View Full Version : Problemi crnogorskog drustva (by simm)
Slowpoke Rodriguez 31-03-08, 11:11 Zbog tehnickih problema (da budem precizan - slabog poznavanja nekih zackoljica oko dodavanja opcija za anketu od strane ovog moderatora:)), otvaram nanovo temu koju je postavio simm, sa inoviranom anketom.
Dakle:
Ne treba biti veliki znalac, pa uočiti da u državi nam nešto nije u redu. Počev od pojedinca, pa redom, do vrha, problemi na svakom koraku - u kući, na ulici, na šalteru, u školi, u bolnici, u kafani, u sudnici, u skupštini.
Koji su, po vama, ključni problemi koji ovom društvu ne daju naprijed punom parom?
Slowpoke Rodriguez 31-03-08, 11:17 I reakcija forumasa nestasnog cipiripija :)
1.korupcija
2.Lazni moral
3.mi pa mi!
4.sto se svi bave politikom,a niko nece da radi
5.ogranicenost ljudi
najveci problem je
1. ekonomija u rukama uskog kruga ljudi (pri vlasti)
2. neefikasnost i nemoćnost zakonodavnog sistema
Narkomanija je zaboravljena.
možda bi u ovu temu moglo da se prokomentariše i ovaj FBI agent što treba da koordinira povećanjem efikasnosti antikoruptivnih tijela, na primjeru rada carinskih pr(i)elaza.
kakvi su kod nas trebala bi CIA...
Slowpoke Rodriguez 31-03-08, 19:33 Fala moderatoru za trud.
Nego, ja bih da se doda jos jedno 7-8 opcija :D
Salim se. :)
Nemoj da ovo sada sve :locked:
:)
Zaokruzio sam dva:
neobrazovanost i nedostatk gradjanske hrabrosti. Ta dva razloga, uz treci - nepostojanje kriticne mase ekonomski nezavisnih pojedinaca (iliti prosto receno - jake i dinamicne srednje klase) - smatram trima najvecim problemima iz kojih proisticu svi ostali.
Nocas su objasniti sto mislim i kako to sve povezujem :)
Odsustvo gradjanske hrabrosti je na prvom mjestu, po mom misljenju.
Odmah za ovim ide Neobrazovanost i neinformisanost koji uz palanacki mentalitet i odsustvo gradjanske hrabrosti daje idealnu podlogu za vlast pojedinaca.
Nesposobnost opozicije, jer da nisu ovakvi kakvi jesu korupcija i kriminal, kao i mnogi drugi cinioci iz ankete bi bili odstranjeni.
Palanacki mentalitet, ima i ovoga podosta, mada ne mislim da je jako vazno, cisto kao omeksivac uz deterdeznt :) Ne bi imali idole i manje bi se interesdovali za nebitno, gutali servirano i sl.
Pera Detlic 31-03-08, 20:03 1.Nepostojanje nezavisnog reformisanog sudstva Definitivno br.1. i moliba za moderatore da se ova tacka stavi na anketi. ili Nepostojanje pravne države, svako vidi da nismo svi isti pred zakonom.
3.Korupcija Da postoji ovo prvo korupcije, kriminala, i nesigurnosti za zivot i imovinu ne bi ni bilo.Znači rešavanjem jedne tačke riješilo bi ostale velike tri, zar ne?:)
2.Neobrazovanost i neinformisanost. (Mada mi na ekonomiji zivimo od toga :D)
TheTrooper 31-03-08, 20:04 Vidim da se svi slazemo oko odsustva gradjanske hrabrosti i neobrazovanosti i neinformisanosti.
Ja sam jos stavio i korupciju (od ovog sindroma najvise pate bivse komunisticke zemlje).
I na kraju nesposobnost opozicije koja je toliko ocigledna.
Beskrupuloznost vlasti
Odsustvo gradjanske hrabrosti
Kriminal
Korupcija
Svega ima od gore navedenog, ali ja sam se opredjelio za ova četiri, jer ne samo da narušavaju integritet i građana i države već bi njihovim suzbijanjem neki od ostalih problema bili znatno umanjeni ili bi isčezli.
nestasni_cipiripi 31-03-08, 22:03 Neko pomenu narkomaniju.Nema to veze.To je bolest.Eto u CG ima vishe dijabetichara no narkomana.Pa dijabetes nije problem drustva u politickom smislu
Neko pomenu narkomaniju.Nema to veze.To je bolest.Eto u CG ima vishe dijabetichara no narkomana.Pa dijabetes nije problem drustva u politickom smislu
Nije to isto!
Dijabetičari nijesu skloni kriminalnim radnjama, a narkomani kad tad moraju preći crtu.
Mada, kad meni padne šećer, orobio bih prvu slastičaru. :D
nestasni_cipiripi 31-03-08, 22:12 Velik broj opozicionih stranaka je nastao po nalogu DB.Znaci razbij jaku stranku i stvori vishe manjih.Zna se da je NS stvorena po nalogu DB,
pa da je ista sluzba razbila LSCG uz pomoc kotorskog gordog tribuna Zivkovica.
Sjeca li se ko od vas izjave Zivkovica poslije proslih predsednickih izbora dje je i on bio kandidat?
"Da Milo predlozi magarca umjesto Filipa,isto bi magarac pobjedio!".
Neka, mrčio se, ja već čijem kucanje na tvojim vratima!
Miško je taj mali, glavati, ćelavi ;)
Slowpoke Rodriguez 31-03-08, 23:40 Cesto se pominje nesposobnost opozicije.
Kolike su njene institucionalne mogucnosti da nesto uradi?
Do onog momenta dok se ne ugrozi 50% + 1 glas koji idu DPS, institucionalne mogucnosti opozicije jednostavno ne postoje.
Naime, izborna pobjeda legalizuje korporativnu prirodu DPS rezima. Kad kazem korporativnu, mislim na sljedece: pripadnoscu ili bliskim odnosom sa SDPS - covjek sebi garantuje pristup bilo kojem organu drzavne vlasti, sportskoj organizaciji, kulturnoj aktivnosti, ekonomskom poduhvatu... Vrlo je mali broj oblasti koje ostaju nepokrivene.
vise nadi ja polazem u medije i NVO, dok poslije kosovske situacije vrlo je upitan motiv medjunarodne organizacije.
Ali da se nadovezem na moja tri izbora: neobrazovanje/neinformisanost, gradjanski kukavicluk i nepostojanje srednje klase - mislim da se oni odlicno nadovezuju na ovu pricu.
Naime, zemlja dje je ogroman procenat ljudi prilicno neobrazovan (po MONSTATu - maltene 40% stanovnistva spada u kategoriju osnovna skola ili nekoliko razreda osnovne skole, uz vise od 4% nepismenih... iliti preko 180.000 gradjana starijih od 15 godina), redefinisanje poimanja same ideje drzave u odnosu na naslijedjeno - tj. autoritani sistem (od kralja Nikole, preko prve pa do druge YU) je gotovo nemoguca misija...
Slabo je ko svjestan koliki je ovo problem CG. Od osnovnog obrazovanja pa do fakulteta, mi proizvodimo intelektualnom obogaljene ljude, koji umjesto prosirenih vidika iz skola izlaze sa jos jace konzerviranom svijescu ili spremnim da se prilagode svijetu oko njih, umjesto da probaju da ga mijenjaju. Cast izuzecima.
Neinformisanost - je dvostrani problem. S jedne strane, mi tek navrsavamo jednu deceniju medijskog pluralizma, uz sve boljke po pitanju kvaliteta informisanja (sto rece neko - za vrijeme SFRJ smo imali neslobodnije, ali mnogo kvalitetnije medije), tako da tesko napustanje uloge novinara koja maltene do danasnjih dana vrlo rijetko prevazilazi okvir drzaca mikrofona i zapisnicara.
Gradjanska hrabrost se, shodno tome - ne dozivljava kao pokusaj promjene drustvene prakse na polzu svima ili vecini, vec udarac na vlast (koja je identifikovana sa drzavom... sto je jos jedan argument u prilog korporativno prirodi mlade CG drzave). I naravno, onda se, u svrhu trazenja alibija sopstvenog kukavicluka - kriticarima traze mane, kako bi se potvrdio onaj all time winner - "svi su isti". A kad su svi isti, cemu dusa?
Tako na primjer, jedan moj vrli sagovornik sa CdM, na moje konkretno pitanje- sto zamjera Vanji Calovic, MANSu i njihovom radu - on je odgovorio da ona nema moralno pravo da ista prica protiv Djukanovica, Marovica, Mugose, Barovica - jer je, pazite sad ovo - u srednjoj skoli spalila razredni dnevnik. Momak je student Veselina Vukotica, naravno.
Eto tako. Tako je i cinjenica da Medojevic ima ogroman stan sasvim dovoljan argument da se on izjednaci sa kompletnom dvorskom kamarilom SDPS. I naravno - kad su svi isti, zar onda nije bolje biti uz vlast?
Sto rece jednom Slavko Perovic (parafraziram): Mi nikad nismo imali problem objasniti ljudima dje je problem, jer su toga svi bili svjesni. Ali je problem bio sto su ljudi umjesto da mijenjanju takav sistem - radje krecali da se utale u isti
I na kraju srednja klasa. Dok god ekonomska egzistencija pojedinca bude zavisna od njegovog/njenog politickog ili gradjanskog aktivizma - i to u tolikoj mjeri kao kod nas (pogledajte koliki broj ljudi zaposljava drzavna administracija i firme bliske SDPS, tj. nastale iz tog miljea) - nece ovdje ici nabolje. Simple as that
Ipak nisam zavrsio. Ima jos jedna stvar. A to je nada. Nada da je drugacije moguce i bolje. A onda to drugacije pribliziti ljudima i povezati ga sa interesima vecine gradjana.
Eh, da. Trebaju nam i oni koji ce podmetnuti ledja da to krene. Oni, koji u tome ne traze licni interes...
PS: Malo crnih nota, ali problemi su na dnevnom redu. Na topicu Kako promijeniti Vlast u CG cu se truditi da budem malo optimisticniji :)
Nedostatak građanske hrabrosti je prvi problem kojeg treba riješiti, koji bi (možda) riješio većinu sa ovog spiska.
nestasni_cipiripi 31-03-08, 23:54 A ta momishca ekonomska shkola je vrh.Pazi,sjecam se kad sam upisao Vishu poslovnu,sekretar je vozio Yuga45,a su poceli ispiti i novi upis kupio je korada,pa golf 3,pa passata...a inace te godine je bilo predvidjeno 40studenata da se upishe,a gleda sam indexe br.135!
U mojoj klasi bjehu djeca jednog biznismena i rado vidjenog gosta,e oni su sve dali u roku,a da ih nikad niko nije vidio na ispitu.
Ipak po meni je glavni problem K O R U P C I J A !!!
Imaju bugari finu poslovicu "Kad neshto nece sa malo para,a ti probaj sa vishe"
Cipiripi, taj čovjek je najkorumpiranija osoba na CG univerzitetu, a to nije lako:biggrin:
Dotični Željko...:whistling2:
nestasni_cipiripi 01-04-08, 00:06 A vidji vidji.pa shto ne pishete.no mene chekate!a shta reci o bivshem dekanu V.L?
Slowpoke Rodriguez 01-04-08, 00:24 Cipiripi, da li je korupcija, kako neki vole da kazu - danas postala "nacin zivota"? Iskren da budem, mene bi bio malo i strah da odgovorim na ovo pitanje
Slowpoke Rodriguez 01-04-08, 11:14 dok poslije kosovske situacije vrlo je upitan motiv medjunarodne organizacije.
Kao sto sam i rekao:
Javier SOLANA, European Union High Representative for the Common Foreign and Security Policy (CFSP), will have a working lunch with Milo DJUKANOVIC, Prime Minister of Montenegro, on Tuesday, 1 April 2008.
The meeting will provide an opportunity to discuss the latest developments in Montenegro and the region, and EU-Montenegro relations.
Iznenada, a? :loveletter:
|
|