View Full Version : Najbolji evropski košarkaš svih vremena?
Naravno, bilo je mnogo velikih, mnogo onih koji su ostavili dubok trag i u Evropi i u USA i to ne samo NBA ligi. Uz dužno poštovanje, zaobišao bih neke zaista velike igrače koji su igrali u prilično dalekoj prošlosti i baziraću se na onima koji su bili na vrhuncu od početka ''zlatnog doba'' košarke (dakle 70') pa do danas...
Uz ovu temu moram postaviti anketu. Dozvoljen je višestruki odabir.
Slowpoke Rodriguez 29-04-08, 19:37 Drazen Petrovic.
Ubistevni polukorak i izvjezbani sut koji ne masi.
Jedini evropski igrac koji se uspio nositi sa cudesnim Dream Team I
Kosarkas, za kojeg je i moja poslovicno sportski nezainteresovana porodica - fanaticno navijala
A valjda i zbog onakvog odlaska - nikad nismo dozivjeli da ga vidimo kao prosjecnog...
Meni je Dražen Petrović bio vrhunski košarkaš, zbog njega sam i zavolela košarku i čak za Cibinu navijala. :)
Dražen... Veliki, mnogo veliki. Ali ne veći od Đorđevića, Sabonisa i Dirka. Šteta što je otišao kad je bio na vrhuncu, sa 29 godina. Tada je trebao najviše da da. Čovječe, bio je u godinama kao Kobe danas...:(
RIP...
Zor_djevojka 29-04-08, 20:12 Kad bih rekla Drazhen -kojeg cijenim da se razumijemo, to bi bilo na osnovu tudjih pricha i sjecanja, nijednu njegovu utakmicu nijesam odgledala..al' sam zato uzhivala uz Sashu Djordjevica..njegovih 9 trojki protiv Litvanije i dan danas pamtim..kao i onu trojku Hrvatima u zadnjoj sekundi...To se ne zaboravlja..Jest' da je Partizanovac, al' svaka chast ;)
Slowpoke Rodriguez 29-04-08, 20:46 al' sam zato uzhivala uz Sashu Djordjevica..njegovih 9 trojki protiv Litvanije i dan danas pamtim..kao i onu trojku Hrvatima u zadnjoj sekundi...
Trojke je pucao 9 od 12, a meni je mnogo draza ona trojka protiv Huventuda 1991 :)
Sasu sam ja volio jer je on vukao cijeli tim naprijed. I ne sjecam se da je iko od evropskih kosarkasa to radio kao on...
Nijesam nesto mnogo gledao kosarku pa da mogu biti objektivan, ali sjecanje na Drazena Petrovica ne moze da nadmasi ni jedan igrac kojega sam gledao poslije toga. Obicno se ni imena ne sjecam sportistima i uopste javnim licnostima, ali on je jedan od rijetkih koji je ostavio jak pecat u mojoj podsvijesti.
vlade divac je harao i po NBA ligi
vlade divac je harao i po NBA ligi
Ali nikad nije bio lider i pobjednik... A nije ni harao, istini za volju. Samo bio sasvim solidan igrač i ništa više.
U vremenima kada su veliki centri poput Ewinga, Olajuwona, Mourninga i Robinsona silazili sa scene, Divac je bio samo solidan.
Evo zašto je Sale Đorđević bio VELIČINA:
http://www.youtube.com/watch?v=eBcbTJLeP9E
A i pravi play se vidi po tome kad mu ekipa radi kao satić...;)
Glasao sam za Đorđevića..., a komentar je suvišan... :)
Ja sam glasao za Novickog, po meni je on klasa. On je gotovo sam uvijek nosio reprezentaciju, a sto nije imao saigrace pa nije mogao mnogo da ucini, to je druga stvar. Jedini evropljanin koji je dobio titulu MVP u NBA ligi - mislim da to sve govori
DRAZEN PETROVIC.(punto finale)
Tja, samo sam ja glasao za Kukoča.
Nikad nisam volio "industrijske" igrače, a Dražen je bez uvrede bio takav.
Trenirao je po vasdan, šutirao po 5-6 iljada puta.
Bio je klasa, ali ne.
A Kukoč je bio umjetnik, improvizator, vjerovatno sam zbog ovih razloga uvjek više volio i Medžika od Džordana.
Ne sjećam ga se, ali mislim da tu titulu nosi Radivoje Korać.
Ja sam glasao za Praju, u svoje "pero" neprevaziđenog igrača i lidera!
I ruku na srce(možda malo spamujem) ljudi se previše zanose sa NBA-om.
Moje mišljenje je da bi uspio u NBA ti prije svega treba sreća(uz kvalitet naravno).
Kakvi sve igrači tamo nisu uspjeli, sjetite se samo: Đorđević, Paspalj, Macijauskas, a nemojte reći da su od njih bolji Radmanović, Turkoglu!
Pa ni Dražen nije počeo bajno i trebalo mu je vremena.
Paljo nije mogao zapeti od Drexler-a i Portera.
A Divcu se poklopilo, uz njega Medžik, Džabar ide u legendu, aod njega se moglo naučiti.
Krstić je bio krenuo sličnim putem uz Kidd-a, ali mu se nije dalo.
Sale Nacionale, koliko je puta sam rijesio mec, rodjeni lider na terenu i van njega.
nestasni_cipiripi 08-08-08, 11:35 Drazen je najveci...Ipak je ostavio trag i u evropi i u NBA...
Divac,Kukoc isto tako
Sale je nesto drugo...On je kao Nikos Galis ili Bodiroga...Najbolji evropski igraci...
Jedini od njih koji su bili veliki sa obje strane okeana je Novicki. Dovoljno je reci da je on jedini evropljanin sa titulom MVP igraca NBA lige... I kukoc i Djordjevic i Petrovic su mali za njega
Ljudi, nemojte se zajebavat i podlijegat emocije - morate ustanovit kriterije, jel to onaj ko je najviše uticao na taj sport (a tu je Krešo Ćosić br. 1 - apsolutno), ili ćemo u obzir uzimat znanje + brojeve ( a tu je pak Kukoč daleko, daleko ipred svih)
stojte mi dobro
|
|