View Full Version : Strah od starosti
Mnogi ljudi vjekovima su pokushavali pronaci eliksir mladosti. To je preprichavano kroz bajke, pjesme, legende... Danashnja omladina za sve stvari koje se tichu proshlosti ( bilo da su istorijski tachne ili ne,da su to narodna vjerovanja ili obichaji) imaju predrasude. Medjutim tema o mladosti je uvijek aktuelna.
Primjetila sam da mnogo mog drushtva ima neki strah od odrastanja,od tog chudnog svijeta odraslih... Neko o tome govori otvoreno,a neko to iskazuje po svojim postupcima. Pa evo i ja priznajem da je i mene strah. Ne znam zashto...A poznajem i mnogo ljudi koji su djeca zarobljeni u tjelima odraslih osoba,medjutim ono nezadovoljstvo svojim izgledom se kad-tad pokaze...
Da li vam ovo mozda zvuchi poznato? Shta Vi mislite o tome? Slichna iskustva? ;)
Svaki covjek bi trebao na neki nacin da sebe priprema za to vrijeme. Najveci problemi se javljaju kod ljudi koji se nisu dovoljno izivjeli u mladosti i kod onih koji cijene pogresne vrijednosti u zivotu. Naravno da bi svi voljeli da ostanu vjecno lijepi i mladi,ali iskustvo i mudrost su ono sto dobijas za uzvrat. Svako ce se tokom zivota vracati i to vrlo cesto u neke mladje godine, ali kad se zamislite da li bi se stvaro mijenjali ono sto danas znate za mladost?? Idealno bi bilo da to ide zajedno:''Eh, da su mi one godine, a ova pamet''! A da je bilo te pameti ne bi mladost bila tako lijepa. Strah je normalna stvar, ali zato covjek mora sebi da odredi prioritete u zivotu, da ima cilj i da se okrene duhovnosti. Nezadovoljstvo izgledom ustvari otkriva mnogo dublje probleme koji se desavaju unutar nekoga. Covjek mora da prihvati prirodan proces starenja i to je jedan od uslova za srecan zivot. Nekad nas osjecaji nadjacaju i sigurno da bi u odredjenim trenucima dali sve da se samo na kratko vratimo, ali mislim da se ovakve stvari lijece druzenjem sa mladim ljudima i njihovim usmjeravanjem. To je sigurno jedan od nacina da se lijecimo u starijim godinama, jer jedino se tako star covjek moze osjecati koristan, kad ima kome da isprica ono sto zna i prenese svoje iskustvo.
mislim da svako životno razdoblje ima svoju ljepotu..bilo ono mladost,zrelost,starost..
gledam na starost kao na dio života i živim ne opterećujući se time..
Mislim da je problem u tome sto ljudi ne mogu ili jos bolje, ne zele da shvate da je prirodno da se svako zivo bice rodi, odrasta i umire.
Sigurna sam da se strah od odrastanja javlja zbog straha od smrti. Covjek ne zeli da odraste jer zna da ce kad-tad umrijeti. Kako vrijeme brzo leti, zacas ce doci nas sudnji dan. Kad-tad ce se nasaa misija zavrsiti, a vecina zeli da zivi sto duze zbog te misije, da se tako izrazim.
Nisam bas u cvetu mladosti,realno prihvatam svoje godine,nemam strah,mislim da je svaka godina zivota bitna i lepa,nikada se nece ponoviti,zato uzivajte u trenucima zivota i ne opterecujte se.Da,nisam mlada,ali sam iskusnija,imam po negde celulit,ali mi ne smeta,volim brzu hranu i voli svoj zivot i nikada se ne bih menjala da sam kao 10 godina mladja.Ono sto sada dozivljavam sigurno nisam tako osecala pre desetak godina,tada mi je sve bilo nebitno
čovjek što je više stariji sve je više mudriji...
Jedino što mene plaši kod starosti su razne boleštine koje nosi:D
Zor_djevojka 13-04-08, 15:59 starosti se ne plashim, al' mi frka kako cu je dozhivjeti...ponajvishe zbog gubitka tjelesne snage, iznemoglosti...A ne bi me srecnije bilo nego da u toplom krevetu okupim unuchad (necu rec' i praunuchad da ne budem neskromna ;)) i pricham im kako je nekad bilo...kao shto to moja baba danas radi ;)...
ali iskustvo i mudrost su ono sto dobijas za uzvrat.
Mijenjam mudrost, za mladost!
Kako sam mudar!? ;)
Ili još bolje:
mijenjam mudru ženu za mladu! :D
andjela pizelli 16-05-08, 14:45 mislim da samo mogu imati strah od starosti,zelju za podmladjivanjem,prazne osobe,koje nisu uspjele u zivotu
kad covjek intenzivno zivi,kad ima uspjeha u zivotu,zadovoljan je sa sobom,ako ne iz vani,onda bar iznutra
pogledam nekad oko sebe,napirlitane,skitachice,koje nisu ni m od majki,u poznim godinama u mini suknjicama,utegnute...e sto tu reci,sto ce njima eliksir mladosti,njima treba psihijatar prije svega....
pogledam nekad oko sebe,napirlitane,skitachice,koje nisu ni m od majki,u poznim godinama u mini suknjicama,utegnute...e sto tu reci,sto ce njima eliksir mladosti,njima treba psihijatar prije svega....
Ne, njima treba (traže) ono što ti već imaš! :D Ljubav, muž, djeca..., a neke su već prispjele i za unučad ;)
|
|