View Full Version : Не знате зашто су родитељи против ваше веk

inzaghi9
02-04-08, 00:07
Понекад се деси да вам родитељи бране љубавну везу с неком особом, а да одбијају да вам кажу зашто. То је прилично велик проблем, јер како да их убедите да је ваша веза у реду кад не знате ни шта је то што им толико смета?

Очигледан први корак у оваквој ситуацији био би да покушате да убедите родитеље да вам кажу због чега не одобравају вашу везу с том особом. То је лакше рећи него извести, пошто је више него вероватно да имају неки разлог због којег не желе да пруже никакво објашњење. Можда знају како бисте реаговали на тај разлог па покушавају да избегну ту реакцију; можда су свесни колико тај разлог неуверљиво звучи кад се изговори... Како год било, потребна вам је некаква полазна тачка за убеђивање родитеља да је ваша веза у реду, а они вам је не пружају.

Ипак, не живите од јуче с родитељима, и могуће је да имате бар неку идеју шта је то што би могло да им смета. Нагађајте, а онда покушајте да обазриво разговарате с њима о томе - без сукоба, ако га икако можете избећи. Рецимо, чини вам се вероватним да ваши родитељи за вашег момка или девојку мисле да су наркомани - тада не би било лоше да "као случајно" набаците да се та особа бави спортом, или вам даје супер савете у вези са здравом храном и да сте под њеним утицајем почели здравије да се храните, или тако нешто што никако не иде уз слику о наркоманском понашању (наравно, немојте лагати).

Није немогуће да ова тактика омане, да нисте у стању да погодите због чега се ваши родитељи противе вашој вези, и да они и даље одбијају да дају објашњење. Тада је време за борбу (нећете се буквално тући, наравно). Реците им да разумете да им се не допада то што сте у вези с том особом, али пошто одбијају да вам дају ма какво објашњење, ви немате никакав конкретан разлог да прекинете везу. Реците им да их волите и поштујете, али да "зато што ја тако кажем" или "ја сам тебе родила, не ти мене" није аргумент, и да то није нешто што је довољно да вас натера да се одрекнете особе која вас чини срећним и до које вам је стало.

Веома је тешко када родитељи одбијају да вам кажу зашто су против ваше везе с неком особом. Тада би најбоље било некако сазнати разлог њиховог одбијања - може и уз помоћ нагађања - а ако вам то не успе, дати све од себе да везу с вољеном особом наставите, а да истовремено поштујете правила која одреде ваши родитељи.

Немојте се искрадати из куће да бисте се видели с вољеном особом, нити се с њом виђати кришом, без знања својих родитеља, али немојте ни да прекинете везу с неким кога волите ако немате довољно добар разлог за то. Отворено реците родитељима да нећете прекинути везу с неким кога волите и ко вас воли, и да сте спремни да сносите последице (забрана излазака, одузимање џепарца и слично). Могу вас казнити, могу вам одузети неке повластице, али вам не могу узети оно што вам је у срцу.

Ако сте у истој школи као и вољена особа, моћи ћете да одржавате везу а да не прекршите забране родитеља (забране излазака и слично). Биће теже ако нисте у истој школи, али и даље неће бити немогуће да се контакт и веза одрже (тешко да родитељи могу да вас, уз све своје негодовање, у потпуности спрече да комуницирате с неким ко, колико год се њима не допадао, ипак није криминалац на робији). Веома је важно да се придржавате правила која су вам родитељи одредили (ипак вас они издржавају и брину се о вама), јер ако то не учините, само ћете их учврстити у уверењу да је оно што вам чине оправдано.

Ово све звучи као нешто прилично тешко да се изведе, и тако и јесте. Ипак, ако успете и да останете у вези, верни својој љубави и својим принципима, а да уз то родитељи не могу да вас оптуже за непослушност ни дрскост, показаћете се као зрела и одговорна особа и стећи поштовање својих родитеља. И, временом, како буду увиђали да ви не одустајете и да вам је заиста стало до те особе, довољно стало да бисте отрпели све њихове казне, сасвим је могуће да ће попустити - можда им се ваша веза и даље неће допадати, али ће вам, макар и уз гунђање, допустити да је наставите. Срећно, и не посустајте!

(izvor1) (http://zivot.krstarica.com/c/tinejdzeri/ne-znate-zasto-su-roditelji-protiv-vase-veze-1/) (izvor2) (http://zivot.krstarica.com/c/tinejdzeri/ne-znate-zasto-su-roditelji-protiv-vase-veze-2/)

inzaghi9
02-04-08, 00:08
Родитељима се не свиђају ваш дечко или девојка

Уме да буде приличан проблем када се вашим родитељима из неког разлога не допадају ваш дечко или девојка. Тада је добро прво утврдити зашто сте с том особом и, ако закључите да имате добар разлог (љубав, или се бар надате љубави), размотрити и разлоге својих родитеља.

Родитељима може да се не допадне ако се ваш дечко или девојка по нечему разликују - другачије су вероисповести, расе, другачијег материјалног стања него ви... То и нису неки разлози да не будете с особом коју искрено волите. Покушајте да наведете родитеље да мало боље упознају особу с којом сте у вези, да се сами увере да је реч о доброј особи, која вас воли и чини вас срећним. И будите свесни да вам то можда никад неће успети, да ваши родитељи можда никада неће прихватити неког у тој мери различитог као вашег дечка или девојку, што не значи да треба да се одрекнете љубави (али ни својих родитеља!), већ да се навикнете на чињеницу да ту дивну особу с којом сте ваши родитељи не воле.

Можда се вашим родитељима не допада репутација вољене особе. Тада би требало видети да ли они располажу правим и потпуним чињеницама, допунити њихово знање ако једноставно не знају целу причу или, ако испадне да знају нешто што ви не знате, размислити о својој вези у светлу нових сазнања.

Некада се родитељима не допада понашање вашег дечка или девојке, не одговара њиховој представи о томе како би неко требало да се понаша. Ту је потребно проценити колико су они у праву (можда ви, заслепљени заљубљеношћу, не примећујете нешто што заиста није у реду), и делати у складу с тим. Некада испадне да родитељи претерују, некада да су сасвим у праву, а најчешће да сви треба да се малчице прилагоде и да онда ствари могу да функционишу.

Може се десити да се вашим родитељима не допада како сте се променили откад сте с том особом. Тада би требало размислити да ли сте се уопште променили, да ли је та промена набоље или нагоре, да ли промена уопште има везе с вашим дечком или девојком, па онда видети шта и како даље.

Дешава се и да вам родитељи не кажу због чега им се не допада то што сте у вези, због чега им сметају ваш дечко или девојка. Тада је најтеже, јер како пружити противаргументе кад не знате због чега се уопште буне? Ту би требало покушати да некако сазнате шта је то што им толико смета, па се онда изборити с тим.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/tinejdzeri/roditeljima-se-ne-svidjaju-vas-decko-ili-devojka/)

inzaghi9
02-04-08, 00:09
Свиђа се вама, али не и вашим родитељима

Сваком се бар једном деси ситуација из наслова: неки дечко или девојка вам се допадну, допаднете се и ви њима, желите везу, али се ваши родитељи противе томе. Прилично незгодна ситуација, и сналажење у њој може бити прави изазов.

Ако сте се нашли у наведеној ситуацији, добар први корак био би да не провриштите одмах на родитеље да желе да вам упропасте живот, већ да размислите о томе због чега ви уопште желите да будете с том особом и да приликом одговарања на то питање будете брутално искрени.

Можда вам се та особа не допада толико као таква, већ вас највише привлачи баш то што знате да би веза с њом била излуђујућа за ваше родитеље. Сасвим је нормално осећати се бунтовнички, али бунт није добар разлог за везу. Такву везу би требало окончати, јер није фер према том дечку или девојци да их користите како бисте нервирали своје родитеље. А једном када везу окончате, не би било лоше ни да размислите о томе због чега осећате толико јаку потребу да изнервирате родитеље да бисте прибегли и искоришћавању оних који вам ништа нису скривили и поигравању њиховим емоцијама.

Можда вам и није толико стало до те особе, него вас на везу наговарају пријатељи јер мисле да је она права за вас? Или се надате да ћете повећати сопствену популарност у друштву тиме што ћете излазити с том особом? Мада није ништа необично да желите одобравање својих пријатеља, као ни то да вам се допада идеја да будете популарни, ни то није баш неки разлог за везу и коришћење тог момка или девојке - момка или девојке којима је можда заиста стало до вас, док вама није стварно стало до њих као таквих, него до онога што би вам веза с њима донела. Упитајте се да ли је веза с том особом нешто због чега би вредело да узнемирите родитеље, можда се и жестоко посвађате с њима, плус и повредите особу којој је више стало до вас него вама до ње.

Да ли су вам од тог дечка или девојке битнији њихов имиџ и порекло? Ако сте у вези више из радозналости ("Хајде баш да видим како би било излазити с лошим момком/девојком" или "Како изгледа веза с неким ко је друге вероисповести, порекла, расе..."), нисте фер према тој особи. Нема апсолутно ничег лошег у томе да будете у вези с особом која се разликује од вас и од људи с којима се обично дружите, али с неким треба бити у љубавној вези јер вам се допада као особа, а не само због тих разлика.

Да ли тог дечка или девојку користите само да бисте преболели неког другог? Или нешто покушавате да покажете пријатељима тиме што ћете излазити с неким кога иначе не бисте ни погледали? Да ли је та веза ваш бунт не против родитеља, већ против ваших пријатеља или, још горе, начин да се неком осветите? У том случају користите особу која вам ништа није скривила да бисте неког повредили - то свакако не би требало да чините.

Није ништа од наведеног, с тим момком или девојком сте зато што сте стварно заљубљени и желите да будете баш с њима, таквим какви су? Супер. Следећи корак био би да пажљиво размислите због чега се ваши родитељи толико жестоко противе тој вези, како бисте, разумевањем њихових разлога, били боље "опремљени" да понудите контрааргументе и ефикасније се изборите за своју љубав.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/tinejdzeri/svidja-se-vama-ali-ne-i-vasim-roditeljima/)

mala_mu
05-04-08, 22:34
Ja sam strasno srecna osoba, jer me uopste ne interesuje sta mi moji misle kad je u pitanju moj momak. Jer je on moj izbor, nekako polazim od one Sama pala - Sama se ubila... I mislim da je to najpametnije i najzdravije razmisljanje jednog mladog covjeka, za postupke i ogluke da se vodi svojim razmisljanjem. E jedino sto mi se u ziwotu desilo kad je razmisljanje mojih roditelja u pitanju, j ebilo prije par mjeseci, kad je moj otac cuo za 1 moju svadju sa momkom, i zamolio me blagim tonom, da se u njegovom prisustvu, taj momak vise ne pominje. I tako je i bilo.

sneguljica
06-04-08, 00:25
Eh, mislim da ce se jako tesko dogoditi da mladoj osobi roditelji uspiju da objasne zasto imaju nesto protiv momka/djevojke, tako da ta mlada osoba shvati taj razlog!
Iz prostog razloga- generacijskog jaza!
Sa aspekta ogromnog iskustva, licnog, kao i pokupljenog od ljudi koje poznaju, sa kojima se druze ili su u rodbinskim odnosima, roditelji ce stvari sagledavati mnogo sire nego sto to djeca uopste mogu da pretpostave, za razliku od te iste djece kojima je samo bitno da vole i da su voljeni, a sve ostalo je nevazno.
Nemojte se cuditi ako se roditeljima ne svidja ako je vas decko neradnik, jer oni znaju da ce to kad-tad i vama da zasmeta, jer porodica i djeca se moraju od necega izdrzavati...kad pocne da vam smeta obicno je kasno.
Nemojte se iznenaditi sto roditeljima nije po volji sto mu je neko iz uze, a i sire bogami, familije bolestan od neke teske bolesti (mislim na psihicke smetnje, teske psiho-fizicke bolesti, degeneracije isl.) ne smeta njima vas decko nego mogucnost da dozivite takvu degeneraciju na svom porodu, a roditelji jako dobro razumiju koliko je to tesko zivjeti, izdrzati i podnijeti...

Razumijem da mladi ljudi ne misle o tim stvarima, ali razumite svoje roditelje, nemojte se svadjati sa njima, oni ce ionako pojest g..no kao sto uvijek i urade kad djeci nesto "tvrdo" obecaju...nikad se ne desi da normalni roditelji ostanu u nezboru sa svojim djetetom, pa ma sto da uradi, tako da malo taktike nece skoditi, a najvaznije je da se ne zaboravi, da roditelji nikad to ne rade da bi pokvarili nesto lijepo svom djetetu, nego samo zato sto mu zele dobro!
Samo bez svadje a problem ce se izgladiti kad bude vrijeme za to:mwah1:

Zor_djevojka
07-04-08, 22:35
Otac mi je samo poruchio, da ce mu ama bash svaki kandidat bit' odlichan zet (sve na cuki - cuki s' njim), samo da konachno izvede ovo zlo (tj.mene) iz kuce...

Fino li je chut' kad te mole da se udash, ni da genocid vrshim u famelju...

A moji ce 'srecka' upoznat' na dan odluke o nashem zajednichkom zhivotu...Tako da necemo puno $ekirat' jedni druge ko se i koliko se ko kome dopada...