View Full Version : Strah od starosti

Leptiric
05-04-08, 19:48
Mnogi ljudi vjekovima su pokushavali pronaci eliksir mladosti. To je preprichavano kroz bajke, pjesme, legende... Danashnja omladina za sve stvari koje se tichu proshlosti ( bilo da su istorijski tachne ili ne,da su to narodna vjerovanja ili obichaji) imaju predrasude. Medjutim tema o mladosti je uvijek aktuelna.
Primjetila sam da mnogo mog drushtva ima neki strah od odrastanja,od tog chudnog svijeta odraslih... Neko o tome govori otvoreno,a neko to iskazuje po svojim postupcima. Pa evo i ja priznajem da je i mene strah. Ne znam zashto...A poznajem i mnogo ljudi koji su djeca zarobljeni u tjelima odraslih osoba,medjutim ono nezadovoljstvo svojim izgledom se kad-tad pokaze...

Da li vam ovo mozda zvuchi poznato? Shta Vi mislite o tome? Slichna iskustva? ;)

Algol
05-04-08, 20:51
Svaki covjek bi trebao na neki nacin da sebe priprema za to vrijeme. Najveci problemi se javljaju kod ljudi koji se nisu dovoljno izivjeli u mladosti i kod onih koji cijene pogresne vrijednosti u zivotu. Naravno da bi svi voljeli da ostanu vjecno lijepi i mladi,ali iskustvo i mudrost su ono sto dobijas za uzvrat. Svako ce se tokom zivota vracati i to vrlo cesto u neke mladje godine, ali kad se zamislite da li bi se stvaro mijenjali ono sto danas znate za mladost?? Idealno bi bilo da to ide zajedno:''Eh, da su mi one godine, a ova pamet''! A da je bilo te pameti ne bi mladost bila tako lijepa. Strah je normalna stvar, ali zato covjek mora sebi da odredi prioritete u zivotu, da ima cilj i da se okrene duhovnosti. Nezadovoljstvo izgledom ustvari otkriva mnogo dublje probleme koji se desavaju unutar nekoga. Covjek mora da prihvati prirodan proces starenja i to je jedan od uslova za srecan zivot. Nekad nas osjecaji nadjacaju i sigurno da bi u odredjenim trenucima dali sve da se samo na kratko vratimo, ali mislim da se ovakve stvari lijece druzenjem sa mladim ljudima i njihovim usmjeravanjem. To je sigurno jedan od nacina da se lijecimo u starijim godinama, jer jedino se tako star covjek moze osjecati koristan, kad ima kome da isprica ono sto zna i prenese svoje iskustvo.

seka
05-04-08, 22:12
mislim da svako životno razdoblje ima svoju ljepotu..bilo ono mladost,zrelost,starost..
gledam na starost kao na dio života i živim ne opterećujući se time..

Blade
05-04-08, 22:15
Mislim da je problem u tome sto ljudi ne mogu ili jos bolje, ne zele da shvate da je prirodno da se svako zivo bice rodi, odrasta i umire.

Sigurna sam da se strah od odrastanja javlja zbog straha od smrti. Covjek ne zeli da odraste jer zna da ce kad-tad umrijeti. Kako vrijeme brzo leti, zacas ce doci nas sudnji dan. Kad-tad ce se nasaa misija zavrsiti, a vecina zeli da zivi sto duze zbog te misije, da se tako izrazim.

pehar
08-04-08, 21:43
Nisam bas u cvetu mladosti,realno prihvatam svoje godine,nemam strah,mislim da je svaka godina zivota bitna i lepa,nikada se nece ponoviti,zato uzivajte u trenucima zivota i ne opterecujte se.Da,nisam mlada,ali sam iskusnija,imam po negde celulit,ali mi ne smeta,volim brzu hranu i voli svoj zivot i nikada se ne bih menjala da sam kao 10 godina mladja.Ono sto sada dozivljavam sigurno nisam tako osecala pre desetak godina,tada mi je sve bilo nebitno

inzaghi9
09-04-08, 15:52
čovjek što je više stariji sve je više mudriji...

Ribica
09-04-08, 16:45
Jedino što mene plaši kod starosti su razne boleštine koje nosi:D

Zor_djevojka
13-04-08, 15:59
starosti se ne plashim, al' mi frka kako cu je dozhivjeti...ponajvishe zbog gubitka tjelesne snage, iznemoglosti...A ne bi me srecnije bilo nego da u toplom krevetu okupim unuchad (necu rec' i praunuchad da ne budem neskromna ;)) i pricham im kako je nekad bilo...kao shto to moja baba danas radi ;)...

Homer
13-04-08, 17:39
ali iskustvo i mudrost su ono sto dobijas za uzvrat.

Mijenjam mudrost, za mladost!

Kako sam mudar!? ;)

Ili još bolje:

mijenjam mudru ženu za mladu! :D

andjela pizelli
16-05-08, 14:45
mislim da samo mogu imati strah od starosti,zelju za podmladjivanjem,prazne osobe,koje nisu uspjele u zivotu

kad covjek intenzivno zivi,kad ima uspjeha u zivotu,zadovoljan je sa sobom,ako ne iz vani,onda bar iznutra

pogledam nekad oko sebe,napirlitane,skitachice,koje nisu ni m od majki,u poznim godinama u mini suknjicama,utegnute...e sto tu reci,sto ce njima eliksir mladosti,njima treba psihijatar prije svega....

Homer
16-05-08, 14:51
pogledam nekad oko sebe,napirlitane,skitachice,koje nisu ni m od majki,u poznim godinama u mini suknjicama,utegnute...e sto tu reci,sto ce njima eliksir mladosti,njima treba psihijatar prije svega....

Ne, njima treba (traže) ono što ti već imaš! :D Ljubav, muž, djeca..., a neke su već prispjele i za unučad ;)