View Full Version : Feng-shui uredjenje doma


Pages : [1] 2

Supernova
19-04-08, 19:23
Feng-shui - uvod

Feng-shui je drevna kineska nauka koja propisuje način življena u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa ličnim okruženjem, kako bi se osigurala velika sreća. To je tehnika uređenja životnog prostora, metod osmišljavanja okruženja, pravilnim raspoređivanjem protorija i namještaja. Feng-shui nas uči kako da iskoristimo misteriozne metafizičke sile koje kruže u vazduhu i prostoru oko nas. Oni koji praktikuju feng-shui, te sile nazivaju chi (či) i živopisno ih opisuju kao kosmički dah zmaja.

Kinezi koji primjenjuju feng-shui trude se da sabe okruže povoljnim chijem. Vjeruju da će im taj nebeski dah obezbijediti sreću, ukoliko svoj dom postave i urede tako da obezbijede stvaranje maksimalne količine chija.

Međutim, feng-shui nije magija. Takođe, nije ni duhovna disciplina koja zahtijeva jaku vjeru u njegovu snagu ili ubjeđenje u djelotvorost. Feng-shui se najbolje može opisati kao nauka i može se primijeniti kao umjetnost. On predstavlja nauku jer se njegova primjena u najvećoj mjeri zasniva na onove što se naziva Kompas škola feng-shuija,takođe poznatom kao feng-shui formula. Taj sistem tehnika koji podrazumijeva izgradnju i uređenje prostorija i raspored namještaja u skladu sa stranama svijeta, uz proračune zasnovane na određenim formulama, donosi željenu sreću.

Ali, tačnost proračuna, kako smjera kompasa (ponekad i do najmanjeg stepena) tako i dimenzija, predstavlja osnovne faktore uspjeha primjene feng-shuija. Ukoliko se proporcije ispravno izračunaju i proračuni dobro naprave, feng-shui formula skoro uvijek poboljšava sreću stanara takvog doma. Nije potrebno dugo čekati na manifestaciju takvih rezultata. Međutim, pogrešna primjena feng-shuija jednostavno ne donosi nikakve rezultate.

http://img178.imageshack.us/img178/1552/slikafengshuill1.jpg

Supernova
19-04-08, 20:47
Aktiviranje sreće

Feng shui govori o svjesnom aktiviranju sreće u vašem okruženju i životnom prostoru. Kada naučite kako da sebe, svoj dom i kancelariju zaštitite od slučajeva lošeg feng-shuija, biće potrebno da naučite kako da energizujete određene vrste sreće.

Za primjenu feng-shuija nije neophodno angažovanje feng-shui majstora, jer se veliki dio može naučiti prilično lako, posebno danas kada su na tržištu dostupni praktični feng-shui priručnici i internetske prezentacije ove tehnike, kao i feng-shui simboli koji se koriste radi energiziranja određenih sektora.

Devet osnovnih principa feng-shui

1. Pa kua i Lo šu kvadrat
2. Pronalaženje povoljnih predjela
3. Biranje i stvaranje pravilnih oblika
4. Energizovanje pet elemenata
5. Uravnoteženje jina i janga
6. Zmajev kosmički dah
7. Skretanje ubistvenog daha
8. Korištenje simbola i brojeva
9. Feng-shui formula

Određivanje sektora doma

Pa kua (Bagua) i Lo šu kvadrat


http://img412.imageshack.us/img412/2236/bagvahl5.jpg http://img100.imageshack.us/img100/5360/louea9.jpg

Lo Shu kvadrat je mreža od devet jednakih polja, u kojoj svako polje nosi broj od jedan do devet, a zbir bilo koja tri broja, horizontalno, vertikalno ili dijagonalno iznosi 15. To je ujedno i broj dana potrebnih da mjesec od mladog izraste u puni i obratno, stoga je važan i za kinesku astrologiju.


1. Karijera KAN

Ovo polje bague povezujemo s karijerom, svakodnevnim obavezama, životnim putem i našim smjerom u životu. Povezuje se s elementom vode i sjeverom. Negativni aspekti prostora koji pripada ovom području uzrokuju da stalno imamo prepreke na putu, loše odabiremo ciljeve, manjak ambicije, stalno imamo nove početke i profesionalno smo nezadovoljni.

2. Odnosi KUN

Predstavlja naše odnose s drugim ljudima – partnerom, prijateljima, našu otvorenost primanju i davanju te majku porodice. Povezujemo ga s elementom zemlje i jugozapadom. Negativni elementi loše utiču na plodnost žene, doprinose lošoj komunikaciji među partnerima, usamljenosti, nemogućnosti pronalaženja partnera, a žena se ne nalazi u ravnopravnoj poziciji unutar porodice.

3. Preci CHEN

Ovo polje bague pripada porodici, precima, starijim osobama i autoritetima. Element je drvo, a smjer istok. Ako imamo problema s autoritetima ili nam nedostaje energije, ako smo letargični ili tvrdoglavi, onda postoje problemi u ovom području.

4. Blagostanje SUN

Ovo je područje blagostanja, bogatstva i ličnog napretka. Pod blagoslovom ne mislimo samo na novac, već i na dobro zdravlje, ljubav, potomstvo, sretne okolnosti, dotok pravih informacija, pozive na bitna događanja, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Pripada drvu i jugoistoku. Problemi u ostvarivanju ciljeva, zastoji, finansijska erozija ukazuju na probleme u ovom dijelu prostora.

5. Zdravlje TAI CHI (centar)

Područje centra se povezuje sa zdravljem duha i tijela, stabilnosti te ravnotežom. Pripada elementu zemlje. U njemu se susreću sve energije neba i zemlje. Treba biti prazno.

6. Pomagači CHIEN

Predstavlja naše vidljive i nevidljive pomagače, mentore, duhovne uzore, naš duhovni aspekt, putovanja i oca. Govori o tome koliku pomoć imamo ali i koliko sebe dajemo drugima. Pripadajući element je metal, a smjer sjeverozapad. Negativni aspekti dovode do naše izoliranosti, gubitka snage, bespomoćnosti te nećemo imati podršku u životu. Muškarac će često izbivati iz kuće.

7. Kreativnost i djeca TUI

Ovom području pripadaju kreativnost, djeca i svi slabiji od nas, hobiji i naši projekti. Treba poticati opuštenost i kreativnost, društvenost, stvaralački rad. Pripadajući element je metal, a smjer zapad. Blokade u kreativnom izražavanju, nemogućnost uživanja u životu i nemogućnost začeća djece rezultat su loše uređenog područja kreativnosti.

8. Mudrost KEN

Mudrost, znanje, učenje, stjianje znanja i osobni razvoj, upoznavanje samog sebe, kontemplacija te fokus pripadaju ovom području. Element je zemlja, a smjer sjeveroistok. Ako se osjećate nesigurno, ne možete pronaći svoj mir, često se svađate, nemate snage za nove početke postoje problemi u prostoru.

9. Budućnost LI

Ovo područje povezujemo s ugledom u društvu, časti i slavom, javnim priznanjima, karizmom, prosvjetljenjem, budućnosti i ciljevima. Element je vatra, a smjer jug. n Loše uređeno područje budućnosti dovodi do nesigurnosti, ovisnosti o tuđim mišljenjima, nedostatku inspiracije, nedostatka ciljeva u životu, te najčešće nismo priznati od drugih.

Supernova
19-04-08, 21:15
Teorija pet elemenata

Teorija pet elemenata je izuzetno bitna u primjeni feng shuia. Sveukupno gledajući, u prostoru treba vladati ravnoteža, niti jedan element ne smije dominirati niti nedostajati. Neravnoteža se održava i na naš život. Tako na primjer nedostatak elementa zemlje dovodi do loših odnosa i nemogućnosti komunikacije sa svojim duhovnim bićem. Svaki od pet elemenata pripisuje se određenom kompasnom smjeru. Drvo pripada istoku i jugoistoku, vatra jugu, voda sjeveru, metal zapadu i sjeverozapadu, dok se energija zemlje povezuje s jugozapadom, sjeveroistokom te centrom. Energija elementa se u prostor unosi pomoću boje, materijala i oblika. Kad uređujemo prostor, onda u pojedini kompasni smjer možemo unijeti pripadajući element ili onog koji ga podržava. Na primjer, na istok unosimo energiju drveta koju podržava energija vode.


http://img230.imageshack.us/img230/3339/zemljaqj6.jpgZemlja
Zemlja je element kvadratnog oblika. Njena boja je oker i sve nijanse smeđe.
Strane svijeta koje joj se pripisuju su jugozapad i sjeveroistok. U skladu s tim, pripadaju joj brojevi dva, pet i osam.

Ni jedno konkretno godišnje doba nije povezano sa zemljom, već samo ona prelazna razdoblja između godišnjih doba.
Energija zemljanog Chia je mirna i prijemčiva, sveobuhvatna. Ona je bočna i ukorijenjena. Pomaže nam postići stabilnost i srediti haos. Donosi nam ljubav i dobre porodične odnose.

Ako je prejako aktivirana, zemljana energija može nas učiniti depresivnima, tromima i dati nam osjećaj stagnacije.
Nedostatak zemljane energije ili njin preslab intenzitet očitovat će se u lošim međuljudskim odnosima, nedostatku ljubavi i problemima unutar obitelji. Najjače će biti pogođena majka ili najstarija ženska osoba u domu, jer jugozapad tradicionalno pripada majci obitelji i najmlađi sin, kojem pripada sjeveroistočni sektor. Osim toga može se očitovati i kao loš akademski uspjeh školaraca i studenata.

Za aktiviranje zemljane energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto kristalno, keramičko ili kameno. Za dodatno pojačanje zemljane energije poslužit ćemo se nekim vatrenim simbolom


http://img230.imageshack.us/img230/4640/vodauw4.jpg Voda

Voda je element valovitog, nepravilnog oblika. Njena boja je plava i crna.
Strana svijeta koja joj se pripisuje je sjever. U skladu s time pripada joj broj jedan. Godišnje doba povezano s vodom je zima.

Energija vodenog Chia je opadajuća. Ona je tekuća i stalna. Pomaže nam u situacijama kada stvari dugo stagniraju i treba ih ponovno pokrenuti. Povoljno utiče na komunikaciju. A povezana je i s prilivom novčanih sredstava.

Ako je prejako aktivirana, vodena energija može nas učiniti neodlučnima.
Nedostatak vodene energije ili njen preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku novca, problemima u poslovnom napredovanju ili teškom životnom putu. Najjače će biti pogođen srednji sin, jer mu sjever tradicionalno pripada.

Za aktiviranje vodene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti stvarna vodena masa ili slika vode. Za dodatno pojačanje vodene energije poslužit ćemo se nekim metalnim simbolom.

Supernova
19-04-08, 21:37
http://img178.imageshack.us/img178/7678/vatratj7.jpgVatra

Vatra je element trokutastog, špicastog oblika. Njena boja je crvena, purpurna i svijetlo narandžasta.Strana svijeta koja joj se pripisuje je jug. U skladu s tim, pripada joj broj devet.

Godišnje doba povezano s vatrom je ljeto. Energija vatrenog Chia je brza i uzbudljiva. Ona je rastuća i ekspanzirajuća. Pomaže nam povećati strast i intenzitet na bilo kojem životnom području. Stvara toplinu i akciju. Blistava je i donosi život i napredak.

Ako je prejako aktivirana, vatrena energija može nas učiniti bojažljivima i pod stresom. Nedostatak vatrene energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u lošem mišljenju drugih ljudi o nama, te o nedostatku uspjeha ili slave na raznim područjima. Najjače će biti pogođena srednja kćer, jer joj jug tradicionalno pripada.

Za aktiviranje vatrene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti jak izvor svjetla, lampe, svijeće i sl. Za dodatno pojačanje vatrene energije poslužit ćemo se nekim drvenim simbolom.

http://img357.imageshack.us/img357/5931/metaldv2.jpgMetal

Metal je element okruglog ili ovalnog oblika. Njegova boja je bijela, siva, srebrna i zlatna. Strane svijeta koje mu se pripisuju su zapad i sjeverozapad. Sukladno tome pripadaju mu brojevi šest i sedam.

Godišnje doba povezano s metalom je jesen.Energija metalnog Chia teče prema unutra. Ona je oštra i hladna. Pomaže nam da se usredotočimo na detalje i obavimo posao. Daje nam hladnokrvnost i bistrinu misli. Donosi nam bogatstvo i prosperitet.

Ako je prejako aktivirana, metalna energija može nas učiniti kritičnima i oštrim u izražavanju. Nedostatak metalne energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku kreativnosti, problemima sa začećem i rađanjem djece, nedostatkom potpore važnih ljudi i srećom djece. Najjače će biti pogođen otac ili najstarija muška osoba u domu, jer sjeverozapad tradicionalno pripada ocu i najmlađa kćer, kojoj tradicionalno pripada zapadni sektor.

Za aktiviranje metalne energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto izrađeno od bilo koje vrste metala. Za dodatno pojačanje metalne energije poslužit ćemo se nekim zemljanim simbolom.

http://img357.imageshack.us/img357/2729/bambusfy7.jpgDrvo

Drvo je element pravouglog oblika. Njegova boja je zelena. Strane svijeta koje mu se pripisuju su istok i jugoistok. Sukladno tome pripadaju mu brojevi tri i četiri.Godišnje doba povezano s drvetom je proljeće.

Energija drvenog Chia teče prema van. Ona je rastuća i napredujuća. Pomaže nam postići lagan napredak u poslovima koje započinjemo. Povezana je s novim počecima.

Ako je prejako aktivirana, drvena energija može nas učiniti agresivnima, nestrpljivima i bezosjećajnima. Nedostatak drvene energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku novca ili lošem zdravlju. Najjače će biti pogođen najstariji sin, jer istok tradicionalno pripada nasljedniku u porodici i najstarija kćer, kojoj tradicionalno pripada jugoistočni sektor. Osim toga može doći do problema sa širom porodice ili zahlađenju odnosa s prijateljima.

Za aktiviranje drvene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto izrađeno od drveta ili bilo koja živa biljka ili njezin naslikani ekvivalent. Za dodatno pojačanje drvene energije poslužit ćemo se nekim vodenim simbolom.

Daci
19-04-08, 22:14
Tema je odlična, ali nisam imala prilike do sada da upoznam nekoga ko je uredio svoj stan po feng shui, pa te molim da mi kažes kako stan ili kuća urađen po feng shui utiće na život ili raspoloženje, šta u stvari uzrokuje? :wendy_sp_h4h:

Supernova
19-04-08, 23:19
Tema je odlična, ali nisam imala prilike do sada da upoznam nekoga ko je uredio svoj stan po feng shui, pa te molim da mi kažes kako stan ili kuća urađen po feng shui utiće na život ili raspoloženje, šta u stvari uzrokuje? :wendy_sp_h4h:

Aktiviranjem određenih sektora u domu kroz energije pripadajućih elemenata, zaista se postiže jedna ravnoteža i harmonija...Biće još tekstova u vezi sa aktiviranjem određenih sektora, ali evo daću ti primjer:
- jugozapad je sektor odnosa, ljubavi...i on se aktivira unošenjem zemljanog chija, pa se u prostoriju koja se nalazi na jugozapadu doma može staviti neka polica oker boje, zemljana vaza, kristali, lampa oker ili narandžaste boje, svoje slike na kojima izgledamo sretni, slike sa porodicom, partnerom...
- istok i jugoistok pripadaju elementu drveta, uz dodavanje elementa vode, pa se u ovaj dio doma stavljaju biljke, bambusi, voda, zelena boja, slike sa motivima vodopada....aktiviranjem ove energije privlači se zdravlje i blagostanje, itd...Postoji dosta različitih feng-shui simbola (figure, slike...) koje se mogu koristiti prilikom aktiviranja pojedinih sektora.

Daci
20-04-08, 00:11
Aktiviranjem određenih sektora u domu kroz energije pripadajućih elemenata, zaista se postiže jedna ravnoteža i harmonija...Biće još tekstova u vezi sa aktiviranjem određenih sektora, ali evo daću ti primjer:
- jugozapad je sektor odnosa, ljubavi...i on se aktivira unošenjem zemljanog chija, pa se u prostoriju koja se nalazi na jugozapadu doma može staviti neka polica oker boje, zemljana vaza, kristali, lampa oker ili narandžaste boje, svoje slike na kojima izgledamo sretni, slike sa porodicom, partnerom...
- istok i jugoistok pripadaju elementu drveta, uz dodavanje elementa vode, pa se u ovaj dio doma stavljaju biljke, bambusi, voda, zelena boja, slike sa motivima vodopada....aktiviranjem ove energije privlači se zdravlje i blagostanje, itd...Postoji dosta različitih feng-shui simbola (figure, slike...) koje se mogu koristiti prilikom aktiviranja pojedinih sektora.

Ja sam baš neznalica za ovu tehniku, ali sam nešto malo čitala, i evo baš pogledam i vidim, da mi se na jugozapadnoj strani nalazi slika moje porodice, i zemljana vaza, a na istoku biljka, a jugoistoku slika prirode, je li to nešto znači, nemam pojma, to je tako slučajno postavljeno.

Još tekstova ne bi bilo na odmet.

Supernova
20-04-08, 00:21
Ja sam baš neznalica za ovu tehniku, ali sam nešto malo čitala, i evo baš pogledam i vidim, da mi se na jugozapadnoj strani nalazi slika moje porodice, i zemljana vaza, a na istoku biljka, a jugoistoku slika prirode, je li to nešto znači, nemam pojma, to je tako slučajno postavljeno.

Još tekstova ne bi bilo na odmet.

Da, ali feng-shui podrazumijeva svjesno aktiviranje energije pojedinih elemenata, tako da možeš pojačati svaki sektor dodavanjem odgovarajućeg elementa; u jugozapadni sektor, pored zemljanog elementa, dodaje se element vatre - lampa ili par crvenih svijeća, na istok možeš dodati vodeni element, jer u interaktivnom ciklusu elemenata voda hrani drvo, pa se istok i jugoistok mogu pojačati ako se stavi slika vodopada, vaza sa bambusima, akvarijum sa zlatnim ribicama itd.

Ribica
20-04-08, 00:31
Ja moram reći da Feng-Shui zaista djeluje. Svaka čast za temu, Supernova.

Imam jedan interesantan tekst, pa ću ga postaviti, a ako ti remeti nešto (jer si počela po svom redu da pišeš) ti ga slobodno izbriši.


"Čuvajući nepotrebne stvari, pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto i sužavate prostor za napredak i sticanje materijalnih dobara.

Prvi korak u primenjivanju feng šuija je čišćenje prostora pod kojim se ne podrazumeva samo brisanje prljavštine. Raščišćavanjem nereda uklanjamo umornu, beživotnu i stagnirajuću energiju iz svog doma i otvaramo prostor za ulazak nove i sveže.

Strah od nemaštine manifestuje se kroz skupljanje nepotrebnih stvari. Stagnirajuća energija koja se godinama sakuplja u uglovima, ormarima koje ne čistimo niti praznimo, uništava vitalnu energiju prostora, što utiče i na nas.

Znate li da čuvajući nepotrebne stvari, zapravo ne izbacujete emocionalno smeće iz svog života i pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto? Ponašajući se tako, ne stvarate prostor za nove ideje, prilike i materijalna dobra. Ne čuvajte staru garderobu za koju ste sigurni da je nikada više nećete obući. Izbacite iz kuće uvenule biljke i gomilu starih nepročitanih novina.

Obratite pažnju na:

1. Stvari koje niste koristili duže od godinu dana – na psihološkom nivou stvaraju osećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog toga što se ne upotrebljavaju

2. Stvari koje ne volite

3. Prljave, neuredne i neorganizovane ćoškove

4. Pretrpanost (previše stvari na malo mesta) – osećaj teskobe i nedostatak životnog prostora – taj osećaj će uticati na neko od životnih područja (karijera, odnosi, partnerstvo, novac)

5. Sve što je nezavršeno – stvara nemir i stalno podseća na to da bi to trebalo dovršiti, a to oduzima energiju

6. Stvari koje nas na ovaj ili na onaj način podsećaju na neugodne situacije u životu i koje na bilo koji način izazivaju neugodne emocije

7. Stvari vezane za bivše ljubavi – na energetskom nivou vežu nas uz te osobe i mogu da ometaju odnos sa novim partnerom

8. Stvari koje nam više ne pristaju – to se pogotovo odnosi na garderobu, stalno pojačava osećaj da sa nama
nešto nije u redu

9. Stvari za ”svaki slučaj”

10. Statusne simbole – stvari koje u nama stvaraju iluziju da smo bolji i važniji od drugih

11. Besmislene poklone – one koji nam se nikada nisu sviđali

12. Razne uspomene koje nas podsećaju na prošlost

13. Stare novine i časopise, knjige, muzika, fotografije –

14. ”Misteriozni” predmeti – to su oni kojima ne znamo namenu ili za koje uopšte ne znamo kako su dospeli u naš život


Stvari koje ste odlučili da uklonite ne odlažite u podrum (simbolički on predstavlja podsvest) ili na tavan (nadsvest – duhovno područje života), nemojte ih nositi roditeljima (podržavanje vlastite nesamostalnosti), ne poklanjajte ih nekome ko ih ne želi, prodajte ih ili ih, jednostavno, bacite"

Supernova
20-04-08, 14:13
Ribice...drago mi je da ti se tema dopada, samo izvoli, sve što imaš interesantno dobro će doći.... ja imam gomilu knjiga o feng-shuiju i iskustvo kroz uređenje svog doma, tako da ću još dosta pisati o ovome...:mwah1:

Supernova
21-04-08, 18:12
Interaktivni ciklus elemenata

http://img504.imageshack.us/img504/7784/elementiih1.jpg

Da bismo bolje razumjeli protok energije u feng-shuiu,potrebno je da poznajemo kako pojedini elementi međusobno djeluju, pa tako poznajemo tri ciklusa:

- produktivni
- reduktivni
- destruktivni

U produktivnom ciklusu svaki pojedini elemenat hrani i jača energiju onog sljedećeg, stvarajući harmoničnu energiju i povoljan chi, a to se može objasniti na sljedeći način:

- metal stvara vodu
- voda hrani drvo
- vatra stvara zemlju
- zemlja stvara metal

Iz ovoga možemo vidjeti koje elemente možemo kombinovati u pojedinim sektorima doma, da bismo postigli potpunu ravnotežu i privukli pozitivan chi. Tako ćemo u sjeverni sektor, koji predstavlja polje karijere, staviti simbol vode u obliku fontane, akvarijuma, slike sa motivima vode, ali ćemo pojačati taj sektor dodavanjem elementa metala pa to može biti metalna zdjela ili neki drugi metalni predmet koji će simobolično da podstiče nastajanje vode.

Isto tako, u zemljani sektor ćemo dodati elemenat vatre pa ćemo u jugozapadni dio pored kristala i zemljanog ćupa, postaviti lampu ili svijeće...drveni sektor pojačaćemo dodavanjem elementa vode i tako redom.

Reduktivni ciklus djeluje obrnto od produktivnog, jer svaki elemenat crpi energiju onog prethodnog, pa tako
- metal iscrpljuje zemlju
- zemlja umanjuje vatru
- vatra umanjuje drvo
- drvo umanjuje vodu
- voda troši metal

Kroz razumijevanje reduktivnog ciklusa elemenata možemo zaključiti da ćemo dodavanjem vode u drveni sektor pojačati drveni sektor jer voda hrani drvo, međutim dodavanjem drveta u vodeni sektor oduzimamo energiju vode, jer drvo umanjuje vodu, pa ćemo za pojačavanje pojedinih elemenata uvijek koristiti produktivni ciklus elemenata, dodajući onaj prethodni elemenat koji u kružnom ciklusu hrani onaj sljedeći.

Destruktivni ciklus

Destruktivni ciklus
Ovaj ciklus se odvija u obliku zvijezde i objašnjava kako pojedini elemenat uništava neki drugi. Ovaj proces se odvija po sljedećoj šemi:
- metal cijepa drvo
- drvo uništava zemlju
- zemlja uništava vodu
- voda gasi vatru
- vatra topi metal

Poznavanje ovog ciklusa je jako važno u feng-shuiju, da bismo znali kako uništiti neželjeni elemenat koji nam ne odgovara a nemamo drugog načina da ga se riješimo, onda to činimo pomoću dodavanja uništavajućeg elementa, koji mora biti dovoljno jak ili jači od postojećeg koji želimo eliminisati.

http://dc85.4shared.com/img/60641066/b3c9abf9/chinese_astrology_2008_the_year_of_the_rat_2.jpg?s izeM=3

Supernova
21-04-08, 18:43
Povoljno okruženje doma

Osnova feng shuija su četiri glavne strane svijeta, svakoj od njih pripada jedna nebeska životinja:
- Kornjača - sjever
- Crveni feniks - jug
- Zeleni zmaj - istok
- Bijeli tigar - zapad

Kornjači pripada sjever, crna boja i vodeni sektor. Ona predstavlja podršku i zaštitu doma i najbolje je da se u zaleđu vašeg doma nalazi sjever, brdo, planina, visoka zgrada ili visoko drvo. Kornjača predstavlja najmoćniji feng-shui simbol, i ako niste u prilici držati živu kornjaču, onda svakako nabavite figuru kornjače koju ćete postaviti u sjeverni sektor vašeg doma ili dnevne sobe. Kornjača donosi lagano i stabilno poboljšanje, uvećanje sreće i kvaliteta života. Poznati feng-shui majstor, Lilian Too preporučuje obavezno držanje ovog simbola, kako kaže tokom tridesetogodišnjeg posmatranja ovog fenomena, nikada se nije susrela sa situacijom u kojoj kornjača nije dovela do rezultata.

Tamnocrvenom feniksu pripada jug, vatra i crvena boja. Idealno bi bilo da se nalazi ispred vašeg doma ili u pravcu ulaznih vrata. Snaga crvenog feniksa se aktivira postavljanjem figure feniksa ili bilo koje crvene ptice, pijetla, flaminga, pauna na najudaljeniju tačku ispred ulaznih vrata ili na uzvišenje ispred kuće u pravcu juga, koje smo sami napravili. Feniks simbolizuje uspjeh i neočekivanu pomoć.

http://img381.imageshack.us/img381/8129/zmajuv9.gif (http://imageshack.us)

Zeleni zmaj je uzvisina s lijeve strane Vašeg doma, gledano iznutra prema van. Idealno bi se to trebalo poklapati s istokom. Njega možete prepoznati u obliku brda, visoke građevine ili drveta, a možete ga sami stvoriti postavljanjem nekog ukrasa na tom mjestu ili biljke puzavice. Zeleni zmaj donosi sreću u vidu bogatstva, napretka, utjecaja i svih oblika finansijske moći.

Bijeli tigar je uzvisina s desne strane ulaznih vrata, gledano iznutra prema van, a idealno bi se trebala poklapati sa zapadom. Ova uzvisina mora biti niža od one koja predstavlja zelenog zmaja, da se zaštitnička snaga ove moćne životinje ne bi pretvorila u razornu snagu koja šteti Vašim ukućanima. Tigar dakle uvijek mora biti pod kontrolom zmaja, a donijet će Vam sreću u vidu zaštite od pljačke, nezgoda, gubitka i poraza. Slike tigra ne preporučuju se držati unutar kuće jer razvijaju energiju koju je teško staviti pod kontrolu.

Supernova
21-04-08, 19:51
Uravnotežavanje jin i jang energije

Idealno bi bilo kada bi sve vrste energije bile u stanju ravnoteže, tada stvari teku i neometano se odvija ciklus protoka chija. Kada vrste energije nisu u ravnoteži, javljaju se problemi inevolje. Jin i jang se posmatraju kao praiskonske sile koje posjeduju potpuno suprotne kvalitete. Međutim, uprkos tome, postojanje jednog omogućava postojanje drugog. Bez jina, jang prosto ne postoji i obrnuto.

http://img381.imageshack.us/img381/1927/yinyangtd7.jpg

Osobine jina i janga:
- Jin je tama, mir, beživotnost, smrt
- Jin je Mjesec, doba noći, negativno
- Jin je hladno, dolina, stajaća voda
- Jin je žensko, pasivno, slabo, nježno i prijemčivo.

- Jang je svjetlost, jasnoća, sunčeva svjetlost, Sunce
- Jang je aktivnost, zvuk, vatra, snaga, odlučnost
- Jang je pokret, život, uzdignuto zemljište, planine, zmaj
- Jang je muško, dominantno, čvrsto, toplo, vrelo.

Međutim, prostorijama za stanovanje nisu potrebne iste količine jang energije kao što je slučaj sa poslovnim prostorijama, ali jang treba da dominira. Previše jin energije uzrokuje bolest, gubitak čak i smrt. Ukoliko je dom suviše tih, naročito tokom dana kada su svi na poslu ili u školi, dolazi do skupljanja jin energije. U tom slučaju, od pomoći je posjedovanje kućnog ljubimca, prisustvo mačke ili psa, biljke, zlatne ribice ili vode u pokretu, podstiče tok jang energije osiguravajući sipravnu jin/jang ravnotežu.

Previše jang energije takođe uzorkuje neravnotežu. Kada toplo, sjajno, popodnevno sunce sija ka vašem domu, to donosi suviše jang energije. Spustite roletne na određenim prozorima. Kada je kuća suviše bučna zbog prisustva prevelikog broja ljudi, kada su boje suviše snažne a muzika trešti sa radija, stvara se prevelika količina janga - što može dovesti do nervoze, vike i drugih sličnih manifestacija izazvanih ovom energijom. Prevelikoj količini janga suprotstavite se tamnim bojama. Prigušite svjetla i držite navučenu zavjesu na prozoru.

Skretanje ubistvenog daha

Negativna energija naziva se shar-chi (šar či) i ona predstavlja ubistveni dah i uzrokuje nesreću. Smatra se da on nastaje od struktura, prirodnih ili onih koje je čovjek napravio, koje od sebe odašilju tajne otrovne strijele.

- Ukoliko se nalazite naspram oštrih ivica građevina, najbolji način da se suprotstavite ubistvenoj energiji je postavljanje prepreke kao što je visoko drveće, postavljanje guste zavjese na prozoru koji je okrenut prema oštroj ivici ili trokutastom vrhu krova, ili da objesite zvonce na vrata.

- Ukoliko se nalazite naspram velikih i visokih struktura kao što su zid, velika zgrada, padina brda ili ogromna planina, koje stvaraju nadmoćnu energiju, najbolje je instalirati jako svjetlo ispred vrata koja su okrenuta prema navedenom objektu kako bi se ojačala jang energija, vrata uvijek držati zatvorena. Takođe će pomoći da vrata obojite u svijetlo crvenu boju jer i ona stvara dragocjenu jang energiju koja se djelotvorno suprotstavlja negativnoj energiji koja dolazi preko puta. Takođe, nije povoljno ako se u blizini vašeg doma nalaze visoki tornjevi, dimnjaci fabrika, telekomunikacijski stubovi a posebno tornjevi za prenos električne energije, koji odašilju ogromne količine šar-čija što loše utiče na zdravlje, pa je najbolje izbjegavati život u njihovoj blizini, ili eventualno, ako ste u mogućnosti premjestiti ulazna vrata.

- Ukoliko se nalazite na opasnoj raskrsnici, to je veoma štetan položaj naročito kada prav put ide direktno ka vašim ulaznim vratima koje noću obasjavaju svjetla automobila što odgovara jakoj energiji tigrova u noći. Lijekovi koje ovdje možete primijeniti su sljedeći:
- Okačiti na vrata nož sa drvenom drškom ako put dolazi sa istoka ili jugoistoka
- postaviti veliki zaobljeni kamen između ulaznih vrata ili puta ako dolazi sa sjevera
- postaviti jaku svjetiljsku iznad vrata i usmjeriti je ka putu ako dolazi sa zapada ili sjeverozapada
- postaviti posudu sa vodom ispred kuće ako put dolazi sa juga
- posaditi red drveća ili živu ogradu ispred kuće ukoliko put dolazi sa jugoistoka ili sjeveroistoka.

- Ukoliko je mjesto i suviše jin kao što su groblja, bolnice, klaonice, kapele i policijske stanice- ovdje je potrebno stvoriti što više jang energije - obojiti ulazna vrata u svijetlu jang boju (crvenu, žutu, narandžastu ili bijelu), upaliti mnoštvo svjetiljki, blokirati pogled na groblje, mnoštvo biljaka u bašti i kućnih ljubimaca, jer oni najviše stvaraju jang energiju.

- Ukoliko mjesto ispušta zadah, kao što je gomila smeća, kontejner i sl. ispred ulaznih vrata zgrade ili kuće ili u samom domu kada zapušeni odvodi ispuštaju zadah što stvara jako štetnu energiju i može donijeti bolest ukućana i nazadak u svakom pogledu. Ovdje je jedini lijek direktno uklanjanje uzroka zadaha, redovno provjeravanje odvoda, bacanje smeća, uklanjanje trulih listova na biljkama i sl.

Supernova
21-04-08, 21:15
Feng-shui sredstva za skretanje šar-čija

Pa kua ogledala

http://img393.imageshack.us/img393/4205/pakuamirror6lv4.jpg

Ovo je jedan veoma moćan feng-shui simbol, odnosno zaštitno sredstvo, ukoliko je obješen iznad ulaznih vrata ili izvan kancelarije, on odvraća ogromne količine loše energije. Naročito je koristan za suprotstavljanje ubistvenom dahu drveća, pravih puteva, loših raskrsnica i štetnih linija krovova.

Pa kua ogledalo, međutim, treba koristiti veoma oprezno. To je veoma moćan simbol i djeluje tako što i sam emituje negativnu energiju koja se suprotstavlja lošoj energiji i sprečava je da dolazi pred vaš prag. Izuzetno je važno da ga nikada ne postavljate u unutrašnjost kuće ili kancelarije, ukoliko je potrebno da se izborite sa problemima unutrašnjeg feng-shuija, koristite neko drugo sredstvo, ali nikako i pa-kua, jer će da donese velike probleme.

Biljke

http://img378.imageshack.us/img378/8800/luckybambooplantsuh9.jpg

Dobar feng-shui je nezamisliv bez biljaka kao predivnih feng-shui lijekova i stimulatora. U feng-shuiju su dozvoljene prirodne i vještačke biljke, mada su prirodne bolje jer emituju veće količine jang energije. Za neutralizaciju ubistvenog daha koji odašilju oštre ivice unutar nekog prostora, idalno je postaviti zdravu biljku ili puzavicu uz ivicu koju tvore dva zida. Unutar doma ili kancelarije ne preporučuje se držanje biljki koje imaju trnje ili lišće listovi liče na igle, kao što su kaktusi i sl. Kaktus i bodljikave biljke preporučeno je držati ispred ulaznih vrata kako bi se suprotstavile ubistvenom šar-čiju stepeništa i liftova koji se nalaze naspram vrata.

Štapovi od bambusa (bambusove flaute)

http://img378.imageshack.us/img378/2681/blonderoottasselssmlo7.jpg

Štapovi bambusa se koriste radi protoka energije, na taj način što neprijateljski či ulazi na jedan kraj i izlazi na drugi pretvoren u pozitivnu energiju. Bambus se smatra simbolom dugovječnosti i harmonije i u feng-shuiju ima široku primjenu. Obično se dva štapa zavežu crvenim trakama i okrenu u pravcu odakle dolazi šar či ili na stropne grede koje odozgo odašilju negativan či.

Zvončići (vjetrena zvona)

http://img379.imageshack.us/img379/5568/bambuchimera2.jpg

Cjevčice koje čine zvončiće treba da budu šuplje i otvorene na obje strane, čvrste cjevčice nemaju feng-shui dejstvo, jer one djeluju metodom kanalisanja energije kojim privlače či kroz šupljine, a tokom procesa loša energija mijenja se u dobru.
Zvončići mogu biti napravljeni od drveta, metala i porcelana, a materijal se bira u skladu sa sektorom u kome ćemo ih okačiti. Broj cjevčica se takođe bira prema pripadajućem sektoru, sljedećim redom:
- jugozapad - 2
- istok - 3
- jugoistok - 4
- sjeverozapad - 6
- zapad - 7
- sjeveroistok - 8
- jug - 9

Vjetrena zvona su jedno od najsnažnijih i najefikasnijih Feng Shui pomagala. Možete ih koristiti za ublažavanje otrovnih strijela koje stvaraju tavanske grede i izbočeni uglovi zidova, za usporavanje prebrze energije kada dvoja ili troja vrata stoje u nizu, kada troja vrata stoje jedna naspram drugih ili kada se vrata neke prostorije nalaze direktno naspram toaleta, stubišta ili kuhinje.

Vjetrena zvona nikada nemojte postavljati direktno iznad mjesta za sjedenje, niti nemojte sjediti ispod njih. Nikada ne smiju biti izvješena direktno iznad vrata ili u dovratku. I pobrinite se da su postavljena na mjestu na kojem postoji nekakvo strujanje zraka, kako bi se redovno oglašavala ili sami zvonite njima barem jedanput dnevno. Što je zvuk vjetrenih zvona ugodniji, s tim će ona biti učinkovitija.

Blade
22-04-08, 14:54
Red je vala da i ja kažem dvije-tri o feng shuiju..:)

Harmonični rasporedi

Za kuću se kaže da ima povoljan feng shui kada su svi elementi i vrste energije u međusobnoj harmoniji. Takva kuća živi u zagrljaju nebeskih bića - kornjače, feniksa, zmaja i tigra - zaštićena planinama i smirena pogledom na vodu, što takođe donosi izuzetnu sreću. Pet elemenata međusobno su u harmoniji, a jin i jang uravnoteženi. Takve kuće obično se nalaze u povoljnom sektoru padine nekog brda, zaštićene od otrovnih strijela, a prožete povoljnim tokom zmajevog kosmičkog daha.

Povoljno postavljen dom iznutra je opremljen tako da dopušta šeng č'iju da harmonično i lagano vijuga od prostorije do prostorije. Tok č'ija nikada ne postaje nasilan, niti mu je omogućeno da stagnira i izgubi svježinu. U takvom domu stoga nikada neće biti tijesnih uglova, pravih hodnika niti vrata koja su postavljena u pravoj liniji. Obije vrste energije se na ispravan način održavaju treperavim.

Postavka kuće i razmještaj prostorija biće povoljni ukoliko šeng č'iju omogućuju da slobodno uđe u kuću, a potom vijugavom putanjom teče iz prostorije u prostoriju. Potrebno je obratiti pažnju na osnovne zabrane feng shuija. Vrata i prozori ne smiju biti postavljeni tako da jednom uvedeni č'i odmah sprovedu napolje. Sve otrovne strijele moraju biti skrenute ili blokirane. U tom slučaju, ukoliko obezbijedite dobar raspored prostorija, možete biti 70% sigurni da ćete uživati u dobrom feng shuiju.

Lilijan Tu - Feng shui

Supernova
22-04-08, 21:07
Svjetlost

Svjetlost liječi prostor i donosi dragocjenu jang energiju. Postavljanjem svjetiljki ispred kuće možete naznačiti put do svojih ulaznih vrata i tako dovesti energiju u svoj dom. Postavljanjem visokog svjetla u jugozapadni sektor dvorišta (vrta) privući ćete sreću u ljubavi. Jako svjetlo u predvorju doma pročišćava i pojačava energiju. Kristalni luster je veoma djelotvoran, međutim možete za postojeće rasvjetno tijelo ili luster okačiti jedan ili više visećih kristala. Ukoliko postoji potreba da se određeni sektor aktivira i napuni energijom, dovoljno je postaviti bilo kakvo osvjetljenje u obliku svijeća, lampi i rezultat ćete brzo osjetiti.

http://img401.imageshack.us/img401/975/kristalnilustervh6.jpg


Ogledala

Ogledala spadaju u najpopularniji lijek Feng-shuija. Koriste se da bi energiju usmjeravala, odbijala ili dodavala, a odlična su kada postoji potreba za tim da se neki životni segment oslobodi blokade. Za razliu od mnogih drugih lijekova, u vezi sa ogledalima postoje neki zahtjevi koji se moraju poštovati. Ono što je važno znati o ogledalima je sljedeće:

- uvijek moraju biti potpuno čista bez ijedne mrlje
- polomljena, oštećena i zatamnjena ogledala imaju neželjen efekat i zato se moraju ukloniti
- oslikana ogledala ne zadovoljavaju svrhu feng-shuija
- moraju biti dovoljno velika kako bi se u njima vidio kompletan odraz ukućana
- ne preporučuju se neuramljena ogledala jer sijeku energiju prostora svojim ivicama
- nikada ne treba postavljati dva ogledala jedno nasuprot drugome niti jedno pored drugog kako se odraz jednog ne bi vidio u drugom ogledalu
- ogledala u spavaćoj sobi ne bi trebala da odražavaju osobu dok leži ili spava

http://img408.imageshack.us/img408/7476/ogledalops8.jpg

Uloga ogledala u liječenju prostora jeste da kreira doživljaj dubine prostora segmenata koji padaju u negativan prostor, te ovdje ogledala transformišu negativnu energiju. Poželjlno je da ogledala odražavaju neki prijatan prizor pa se ne preporučuje da se u njemu odražavaju otvorena vrata kupatila ili toaleta, kante za otpatke i sl. Takođe, ogledala ne treba postaviti tako da se u njima vidi odraz ulaznih vrata i da je ogledalo prvo što ugledamo po ulasku u dom, jer će sav chi koji sa nama uđe u dom odmah izaći van.

Supernova
24-04-08, 21:23
Kristali

Kristali se od davnina koriste za liječenje zdravstvenih tegoba, jačanje organizma i psihičkih moći, stvaranje pozitivne energije i sl.

Kristali posjeduju energiju elementa zemlje. Naročito se preporučuje stavljanje kristala u područja doma koja povezujemo sa zemljom – jugozapad, centar, sjeveroistok, zapad i sjeverozapad. Ne koriste se na sjevernom i južnom dijelu doma.

U slučaju da se ukućani puno svađaju i postoje nesuglasice, preporučuje se stavljanje gorskog kristala u jugozapadni dio doma. Osim sirovih ili brušenih kristala koje stavljamo u neku prostoriju, za aktivaciju energije i poticanje yang karakteristika možemo objesiti feng shui kristal u prozor. Ovi kvalitetno brušeni kristali lome sunčevu svjetlost i unose ju u prostor što pozitivno djeluje na tok energije.

http://img125.imageshack.us/img125/5645/kristaliaw3.jpg

Kristale koje ćete koristiti birate po vlastitom nahođenju, ali oni zahtijevaju redovno čišćenje, pražnjenje i punjenje.

Zašto je potrebno prazniti kristale? Kod upotrebe, kristal vrlo brzo poprima naše vibracije, emocije, odnosno on povlači u sebe sve one negativnosti koje se nakupljaju u našem tijelu. Naročito je važno da ispraznimo mineral kada prvi puta dođemo s njime u kontakt jer su u njemu tragovi svih onih osoba kroz čije je ruke prošao. Kao što je važno redovno čistiti ili prazniti mineral isto je tako od velikog značaja i punjenje odnosno nabijanje kristala. Na taj način mu povećavamo snagu a kroz to i efikasnost.

http://img205.imageshack.us/img205/3488/gorskiew8.jpg

Gorski kristal
Najpoznatiji i najkorišteniji kristal. Služi za čišćenje cijelog energetskog tijela, odnosno čisti cijelu Auru i harmonizira sve čakre. Stimulira i energizira cijeli organizam. Štiti od svih vrsta negativnih zračenja i vibracija. Daje psihičku snagu, pomaže i olakšava meditaciju… Liječi cijeli organizam i obavezno bi trebao biti dio vas, vašeg doma ili poslovnog prostora.
Čisti se i prazni pod mlazom hladne vode. Puni se na suncu 1- 2 sata. Također služi i kao čistač drugih vrsta kristala.

http://img122.imageshack.us/img122/4277/rosequartzgemvz9.jpg

Ružičnjak ili rozenkvarc
Koristi se za privlačenje ljubavi u život, potiče na vjernost, ljubav prema sebi i drugima, jača srčanu čakru i smisao za ljepotu. Oslobađa negativne emocije.Prazni se jednom do dva puta mjesečno pod tekućom vodom, a puni se kraj ametista ili gorskog kristala par sati. Ako ga izložimo djelovanju sunca onda vrlo brzo pobijeli i gubi svoju moć.


http://img410.imageshack.us/img410/7964/ametistrk7.jpg

Ametist
Duhovni kamen, savršen za meditaciju i razvoj svijesti, kao i za uklanjanje energetskih blokada u glavi (hroničnih migrena). Ametist je dobio ime od grčke riječi “amethistos” što znači “ne pijan” ili “netoksičan”.
Jedan je od najkvalitetnijih minerala pronađenih u porodici kvarca. Boja mu je u nijansama od boje lavande do duboke tamno ljubičaste. Djeluje na cijeli živčani sistem, regeneriše ga i harmonizira. Potiče pravilno lučenje hormona. Uklanja stres. Trajno uklanja sve vrste glavobolja i migrena! Daje duhovnu snagu, sprečava nesanicu i loše snove. Odbija sve vrste negativnih energija ili zračenja. Svakih 15-20 dana prazni se pod tekućom vodom cca 3-5 minuta. Ne smije se puniti na suncu.

http://img125.imageshack.us/img125/8069/komadisolivk1.gif
Himalajska so
Kristali himajalske soli odličan su jonizator (čistač) zraka. Mogu se naći i u obliku lampi i svijećnjaka, odašilju mirnu, opuštajuću svjetlost, pa ih je dobro postaviti tamo gdje se osjeti prevelika količina jang energije.

tanjica_011
20-08-08, 11:13
Draga Supernova, moram da ti kazem da sam se samo zvog ove teme i prijavila na ovaj forum. Sjajni, detaljni opisi koriscenja Feng Shui-ja, svaka cast!:notworthy:

Volela bih da procitam jos, a imam i nekih pitanja, pa ne znam da li bi mogla, molim te da mi odgovoris. Totalni sam pocetnik u ovome, a jako me zanima.

Dakle, da li se posmatra dom kao celina prilikom odredjivanja strana sveta i stavljanja elemenata, ili svaka soba ponaosob?

Uspela sam da izracunam svoj i deckov KUA broj za ovu godinu, ali mi taj sajt nije objasnio sta ja da radim sa tim KUA brojem?
Uredjivali bismo njegov stan, u kom bismo, Boze zdravlja, ziveli kroz neko vreme zajedno.:kiss1:

Da li bi mogla da pomognes?

Hvala ti veliko unapred! :bye1:

Ribica
20-08-08, 16:09
Evo ja mogu da ti odgovorim na jedno pitanje. Prilikom uređenja doma po Feng-Shuiju strane svijeta možeš uređivati i u svakoj sobi ponaosob. Ako želiš aktivirati jugozapadni dio (ljubav) stana, možeš to uraditi i u jugozapadnom dijelu spavaće sobe, dnevne sobe,..


@Supernova Ja imam zvončiće iznad ulaznih vrata, oglašavaju se kada se vrata otvaraju i zatvaraju, a evo sad tek čitam da je to loše.:unsure:

tanjica_011
21-08-08, 09:36
Svaki odgovor zlata vredi! Hvala lepo! :king6525:

Nama se tacno ispred ulaznih vrata nalazi lift i to je mnoooooooogo lose, a kad udjes u hodnik gledas na vrata wc-a i ogledalo, a i imas kao podne vaze sa suvim cvecem!!! Svaki feng shui majstor bi se srusio kada bi usao u nas dom, ali nema veze, mi se volimo!:wub2::love54236:

Kako da ubijem taj negativni shar chi? Ok, izmesticemo ogledalo i pobacacemo suvonjke. Lift? Vrata od kupatila cu da probam da ga nagovorim da ofarbamo u crveno i da ubacimo neku mini biljcicu. Moze bilo koja ili mora da bude jedna od gore pomenutih sa mekim mesnatim listovima??? :wallbash:

Pomooooc!!!!:bye2:

Supernova
21-08-08, 10:18
Svaki odgovor zlata vredi! Hvala lepo! :king6525:

Nama se tacno ispred ulaznih vrata nalazi lift i to je mnoooooooogo lose, a kad udjes u hodnik gledas na vrata wc-a i ogledalo, a i imas kao podne vaze sa suvim cvecem!!! Svaki feng shui majstor bi se srusio kada bi usao u nas dom, ali nema veze, mi se volimo!:wub2::love54236:

Kako da ubijem taj negativni shar chi? Ok, izmesticemo ogledalo i pobacacemo suvonjke. Lift? Vrata od kupatila cu da probam da ga nagovorim da ofarbamo u crveno i da ubacimo neku mini biljcicu. Moze bilo koja ili mora da bude jedna od gore pomenutih sa mekim mesnatim listovima??? :wallbash:

Pomooooc!!!!:bye2:

Što se tiče prvog pitanja, ribica ti je dobro odgovorila, a ja bih dodala da postoji veliki i mali feng-shui. Veliki obuhvata prostor cijele kuće ili stana, pa se na taj način i vrši energiziranje. Mali feng-shui obuhvata zasebne prostorije u stanu, tako da se svaka od njih može energizirati.

Što se tiče pa-kua broja, za svaki postoje povoljne i nepovoljne direkcije, pa se tu najviše vodi računa da se što više koriste povoljni pravci, a izbjegavaju nepovoljni.

Kada je riječ o eliminisanju negativnog shar-chija, obavezno ukloniti to suho cvijeće i ogledalo, a postavljanjem visoke biljke okruglog oblika listova privući će se povoljan chi i zadržati da ne izjuri odmah van po ulasku u stan. Ranije je navedeno koje se biljke preporučuju a koje ne.

Angelina75
21-08-08, 11:17
:thumb_up:veoma zanimljiva tema...ja sam kao tinejdzerka imala 2 patuljaste kornjacice....i sad citam da je super imati ih...kupila sam pre 2 god. i mojoj cerki,ali su vrlo brzo uginule..:(...a sad i nemam bas vremena da ih drzim a niti je moja cerka zainteresovana


nego...moze li jedno pitanje?
kako poboljsati finansijku situaciju u kuci koristeci se metodama feng shui??

Supernova
21-08-08, 11:26
:thumb_up:veoma zanimljiva tema...ja sam kao tinejdzerka imala 2 patuljaste kornjacice....i sad citam da je super imati ih...kupila sam pre 2 god. i mojoj cerki,ali su vrlo brzo uginule..:(...a sad i nemam bas vremena da ih drzim a niti je moja cerka zainteresovana


nego...moze li jedno pitanje?
kako poboljsati finansijku situaciju u kuci koristeci se metodama feng shui??

Angliana, u temi 'feng-shui za novac' obrdjena je ova oblast i opisan način kako se energizira ovaj sektor u domu.

Angelina75
21-08-08, 14:52
Angliana, u temi 'feng-shui za novac' obrdjena je ova oblast i opisan način kako se energizira ovaj sektor u domu.

sorry......sorry.....nisam videla na vreme...:wink3:

tanjica_011
21-08-08, 14:59
Da li postoji preporuka za neku e-knjigu o Feng Shui-ju? Neki link?:helpsmilie:

Popodne krece suvo cvece u svoj pohod ka kanti :)

Ako sam negde ja to dobro procitala, ispred ulaznih vrata treba staviti neku biljku ostrih listova, da se sukobljava sa negativnom energijom lifta, jel?
Hm, to je zgrada, nisko prizemlje, sta od biljaka moze da mi uspe ( a da komsiluk ne ukrade)? :thumb_down:

Opet hvala!!!

Supernova
21-08-08, 16:04
Mogu se naći elektronske knjige ali na engleskom jeziku, aho neko želi mogu postaviti linkove.

tanjica_011
21-08-08, 19:12
Bilo bi super zaista. Ja sam nesto trazila na Gutenbergu, ali mrka kapa.
Bas sam se zaineteresovala za uredjenje stana uz pomoc ove metode!:bye1::thumb_up::character38542:

Supernova
21-08-08, 20:54
Postavila sam temu gdje se mogu naći korisni linkovi i dosta knjiga na engleskom jeziku.

tanjica_011
25-08-08, 08:20
Super je ona knjizica 26 tajni Feng Shui-ja, dali smo se u proucavanje iste!
Svo suvo cvece je prosetalo do kante, a i starudija ispod kreveta se prosetala. JUce je palo veliko usisavanje, sklanjanje stare odece i osecaj je super, posebno ako znas da taj zivotni prostor delis sa nekim sebi posebnim. :kiss1:

Uh, sad, pojavilo se jos nekoliko, verujem pocetnickih nedoumica:

1. Lavanda - naime, imamo jako puno susene lavande koja se, kao sto znate cuva u ormarima protiv moljaca. Sta da radim s njom, da li ona ima istu kolicinu negativne energije kao suvo i vestacko cvece, opet imajuci u vidu da ona cuva stvari od stetocina, pa joj se moze pripisati i pozitivno dejstvo.

2. Imamo punu kucu morskih skoljki izronjenih, kao i onih kupovnih, neko je negde rekao da i one moraju da lete, ne znam zasto bi, a i ne bih volela :( Nalaze se uglavnom lepo rasporedjene u kupatilu, na lavabou, pored kade, a htela sam da ubacim par komada u akvarijum, koji planiramo da napravimo. A da, na jednom slovenackom sajtu preporucuju drzanje skoljki koje povezuju sa zenskom plodnoscu i cini mi se da ih treba imati u (valjda) jugozapadnom sektoru... Zbunjena sam...

3. Sta raditi sa uspomenama iz zivota, koje nemaju svrhu, ali su drage, tipa pionirska kapa i marama? Pobacana je sva starudija, kutije, novine, garderoba, polomljene stvari, itd... Zar Feng Shui ne dozvoljava imanje uspomena??? Isto vazi i za hobije, tj, moj decko skuplja vojne oznake, znacke itd... To je hobi i verujem da se tu krece ziva energija, zato sto on kolekciju svakodnevno nadopunjuje i menja... Jedino, mozda da je izbaci iz spavace sobe, jer mu tu stoje sve te oznake i znacke.

4. Neka sveznajuca baba je mom decku napunila glavu da se u pravoslavnoj kuci ne moze upraznjavati istocnjacka religija jer se pojmovi suprotstavljaju, tipa, zaba ne moze nikako da ti donese novac, kad se zaba smatra necim ljigavim i odvratnim... Molim za hitnu pomoc, dobila sam panic attack, zbog te "sveznalice" , jer, mi smo oboje pravoslavci, slavimo slavu itd, ali smo PRIHVATILI da je Feng Shui oblik umetnosti na granici sa naukom. Da to nije religija.
Koliko ja znam u Kini su vodece religije budizam i hinduizam.

Pomagajte, hoce dokon svet da unese pometnju u nase, blago organizovane redove!!!

Pozdrav i hvala!:bye1:

okianer
28-08-08, 12:17
ko bi mi mogao protumaciti nacrt kuce i da li je potrebno da ucrtam namjestaj?

Supernova
28-08-08, 16:58
Super je ona knjizica 26 tajni Feng Shui-ja, dali smo se u proucavanje iste!
Svo suvo cvece je prosetalo do kante, a i starudija ispod kreveta se prosetala. JUce je palo veliko usisavanje, sklanjanje stare odece i osecaj je super, posebno ako znas da taj zivotni prostor delis sa nekim sebi posebnim. :kiss1:

Uh, sad, pojavilo se jos nekoliko, verujem pocetnickih nedoumica:

1. Lavanda - naime, imamo jako puno susene lavande koja se, kao sto znate cuva u ormarima protiv moljaca. Sta da radim s njom, da li ona ima istu kolicinu negativne energije kao suvo i vestacko cvece, opet imajuci u vidu da ona cuva stvari od stetocina, pa joj se moze pripisati i pozitivno dejstvo.

2. Imamo punu kucu morskih skoljki izronjenih, kao i onih kupovnih, neko je negde rekao da i one moraju da lete, ne znam zasto bi, a i ne bih volela :( Nalaze se uglavnom lepo rasporedjene u kupatilu, na lavabou, pored kade, a htela sam da ubacim par komada u akvarijum, koji planiramo da napravimo. A da, na jednom slovenackom sajtu preporucuju drzanje skoljki koje povezuju sa zenskom plodnoscu i cini mi se da ih treba imati u (valjda) jugozapadnom sektoru... Zbunjena sam...

3. Sta raditi sa uspomenama iz zivota, koje nemaju svrhu, ali su drage, tipa pionirska kapa i marama? Pobacana je sva starudija, kutije, novine, garderoba, polomljene stvari, itd... Zar Feng Shui ne dozvoljava imanje uspomena??? Isto vazi i za hobije, tj, moj decko skuplja vojne oznake, znacke itd... To je hobi i verujem da se tu krece ziva energija, zato sto on kolekciju svakodnevno nadopunjuje i menja... Jedino, mozda da je izbaci iz spavace sobe, jer mu tu stoje sve te oznake i znacke.

4. Neka sveznajuca baba je mom decku napunila glavu da se u pravoslavnoj kuci ne moze upraznjavati istocnjacka religija jer se pojmovi suprotstavljaju, tipa, zaba ne moze nikako da ti donese novac, kad se zaba smatra necim ljigavim i odvratnim... Molim za hitnu pomoc, dobila sam panic attack, zbog te "sveznalice" , jer, mi smo oboje pravoslavci, slavimo slavu itd, ali smo PRIHVATILI da je Feng Shui oblik umetnosti na granici sa naukom. Da to nije religija.
Koliko ja znam u Kini su vodece religije budizam i hinduizam.

Pomagajte, hoce dokon svet da unese pometnju u nase, blago organizovane redove!!!

Pozdrav i hvala!:bye1:

1. Lavanda ne smeta ukoliko se drži u ormarima kao sredstvo za uništavanje insekata, jer ne predstavlja dekorativni predmet.

2. Školjke su veoma pozitivno sredstvo i slobodno ih možeš postaviti u neograničenoj količini, jer predstavljaju bogatstvo mora a samim tim služe za privlačenje blagostanja u dom.

3. Sitnice koje se skupljaju treba uredno držati složene u nekom kutku predvidjenom za to, dok polomljenje stvari i suvišne uspomene, predmete koji ničemu ne služe, treba izbaciti jer pretjerano čuvanje uspomena odvlači u prošlosti i sprečava napredak. Takodje, čuvanje gomilu takvih stvari na tavanu kuće nije preporučljivo, jer se haos zadržava u podsvijesti.

4. Feng-shui nije uopšte religija, već tehnika uredjenja doma zasnovana na pravilnom korišenju energija strana svijeta, zajedno sa odgovarajućim simbolima koji privlače i emituju energiju. Koristi se u svim krajevima svijeta, bez obzira na religiozno opredjeljenje onih koji koriste ovu tehniku. Tronoga žaba je jedan od vodećih simbola kada je riječ o energiziranju sektora novca u domu, ali postoje i neki drugi simboli o kojima sam pisala, pa se žaba ne mora koristiti.

Ribica
28-08-08, 17:08
Prvo da pitam za školjke, mislila sam da one ipak predstavljaju nešto jang (jel se tako kaže?) -zapravo mrtvo...? Da li su one jin ili jang?:)

E sad, moje pitanje: imam mali hodnik u predsoblju kojeg okružuju četvoro vrata: vrata za ulaz u taj hodnik (na kojima je i ogledalo u kojem se ogledaju vrata od moje sobe) , vrata od jedne i druge sobe i vrata od kupatila. Hodnik nije veliki, al čitala sam da je takav položaj štetan i da može prouzrokovati svađe među ukućanima. S obzirom da je još pride u pitanju jugozapadna strana... Koja su moguća rešenja ovakve situacije?

tanjica_011
29-08-08, 08:47
Supernova, moram da zahvalim na iscrpnom odgovoru, mnogo nas raduje igranje sa dekorom stana na ovaj nacin i vec smo nabavili neko lepo cvecance, bambus, tronogu zabicu, imamo tonu skoljki, ali proces eliminisanja djubreta je neverovatno obiman i zahtevan posao.

Trudicemo se i dalje, a ja bih te molila ako imas vremena pisi jos malo o FS, zato sto se iz dana u dan poradujemo nekom novom detalju koji stavimo i radosti koju nam taj detalj donese. :throb::throb::throb::throb::throb:

Supernova
14-09-08, 17:24
Prvo da pitam za školjke, mislila sam da one ipak predstavljaju nešto jang (jel se tako kaže?) -zapravo mrtvo...? Da li su one jin ili jang?:)

E sad, moje pitanje: imam mali hodnik u predsoblju kojeg okružuju četvoro vrata: vrata za ulaz u taj hodnik (na kojima je i ogledalo u kojem se ogledaju vrata od moje sobe) , vrata od jedne i druge sobe i vrata od kupatila. Hodnik nije veliki, al čitala sam da je takav položaj štetan i da može prouzrokovati svađe među ukućanima. S obzirom da je još pride u pitanju jugozapadna strana... Koja su moguća rešenja ovakve situacije?

Kao prvo, školjke su izvrsni ojačivači odredjenih sektora, pa se mogu postaviti u južni sektor za povećavanje ugleda, sjeveroistočni za sreću u obrazovanju ili pak u jugozapadni za sreću u vezama. Dovoljno je jednu veliku školjku postaviti u odredjeni sektor, ista se može obojiti zlatnim, srebrenim prelivom ili čak ukrasiti draguljima ako se koristi u sektoru novca.

http://www.dekijewels.com/sitebuilder/images/big_conch2-193x182.jpg

http://www.tibetartwork.com/image/TD0002-Handmade-Silver-Conch-1.jpg


Može se nositi i u obliku ručno radjenog nakita kao simbol sreće:

http://www.seawear.com/images/shells/diamond-conch-115~100.jpg
Što se tiče sučeljenih vrata u hodniku, to je problem većine nas, ali istina je da predstavlja sukobljene energije što se odražava na razdražljivost stanara takve kuće i česte svadje i nesporazume medju njima.

Nije povoljno kada se odraz jednih vrata vidi u ogledalu jer takva situacija stvara zbunjujući chi što svakako ne može doniijeti harmoniju u dom. Dakle, najbolje rješenje je uklanjanje tog ogledala i postavljanje na drugo mjesto.
A izmedju sučeljenih vrata najbolje je postaviti visoku biljku ili neku drugu vidljivu prepreku, viseće zvončiće ili neku drugu dekoraciju prema slobodnoj procjeni koja bi odgovarala tom sektoru. Kod nedostatka prostora, dovoljno je simbolički postaviti prepreku ili biljku koja može biti i umjetna, ali nikako ne treba pribjegavati korištenju suhog cvijeća.

Danas se može naći dosta lijepih dekorativnih biljaka pa je dovoljno u zemljanu ili keramičku vazu staviti 2 (što odgovara JZ sektoru) bijele kale ili pink orhideje i postaviti pored vrata, na rasvjetno tijelo na plafonu može se okačiti dva fasetirana kristala da vise na dužem koncu i ojačavaju chi ove prostorije. Pored toga zidovi bi trebali biti obojeni u bež ili žutu nijansu, prostirač oker boje sa detaljima bež i narandžaste. S obzirom da je riječ o JZ sektoru, potrebno je ojačati element zemlje pa se može postaviti dekorativno kamenje ili simbolično napraviti mala planina koja će simbolizovati zemljani chi i postaviti jako osvjetljenje.


Suština je da se chi u toj prostoriji zadrži što duže i da ne protutnji odnosno rasprši se izmedju vrata, pa će neka ugodna dekoracija da ga zadrži, posebno je važno da se vrata uvijek drže zatvorena, što će prilično olakšati protok chija.
Pošto je ovdje riječ o jugozapadnom sektoru, nepovoljnost se može odraziti na probleme u odnosima sa drugima kao i vezi ili braku, ali opet u zavisnosti od ličnog kua broja može najviše pogoditi onog ukućana kome predstavlja jedan od četiri povoljna pravca.

okianer
14-09-08, 20:09
pitanje,cula sam za feng shui bakarne spirale,sta mislite o tome?

Supernova
14-09-08, 21:08
pitanje,cula sam za feng shui bakarne spirale,sta mislite o tome?

Ako misliš na ovakvu spiralu, to je kombinacija kristala i bakra, a može se napraviti ručno u raznim kombinacijama. Može se koristiti u svrhu dekoracije prostora ili energiziranja odredjenih sektora u domu.

http://denizedesigns.com/yahoo_site_admin/assets/images/Feng-Shui_CopperSpiral_Crys.153203113_std.jpg

Ribica
14-09-08, 23:03
Hvala, Supernova na odgovoru. Postavila sam zvončiće u taj hodnik, ali nemoguće je postaviti bilo šta drugo, jer je isuviše mali a biljka ne bi imala svijetla (umjetne ne volim). Valjda je olakšavajuće i što je zid hodnika žut.
Inače moj broj pripada jugozapadnom sektoru a u tom dijelu stana mi se i nalazi soba, a krevet je u jugozapadnom dijelu sobe.

dakiva
13-11-08, 22:39
help me , jeli moguće postaviti figuricu kornjače na jug i na sjever?

Supernova
13-11-08, 22:45
help me , jeli moguće postaviti figuricu kornjače na jug i na sjever?

Kornjača pripada sjevernom sektoru, simbolu vode i broja 1. Jugu pripada element vatre i broj 9. Nema potrebe postavljati previše simbola, tako da je sasvim dovoljna jedna kornjača na sjeveru.

dakiva
13-11-08, 23:02
ali to je upravo što me zbunjuje, jer sam negdje pročitala da ju je dobro staviti dali ovu godinu ili ovaj mjesec na jug zbog nepovoljnog utjecaja broja 5. i eto tako sam zbunjena više nemam pojma ni o čemu. kornjaču sa glavom zmaja sam stavila na jugoistok dnevne sobe ako je to ok?

Supernova
13-11-08, 23:09
To se odnosi na godišnji raspored letećih zvijezda, žuta petica je ove godine u južnom sektoru, ona je veoma loša zvijezda, pripada elementu zemlje i iscrpljuje se pomoću elementa metala, pa se u ovaj sektor mogu staviti metalni zvončići sa 6 cjevčica ili bilo koji drugi metalni predmet.

Evo ovdje možeš da se informišeš o letećim zvijezdama
http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=4921&title=Feng%20shui%20lete%C4%87e%20zvijezde

dakiva
04-01-09, 23:02
Pozdrav, mogu li ti postaviti tlocrt stana da ga pogledaš?

Supernova
05-01-09, 22:26
Pozdrav, mogu li ti postaviti tlocrt stana da ga pogledaš?

Hajde, postavi, da pogledam sta te interesije....

dakiva
06-01-09, 16:16
Hvala ti, ma po meni problematičan je cijeli stan jer ima previše vrata. A sa druge strane mislim da su najproblematičniji JI (koji je moj povoljan pravac) i Z, k tome još Leteće zvijezde za stan za Z su 5 9 7, a JI 3 2 5.

dakiva
06-01-09, 16:23
jesam li ja to dobro poslal? ili se ne vidi slika? a joj...

Supernova
06-01-09, 17:18
Evo tlocrt postavljen kao slika

Supernova
06-01-09, 20:49
- Kod tebe se ponavlja problem koji ima većina stanova a to je: sučeljena ulazna vrata sa vratima kupatila (toaleta) i prvo što ugledaš pri ulasku u stan to je kupatilo koje predstavlja nepovoljnu prostoriju, namijenjenu za otpadne energije, a po pravilu bi to trebao biti neki povoljan prizor. Hodnik je uzak i dugačak i pored ove nepovoljnosti, ima dosta sučeljenih vrata od drugih prostorija: spavaća soba i kuhinja, te dnevna soba i toalet.

Ove nepovoljnosti ako se ne mogu drukčije otkloniti (premještanjem vrata), onda treba upotrijebiti lijekove u vidu postavljanja prepreka koje će transformisati nepovoljan chi. Majstorica feng-shuija, Lilian Too preporucuje bojenje vrata toaleta u crveno da bi se neutralisao negativan chi u ovakvim slucajevima. Osim toga, na ista se može postaviti paravan crvene boje ili sa nekim umjtničkim motivima da izgleda kao lijepa dekoracija, takodje može se postaviti visoka biljka pored vrata ili zvončići koji se neće postaviti direktno iznad vrata, jer se ne preporučuje prolaziti ispod njih. Ispred ulaznih vrata bilo bi pozeljno postaviti jako osvjetljenje.

Što se tiče JI i nepovoljnih zvijezda u natalnoj karti objekta, dobro je ako se tu već nalazi kupatilo koje će izolovati nepovoljnost ove kombinacije zvijezda, pa se taj sektor doma neće koristiti za duži boravak i spavanje. Ova kombinacija 3-2-5 se može iscrpiti metalom, pa bi bilo dobro negdje u ovaj sektor postaviti obilje metalnih zvončića ili sliku planine sačinjene u metalu...Naravno, ove simbole postaviti izvan kupatila, jer je poznato da se feng-shui lijekovi ne koriste u kupatilu i da se isto ne energizira.

Medjutim, zvijezda bogatstva 8-bijelo je stigla u područje jugoistoka, a samim tim što je kupatilo u ovom sektoru može se odraziti loše na prihode i sreću...mnogi praktikanti feng-shuija cak pribjegavaju prepravljanju prostorija i njihove namjene da bi iskoristili blagodeti povoljnih zvijezda, dok se prostorije gdje je prisutan upliv nepovoljnih zvijezda zaključavaju i ne koriste u odredjenom periodu, no nekada je nemoguće ići toliko daleko, pa jedino preostaje upotrijebiti odgovarajuće lijekove.

Nepovoljnost ove natalne kobminacije zvijezda može se osjetiti posebno kada se dodatno pojave u kombinaciji godišnje i mjesečne zvijezde (5 i 2).

Za iscrpljivanje nepovoljnosti kombinacije 5-9, može se koristiti voda, takodje zvončići i slika metalne planine.

Što se tiče energiziranja doma, može se primijeniti metod malog feng-shuija pa da se samo energizira jedna prostorija, obično je to dnevna soba, a povoljnost će se osjetiti na cijeli dom...

dakiva
07-01-09, 00:49
Zahvaljujem ti Supernova, reci mi još dali sam pogriješila što sam stavila zvončiće na ulazna vrata i to s nutarnje strane?Inače ovo su stari visoki stanovi sa zidovima od pola metra pa su veći zahvati trenutno nemogući.

Supernova
07-01-09, 18:52
Zahvaljujem ti Supernova, reci mi još dali sam pogriješila što sam stavila zvončiće na ulazna vrata i to s nutarnje strane?Inače ovo su stari visoki stanovi sa zidovima od pola metra pa su veći zahvati trenutno nemogući.


Nisi pogriješila, samo zvončići se ne postavljaju direktno iznad ulaza jer se ispod njih ne bi trebalo prolaziti.

okianer
08-01-09, 13:25
evo trocrta naseg stana,ovo je boravbak i garaza,iznad boravka su spavace a iznad garaze servis
http://i121.photobucket.com/albums/o202/okianer/mojakuca-1.jpg

dejansenka
13-01-09, 00:55
ovo je moj nacrt kuce pa kao sto sam vas pitala da li bi mi rekli gde sta da rasporedim. hvala:)1617

Supernova
13-01-09, 09:53
ovo je moj nacrt kuce pa kao sto sam vas pitala da li bi mi rekli gde sta da rasporedim. hvala:)1617

Daj mi datum rodjenja da ti izračunam kua broj i odredim povoljne pravce, i reci mi tačno gdje su ulazna vrata, je li ovo nasuprot toaleta?

dejansenka
13-01-09, 11:46
Daj mi datum rodjenja da ti izračunam kua broj i odredim povoljne pravce, i reci mi tačno gdje su ulazna vrata, je li ovo nasuprot toaleta?

jeste ulazna vrata su tacno preko puta toaleta,a moj datum je 04.08.1974.

Supernova
13-01-09, 13:15
jeste ulazna vrata su tacno preko puta toaleta,a moj datum je 04.08.1974.

Kua broj 8, zapadna grupa, element zemlja, povoljni pravci: novac-jugozapad, zdravlje-sjeverozapad, ljubav-zapad, rast-sjeveroistok.

Pošto je jug nesrećan pravac, dobro je što je tu smješten toalet, s tim što treba između ulaznih vrata i vrata toaleta postaviti prepreku, dekoraciju, visoku biljku ili vrata obojiti u crveno. Vrata toaleta i poklopac na wc školjci obavezno držati zatvorenim.

Ulaz je nepovoljno postavljen, iznad vrata ili pored dovratka bilo bi dobro postaviti metalne zvončiće ili bambusove flaute koje će transformisati chi.

Kod sjedenja bilo bi dobro biti okrenut licem u jednom od povoljnih pravaca, odnosno ledjima okrenut ka nepovoljnom pravcu, pa bi bilo dobro ovaj dvosjed postaviti na ovaj istočni zid, tako da ćeš prilikom sjedenja biti okrenut ka zapadu. Na zid iznad dvosjeda postaviti sliku planine. Odavde svakako treba maknuti TA peć jer ona pripada elementu vatre koja uništava drvo, i postaviti je na zapadni zid ispod prozora.

Okrugli sto moze ostati tu gdje jeste, a na zid okačiti ogledalo ili sliku na kojoj je zdjela sa obiljem voća. Na stolu bi trebao stajati stolnjak bijele boje i korpa puna svjezeg voća.

Ispred zida koji odvaja prostoriju od toaleta, bilo bi dobro postaviti nekoliko saksija sa biljkama, bambuse, fikus benjamin ili druge biljke povoljnih oblika listova. U jugozapadni ugao postaviti kutnu policu i na istu lampu oker boje, te sliku zaljubljenog para ili obiteljsku fotografiju, kao i par crvenih svijeća ili dva kristala.

U radnoj sobi, radni sto nije okrenut u povoljnom pravcu i nije dobro što se vrata nalaze iza ledja, jer je najbolja pozicija stola takva da zid dodje iza ledja, a vrata u vidokrugu kako bi se prostor drzao pod kontrolom, pa bi bilo dobro okrenuti ga tako da iza ledja dodje istočni zid, u ovaj kut gdje je ormar, ormar pomaknuti iza vrata. Fotelje spojiti da obrazuju par u jugozapadnom kutku sobe i izmedju njih postaviti mali stočić kvadratnog oblika. Komodu pomaknuti uz sjeverni zid i na istu staviti fontanu crne boje ili drugi vodeni simbol, figuru crne kornjače ili iznad iste postaviti sliku vodopada. Treba znati da se ne preporučuje simbole vode držati tako da dolaze iza ledja.

dejansenka
13-01-09, 14:51
Kua broj 8, zapadna grupa, element zemlja, povoljni pravci: novac-jugozapad, zdravlje-sjeverozapad, ljubav-zapad, rast-sjeveroistok.

Pošto je jug nesrećan pravac, dobro je što je tu smješten toalet, s tim što treba između ulaznih vrata i vrata toaleta postaviti prepreku, dekoraciju, visoku biljku ili vrata obojiti u crveno. Vrata toaleta i poklopac na wc školjci obavezno držati zatvorenim.

Ulaz je nepovoljno postavljen, iznad vrata ili pored dovratka bilo bi dobro postaviti metalne zvončiće ili bambusove flaute koje će transformisati chi.

Kod sjedenja bilo bi dobro biti okrenut licem u jednom od povoljnih pravaca, odnosno ledjima okrenut ka nepovoljnom pravcu, pa bi bilo dobro ovaj dvosjed postaviti na ovaj istočni zid, tako da ćeš prilikom sjedenja biti okrenut ka zapadu. Na zid iznad dvosjeda postaviti sliku planine. Odavde svakako treba maknuti TA peć jer ona pripada elementu vatre koja uništava drvo, i postaviti je na zapadni zid ispod prozora.

Okrugli sto moze ostati tu gdje jeste, a na zid okačiti ogledalo ili sliku na kojoj je zdjela sa obiljem voća. Na stolu bi trebao stajati stolnjak bijele boje i korpa puna svjezeg voća.

Ispred zida koji odvaja prostoriju od toaleta, bilo bi dobro postaviti nekoliko saksija sa biljkama, bambuse, fikus benjamin ili druge biljke povoljnih oblika listova. U jugozapadni ugao postaviti kutnu policu i na istu lampu oker boje, te sliku zaljubljenog para ili obiteljsku fotografiju, kao i par crvenih svijeća ili dva kristala.

U radnoj sobi, radni sto nije okrenut u povoljnom pravcu i nije dobro što se vrata nalaze iza ledja, jer je najbolja pozicija stola takva da zid dodje iza ledja, a vrata u vidokrugu kako bi se prostor drzao pod kontrolom, pa bi bilo dobro okrenuti ga tako da iza ledja dodje istočni zid, u ovaj kut gdje je ormar, ormar pomaknuti iza vrata. Fotelje spojiti da obrazuju par u jugozapadnom kutku sobe i izmedju njih postaviti mali stočić kvadratnog oblika. Komodu pomaknuti uz sjeverni zid i na istu staviti fontanu crne boje ili drugi vodeni simbol, figuru crne kornjače ili iznad iste postaviti sliku vodopada. Treba znati da se ne preporučuje simbole vode držati tako da dolaze iza ledja.

hvala puno na odgovoru,samo sam vas htela jos nesto pitati,meni iznad TA peci stoji velika slika hrama sv. sava i na njoj je i njegova slika i doslikan brod,a na zidu koji deli sobu od radne sobe to je levi zid pored stola je slika tj u drvetu uradjena crkva Vasilija ostroskog vidi se planina i crkava

Supernova
13-01-09, 17:14
hvala puno na odgovoru,samo sam vas htela jos nesto pitati,meni iznad TA peci stoji velika slika hrama sv. sava i na njoj je i njegova slika i doslikan brod,a na zidu koji deli sobu od radne sobe to je levi zid pored stola je slika tj u drvetu uradjena crkva Vasilija ostroskog vidi se planina i crkava

Ove slike sakralnih objekata i vjerski simboli nikako ne bi trebali biti razbacani po cijelom stanu, već treba odrediti poseban dio stana koji će služiti za izlaganje ovih simbola, gdje će se takodje vršiti molitva, meditacija i sl. Takodje, simboli ne smiju biti preveliki niti dominirati prostorijom jer mogu stvoriti suviše yin energije, dakle trebaju biti srazmjerni u odnosu na prostor i ne preporučujem njihovo držanje u dnevnoj sobi, jer dnevna soba je odviše javnog karaktera i izložena pogledima javnosti, gdje treba da dominira yang energija.

Ovi simboli predstavljaju mir i pomoć s neba i taj sektor odgovara sjeverozapadu i elementu metala, pa bi najbolje bilo postaviti ih sjeverozapadni kutak radne sobe i to mjesto specijalno urediti tako da njegova namjena bude takva da osigura privatnost prilikom obavljanja odredjenih rituala, ali da nema puku ulogu dekoracije, već da se aktivno koristi radi privlačenja ovakve vrste sreće i otvaranja novih mogućnosti.

dejansenka
13-01-09, 18:49
a dali bi mogla tu sliku sv,vasilija da stavim na istocni deo iznad dvoseda u dnevnoj sobi,posto je na slici i planina?

Supernova
13-01-09, 19:13
a dali bi mogla tu sliku sv,vasilija da stavim na istocni deo iznad dvoseda u dnevnoj sobi,posto je na slici i planina?

Bez obzira na sliku planine, primarna simbolika ove slike je vjerskog odnosno duhovnog karaktera, i ne bi trebala dolaziti iza ledja, već bi upravo iz poštovanja trebalo posvetiti poseban kutak za ovakve simbole.

dejansenka
14-01-09, 16:53
Bez obzira na sliku planine, primarna simbolika ove slike je vjerskog odnosno duhovnog karaktera, i ne bi trebala dolaziti iza ledja, već bi upravo iz poštovanja trebalo posvetiti poseban kutak za ovakve simbole.

hvala puno!

dakiva
14-01-09, 22:48
Možeš li mi molim te odgovoriti što se tiče kuhinje; nalazi se na istoku, ali štednjak i sudoper su jedan do drugoga ne baš tik jedan uz drugi, ali blizu što mi je pametno staviti, dali biljku kakvu, ali se bojim da će po njoj onda biti svega?:weeping:

Supernova
15-01-09, 09:03
Možeš li mi molim te odgovoriti što se tiče kuhinje; nalazi se na istoku, ali štednjak i sudoper su jedan do drugoga ne baš tik jedan uz drugi, ali blizu što mi je pametno staviti, dali biljku kakvu, ali se bojim da će po njoj onda biti svega?:weeping:

Frižider i štednjak predstavljaju dva elementa koja su u izravnom sukobu, tj. voda uništava vatru, pa bi bilo dobro postaviti prepreku u zelenoj boji (prostirka) ili možda nekako ubaciti tri visoka bambusa, dakle nešto što odgovara elementu drveta kako bi se upotpunio prirodni ciklus: voda>drvo>vatra

dejansenka
15-01-09, 12:48
Frižider i štednjak predstavljaju dva elementa koja su u izravnom sukobu, tj. voda uništava vatru, pa bi bilo dobro postaviti prepreku u zelenoj boji (prostirka) ili možda nekako ubaciti tri visoka bambusa, dakle nešto što odgovara elementu drveta kako bi se upotpunio prirodni ciklus: voda>drvo>vatra

sad opet ja moram nesto da te pitam,cula sam da sporet nesme pored sudopere da li je to tacno inace meni su na jugu i sporet i sudopera?:guitar:

Supernova
15-01-09, 13:37
sad opet ja moram nesto da te pitam,cula sam da sporet nesme pored sudopere da li je to tacno inace meni su na jugu i sporet i sudopera?:guitar:

Ovdje važi isto kao i za prethodni post, znači u slučaju da se element vode i vatre nadju u kombinaciji, obavezno ih treba razdvojiti koliko je to moguće, a izmedju istih postaviti element drveta kako bi se energija dovela u ravnotežu. Mada je najbolje izbjegavati ovakve kombinacije.

dejansenka
15-01-09, 20:55
Ovdje važi isto kao i za prethodni post, znači u slučaju da se element vode i vatre nadju u kombinaciji, obavezno ih treba razdvojiti koliko je to moguće, a izmedju istih postaviti element drveta kako bi se energija dovela u ravnotežu. Mada je najbolje izbjegavati ovakve kombinacije.

napravila sam razmestaj i na istocnu stranu sam stavila krevet,a TA sam stavila na zapad ispod prozora,e sada imam problem posto je moja kuca mala 38 kvadrata i morala sam frizider da pomerim i stavim pored kreveta ,znaci isto je na istocnoj strani,a na njega sam stavila brod od drveta i nakit je na njemu,jel to dobro?

aurora69
17-01-09, 19:11
ovo je link od programa koji ce vam olaksati crtanje plana vaseg stana. nadam se da ce vam se dopasti. nisam ga jos isprobala, ali uradicu to uskoro. :thumb_yello:
http://www.smartdraw.com/specials/ppc/room-designer.htm?id=11939&gclid=CJKMrfSjlpgCFQpTtAodeWQHnA

Supernova
17-01-09, 21:56
ovo je link od programa koji ce vam olaksati crtanje plana vaseg stana. nadam se da ce vam se dopasti. nisam ga jos isprobala, ali uradicu to uskoro. :thumb_yello:
http://www.smartdraw.com/specials/ppc/room-designer.htm?id=11939&gclid=CJKMrfSjlpgCFQpTtAodeWQHnA

Da, ima ovih jednostavnih programa pomoću kojih se može napraviti precizan tlocrt stana, jedan od njih je i room-aranger koji se takodje može skinuti u trial verziji.

aurora69
18-01-09, 21:41
1632
ovo je plan moje ordinacije, tek nekoliko meseci sam u novom objektu. pokusala sam da raspored namstaja prilagodim prema kua brojevima. ja sam kua 1 , a medicinska sestra je 2. promenila bi puno toga, i nabavila bi novi namestaj (i naravno obezbedila i novi radni sto za sestru)ako ovo ne odgovara nasim brojevima. interesuje me koja boja bi bila najpogodnija(naravno da ne bude isuvise drecavo). u levi ugao , gde se nalazi naziv programa je krevet za pregled. a ceo severni i zapadni deo je zastaklen. i to bi promenila i sazidala. samo da napomenem da dimenzije prostorije ne su one sto su iscrtane na tlocrtu(nisam tako vesta), tako da je cekaonica 9.20m2, ordinacija 18m2 i toalet negde oko 3m2.jos da napomenem da odmah ispred ulazna vrata nalazi se bandera, preko puta stara i napustena kuca, iznad mene propala banka, istocno trezor te iste banke. juzno se nalazi sused kome lose ide.kako da se zastitim i da posao ide na bolje.
hvala unapred

aleta
23-01-09, 19:06
bilo je malo problema oko ovog tlocta. Ako moze da posluzi poslala bih i potrebne podatke:mf_type:

aleta
23-01-09, 23:58
Nesto mislim, ako je taj tlocrt upotrebljiv, onda je bolje da odmah napisem makar osnovne stvari. Dakle...
kuca u kojoj zivimo kao podstanari zidana je dugi niz godina, a zavrsena je pre naseg useljenja. U stan na drugom spratu, kao prvi stanari, uselili smo se 23-25.avgusta 2003.godine. Glavni ulaz u kucu je na jugu. Ispred kuce je sporedna, ne narocito prometna ulica. Oko nas su privatne kuce. Kuca je na pravilnom pravougaonom placu. Spoljne dimenzije su 890x1165 (bez terasa, koje su i sa ulicne i sa dvorisne strane sirine po 115cm). Nakon ulaska u kucu hodnikom se stize do stepenica koje idu nanize do podruma (samo ispod sobe na severo-istoku) i navise do potkrovlja na III spratu i tako stambenom prostoru daju oblik potkovice.
Ulazna vrata su (vrlo sam se trudila sa kompasom) na 96 stepeni, dakle gledaju na istok. Stan se sastoji od 1) predsoblja 2)dnevne sobe 3)trpezarije 4)kuhinje 5)decije sobe 6)jos jedne sobe koju koristimo kao svastaru 7) kupatila 8)WC-a 9)ostave i 10)dve terase.
Porodicu cinimo nas cetvoro.
Suprug (01.01.1961, kua broj 4),
ja (02.07.1961 kua broj 3)
starija cerka (14.05.1987. kua broj 2) i
mladja cerka (26.04.1990 kua broj 8).
Planiramo krecenje( sada je sve belo osim decije sobe koja je kajsija boja) i menjali bi smo to. Rado bih uskladila i raspored namestaja gde god to prostor dozvoljava.
Predsoblje je relativno usko i dugacko i ima dva ugradjena plahara A-sa jednim krilom i ogledalom i B garderober. Osim ulaznih vrata koja su kombinacija punog drveta i 12 staklenih polja, ima jos 6 vrata koja nisu medjusobno suceljena. Na podu je sivi itison od zida do zida. Na ugradjenom plaharu A) preko puta ulaznih vrata je zalepljeno, neuramljeno ogledalo.
Dnevna soba, trpezarija i kuhinja nisu odvojene vratima. U dnevnoj sobi, na istocnom zidu do vrata je pec na cvrsto gorivo(samo tu postoji dimnjak) kojom grejemo ceo prostor. Do nje su 2 vitrine. Prva koju cine fijoke, polica sa televizorom i asimetricno rasporedjene police za ukrase, i druga sa dva krila u donjem delu i otvorenim policama za knjige. Juzni zid cine balkonska vrata i prozor. Privremeno, ispred prozora je mali sto sa racunarom. Na zapadnom zidu, u uglu je moj ljubimac bendzamin, a onda kauc presvucen braon mebli-stofom. Ispred kauca je pravougaoni stocic. Severni zid prakticno, osim ulaznih vrata koja smo skinuli (zbog peci) i ne postoji, to je prelaz u trpezariju. Nedavno smo tu premestili komodu na kojoj stoji dracena, a nadam se bice i neka lampa skoro.
u trpezariji je pravougaoni sto sa 4-5 stolica. U nisi je velika juka, iza nje na zidu velika makrame tapiserija od sisala. Na istocnom zidu je nekoliko ikona, a na severnom slika zime u naivi (moje delo, prema slici F.Klopotana, bas je uspelo). Za zapadnom zidu je prozor u kome stoji 6-7 skoro uvek procvetalih ljubicica. Na podu u dnevnoj sobi i trpezariji su tepisi istog dezena - u osnovi plavi sa drap do cololadno braon sarom po obodu.
Soba u kojoj borave devojke okrecena je u kajsija boju. One insistiraju da se okreci u zeleno. Tepih je u dve nijanse list-zelene sa malo narandzastih detalja. pokrivaci na krevetima su narandzasti. Raspored je sledeci: na severnom zidu je fotelja, pa krevet starije cerke(znam da je lose).Na istocnom zidu je krevet mladje cerke a iza njenog uglavlja garderober. Na juznom zidu je prozor i balkonska vrata. na zapadnom zidu je uzi deo regala sa fijokama i policama, pa radni sto na kome je racunar, pa drugi deo regala sa policom za TV i otvorenim policama na kojima one cuvaju svoje omiljene stvar i- igracke, slike i sl. Na istocnom zidu, iznad kreveta je uramljena slagalica od 2000 delova sa slikom nekog brdovitog predela u ranu jesen i planina pod snegom iza.
O ostatku prostora sledeci put, imam utisak da sam preterala sa duzinom poruke. U svakom slucaju, volela bih da nesto ucinim po pitanju finansija, srece i uspeha svoje dece, i zdravlja naravno. Nadam se skorom odgovoru.:bye1:

dejansenka
24-01-09, 00:20
16341634 ja se nadam da sam dobar razmestaj napravila a ko treba da nesto promenim vi mi kazite. pozdrav senka

Supernova
19-02-09, 21:34
Aleta, evo postavila sam uvećanu sliku tlocrta stana, s obzirom da je ona koju si postavila suviše mala i nepregledna.

http://img145.imageshack.us/img145/135/maricagx6.jpg

Ovako bi to otprilike izgledalo na bagua mapi:

- 1 predsoblje - centar
- 2 dnevna soba - jugozapad
- 3 trpezarija - zapad
- 4 kuhinja - zapad
- 5 dječija soba - jugoistok
- 6 soba - sjeveroistok
- 7 kupatilo - sjever
- 8 toalet - sjever
- 9 ostava - sjeverozapad
- 10 terasa - jug
- 10 terasa - sjever
- 11- ulaz - istok

Tvoja zvijezda po rodjenju je 3-drvo, povoljni pravci:
- istok, jugoistok, sjever, jug

suprug 4-drvo, povoljni pravci:
- istok, jugoistok, sjever, jug

starija kćerka 2 zemlja, povoljni pravci:
- zapad, sjeveroistok, sjeverozapad, jugozapad

i mladja kćerka 8 zemlja, povoljni pravci:
- zapad, sjeveroistok, sjeverozapad, jugozapad.

Uzajamno harmonične zvijezde tebe i supruga su:
- 1 (voda)
- 3 (drvo)
- 4 (drvo)
- 9 (vatra)

te u skladu s istima potrebno je pristupiti uredjenju doma, počev od nijansi plave boje i valovitih oblika na sjeveru, preko zelene i pravougaonih oblika na istoku i jugoistoku, pa do crvenih nijansi i špicastih oblika na jugu.

Uzajamno harmonične zvijezde vas sa kćerkama - 9 (vatra).
Uzajamno harmonične zvijezde izmedju kćerki:
- 2 (zemlja)
- 6 (metal)
- 7 (metal)
- 8 (zemlja)
- 9 (vatra).

SJEVEROISTOK - Dječija soba bi trebala biti zapadno orijentisana, ali s obzirom da je to sad neizvodljivo, kćerke bi se trebale smjestiti u ovu sobu na sjeveroistoku, s tim da uzglavlje mora biti okrenuto u jednom od povoljnih pravaca. Uradjena u purpurnim, bijelim i žutim nijansama, s tim što ne treba pretjerivati sa unošenjem ovih boja. Zidovi obojeni u nježnu purpurnu nijansu. U ovaj kolorit treba ukomponovati kvadratne oblike i detalje u bijeloj, bež i žutoj boji kako bi se izvukao element zemlje koje djevojke pripadaju. Pored kreveta može se postaviti po jedna lampa bež ili oker boje. Negdje na sto može se postaviti globus, po mogućnosti kristalni sa postoljem, a na zidove odgovarajuće slike pozitivnih motiva srca, drveće koje raste, cvijeća ili mladih uspješnih osoba. Vaza sa dva visoka bambusa može se postaviti u istočni ugao sobe.

JUGOISTOK - Idealno bi bilo da ti i suprug spavate u ovoj sobi označenoj brojem 5 (jugoistok) jer oboje pripadate zvijezdi drveta koja odgovara ovom sektoru, uzglavlje bi trebalo biti okrenuto prema istoku, dakle krevet postaviti tako da uzglavlje ide uz ovaj istočni zid, a sa obje strane kreveta da ostane slobodan prostor. Boja zidova u sobi bi trebala biti bijela do krem, s tim da zid iza uzglavlja može biti obojen u jaču pistacija ili tirkizno zelenu, iznad uzglavlja velika uokvirena slika, drveni pravougaoni ram, sa motivom dvije ptice na cvijetno-zelenom drvetu. Posteljina bijele boje sa diskretnim detaljima zelene boje, valovitog ili prugastog dezena. Sa obje strane kreveta noćni stočići na kojima bi stajale lampe sa abažurom crvene ili narandžaste boje, i dva kristala rozenkvarca i dvije svijeće, a pored kreveta dvije "čupave" prostirke pravougaonog oblika, krem ili nježno zelene boje. Na kvaku sa unutrašnje strane vrata zavezati vrpcu crvene boje. Zavjese bi trebale biti prozirne sa naglašenim pravougaonicima ili uzdužnim odnosno valovitim prugama nježno zelene ili plave boje. Ovdje treba izbjeći postavljanje ogledala, računara i tv-prijemnika, kao i ispod kreveta praviti skladište bespotrebnih stvari, odjeće, dokumenata i sl. Sve predmete koji vuku na prošlost, oštećeni su, polomljeni ili nemaju konkretnu svrhu, treba što prije eliminisati. Ukoliko iznad sobe za spavanje postoje prostorije tavan, toalet i sl. na plafon se trebaju postaviti bambusove flaute povezane crvenom vrpcom i to na dva kraja plafona zakošene tako kao da tvore slovo "A".

http://www.kenlauher.com/Portals/40296/images%5C/Feng_Shui_Bedroom_Colors.jpg

Supernova
20-02-09, 20:17
ISTOK - Ovdje imamo nedostajući sektor - istok, jer isti ostaje izvan ulaznih vrata, iako je obuhvaćen krovom kuće, ostaje izvan dometa unutrašnje energije doma. Istok odgovara muškarcima u porodici, prvenstveno muškoj djeci, no ovaj nedostatak može indikovati nedostatak sreće, zdravlja ili loše odnose u porodici. Stoga je neophodno upotrijebiti odgovarajući lijek, bilo bi dobro kada bi stepeništem dominirala zelena boja, sa ukomponovanim detaljima crne i plave (produktivni ciklus voda-drvo). Ulazna vrata od punog drveta tamno smeđe boje, a na prostoru ispred vrata dvije visoke biljke, mogu biti i vještačke, poput fikus benjamina, čempresa i sl. i manja prostirka pravougaonog oblika zelene boje. Prostor ispod stepeništa bi trebao biti prazan, posebno treba izbjegavati vodu.

S obzirom da ulazna vrata zahvataju samo središte doma, oko istih ne bi trebalo biti nikakvih stvari i ovaj prostor bi trebao biti prazan, hodnik obojen u svijetlo žutu ili bež nijansu, sa prostirkom oker boje. Ovdje bi dobro došlo jako osvjetljenje, pa je najbolje na plafon postaviti jaku svjetiljku na koju se može okačiti nekoliko visećih kristala i ova prostorija mora uvijek biti osvijetljena. Kako se chi koji ulazi u dom suočava sa ogledalom ugradjenim u plakar, to nije povoljno za razvoj pozitivne energije, pa ogledalo treba ukloniti ili prekriti, odnosno prebaciti ga na plakar označen sa B.

SJEVER - Zbog položaja kupatila i toaleta na sjeveru, sektor karijere trpi nepovoljnost jer se ovdje talože otpadne energije i nepovoljan chi. Ovdje bi trebalo plasirati vodu, pa jedini izlaz može biti u vidu postavljanja fontane u crnoj boji i figure kornjače na balkonu kuće koji zahvata sjeverni sektor, a na prostor izmedju vrata kupatila i toaleta postaviti metalne zvončiće koji će neutralisati nepovoljan chi. Kako bi se bar donekle postigla harmonizacija ovog sektora bojom, bilo bi dobro kada bi kupatilo i toalet bili uradjeni crnom ili crno-bijelom keramikom do tamno-sive ili modro-plave boje. Takodje u prostoriji dnevnog boravka može se ojačati sjeverni sektor postavljanjem odgovarajućih vodenih simbola, crnom bojom i figurom kornjače.

SJEVEROZAPAD- Kuhinja je smještena u sektor sjeverozapada, koji pripada elementu metala. Ovdje bi savršeno odgovarala prostirka na podu u kombinaciji tamno plave i tamno sive boje.

ZAPAD - Trpezarija je smještena u zapadnom sektoru, što podrazumijeva element metala, pa bi ovdje idealno bilo postaviti trpezarijski sto u kombinaciji staklo-metal, okruglog ili ovalnog oblika, sa ovalnim bijelim ili sivim tepihom ispod, zidovi obojeni u bijelu boju. Medjutim, pošto je na raspolaganju pravougaoni sto, na njemu bi trebao stajati bijeli stolnjak. Na zid okačiti veliko ogledalo sa srebrnim ramom, kako bi se u njemu oslikavao odraz porodice na okupu. Na stolu uvijek držati veliku zdjelu punu voća. Na zid se isto može okačiti umjetnička slika sa ovakvim motivom. Na pod, u kutu prostorije može se postaviti velika bijela keramička posuda sa biljkom - benjamin ili vaza sa bambusima. Zavjese na prozorima u bijeloj, srebrnoj ili zlatnoj boji. U ovu prostoriju savršeno bi se uklopio kristalni luster ili bar nekoliko visećih kristala okačenih na postojeće rasvjetno tijele i prozore.

JUGOZAPAD - Kako prostorija dnevnog boravka zauzima jugo-zapadni sektor, zemljanog elementa, bijelog, bež i purpurnog (pink) kolorita. Tako bi za zidove odgovarala bijela ili nježna pink boja, dok na južnom zidu bi odgovarala zavjesa bijele ili bež boje sa purpurnim nijansama ili čak malo crvenih detalja. Tepih kvadratnog oblika bijele, bež, oker i nijanse smedje boje. Garnitura za sjedenje bi trebala biti okrenuta tako da se kod sjedenja gleda u jednom od povoljnih pravaca. Ovdje takodje postoji nepovoljnost zbog suočenih vrata dnevne sobe sa vratima toaleta, pa na zid pored vrata mogu se postaviti metalni zvončići ili neki dekorativni predmet kako bi se skrenuto negativni chi koji dolazi iz toaleta. Vrata kupatila i toaleta, kao i poklopac na wc školjci obavezno držati zatvorenima. Jugozapadni kut dnevne sobe trebao bi se energizirati postavljanjem stola kvadratnog oblika sa dvije stolice ili fotelje, ili police na kojoj će stajati lampa oker, bijele ili pink boje, par svijeća i uramljena slika porodice ili supružnika.

Ovo što sam navela bi bila otrpilike harmonizacija prostora bojom, dok za energiziranje pojedinih sektora mogu se koristiti odgovarajući feng-shui simboli koji su opisani u sklopu tema na ovom podforumu. Takodje za korištenje povoljnih uticaja i izbjegavanje negativnosti letećih zvijezda, potrebno je pratiti godišnji i mjesečni let, pa u skladu s tim vršiti odredjene korekcije.

Za izračunavanje natalne karte kuće potrebna je jasna orijentacija, odnosno pravac gledanja kuće, a to je obično pravac iz kojeg dolazi najveća količina yang energije. Nekada su to glavna ulazna vrata, ali nije pravilo.

Supernova
20-02-09, 22:12
Sa bojama ne treba pretjerivati. Ukoliko se koriste yang boje za jače energiziranje pojedinih područja života, kao što je na primjer bojenje zidova, u tom slučaju je dovoljno da se samo jedan zid oboji odgovarajućom bojom, a ostali neutralnom pastelnom bojom, bojom bjelokosti ili samo bijelom.

Nekada je dovoljno samo nekoliko detalja, a za 'spuštanje' prejakog kolorita ne koristiti boje koje izazivaju efekat kontrasta, već one koje čine blagi prelaz na niže tonove. Zemljani tonovi, bež nijanse uvijek dobro dodju kod stvaranja toplijeg ambijenta, posebno ako se poigravamo sa hladnim bojama.


http://image.rol.vn/upload/Images/Discover/2008080114151_DOOL_080731_CD_L1_H4.jpg

http://www.apartment-gardening-homes.com/images/green-feature-wall-color.jpg

okianer
28-02-09, 11:22
evo trocrta naseg stana,ovo je boravbak i garaza,iznad boravka su spavace a iznad garaze servis
http://i121.photobucket.com/albums/o202/okianer/mojakuca-1.jpg


Uh,ne ide mi bas tehnika,ovako ulazna vrata su okrenuta u smijeru sjevero istoka,znaci kad se pogleda vani gleda se na sjeveroistok,sa lijeve strane je planina na sjeveru,sa desne gleda prema obali i istoku.Sto vise gledam cini mi se da sjever jug presjeca po dijagonali kucu..

muz 26.11.1975.
ja 15.08.1973.
djeca 15.06.2003.

Iznad boravka ja nasa spavaca soba,umjesto polukruga je balkon,pa ona ide srednja soba i iznad kuhinje je djecija soba.

Supernova
28-02-09, 11:42
Uh,ne ide mi bas tehnika,ovako ulazna vrata su okrenuta u smijeru sjevero istoka,znaci kad se pogleda vani gleda se na sjeveroistok,sa lijeve strane je planina na sjeveru,sa desne gleda prema obali i istoku.Sto vise gledam cini mi se da sjever jug presjeca po dijagonali kucu..

muz 26.11.1975.
ja 15.08.1973.
djeca 15.06.2003.

Iznad boravka ja nasa spavaca soba,umjesto polukruga je balkon,pa ona ide srednja soba i iznad kuhinje je djecija soba.

Navedi precizno kompasno očitanje (u stepenima) kada staneš na ulazna vrata i okrenuta prema vani očitaš pravac gledanja ulaznih vrata.

dakiva
03-03-09, 21:59
Pozdrav Supernova,prilicno me karijera koci, u sjevernom sektoru dnevne sobe koja je inače na zapadu nalazi se peć sa dimnjakom. Što bi mi bilo pametno uraditi?

Supernova
03-03-09, 22:07
Pozdrav Supernova,prilicno me karijera koci, u sjevernom sektoru dnevne sobe koja je inače na zapadu nalazi se peć sa dimnjakom. Što bi mi bilo pametno uraditi?

Da, to je ustvari sektor karijere ili 1 na bagvi i pripada mu element vode. Kako peć pripada elementu vatre, energija vode se gubi na "gašenje" vatre i tu se zatvara ciklus elemenata, što stvara nedostatak fokusa i akcije u pravcu razvoja karijere. Ako se peć ne može nikako izmjestiti iz ovog sektora, potrebno je unijeti element drveta koji će upotpuniti prirodni ciklus elemenata,na primjer neka biljka i sl., ali takodje ojačati element vode pomoću crne ili tamno plave boje, te vode u pokretu u vidu sobne fontane u crnoj boji ili slike vodopada. Ovdje se može plasirati i figura crne kornjače.

dakiva
03-03-09, 22:22
Inače je moj kua broj 1, ali nemam crnu kornjaču nego sam tu nedavno stavila kornjaču sa zmajevom glavom. Nažalost peć je nemoguće izmjestiti bar ne skoro.

Supernova
03-03-09, 22:37
Inače je moj kua broj 1, ali nemam crnu kornjaču nego sam tu nedavno stavila kornjaču sa zmajevom glavom. Nažalost peć je nemoguće izmjestiti bar ne skoro.

Može i zmajevita kornjača u ovaj sektor,može čak i figura slona, važno je samo da je jedno.

mimica
07-03-09, 20:44
Pozdrav svima,

nova sam na ovom forumu, ali vec danima iscitavam sve ono sto ste do sad pisali. Jako me zanima feng shui i volela bih da svoj dom uredim u skladu sa nacelima ove filozofije. Obzirom da sam totalni pocetnik u svemu tome, potrebno mi je misljenje nekog ko je makar malo vise upucen od mene. Rekla bih da je Supernova prava osoba za to, pa je zato prvo pitam:kako da postavim tlocrt stana koji sam uradila u Power Pointu? Cim dobijem odgovor, dostavicu sve potrebne podatke vezane za moju porodicu. Pozdrav

Supernova
07-03-09, 21:09
Pozdrav svima,

nova sam na ovom forumu, ali vec danima iscitavam sve ono sto ste do sad pisali. Jako me zanima feng shui i volela bih da svoj dom uredim u skladu sa nacelima ove filozofije. Obzirom da sam totalni pocetnik u svemu tome, potrebno mi je misljenje nekog ko je makar malo vise upucen od mene. Rekla bih da je Supernova prava osoba za to, pa je zato prvo pitam:kako da postavim tlocrt stana koji sam uradila u Power Pointu? Cim dobijem odgovor, dostavicu sve potrebne podatke vezane za moju porodicu. Pozdrav

Pošto si tlocrt uradila u power pointu, moraš ga sačuvati u jpeg formatu, dakle u opciji "save as type" izaberi opciju jpeg i spasi ga kao sliku u odabrani direktorij.
Zatim preko http://imageshack.us/ uploaduj sliku i postavi na forum kao link ili kao sliku.

Potrebno je i precizno kompasno očitanje ulaznih vrata.

mimica
08-03-09, 18:36
Hvala na savetu, Supernova, evo, pokusacu:

http://img17.imageshack.us/img17/62/presentation8.th.jpg (http://img17.imageshack.us/my.php?image=presentation8.jpg)

Rekla bih da sam uspela :clapping:

Ovako:ja sam rodjena 14.02.1962, 4 - istok, suprug 29.04.1961, 3 - istok, sin 09.08.1986, 2 - zapad, cerka 06.06.1995, 1 - istok.

Stanujemo kao podstanari u privatnoj dvospratnoj kući. Mi smo na prvom spratu, tu je jos jedan stan u kome zivi sama jedna zena. Iznad nas je gazdin stan, a ispod nas poslovni prostor, kancelarije, mislim da rade prodaju laminata.

Ne znam da li treba detaljan opis enterijera, pa cekam odgovor

Supernova
08-03-09, 20:21
Potrebno je precizno kompasno očitanje pravca gledanja ulaznih vrata koje se dobije tako što se stane sa unutrašnje strane ulaznih vrata, okrenut prema vani i očita kompasna direkcija. Takodje, za pregled leteće zvijezde potrebno je znati godinu izgradnje kuće, odnosno godinu zadnjeg renoviranja.

Osim toga, treba navesti prizor sa kojim se suočava chi kada udje u stan, dakle, šta se nalazi nasuprot ulaznih vrata.

mimica
08-03-09, 21:33
Eto, kazem ja da sam bas pocetnik! Da li je dovoljno ako ti kazem da sam na ulaznim vratima ocitala 197 stepeni ili moram sve to da ubacim u tlocrt i da posaljem?
Inace kuca je renovirana u julu 2005, a mi smo se uselili 1. avgusta 2005. Renoviranje se sastojalo u tome sto ovaj deo kuce u koji smo se mi uselili i nije bio zavrsen, tako da smo mi prvi stanari u ovom stanu.
Sto se tice ulaska u stan, pravo od ulaznih vrata je kupatilo, zapravo, ne bas pravo, nego malo levo. A odmah do vrata od kupatila je velika zidna vesalica za kapute, to je ovaj mali braon deo na tlocrtu. Desno od ulaznih vrata su dva ormana, u njim su jakne koje redje nosimo. Ova mala bez kocka je visoki orman za obucu. Na ormanima su zelene kutije, uredno slozene, u njima su knjige i papiri vezani za posao. Ako sam dobro uradila, na jednu od kutija sam zalepila mali drveni brod sa draguljima, pored jedne od kutija stoju skoljkica sa mora. Naspram tamnijeg ormana je pravougaono ogledalo.
Ne znam da li je ovo dovoljno za sada?

crvena
24-03-09, 14:49
Jel ima neki idealan tlocrt kuce/stana, po feng shui-u??
I ima li neka minimalisticka mogucnost uredenja, jer po svemu ovome sto sam vidjela, sve mi je to malo kicasto, inace sam dizajner, uredila bi stan sa sto moguce manje namjestaja, boja i sarenih detalja!?

Lana510
28-03-09, 13:25
Supernova stvarno si super, dala si mi puno korisnih informacija i savjeta. Hvala

rebeka
26-08-09, 20:06
treba mi malo instrukcija...
nekako sam osetila da fali i manjka ljubavi u mom zivotu pa sam resila da malo preuredim moju sobu
pocela sam sa uparivanjem stvari, do uramljivanje slike jednog (valjda) zaljubljenog para
juce sam nabavila i mandarinske patkice i sad ne znam sta cu sa njima, naime procitala sam da one trebaju da stoje u jugozapadnom delu sobe, a meni je preko celog tog zida ugradni plakar pa meni pade napamet da mozda one mogu da stoje u plakaru, sto mi i nije logicno al ajd...
ne znam gde bi one mogla da jos budu postavljenje pa bi mogle da deluju, pa ako moze mala pomoc...

Supernova
26-08-09, 20:31
treba mi malo instrukcija...
nekako sam osetila da fali i manjka ljubavi u mom zivotu pa sam resila da malo preuredim moju sobu
pocela sam sa uparivanjem stvari, do uramljivanje slike jednog (valjda) zaljubljenog para
juce sam nabavila i mandarinske patkice i sad ne znam sta cu sa njima, naime procitala sam da one trebaju da stoje u jugozapadnom delu sobe, a meni je preko celog tog zida ugradni plakar pa meni pade napamet da mozda one mogu da stoje u plakaru, sto mi i nije logicno al ajd...
ne znam gde bi one mogla da jos budu postavljenje pa bi mogle da deluju, pa ako moze mala pomoc...

Mandarinske patke mogu se postaviti u jugozapadni dio dnevne ili spavaće sobe, ali ako ne mogu tamo, onda može na stočić pored uzglavlja u spavaćoj sobi, zajedno sa lampom ili parom svijeća. Takodje, može se odrediti lični povoljni pravac za ljubav na osnovu kua broja, prema godini rodjenja. Ovdje ima tema koja obradjuje taj segment feng-shuija. ;)

rebeka
26-08-09, 21:42
super imam stocic pored kreveta, ali on je nizi od kreveta, nadam se da to ne smeta...
probacu i sa kua brojem, pa cemo videti
hvala na odgovoru:notworthy:


sad se setih, a koliko vremena treba da prodje da ta energija pocne da deluje?

Supernova
26-08-09, 22:14
super imam stocic pored kreveta, ali on je nizi od kreveta, nadam se da to ne smeta...
probacu i sa kua brojem, pa cemo videti
hvala na odgovoru:notworthy:


sad se setih, a koliko vremena treba da prodje da ta energija pocne da deluje?

Neki efekti feng-shuija se osjete veoma brzo. Medjutim, za aktiviranje samo jednog sektora, na primjer sektora ljubavi, potrebno je ipak uraditi elementarne stvari poput generalnog čišćenja, bacanja starih i bespotrebnih stvari, suhog cvijeća, zamijeniti polomljene i dotrajale rukohvate na ormarima, kvake na vratima, slavine, čišćenje zapušenih odvodnih cijevi i što je najvažnije otvaranje doma za prijem novih količina pozitivne chi energije, a to je uklanjanje svih smetnji oko ulaznih vrata, poput tepiha preko kojeg se vrata teško otvaraju, obuće, korpi za otpatke ili nekih nepovoljnih prizora kao što su kaktusi, vrata od toaleta i sl. Ovo govorim okvirno na koji način se oslobadja protok energije.

Što se tiče sektora ljubavi, neke stare stvari, vezanost za uspomene ili odlaganje istih u prostor u kome boravimo, mogu stvoriti blokadu za dotok nove energije i nove ljubavi. Stoga se u feng shui praksi savjetuje njihovo otklanjanje iz prostora ali i iz života jer ćemo na taj način dati signal univerzumu da smo spremni da idemo dalje, a on će se pobrinuti da nam pošalje odgovarajuću osobu.

Jedan od "agresivnijih" metoda za privlačenje sreće u ljubavi jeste uvodjenje jang crvene boje u spavaću sobu, poput bojenja jednog zida, zavjesa, posteljine ili lampe, ali ne u prevelikim količinama. Ova boja pripada elementu vatre i pobudjuje uspavanu vatru i strast, dok u slučaju pretjerivanja stvara agresivnu energiju i svadje.:throb:

rebeka
27-08-09, 09:31
hvala supernova, za vikend krece ciscenje...

Majaa
03-09-09, 14:20
Pozdrav svima,

nova sam na ovom forumu i potrebni su mi neki saveti ... Jako me zanima feng shui i volela bih da svoj dom uredim po njemu. Moji su ovog leta poceli sa renoviranjem kuce i sada su pri kraju, mada jos treba da se ubace neke sitnice kao sto su novi kreveti, ormarici i ostalo.
Potrebno mi je misljenje o prostoru koji je na planu kuce ?

http://img186.imageshack.us/i/kkkl.png/

ćira
24-09-09, 15:52
Supernova,

čitala sam sve tvoje postove i stvarno ima mnogo toga pametnog da se nađe.

Zamolila bih te, ako nije problem, da na osnovu mog tlocrta stana, kažeš mi sve šta imaš o uređenju doma po feng shuiju i šta može da se ispravi ili da se ublaži određenim dodavanjima.
Rođena sam 09.09.1979. i ako ti još nešto treba od podataka slobodno pitaj.
Ulaz u stan je sa severa, kao što se i vidi na slici, desno je dečija soba, levo kupatilo i wc, a pravo ulaz u trpezariju, iz koje se ulazi levo u kuhinju, a desno u dnevnu sobu.

http://www.moj-album.com/slike/16804465/uJGhrGJHH0Os_UOF.v.jpg

Supernova
11-10-09, 10:11
@Ćira

Tvoj kua broj je 3, smjer istok. Iz priloženog tlocrta vidljivo je da je istok pogodjen lošim rasporedom prostorija, odnosno da nije energiziran elementom drveta koji mu pripada.

Evo kopirat ću ovdje povoljne i nepovoljne direkcije za tvoj lični kua broj:

GUA BROJ: 3
TRIGRAM: Zhen
ELEMENT: Veliko drvo
BOJA: Zelena
GRUPA: ISTOK

SHENG QI – Životna energija - JUG
Ovo je smjer bogatstva za vas pa bi vam ulazna vrata trebala gledati na jug. Organizirajte svoj posao u ovom području, a spavajte također okrenuti prema jugu da povećate Bogatstvo. Konji i feniksi mogu također pojačati sreću i bogatstvo ako ih postavite u južnom području. Crvena boja je ovdje dobra, a brod koji plovi, nakrcan zlatnim novčićima treba biti postavljen tako da izgleda kao da dolazi iz južnog smjera.
TIAN YI – Nebeski doktor - SJEVER
Provodite više vremena u sjevernom području jer je to dobro za vaše zdravlje, a ako postavite krevet u sjevernom području brže ćete se oporavljati i zdravlje će vam biti bolje. Aktivirajte ovo područje s malim akvarijem. Kornjače su dobre u ovom dijelu jer one predstavljaju dug i zdrav život.
YAN NIAN – Veze - JUGOISTOK
Ukoliko provodite dosta vremena u jugoistočnom području, popraviti ćete svoj ljubavni život i općenito veze i odnose, a možete privući nekoga tko vam se sviđa tako što ćete postaviti simbole ljubavi i sreće u ovom području. Slike ili cvjetove od žada, Mandarin patke su od često korištenih simbola koji donose aktivaciju ovog područja. Pokušajte izbjeći toalet u ovom sektoru.
FU WEI – Stabilnost - ISTOK
Da bi smanjili nivo stresa provodite više vremena u ovom području vašeg kuće ili stana. Ovaj sektor možete još više aktivirati korištenje elementa Drva ili Vode. Postavite Fu Lu Sju (Tri Boga Zvijezda) za povećanje stabilnosti. Novčići od žada ili privjesci od žada se mogu postaviti na istok sobe da bi poboljšali energiju koja vam je potrebna za koncentraciju i mentalnu snagu.

HUO HAI – Nezgode - JUGOZAPAD
Izbjegnite potenciranje ovog područja sa kristalima ili stvarima koje pripadaju elementu Zemlje. Držite prozore ili vrata prema ovom smjeru zatvorena stalno. Smanjite negativni Qi koji stiže sa jugozapada tako da postavite par novčića-mačeva koji će kontrolirati utjecaj ove za vas negativne energije.
WU GUI – Pet Duhova - SJEVEROZAPAD
Ukoliko možete izbjeći svakako pokušajte ne postaviti štednjak s prednjom stranom prema sjeverozapadu. Toalet bi trebao biti postavljen u ovom području, jer će na taj način suspregnuti lošu energiju Pet duhova. Izbjegavajte postavljati biljke ili cvijeće u ovom području. Postavite par pagoda u ovom sektoru. Crvena traka sa 8 Pa Kua novčića će vam pomoći neutralizirati utjecaj Pet duhova.
LIU SHA – Šest Ubojstava - SJEVEROISTOK
Nemojte postavljati akvarij ili stvari elementa Vode u ovo područje jer ćete tako potaknuti svađe i razmirice te će se iste i gomilati. Bilo bi dobro da vam ulazna vrata stana ili kuće ne gledaju prema sjeveroistoku, a ukoliko vam je spavaća soba u ovom području, postavite 6 Kineskih novčića u SI područje, da na taj način smanjite negativni utjecaj Šest Ubojstava u toj sobi. Pa Kua novčići se mogu koristiti VAN ove sobe. Izbjegavajte također korištenje crvene boje u ovoj sobi, a dobra zaštita bi bila Lavovi čuvari Hrama.
JUE MING – Potpuni gubitak - ZAPAD
Izbjegnite kupnju kuće koja gleda u ovom smjeru. Nemojte spavati ili raditi u Zapadnom dijelu vaše kuće ili ureda. Vrata koja gledaju ka Zapadu bi trebali što manje koristiti, ako je moguće – nikako ih koristiti, bilo bi najbolje rješenje za vas. Negativna energija Qi koja stiže sa Zapada može se zaustaviti postavljanjem 6 Pa Kua novčića ili Pasa čuvara (Fu psi) koji će gledati u zapadnom smjeru. Ne potičite ovaj prostor sa vatrom ili vodom.


Iz navedenog se vidi da je pogodjen element stabilnosti te da je potrebno unijeti odredjene promjene i poboljšanja u istočnom sektoru. Medjutim, kako je skoro nemoguće mijenjati raspored prostorija i primijeniti feng shui na područje cijelog stana, potrebno je primijeniti feng shui pravila na prostoriju dnevnog boravka, tako što se istočni zid obojiti u zeleno te ovaj dio dnevne sobe snabdjeti odgovarajućim biljkama i zelenilom (bambusi, fikus benjamin i dr.) uz primjenu plave boje i vodenog elementa koji hrani drvo, a na pod se može postaviti prostirka pravougaonog oblika zelene boje. Takodje, na zid se može postaviti slika vode, vodopada, zelenog drveća i sl.

Općenito, ostatak dnevne sobe može se urediti po uputama koje odgovaraju tvom kua broju, s tim da treba nastojati da se ne pretjeruje, trudeći se da se maksimalno iskoriste povoljni pravci i u pogledu svakodnevnih aktivnosti, a posebno kod okretanja uzglavlja kreveta. Povoljne boje su crna, siva, nijanse plave i zelene sa nešto ljubičaste, a oblici valoviti i pravougaoni.

Dječija soba se takodje može harmonizirati pomoću boje i unošenjem odredjenih simbola, s tim da je potrebno odrediti lični kua broj djeteta. Treba izbjegavati pretrpavanje sobe knjigama ili igračkama, kako dijete ne bi osjećalo opterećenost. Takodje, posteri i slike na zidovima dječije sobe trebaju odražavati pozitivne poruke, nikako nasilje ili tugu.

bubamaja
29-10-09, 19:36
Cao svima, mnogo me zanima feng-shui i pocela sam polako da sredjujem svoj stan, jer mi nista od poslova neide od ruke pa sam resila malo promeniti stvari u svojoj kuci. Procitala sam da mi nikako ne valja sto su mi ulaz direktno u kuhinju, zivim kao podstanar trenutno i nemogu nikako to promeniti, jedino da ulazim kroz terasu (salim se), sta da uradim kad vec nemogu promeniti ulaz.
I ako mozete da mi uradite KUA moj datum rodjenja je 04.08.1980, moj suprug 13.08.1972., starija cerka 16.08.2005. i mladja cerka 03.02.2009

Hvala, puno ce mi znaciti

Lima
02-11-09, 11:56
Gdje mogu naći detalje uz SI dio bague vezan uz mudrost i znanje? Hvala.

nicolina
21-11-09, 15:34
Dobar dan svima, i ja sam nova ovde ali feng shui me zanima vec dugo ali imam jedan za mene neresiv problem! Sta bih trebala da koristim za pravac gledanja i pravac pruzanja? Zgrada je iz perioda 7 sa pravcem gledanja I3 105st a pruzanja Z3 285st, moj stan ima pravac gledanja SI 45st a pravac pruzanja JZ 220st i svi prozori u stanu su okrenuti ka jugozapadu. Glavni ulaz zgrade( istok) ni ne koristim ali koristim zadnji ulaz zgrade koji je okrenut ka jugozapadu,tj nalazi se u ispod mojih prozora. I jos jedan manje bitan problem-ispod spavace sobe se nalazi prolaz prema dvoristu zgrade,da li postoji neki lek za to osim biljaka jer je prolaz jako visok pa mi ne pada na pamet nijedna biljka te velicine! Bila bih vam svima jako zahvalna ako biste mogli da mi pomognete.I moram da dodam da odkada imam ovaj stan koji je prelep,funkcionalan,na dobrom mestu,sa pogledom na parkic ne mogu da pobegnem od kojekakvih malera i bezveznih veza. Moj kua br je 5. Hvala unapred

Prevarena
12-01-10, 10:23
Cao svima. I ja sam nova na ovom forumu ....sasvim slucajno trazeci po internetu FENG SHUI savjete za moju katastrofalnu spavacu sobu i stan uopste. Vidim da se neki zaista super snalaze u ovoj oblasti pa me interesuje ima li ko od poznavalaca spreman pomoci u harmonizaciji misticnih 50-ak kvadrata :-)

unreachable for injustice
03-02-10, 23:31
Za mene su ovo 'španska sela' :D
Izračunala sam da mi je KUA broj 9.

Ali imam sad pitanje, ukoliko svi ukućani imaju različite brojeve, onda svima odgovara nešto drugačije, kako se to uskladi?

I moja spavaća soba je na istok, jel to ok prema FS za moj broj?

bubaa
04-02-10, 17:30
Za mene su ovo 'španska sela' :D
Izračunala sam da mi je KUA broj 9.

Ali imam sad pitanje, ukoliko svi ukućani imaju različite brojeve, onda svima odgovara nešto drugačije, kako se to uskladi?

I moja spavaća soba je na istok, jel to ok prema FS za moj broj?


Ovoliko ja znam,mada i ja jos ucim :unsure:
Ako si dobro izracunala kua broj,posto se drugacije racuna za muskarce a drugacije za zene,pripadas istocnoj grupi i tvoji povoljni pravci su I,JI,S i J.U jednom od ta 4 pravca bi trebalo da bude okrenuto uzglavlje tvog kreveta...