View Full Version : Tačka-zarez

explosion
30-04-08, 08:57
Prije nekoliko dana sam citala kako se francuski lingvisti bore za ocuvanje ovog interpunkcijskog znaka. Primijeceno je se sve manje upotrebljava, tj. da se skoro i ne upotrebljava vise:

"Tačka-zapeta nestaje poput medveda. Ljudi je ne vole; pisci je se plaše; novinari je više ne koriste. To je pomalo tužno".

Tacka-zarez (tacka-zapeta) se koristi tamo gdje bi tacka bila prejak prekid recenice, odnosno djelova recenice, a zarez preslab. Znaci, tacka bi te djelove suvise jako podijelila, a zarez preslabo.

Nisam nikad o tome razmisljala, ali kad sam procitala ovaj tekst shvatila sam da ja ne upotrebljavam taj znak. Ne znam zasto. Nemam naviku. A trebalo bi da je ravnopravan za ostalima.

Posto se uglavnom upotrebljava u duzim recenicama, mozda u tome treba traziti razlog nestanka tacke-zareza. Kako brzo zivimo (iako to zvuci vec kao fraza, ipak je istina), brzo govorimo, jos brze pisemo, trudimo se da koristimo sto vise skracenica i da sa sto manje rijeci vise kazemo/napisemo, pa i nema dovoljno dugih recenica u kojima bi upotrijebili ovaj znak.

Koristite li vi tacku-zarez?

Mozda ete posle ovog teksta poceti. :)

Zor_djevojka
30-04-08, 09:02
Taj ne, priznajem, moguce da sam ga zadnji put u skoli napisala...al' zato tacki i zareza ne fali u mojim postovima i svakodnevnom pisanju. Vjerovatno i precerujem , pa ocekujem da me ispravite,tj.opomenete ukoliko pogrijesim :)

explosion
30-04-08, 09:39
Taj ne, priznajem, moguce da sam ga zadnji put u skoli napisala...al' zato tacki i zareza ne fali u mojim postovima i svakodnevnom pisanju. Vjerovatno i precerujem , pa ocekujem da me ispravite,tj.opomenete ukoliko pogrijesim :)

Pa pocni! ;) Da nije smajlija koji namiguje ne bi se ni koristio ; :D Upotreba ovog znaka se prepusta onome ko pise, njegovom osjecaju, pa je tesko pogrijesiti, ali je ocito stvar navike.
I bas lijepo sto trazis da te opomene neko kad pogrijesis, ti si jedna od sto ljudi kojima to ne smeta.

sladja
30-04-08, 11:54
Koristim, ali rijetko. Nemam naviku. Često pišem izvještaje i razne dopise, pa ako imam složenih rečenica upotrebljavam između grupa riječi koje se razlikuju po srodnosti, a odvajam i djelove teksta koji znače nabrajanje, a želi se istaći njihova posebnost. Ali zato zareza ne fali ni kod mene. :)

anon1
30-04-08, 12:00
Koristim ";" kad god je potrebno :D A to nije tako cesto, ali za mene je to nezamjenjiv znak; nije mi jasno kako ljudi mogu bez njega :D