View Full Version : Znoje li se Mojkovčani ispod pazuha?

DYLAN DOG
01-05-08, 02:46
Pošto smo došli u dilemu, da vidimo što poštovani forumaši kažu na to. Ovo se mora riješit'.
Neka sve kredite za ovu temu pokupe Bat i Kliko.

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=357644&postcount=23

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=357731&postcount=78

DYLAN DOG
01-05-08, 02:48
Ja mislim da se znoje...:D

Leptiric
01-05-08, 09:46
Ja neshto mislim da se znoje....Ne znam.... Ovo je veoma slozeno pitanje....:D:D:D
Ne trebamo zurit' sa zakljuchcima...

kliko
01-05-08, 10:42
A bi li mogao da se ne znojiš kad bi po cio dan kosio livade ili $eka' šume?

zagorski
01-05-08, 10:46
Slažem se sa uvaženom mladom koleginicom Leptirićem da ne treba žuriti sa zaključcima...Ipak, mislim da se Mojkovčani ne znoje ispod pazuha jer je tako zapisano u Nostradamusovim proročanstvima, a zabilježeno je i da je rimski istoričar Tacit pisao o toj pojavi raširenoj među tadašnjim Mojkovčanima. Nostradamus piše:

" U zemlji svijetle majske zore
što će na južnom obzorju nastati
gdje će dugo vladati kralj dugačke šije
imaće mjesto gdje se ljudi
znojiti ispod pazuha neće
ime tog mjesta biće na slovo
te zemlje i toga kralja...."

Više je nego očigledno na koju je zemlju i na koje mjesto čuveni prorok mislio i mislim da tu ne treba posebno tumačenje. Ipak, ako neko smatra da je neophodna diskusija po ovom pitanju, spreman sam prikupiti još materijala koji svjedoči o tom mojkovačkom endemičnom fenomenu

Leptiric
01-05-08, 11:11
Dobar tekst,ali koliko je tachan ne mozemo svjedochiti... Poznato nam je da su pored mnogih prorochanstava koja su se ostvarila ima i veliki broj onih koja nijesu...
Da li mozemo prichati o nechemu i tvrditi neshto shto nema neki jak argument da je to zaista tako? Opet prorochanstva nikada ne mogu biti pouzdan izvor,chovjek je bice koje uvijek trazi dokaze i nove informacije.
Mene interesuje ovaj problem sa nauchne tachke gledishta... Mislim da je u toku istrazivanje koje ukljuchuje ljude sa tog podruchja. Nisam dovoljno struchna provaliti u njihovu bazu podataka,tako da moramo chekati (naravno ukoliko nemamo hakera na forumu...).

Baron
01-05-08, 11:16
Mogla bi se i analizirati stara latinska poslovica:

Bono znojus est humanus Mojkovac sum!

kliko
01-05-08, 11:21
"Iz kovnice moje stare
garav kovač će nam doći.
Pod pazuhom ruse kose,
razmrsiti neće moći,
znojave će one biti
i po danu i po noći."

Jezekilj 2.32

Baron
01-05-08, 11:25
citat sa ikone -mirotočivi i prepodobni sveti kliko isušuje jalovište:thumb_up:

nestasni_cipiripi
01-05-08, 12:41
A zasto neki ljudi za pazuh kazu BAZDUH?

kolacic
01-05-08, 12:48
Zato što neki nisu čuli za vodu i sapun, a tek dezodorans! :)

nestasni_cipiripi
01-05-08, 13:03
Saput?

Zor_djevojka
01-05-08, 13:05
i pazDuh...

ne znam znoje li se, nijesam odavde...ne znam, ne znam, ne znam...

ahahahahahaahahahah kliko, care!!!!

nestasni_cipiripi
01-05-08, 13:29
Mojkovac iz dva reda,
ka chikago sad izgleda

Batboy
01-05-08, 13:51
Ja mislim da je problem u fizičkoj aktivnosti... http://www.kolobok.us/smiles/light_skin/bb.gif Da li se znoji čovjek ispod pazuha ako čitav dan leži ispod kruške.., licem okrenutim prema krošnji i sa rukama ispod glave...?

Mislim da tu čuči odgovor.... :)

zagorski
01-05-08, 17:30
Mene interesuje ovaj problem sa nauchne tachke gledishta... Mislim da je u toku istrazivanje koje ukljuchuje ljude sa tog podruchja. Nisam dovoljno struchna provaliti u njihovu bazu podataka,tako da moramo chekati (naravno ukoliko nemamo hakera na forumu...).

E moja draga mlada koleginice Leptirić, na koliko samo krupnih pitanja nauka nema odgovora. Uzmimo na primjer neobjašnjene enigme zašto neki ljudi imaju ravne tabane, ili zašto se štuca od veće količine crnog vina, ili zašto namazano parče hleba padne uvijek na onu namazanu površinu, itd...pitanja je beskrajno mnogo. Čak i ako apstrahujemo starinske tekstove, suočićemo se sa mnoštvom nepobitnih i nesumnjivih svjedočenja koja govore o neznojenju Mojkovčana ispod pazuha (u daljem tekstu NMIP). Javnosti je malo poznato da je Marko Miljanov boraveći u Mojkovcu napisao djelo "Primjeri čojstva i znojaštva" koje je brzom intervencijom ondašnjih vlasti uništeno, a Marko Miljanov je zbog toga došao u otvoreni sukob sa kraljem Nikolom (za njihov sukob se u lažiranim istorijskim tekstovima navode sasvim drugi razlozi). Elem, knjiga M. Miljanova je govorila o NMIP i teškoćama koje su iz toga proizilazile. Recimo, kad bi Mojkovčanin otišao prositi đevojku u neki drugi kraj, otežavajuću okolnost bi mu pričinjavalao "što se ispod pazuvah ne čuje ka muško", kako je to zapisao M.
Miljanov. Jedna od pripovijesti iz te knjige, koja živi u narodnom predanju, govori o Radojici Šorovom koji bijaše otišao prositi đevojku iz jedne ugledne porodice iz jedne od nahija (nećemo navoditi koje). Radojica sve uglavi sa đevojkinim ocem i ugovore svadbu. Kad je došao dan da svatovi vode đevojku ona reče ocu: "Tajo, ja se neću udat za Radojicu!". Otac je upita: "A što crna druge?" Ona reče: "On se ne čuje ispod miške ka čoek". Znalo se šta je to značilo. Tešku uvredu za Radoijicu i njegovu familiju koju je samo krv mogla oprati. Kad je sve izgledalo beznadežno javi se mlađa sestra i reče: Tajo, ja ću se udat za Radojicu pa ću se ja znojit i za mene i njega." To bijaše mlađana Stane koja je imala tako jak vonj ispod pazuha da su čak i vukovi zaobilazili njihovo imanje. Radojica nije imao ništa protiv zamjene i krvoproliće bi izbjegnuto. Njih dvoje su poslije izrodili puno djece koja su bila posve normalna i znojila se na majku obilato na ponos roditelja...

kliko
01-05-08, 22:02
Zagorski mudro aplicira pola istine, i to onu polovinu koja njemu odgovara. Izvod npr. zakljucak da ako se "covjek ispod pazuvah ne čuje ka muško" to mora da znaci da se on ne znoji. E pa nije bas tako. U knjizi "Obicaji crnogorskog naroda" nam dr. Gaj Julije Sćepanovic navodi da se "Od XVII vijeka u Mojkovcu i okolini medju muskom populacijom sprovodi obicaj "dimljenja" kojim su mojkovcani pokusali utuliti stare glasine o njima i njihovom podpazucnom znoju."
Isto to nam prenosi i dr. Lazo Goluža u knjizi "Svjedocanstva iz Mojkovca i okoline": "Svakog jutra, prije negoli iz kuce izadje, svaki mojkovcanin,kao dobar domacin naloži sirova drva na ognjiste i sjedi u zadimljenoj prostoriji pola sata do 40 minuta (mnogi se za to vrijeme obriju i narede za izlazak). Na taj nacin im se gusti dim zavlaci u pore i na vjestacki nacin zaustavlja vonj, da bi se znoj POD PAZUH ipak ocrtao na kosulji. Doduse, u jako malim kolicinama, ali jasno vidljiv."
Smrad se dakle zaustavlja (preko dana), dok je znoj manje-vise neizbjezan. Genetika je to.
Jos da dodam da je poslije mojkovacke bitke Austro-Ugarski vojskovodja Wilhelm von Reiner svjedocio o susretu sa,kako on kaze "hrabrim crnogorskim ratnicima koji su mirisali na izgorelu smolu"

Miriam
01-05-08, 22:04
Meni ni posle ovog izlaganja nije jasno znoje li se ili ne? :D Jel može neko dublje da uđe u problematiku Mojkovačkog pazuha!

kliko
01-05-08, 22:05
znoje se

anon1
01-05-08, 22:05
A ko su to Mojkovcani???

kliko
01-05-08, 22:11
A ko su to Mojkovcani???

ovi sto glasaju za "ne" ;)

anon1
01-05-08, 22:12
A sto je to glasaju za "ne" :D

"ja nisam odavle" :)

Zor_djevojka
01-05-08, 22:22
ja jedva chekam onu 'Smrde li Zecani na ribu' ahahahahahahahaha

anon1
01-05-08, 22:27
koju? to neka zenska? aaa ruzno joj je vala ime :D

kliko
02-05-08, 10:23
A sto je to glasaju za "ne" :D

referendum...sjecas se? ;)

explosion
02-05-08, 11:05
Kako ste mi vi? :D
Ja mislim da ne, i glasala sam da se ne znoje.