View Full Version : Dobre stvari u crnogorskom drustvu

filantrop
01-04-08, 11:39
Ima li neko na forumu da nabroji dobre stvari u CG drushtvu?

Slowpoke Rodriguez
01-04-08, 11:46
Evo, da otvorimo pandan tekucem topicu, da vidimo kako teku pozitivniji procesi u nasem drustvu. Hvala za podsjetnik Filantropu, ciji sam post sa topica Problemi CG drustva premjestio ovdje :)

filantrop
01-04-08, 11:50
Naravno da ima dobrih stvari u nasem drustvu,treba ih navesti, kao takve potencirati i pomocu njih doci do zdrave ravnoteze koja je po mom misljenju odavno ugrozena.

Slowpoke Rodriguez
01-04-08, 12:49
Slazem se da se cesto previdjaju neki pozitivni procesi u nasem drustvu. Moje je misljenje zbog toga sto isti nerijetko ili se prekinu onog momenta kada ugroze interese tajkuna (reforme bankarskog sektora) ili sto u negativno nastrojenoj (nazvao bih to nekonstruktivna kritika) atmosferi cesto ljudi pomisle da pohvala nekom procesu automatski znaci i pohvalu vlasti (koja se, s druge strane, do te mjere izjednacila sa drzavom da to poprima zabrinjavajuce proporcije), pogotovo u kontekstu kada prorezimski dio medija-intelektualaca-aktivista odavno ne posjeduje kriticku distancu prema pozitivnim stvarima (pa se opet nerijetko i stvari koje nemaju veze sa usjpesnoscu - proglasavaju pozitivnim dometima).

Svakako, i tu se slazem - nimalo prijatna atmosfera za argumentovane rasprave, gdje uzasno velika politizacija cesto onemogucava realno sagledavanje i dobrih i losih stvari.

Mozemo poceti? Ja svoje utiske ostavljam za kasnije vecernje sate, prije meca Roma-Man Utd :)

getawayblues
01-04-08, 13:37
Meni je iskreno ovo prilicno apstraktna tema, ne znam ni na koje segmente drustva da se fokusiram, ni u odnosu na sta da uporedjujem, sa koliko pojedinacnim primjerima a koliko u sklopu neke opshte slike... A i vec me uhvatio neki grc od Unitedove nocasnje utakmice:)

Ribica
01-04-08, 14:21
Mislim da je najpozitivnija strana Crne Gore njena istinska ljepota:)

No, kako je tema "u crnogorskom društvu" , reći ću da je to tolerancija prema ostalim narodima, ne samo manjinama u C.G već i prema ostalim nacijama u okruženju i svijetu. Ne postoji mržnja , niti opterećenost time.

Nabuko
01-04-08, 14:24
Lijepe stvari u drustvu uglavnom gubimo ubrzanim ritmom zivota a dobijamo nove lose. Kako je lako naci malo pljuvacke za ocrnjivanje a tesko naci lijepe rijeci za opis pozitivnih primjera. To bi trebalo biti i neko naravoucenje i za pisanje na temi kojom se daju losi primjeri.

filantrop
01-04-08, 15:29
Tacno je da je puno ljudi spremno na ukazivanje losih stvari u drustvu i to rade iz vecinom pogresnih motiva.Mislim da se radi o ljudima koji na taj nacin hoce da zatruju okolinu i to na nacin kako je zatrovan njihov um.Veoma mali broj ljudi radi to iz dobrih namjera a i oni dosta rijetko jer su svjesni koliko se sa takvim gestovima moze manipulisati u ovom nasem duboko ispolitizovanom drustvu.
Za moja shvatanja odnosi u nasoj prosjecnoj porodici su bolji od odnosa u vecini drugih zemalja.Iako je i tu doslo do velikih promjena mislim da jos uvijek imamo znacajan stepen privrzenosti(da ne kazem ljubavi) prema porodici.Odnosi izmedju roditelja i djece i obratno nisu jos kao na zapadu iako se sve opet kazem promjenilo na gore.
Ta prosjecna nasa porodica ima mogucnost da svakog vikenda ode u drugi kraj Crne Gore i da uziva u prirodnim ljepotama kakve su rijetke na ovolikom malom prostoru.Mislim da veoma mali broj ljudi koristi tu mogucnost jednodnevnih izleta u prirodu i da je sve manje ljudi kojima to nesto znaci...

Djudja
01-04-08, 16:19
Veličina države/gradova uz prirodne ljepote koje još nijesmo uspjeli da oštetimo. Priceless!

Ribica
01-04-08, 17:38
Tacno je da je puno ljudi spremno na ukazivanje losih stvari u drustvu i to rade iz vecinom pogresnih motiva.Mislim da se radi o ljudima koji na taj nacin hoce da zatruju okolinu i to na nacin kako je zatrovan njihov um.Veoma mali broj ljudi radi to iz dobrih namjera a i oni dosta rijetko jer su svjesni koliko se sa takvim gestovima moze manipulisati u ovom nasem duboko ispolitizovanom drustvu.
...

Moram da napomenem da ja koga volim toga imam slobodu i da kritikujem. Rijetko kojeg prijatelja i blisku osobu "hvalim javno", već mu ukazujem na greške zato što ga volim i želim mu dobro i on to zna. Radujem se kada uspije.
Većina nas koji kritikujemo neke pojave u C.G društvu to radimo jer živimo za dan kada će one biti prošlost.

Nisam ovo kvotala jer sam se osjetila prozvanom, već čisto napomene radi;).

explosion
02-04-08, 09:59
Mislim da je najpozitivnija strana Crne Gore njena istinska ljepota:)

No, kako je tema "u crnogorskom društvu" , reći ću da je to tolerancija prema ostalim narodima, ne samo manjinama u C.G već i prema ostalim nacijama u okruženju i svijetu. Ne postoji mržnja , niti opterećenost time.

Cico-ribico, salis li se ti to? Ja bas suprotno mislim. I mislim da je to jedan od problema u nasem drustvu. Bas sam iznenadjena ovim sto si rekla, cak sam na trenutak pomislila da je ironija.

Ja najvise volim gostoprimstvo naseg naroda, druzeljubivost, ljubaznost,urodjeni ponos, a mozda je na prvom mjestu vladavina nepisanih prava. U nasem drustvo se znam sta se cijeni, sta se moze, a sta ne. Cast izuzecima. :) Sve ono sto ja cijenim se gubi evropeizacijom, a ona je sve vise na cijeni.
Nazalost, nije nam tesko naci mane. Mada, samokriticnost je takodje nasa. ;)

simm
02-04-08, 10:11
Ta prosjecna nasa porodica ima mogucnost da svakog vikenda ode u drugi kraj Crne Gore i da uziva u prirodnim ljepotama kakve su rijetke na ovolikom malom prostoru.

Moram da protivrjecim ovoj konstataciji, iz prostog razloga sto prosjecna nasa porodica nema materijalni status koji omogucava jednodnevne izlete 4x mjesecno.

Ribica
02-04-08, 10:12
Nije ironija, Explozion:) Zanemarimo one predreferendumske tenzije koje su vještački dignute. (mada srbi nisu manjina). Pričam o duhu naroda koji nije sposoban da vjekovima mrzi ili osjeća strah od nekog drugog naroda.

To sam shvatila svakog puta kada sam prešla granicu Debelog brijega;)
Osjetim olakšanje, u Hrvatskoj postoji taj problem.

Pera Detlic
02-04-08, 10:20
-kad ti se pokvare kola uvijek će neko da stane i da ti pomogne (a to se u Njemačkoj ne može desit nikad)
-često možeš da sretneš nekog poznanika ili upoznaš nepoznatog rođaka na nekom mjestu đe misliš da ne znaš nikog i on će uvijek da ti pomogne ako treba (mnogi ovo ne vole, ali meni se sviđa)
-stalno srećeš tebi poznate ljude u gradu i oni ti se jave kada ih i ne primijetiš (ovo mi je isto fino :) a nekima nije)
-usmena predanja koja se prenose sa koljena na koljeno (čuvanje tradicije od zaborava)
-smisao za humor
-strance dočekujemo prijateljski (gostoljubivost i srdačnost)
.....
-sindrom "samo da nije slijepo crijevo, to je najbitnije". Šta god loše da ti se desi Crnogorac će da pi priča da je dobro, jer je moglo da ti se desi još nešto tri puta gore. :D (znamo da utješimo, pozitivni smo)
.....

Djudja
02-04-08, 11:10
U nasem drustvo se znam sta se cijeni, sta se moze, a sta ne.

U svakom društvu se to zna.

explosion
02-04-08, 13:26
U svakom društvu se to zna.
Stvarno? Ma sta kazes? Mozda da nisi izvukao iz konteksta, shvatio bi da govorim o tradiciji, obicajima i sl.

Ribice, nazalost, ne mogu se sloziti s tobom, a voljela bih da mogu.

Djudja
02-04-08, 13:50
Ja najvise volim gostoprimstvo naseg naroda, druzeljubivost, ljubaznost,urodjeni ponos, a mozda je na prvom mjestu vladavina nepisanih prava. U nasem drustvo se znam sta se cijeni, sta se moze, a sta ne. Cast izuzecima. :) Sve ono sto ja cijenim se gubi evropeizacijom, a ona je sve vise na cijeni.

Je li sad kontekst dobar?
I što bi ođe trebalo da je drugačije od onoga što svaki narod misli o sebi?

Homer
02-04-08, 16:45
Ta prosjecna nasa porodica ima mogucnost da svakog vikenda ode u drugi kraj Crne Gore i da uziva u prirodnim ljepotama kakve su rijetke na ovolikom malom prostoru.Mislim da veoma mali broj ljudi koristi tu mogucnost jednodnevnih izleta u prirodu i da je sve manje ljudi kojima to nesto znaci...

Ne slažem se! Prosječna četvoroločlana ili petočana porodica može da ode samo u zavičaj, da donese džak krtole ili kacu sira, pod uslovom da su đed i baba živi pa da ima ko da radi.:giveup:
Poželjno bi bilo da đed ima penziju, pa da plati to gorivo! :D

Nabuko
02-04-08, 16:52
Kod nas se pod izletom misli na to da se ode nedje proseta i onda sjedne u necesovu kafancinu dje se ukrkamo do guse ili u najgorem slucaju od rostiljamo po praseta. Osnovni problem sa izletima je javni prevoz sa kojim ne mozes da odes na Rijeku Crnojevica ili slicne lokacije, pa da toga ima familije bi se kupile i isle tamo. Tako je uglavnom po zapadnoj evropi postoji gradski i prigradski prevoz i tako se ide na izlete. Prosetas sa familijom poneses bicikla i rolere, po 2-3 sendvica i bocu soka i super. Postoje i pjesacke ture ali recimo u Pgd ne mozes ni na Ljubovic da se popnes od smeca a kamoli da ima nesto da se moze familija odmoriti.

lukass
02-04-08, 22:05
duhovitost
prirodne ljepote
velika istorija

explosion
03-04-08, 12:05
Je li sad kontekst dobar?
I što bi ođe trebalo da je drugačije od onoga što svaki narod misli o sebi?

Odlican je.Pa evo npr. ovo:gostoprimstvo naseg naroda, druzeljubivost, ljubaznost,urodjeni ponos, a mozda je na prvom mjestu vladavina nepisanih prava.Nije istina da to vazi za svako drustvo, lepi.

Djudja
03-04-08, 12:55
Odlican je.Pa evo npr. ovo:gostoprimstvo naseg naroda, druzeljubivost, ljubaznost,urodjeni ponos, a mozda je na prvom mjestu vladavina nepisanih prava.Nije istina da to vazi za svako drustvo, lepi.

Svaki narod o sebi ima pozitivno mišljenje, samo drugačije doživljavaju ove tvoje termine.
Nijedna od gorepomenutih stvari, interpretirana na crnogorski način, nije karakteristika samo Crne Gore, a većina njih je karakteristika primitivnih društava. I većina njih se stvarno gubi evropeizacijom, koju si ti stavila u negativni kontekst. I ne samo evropeizacijom, nego i urbanizovanjem. Dakle, gore navedene karakteristike su odlika ruralnog, polupismenog i nerazvijenog društva. Nadam se da ćemo se toga oslobađat u najskorijem roku.

1. Gostoprimstvo, na način koji se ođe shvata, je odlika Albanaca, Eskima, Laponaca, Crnogoraca i sličnih ekipa. Doživljavat neprijatnosti bilo koje vrste, da bi se pred društvom (selom, bratstvom, plemenom) sticao dobar glas je neracionalno. I licemjerno.
2. Druželjubivost, je upitna. Možda između samih Crnogoraca. Ko god je služio vojsku zna da se Crnogorci zatvorena grupa, Albanci druga, a svi ostali u kumbulj. A pretjerana druželjubivost, uzrokovana time što je Crna Gora mala sredina, vodi gubitku privatnosti i individualnosti svakog pojedinca kroz ogovaranja i stvaranje palanačkog mentaliteta. A bez slobodnih pojedinaca nema ni slobodnog društva.
3. Ljubaznost nije upitna. Naprotiv - ne možemo dalje bit od nje. Našem narodu obično najviše smeta što se anglosaksonci, a bogomi i drugi Evropejci lažno smiješe :weeping:, i za svašta govore thank you i please. To kod nas nije običaj (ljepše je da iskreno reže na tebe, umjesto da se lažno smiješe), mada je primijećen pozitivan trend u skorije vrijeme. Možda uticaj ove evropeizacije.
4. Urođeni ponos, koji nerijetko prelazi u gordost koja se graniči sa prepotentnošću, koja kasnije prerasta u odvratni šovinizam. Valjda ne treba dokazivat, zadnjih 20ak godina govore same za sebe.
5. Vladavina nepisanih prava je još jedna odlika nepismenih i primitivnih društava. Emancipovani (evropeizirani) narodi su davno to stavili na papir, pa kod njih važe pisana prava. Krvna osveta je jedno od ovih naših nepisanih prava, kojim valjda treba da se ponosimo.

Pretpostavljam da je ovo “lepi”, pokušaj uvrede. Praviću se da nijesam vidio.

explosion
03-04-08, 13:27
Prvo, ovo lepi nije uvreda, nisam ja neko ko vrijedja, ja samo tuchem. ;) Sala mala, samo mi je to uzrecica postala, od ekih zezanja, zao mi je sto si tako shvatio. Sorry!!

Sto se ostalog tice, necu ici redom. Smatram da se ljubaznost bas dosta razlikuje od one lazne,sa previse osmijeha i ljubaznih rijeci.

Crnogorci su mozda nekad bili zatvoreni, to ne znam, znam da sad nisu. Makar nisu u smislu o kojem ti govoris.

Isto ovo vazi za krvnu osvetu. Mislim da toga vise odavno nema. U svakom slucaju, mislim na tradiciju, na cojstvo.

Urođeni ponos, koji nerijetko prelazi u gordost koja se graniči sa prepotentnošću, koja kasnije prerasta u odvratni šovinizam. Valjda ne treba dokazivat, zadnjih 20ak godina govore same za sebe. Ovo je stvarno pretjerano. Mislim da nisi u pravu. Naravno da ima toga, ali i to je samo u pojedinim slojevima drustva. I mislim da je to uticaj evropeizacije. Kao i na mnoge druge negativne pojave u nasem drustvu.

Sto se tice ovog sto govoris o druzeljubivosti, za drugi dio recenice se slazem, ali ti opet govoris o extremima, i manjem dijelu, a mi ovdje generalizujemo, pricamo o vecini i stvarima sa kojima se cesce sretamo.

A najmanje se slazem za gostoprimstvo. Gdje god u Cg da dodjes, kod pravih Crnogoraca, koji su (jos uvijek) u vecini ovdje, postavice ti na sto sve najljepse sto u kuci imaju, docekati te rasirenih ruku, ako si dosao sa strane ponudice ti konak i to insistirati na tome, a u bilo kojem, makar malo razvijenijem drustvu, toga nema. Svima nam je poznato kako nase majke navaljuju na goste da meze, uzmu slatkis i oces sok, kako neces...

Imam utisak da govoris kroz primjere nekoliko (nije zanemarljiv broj, ali nisu u vecini, jos uvijek) Montenegrina, tj. "savremenih" Crnogoraca.

Djudja
03-04-08, 13:56
A najmanje se slazem za gostoprimstvo. Gdje god u Cg da dodjes, kod pravih Crnogoraca, koji su (jos uvijek) u vecini ovdje, postavice ti na sto sve najljepse sto u kuci imaju, docekati te rasirenih ruku, ako si dosao sa strane ponudice ti konak i to insistirati na tome, a u bilo kojem, makar malo razvijenijem drustvu, toga nema. Svima nam je poznato kako nase majke navaljuju na goste da meze, uzmu slatkis i oces sok, kako neces...

A poslije se nema ni za hljeb, i/ili se šoto voće broji ko je koliko pojeo i popio (u većini slučajeva). Najčešće iznad realnih mogućnosti. Motiv - zorenje pred bratstvom, selom, plemenom. Sticanje ugleda na uštrb familije. Čast izuzecima i majčinskim instinktima, naravno.

Neracionalno. Licemjerno. Lijepo je bilo, stara dobra vremena, tra-vrta. Odbačiti!

Imam utisak da govoris kroz primjere nekoliko (nije zanemarljiv broj, ali nisu u vecini, jos uvijek) Montenegrina, tj. "savremenih" Crnogoraca.

Naprotiv, govorim o tradicionalnom društvu. Onome đe još uvijek komšije ulaze bez kucanja i najave. Ruralnom, iako žive po gradovima.

explosion
03-04-08, 20:39
Ne slazem se,mislim da je jedino ono istinski tradicionalno i vrijedno. Ne govorim o pomijesanim tradicoialisticko-modernim pojavama, o kojima ti govoris.

kliko
03-04-08, 22:07
U CG me odusevljava sto se u sred radnog dana ne moze nac slobodno mjesto u kafic da se sjedne i popije kafa na mir. Radi li taj narod ista?

Zor_djevojka
03-04-08, 22:12
radi!!!..ispunjavaju tikete za kladionicu...i to je posa'...zahtijeva poprilichnu koncetraciju...u kaficima...

Djudja
03-04-08, 22:25
Ne slazem se,mislim da je jedino ono istinski tradicionalno i vrijedno. Ne govorim o pomijesanim tradicoialisticko-modernim pojavama, o kojima ti govoris.

Slažemo se da se ne slažemo. Tradicionalno/konzervativno protiv modernog. Vječita borba. Sa izvjesnim ishodom.

explosion
03-04-08, 23:52
I ociglednim posledicama.

Nabuko
03-04-08, 23:53
U CG me odusevljava sto se u sred radnog dana ne moze nac slobodno mjesto u kafic da se sjedne i popije kafa na mir. Radi li taj narod ista?

Ja se raspadoh. Radim za trojicu. Dvojica sjede u kafanu.

Homer
04-04-08, 08:57
Ja se raspadoh. Radim za trojicu. Dvojica sjede u kafanu.

Ja znam jednog od te dvojice ;)

kliko
04-04-08, 09:19
Ja znam jednog od te dvojice ;)
ja znam i onoga drugoga ;)

Djudja
04-04-08, 11:10

Kao na primjer?

Pera Detlic
04-04-08, 12:18
Djudja post br.22 je dobar. Ali više je stvar tvog ukusa i tvog ličnog pogleda nego većine.
1.Gostoprimstvo. Nema ni jednog stranca koji se ne pohvali na naše gostoprimstvo.
2.Druželjubivost. Mi volimo da se družimo, evo vidiš kako su svi po kafanama. Nabuko radi ko crnac a kliko i Homer ćosaju, eto to je drugarstvo.
Znaš li u čemu je tajna BG Crnogoraca? Zašto su svi uspješni? Zato što su pomagali jedni drugima,za razliku od Beograđana koji ni komšije ne poznaju.
3.Ljubaznost. Meni se sviđa kada nema lažnih osmjeha i engleskih poljubaca, mada sada ima sve više i više.(Mank je bio oduševljen iskrenim osmjesima)
4.Ponos je jedno a sujeta i nadmenost je drugo.

A vi ostali: Ovo je tema Dobre a ne Loše stvari u CG društvu pa ih navedite!

Djudja
04-04-08, 12:34
Djudja post br.22 je dobar. Ali više je stvar tvog ukusa i tvog ličnog pogleda nego većine.

Fala. A čiji bih pogled treba da opisujem ođe, nego svoj?

A većina ti je relativan pojam - forumska većina je možda različita od CG većine, CG većina je možda različita od evropske većine, evropska većina je možda različita od svjetske većine... A možda i nije. Što opet ne mora da znači da je manjina u krivu.

Djudja
05-04-08, 13:28

Čekam odgovor o posljedicama modernizacije. Ovako samo nagađam, pa mi svašta pada na pamet - da nećemo više moć na pokajanja da dvorimo do ujutro, da će svako pazit svoj posa i brinut svoju brigu - umjesto tuđe, da se nećemo bojat gospodara i slične gluposti.

explosion
05-04-08, 13:31
To su pozitivne strane evropeizacije koje sam negdje navela, u nekoj od tema, a o losim sam vec odgovorila na ovoj, i na temi o losim pojavama u cg drustvu, pa ne zamjeri sto mi je tesko da ponavljam.

wawy
11-04-08, 19:54
veoma dobra strana crnogorskog drustva je to - sto nas je malo!
jer bi da nas je ka kineza, rusa, il amerikanaca, brzo uspostavili neku vrstu svjetske diktature, i nagrdili i planetu i citav narod nasvijet... :D

raki
11-04-08, 21:38
veoma dobra strana crnogorskog drustva je to - sto nas je malo!
jer bi da nas je ka kineza, rusa, il amerikanaca, brzo uspostavili neku vrstu svjetske diktature, i nagrdili i planetu i citav narod nasvijet... :D

ti se salis, a ja cu rec' isto to, al' ozbiljno-to je nasa veoma losa strana-ograniceni ljudski resursi-pa nagrdismo (naravno-jedan dio) sami sebe:wallbash:.

izvinjavam se zbog spamovanja teme.

wawy
11-04-08, 21:56
ti se salis, a ja cu rec' isto to, al' ozbiljno-to je nasa veoma losa strana-ograniceni ljudski resursi-pa nagrdismo (naravno-jedan dio) sami sebe:wallbash:.

izvinjavam se zbog spamovanja teme.

pa, to se ne salim, ama bas nimalo.
a jos cu dodat da nam to sto nas je malo, moze bit jako dobra stvar u buducnosti (ka sto je moglo bit u proslosti), jer kao mali narod mozemo bit vrlo fleksibilni, elasticni, mijenjat se kako se mijenjaju globalni svjetski trendovi, prilagodjavat se, lako mijenjat vlast, lako ulazit u integracije, izlazit iz njih, dijagnostifikovat sve probleme drustva vrlo brzo, resavat ih vrlo brzo, sve za to sto smo mali. jedino sto nam je potrebno je smjena vlasti, konacna demokratizacija, konacan ulazak u stvarni, a ne fingirani kapitalizam, i konacan prelazak iz predpolitickog u politicko doba. mislim da ce tek tad ovaj kvalitet maloga naroda doc do izrazaja.

raki
11-04-08, 23:29
to sto nas je malo, moze bit jako dobra stvar jer kao mali narod mozemo bit vrlo fleksibilni, prilagodjavat se, lako mijenjat vlast, dijagnostifikovat sve probleme drustva vrlo brzo, resavat ih vrlo brzo, jedino sto nam je potrebno je smjena vlasti, .

ako nemas nista protiv, meni je malo cudno ovo za "laku promjenu vlasti", zato sto nas je malo, makar tako naucih iz prakse. Pored toga, naucio sam i da se u malim drustvima veze visestruko preplicu, pa ih je onda teze odmrsivati.

Da sad batalim spamovanje teme-dobre stvari u CG drustvu su samaricanstvo i trpeljivost, sto se ovdje moze iz gladnih usta dati u puna, malo gdje moze, a i izdrzati muka -takodje malo dje.

wawy
12-04-08, 00:06
ako nemas nista protiv, meni je malo cudno ovo za "laku promjenu vlasti", zato sto nas je malo, makar tako naucih iz prakse. Pored toga, naucio sam i da se u malim drustvima veze visestruko preplicu, pa ih je onda teze odmrsivati.

potpuno imas pravo, za sadasnje stanje stvari, i za dosadasnjuj praksu, jer smo jos pretpoliticko drustvo.
karakteristike su probliznije feudalizmu nego kapitalizmu; tu ne vazi fleksibilnost malih nacija, sto sam cini mi se i naznacio u komentaru, ali u normalnim uslovima i naprednom drustvu to je izuzetna prednost, i fleksibilnost nacije je aksiom.
ne govorim ni o kakvom utopijskom, nego nekom kapitalistickom drustvu sa jakom socijalnom podlogom, po uzoru na skandinavski i kanadski model. samo trebamo vec jednom izac iz 19.-vjekovnog nacina razmisljanja, zivljenja, i oblikovanja drustva, i sve prednosti malobrojnosti ce se pokazat. uosalom, danas u svijetu bukvalno sve male nacije pokazuju te osobine, da ih ne nabrajam odje, i sve su redom, bogate, demokratske, i vrlo stabilne i prosperitetne.

raki
12-04-08, 09:52
-ne govorim o utopijskom, nego kapitalistickom drustvu sa jakom socijalnom podlogom, po uzoru na skandinavski i kanadski model. samo trebamo vec jednom izac iz 19.-vjekovnog nacina razmisljanja, zivljenja, i oblikovanja drustva.
-danas u svijetu bukvalno sve male nacije pokazuju te osobine, da ih ne nabrajam odje, i sve su redom, bogate, demokratske, i vrlo stabilne i prosperitetne.

1. Znam o cemu govoris, i znam da govoris iz plemenite namjere, no ja sam vjerovatno stariji od tebe, pa i cinicniji, i pravo da ti kazem, vec mi je dosadilo da ovdje cekam promjene.

2. Sve te nacije o kojima ti govoris imaju najmanje vijek i po parlamentarne demokratije, vladavine prava i neprikosnovenog prava privatne svojine. Sve su generisale desetine i stotine porodica koje su danas bogate zato sto su njihovi preci pasovima sticali.

Toga kod nas nema. To vrijeme ne mozemo nadoknaditi. Zato su kod nas veze guste i prepletene.

Nabuko
12-04-08, 09:54
Da nema institucija sa patinom. Kako onih oficijelnih tako i onih neoficijelnih. Jedan moj prijatelj veli da je najstarija institucija u Podgorici slasticara Korzo.

raki
12-04-08, 10:08
Dobro jutro Nabuko, dobro si me podsjetio-"crnogorsko drustvo ima veliki problem jer nema izgradjene institucije"-rece svojevremeno jedan istoricar.
Zato (pored ostalog) i jesmo u predvorju politickog i gradjanskog drustva. A u ulaz u dvor ne zamandaljen, vec zavaren.

Nabuko
12-04-08, 10:15
Tema je dobre stvari ali da ipak posto je ovaj problem otvoren kazem da postoji i problem sto svaki pokusaj stvaranja institucije biva omalovazen. Pod institucijom ne mislim samo na drzavnu instituciju vec i nevladinu pa i pojedinca kao instituciju.

wawy
12-04-08, 19:14
[QUOTE=raki;341087]Sve te nacije o kojima ti govoris imaju najmanje vijek i po parlamentarne demokratije, vladavine prava i neprikosnovenog prava privatne svojine. Sve su generisale desetine i stotine porodica koje su danas bogate zato sto su njihovi preci pasovima sticali.QUOTE]

pa nisam siguran da sve te nacije imaju tradiciju vladavine prava, jer su uglavnom bili do skoro protektorati. izuzetak je zaista island koji se moze pohvalit najstarijim parlamentom iz 930.-e godine, mada je i on prosa u istoriji kroz nevjerovatno burne periode, koji su obezvredjivali taj rani pocetak demokratije(nesto slicno ka kod nas kad je u 11.-om vijeku bila izuzetno razvijena pismenost, da bi u sledece osam vjekova zamrla).
a u prilog tome da je nasa prednost malobrojnost, govore samo neki primjeri, na primjer Singapur, Hong Kong, Tajvan, Island... i puno takvih primjera.

singapur:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%80

hong kong:
http://www.economist.com/Countries/HongKong/

tajvan:
http://www.economist.com/Countries/taiwan/

malta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Malta

island:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Island

karakteristika je uglavnom da nisu stotine porodica vjekovima sticale, pa su one danas bogate, vec su, kao sto rekoh bili protektorati, pa je upliv stranog kapitala omogucio jaku ekonomiju. mada im je tokom drugog svjetskog rata ekonomija uglavnom bila prilicno unistena, uspjeli su za vrlo kratko vrijeme da se oporave. takodje su one listom skoro ili relativno skoro stekle samostalnost, i mogucnost da sami oblikuju drustvenu zbilju... zvuci poznato?
a siguran sam da nije bilo stranog kapitala, vec da su bili samostalni u oblikovanju ekonomije i drzave, da bi sve ove nacije mnogo brze i jace prosperirale, sto se i pokazuje sve cescim teznjama u zadnje vrijeme da se strani kapital smanji na najmanju mogucu mjeru. uglavnom, kao zakljucak imaju i oni dosta problema, koje resavaju u hodu, i sto je najbitnije, ne pokazuju znake recesije ili stagniranja...

Nabuko
12-04-08, 20:25
Za Hong Kong i ROC (Tajvan) sam siguran da nisu narocite demokratije, Malta je nesto od engleza pokupila. U pravu i uredjenosti postoji znatna razlika izmedju Grcke i Kipra a isti narod.

Za Balkan je izgleda vaznije ko ti je bio okupator.

raki
12-04-08, 20:26
Wawy, moze tako, a moze i ovako:
da , bili su protektorati, i to zapadnoevropskih drzava koje bastine tradiciju ovoga i onoga, da se ne ponavljam. dakle, nista tipa "Gospodaru, kako cemo", no, "kako zakon nalaze", pa bio i kolonizacioni engleski (zakon).
Ja tebe razumijem, ti mene, cini mi se, malo slabije, no, to nije vazno. Obojica ovom drustvu zelimo prosperitet.

wawy
13-04-08, 20:23
Wawy, moze tako, a moze i ovako:
da , bili su protektorati, i to zapadnoevropskih drzava koje bastine tradiciju ovoga i onoga, da se ne ponavljam. dakle, nista tipa "Gospodaru, kako cemo", no, "kako zakon nalaze", pa bio i kolonizacioni engleski (zakon).
Ja tebe razumijem, ti mene, cini mi se, malo slabije, no, to nije vazno. Obojica ovom drustvu zelimo prosperitet.

ma da, kontam te, a tu smo i da razmijenimo stavove ako se i ne slazemo, ne? ;)
dakle sav taj nas sistem hijerarhijski ustrojenog patrijahalnog drustva koji po difoltu sa sobom nosi poltronstinu, korupciju, i primitivna (pret)politicka razmisljanja. mislim, i optimista sam da moze vrlo brzo da se izmijeni, komplet taj mentalitet, samo sa jednom malom promjenom- komplet sistema! a uporedjivao bih, ne sa drugim zemljama, vec upravo sa nama. kolko god to zvucalo paradoksalno, mi smo u proslosti umjeli za vrlo kratko vrijeme da promjenimo komplet nacin razmisljanja, sto govori u prilog tome da smo ka mala nacija vrlo fleksibilni i prilagodljivi. naprimjer: 30-ih godina 20-og vijeka veliki broj ljudi su postali komunisti; ne samo zbog rusije, kao sto je bilo u pocetku, vec pravi, ubijedjeni komunisti koji su zbog ubjedjenja isli u spaniju da ratuju protiv franka zajedno sa anarhistima! zatim tu je i 2.svjetski rat koji je kad se pogleda zalosni prosjek godina poginulih u 13.aprilskom ustanku bio, da ne recem maloljetnicki, ali blizu - sto govori da mozemo i te kako kad je neki specificni istorijski splet okolnosti, i velika volja, da budemo totalno antipatrijahalni, tj suprostavljeni volji onih koji su lestvicu iznad u hijerarhiji. zatim tu je i nevjerovatan prelazak iz jednog kolko-tolko religijskog drustva u ateisticko-agnosticki sistem vrijednosti i svakodnevicu, za svega par godina. a takodje 50 godina kasnije - suprotan proces.
mislim da na osnovu toga, i jos dosta primjera iz dalje proslosti, mozemo bit optimisti u pogledu toga da kada se jednom konacno izadje iz ove "kapitalisticke" farse, mozemo ocekivat ubrzano okrecanje piramide naglavacke, odnosno hijerarhijsko stablo vrlo lako moze pocet da raste naopako, tj da umjesto sto sada trenutno svi sluzimo nekolicini, imamo nekolicinu koja ce sluziti nama, da nam budu sluge u drustvenoj organizaciji, umjesto sto su vlast, sto izvorno znacenje demokratije i podrazumijeva.
i onda ce se pokazat sve prednosti toga sto smo mala nacija. :)