nakon izlaska iz stečaja, djelatnost mu je promijenjena u turizam i hotelijerstvo.

Sandokan
21-03-07, 23:47
Jadran se nekada bavio tekstilnom industrijom, a prije dvije godine, nakon izlaska iz stečaja, djelatnost mu je promijenjena u turizam i hotelijerstvo.

Hvala, to nijesam znao!

A da li ste u saznanju da li se zbilja bave turizmom ii hotelijerstvom? Da li ima ikakvih poslovnih pokusaja?

neo
22-03-07, 00:06
Evo jedan clanak mislim da ce pomoci

Perast će graditi sa Nekermanom
Budvanska Imobilija od juče je većinski vlasnik Jadran Perasta. Kupoprodajni ugovor potpisali su - direktori državnih fondova čije su akcije prodate - Radoje Žugić, Branimir Bojanić i Dragan Lajović, predstavnik Savjeta za privatizaciju i ministar turizma Predrag Nenezić i direktor Imobilije Branko Ćupić.

Za oko 74 odsto akcija budvanska firma platiće 5,1 milion eura, uz obavezu da će investirati još najmanje 10 miliona.

Jadran Perast u svom vlasništvu ima palatu Smekja, sagrađenu u 18. vijeku koja je predviđena za elitni hotel. Pored Smekje, kompanija na obali posjeduje i halu površine 2.500 kvadrata, takođe, predviđenu za hotel, i više objekata po Crnoj Gori i Srbiji, koji su nekada bili prodavnice.

Direktor Imobilije Branko Ćupić kazao je za “Vijesti”, nakon potpisivanja ugovora, da je “zadovoljan ugovorom i korektnim odnosom državnih fondova i ministra Nenezića”.

Ćupić je najavio ambiciozne projekte za Perast. Palata Smekja i hala do nje, kako je rekao, biće izgrađeni u hotel sa pet zvjezdica.

Perast to zaslužuje. To je barokni grad koji bi mogao prerasti i u grad-hotel kao Sveti Stefan, ukoliko bi to podržali državni organi, rekao je direktor Imobilije.

Ćupić je istakao da će Imobilija imati jakog stranog partnera u Perastu, kao što je to slučaj sa hotelom “Belvi” u Bečićima koji sada vode Iberostar i Nekerman. Ove dvije kompanije, koje spadaju među najpoznatije u svijetu turizma, su inače vlasnički povezane.

Sa Nekermanom sarađujemo odlično i njima će biti ponuđeno da radimo i u Perastu, dodao je Ćupić.

U crnogorskim državnim fondovima, kako je saopšteno, smatraju da je “Crna Gora u kupcu Jadran Perasta dobila renomiranog domaćeg strateškog partnera koji je iz ranije privatizacije hotela “Belvi” dokazao da je izuzetno kvalitetan investitor”.

Na tender za Jadran Perast, objavljen krajem februara, prijavilo se pet kompanija. Prvoplasirani je bio konzorcijum Boka fond koji je otpao jer nije prihvatio uslove Tenderske komisije, a onda je na red došla Imobilija sa kojom su pregovori trajali manje od mjesec. (Izvor: Vijesti)

21.10.2006

Sandokan
22-03-07, 00:12
Hvala puno!

threedi
22-03-07, 10:23
Je li bilo trgovine ovom akcijom jutros?

joshua
22-03-07, 10:50
Nije mi jasno dali je tender za JAPE vec bio?

broi
22-03-07, 11:06
Odavno

Kupila ga Imobilija iz Budve

joshua
22-03-07, 11:44
hvala

threedi
22-03-07, 13:50
Kakva je trgovina na JAPE danas?Koja je cijena zna li ko?

malijoza
28-03-07, 16:12
Evo ga danas na 14, pa ga oborise na 10.

Znaci sve ove firme koje ljudi kupuju, tipa ONOG, HTBO, MIMO, imaju mnogo manje prostora za rast od JAPE.

Niko nema monopol niti neki paket da bi mogao da ih zablokira kao sto je slucaj sa ONOG ovih dana.

Ako se nastavi ova euforija, 20 je realno za ovu hartiju u sledecih nekoliko dana (vrlo male kolicine na prodaju se iznose).

threedi
28-03-07, 16:23
Evo ga danas na 14, pa ga oborise na 10.

Znaci sve ove firme koje ljudi kupuju, tipa ONOG, HTBO, MIMO, imaju mnogo manje prostora za rast od JAPE.

Niko nema monopol niti neki paket da bi mogao da ih zablokira kao sto je slucaj sa ONOG ovih dana.

Ako se nastavi ova euforija, 20 je realno za ovu hartiju u sledecih nekoliko dana (vrlo male kolicine na prodaju se iznose).

Mislim da je Holder izbacio paket od 5000 akcija na cijenu od 10 eura,ne razumijem zasto pokusavaju da drze cijenu ovoj akciji?

Homer
28-03-07, 17:27
Mislim da je Holder izbacio paket od 5000 akcija na cijenu od 10 eura,ne razumijem zasto pokusavaju da drze cijenu ovoj akciji?
Holder ih je uglavnom kupovao u proteklih 8 mjeseci. Za taj period je prosječna cijena trgovanja na MB oko 5€. Možda se iskrcava, a možda hoće da je još kupuje po nižim cijenama. Ko će ga znat?
Na 10€ tržišna kapitalizacija mu je 17 mil. Kakva je vlasnička struktura i šta ima od imovine.
(ONOG ima 3 hotela - 2 na moru, motel, restorane itd. a tržišna kapitalizacija mu je oko 27 mil.)

Slabo sam pratio ovo, pa bih volio da me neko malo prosvijetli, dako uzmem koji dinar. ;)

threedi
28-03-07, 17:38
Holder ih je uglavnom kupovao u proteklih 8 mjeseci. Za taj period je prosječna cijena trgovanja na MB oko 5€. Možda se iskrcava, a možda hoće da je još kupuje po nižim cijenama. Ko će ga znat?
Na 10€ tržišna kapitalizacija mu je 17 mil. Kakva je vlasnička struktura i šta ima od imovine.
(ONOG ima 3 hotela - 2 na moru, motel, restorane itd. a tržišna kapitalizacija mu je oko 27 mil.)

Slabo sam pratio ovo, pa bih volio da me neko malo prosvijetli, dako uzmem koji dinar. ;)

Prichitaj svoj prvi post na ovu temu Homereeeeeeeee :) A i valjalo bi ti krug do Perasta da ufatis da vidis tu palatu i taj polozaj. ;) Shto se tiche Onogoshta dobar je on ali ce nekretnine u Perastu uvijek biti vishestruko vrednije nego nekretnine u Nikshicu i Sutomoru.Uostalom trazisna kapitalizacija JAPE i ONOG je presmijeshna...

Homer
28-03-07, 18:24
Postavio sam ga jer je bio interensantan, ali kako nijesam imao ovu hartiju, nisam puno obraćao pažnju. Sad ću da ga pročitam.
;)

threedi
28-03-07, 18:29
Postavio sam ga jer je bio interensantan, ali kako nijesam imao ovu hartiju, nisam puno obraćao pažnju. Sad ću da ga pročitam.
;)

Dobio si klik na vagu za ovo hahaha

Homer
28-03-07, 18:30
Ovo je prodato u bescjenje!
Smije li je čovjek kupit kada većinski vlasnik ima 74%?

threedi
28-03-07, 18:45
Ovo je prodato u bescjenje!
Smije li je čovjek kupit kada većinski vlasnik ima 74%?

Ja sam kupovao i kupovacu josh.Ne znam shta da ti kazhem izuzev da i cifra od 50 miliona koju pominje osoba u chlanku koji si postavio je smijeshna za nekretnine kojima raspolaze ovo preduzece.Nedavno je u kotoru u starom gradu stan prodat 10000 eura i taj neko otvori prozor i bulji u drugi prozor a ovdje...vidi na slikama.Mislim da je neko postavio nedje na forumu da Imobilija sa nekermanom pravi hotel sa 5 zvjezdica.Mislim da ni njima nije u interesu da drze cijenu na ovom nivou zbog eventualne preprodaje a kamoli ako pochnu sa rekonstrukcijom palate Smekija...

Strah me je samo da gosti ne budu skakali sa balkona u more preblizu je :biggrin:

profesor
28-03-07, 21:40
Pa ovako,sto se tice same hartije o njoj ne znam nista,rekao bih nesto o Perastu.Prosle godine negdje u ovo vrijeme sam prolazio tim krajevima i pozelio da popijem kafu upravo u Perastu i vjerujte da to nisam mogao uraditi jer nista nije radilo,tamo malo sto moze i raditi jer postoji samo jedna konoba koliko sam cuo,ljudi skoro da nisam ni vidio,osim par starica koje su u toj svoj prici doprinijele da imate osjecaj kao da ste u rijeci Cnojevica a ne u jednom baroknom primorskom gradu.Sto se tice same veze kako drumske tako i morske Perast se ne moze pohvaliti.Da ne bih zvucao pesimisticki i da me neko ne shvati pogresno,meni je Perast prelijep,mozda sve ovo sto sam naveo gore(mir,tisina,zavucenost)odgovara nekom vidu turizma u to necu da ulazim,samo sam zelio da prenesem moje zapazanje.

malijoza
28-03-07, 23:25
Profesore :eek:

Ja ne mogu da vjerujem da pricas tako...

Salim se, ima potencijala, jer upravo visoo platezna klijentela trazi sve ovo sto si naveo.

Mozda grijesim, ali imam povjerenja.

A holder vjerovatno iskrcava da bi oborio cijenu pa kupio jos...

pifkolektor
28-03-07, 23:37
Profesore :eek:

Ja ne mogu da vjerujem da pricas tako...

Salim se, ima potencijala, jer upravo visoo platezna klijentela trazi sve ovo sto si naveo.

Mozda grijesim, ali imam povjerenja.

A holder vjerovatno iskrcava da bi oborio cijenu pa kupio jos...

E tu si upravu namjerno je postavio veliku kolicinu da uplasi narod tako da ga oni mogu jos kupovati ali nismo mi sobarice da nasjednemo na tu foru

threedi
29-03-07, 00:01
E tu si upravu namjerno je postavio veliku kolicinu da uplasi narod tako da ga oni mogu jos kupovati ali nismo mi sobarice da nasjednemo na tu foru

Nece mozda par ljudi sa foruma ali mnogi ce da nasjednu na tu foru.Slicno je odradjeno prije mjesec dana sa budvanskom rivijerom kada je postavljena velika kolicina akcija na 25 eura i na taj nacin "zaustavljena" na 25...vidimo dje je danas.

verakis
30-03-07, 08:13
Grad Perst je kategorizovan u največu grupu A turističkih mjesta u Crnoj Gori, Rješenjem Vlade koje je objavljeno sredinom godine 2006 u Službenom listu Crne Gore, br. 51/04.

verakis
30-03-07, 08:31
Osnovni resursi u vlasti Jadran Perasta, ljeto izgradnje odn. sanacije:
1. Nova zgrada Jadran AD, (1979), 2.444m2
2. Stara zgrada prema brdu (palata), (1736./1976), 1.450m2
3. Stara zgrada prema moru (palata), (1736./1976), 984m2
4. Prateči objekti uz zgrade, (1976), 236m2
5. pločnik i parking od betona sa slivnicama, 1.060m2
6. gradjevinsko zemljište centar Perasta 3.849m2

Poslovni i prodajni prostori - 12 objekata odn,. dučana u izmeri od 932m2, nalaze se u Perastu, Kotoru, Vrbasu, Bečeju, Beogradu

Stanovi kompanije 109m2, 2 stana i jedno kučište (ruševina) na zemljištu u Perastu

laki.perast
13-04-07, 18:58
Grad Perst je kategorizovan u najve?u grupu A turisti?kih mjesta u Crnoj Gori, Rje?enjem Vlade koje je objavljeno sredinom godine 2006 u Slu?benom listu Crne Gore, br. 51/04.

svoje hartije jape ne prodajem a pokusat cu da ih kupim jos.svaka dalja prica je nepotrebna

greenergy
16-04-07, 19:12
jel ima neko od vas info da li je i dalje vlasnik 4% firme SAJO d.o.o. (Zarko Rakcevic)?

Calathea
17-04-07, 10:40
Koliko znam, 75 odsto akcija drzavni fondovi su u oktobru prodali budvanskoj Imobilii

greenergy
18-04-07, 09:29
Ja kupih malo od ove hartije. Nesto razmisljam u dva pravca. Ako je Imobilija kupila da je opet proda nekome imace izvanrednu cijenu. Sa druge strane imaju 74% akcija eventualnom kupcu bi prodali 51% sto bi za manjinske akcionare bilo odlicno. Vjerovatno bi novi vlasnici isli na dokup jos akcija do 66% sto bi jos povecalo cijenu. Ako je Imobilija kupila da investira u nju i to ce joj podici cijenu. Definitivno ce to biti jedan od najlux objekata ne samo na nasem primorju nego i na citavom Jadranu. Sto opet znaci skok cijene akcije.
Po sadasnjim cijenama Jadran Perast vrijedi 18 mil eura sto je barem 3 puta niza cijena od realne. Sto vi mislite?

threedi
18-04-07, 09:43
Ja kupih malo od ove hartije. Nesto razmisljam u dva pravca. Ako je Imobilija kupila da je opet proda nekome imace izvanrednu cijenu. Sa druge strane imaju 74% akcija eventualnom kupcu bi prodali 51% sto bi za manjinske akcionare bilo odlicno. Vjerovatno bi novi vlasnici isli na dokup jos akcija do 66% sto bi jos povecalo cijenu. Ako je Imobilija kupila da investira u nju i to ce joj podici cijenu. Definitivno ce to biti jedan od najlux objekata ne samo na nasem primorju nego i na citavom Jadranu. Sto opet znaci skok cijene akcije.
Po sadasnjim cijenama Jadran Perast vrijedi 18 mil eura sto je barem 3 puta niza cijena od realne. Sto vi mislite?

Potpuno ispravno razmisljanje.Chitash mi misli!

Sanjaa
18-04-07, 09:51

Slažem se!

Oleg
19-04-07, 12:03
Koliko god puta pogledam berzansku kapitalizaciju kotiranih crnogorskih preduzeća uvijek iznova dođem do istog zaključka, a to je da je "Jadran" Perast ubjedljivo najpodcjenjenije preduzeće upoređujući današnju cijenu akcija i realnu vrijednost njegovih nekretnina koje zbog svoje istorijske vrijednosti gotovo i nije moguće precizno izračunati, te to da je Perast zapravo "privatni" grad Jadran Perasta. Kad to kažem, mislim na to da u čitavom jednom baroknom gradiću sa nevjerovatnom istorijom, i koji je zaustavljen u vremenu "Jadran" ne samo da na centralnom mjestu posjeduje dvije nevjerovatne palate, već, što je posebno kuriozitet, niti sada, niti u najavi, ima bilo šta što bi mogao smatrati mogućom i pomena vrijednom konkurencijom.
Moguće da sam ja potpuno poludio ali prosto mi nije jasno kako ovo preduzeće na berzi privlači tako malo pažnje.
Lično to tumačim sklonošću naših građana čoporativnoj svijesti. Mislim, da zapravo vrlo malo ljudi zaista zna gdje i u šta ulažu novac, a najsmješnije je što mnogi ljudi i ne žele da znaju.
Lično nemam dilemu da vrijeme "Jadrana" iz Perasta tek dolazi...
A možda sam, kako već rekoh, potpuno poludio...

minolovac
19-04-07, 12:05
Koliko god puta pogledam berzansku kapitalizaciju kotiranih crnogorskih preduzeća uvijek iznova dođem do istog zaključka, a to je da je "Jadran" Perast ubjedljivo najpodcjenjenije preduzeće upoređujući današnju cijenu akcija i realnu vrijednost njegovih nekretnina koje zbog svoje istorijske vrijednosti gotovo i nije moguće precizno izračunati, te to da je Perast zapravo "privatni" grad Jadran Perasta. Kad to kažem, mislim na to da u čitavom jednom baroknom gradiću sa nevjerovatnom istorijom, i koji je zaustavljen u vremenu "Jadran" ne samo da na centralnom mjestu posjeduje dvije nevjerovatne palate, već, što je posebno kuriozitet, niti sada, niti u najavi, ima bilo šta što bi mogao smatrati mogućom i pomena vrijednom konkurencijom.
Moguće da sam ja potpuno poludio ali prosto mi nije jasno kako ovo preduzeće na berzi privlači tako malo pažnje.
Lično to tumačim sklonošću naših građana čoporativnoj svijesti. Mislim, da zapravo vrlo malo ljudi zaista zna gdje i u šta ulažu novac, a najsmješnije je što mnogi ljudi i ne žele da znaju.
Lično nemam dilemu da vrijeme "Jadrana" iz Perasta tek dolazi...
A možda sam, kako već rekoh, potpuno poludio...
ma nisi poludio, samo sačekaj malo...
ne komentira se puno, nismo se još namirili...
samo naprijed,+;)

greenergy
19-04-07, 13:15
I ja sam ubijedjen u ovu hartiju da je jedna od najprofitabilnijih i najsigurnijih na CG trzistu.

vukso
20-04-07, 01:11
I ja sam ubijedjen u ovu hartiju da je jedna od najprofitabilnijih i najsigurnijih na CG trzistu.
--------------------------------------------------------------------------------

slazem se ja sam je danas kupio

Mijo
23-04-07, 20:47
Pošto sam građevinske struke procijenio sam 6 nekretnina koje je Verakis nabrojio (bez poslovnih prostora u Perastu, Kotoru, Vrbasu, Bečeju, Beogradu) te došao do realne vrijednosti od oko 17 mil. EUR.

Računao sam:
palača - 5000 EUR/m2
objekti iz 1970-tih - 1000 EUR/m2
parking - 300 EUR/m2
zemljište u centru - 500 EUR/m2

Tu nisu uračunata pripadajuća zemljišta uz zgrade jer nemam podatke o njima.

Neka me upućeniji isprave da li sam koristio ispravne cijene.

Jedino što mene muči je taj većinski vlasnik sa 74%. Koliko je to dobro za dionicu ?

Klađo
23-04-07, 21:18
Pošto sam građevinske struke procijenio sam 6 nekretnina koje je Verakis nabrojio (bez poslovnih prostora u Perastu, Kotoru, Vrbasu, Bečeju, Beogradu) te došao do realne vrijednosti od oko 17 mil. EUR.

Samo 17 miliona?

greenergy
23-04-07, 22:41

Računao sam:
palača - 5000 EUR/m2
parking - 300 EUR/m2

Jedino što mene muči je taj većinski vlasnik sa 74%. Koliko je to dobro za dionicu ?

bas si se preracunao. Ne znam koliko poznajes Perast ali to ti je uz Sveti Stefan najluksuznije mjesto na crnogorskom primorju. Uostalom imas fotke u ovoj temi i vidi i procitaj postove. Poredjenja radi kvadrat zemljista u Budvi je dolazio do 1000 eura. Perast je mali gradic koji nema gdje da se siri, na kraju i ne treba, i zbog te svoje ekskluzive ti vidi koliko moze tu da dodje kvadrat zemljista. Konkretno znam da je stambeni prostor prodavan za 7000 eura po kvadratu. Ako znamo da su palate Smekija simbol grada ... uzmi opet pa racunaj. Uz sve to uskoro kada krenu ulaganja dionica nema kud nego gore ... Jos jedno poredjenje, pogledaj samo koliko vrijede HTP preduzeca u CG.

Pozz

threedi
23-04-07, 23:39

Računao sam:
palača - 5000 EUR/m2
parking - 300 EUR/m2

Ajde sve to ostalo sto si racunao na stranu ali, "palacha 5000 eur/m2" ????
Chovjeche ti ochigledno ne znash o chemu prichash ili chak nisi bio nikad u Perastu...Prochitaj malo prve postove na ovu temu pa ce ti neke stvari biti jasnije...
17 miliona kakva uvreda za Jadran Perast :eek:

Mijo
24-04-07, 08:15
Ajde sve to ostalo sto si racunao na stranu ali, "palacha 5000 eur/m2" ????
Chovjeche ti ochigledno ne znash o chemu prichash ili chak nisi bio nikad u Perastu...Prochitaj malo prve postove na ovu temu pa ce ti neke stvari biti jasnije...
17 miliona kakva uvreda za Jadran Perast :eek:

Pa ajde onda, rekao sam vec, daj prave cijene da svi zajedno dodjemo do realne vrijednosti nekretnina. Nikad nisam bio u Perastu. Pošto palača? Pošto zemljište?
Nemojte samo prigovarati. Dajte podatke.

greenergy
24-04-07, 08:41
Pa kazemo ti. Procitaj prve postove na ovoj temi i eto ti cijene. Uz jos neke podatke koje smo ti dali dobijas trenutnu vrijednost JAPE. I to bez, za sada, jednog centa ulaganja u njega.

Vaillant
24-04-07, 10:41
Jadran Perast vrijedi barem 30 milinoa eura. Prvi put je prodat za 4.5 miliona, a sada se prodaje 12 miliona. Realna cijena je preko 30 miliona, Jer Jadran Perast posjeduje poslovne prostore u Beograd, Zagreb...

Vaillant
24-04-07, 10:42
Zadnji palac u Perast je prodat za 3 miliona eura, a kvadrat objekta je oko 500 kvadrata, pa izračunajte...

Vaillant
24-04-07, 10:43
Cijene kvadrata se kreću od 3000 eura pa na gore. Neki objekti su prodati i po 7000 eura kvadrat!

threedi
24-04-07, 10:57
Jadran Perast vrijedi barem 30 milinoa eura. Prvi put je prodat za 4.5 miliona, a sada se prodaje 12 miliona. Realna cijena je preko 30 miliona, Jer Jadran Perast posjeduje poslovne prostore u Beograd, Zagreb...

A je li mu to poslovni prostori u Beogradu i Zagrebu povecavaju cijenu?Molio bih te da ne prichash na pamet!Kome se prodaje Jadran Perast 12 miliona?O chemu prichash ti?

I stvarno ljudi postavljajte konkretne stvari ukoliko ste upuceni u prichu o Jadran Perastu.Vidim da mnogi od vas nisu ni otishli da vide dje su nekretnine i imovina sa kojima raspolaze ovo preduzece,a neki uopshte ni ne znaju dje je Perast nego se frljaju sa cijenama 17 miliona,30 miliona...sprdnja.

Mijo
24-04-07, 11:14
A je li mu to poslovni prostori u Beogradu i Zagrebu povecavaju cijenu?Molio bih te da ne prichash na pamet!Kome se prodaje Jadran Perast 12 miliona?O chemu prichash ti?

I stvarno ljudi postavljajte konkretne stvari ukoliko ste upuceni u prichu o Jadran Perastu.Vidim da mnogi od vas nisu ni otishli da vide dje su nekretnine i imovina sa kojima raspolaze ovo preduzece,a neki uopshte ni ne znaju dje je Perast nego se frljaju sa cijenama 17 miliona,30 miliona...sprdnja.

Onda cemo ovako:

Ja nikad nisam bio dolje i nisam upućen u cijene dolje.
Ti si bio i upućen si.
Napravi kalkulaciju koliko što vrijedi koristeći cijene kvadrata za koje znaš da se dolje postižu.
ne zanimaju nas napisi " jape vrijedi xxx miliona"...

Nije nam cilj prepucavati se, već doći do suvisle egzaktne procjene kako bi znali na čemu smo.

Vaillant
24-04-07, 11:24
Ja sam iz Perasta i agent koji prodaje moju kuću prodaje Jadran Perast!!!

Vaillant
24-04-07, 11:26

Tako da ti mogu tvrditi da su ovi podaci istiniti!!!

Vaillant
24-04-07, 11:28
Što se tiče poslovnih prostora Jadrana, ne mogu ti tačno reći koliko ih ima jer je dosta toga rasprodato ranije... Tako da ti tu ne mogu pomoći!!!

Firular
A ja sam s Marsa i mogu vam reć da su tamo nekretnine na atraktivnim lokacijama jako skupe.

Mislim, stvarno... dajte probajte malo argumentirat brojke i dat neke usporedbe da bi podigli kvalitetu rasprave, ovakvo nabacivanje stvarno nema smisla.

Vaillant
A svima predlažem da odu do Perasta i da vide šta je sve u posjedu Jadrana...

Vaillant
24-04-07, 11:30
Ja konkretno svoju nekretninu prodajem za 8000 eura kvadrat, a ako si toliko zainteresovan pođi do Perasta i raspitaj se, kad već meni ne vjeruješ...

zoxy
24-04-07, 11:30
Vaillant, mozes pisati sve u jednom postu, a ne 4 posta za 5 rechenica..

Vaillant
24-04-07, 11:35
Vaillant, mozes pisati sve u jednom postu, a ne 4 posta za 5 rechenica..

Iznervirao me FIRULAR, pa ne znam šta radim.
Toliko od mene, pozdrav svima!!!
:cool:

Mijo
24-04-07, 11:36
Ja konkretno svoju nekretninu prodajem za 8000 eura kvadrat, a ako si toliko zainteresovan pođi do Perasta i raspitaj se, kad već meni ne vjeruješ...

Uopće ne kužiš...

Nema potrebe da se ljutiš. Nastojimo da iskoristimo tvoje poznavanje tog dijela obale i cijena nekretnina pa da dođemo do suvisle cifre.

I zato mislim da nije potrebno da ja dolazim u Perast (koji mi je na jedno 900 km) kad nam ti možeš pomoći.

Vaillant
24-04-07, 11:37
Pa reci mi šta te konkretno interesuje, da ne bih pričao na pamet!!!

Mijo
24-04-07, 11:40
Pa nabroji jedinične cijene po m2 (prema onome kako se u Perast trže nekretnine) za svaku od onih nekretnina što je Verakis nabrojio.

threedi
24-04-07, 11:51
Onda cemo ovako:

Ja nikad nisam bio dolje i nisam upućen u cijene dolje.
Ti si bio i upućen si.
Napravi kalkulaciju koliko što vrijedi koristeći cijene kvadrata za koje znaš da se dolje postižu.
ne zanimaju nas napisi " jape vrijedi xxx miliona"...

Nije nam cilj prepucavati se, već doći do suvisle egzaktne procjene kako bi znali na čemu smo.

Niko se ovdje ne prepucava.Samo mi djeluje skroz smijesno da neko ko uopste nije bio u nekom gradu i ne poznaje cijene nekretnina a pri tom pozivajuci se na svoju gradjevinsku struku postavlja neke kao "ozbiljne" kalkulacije.
Prochitaj prvi post na ovom topicu koji je Homer postavio mozda ti bude jasnije koja je vrijednost samo te dvije palate.Ne radi se o malo betona,maltera i opeke.A posto te ne zanimaju procjene JAPE-a nego zelish neke kalkulacije tipa ove tvoje

palača - 5000 EUR/m2
parking - 300 EUR/m2

reci cu ti samo jedno,mom kolegi koji ima najobichniju kucu u Prchanju(mjesto preko puta Perasta) nudili su po kvadratu 4500 eura, stan u Kotoru je prodat(pisao sam nedje o tome) 10000 eura po kvadratu(dje kad otvorish prozor gledash u drugi zid)itd itd...to su nekretnine koje mozes procjenjivati i baviti se nekakvim kalkulacijama...ovo je potpuno druga pricha.kad bi u ovom sluchaju radio kalkulaciju morao bi da mnozis sa kvadratom ,polozaj, klimu, pogled ,prijatnu tisinu,kulturno-istorijsku vrijednost palata,prespektivu,itd itd pa tek onda sve ostalo zemlja i ostali objekti kao i poslovni prostori i sl.

Itekako dobro poznajem prilike u Perastu a nekoliko puta sam obilazio ono shto posjeduje preduzece Jadran Perast.Ali se ipak ne usudjujem da dajem bilo kakve kalkulacije jer kako neko reche:
"...nastavi li ovoliko interesovanje jos malo se kvadat zemlje nece moci parom kupit' "

a dobro si rekao jadran perast vrijedi xxx miliona...

Vaillant
24-04-07, 11:55
Najveći problem u Perastu je što svaka kuća ima svoju istorijsku vrijednost, i mnogo kuća i palaca je prodato po različitim cijenama kvadrata, i sada se te iste kuće preprodaju po ogromnim cijenama. Prije 5 god. kvadrat nekretnine u Perast je bio tri puta manji nego sada...
Tako da sada cijene variraju od 3000 pa nagore. Neki lupe ogromnu cijenu kao npr. 8000 eura po kvadratu, pa ako im prođe...
Prije 3 mjeseca je prodata kuća od 486 kvadrata za 3 miliona eura. To je trenutna cijena u Perastu, koja se stalno mjenja...
Ne znam jesam li ti išta pomogao sa ovom pričom :)

zoxy
24-04-07, 12:06
Dajte ljudi, smijesno je pomisljati na cijenu ispod 10000eu po metru kvadratnom kada se govori o palatama u sastavu JP-sta. Perast josh nije toliko u zhizhi interesovanja, a kad bude i ove cijene od sad ce otici prilicno gore.

Vaillant
24-04-07, 12:07
Zato sam i rekao da JAPE vrijedi preko xxx miliona...

Mijo
24-04-07, 15:56
Niko se ovdje ne prepucava.Samo mi djeluje skroz smijesno da neko ko uopste nije bio u nekom gradu i ne poznaje cijene nekretnina a pri tom pozivajuci se na svoju gradjevinsku struku postavlja neke kao "ozbiljne" kalkulacije.
Prochitaj prvi post na ovom topicu koji je Homer postavio mozda ti bude jasnije koja je vrijednost samo te dvije palate.Ne radi se o malo betona,maltera i opeke.A posto te ne zanimaju procjene JAPE-a nego zelish neke kalkulacije tipa ove tvoje

palača - 5000 EUR/m2
parking - 300 EUR/m2

reci cu ti samo jedno,mom kolegi koji ima najobichniju kucu u Prchanju(mjesto preko puta Perasta) nudili su po kvadratu 4500 eura, stan u Kotoru je prodat(pisao sam nedje o tome) 10000 eura po kvadratu(dje kad otvorish prozor gledash u drugi zid)itd itd...to su nekretnine koje mozes procjenjivati i baviti se nekakvim kalkulacijama...ovo je potpuno druga pricha.kad bi u ovom sluchaju radio kalkulaciju morao bi da mnozis sa kvadratom ,polozaj, klimu, pogled ,prijatnu tisinu,kulturno-istorijsku vrijednost palata,prespektivu,itd itd pa tek onda sve ostalo zemlja i ostali objekti kao i poslovni prostori i sl.

Itekako dobro poznajem prilike u Perastu a nekoliko puta sam obilazio ono shto posjeduje preduzece Jadran Perast.Ali se ipak ne usudjujem da dajem bilo kakve kalkulacije jer kako neko reche:
"...nastavi li ovoliko interesovanje jos malo se kvadat zemlje nece moci parom kupit' "

a dobro si rekao jadran perast vrijedi xxx miliona...

Ja sam samo stavio moju kalkulaciju i pozvao one koji su upućeni u situaciju dolje da korigiraju jedinične cijene.

Kod svake dionice prvo napravim kalkulacije s fundamentima, bez obzira što je neko rekao da nešto vrijedi "toliko i toliko", pa zvao se i on Đorđe Zuber.

Naravno da cijenu nekretnine ne čini samo vrijednost uporabne građevine već i kretanje cijena na tržištu nekretnina.

Samo sam htio da odvagnemo svaku od nekretnina.

Ti si se zapjenio jer ako Đorđe Zuber kaže da vrijedi 50 miliona šta onda imam ja tu pametovati...

Pritom nisi naveo niti jednu konkretnu činjenicu.

Ja ću i dalje računati, a ti samo čitaj naslove po novinama...

Ovime zaključujem raspravu o JAPE nekretninama jer vidim da brojke nikog ne zanimaju.

greenergy
24-04-07, 16:46
a mi ti odje nabrojasmo primjera i primjera i uporednih cijena a ti slusas samo sebe. I ja sam za to da vise ne raspravljamo o vrijednosti JAPE-a jer svi mi dobro znamo koliko vrijedi.

threedi
24-04-07, 16:50
Ja sam samo stavio moju kalkulaciju i pozvao one koji su upućeni u situaciju dolje da korigiraju jedinične cijene.

Kod svake dionice prvo napravim kalkulacije s fundamentima, bez obzira što je neko rekao da nešto vrijedi "toliko i toliko", pa zvao se i on Đorđe Zuber.

Naravno da cijenu nekretnine ne čini samo vrijednost uporabne građevine već i kretanje cijena na tržištu nekretnina.

Samo sam htio da odvagnemo svaku od nekretnina.

Ti si se zapjenio jer ako Đorđe Zuber kaže da vrijedi 50 miliona šta onda imam ja tu pametovati...

Pritom nisi naveo niti jednu konkretnu činjenicu.

Ja ću i dalje računati, a ti samo čitaj naslove po novinama...

Ovime zaključujem raspravu o JAPE nekretninama jer vidim da brojke nikog ne zanimaju.

Vazi...

Klađo
24-04-07, 18:47
Može li taj tip koji je vlasnik 74% da krene u investicije, i to recimo velike, da proglasi dokapitalizaciju i da postane vlasnik, recimo 85% - 90%akcija?

Oleg
24-04-07, 19:52
Razmišljati o Jadranu na način: zemljište vrijedi ovoliko, nekretnine otprilike ovoliko i sl., više govori o onome ko to radi nego o Jadranu. Da li sve ima cijenu? Nažalost ili na sreću, ima. Dakle ima ju i Jadran. Međutim, Perast je gotovo u potpunosti gradić kakav je bio krajem XVII vijeka i kao takav on nudi taj ekskluzivni i nestvarni osjećaj. Gotovo svuda u Boki moderna arhitektura je narušila taj osjećaj. Već sam ranije napisao da je Perast gotovo privatni grad budućeg hotelskog kompleksa Jadran. E sad će reći neko "o čemu priča ovaj i kakve to ima veze sa ciframa?". Upotrijebiću namjerno grubo poređenje da bi me sporiji shvatili - zamislite da neko procjenjuje Mona Lizu isključivo kroz vrijeme u kom je nastala ili kroz slikarsku tehniku koja je korištena. Pa čak i da se uzme za usporedbu ime majstora koji ju je naslikao ona nikada nebi doživjela da bude to što jeste da nije osjećaja koji stvara kod onoga koji je posmatra. A možda je ovo nekome glupost. Možda naprimjer i Akropolj treba posmatrati iz ugla lokacije, koja nije Bog zna šta. Objekat je jako ruiniran (krova uopšte nema), udaljen je od ekskluzivnog dijela grada, a i put do njega je star i uzak. Možda bi mu kao jedini kvalitet našli panoramu koja se pruža s njega. Ili recimo našem Perastu nekada glavni grad Venecija..U svom istorijskom dijelu uz sva naprezanja lokalnih vlasti grad je nemoguće sačuvati od propadanja. Kako je to onda Venecija sa Parizom i Rimom, među 3 evropska grada koja godišnje posjeti preko milion turista. Šta li to oni vide u staroj i oronuloj Veneciji???
Ovo sam napisao iz razloga što sam želio da skrenem pažnju na to da se zdanjima od istorijskog i kulturnog značaja (kakve su palate Smekija) u lokalitetima od istorijskog i kulturnog značaja (kakav je zasigurno Perast) tek tako ne može lijepiti cijena. Niti može bilo ko tvrditi da zna realnu cijenu toga, jer su JEDINSTVENI, tj, do njihove cijene čovjek ne može doći upoređujući ih sa bilo čim drugim.
Do cijene od 17-18 miliona došlo se pukim računanjem prosječne cijene kvadrata. Samo to polazište govori da tu nešto nije u redu. Bilo kako bilo cijena od 17 miliona je zaista uvreda, i za Jadran, a i za čitav Perast.

threedi
24-04-07, 20:11
Razmišljati o Jadranu na način: zemljište vrijedi ovoliko, nekretnine otprilike ovoliko i sl., više govori o onome ko to radi nego o Jadranu. Da li sve ima cijenu? Nažalost ili na sreću, ima. Dakle ima ju i Jadran. Međutim, Perast je gotovo u potpunosti gradić kakav je bio krajem XVII vijeka i kao takav on nudi taj ekskluzivni i nestvarni osjećaj. Gotovo svuda u Boki moderna arhitektura je narušila taj osjećaj. Već sam ranije napisao da je Perast gotovo privatni grad budućeg hotelskog kompleksa Jadran. E sad će reći neko "o čemu priča ovaj i kakve to ima veze sa ciframa?". Upotrijebiću namjerno grubo poređenje da bi me sporiji shvatili - zamislite da neko procjenjuje Mona Lizu isključivo kroz vrijeme u kom je nastala ili kroz slikarsku tehniku koja je korištena. Pa čak i da se uzme za usporedbu ime majstora koji ju je naslikao ona nikada nebi doživjela da bude to što jeste da nije osjećaja koji stvara kod onoga koji je posmatra. A možda je ovo nekome glupost. Možda naprimjer i Akropolj treba posmatrati iz ugla lokacije, koja nije Bog zna šta. Objekat je jako ruiniran (krova uopšte nema), udaljen je od ekskluzivnog dijela grada, a i put do njega je star i uzak. Možda bi mu kao jedini kvalitet našli panoramu koja se pruža s njega. Ili recimo našem Perastu nekada glavni grad Venecija..U svom istorijskom dijelu uz sva naprezanja lokalnih vlasti grad je nemoguće sačuvati od propadanja. Kako je to onda Venecija sa Parizom i Rimom, među 3 evropska grada koja godišnje posjeti preko milion turista. Šta li to oni vide u staroj i oronuloj Veneciji???
Ovo sam napisao iz razloga što sam želio da skrenem pažnju na to da se zdanjima od istorijskog i kulturnog značaja (kakve su palate Smekija) u lokalitetima od istorijskog i kulturnog značaja (kakav je zasigurno Perast) tek tako ne može lijepiti cijena. Niti može bilo ko tvrditi da zna realnu cijenu toga, jer su JEDINSTVENI, tj, do njihove cijene čovjek ne može doći upoređujući ih sa bilo čim drugim.
Do cijene od 17-18 miliona došlo se pukim računanjem prosječne cijene kvadrata. Samo to polazište govori da tu nešto nije u redu. Bilo kako bilo cijena od 17 miliona je zaista uvreda, i za Jadran, a i za čitav Perast.

Hvala ti Bozhe!Ima nas josh normalnih...:cool:

maya
24-04-07, 20:41
Meni samo nije jasno zasto se vi trudite da drugi zavole ovu hartiju, jel da bi vam rekli E BILI STE U PRAVU SKOCILO JE??? Pa ovde vecina koji vide cifru 8 pa na vise nece da kupi jer misli da to nema gde gore da ide, a da nije simo i trebjesa i zeljezara. Jadran perast je super, cak su na to brokeri ukazivali i pre 2 godine, al malo je ko imao sluha za njega, kao i sada.

anakirincic
26-04-07, 09:52
Jer??

greenergy
26-04-07, 09:54
jer i zbog gore svega navedenog

anakirincic
26-04-07, 09:57
jer i zbog gore svega navedenog

Da, ima smisla, ali meni iz Hrvatske je teško doći do bilo kakvih FI i strukture i ostalih konkretnih podataka.

Vaillant
26-04-07, 10:03
Da, ima smisla, ali meni iz Hrvatske je teško doći do bilo kakvih FI i strukture i ostalih konkretnih podataka.

Samo čitaj sve iz početka i shvatićeš zašto je JAPE dobra investicija!!!

Mijo
26-04-07, 10:06

To za većinu dionica ovdje možeš zaboraviti. Još uvijek je ovo najnetransparentnije tržište na Balkanu.
No, s JAPE teško da možeš fulati.

ljubo
26-04-07, 10:09

Izvini sto se mijesam, ali sve i da imas FI nista ti nece reci i plus ce sadrzati pogresne podatke. Ne samo za JAPE nego za svaku firmu u CG.

Mijo
26-04-07, 10:18
Izvini sto se mijesam, ali sve i da imas FI nista ti nece reci i plus ce sadrzati pogresne podatke. Ne samo za JAPE nego za svaku firmu u CG.

I ovdje ima dosta istine...

Mijo
26-04-07, 11:08
Super, znači treba kockati? Hvala

Konkretno JAPE nije kocka. Jer turizam, prirodni resursi, telekomunikacije i banke čine dobru osnovu za sigurno ulaganje.
Tržište je još na tom nivou da gubici i zaduženja ne znače ništa - gledaju se samo potencijal, pozicija, nekretnine...
Usto, u CG još uvijek vlada svojevrsno ludilo gdje ljudi hrle na burzu u potrazi za brzom zaradom što rezultira visokim nivoom određenih dionica koje fundamentalno ne vrijede ništa. Znači ni taj, "tehnički", element ne treba zanemariti.
Tu su i Rusi koji peru novac tako da i to podize dionice i nekretnine u nebesa.

Vaillant
26-04-07, 11:17
Konkretno JAPE nije kocka. Jer turizam, prirodni resursi, telekomunikacije i banke čine dobru osnovu za sigurno ulaganje.
Tržište je još na tom nivou da gubici i zaduženja ne znače ništa - gledaju se samo potencijal, pozicija, nekretnine...
Usto, u CG još uvijek vlada svojevrsno ludilo gdje ljudi hrle na burzu u potrazi za brzom zaradom što rezultira visokim nivoom određenih dionica koje fundamentalno ne vrijede ništa. Znači ni taj, "tehnički", element ne treba zanemariti.
Tu su i Rusi koji peru novac tako da i to podize dionice i nekretnine u nebesa.

Sve u svemu ko ne riskira, taj ne profitira :)

threedi
26-04-07, 11:25
JAPE 10,9000 2,0332% 12.888 10,9000 10,4000

Mijo da ovo ti nisi pokupio ? ;)

Klađo
26-04-07, 11:29
To je greska neka.

Mijo
26-04-07, 11:29
JAPE 10,9000 2,0332% 12.888 10,9000 10,4000

Mijo da ovo ti nisi pokupio ? ;)

Nisam !

Mijo
15-05-07, 19:59
Ljudi , jel neko zna kolika je ukupna imovina, a kolike ukupne obaveze JAPE prema zadnjem dostupnom godišnjem FI ?

vukso
17-05-07, 22:31
Inace da pojasnim 74% jape, je kupio biznismen iz budve Brano Ćupić, firma imobilia za cijenu 5.090.000,00€ . Kad se izracuna to ispada da je plaćao 4.18€ po akciji.
S tim sto je imao obavezu da ulozi 10mil. u naredne 2 godine koje vjerovatno nece ulozit.
To su cinjenice
izvor: Fond za razvoj RCG
Inace danasna trz. kapitalizacija iznosi 14.155.864,85€ po cijeni oko 8.60 po akciji

Klađo
17-05-07, 22:42
Inace da pojasnim 74% jape, je kupio biznismen iz budve Brano Ćupić, firma imobilia za cijenu 5.090.000,00€ .

Zbog tih 74% zbog tako ogromnog procenta vlasnistva jednog akcionara, jaki investitori nece da udju u JAPE. Jesam li u pravu?

PICKERO
17-05-07, 23:25
Volio bih da nisi u pravu,ali izgleda da je trenutna situacija bas takva.

threedi
17-05-07, 23:39
Ima tu istine.Ali postoje neki nagovjeshtaji da su oni to kupili da bi ga vrlo brzo prodali, naravno za mnogo vece pare!Mislim da ce tako i biti...ne vjerujem da ce oni da razradjuju neki biznis plan i prave projekte de lux hotela koji su predvidjeni u tom dijelu Perasta.Fino to prodaju Nekermanu pa nek se oni "bahcu" sa tim...A tada ce biti druga pricha :D

Klađo
17-05-07, 23:40
Volio bih da nisi u pravu,ali izgleda da je trenutna situacija bas takva.

Iako je ta hartija potcijenjena, obican narod je ne moze drzati na nivou, svaka hartija u kojoj nijesu jaki igraci, se skljoka.
Tako nekako ja vidim stvari. Novac od naroda brzo izgubi dah.

dO_ob
17-05-07, 23:55
Trebalobi vidjeti spisak akcionara, mozda je imobilia prodavala po 10,11,12... Njima je potreban samo kontrolni paket tako da sa ova 23% akcija mogu da rade sta hoce. Mozda im to bude izvor finansiranja u ove dvije godine...

vukso
18-05-07, 00:03
Ima tu istine.Ali postoje neki nagovjeshtaji da su oni to kupili da bi ga vrlo brzo prodali, naravno za mnogo vece pare!Mislim da ce tako i biti...ne vjerujem da ce oni da razradjuju neki biznis plan i prave projekte de lux hotela koji su predvidjeni u tom dijelu Perasta.Fino to prodaju Nekermanu pa nek se oni "bahcu" sa tim...A tada ce biti druga pricha :D
Neznam nije njima frka sad da prodju, njihov je hotel belvi u becicima posle 10 god. zakupa su ga kupili i renovirali tako da nevjerujem da bas nemaju smisla za hotelijerstvo.
Ovo pricam iz razloga sto poznajem covjeka licno, ali nisam sa njim u dobrim odnosima tako da ne mogu da ga pitam nista oko toga.
I ja sam je kupio na 11 pa sam izasao na 10 i malo izgubio

zoxy
18-05-07, 00:27
Jedina losha strana hartije Jape je tih 74% vlasnistva u smislu da moze biti mjesec ili godinu dana na cijeni koja se nece mijenjati puno, ali dobrih strana ima puno vishe, a sve potcijenjene i dobre hartije kakva je Jape dodju prije ili kasnije na svoje. To sto odje oce svi za mjesec najkasnije da uzmu 100 % je neka druga pricha. Inache je pisano unazad o tome sta je njihovo i koliko to vrijedi, svi znaju sta je i sta ce biti Perast i koje mjesto tu ima Jape...

anakirincic
18-05-07, 00:32
Ja navijam da JAPE ipak dobije pažnju kaju zaslužuje. Nije mi lako gledati ove padove, ali ustrajem u toj investiciji. Slobodno me razuvjerite ako mislite da sam u krivu!? (Jedino mi je žao što ti novci sad stoje umjesto da ih malo oplodim i onda stavim u Jape)

zico
18-05-07, 00:56
Ja navijam da JAPE ipak dobije pažnju kaju zaslužuje. Nije mi lako gledati ove padove, ali ustrajem u toj investiciji. Slobodno me razuvjerite ako mislite da sam u krivu!? (Jedino mi je žao što ti novci sad stoje umjesto da ih malo oplodim i onda stavim u Jape)

Isti slucaj ...

greenergy
18-05-07, 09:11
Isti slucaj ...

Takodje, ja sam u JAPE usao na 11,49. Ne zabrinjavaju me uopste ovi padovi, jer znam da ce njeno vrijeme ubrzo i doci.

Oleg
18-05-07, 12:25
Neznam nije njima frka sad da prodju, njihov je hotel belvi u becicima posle 10 god. zakupa su ga kupili i renovirali tako da nevjerujem da bas nemaju smisla za hotelijerstvo.
Ovo pricam iz razloga sto poznajem covjeka licno, ali nisam sa njim u dobrim odnosima tako da ne mogu da ga pitam nista oko toga.
I ja sam je kupio na 11 pa sam izasao na 10 i malo izgubio

Ma naravno...Mešetarsko preduzeće "Imobilija" iz Budve koje se dočepalo ove zlatne koke, bar dok me ne razuvjere, tvrdim da je neko preduzeće od 2-3 na vrijeme informisana ortaka sa jednom sekretaricom i faksom. Nemaju oni snage da finansijski iznesu opremanje "Jadrana". Vjerujem da tamo neko strpljivo čeka da mu se na noge dođe i ponude mu se masne pare.
Pa tu se i obična lampa može ušrafiti samo po tehničkim uslovima koji ne narušavaju bit ambijenta. A gdje su tu mnogo složenije intervencije poput novih instalacija, konzervacija fasada, autentičnih materijala i sl.,..A za sve to se moraju pribavljat raznorazna mišljenja raznoraznih komisija. To može iznijeti samo neko ko je evropsko ili svjetsko ime. Ako ne u svijetu turizma (što bi bilo najbolje), a ono makar na evropskom tržištu kapitala.
Imobilija i njeno opremanje Jadrana...Kakav vic...
A i ovo što padaju akcije Jadrana...Pošto sve što se proda neko mora da kupi, zakleo bih se da (prije svih) ovi mangupi iz Imobilije kupuju. Iskrcava se jadna sirotinja koja je sa pozajmicama i kreditima u stampedu jurnula krajem marta, pa sad kriziraju jer se pare moraju vrćat. I onda - rođo, daj šta daš.
Nek im je sretno,..ja svoje prodavat neću pa taman da Imobilia ima 99,99% u Jadranu i samo im još moje akcije fale da se skinu s berze. Ne dam pa da centa od njih viđet neću, jer ovo je onaj tvrdi perverzni sex sa zdravim razumom.

Vaillant
18-05-07, 12:43
Kvadrat nekretnine u Perast trenutno je oko 8.000 eura, pa izračunajte koliko vrijedi JAPE!!!
A palate koje posjeduje JAPE imaju istorijsku vrijednost koju pare ne mogu kupiti . . .
Jako mi je krivo kada vidim po koliko se prodaje, jer je ta cijena smiješna i po meni je to čista namještaljka . . . da bi je dotična firma kupila za male pare . . .
Prepoznao sam se u ovoj priči jer sam iz Perasta i vrlo dobro znam koliko vrijedi Jadran, i ovo je čista nepravda !!!

Oleg
18-05-07, 12:50
A i kakvo je to ime "Imobilia"??? Koliko se sjećam imobilisati znači zaustaviti, učiniti nepokretnim. E, taman su to učinili od Jadrana. Ukočili ga u mjestu!
Da ne sjede u Ministarstvu Turizma gomile korumpiranih i nesposobnih činovnika koji gledaju na kalendar, ispijaju kafu i čekaju penziju, davno je trebalo raskinuti taj debilni ugovor sa njima jer je i onome ko proleti autom 120 na sat jasno da tu cent nije uložen decenijama, a ne 10 000 000 eura!

Mijo
19-05-07, 19:37
njihov je hotel belvi u becicima posle 10 god. zakupa su ga kupili i renovirali tako da nevjerujem da bas nemaju smisla za hotelijerstvo.

Ako bacimo malo pogled na :

http://www.imobilia.net/

onda je malo jasnije koje su im namjere. Radi se o klasičnim developerima.
Znači nisu baš obični mešetari, ali nije im ni interes razvijati turistički biznis.
Možemo pretpostaviti da će luksuzno urediti kompleks i prodati ga nekom "Abramoviću" ili sl.

Da li je ova palata Zmajević dio imovine JAPE ?
Jer vidim da nju prodaju derutnu.

Ako ce uredjivati palače za prodaju tko zna kako brzo će tržište to akceptirati kroz porast potraznje?
Ako će sve prodavati neuredjeno ?

Neka netko iskusniji komentira.

Pifkolektor?