View Full Version : Nezaposlenost
Tema u CG od prvih izbora 90-te do danas. Izvjestaji ZZZ-a, koliko ljudi prima platu a ne radi, koliko je "zaposleno" a ne prima platu niti radi. koliko je zaposleno na divlje i da li postoji problem sa radnom snagom. Koliko zapravo uvozimo radne snage?
Za ovo posljednje dva primjera. Rodjo mi je vlasnik prevozna firme. To jest dvije. Kamiondzije i parf autobusa. Prvo zaposlio par rodjaka i jos par poznanika. Uslovi solidni plata solidna malo i sirio posao. Trenutno ne moze da nadje sofera da valja vec nekoliko mjeseci. Neka balavurdija se javlja ali mu zao dat putnike i kamion u ruke njima.
Slucaj dva. Ako ste ista majsgtorisali po kuci recimo keramicarsko teracerske poslove uzasno se tesko nalaze majstori. Kvalitetni da vec ne pricam. Ja sam bio nasao nekog iz Srbije. Bolje je bilo da sam sam radio. Cujem nedje da u Srednjoj gradjevinskoj moraju da spoje keramicare, parketare, i jos dva tri zanimanja da bi dosli do jednog odjeljenja. A ta zanimanja ne da imaju posla nego razbijaju od para.
Pera Detlic 12-04-08, 11:26 -Hvale i kvalitetni menadžeri u turističkom sektoru, znači da znaju bar 2 strana jezika, da su završili fah i da znaju i posao u turist. sektoru.
-Ostali radnici u turizmu, u sezoni većina dođe iz SRB.
-Građevinski inžinjeri, a o građevinskim radnicima da i ne govorim svi dolaze iz okolnih zemalja.
Neznam da li ste primjetili po prodavnicama po gradu i u zoni oko male pijace na mnogo mjesta pise trazimo prodavce.
Slowpoke Rodriguez 12-04-08, 12:20 Uporedite oglase za poslove u Vijestima sad i, recimo, prije dvije godine.
Zaista se utrostrucilo.
Losa strana - struktura tih poslova, uslovi (soc/zdravstveno/radno vrijeme i sl)... Mada da ne cjepidlacim - danas zaista - ko hoce da radi, moze da zaradi.
E sad, koliko je i ta zarada dovoljna za normalan zivot - pitanje je troskova, koji (i uprkos reduciranoj potrosackoj korpi) nisu dovoljni...
Ja imam problem i sa solidno placenim poslovima. Trojica kolega su nas naupustila u manje od godinu dana. Jedan posao na mozda manje placen posao ali manje i stresan a dvojica dizu sidro i idu vani i trenutno ne mozemo naci covjeka da bi zelio da radi a plata i nije losa cak uprkos troskovima. Jeste da su i nase potrebe visoke ali se na kraju moze desiti da zaposlimo cvovjeka van CG. Napominjem da se radi o poslovima koj isa honorarom dosta prevazilaze svaku potrosacku korpu osim sto je plata tokom pripravickog skromna a nama je pripravnicki zaista neophodan. Znaci niko nece da saceka malo vrfemena da udje u posao ...
@Nabuko,
Rješenje je jednostavno: Plaćajte dobro pripravnike.
Ponuda i tražnja moj Nabuko. Naučili smo dobro tu lekciju.
Evo ja cu raditi kod vas, no sam skup.
Slowpoke Rodriguez 12-04-08, 14:16 Ja imam problem i sa solidno placenim poslovima.
U zavisnosti od profila posla - u CG bas i nema puno kadrova za neka nova i specijalizovana zanimanja.
E sad drugi je problem i velika dilema. Ja za mnogo manju lovu koju trenutno dajemo mogu da dovedem Kineza, Indusa, Ukrajinca. Da ne kazem da i po zapadnoj evropi mozemo naci ljude koji bi radili za lovu plus beneficije. Da li je to cilj igre? Za to vrijeme nasi ljudi idu da rade manje kreativne poslove za trenutno vise para en videci da ce na ovaj nacin zapravo na duzi rok steci mnogo vise. Odnosno ne vide dalje od nosa. Ja sam nekada davno vidio malo dalje i ne mogu se pozaliti.
Slowpoke Rodriguez 12-04-08, 14:35 Odnosno ne vide dalje od nosa. Ja sam nekada davno vidio malo dalje i ne mogu se pozaliti.
Meni je novac uvijek bio na 4. mjestu pri odabiru posla. Nakon mogucnosti za ucenje, mogucnosti da taj posao mogu da radim/ili da bih zelio da ga radim - i atmosfere na poslu (jednom sam se opekao i shvatio da nema tih para koje mogu da nadoknade taj propust, jer 8h od svog 24h dana provedem u negativnoj atmosferi, koja mi utice i na preostalo slobodno vrijeme).
E sad, Crnogorci, uz poslovicnu lijenost (samo nezaposljene sa sjevera, kad vec nece/ne mogu da rade sa zemljom - da covjek uposli za vrijeme turisticke sezone, pa bi rijesio jedan dio problema), imaju jedan ogroman problem - od megalomanstva do kompleksa nize vrijednosti. I najcesce idu u ekstreme. Ili misle da mogu sve da rade ili misle da ne mogu nista. Pa tako, za pozicije PR (jer je to popularno, a Crnogorci vole ono sto je opste prihvaceno) se samouvjereno javljaju ljudi koji su jedini kontakt s tom profesijom imali preko 5-dnevnog seminara.
S druge strane, profesije koje zahtijevaju konstantno ucenje i nepredvidljive zaplete, u kojima se ljudi moraju osloniti na sopstvene potencijale i znanja - i nisu nesto popularne...
[QUOTE=Slowpoke Rodriguez;341132]Mada da ne cjepidlacim - danas zaista - ko hoce da radi, moze da zaradi.QUOTE]
evo ko oce dobru zaradu, a malo da se umori, a uz to je jos i policajac, evo predloga - radi dva dana, a zaradi ka odjen za mjesec dana, samo treba da miruje u te misije po sudanu... ;)
"UPRAVA POLICIJE PONUDILA SVOJIM SLUŽBENICIMA ODLAZAK U MIROVNE MISIJE
~Zarada na godišnjem nivou kretala bi se od 42.000 do 44.000 dolara!!! "
Ja sam cuo prije par nedjelja kad sam bio u CG, od vrlo povjerljivog i upucenog covjeka da je trenutno u Crnoj Gori na privremenom radu....tu cifru se ustrucavam da napisem,jer se bojim da cete me ismijati, ali se radi o desetinama hiljada uvezenih radnika. Inace znam i mnoge nezaposlene momke u najboljim godinama, krshne crnogorce, koji nece da rade "bilo kakav" posao, nego radije kuci sjede i cekaju "dobru priliku". Ili kako rece Rosa, ispunjaju tikete za kladionicu.
Slowpoke Rodriguez 12-04-08, 18:35 Jedna je stvar kad momak sa obrazovanjem i sposobnostima ne moze naci posao. Druga je stvar kada veci broj takvih ljudi ne moze naci posao.
Ali kada ogroman broj ljudi koji niti imaju znanja, niti sposobnosti, ili su one inace manje isplative sjede kuci, a nece da rade za plate od 200-400 Eu
Jedna je stvar kad momak sa obrazovanjem i sposobnostima ne moze naci posao. Druga je stvar kada veci broj takvih ljudi ne moze naci posao.
Ali kada ogroman broj ljudi koji niti imaju znanja, niti sposobnosti, ili su one inace manje isplative sjede kuci, a nece da rade za plate od 200-400 Eu
ajde da se i ja uključim u ovu priču :D
slažem se sa ovim boldanim dijelom, mada su za takva razmišljanja ljudi dijelom "zaslužni" i zakoni i rupe u zakonima koji omogućavaju takvo ponašanje...zašto raditi za toliku plaću kad ti recimo socijalne pomoći inose toliko.
Ili recimo zamisli situaciju da imaš sitnu dicu, pa ti žena mora ići raditi za taj iznos, a recimo nemaš baka-servis pri ruci pa moraš platit toliko za čuvanje dice(jer vrtić/obdanište nemožeš dobit ni pod razno)...sumnjam da bi se isplatilo radit nego bi gledali kao i većina iskoristiti kakvu socijalu za krpanje rupa....
E sad, da me se krivo ne shvati, nisam pristalica toga i mislim da sam jedna od rijetkih koja u radnoj knjižici ima upisana 4 zanimanja a radila sam, slobodno mogu reći, bar 10 poslova koji nisu ni približno mojim zanimanjima...Od toga je 90% bilo u privatnim rukama, pa mi je od recimo zasluženih 15-tak godina staža u knjižicu upisano samo 5 godina, dakle rupe u zakonima koje koriste poslodavci
Rijetko ćeš pronaći nekoga na ovim prostorima ko je spreman na žrtvovanje zbog daljnjeg usavršavanja, učenja....ja sam išla na predavanja i ispite istovremeno dok sam radila i doma me čekala obitelj, muž i dva klinca tada stari 11 i 7 godina, a baka-servisa nigdi s glave....da li se isplatilo??? mislim da je iako još uvik nemam stalni posa, a plaća još uvik nije mjerljiva s 4 znamenke (u eurima)
cini mi se da je bespredmetno uopste raspravljat o ovoj temi na nekom ozbiljnom nivou, kada na sceni imamo fingirani kapitalizam, koji je zapravo neofeudalizam, zaogrnut u plast neoliberalizma.
dje to postoji da se umjesto 15 godina staza, neko ima upisano 5, ka sto rece ova gospodja? to je cisto sprdanje s ljudima. a klasicno trazenje rupa u zakonu, ili sudskoj praksi, kao sto je cest slucaj u anglosaksonskom pravu, kod nas jednostavno ne postoji kao zanimljiv fenomen, vec je prije kod nas na snazi trazenje zakona u rupama zakonodavstva... :)
Jedna je stvar kad momak sa obrazovanjem i sposobnostima ne moze naci posao. Druga je stvar kada veci broj takvih ljudi ne moze naci posao.
Skolovan sam. Nemam posao u struci. Sto je rjesenje? Ja mislim da je rjesenje raditi nesto. Kada sam bio u njemackoj sjecam se da su u jednoj struci imali veliki visak visokoobrazovanih. Obicno imaju manjak. Medjutim ljudi su to i dalje studirali tu struku. Tako je i kod nas stanje ali ja mislim da nije rjesenje sjedjet kuci.
Ovo sto koke_st prica oko baka servisa. Trenutno i mi smo liseni te institucije. Ja cesto pricam zeni da batali posao jer pola njene plate dajemo za cuvanje mladjeg djeteta, starije saljemo u vrtic, dovozenje razvozenje ali nece i vjerovatno je ipak u pravu iako od njenog posla nemamo finansijskih koristi.
Šta reći, kad je naša uzrečica:
Kome se radi, o glavi mu se radilo!
Ili:
Bolje džaba $eđet, no džaba radit!
:wallbash::wallbash::wallbash:
Šta reći, kad je naša uzrečica:
Kome se radi, o glavi mu se radilo!
Ili:
Bolje džaba $eđet, no džaba radit!
:wallbash::wallbash::wallbash:
Znao sam da ces se oglasiti slicnim stavom ;).
Slowpoke Rodriguez 13-04-08, 11:49 Skolovan sam. Nemam posao u struci. Sto je rjesenje? Ja mislim da je rjesenje raditi nesto. Kada sam bio u njemackoj sjecam se da su u jednoj struci imali veliki visak visokoobrazovanih. Obicno imaju manjak. Medjutim ljudi su to i dalje studirali tu struku. Tako je i kod nas stanje ali ja mislim da nije rjesenje sjedjet kuci.
Ovo sto koke_st prica oko baka servisa. Trenutno i mi smo liseni te institucije. Ja cesto pricam zeni da batali posao jer pola njene plate dajemo za cuvanje mladjeg djeteta, starije saljemo u vrtic, dovozenje razvozenje ali nece i vjerovatno je ipak u pravu iako od njenog posla nemamo finansijskih koristi.
Koliko god bio banalizovan, cica Marxova izjava ni dan danas ne gubi na znacaju: Rad je stvorio covjeka.
Neradnici nas ubise. Kako pristupaju radu, tako i glasanju :biggrin:
Pera Detlic 10-05-08, 20:21 Za rad najprivlačnija Budva
ANKETA MEĐU MATURANTIMA U OKVIRU PROJEKTA “LJETO ZA ZARADU”
Budva - Polovina od ukupnog broja maturanata u Crnoj Gori zainteresovana je da se sezonski zaposli tokom ovoga ljeta, a većina njih voljela bi da radi u Budvi - rezultati su ankete, koju je na ukupno 6.961 maturanata sprovela NVO „Tvrđava“ u okviru projekta „Ljeto za zaradu“ koji sprovodi sa Zavodom za zapošljavanje, a pod pokroviteljstvom ministarstava turizma i prosvjete i Crnogorskog turističkog udruženja.
Predstavljajući rezultate ankete, predsjednik NVO „Tvrđava“ Jefto Eraković naveo je da je najviše maturanata za zapošljavanje zainteresovano iz opština Kolašin 82, 35 odsto, zatim 76, 42 u Bijelom Polju, 69, 60 u Herceg Novom, 66, 45 u Nikšiću, na Žabljaku 64, 44, a najmanje u Budvi samo 12, 05 odsto.
Kada je riječ o strukturi poslova koje bi radili ovoga ljeta, 45, 76 odsto bi voljeli da rade kao recepcioneri, 20, 76 kao vozači, 24, 13 odsto kao šankeri, 14, 67 kao konobari, 21, 54 kao sobarice, a samo njih 2, 65 odsto bi radili kao kuvari, 3, 11 u vešeraju, a najmanje 1, 28 odsto radili bi na poslovima čistačice.
- Maturanata zainteresovanih da rade tri mjeseca tokom sezone je 44,87 odsto, 28,47 odsto bi radili dva mjeseca, jedan mjesec 10,85, a 15, 81 odsto maturanata bi radilo onoliko koliko poslodavac zahtijeva - naveo je Eraković.
On je dodao da je bilo očekivano da se najviše zainteresovanih za sezonske poslove, čak 45, 95 odsto, izjasne da bi radili u Budvi, 18, 51 odsto u Baru, u Herceg Novom 16, 20, Kotoru 7, 44, Ulcinju 3, 44, Petrovcu 3, 38, a najmanje u Tivtu 2, 10 odsto.
- Petina maturanata odlično poznaje rad na računaru, 62 odsto dobro poznaje, a 15, 78 odsto ne poznaje rad na računaru. Anekta je pokazala da 500 maturanata zna tri svjetska jezika, njih 2. 741 poznaje engleski, ruski 312, a kada je riječ o poznavanju drugog stranog jezika, njih 445 poznaje španski, a italijanski 244.
Suvlansik lanca hotela kompanije Montenegro stars Žarko Radulović ocijenio je da je riječ o dobrom projektu.
- Mi kao poslodavci možemo i bez te mlade radne snage, ali smo podržali ovaj projekat, jer nam je motiv da te mlade ljude napokon na pravi način usmjeravamo u životu- kazao je Radulović.
Godišnje potrebe za sezonskom radnom snagom u turizmu su preko 15. 000 radnih mjesta.
V.L.
Nešto mi je ovo zbrčkano.
Al čudo jedno niko neće da radi kao direktor, kao u mojoj generaciji.:biggrin:
Pera Detlic 27-05-08, 08:38 SAMO U TURIZMU OVE GODINE RADIĆE 15.000 SEZONACA, OD ČEGA VEĆINA SA PODRUČJA BIVŠE JUGOSLAVIJE
Podgorica – Analiza Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pokazala je da će na sezonskim poslovima u ugostiteljsko–turističkoj djelatnosti u ovoj godini biti angažovano oko 15.000 „sezonaca“, što je za 10 odsto više nego prošle godine.
- Sa evidencije Zavoda za potrebe ugostiteljsko–turističke struke i pomoćne radne snage angažovaćemo oko 5.000 evidentiranih, što je jedna trećina ukupnih potreba u toj oblasti – rekao je za „Vijesti“ savjetnik direktora ZZZCG Tomo Jančić.
Nedostatak kadrova biće nadoknađen upošljavanjem nerezidentnih lica sa područja bivše Jugoslavije. Najviše nerezidenata za sve sezonske djelatnosti biće iz Srbije (46 odsto), BiH (25 odsto), Makedonije 20 odsto i ostatak čine ostale zemlje regiona.
- Radna snaga sa evidencije Zavoda ne može pokriti sve potrebe. Do sada smo angažovali 2.715 osoba što je za 21 odsto više nego prethodne godine. Od ukupnih potreba za sezonskom radnom snagom oko 75 osto potražuju primorske opštine i to u Budvi oko 4.500 radnika, Herceg Novi 2.200, Baru 2.000, Ulcinj 1.800 , Tivtu 1.000 i Kotoru 500 radnika, dok se ostatak odnosi na sjeverne opštine. Radnici su potrebni Budvanskoj rivijeri, Montenegrostarsu, Institutu Simo Milošević, ulcinjskom Begović menadžmentu, HTP Mimoza, Belviju... Osim velikih ugostiteljsko – turističkih kompleksa sezonce u velikom broj potražuju i manji ugostiteljski objekti, restorani i odmarališta – naveo je Jančić.
Podaci Zavoda pokazuju da za potrebe turističke sezone poslodavcima nedostaje 4.719 kuvara, 1.823 konobara, 1.190 sobarica, 317 recepcionera, 510 šankera, 127 poslastičara i 1.520 pomoćnih radnika (pomoćnih kuvara, konobara, servira baštovana, čistačica).
Savjetnik direktora ZZZCG ocjenjuje da se plate sezonaca poboljšavaju i da se kreću u rasponu od 250 do 2.000 eura, što je uz hranu i smještaj na zadovoljavajućem nivou.
- Plate i druga primanja zavise od radnog odnosa i uslova rada od poslodavca do poslodavca. Dobar kuvar može da zaradi od 700 do 2.000 eura, konobar 500 i više... - rekao je Jančić.
ZZZCG je za potrebe sezonske radne snage u saradnji sa NVO „Tvrđava“ i Ministarstvom obrazovanja pokrenuo projekat sezonskog zapošljavanja srednjoškolaca i već su prve grupe, prema riječima Jančića, upućene na primorje. On ističe da su srednjoškolci većinom angažovani kao pomoćna radna snaga, jer nijesu dovoljno kvalifikovani za ozbiljnija radna mjesta.
Uključujući i druge oblasti u Crnoj Gori, pored ugostiteljsta i turizma, procjenjuje se da će ove godine biti angažovano oko 50.000 nerezidenata.
Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTO) Predrag Jelišić kazao je da u svim segmentima zapošljavaju domaću radnu snagu koja ispunjava uslove, te da su prinuđeni da upošljavaju nerezidente jer domaći kadar ne želi da radi pojedine poslove.
- Dosta je naših radnika koji i dalje neće da rade neke jednostavne poslove, poput sobarice, animatora na plaži ili pomoćnog radnika u kuhinji – istakao je Jelišić.
Zapošljavanje nerezidenata je za domaće poslodavce nepovoljno iz više razloga među kojima su najznačajniji, objašnjava Jelišić, obezbjeđivanje smještaja, hrane i dodatni trošak od 2,5 eura dnevno koji po osnovu Vladine uredbe izdvajaju Zavodu.
- Malo smo relaksirani ove godine kada je u pitanju zapošljavanje radnika iz Srbije, jer svi koji imaju radne knjižice mogu se zaposliti po nešto jednostavnijoj proceduri u odnosu na prethodnu godinu – kazao je Jeličić.
On ističe da „sezonci“ nijesu kako mnogi misle slabo plaćeni, i da svaki zaposleni nerezident košta poslodavca mnogo više.
- Kad se, recimo, na platu od 250 eura za sobaricu doda trošak za hranu i smještaj to ispada i do 500 eura. Prosječna plata nekog ljekara je 300 eura, pa je pitanje da li se može govoriti o malim zaradama za sezonski, a ne stalni posao – smatra Jelišić.
Ma.M.
|
|