View Full Version : Logicke zavrzlame
Da se malo poigramo sa pogresnim zakljuccima. :)
Dokoni mislioci su cesto pronalazili nacin da uposle sive celije tako sto su u naizgled besmilenim problemima pronalazili ushicenje. Evo jednog od takvih problema: dokaz da je "1 = 2".
http://img70.imageshack.us/img70/5821/1eq24qt.gif
Ne treba velika mudrost da bi se odlucno negirao dobijeni rezultat. Medjutim, mnogo je veci problem naci u kojem zecu lezi grm. Ili obratno. :D
Dakle, u cemu je stos? :guitar:
pogresan je 5 red. 0/0 nije 1. prvo se rade operacije u okviru razlomka pa tek onda dijeljenje
Greška je u 4. tj. 5. redu
a(a-a)=(a+a)(a-a) /: (a-a)
Dobija se:
a=(a+a)
a-a=0, a jednačinu ne možemo dijeliti sa nulom
pogresan je 5 red. 0/0 nije 1.
0/0 nije jedan, tačno :)
Svaki broj podijeljen sa nulom je beskonačan
prvo se rade operacije u okviru razlomka pa tek onda dijeljenje
isto je staviš li ti razlomak ili podijeliš dva broja...napr. isto je 10/5 i 10:5
da ali nije isto 10:5-5 i 10: (5-5), prvo se računa ono unutar zagrade ili razlomka
Brzo ste uočili u čemu je štos, svaka čast. :)
Postoji mnosto problema koji su slične prirode. Svi oni spadaju u tzv. matematičke sofizme.
Jedan od zanimljivih sofizama je dokaz da jedno zrno predstavlja gomilu. Evo kako dokaz ide:
1. Na početku imamo jedno zrno.
2. Dodamo jedno zrno.
3. Ponavljamo korak 2 sve dok ne kažemo da imamo čitavu gomilu zrna.
4. Zaključak - jedno zrno čini gomilu. :)
10 x=x+1
20 goto 10
hehe, posjeti me na neumoljivi Basic
da ali nije isto 10:5-5 i 10: (5-5), prvo se računa ono unutar zagrade ili razlomka
To stoji :)
10:5-5=2-5=-3, a drugo 10: (5-5)=10:1=10
Eto tako :D
Neka Basic, no je cak i FORTRAN odustao od GO TO i uveo logicke cikluse. :)
10: (5-5)=10:1=10
Blade, Blade, ostade ti za avgust. :D
Ahahaha qq, što napravih :D
Brzina :)
Dakle, 10: (5-5)=10:0=beskonačno :D
Otvaram zagradu na topik:
[
Pojam beskonacnosti je veoma problematican pojam, i sa njim treba postupati krajnje oprezno. :)
U sustini, pojam beskonacno velikog je izveden kao reciprocitet pojma beskonacno malog, kojeg su u nauku uveli indijski matematicari. Beskonacno malo je dalo mogucnost razvoja matematicke analize, sto se pripisuje Njutnu i Lajbnicu, a na matematickoj analizi u velikom baziraju primijenjene nauke, narocito fizika.
]
:)
Poslije saobracajne nezgode vozaci cesto kazu: da sam vozio samo malo brze/sporije ne bih se nasao u ovoj situaciji i zbjegao bih udes.
Posto se nezgode u principu rijetko desavaju, nije onda tesko zamisliti koliko puta smo do sad izbjegli udes zbog tih kriticnih 2-3 sekunde.
Ako krenemo tom logikom, da li mozemo da saznamo koliko puta telefon nije zvonio danas? :D
Sta je pogresno u ovome:
- Primakni se.
- Ne mogu.
- Zasto?
- Daleko si mi.
:D
- zašto? - upitna recenica, ostale su izjavne.
Hm, to mi nije palo na pamet, nego po samoj sustini, zasto primicanje ne "radi" ako smo suvise daleko?
Dal je to neka relativna stagnacija?
Koliko je 0,0000000001/0,0000000001 ?
Koliko je lim|x->0(x/x) ?
Koliko je 0/0 ?
Ipak se ponekad desi da 1 može biti jednako 2, kada je singularitet u pitanju.
Desi se i da se dvije paralelne prave posijeku, ali ne u uobicajenom pogledu na svijet.
u beskonačnosti?
Sta je pogresno u ovome:
- Primakni se.
- Ne mogu.
- Zasto?
- Daleko si mi.
Ovaj je lijen da krene, pa zato ne može :D
Ne no u krivom prostoru. ;)
Sta je pogresno u ovome:
- Primakni se.
- Ne mogu.
- Zasto?
- Daleko si mi.
pogresno je to sto odgovor "daleko si mi" nema blage veze sa pitanjem, osim formalne.
moga je isto tako odgovorit i "pada kisa". s tim sto ovo drugo ne bi imalo nikakve formalne veze s pitanjem, a prvo ima.
Koliko je 0,0000000001/0,0000000001 ?
Koliko je lim|x->0(x/x) ?
Koliko je 0/0 ?
Ipak se ponekad desi da 1 može biti jednako 2, kada je singularitet u pitanju.
ovo prvo 1
0/0 je neodredjeno, pa ako je slozen izraz radis lopitalovo pravilo, izvod gornjeg kroz izvod donjeg
a taj limes valjda 1
ovo prvo 1
0/0 je neodredjeno, pa ako je slozen izraz radis lopitalovo pravilo, izvod gornjeg kroz izvod donjeg
a taj limes valjda 1
zasto mi niko nije odgovorio jesam li pravu :D
a jesam :D
a kako necu biti, kad se limesima bavim cijele godine :p
i lopitalim sto bih ja rekla :)
aj postavite jos :)
|
|