View Full Version : Не желите да вас зову надимком

inzaghi9
22-04-08, 17:27
Надимци су уобичајена ствар, али има оних који воле да их зову њиховим именом, не надимком, чак и онда када коришћење надимака у принципу није неприкладно. Право је сваке особе да је зову њеним именом, ако је то оно што жели - само што уме да буде проблем убедити неког у то.

Рецимо, зовете се Снежана, и волите да вам се тако и обраћају (или, ако се ради о формалним приликама, да вам се обрате по презимену и додају одговарајућу титулу). Ваши родитељи су вам дали то име и вама се допада, можда сте име добили по некоме и то за вас има емотиван значај, можда вас само нервирају уобичајени надимци за ваше име, можда је нешто треће (четврто, пето...) у питању, тек, желите да вас зову Снежана. Не Снежа, ни Снеки, ни Нена, ни било који други надимак који некоме падне на памет. Снежана. Зар је то превелики захтев? Наравно да није - али се може десити да неко буде баш упоран с надимком.

Некада то буду људи на вашем послу, нарочито ако сте нови па вас по надимку зову "од миља" (може се десити да се малтене осетите као мезимче, а не као неко кога озбиљно схватају). Некада то буде неки пријатељ или пријатељица, познаник или познаница, неко од родбине... У принципу ту нема никаквих лоших намера, само им буде слатко да вас тако зову (или, некад, некоме буде забавно што вас то нервира), али вама се то не допада. Ваше је право да вам се то не допада, и ваше је право да вас зову именом.

Шта учинити? За почетак можете покушати једноставно да замолите да вас зову по имену. Без беса, без љутње, насмешите се и замолите ту особу да вас зове по имену. Некада то буде довољно, а некада та особа или особе одмах постану дефанзивне и кажу да не мисле ништа лоше, они то од миља... Објасните да ни ви не мислите ништа лоше, само да не волите надимке и да би вам значило да вас зову по имену. Већини пристојног света ваша молба биће сасвим довољна.

Не иде па не иде? Неко вас и даље зове надимком, толико да желите да провриштите да нисте Снежа, Снеки, Нена, Неница, него Снежана? Нема потребе за вриштањем; тишина је ефикаснија. Кад вас та особа позове надимком, не одговарајте. Након што вас неколико пута позове надимком, погледајте је збуњено и слатко затрепћите, и реците нешто као: "Мене зовеш? О, извини, ја сам Снежана, мислила сам да зовеш неку Снеки." Провидно? Наравно, али није неваспитано, а ако будете упорни, могло би да упали.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/zene/ne-zelite-da-vas-zovu-nadimkom/)

Zor_djevojka
22-04-08, 21:19
Eto, mojoj miloj majci je ime Snezhana, pa se nikad ne naljuti kad je zovnem kijamet Fata..naprotiv, svi vrishte od smijeha...
i mene zovu 'zlo'...pa mi ne smeta...

Blade
22-04-08, 21:29
Meni se jedino ne sviđa kad nekoga zovu pogrdnim nadimcima...tj. nadimcima koji ustvari predstavljaju ruganje. A mene nek' zovu kako im god volja... Ako me zezaju, sve ih fino zafrljecat' kroz prozor i eto tako. :D

Leptiric
22-04-08, 21:31
Ahahahahahahaha! (ovo je bilo za rossu!:D)

Meni ne smeta kako god da me neko zove... Chak iako su nadimci shaljivi, blesavi,ma svakakvi...:D
A bogme imam podosta nadimaka,a najmiliji su mi oni koji se ne odnose bash direktno na moje ime kao npr. Ludacha, Avetinja, Zvonchica ;), Machka, Ljubimac (tako me zove mala sestra:)), Baterflaj, Shefica, Mafijashica, Pre$ednik, Frizider... Uh,ima ih josh masu.....:D

Blade
22-04-08, 21:36
A bogme imam podosta nadimaka,a najmiliji su mi oni koji se ne odnose bash direktno na moje ime kao npr. Ludacha, Avetinja, Zvonchica ;), Machka, Ljubimac (tako me zove mala sestra), Baterflaj, Shefica, Mafijashica, Pre$ednik, Frizider...

Pa dobro, da i ja navedem neke moje nadimke..:guitar:

Mikso ahahah qq ahahah :D
Mafijašica(taj nam je zajednički)
Krle(uh, taj mi je omiljeni)
Drage(to zato što imam 93 godine :pg_bubbles_h4h:)
Dragojla(qq hahahah)
Krsti(mlađa sestra me tako zove..)
Mjuza(hahha, isto me mlađa sestra tako zove, zato što ličim na mjuzu iz winxa ahahaha čuš ličim na nju hahahh qq hahah )

Ima ih još doooosstaaa!!! Ovo je samo dio kojeg sam mogla da se $etim :)

Batboy
23-04-08, 01:22
Ja ću te onda zvati Ljubinka... :)

DYLAN DOG
23-04-08, 09:11
Mene velika većina ljudi zna po nadimku. Malo njih, osim porodice i prijatelja iz djetinjstva zna o kome se radi kad se pomene puno ime i prezime. Popularan sam, što ću...:D;)

Blade
23-04-08, 13:22
Ja ću te onda zvati Ljubinka... :)

A aj tebe Ljubo :D

BlackWoman
23-04-08, 14:08
Moj nadimak je skraćena verzija imena, tako da mi je sve svejedno. Čak se nekad nadimkom i predstavim ...

andjela pizelli
02-05-08, 11:56
dok sam bila u gimnaziji imala sam nadimak,na faxu,su me profesori,prozivali normlano,imenom tako da su to dvije faze mog imena

ljudi iz djetinjstva me zovu nadimkom a prijatelji sa faxa imenom

e, sada me ljudi sa foruma,koje sam upoznala, zovu novim nadimkom anđo,eh igre sluchaja a tako mi se zvala nesudjena svekrva:thumb_up:

mistique
02-05-08, 13:08
:D:D:D

Mene su zeznuli i nadjenuli mi starocrnogorsko ime,koje nikako ne volim.
Insistiram da me zovu po nadimku ,tj.skracenoj verziji imena.
Chak me i profesori na faxu zovu po nadimku.
Tata me zove zec
mama guzna
sestra -kravo,kozo,prase.. (sve fine ,korisne domace zivotinje;))
Drushtvo -pikachu..

Sve zavisi KO me i KAKO zove :)

Blade
02-05-08, 21:38
:D:D:D

Mene su zeznuli i nadjenuli mi starocrnogorsko ime,

Đe si kolega :D

mistique
02-05-08, 21:43
ahahah i tebi je ime AGRO !:D
Htjedoh ga promjenit ,nego se pomamishe ovi sa ocheve strane .. sad nishta;/

Blade
02-05-08, 21:52
Mak' se, đe da mijenjaš ime?! Ja sam baš srećna što imam tako neko neobično ime...unikatno :)

mistique
02-05-08, 21:56
Uh ,i ja mogu ti reci ..pogotovo kad mi se drug u sred grada razdere "xxxxxaaaavaaaaaaaaaaaaa" ,kao da me preko planine doziva :rolleyes:

Svakako,drago mi je zbog tebe :D:D:D

Blade
02-05-08, 21:58
A kako se zoveš? :D

mistique
02-05-08, 22:00
Kakva bih bila mistique ,kad bih ti rekla ?:walkman::secret:

Blade
02-05-08, 22:10
Haha, tačno :)

Uh, sad se sjetih da sam trebala da se zovem Maša...ali ipak nisam... Baš šteta, jer obožavam to ime :)

DYLAN DOG
02-05-08, 23:45
Što bi ti, da si Maša, kao ruska pionirka?:D
''I tada je mala Mašenjka srela gospodina Lihvarskog...'' ;)

Blade
02-06-08, 12:11
Dobih nadimak ŽVake, ni kriva ni dužna.

I da, Bilju :)

pehar
04-06-08, 23:49
Ljudi iz detinjstva me zovu nadimkom,a osobe koje upoznajem zovu me imenom.Uvek sam zelela da me oni koji me dugo poznaju zovu imenom,ali i dalje me zovu nadimkom...

Angelina75
04-06-08, 23:56
meni vrlo brzo daju nadimak....isti uvek!...i oni koji me dugo znaju i oni koje tek upoznam( vec naredni put me oslove sa tim nadimkom)....nekako ljudima deluje zvucnije:cheezy:...tako ja bar mislim...meni ne smeta:D:D