View Full Version : Kako vi gledate

Zor_djevojka
28-04-08, 23:21
na ova nova pravila za turiste,tj. oni koji putuju u Crnu Goru moci ce da 'unesu' maksimum 5 litara vode, 2 litra bezalkoholnog i litar alkoholnog pica. Prema novom pravilniku crnogorske Vlade, vozaci ce morati da plate ekoloshku taksu, koja ce iznositi od 10 do 150 eura.
Da li podrzhavate takvu odluku? Je l' to josh jedna od 'pljachki' u nizu, ili sasvim opravdana i proevropska odluka?

Supernova
28-04-08, 23:35
Da bi bila opravdana i proevropska, potrebno je zadovoljiti i druge proevropske standarde, ali mi to više liči na nastojanje da se namlati što više para u opštoj turističkoj euforiji, kakva ekološka taksa, gdje će otići te pare? Poslije boravka u cg primorju, izgleda da će jedino turisti imati ekološki čist novčanik.

Zor_djevojka
28-04-08, 23:41
Tu je svugdje u svijetu normalno da se ne mozhe unosit koliko hocesh sa sve sherpama i shkoljkama jaja, kacama sira, ali moramo i mi reagovat' sa druge strane..konrektno na primjer obezbijedit' barem ono osnovno - vodu onamo dje je nema..u Sahari ce je prije pronac', no je regulisat' ovamo kod nas na primorju.
Ako ce se se taj novac ulozhit u ispravku svega shto treba sredit' i regulisat kod nas onda podrzhavam, ma me neshto strah da ce ne zhelja bit'...

Leptiric
29-04-08, 00:01
Iskreno,chini mi se da je ideja bash bezveze.
Ko zna dje ce te pare zavrshit'.... Ako 5% zavrshi u neke korisne svrhe bice dobro.
A zamislite da vam dolazi neki fini rodjak iz inostranstva,pa hoce da donese po bocu nekog finog pica za prijatelje....I da sve to fino ostane na granici....:D

Slowpoke Rodriguez
29-04-08, 00:29
S obzirom da moja vinska kolekcija zavisi iskljucivo od licnih i prijateljskih posjeta ino-zemljama, malo me ovo zabrinjava i ne znam da li se odnosi i na period van sezone :D

Inace, o taksama mozemo raspravljati, ja sam generalno ZA - iako je mnogo bitno kako ce one biti rasporedjene.
S druge strane, tim ljudima moramo ponuditi nesto zauzvrat. Pa eto prilike da se taj krug i zatvori - sa istim prihodima od taksi

DYLAN DOG
29-04-08, 01:44
Da bi bila opravdana i proevropska, potrebno je zadovoljiti i druge proevropske standarde, ali mi to više liči na nastojanje da se namlati što više para u opštoj turističkoj euforiji, kakva ekološka taksa, gdje će otići te pare? Poslije boravka u cg primorju, izgleda da će jedino turisti imati ekološki čist novčanik.

Ne mogu se složiti sa ovim. Mislim da se od nečega mora početi, a dalje će doći i druge stvari na kojima treba raditi. Nigdje ništa nije stvoreno odjednom, bez truda. Znate, malo smo više samokritični (po nekim pitanjima, a najbolji primjer su pouzdanost u sopstvene vrijednosti i potencijale) što polako uzima i obličje defetizma.
Uz sve to doći će i do poboljšanja kvaliteta usluge, što ide u prilog i turistima i domaćinima (pogotovo domaćoj privredi). Sve se plaća svugdje. Ako neko misli da će mu bolje biti negdje drugo, neka ide. Možda ćemo izgubiti malo na brojnosti turista iz nekih područja (i to MOŽDA samo u prvo vrijeme, dok se kvalitet te odluke ne pokaže kroz kvalitet turističkog proizvoda CG) ali definitivno dobijamo na duge staze.
Ja nisam čuo da je ovo prvi primjer ove vrste... Zato - PODRŠKA.

DYLAN DOG
29-04-08, 01:50
''GDJE ĆE ZAVRŠITI PARE'' nije tema. To je, čino mi se, mali slatki defetizam koji sam pomenuo. Ni ja nisam zadovoljan raspodjelom novca i načinom ulaganja u našoj državi, daleko od toga!, ali stvarno ne mogu u svemu vidjet samo crno i prije početka posla pričati o neuspjehu istog. Mi smo mladi, kako kažu - budućnost zemlje, mi treba da mijenjamo.

zoxy
29-04-08, 01:55
Sto se tice unosa hrane i pica, definitivno podrzavam i po meni je tu odluku trebalo donijeti i ranije iz mislim svakom razumljivih razloga. Ekoloska taksa mi je takodje prihvatljiva, samo sto bih u tom slucaju insistirao sto se najvise moze na strogoj kontroli tih prihoda i ulaganju istih u ono cemu su i namijenjeni. Dodao bih da se slazem sa Alfom, mora se poceti od necega, ako bi posmatrali stvari na nacin da sve mora biti savrseno prije nego se donese neka odluka, zakon...bilo sta, tesko bi se islo naprijed u bilo kojoj sferi. Plastican primjer su upravo dobri zakoni...od kojih se neki i ne primjenjuju puno, neki ne bas doslovce ali je dobro da se donose ipak, uz odgovarajuci pritisak, procese koji se odvijaju neminovno, uz priblizavanje EU i njihovo sve jace prisustvo i pritisak i primjena ce doci na red, korak po korak ako ne moze brze. Moguce da ce sada i ove pare zavrsavati na drugom mjestu, da ce pokrivati neke troskove koji nemaju veze sa ekologijom ali kad se postave dobri temelji i ostalo ce vremenom biti sve bolje i bolje.

Baron
29-04-08, 10:04
na povratku iz italije sam dovukao bar 10 flaša vina, i nije mi bilo sve jedno oće li me na aerodromskoj carini kontrolisati...
a zabrana unošenja hrane ima 2 pozitivne strane, o prvoj je govorila Biljana Blečić, glavni sanitarni inspektor, a druga je upućena protiv paradajiz turista i kanti od jupola punih pasulja. čudi me da zabrananije do sada stupila na snagu.
negativna stvar kod zabrane je ukidanje nekih ljudskih prava, a odnosi se i na dovlačenje kulena i ostalih đakonija od rodbine iz Bačke...

Ribica
29-04-08, 11:15
Ja se takođe slažem sa ovim zakonom, a on se ne odnosi samo na turiste iz Srbije, iako su zlonamjerni prvo na njih pomislili.

I dobro bi bilo da do sezone srede još neke "sitnice" kao na primjer vodu.

Supernova
29-04-08, 21:55
Ne mogu se složiti sa ovim. Mislim da se od nečega mora početi, a dalje će doći i druge stvari na kojima treba raditi. Nigdje ništa nije stvoreno odjednom, bez truda. Znate, malo smo više samokritični (po nekim pitanjima, a najbolji primjer su pouzdanost u sopstvene vrijednosti i potencijale) što polako uzima i obličje defetizma.
Uz sve to doći će i do poboljšanja kvaliteta usluge, što ide u prilog i turistima i domaćinima (pogotovo domaćoj privredi). Sve se plaća svugdje. Ako neko misli da će mu bolje biti negdje drugo, neka ide. Možda ćemo izgubiti malo na brojnosti turista iz nekih područja (i to MOŽDA samo u prvo vrijeme, dok se kvalitet te odluke ne pokaže kroz kvalitet turističkog proizvoda CG) ali definitivno dobijamo na duge staze.
Ja nisam čuo da je ovo prvi primjer ove vrste... Zato - PODRŠKA.

''GDJE ĆE ZAVRŠITI PARE'' nije tema. To je, čino mi se, mali slatki defetizam koji sam pomenuo. Ni ja nisam zadovoljan raspodjelom novca i načinom ulaganja u našoj državi, daleko od toga!, ali stvarno ne mogu u svemu vidjet samo crno i prije početka posla pričati o neuspjehu istog. Mi smo mladi, kako kažu - budućnost zemlje, mi treba da mijenjamo.

Pa kako nije bitno gdje će završiti pare, u tome jeste fol, ako one odu na unapređenje turističke ponude, onda će se ovo pokazati kao ispravan potez, u suprotnom može se postići kontraefekat. Najvažnije je ko stoji iza takve odluke i kakve su mu namjere, ali to će vrijeme pokazati.

A što se tiče unošenja prehrambenih proizvoda, izričito sam protiv tog "ciganluka" kada se ide na odmor, roštiljanja i nosanja džezve i fildžana po plaži. Dugo će nam vremena trebati da se oslobodimo te navike.
Ovo ne bi trebalo bitno uticati na priliv turista u cg primorje, jer će ono uvijek privlačiti turiste svojim prirodnim ljepotama, moguće samo da će se izvršiti neka blaža selekcija prema socijalnom statusu i eventualno oni sa plićim džepom će odlučiti da odu negdje drugo na ljetovanje, sa vrećama paprika, paradajza i ostalim artiklima potrebnim za ljetovanje.

DYLAN DOG
30-04-08, 00:37
Pa kako nije bitno gdje će završiti pare, u tome jeste fol, ako one odu na unapređenje turističke ponude, onda će se ovo pokazati kao ispravan potez, u suprotnom može se postići kontraefekat. Najvažnije je ko stoji iza takve odluke i kakve su mu namjere, ali to će vrijeme pokazati.
To je bitno za državu i građane, ali nije dio ove teme...;)

Supernova
30-04-08, 00:42
To je bitno za državu i građane, ali nije dio ove teme...;)

Pa dobro, moramo se dotaći toga da bismo mogli reći podržavamo li ovaj projekat ili ne. U svakom slučaju, moja podrška ako to vodi ka napretku!

explosion
30-04-08, 10:09
Super je ta odluka, samo je trebalo donijeti za 5 godina!
Koji crni elitni turizam. Kakvi su nam ugostitelji na primorju? Imamo li korpe za smece svuda?Imamo u Budvi! Jesu li obezbijedili kakvu zabavu turistima? Imamo li ciste i sredjene plaze?

Nisu ovo uslovi za elitni turizam, vec za turizam! Bilo kakav!

Mi imamo prirodne ljepote, koje uspjesno narusavamo, i mislimo da mozemo kako hocemo. Bogami su se malo preracunali. U Budvi npr. pola litra vode kosta 1.5 eur ili 2 EUR. U prodavnici! Uzas! Bomboni koje placam 35 ili 40 centi, tamo su 80 centi. Smijesno! A za koju ponudu nam uzimaju tolike pare!? Pobijesnim kad pomislim!

Kako vec jednom rekoh negdje, dok god u oglasima bude pisalo Izdajem sobu, IMA VODE, nema srece od naseg turizma.

Nocturne
30-04-08, 13:28
odluka je fantastichna.ekoloshka taksa se odnosi na stepen zagadjenja koja automobili,kamioni,autobusi i druga prevozna sredstva prouzrokuju.tj,ne placaju za nashu "chistu drzavu",vec placaju zato shto je zagadjuju.shto se tiche ovog ogranichenog unoshenja,naravno da je bolje jer ipak trebaju nashe prodavnice da prosperiraju u ljetnjem periodu a ne tudje.....

nestasni_cipiripi
01-05-08, 13:53
Koje crne prodavnice?Evo u HN cokolada od 100gr Milka 1,70eura,a do prije 2-3 dana je bila 0,95eura.Kupujem je cesto pa vidjeh.Eko taxa,a dje idu te pare?Dje idu pare od morskog dobra?Koji crni elitni turizam,apartmani sa bacvama i bocama vode,dje su parking mjesta?ooooo dje je elitni turizam,a dje je CG.