View Full Version : Poštapalice
Rijetko gledam nashe kanale,a ako mi je upaljen jedan od njih ,ne obracam paznju na sadrzhaj emisije.
Medjutim,danas mi je skrenuo paznju govor jedne voditeljke.
Izmedju svake 3-4 rijechi ,shtrchi jedno "znachi" ,"dakle znachi" ,"aaaaa" ...
Muchi se ,smishlja shta ce reci ,okolo-naokolo,nishta smisaono nije izrekla.
Strashno ruzhno zvuchi slushati upadice toga tipa.Navodi na pomisao da osoba posjeduje izvjesne praznine u vokabularu..
Do nedavno nisam ni znala ,da u toku razgovora,ako mi neshto odvraca paznju ,koristim poshtapalicu " kako se zove" (QQ)..:wallbash:
Potpuno je to nesvjesno prelazilo preko mojih usta,da nisam registrovala,dok mi je skrenuta pazhnja .
Da li vas nerviraju poshtapalice i koje ste primjetili u svom govoru ?
Ne volim kad mi neko po sto puta, dok priča o nečemu, ponavlja: jel razumiješ....shvataš.....kontaš....:brucelee:
Ne volim kad mi neko po sto puta, dok priča o nečemu, ponavlja: jel razumiješ....shvataš.....kontaš....:brucelee:
Ili, 'kapiraš?' Grrr!!
Do prošlog ljeta sam imala naviku da stalno govorim 'ovaaaaj...' uh, sad mi se stuži kad pomislim na to. :hammer5425:
Da ,bravo !
I to je veoma iritantno..
Ali nema ništa gore niti odvratnije od 'znači'!
Pih, kad sam prvi put čula neke da govore to 'znači', sama ta riječ mi se zgadila i izbjegavam da je upotrebljavam i u pisanju, a kamoli u govoru :mad:
Ponekad nisi ni svjesna da ih izgovaras;)
Ne volim to chuti ,posebno ne na tv-u ,josh ako je to poshtapalica voditelja/ki.
Chini mi se da bi oni posebno trebali da posjeduju izgradjenu retoriku..
Nije svako za taj posao...
Eh...to je već nesreća... Kad voditeljke počnu da 'značkaju' u tolikoj mjeri, da ne mogu da shvatim što ustvari pokušavaju da kažu...
Zor_djevojka 02-05-08, 23:56 poshtaspalice dolaze i odlaze, samo je pitanje koja je aktuelna u datom periodu..Chinjenica je da su iritirajuce..
nekad je to 'znachi' (koja meni uopshte ne smeta, jer je i sama upotrebljavam), 'pa...ja mislim...', ' ovaaj', 'generalno', 'tako da', 'dakle', 'vidish', 'elem'...
jedino koje me nerviraju su 'kuzhish' i 'pusa'...najezhim se kad ih chujem...
simpatichna mi je ona bosanska 'Bolan' il' 'bona', 'kontash', moja omiljena 'jojj' (posebno kad mi je neshto po meraku ;))
Koristim ih nesvjesno (kao i vecina njih) i zaista se trudim da ih shto manje upotrebljavam...al' nekad trema uchini svoje ...Lichno smatram da poshtapalicama dajemo sebi vremena da 'na blic' razmislimo o recenici koja slijedi...;)
E vala i meni se od "pusa" diže kosa na glavi.
I meni je znaci najodvratnije. Najezim se kad to cujem. A postapalice su tako zarazne! Desava mi se da neku mrzim, ali kako je cesto slusam zalijepi se za mene! :)
Znate ono: Kako Beogradjanin uspavljuje dijete? -Znaci, brate, spavaj !:D
Mada ni onaj poluglasinik &&&&& rastegnut nije za zanemariti. :)
Poshtapalice u nekim situacijama zvuce jako simpaticno i sharmantno...ako se umereno koriste.
Imam drugaricu kojoj je "kapirash" svaka druga rec..dekoncentrishe me nacisto.
Cesto sebe "uhvatim" kako brojim koliko neko "postapalica" izgovori u recenici.:cheezy:
Sigurno je da su jako "zarazne"...moja aktuelna je "shta znam..."
A, da...zaboravih...na prostorima Srbije, najveca poshtapalica je "bre"
Neretko se koristi i kao recenica (u skucaju negodovanja "Breeeeeee")
Cesto sebe "uhvatim" kako brojim koliko neko "postapalica" izgovori u recenici.:cheezy:
hahah to i ja radim ,kad mi je dosadno slushati predavanja i sl :smokeing:
Snebivljiva Azdaja 29-10-08, 11:44 :lighten: A "onaj"
Snebivljiva Azdaja 29-10-08, 11:45 :thumb_yello: Hahahahahahaha Dobra Ti Je Tema
Snebivljiva Azdaja 29-10-08, 11:47 :annoyed_h4h: NE mogu da nadjem smajlija shto crkava od smijeha
Snebivljiva Azdaja 29-10-08, 11:48 Pitanje: "a inache?"
Odgovor: " A. Tuda po tija ulica."
haaaaaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahaha
san ljetnje noci 06-11-08, 19:48 ma da,mislis,razumijes,kako da ne,ovako,brate mili,sestro slatka itd!!!!:toobad:
|
|