Drazen_pg
27-06-06, 18:13
Ove godine nema dileme oko pobjednika. Alonso vozi u zivotnoj formi a masina ga slusa kako treba...
|
View Full Version : F 1 - Sezona 2007 Pages :
[1]
2
Drazen_pg 27-06-06, 18:13 Ove godine nema dileme oko pobjednika. Alonso vozi u zivotnoj formi a masina ga slusa kako treba... Scuby Doo 11-07-06, 12:23 Ja mislim da se vraca Ferari na velika vrata jer su ulozili velike pare prosle nedjelje u masinu. viper® 01-10-06, 13:29 Sad Shumi kolo vodi :wink: analiza 23-03-07, 15:06 Ljudi 'dje ste? Sta je? Nema Schumija, pa nema ni vas... Nova sezona je pocela, a mi?:biggrin: desert-eagle 24-03-07, 12:05 Zna li neko nesto o nasem Ivanu Pavicevicu..Kazu da je momak van-seriski talenat da ga vec prate neke ekipe iz F1 analiza 26-03-07, 11:26 Ivan Pavicevic je tokom oktobra 2006 godine boravio u kampu cuvenog Danila Rossija (petostruki prvak svijeta u kartingu), gdje se pripremao za nekoliko posljednjih trka u sezoni 2006, a koje su se bodovale za Svjetski kup (tokom oktobra i novembra 2006). Danilo Rossi ga je licno izabrao i doveo u svoj kamp (tim), a Ivan je jedini sa prostora bivse SFRJ (a i sire) koji je ikad pozvan kod njega! Tokom ove godine, uskoro 16-to godisnji Pavicevic, bi trebao da nastupa u karting sampionatu Italije i Evrope za DR Racing team ili (jos bolje, po njega – bar ja tako mislim) u seriji BMW Junior, koja je bila odskocna daska mnogim poznatim vozacima, kao sto su: Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Nicolas Hulkenberg i Salman Al Khalifa (najbolji mladi vozac Bahreina i Azije). Formula BMW postoji od 2002 godine i prakticno predstavlja predvorje Formule 3 odnosno jos jacem GP2 sampionatu. Nakon toga preostaje samo jedno, a to je F1. pretpostavlja se da su njega (kao dio jedne manje grupe mladih, a brzih vozaca) vec »snimili« Briatore i Berger. Za sada su to samo pretpostavke i nagadjanja, medjutim, gdje ima dima,... desert-eagle 26-03-07, 13:44 Ja sam tek skoro saznao za Ivana.. nisam znao da je momak vec u ozbiljnim vodama... svaka mu cast. analiza 26-03-07, 14:14 Mali je dobar! Ako nastavi da radi predano i strpljivo... ko zna, mozda za koju godinu i dodje do bolida F1. Svojevremeno je Andrej Kujundzic vozio kao test-vozac tokom 1997. godine za Arrows F1 team. Nadam se da ce ga Ivan dobrano prevazici! :D desert-eagle 26-03-07, 16:00 GO Ivan! analiza 27-03-07, 13:27 Najsvjeziji rezultati sa testiranja na stazi kraj Kuala Lumpura. Simpaticno! :) Sepang* - 27/03/2007 1 .R. Kubica - BMW Sauber F1.07 - 1:36.187 (+ 0.000 ) - 92 laps 2 . K. Raikkonen - Ferrari F2007 - 1:36.309 (+ 0.122 ) - 54 laps 3 . A. Wurz - Williams Toyota FW29 - 1:36.612 (+ 0.425 ) - 89 laps 4 . R. Barrichello - Honda RA107 - 1:36.826 (+ 0.639 ) - 82 laps 5 . P. de la Rosa - McLaren Mercedes MP4-22 - 1:37.106 (+ 0.919 ) - 60 laps 6 . F. Montagny - Toyota TF107 - 1:37.267 (+ 1.080 ) - 73 laps 7 . T. Sato - Super Aguri Honda SA07 - 1:37.389 (+ 1.202 ) - 72 laps 8 . D. Coulthard - Red Bull Renault RB3 - 1:37.609 (+ 1.422 ) - 83 laps 9 . N. Piquet - Renault R27 - 1:38.199 (+ 2.012 ) - 32 laps 10 . S. Speed - Toro Rosso Ferrari STR2 - 1:38.503 (+ 2.316 ) - 69 laps. * Times courtesy of Renault. :biggrin: analiza 29-03-07, 10:04 Wednesday times from Sepang: 1. Kimi Raikkonen, Ferrari, 1:35.258 2. Alexander Wurz, Williams, 1:35.702 3. David Coulthard, Red Bull, 1:35.712 4. Ralf Schumacher, Toyota, 1:35.751 5. Robert Kubica, BMW Sauber, 1:35.887 6. Lewis Hamilton, McLaren, 1:36.115 7. Takuma Sato, Super Aguri, 1:36.306 8. Rubens Barrichello, Honda, 1:36.563 9. Heikki Kovalainen, Renault, 1:36.578 10. Jenson Button, Honda, 1:36.617 11. Anthony Davidson, Super Aguri, 1:37.876 12. Scott Speed, Toro Rosso, 1:37.910 13. Vitantonio Liuzzi, Toro Rosso, 1:37.971 Very interesting!! :cool: analiza 29-03-07, 13:02 Zadnje iz Sepanga. Kisilo je tokom noci i jutra, tako da vremena nisu bas najobjektevnija (ako su ova sa testova uopste i objektivna). 1. Hamilton 1'35.918 (isprobao bolid sa cetiri retrovizora ) 2. Webber 1'36.138 3. Schumacher 1'36.700 4. Liuzzi 1'36.712 5. Massa 1'36.947 6. Rosberg 1'37.070 7. Button 1'37.472 8. Davidson 1'37.606 9. Heidfeld 1'38.551 ("eksplodirao" mu motor - zapalilo su ulje) 10.Kovalainen 1'39.654 (sitnijih problema kol'ko 'oces...) P.S. Nezvanicna vremena sa sajta GPUpdate. Inace sjutra bi trebalo, barem tako stampa spekulise, da bude objavljeno uvrštenje VN Singapura u kalendar za 2008 godinu. Staza - gradska, vrijeme odrzavanja - vjerovatno mart ili april. vuko 08-05-07, 00:51 Ja se vec duze vrijeme drvim, zapravo proslu i predproslu sezonu na b92 forumu, na ovu temu a tek sad vidim da to ima i kod nas. Odlicno. Ovo je pravo. Inace pratim F1 .... mislim da pamtim kad je Nelson Piquet vozio. anon1 13-05-07, 22:02 Danasnja trka je bila odlicna... :D LooDuck 13-05-07, 22:09 Konacno neka trka da je malo interesantnija...:thumb_yello: Iako se poredak prva 3 vozaca nije mijenjao prakticno od pocetka, al zbog ovih ispadanja, preticanja i gresaka u boksu...:thumb_up: vuko 14-05-07, 11:04 Meni je ova trka bila izuzetno dosadna. Prethodna je bila mnogo bolja. Sto je to bilo zanimljivo u nedjelju, osim starta. Slabi pokusaji Rosberga, Fisikele i Kovalainena da nekog obidju na stazi. U prosloj trci sam Coulthard je imao vise obilazenja nego svi u ovoj, zapravo ne sjecam se ni jednog obilazenja. I veliki apsurd, Masa potuce Mclarenove vozace, a Mclaren pravi razliku u sampionatu konstruktora. Zanimljivosti sa trke: Alonso preorao sljaku, Raikonen... prica iy Mclarena, Heidfeld skuplja bolid po tudjim boxovima, Speed zamalo pobi sve zivo.... bjese svega samo ne trkanja. analiza 16-05-07, 08:30 Meni je ova trka bila izuzetno dosadna. Prethodna je bila mnogo bolja. Sto je to bilo zanimljivo u nedjelju, osim starta. Slabi pokusaji Rosberga, Fisikele i Kovalainena da nekog obidju na stazi. U prosloj trci sam Coulthard je imao vise obilazenja nego svi u ovoj, zapravo ne sjecam se ni jednog obilazenja. I veliki apsurd, Masa potuce Mclarenove vozace, a Mclaren pravi razliku u sampionatu konstruktora. Zanimljivosti sa trke: Alonso preorao sljaku, Raikonen... prica iy Mclarena, Heidfeld skuplja bolid po tudjim boxovima, Speed zamalo pobi sve zivo.... bjese svega samo ne trkanja. Odličan presjek događanja. N'o valja se nadati boljem... Massa - odlučan i odličan! :king6525: Hamilton - stabilan i skoncentrisan! :notworthy: Kimi - malerozan! :tears: Alonso - preambiciozan, a kasnije tanak! :nonono: (Mada mislim da mu je vrijeme više da reaguje...) LooDuck 27-05-07, 16:01 Ova trka u Monte Karlu je najdosadnija trka koju sam dosad gledao...:yawn431: :thumb_down: anon1 27-05-07, 16:11 E pa od mene treba da naucis da propustis nebitne momente trke i prepustis se carima foruma :D ... mada McLaren je bio stvarno jako brz...... LooDuck 27-05-07, 17:13 :biggrin: Treba gledat MotoGP... Tamo se sad desavaju prave i uzbudljive stvari...:king6525: vuko 28-05-07, 09:11 Sra reci za ovu trku. Jedino sto je cini velikom je to sto je u pitanju VN Monaka. Mclaren, brzi nego 2005 u Montrealu ( to je po mom misljenju trka kada je Mclaren bio najbrzi). Masa, OK sobzirom na to kakvi su bili rivali. Fiziko, sjajno 4 mjesto ali kad vidite da kasni cio krug....Kimi Raikkonen, po ko zna koji put je dokazao da nije covjek za velika djela, jednostavno nije. Nema vise opravdanja, te baksuz te ovo te ono. Razbio je bolid u kvalifikacijama, i on je kriv za to. Na trci citavih 78 krugova imao je na 3 desetinke ispred sebe Buttona ili Heidfelda, a ni jednom nije ni pokusao da obidje. Mali Crnja, Hamilton, sjajan. Ne volim Crnje ali moram da priznam da je fenomenalan. Montoya 04-06-07, 09:53 Ima li ovdje nesto o Moto GP i WRC analiza 08-06-07, 13:14 Ima li ovdje nesto o Moto GP i WRC Ako treba, pisat' cemo i o tome. Pozdrav!!:rambo: vuko 11-06-07, 09:06 Montreal. Trka prema kojoj niko nije bio ravnodusan. Neki (fanovi Mclarena i Hamiltona) su jedva cekali kraj, dok sa druge strane svi ostali su molili boga da se trka produzi do maximalnih 2 sata ne bi li njihov favorit iznenada dobio poklon. U svakom slucaju kakva god da je bila trka nije bila dosadna. Sve cestitke Hamiltonu koji je jedini zavrsio bez greske (svi ostali imali su bar po jednu), definitivno junak. Odlicna voznja za Heidfelda i Webera, mada ni Kovalainen nije bio los. Massa, mogao glat na podijum ali noge bile brze od pameti, kaznjen potpuno zasluzeno. Ali sjajna stvar je sto se poslije ove trke mogu donekle uporedjivati Kimi i Nando. Kada bih govorio subjektivno hvatao bih se za Alonsove greske i velicao Kimija koji mi je drazi. Ali, Alonso je pokazao da je veci i bolji od Raikkonena. Koliko god da kimijev bolid "nije nastelovan" kako mnogi pricaju, svakako bi morao biti borzi od Super Agurija, a i ne sporiji od Renoa za vise od sekunde po krugu. Tako da je po mom misljenju Raikkonen ispricana prica. Ako i naredne godine bude vozio u tandemu sa Massom titula ce bit definitivno nemoguca, jer vise je svima jasno da je masa brzi. Alonso, sa druge strane, grijesio je vise nego za cijelu proteklu sezonu, ali pokazao je da ima srce, napadao je svakoga, ispadao, vracao se pa opet napadao, jednom rijecju covjek je pristao da se TRKA na jednoj "nocnoj mori" od staze. Raiokonen nije imao preticanje od pocetka sezone! Svega bi juce pa se vise i ne mogu sjetit. 1 maja 1994. godine poslije udarca u zastitni zid krivine tamburelo SENNIN bolid je definitivno izgledao bolje od onoga sto se moglo vidjeti od Kubicinog bolida. Covjek je prezivio a osta je samo kokpit od cijelog bolida. U Super Aguriju izgleda svako ima svoju strategiju, Direktor jednu, mehanicari drugu, a Davidson sasvim trecu pa jedino kada se sve to poklopi na nekoj trci svi budu spremni kad vozac udje u box, ono zbilja jos nijesam vidio. Nagradno pitanje: Ko je zarotirao Trulija i Rosberga, je su li vjezbali onako sinhronizovanu piruetu? Pogibose bez ijednog metka. Ne znam vise ni sta sam napisao, ni sta je jos bilo. Extra finis izmedju Stonera i Rosija, Fenomenalno. analiza 15-06-07, 12:32 Odličan post Vuko. Mislim šta reći? Montreal jeste bila zanimljiva trka, ali ovo novo pravilo sa SC-om je čista bljuvotina. Stvarno bezveze! MotoGP je bio sjajan, mada komentator sa Atlas TV-a previše dimi o trci, govoreći da je najbolja svih vremena. Očigledno nije živio tokom 80-tih godina. Eeeeeee... To su bila vremena, kako u najboljoj klasi motora (Lawson, Roberts, Spenser, Rainey, Schwantz, Mamola itd...), tako i u Formuli 1 (Prost, Senna, Mansell, Piquet, Patrese,...) analiza 19-06-07, 13:25 Ljudi, da li ste gledali VN SAD? Odličan McLaren, još bolji Hamilton. Ferrari pokazao male znake živote, ali je to još uvijek tanko... N'o vidjet' ćemo. Upravo sada testiraju na Silverstonu... vuko 20-06-07, 08:46 Ljudi, da li ste gledali VN SAD? Odličan McLaren, još bolji Hamilton. Ferrari pokazao male znake živote, ali je to još uvijek tanko... N'o vidjet' ćemo. Upravo sada testiraju na Silverstonu... Naravno da sam gledao nego nisam imao vremena da postam ovih dana. Mclaren je vidno najbrzi i ako se to ponovi u sljedecoj trci mislim da je pitanje sampiona spalo na dva njihova vozaca. Hamilton je vozio fantasticno, kao i svaku trku do sada. Teska srca moram da priznam da je trenutno najbolji u karavanu, mislim trenutno pruza najbolje voznje. Ferrari ima nekih problema, to je jasno. Razumijem da jedan vozac kasni (nije u formi, ima problema...) ali oba vozaca je malo mnogo jer su ipak u pitanju dva sjajna momka. Raikkonen, ohrabrenje, najbrzi krug. Ali,... pitam se da Heidfeld nije imao problema da li bi ga ikad obisao. Kimi je definitivno najcistiji vozac u F1 ali ima velikih problema sa guzvom. Jako prijatno iznenadjenje iz trke u trku je Heiki Kovalainen, mislim da ce do kraja sezone doci i do podijuma. Po meni opet fantastican kao i vise puta ove i prosle sezone. Mark Weber. Covjek se definitivno potrudi da ucini trku zanimljivijom, veliki postovalac Fer Play-a i nevidjeni ludak koji napada sve zivo. Alonso... sta reci za njega. Pomalo ga jede ljubomora u vezi Hamiltona. Ne zato sto je ovaj mozda mezimac i ima podrsku. To su fore. Jasno je o cemu se radi. Hamilton je debitant. Vozi u istom timu sa sampionom i prijeti necemu sto je Alonsu vjerovatno najvaznije. Nije to oduzimanje titule, titula se moze vratiti. Ali rekord koji drzi alonso "najmladji sampion" je itekako ugrozen, i to od jednog rooki-ja od svega 22 godine. Sad se sjetite onoga kad je Nando osvoio titulu, pa su svi pricali kako je mlad i kako je grande schumi svoju prvu osvojio tek u 26-oj. A sta sad sa ovim malim. Mislim da je to najveci alonsov problem. U americi je pokusavao, pruzao sve od sebe, bio najbrzi na treninzima. Ali polle ode kolegi i trka kolegi. Nema zalbe, Hamilton je oba puta u pit stopu bio sekundu duze. Tako da ga niko nije mazio i pazio vec je decko odvozio bez greske. Ne mogu vise da kucam.... vuko 20-06-07, 10:49 Inace, Jeste li gledali pregled sa posljednje dvije trke WRC sampionata. E tu je tek svega bilo. Toliko udese nije bilo cijele prosle sezone. A ja zadovoljan sto Gronholm konacno moze do trece titule. vuko 20-06-07, 14:39 Odličan post Vuko. Mislim šta reći? Montreal jeste bila zanimljiva trka, ali ovo novo pravilo sa SC-om je čista bljuvotina. Stvarno bezveze! MotoGP je bio sjajan, mada komentator sa Atlas TV-a previše dimi o trci, govoreći da je najbolja svih vremena. Očigledno nije živio tokom 80-tih godina. Eeeeeee... To su bila vremena, kako u najboljoj klasi motora (Lawson, Roberts, Spenser, Rainey, Schwantz, Mamola itd...), tako i u Formuli 1 (Prost, Senna, Mansell, Piquet, Patrese,...) Hvala, tek sad vidjeh ovo. A sto se tice vracanja u nazad i prigovora komentatoru, nisi morao toliko daleko ici. Dovoljno ti je 7/8 god unazad. Bilo je ludackih trka Doohan, Criville, Biaggi, Beaty, Roberts Jr, ... A i za F1 imas sezonu 2003. Dvije trke prije kraja Schumi je imao 1 bod vise od Montoye i 8 vise od Raikkonena. Bila je to luda sezona. Pa onda 1999 Hakkinen i Irvine. 1994 Schumacher i Hill, svima poznati udes u zadnjoj trci i jako diskutabilna titula za Schumija ( 92 / 91).... Ima toga i u blizoj proslosti. A sto se tice komentatora, stvarno su katastrofa. Pojma nemaju. Pesikan jos nije razgranicio sto je + i - kad se uporedjuju vremena. Sabiranje bodova mu ide jako slabo, a bogami i osnovne stvari o F1 slabo zna, mada razumijem ga, uvalili su mu to, mnogi se ne bi ni prihvatili. Bice on dobar iduce godine, jer su momci sa drzavne TV stvarno dobri. analiza 21-06-07, 12:19 Hvala, tek sad vidjeh ovo. A sto se tice vracanja u nazad i prigovora komentatoru, nisi morao toliko daleko ici. Dovoljno ti je 7/8 god unazad. Bilo je ludackih trka Doohan, Criville, Biaggi, Beaty, Roberts Jr, ... A i za F1 imas sezonu 2003. Dvije trke prije kraja Schumi je imao 1 bod vise od Montoye i 8 vise od Raikkonena. Bila je to luda sezona. Pa onda 1999 Hakkinen i Irvine. 1994 Schumacher i Hill, svima poznati udes u zadnjoj trci i jako diskutabilna titula za Schumija ( 92 / 91).... Ima toga i u blizoj proslosti. A sto se tice komentatora, stvarno su katastrofa. Pojma nemaju. Pesikan jos nije razgranicio sto je + i - kad se uporedjuju vremena. Sabiranje bodova mu ide jako slabo, a bogami i osnovne stvari o F1 slabo zna, mada razumijem ga, uvalili su mu to, mnogi se ne bi ni prihvatili. Bice on dobar iduce godine, jer su momci sa drzavne TV stvarno dobri. Slažem se, slažem se... Možda zato što sam ja bio tih 80-tih godina "mlađan" pa sam se sjetio svih tih asova koji su vozili istovremeno i svi bili s' vremena na vrijeme šampioni. A što se tiče Pešikana, opet kažem tanko:homer89070: . Čudim se zašto F1 ne daju Saši Stevaniću da vodi. Momka lično poznajem. Ranije smo čak i sarađivali dok sam i ja bio na 3-ćem programu. Mada je tada Šofro bio alfa i omega na 3-ćem:weeping: , sve je to ličilo na privatnu TV. Saša je, takođe, i odličan je znalac F1, inače, odlično vodi i WRC (bar se meni tako čini). Znanje engleskog jezika kod njega je odlično itd, itd... analiza 21-06-07, 12:27 Inace, Jeste li gledali pregled sa posljednje dvije trke WRC sampionata. E tu je tek svega bilo. Toliko udese nije bilo cijele prosle sezone. A ja zadovoljan sto Gronholm konacno moze do trece titule. Drago mi je što je Groenholm ove sezone "aktivan" tj. ima odličan Focus:clapping: . Ali opet mislim da kako sezone bude odmicala tako će Loeb "rasti" :weight_lift: zajedno sa "novim" Citoenom C4. No vidjet' ćemo, nikad se ne zna... P.S. I Miko je odličan! Mislim da u njemu leži (nadam se) budući prvak. Mislim za koju godinu... Montoya 21-06-07, 14:38 Slažem se, slažem se... Možda zato što sam ja bio tih 80-tih godina "mlađan" pa sam se sjetio svih tih asova koji su vozili istovremeno i svi bili s' vremena na vrijeme šampioni. A što se tiče Pešikana, opet kažem tanko:homer89070: . Čudim se zašto F1 ne daju Saši Stevaniću da vodi. Momka lično poznajem. Ranije smo čak i sarađivali dok sam i ja bio na 3-ćem programu. Mada je tada Šofro bio alfa i omega na 3-ćem:weeping: , sve je to ličilo na privatnu TV. Saša je, takođe, i odličan je znalac F1, inače, odlično vodi i WRC (bar se meni tako čini). Znanje engleskog jezika kod njega je odlično itd, itd... Hahha, Sofro... Ne znam sto mislis o njemu. ALI. Sezona 2005, Iz prvog reda su na VN Australije startovali Fisikela i Truli. Sofro je poceo sa sjajnom pricom kako poslije mnogo godina iz prvog reda krecu dva italijana. Ja mislio super, iako imam dosta znanja o F1 ocekivao sam da od njega cujem neke nove stvari, neke paralele. Kad!!! Covjek dva italijana iskoristi da bi poceo pricu o Serie A i cijleu trku je mlatio o tome kako je Milan potopio Barselonu u Ligi Sampiona. Prije toga mi je bio antipatican, a poslije toga mi se smucio. Cijelu sezonu sam pratio na Euro Sport - u. Mislimm, da pored svih njegovih "atrakcija" nije covjek koji treba da prenosi F1 nikad vise. U ostalom nema ni vozacku dozvolu, pa mi nije jasno kako moze znat kad je neko napravio gresku u voznji ako ta greska nije bas lako primjetna. Nekako mi je to logicno, ne moze on da vidi i da zna nesto kad ne vozi analiza 22-06-07, 10:53 Hahha, Sofro... Ne znam sto mislis o njemu. ALI. Sezona 2005, Iz prvog reda su na VN Australije startovali Fisikela i Truli. Sofro je poceo sa sjajnom pricom kako poslije mnogo godina iz prvog reda krecu dva italijana. Ja mislio super, iako imam dosta znanja o F1 ocekivao sam da od njega cujem neke nove stvari, neke paralele. Kad!!! Covjek dva italijana iskoristi da bi poceo pricu o Serie A i cijleu trku je mlatio o tome kako je Milan potopio Barselonu u Ligi Sampiona. Prije toga mi je bio antipatican, a poslije toga mi se smucio. Cijelu sezonu sam pratio na Euro Sport - u. Mislimm, da pored svih njegovih "atrakcija" nije covjek koji treba da prenosi F1 nikad vise. U ostalom nema ni vozacku dozvolu, pa mi nije jasno kako moze znat kad je neko napravio gresku u voznji ako ta greska nije bas lako primjetna. Nekako mi je to logicno, ne moze on da vidi i da zna nesto kad ne vozi Na našu žalost Šofro :character38542: je sportska enciklopedia (mada ponekad' i netačna), koja kad' nešto prenosi često izlazi sa sporta o kome se radi spominjući nevažne stvari u tom trenutku ili ti sportove koje blage veze nemaju sa, konkretno, F1. Npr. Šofro radi prenos VN Turske, kad' odjednom čovjek skoči i počne priču o tome kako je na nekoj tamo utakmici pao gol, pa reperkusija tog gola na dalji tok tog' šampionata u fudbalu, da bi nakon toga počeo blitz priču o PLIVANJU:shocked542: , itd... Mislim, šta reći? Totalno ludilo!! vuko 25-06-07, 09:27 Je li neko gledao Moto GP juce? Stoner je bio sjajan po onoj kisi. analiza 26-06-07, 12:46 Je li neko gledao Moto GP juce? Stoner je bio sjajan po onoj kisi. Nažalost NE. :weeping: Bio sam na svadbi, a onda su mi reprize promakle zbog POSLA :helpsmilie: naravno. Tja!? vuko 27-06-07, 12:56 Ferari je jako brz na testovima u Francuskoj. Ocekuju duplu pobjedu. Mada Mclaren je stigao malo kasnije pa im se daje fora da se adaptiraju na uslove. Inace staza po svim karakteristikama odgovara Ferariju. Bice svega nadam se. DYLAN DOG 27-06-07, 13:04 Ja se nadam duploj pobjedi Ferrarija, i kao fan te ekipe i kao fan F1, da bi stvari postale malo zanimljivije. Ako je išta jasno ove godine, jasno je da Raikkonen nije ni blizu Schumachera... vuko 27-06-07, 14:10 Ja se nadam duploj pobjedi Ferrarija, i kao fan te ekipe i kao fan F1, da bi stvari postale malo zanimljivije. Ako je išta jasno ove godine, jasno je da Raikkonen nije ni blizu Schumachera... Nadam se da nije trebalo da cekas do ove godine da shvatis da KIMI nije isto sto I SHUMI. Ja nisam fan Ferrarija ali ove godine navijam za Massu. DYLAN DOG 27-06-07, 14:18 Naravno da sam znao, ali zadnjih par godina smo to mogli samo naslutiti, jer je Kimi vozio za tim koji nije isporučivao baš najsigurnije motore, a do ove godine imali su problema i sa šasijom bolida... Šumi je znao gdje je svaki šaraf na bolidu, i aktivno učestvovao u pronalažanju optimalnih rješenja, što nema ni jedan vozač danas. U vozačkom smislu, nijanse su odlučivale između Šumija i velikih vozača njegovog vremena... analiza 28-06-07, 10:18 I ja se nadam (sezone radi), da će Ferrari reagovati u Francuskoj. Svi smo vidjeli da su bili najbrži na probama u Silverstonu i da su i Kimi i Massa izuzetno zadovoljni "buđenjem" bolida, itd. Sve je to lijepo, ali mislim da je još rano za takve preokrete! Mislim prije svega na duple pobjede Ferrarija... Treba ići korak po korak... Uspijeh se ne rađa preko noći. vuko 02-07-07, 08:47 Konacno Raikonen. I to zasluzeno. Jes da je prosao Masu na najnepopularniji nacin ali ipak dobro je vozio. Izgleda da je F1 zanimljiva samo od cetvrtog mjesta na dolje. Ova trka moram priznat nije bila dosadna, a za to se najvecim dijelom pobrinuo Nando, uljepsao mi je dan. Nikad ga nisam vidio onako agresivnog i frustriranog. Ali oni napadi, koliko god su neuspjesni, su zanimljivi, drze paznju. Dok sam gledao kako Alonso nemocno napada Heidfelda i slatko se smijao sjetio sam se jos jednog sampiona kome se ovo desavalo, Villeneuve - a. Ono sto je radio Heidfeld Nandu, 1997 je radio Alesi Villeneuve - u, pusti ga da ga prodje a onda ovaj ne moze da zakoci i poslije krivine gubi poziciju. Najzanimljivije je sto ovaj sto napada uvijek radi isto iz kruga u krug, a onaj koji se brani prodje pored njega kao pored najvece ovce. Najbolja fora je sto mu je Heidfeld ono sasvim svjesno radio, nije zatvarao unutrasnju stranu, nego ga je pustao, hahahaha. Jos jedna vrlo vazna stvar, koliko god smo prije par godina mrzjeli box jer je to bio najcesnji nacin obilazenje, sad ga mislim obozavamo. Tamo se definitivno desavaju najzanimljivije stvari, ovoga puta za to se pobrinuo Albers. Konacno Ferrari odlican, Hamilton na nivou, BMW takodje, Nando po meni odlican jer je koliko toliko nesto radio koligo god da je to bilo pogresno u pojedinim trenucima. Inace ako je neko gledao Moto GP jasno, jasno je da Rosi i Stoner u jednom krugu urade vise nego vozaci F1 za cijelu trku. Pozdrav. analiza 02-07-07, 14:38 Ferrari je bio stvarno odličan! :thumb_yello: Očigledno je da je aerodinamika iz Silverstona urodila plodom. Prednji stabilizator, "Raffale" krilca ispred kokpita i usavršeno zadnje vješanje su donijeli "vrijeme" momcima iz Maranella. McLaren. Mercedes je bio stvarno tanak. Ako su u Indiani imali nekih 0,2 sekunde viška po krugu, sada su gubili po nekih 0,45 sekundi u odnosu na njih. To je ipak previše! Pravi kolaps :wallbash: u performansama između dva GP-a od čak 0,65 sekundi, vjerovatno su zaspali na lovorikama. Tja!? Silverstone? Ko zna, meteo :rain: je tamo veoma bitan... vuko 02-07-07, 14:44 Ferrari je bio stvarno odličan! :thumb_yello: Očigledno je da je aerodinamika iz Silverstona urodila plodom. Prednji stabilizator, "Raffale" krilca ispred kokpita i usavršeno zadnje vješanje su donijeli "vrijeme" momcima iz Maranella. McLaren. Mercedes je bio stvarno tanak. Ako su u Indiani imali nekih 0,2 sekunde viška po krugu, sada su gubili po nekih 0,45 sekundi u odnosu na njih. To je ipak previše! Pravi kolaps :wallbash: u performansama između dva GP-a od čak 0,65 sekundi, vjerovatno su zaspali na lovorikama. Tja!? Silverstone? Ko zna, meteo :rain: je tamo veoma bitan... Ma bili su oni dosta brzi, bar Hamilton, cak na nivou Monaka. Ali Ferrari je bio prebrz, oni su otisli naprijed. Ali sve u svemu nije losa trka. Sad u sliverstonu ako bude isti epilog, eto zanimljive sezone. analiza 03-07-07, 11:55 Ma bili su oni dosta brzi, bar Hamilton, cak na nivou Monaka. Ali Ferrari je bio prebrz, oni su otisli naprijed. Ali sve u svemu nije losa trka. Sad u sliverstonu ako bude isti epilog, eto zanimljive sezone. Nadam se da će upravo biti tako, inače sezone će uskoro biti odlučena isključivo u kući McLaren-Mercedesa! vuko 09-07-07, 08:52 Eto, kao sto sam se nadao, epilog iz prosle trke. ne bas identican jer Massa nije bio drugi, ali dovoljano dobar da prvenstvo ucini zanimljivim. Pisao sam nedje ranije da se zanimljivosti uvijek desavaju od 4 pozicije pa nanize. Tako je bilo i sad. Massa oda nazad i zbilja svasta se desavalo, odlicno je vozio, zapravo svim ljubiteljima F1 priredio praznik za oci. Ali ovoga puta ni u gornjem dijelu nije bilo lose. I ako nije bilo preticanja, Kimi i Nando su me zavezali za stolicu. Hamilton po malo posustaje, jos tri ovakve trke i osjetice dah ostala tri konkurenta za vratom. Alonso je povratio samopouzdanje i mislim da ce i u buduce biti ovako dobar. Posebna prica, KIMI RAIKONNEN; Koliko god da sam pisao lose za njega, jer zbilja bio los u prvom dijelu sezone, sada priznajem da je fenomenalan. Ono juce nije bio bolid, bar niko ne moze reci da je sve zbog bolida. Od pocetka do kraja ubjedjliv, najbrzi, najprecizniji... Ovo je bilo na nivou Schumachera definitivno. Za 6 krugova vise od 8 sekundi skinuti Alonsu, to nije bolid, to je covjek. Da je to skinuo renou ili red bulu mnogo jada, a on to ni manje ni vise nego Mclarenu i to sampionu. Nevjerovatno. Ja zbilja volim Massu, ali da nije imao onaj peh, opet bi bio najvise drugi, jer imao sam osjecaj, dok gledam Kimija, da je mogao jos pola sekunde brze da je trebalo. Mislim da je ovo prva trka bez nekih vecih humoristickih momenata u boxu, izgleda da su se malo uozbiljili. Toliko za prvo javljanje. inzaghi9 09-07-07, 15:30 vozači 1 Lewis Hamilton 70 2 Fernando Alonso 58 3 Kimi Räikkönen 52 4 Felipe Massa 51 5 Nick Heidfeld 33 6 Robert Kubica 22 7 Giancarlo Fisichella 17 8 Heikki Kovalainen 14 9 Alexander Wurz 8 10 Jarno Trulli 7 11 Nico Rosberg 5 12 David Coulthard 4 12= Takuma Sato 4 14 Mark Webber 2 14= Ralf Schumacher 2 16 Jenson Button 1 16= Sebastian Vettel 1 konstruktori 1 McLaren-Mercedes 128 2 Ferrari 103 3 BMW 56 4 Renault 31 5 Williams-Toyota 13 6 Toyota 9 7 Red Bull-Renault 6 8 Super Aguri-Honda 4 9 Honda 1 anon1 09-07-07, 19:27 @vuko Slazem se za Raikonena. Imao sam jak osjecaj da ce pobijediti ovu trku, jer je jasno jos od prethodne bilo da se u njemu nesto promijenilo. Sklopio je svoj mozaik i sad opet lici na onoga iz McLarena. Ledeni Finac mislim da ce sad biti nezaustavljiv... Ali otom potom... za 2 sedmice cemo vidjeti. Nego je li im dozvoljeno sad testiranje do naredne trke? vuko 10-07-07, 08:25 @vuko Slazem se za Raikonena. Imao sam jak osjecaj da ce pobijediti ovu trku, jer je jasno jos od prethodne bilo da se u njemu nesto promijenilo. Sklopio je svoj mozaik i sad opet lici na onoga iz McLarena. Ledeni Finac mislim da ce sad biti nezaustavljiv... Ali otom potom... za 2 sedmice cemo vidjeti. Nego je li im dozvoljeno sad testiranje do naredne trke? Mislim da mogu da testiraju, ali nisam siguran. Ono pravilo o smanjenju testova jos nije stupilo skroz na snagu cini mi se. Provjericu. analiza 11-07-07, 08:32 @vuko Slazem se za Raikonena. Imao sam jak osjecaj da ce pobijediti ovu trku, jer je jasno jos od prethodne bilo da se u njemu nesto promijenilo. Sklopio je svoj mozaik i sad opet lici na onoga iz McLarena. Ledeni Finac mislim da ce sad biti nezaustavljiv... Ali otom potom... za 2 sedmice cemo vidjeti. Nego je li im dozvoljeno sad testiranje do naredne trke? Testiraju kako da ne. Od juče su im počele trodnevne probe na stazi Spa u Belgiji. Ograničenja postoje! Može samo jedan bolid iz svakog tima da bude na datoj stazi tokom dana proba, a dužina proba ne smije preći nekih 1500 km tokom tri dana (ili tako nešto)... Što se tiče jučerašnjih proba - najbrži je bio Lewis Hamilton. I to ubjedljivo... Mislim, šta reći? vuko 12-07-07, 08:21 Testiraju kako da ne. Od juče su im počele trodnevne probe na stazi Spa u Belgiji. Ograničenja postoje! Može samo jedan bolid iz svakog tima da bude na datoj stazi tokom dana proba, a dužina proba ne smije preći nekih 1500 km tokom tri dana (ili tako nešto)... Što se tiče jučerašnjih proba - najbrži je bio Lewis Hamilton. I to ubjedljivo... Mislim, šta reći? Ako bog da ove godine idem da gledam Spa. LIVE. analiza 19-07-07, 12:31 Ako bog da ove godine idem da gledam Spa. LIVE. Brale, svaka čast!! :clapping: Ima se... Može se... Inače, Vuko, pogledah meteo bilten za Nurburgring. Daje kišu za sjutra, dok će u subotu i nedjelju biti promjenjivo oblačno, sa sunčanim periodima i prije svega suvo vrijeme. Max. temperature :cold: oko 23, 24 stepana... Fino (blago ga njima)! A mi?:toobad: analiza 27-07-07, 12:26 Prođe McLaren bez kazne. Krivi su, a nisu krivi... Svašta!? igordj 05-08-07, 09:40 Kaznjen Alonso sa 5 mjesta zbog predugog ostanka u pitu kojim je onemogucio Hamiltona dodatni brzi krug. Ujedno je McLaren kaznjen time sto ce ostati bez bodova u trci za konstruktorski sampionat ali na ovu drugu odluku imaju pravo zalbe! viper® 05-08-07, 23:50 Meni je to sve bzw bez Shumija... belex 05-08-07, 23:53 Ovaj nigro uze titulu :whistling2: analiza 06-08-07, 09:29 Ovaj nigro uze titulu :whistling2: Sad' za sad' mu dobro ide... Međutim, međuljudski odnosi unutar McLarena su sve tanji. :yuk: Ko zna kako će to uticati na nastavak šampionata...:yes513: inzaghi9 06-08-07, 12:35 Kompletni rezultati trke za VN Madjarske: 1 L Hamilton (VB) McLaren 1:35:52.991 2 K Raikkonen (Fin) Ferrari + 0.715 3 N Heidfeld (Nem) BMW Sauber + 43.129 4 F Alonso (Špa) McLaren + 44.858 5 R Kubica (Pol) BMW Sauber + 47.616 6 R Schumacher (Nem) Toyota + 50.669 7 N Rosberg (Nem) Williams + 59.139 8 H Kovalainen (Fin) Renault + 1:08.104 9 M Webber (Aus) Red Bull + 1:16.331 10 J Trulli (Ita) Toyota ( krug zaostatka) 11 D Coulthard (VB) Red Bull ( krug zaostatka) 12 G Fisichella (Ita) Renault ( krug zaostatka) 13 F Massa (Bra) Ferrari ( krug zaostatka) 14 A Wurz (Aut) Williams ( krug zaostatka) 15 T Sato (Jpn) Super Aguri ( krug zaostatka) 16 S Vettel (Nem) Toro Rosso ( krug zaostatka) 17 A Sutil (Nem) Spyker (2 kruga zaostatka) 18 R Barrichello (Bra) Honda (2 kruga zaostatka) 19 V Liuzzi (Ita) Toro Rosso - 20 A Davidson (VB) Super Aguri - 21 J Button (VB) Honda - 22 S Yamamoto (Jap) Spyker - Poredak vozača: 1 Luis Hamilton (VB) McLaren 80 2 Fernando Alonso (Špa) McLaren 73 3 Kimi Raikonen (Fin) Ferrari 60 4 Felipe Massa (Bra) Ferrari 59 5 Nick Heidfeld (Nem) BMW 42 6 Robert Kubica (Pol) BMW 28 7 Giancarlo Fisichella (Ita) Renault 17 8 Heikki Kovalainen (Fin) Renault 16 9 Alex Würz (Aut) Williams 13 10 Mark Webber (Aus) Red Bull 8... izvor: B92-Sport (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=08&dd=05&nav_id=258189) analiza 07-08-07, 09:07 Nedjeljna trka je odlučena u subotu. Alonso :shocked542: "pomjeren" sa prve na šestu poziciju, Lewisu :character38542: je tada praktično otvoren put ka pobjedi. Kimi je mogao samo da ga prti. Ipak, na ovakvoj stazi preticanje je bilo praktično nemoguće. Idemo dalje, za 20-tak dana vozi se VN Turske... maharaja 07-08-07, 17:05 Briatore optužuje Meklaren Flavio Briatore je izjavio da je Meklaren uspeo da održi korak sa Ferarijem ove godine samo zahvaljujući špijunskom skandalu! Šef Renoa je rekao da ne veruje u priču Rona Denisa da niko osim Majka Kauglena (Mike Coughlan) nije znao za 780 stranica ukradenih Ferarijevih dokumenata. Briatore je rekao da je najveći zaostatak ekipa ove godine u odnosu na Ferari to što Ferari poznaje Bridžstonove gume. "Da sam ja samo znao Ferariju distribuciju mase, ili koliko im je velik rezervoar, da sam imao deo tih dokumenata, onda mi sigurno ne bi bili u ovoj situaciji danas." Rekao je Briatore za La Gazzetta dello Sport. Ovo se direktno odnosi na izjavu Denisa da je suspendovani šef dizajna delovao potpuno sam. Briatore je optužio: "Denis kaže da je nevin, ali u to je teško poverovati. Ne, ja ne verujem u njegovu dobrotu. U timu svi znaju sve. " Flavio je takođe kritikovao što Majk još nije dobio otkaz, dok je Ferari na drugoj strani odmah dao otkaz Najdželu Stepniju za učešće u skandalu. "Ovo je ekstremno ozbiljna stvar što on još nije otpušten. Svi šefovi timova kažu da za njih više nema mesta u F1" Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net/) Oluja oštetila stazu u Šangaju Stazu u Šangaju potresaju nevolje. Nedavno je generalni menadžer staze Yu Zhifei sklonjen zbog korupcije, a u petak je stazu zahvatila nova nevolja u vidu oluje koja je napravila oštećenja koja možda neće moći da budu popravljena do trke u oktobru! Oluja koja se desila u petak uništila je četri tribine, i strahuje se da neophodne popravke neće moći da se naprave do trke. Iz Šangaja su rekli da čak iako poprave sve, neće imati vremena za testiranje bezbednosti. Ipak, rekli su da ovo neće uticati na trku i da neće porasti cena ulaznica. Gledaoci koji su već kupili karte za oštećene tribine biće premešteni na druge delove staze. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net/) Meklaren rekao Alonsu da može ići! Fernando Alonso koji je u svađi sa svojim timskim kolegom Lusim Hamiltonom, dobio je dozvolu od Rona Denisa da napusti tim na kraju sezone. Londonski list The Times je ovaj podatak dobio od izvora bliskog timu. Neimenovani izvor je za The Times izjavio: "Moje saznanje je da su mu rekli da može ići jer im ga je dosta. Ron je vrlo iznerviran obojicom (Alonsom i Hamiltonom)" Ovi izveštaju se nastavljaju na priče da Alonso želi da ode na kraju sezone, koji je navodno sportskom listu Marca rekao da ne zna da li će ostati u Meklarenu Dve moguće destinacije za Alonsa su Reno i BMV, mada je Mario Tajsen juče izjavio da ne razmišlja o Alonsu. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net/) Zidanne 07-08-07, 17:24 Mislim da je Nando vrlo problematicna osoba, sto timu daje los kvalitet. nije od juce u f1 da se vozaci ne slazu ili ne podnose ali ovaj momak i ostavlja utisak vrlo negativnog elementa za jedan tim. da je u pitanju kvalitetan vozac u to nema sumnje. pa i rezultati stoje iza njega ali cim se suocio sa situacijom da kompletan tim nije protiv drugog vozaca luisa izgubio je zivce. pri tom luis koji je pocetnik ima bolju i konstantniju voznju ove sezone a tako i bolje rezultate. Momak ce biti zvijer. volio bih da on bude sampion ove godine. Zidanne 07-08-07, 17:27 Ovaj nigro uze titulu :whistling2: nije li lijepo vidjeti da jedan pocetnik drzi ''cas'' zrelosti umijeca i koncentracije nadobudnim i prepotentnim momcima poput raikonena i alonsa... Meni je to idealan scenario iako navijam za ferari oduvijek maharaja 09-08-07, 17:49 Montecemolo optimista! Uprava Ferarija je održala sastanak da razmotri trenutnu situaciju u šampionatu, nakon što je dve trećine trka prošlo. Montecemolo je pozvao sve da pruže svoj maksimum u preostalih 6 trka i da ostanu 100% skoncentrisani na ovu sezonu i trkačke vikende koji dolaze. U svojoj izjavi nakon sastanka Montecemolo je krajnji optimista: "Možemo da pobedimo na svim preostalim trkama jer imamo mogućnosti za to. Tim mora da veruje u to!" O špijunskoj aferi, šef Ferarija je rekao: "Kao što sam već nekoliko puta rekao od početka ove priče, ono što se desilo je vrlo ozbiljno i mi ćemo ići sa velikom odlučnošću do kraja, dok god traju pravni procesi u Italiji i Engleskoj, ali takođe i na saslušanju apelacionog suda FIA 13. septembra u Parizu. Za Ferari je ključno da se cela istina o ovoj ružnoj priči vidi pred svačijim očima." F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Irvajn: Arogancija Luisa van pameti Edi Irvajn je izjavio da arogancija Luisa Hamiltona sada polako počinje da se vidi, i da se menja sliku o njemu u medijima. Edi, koji se penzionisao 2002. godine nakon što nije uspeo da obezbedi mesto u Džordanu, optužio je Hamiltona da pravi lažnu reputaciju kroz medije. "Luis igra naročito finu i pametnu igru kada se pojavljuje kao "čistiji od čistog" u medijima, ali njegova arogancija sada počinje da se vidi," rekao je Irvajn u svojoj kolumni za Virgin Media. Irvajn je opisao kao neverovatnim nepoštovanje koje je Hamilton pokazao prema svom mentoru i šefu Ronu Denisu u izjavama nakon mađarske velike nagrade. Tokom iste sesije Hamilton je navodno ignorisao timska naređenja što je nagnalo Alonsa primeni nedozvoljenu taktiku zadržavanja u boksu zbog koje je i kažnjen na kvalifikacijama. "Uspeh je počeo da mu udara u glavu. Način na koji se ponašao u Mađarskoj je van pameti. Nemam poštovanja prema ljudima koji ne poštuju šefove timova i Luis brzo počinje da gubi moje poštovanje." Irvajn je uporedio ponašanje Alonsa u boksu sa potezom Mihaela Šumahera u Jerezu 1997. godine. "Ne mogu da oprostim varanje, ali ako već morate onda neka bude na suptilniji način!" F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Motori manje odlučuju Dr Mario Tajsen, direktor motosporta u BMV-u objasnio je kako nova pravila utiču na razvoj motora timova i koliko su motori sada manje bitan faktor. Zahvaljujući novim pravilima konstantan razvoj motora u vozilu je ograničen striktim limitima. Mario Tajsen smatra da nova pravila čine da razlike između vozača budu manje. Prvog marta ove godine svi F1 timovi su morali da predaju svoje motore FIA-i za potvrdu. Ovaj motor koji su predali će se smatrati kao tehnička platforma u naredne tri godine, tokom kojih su modifikacije dozvoljene samo u određenim limitima. "Mi radimo na perifernim komponentama, naročito na sukciji i izduvnom sistemu. Istina je, kako unutrašnji rad motora ne može biti diran, rad i brzina koji se ulaže u razvoj je drastično smanjen." Po Tajsenovom mišljenju motori stoga igraju manje važnu ulogu nego prethodnih godina. Zbog toga su performanse motora između timova sličnije nego pre. Tajsen je to opisao da je prosečna razlika između timova 30 konjskih snaga, a da je pre pet ili šest godina bila i do 100. F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Hakinen okrivio Alonsa Po dvostrukom šampionu sveta Miki Hakinenu, Fernando Alonso je krivac za nerede u Meklarenu. Klupske kolege međusobno ne pričaju, nakon što je Fernando Alonso blokirao Hamiltona u boksu kako ne bi mogao da izveze još jedan brzi krug. Nakon toga, Fernando je opravdano kažnjem startom sa šestpe pozicije. Hakinen je sa Meklarenom osvojio titule 1998. i 1999. godine. Mika je okrivio Alonsa koji ne može da podnese da ga jedan početnik u formuli 1 skine sa trona. Za BBC sport Hakinen je izjavio: "Alonso ne može da prihvati tako jaku konkurenciju od početnika. Hamilton mu je već prouzrokovao brojne brige, nešto što se Fernando muči da prihvati" Mladi Britanac beži Alonsu 7 poena u generalnom plasmanu. F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Alonsov menadžer: Alonso ostaje u Meklarenu Menadžer Fernanda Alonsa Luis Garsija odbacio je spekulacije da bi nezadovoljni šampion mogao već sada da napusti Meklaren. "Alonso ne planira uskoro da napusti Meklaren. U Meklarenu smo da pobeđujemo na trkama i osvojimo treću titulu. To je naš cilj." "U ovim trenucima nema mnogo opcija, samo Meklaren i Ferari." Garsija je takođe rekao da je pričao sa Ronom Denisom o njegovm navodnim izjavama da Alonso može da ide na kraju sezone: "Rekao mi je da to što je objavljeno nije istina. On želi da se ugovor odradi do kraja." F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Meklaren se žali Meklaren Mercedes je juče podneo žalbu na odluku kojom im je na VN Mađarske oduzeto 15 poena u konstruktorskom poretku. Na VN Mađarske Fernando Alonso je zadržao Luisa Hamiltona u boksu u poslednjim minutima i onemogućio ga da izveze poslednji krug u kvalifikacijama, a FIA je nakon kvalifikacija odlučila da Alonsu oduzme pol poziciju i kaznila Meklaren neračunanjem svih osvojenih bodova u trci. Hamilton je pobedio a Alonso je završio kao četvrti. F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) DYLAN DOG 10-08-07, 18:48 Ako Alonso ikakvim nesrećnim slučajem pređe u Ferrari, nisam siguram da bih i dalje mogao da navijam za taj tim... Ionako bez Michael-a to više nije to. Masa mi je OK, Raikkonen mi nije kalibar za Ferrari. Sjajan vozač, ali... maharaja 11-08-07, 19:44 Singapur se sprema Singapur će sledećeg meseca otpočeti radove na stazi. To će biti nova ulična trka čiji će debi biti 28. septembra sledeće godine. Staza će biti duga 5.05 kilometara a kažu da će staza imati brojne mogućnosti za preticanja, da će imati brze krivine i neke tehnički zahtevne delove. Više od 70% staze je izgrađeno na mreži puteva u samom gradu. Dizajn padoka, koji će imati i kontrolni toranj, garaže za timove, pres sobe i druge objekte je pri kraju. "Sigurni smo da će izgradnja staze i padoka uskoro početi," rekao je šef turizma Lim Neo Chian, koji predsedava radnim komitetom. Berni Ekelston je rekao da bi se trka u Singapuru mogla održati noću kako bi se podigla gledanost, mada ova stvar još nije defintivno odlučena. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Hajdfeld o svojim navikama Smatra se da svi vozači imaju mali ritual pred trku, koji obavezno obavljaju. Evo šta o tome i svojim navikama kaže Nik Hajdfeld. "Ja uvek pokušavam da odvojim malo vremena za sebe pred trke. Sasvim jasno, ovi pokušaji nisu uvek uspešni jer ima puno sastanaka i konferencija koje treba posetiti. I naravno, uvek morate nešto pojesti pre nego što počne trka. Ipak, kada imam vremena legnem na desetak minuta da se odmorim a da me niko ne uznemirava. Tu ponovo prođem kroz sve i koncentrišem se da bih ušao u trku pozitivno raspoložen." U ovom periodu Nik voli da sluša muziku, a kažu da na svom iPodu ima preko 8000 pesama. "Moj izbor muzike je vrlo različit. Glavna tendencija je HipHop i R'n'B. Ipak, imam dosta chill-out i popa, skoro sve osim folk muzike. Trenutno volim da slušam stariju muziku iz šezdesetih kao što je 'The Kinks'. Nedavno sam kupio njihov CD. Zaista, moj izbor obuhvata sve." zaršio je Nik a preneo BMV. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Gaskojn objektivan Čuveni dizajner Majk Gaskojn se potrudio da malo obori očekivanja od B specifikacije Spajkera F8-VII. Ovaj novi spajker će se pojaviti u Turskoj, a tehnički direktor je priznao da to možda neće biti dovoljno da se pomere sa začelja. Mnogo je urađeno na ovom vozilu i očekuje se da bude značajan korak napred, ali je Gaskojn nesiguran da će to ići baš takvim tokom. Iako se složio da će biti značajno brži nego trenutni auto, nije hteo da prognozira da li će možda moći odmah da dođe među srednje brza vozila. U svakom slučaju navijači više očekuju od sledeće sezone. "Kad bi mogli jednostavno iznenada da ubacite vozila u sredinu, onda bi svi to radili! To nije tako lako. Mi pokušavamo malo da smanjimo očekivanja, ali je ovo jasan korak napred aerodinamički. I mehanički na zadnjem delu mislimo da će doneti nešto novo, ali je vrlo teško odrediti. To je korak napred, ali ne samo mali, a možda se i dalje kvalifikujemo samo na začelje. Ali u ovo vreme sledeće godine ćete proceniti gde smo." Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) analiza 13-08-07, 09:17 Ako Alonso ikakvim nesrećnim slučajem pređe u Ferrari, nisam siguram da bih i dalje mogao da navijam za taj tim... Ionako bez Michael-a to više nije to. Masa mi je OK, Raikkonen mi nije kalibar za Ferrari. Sjajan vozač, ali... Eeeh stari, Ferrari je postojao mnogo godina prije n'o se Schumacher i rodio. :wink3: Ne kažem da on nije donio najviše Scuderiji, ali ipak Ferrari je veća legenda od njega... maharaja 13-08-07, 17:07 Rozberg napušta Vilijams?? Ovih sedmica nejasna je budućnost Fernanda Alonsa i Nika Rozberga. Mediji prenose da bi oba vozača mogli da napuste svoje trenutne ekipe. Tako da bi 22-godišnji Rozberg, sin bivšeg šampiona Formule 1 Kekea (1982), mogao da zamijeni Alonsa u Meklarenu ako ovaj napusti svoj tim. Njemački list "Bild am Sonntag" je objavio da bi taj transfer (Rozberg u Meklaren), vrijedio na milione dolara. U međuvremenu, Alonso i BMW-Zauber pokazuju međusobno interesovanje za sezonu 2008; time bi zadali udarac bivšem menadžeru Alonsa i šefu Renoa, Flavio Briatoreu. Španska novina "Marca" prenosi da je Flavio na odmoru na ostrvu Sardinija i da planira da se sastane sa Alonsom do trke za VN Turske. "Marca" je izjavila da je Flavio planirao Nelsona Pikea i Heiki Kovalainena za 2008. godinu, sve do neočekivane posjete Huana Garsije Abada, koji je trenutno menadžer Alonsa, a ujedno i njegov otac. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Masa o svom odnosu sa Kimijem Felipe Masa, četvrti u generalnom plasmanu, i vozač Ferarija, juče je "stavio so na otvorenu ranu" Meklarena. Brazilac je izjavio kako je sloga između dva timska vozača veoma bitna da bi tim funkcionisao kako treba. Kao primjer, opisao je svoj odnos sa Kimijem. "Nakon svega što se izdešavalo u Meklarenu, ja i Kimi pokušavamo da se slažemo što bolje. Nismo baš dobri drugovi, ali se kao vozači ponašamo profesionalno jedan prema drugom, i dajemo ono što je najbolje za ekipu. Veoma sam srećan što mogu da radim u jednoj ekipi gdje nemam problema sa kolegom." Vozač iz Sao Paula je dao ovaj komentar na račun Hamiltona i Alonsa. "Rat dolazi kada se završi harmonija. U Ferariju ima harmonije i imamo jedan profesionalni odnos jedni prema drugima". Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Brijatore se ženi Tračeva nikad dosta, pogotovo kada se radi o ovom čoveku. Šef Renoa Flavio Brijatore će se sledeće godine u maju oženiti 27-godišnjom devojkom Elizabetom Gregoraci. Italijanski nedeljni magazin 'TV Sorrisi e Canzoni' izveštava da je Brijatore pitao bivšu toples i "Wonderbra" model da se uda za njega dok su se odmarali na njegovoj jahti u pauzi Formule 1 sad u avgustu. On joj je navodno već dao smaragdni verenički prsten, koji je vredan par "stotina hiljada evra" sudeći po izveštaju. Brijatore je prethodno izlazio sa super modelom Naomi Kembel, i ima ćerku sa Hajdi Klum. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Kartikejan: GP tesko u Indiji 2009. Jedini vozač u F1 iz Indije rekao je da neveruje da će njegova rodna zemlja dobiti grand pri 2009. godine, ili čak za pet godina. Indijska Olimpijska organizacija izjavila je u junu da su postigil načelni dogovor sa Bernijem Eklestonom za trku negde u Nju Delhiju. Ali Kartikejan, koji se trkao za Džordan 2005. godine, a sada je povremeno test vozač za Vilijams, rekao je da je mogućnost za GP u Indiji mala. "Neverujem, Formula 1 je veoma skupa, i neverujem da će uspeti da izgrade stazu do 2009." rekao je 30-godišnji vozač za Hinduski Tajms. On je dodao: "Možda za pet godina od sada vidimo F1 u Indiji". Kartikejan je takođe dodao da bi timovi iz F1 voleli da se jedna trka održava u Indiji jer je to veliko tržište za prodavanje raznih proizvoda. Ali on je dodao da je trkačka industrija još u začeću u drugoj najnaseljenijoj zemlji na svetu. "Mi smo još mnogo iza Evropljana," rekao je Kartikejan. "Mi nemamo dovoljno novca. Infrastruktura nije na nivou međunarodnih standarda. Indija ima samo dve trkačke staze dok mala zemlja poput Engleske ima 15." Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Liuci : Glavni cilj je ostanak u F1 Vitantonio Liuci kojeg ce sledeće sezone u Toro Rosu zameniti Sebastian Burde, izjavio je za "Gazeta dello Sport" da nije iznenađen odlukom tima da ga otpusti. Liuci je rekao: "Očekivao sam to, jer je situacija u timu to izazivala već dugo vremena." Italijanski vozač je takođe rekao da on želi da ostane u Formuli 1, ali da može razmotriti i druge opcije. "Moj glavni cilj je da ostanem u F1, sto je moj dečački san. U kontaktu sam sa dva tima." "U suprotnom, trudiću se da se ubuduće trkam u Americi." Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) vuko 14-08-07, 08:34 Ljudi se za F1 izgleda najvise interesuju kad izbije neki skandal. Uzas. Gleda li neko trke. Ima tu dobre voznje. :) analiza 16-08-07, 13:48 Ljudi se za F1 izgleda najvise interesuju kad izbije neki skandal. Uzas. Gleda li neko trke. Ima tu dobre voznje. :) To se i ja pitam! Ponekad' mi se čini da ja gledam F1 trku, a onda mi neko drugi dođe i komentariše nešto sasvim deseto. :angry2: Šta onda da pomislim sem da smo ja i "on" gledali nešto sasvim različito... maharaja 18-08-07, 17:54 Alonso spreman za 100-ti start Dvostruki svetski šampion proslaviće jubilej u svojoj karijeri sledeće nedelje na GP Turske, jer će tada startovati po 100-ti put. Alonso je debitovao u šampionatu F1 u 2001. godine a sada će njegov glavni cilj biti smanjivanje razlike između njegovog klupskog kolege, debitanta Luisa Hamiltona, koji trenutno vodi u generalnom plasmanu i ima 7 poena više od Alonsa. Alonso koji je u Turskoj 2 puta bio drugi (2005. i 2006. godine), ove godine ima jasan cilj - da se popne stepenicu više na podijumu. "Uvek je sjajno napraviti pauzu i dopuniti baterije, ali je fantastično vratiti se na stazu u Turskoj. Imam solidan broj poena u generalnom plasmanu, i nadam se da ću ga znatno popraviti u Istambulu." - rekao je on. "Imamo sjajnu poziciju u oba plasmana, a ima još mnogo poena da se osvoji u poslednjih šest trka." "Međutim mi idemo trku po trku, i moj cilj na ovom Grand Priju je što bolji rezultat. U poslednja dva navrata sam bio drugi, i gledaću to da popravim ovog puta." Samu ovu stazu voli mnogo vozača, Fernando misli da je staza jedna od boljih u kalendaru F1, iako je nezahvalna u pogledu guma. "Staza je fantastična za vožnju, sa nekim sektorima koji su na ivici onoga što želite da prođete u trci kao vozač. Krivina br.8 na primer. Moguće je da će biti veoma toplo na ovoj trci, što neće pogodovati gumama." - rekao je on. "Trkamo se u smeru obrnutom od kazaljke na satu, što još dodatno oštećuje gume, sa prednjom desnom koja je viša nego na ostalim stazama." "Poslednji faktor je što je trka jedna od najbržih u celoj F1, sa dugim brzim krivinama, i ovo je takođe teško za gume, ali mi ćemo raditi sa Bridžstonom da bi primpremili bolid da se što bolje izbori sa ovim karakteristikama." -završio je Španac. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Meklaren: "Gluposti medija ne utiču na nas" Sva tračarenja novina nakon trke za VN Mađarske, nisu uticala na Fernanda Alonsa, Luisa Hamiltona i kompletan tim Meklaren Mercedesa. Oni su se pripremali za predstojeću trku u Turskoj. Pričajući o sledećoj trci u Turskoj, Witmarš je izjavio da će trku u Budampesti, i dešavanja u toku trke ostaviti iza sebe, i da se nadaju da će još bolje rezultate ostvariti u Turskoj sa svojim MP4-22 motorom. "Svi članovi Meklaren Mercedesa su jako koncentrisani na trku za VN Turske i naporno se pripremaju za nju". "Bilo je previše priče u medijama u prethodne dvije sedmice, ali to nije omelo Nanda, Luisa i ostali dio tima da se pripreme za dvanaestu trku šampionata". Šef Mercedsa, Norbert Haug, izjavio je da će pripremanje za poslednjih šest trka (Turska, Italija, Belgija, Japan, Kina i Brazil) biti veoma teško. Činjenica zbog kojeg je došlo do neprijatnosti u Meklarenu je definitivno rivalstvo između Fernanda Alonsa i Luisa Hamiltona. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Liuci: "Burde nije ništa posebno" Vitantonio Liuci, napao je svoju ekipu Toro Roso, koja će sledeće godine dovesti Sebastiana Burdea, rekavši da on nije "ništa posebno". Prošle sedmice je odlučeno da će Burde zamijeniti Italijana od početka sledeće sezone, što je natjeralo Liucija da traži drugu ekipu. Mada, Liuciju ne smeta činjenica da će biti zamijenjen. "Počeo sam da razmišljam o drugim ekipama prije dva mjeseca, kada sam odlučio da se neću vratiti u Toro Roso", rekao je. "Mnogi sukobi su se dogodili u 2007. godini, tako želim da odem". A o novom pojačanju Toro Rosoa, Sebastianu Burdeu, Liuci je izjavio: "Burde nije toliko dobar vozač. Osvojio je tri Čamp Kar titule, ali na testove koje je izvodio sa Toro Rosoom nije zabilježio bitnije rezulate". Dodao je: "Jeste dobar, ali ništa posebno." Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Prodrajv će se trkati u Meklarenu. U stilu Red-Bula i Toro Rosa, Meklaren i dvanaesti tim u formuli 1 Prodrajv mogli bi sledeće godine da koriste u suštini iste šasije. Iako vesti govore da je tim Dejvida Ričardsa (na slici) štedeo u poslednje vreme, javljaju se neke vesti da će ovaj tim ipak debitivati na trci u Melburnu u martu sledeće godine. I specijalizovani nemački magazin "Auto Motor und Sport" tvrdi da je sa tri značajna Prodrajv sponzora u upravnom odboru, Meklaren sada usko povezan sa Ričardsovim timom, da bi sastavili kvalitetan 'B' tim Meklaren Mercedesa. Da bi pojednostavili prelaz između dva tima, i zbog trke sa vremenom Prodrajv će verovatno koristiti model MP4-23 za 2008. godinu sa identičnim V8 motorom. Nova pravila će to verovatno dozvoliti. Kao mogući vozači Prodrajva spominju se Meklarenovi test-vozači Pedro de la Rosa i Gari Pafet, a tu je i Pafetov kolega iz DTM-a Bruno Šprengler. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) Određen datum za žalbu Meklarena. Internacionalni sud za žalbe saslušaće Meklarenovu žalbu zbog oduzetih poena, izjavila je FIA danas. Saslušanje u Parizu će se desiti samo šest dana posle odluke o špijunskoj aferi u koju je takodje uključen tim Rona Denisa. Saslušanje 19. septembra zatražio je Meklarenov zastupnik Britanska asocijacija Moto Sporta, zbog odluke sudija trke u Mađarskoj da ne računaju konstruktorske bodove Meklarenu. Uz dodatak pomeranja Fernanda Alonsa pet starnih mesta u nazad, posle incidenta u pit stopu tokom kvalifikacija. Stjuarti nisu prihvatili objašnjenje Meklarena i kaznili su tim. "U interesu istine saslušanje će biti otvoreno, a podatci o akreditaciji će biti objavljena naknadno." - Glasi saopštenje FIA danas. Izvor: F1-Serbia.net (http://www.f1-serbia.net) analiza 20-08-07, 09:35 Radža, :clapping: shvatili smo poruku... Ako želimo da se informišemo na našem jeziku da idemo na F1.Serbia.net! Ne moraš da prenosiš toliko informacija direktno na forum. :cheezy: maharaja 27-08-07, 09:52 Pa poenta je da pocnete diskusiju o vestima ovde, a ne samo da ih citate vuko 28-08-07, 08:21 Pa poenta je da pocnete diskusiju o vestima ovde, a ne samo da ih citate zasto je to poenta. Mene boli uvo ko se u F1 sa kim svadja, ko se sa kim kr.se... Ja volim da komentarisem ono sto se dogadja na stazi. analiza 29-08-07, 12:36 U Monzi poslije prvog dana treninga u nekih 0,15 sekundi su bili Hamilton, Raikkonen i Heidfeld, ali ih je kiša :rain: remetila dosta, tako da je to moglo mnogo bolje... Inače, Ferrari je nakon uspješnog debija ulja za mjenjač na VN Turske, tokom proba u Monzi isprobava novo Shell-ovo motorno ulje, koje će im, kako kažu u timu, donijeti "višak" konja :p za dvije nastupajuće Velike Nagrade... Vidjet' ćemo! ;) maharaja 05-09-07, 21:48 Novi dokazi - Meklarenu preti izbacivanje? Po svemu sudeći, danas smo ušli u novo poglavlje u špijunskoj aferi koja je potresala formulu 1 prethodnih meseci! Vodeći u generalnom plasmanu Meklaren, mogao bi se suočiti sa kaznom izbacivanja iz šampionata. Naime, danas je FIA objavila da ima nove dokaze u vezi sa špijunskom aferom! Umesto zakazanog apela, sada će se WMSC sastati već sledeće nedelje u Parizu kako bi se razmotrio razvoj situacije. Šuška se da bi Meklaren mogao biti izbačen i ove i sledeće godine ako se otkrije da su krivi za varanje. Meklaren je takođe izdao saopštenje da su obavešteni o novim dokazima, i da će u potpunosti sarađivati sa FIA. Nije otkriveno o kakvim se dokazima radi, a više će se znati svakako nakon tog sastanka 13. septembra! Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net/) inzaghi9 14-09-07, 00:51 MekLarenu oduzeti bodovi MekLaren Mercedesu oduzeti su svi poeni iz konkurencije konstruktora za 2007. godinu i kažnjeni su sa 100 miliona dolara, odlučio je Svetski automobilski savet u četvrtak. Vozači Luis Hamilton i Fernando Alonso zadržali su svoje bodove. Skandal je nastao pošto su tehnički podaci ekipe Ferari stigli do čelnika Meklarena. Na suđenju održanom u julu, Meklaren je proglašen krivim zbog posedovanja materijala, ali je izbegao kaznu jer je Svetski automobilski savet smatrao da nisu imali korist od tih papira. Na saslušanju u četvrtak izneti su novi dokazi. Prema navodima engleske štampe, radi se o snimcima telefonskih razgovora između Stepneja i Kohlana, kao i elektronskoj pošti De la Rose i Alonsa. MekLaren ima pravo žalbe na odluku Saveta. izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=09&dd=13&nav_id=263423) mary 17-09-07, 15:20 http://i14.tinypic.com/641wyg1.jpg Nju Delhi će 2010. godine biti domaćin trke Formule 1, saopštio je Olimpijski komitet Indije (OKI). "Arhitekte Formule 1 posetile su Nju Delhi i snimili su nekoliko lokacija. Obavili su potom pregled iz vazduha i izabrali su dva mesta: Grejter Nojda u Utar Pradešu i Sona u Harijani", izjavio je predsednik OKI Sureš Kalmadi. Kalmadi je rekao da lokacije pripadaju predgradju Nju Delhija, i da će organizatori izabrati jedno od ova dva mesta za pravljenje staze. Čelnik OKI dodao je da se sastao sa jednim od glavnih ljudi Formule 1 Bernijem Eklstounom kako bi razgovarali oko detalja. "Srećni smo što možemo da kažemo da će se prva trka voziti 2010. godine", rekao je Kalmadi. Nju Delhi trenutno nema stazu za moto-trke, ali je Kalmadi izjavio da će Vlada u saradnji sa OKI-jem izgraditi kompleks za trke. Formula 1 se ne nalazi u okviru tamičarskih disciplina Olimpijade, ali Olimpijski komitet Indije učestvuje u pokušaju da dovedu velike sportske spektakle u Nju Delhi, koji 2010. godine organizuje Igre Komonvelta. (Beta) izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=70836) anon1 17-09-07, 15:27 Bravo mary za post :) Taman kad budem isao u Indiju da i to odgledam ;) Nabuko 17-09-07, 19:42 Mada postoji F1 topic pa bi ovo trebalo pomjeriti tamo da se ne zatrpavamo. maharaja 19-09-07, 11:26 Rozberg zadovoljan! Niko Rozberg ima sjajnu formu, i već četri trke uzastopno završava u poenima. Ovo pokazuje napredak Vilijamsa koji sve više beži svom glavnom rivalu Red Bulu. Ako Niko nastavi u ovakvom maniru, Vilijams će završiti na četvrtoj poziciji. Reno im trenutno beži 11 poena, tako da ni to nije nedostižno. Niko je za zvanični sajt tima opisao prošlu trku... "Sjajna trka! Potpuno sam uživao na velikoj nagradi Belgije i bilo je sjajno završiti među bodovima na četvrtoj uzastopnoj trci. Nismo imali naročito dobre testove u SPA tamo u julu, tako da nisam bio siguran šta da očekujem kada smo došli na stazu prošle nedelje. Nisam imao razloga za brigu: kola su dosta napredovala od tog testa. Imamo još puno da radimo na setup-u da bi iskoristili potencijal kola, naročito između petka i subote. Ali mi možemo to da uradimo, i to pokazuju sjajni rezultati tima u ovom trenutku." Rozberg je na kraju zaključio "Završiti šesti treći put ove godine je vrlo dobar rezultat. Ovo je bila jedna od mojih najboljih trka i moram da zahvalim timu koji mi je dao bolid koji mi omogućava da pokažem šta umem." Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) F1 u Indiji od 2010. Formula 1 nastavlja da osvaja Aziju pa ćemo posle Bahreina, Kine, Japana, Malezije, Turske i Singapura od 2010. u kalendaru imati i Veliku Nagradu Indije. To je objavio juče šef indijske Olimpijske asocijacije Sureš Kalmadi rekao je da je odlučeno da će trke Formule 1 od 2010. održavati u Nju Delhiju, kao i da je Herman Tilke proučio izveštaje predloženih lokacija za stazu i podneo izveštaj Berniju Eklstonu. Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) FIA objavila revidirani kalendar za 2008. FIA je danas objavila prerađeni kalendar za 2008. godinu. Promenjeni su termini održavanja VN Belgije i Italije koje su zamenile mesta, kao i VN Japana i Kine, koje su takođe zamenile mesta. Od ranije je poznato da će se VN Evrope od sledeće sezone voziti na uličnoj trci u Valensiji, vraća se VN Nemačke sa stazom Hokenhajm(koji se svake godine menja sa Nirburgringom) a još jedna nova trka će se održati u Singapuru. VN Turkse je prebačena iz avgusta u maj. Kompletan kalendar za sezonu 2008: 16. mart VN Australije (Albert Park) 23. mart VN Malezije (Sepang) 6. april VN Bahreina (Šakir) 27. april VN Španije (Katalunja) 11. maj VN Turske (Istanbul) 25. maj VN Monaka 8. jun VN Kanade (Montreal) 22. jun VN Francuske (Manji Kur) 6. jul VN Britanije (Silverston) 20. jul VN Nemačke (Hokenhajm) 3. avgust VN Mađarske (Hungaroring) 24. avgust VN Evrope (Valensija, Španija) 7. septembar VN Belgije (Spa) 14. septembar VN Italije (Monca) 28. septembar VN Singapura 12. oktobar VN Japana (Fudži) 19. oktobar VN Kine (Šangaj) 2. novembar VN Brazila (Interlagos) Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) inzaghi9 21-09-07, 01:37 F1: (Ne)poznat kalendar za 2008. Iako nekoliko staza još uvek nisu dobile zvanično odobrenje za korišćenje naredne sezone, medjunarodna automobilska federacija (FIA) objavila je okvirni kalendar Formule 1 za 2008. godinu, koji će u narednih nekoliko meseci biti podložan promenama. Nova sezona startovaće 16. marta tradicionalnom trkom na stazi Albert Park u Melburnu, dok će naredni šampionat zatvoriti trka na Interlagosu, za Veliku nagradu Brazila, 2. novembra. U kalendaru se nalazi i trka za Veliku nagradu Evrope, 24. avgusta, čije bi domaćinstvo, posle više uspešnih godina, od Nemačke trebalo da preuzme Španija, tačnije Valensija. Pod znakom pitanja je i termin održavanja trke u Singapuru, budući da staza još uvek nije prošla rigorozne kontrole i dobila zeleno svetlo, ali prema preliminarnom kalendaru ona bi trebalo da se vozi 28. septembra naredne godine. Pod znakom pitanja je i termin održavanja trke u Kanadi, na stazi Žil Vilnev, dok je omiljena i sigurno naposećenija trka od strane ljubitelja F1 iz Srbije, u Madjarskoj, na Hungaroringu, predvidjeno da se vozi početkom avgusta, a ne sredinom, kako je do sada bio običaj. Nezvanični kalendar F1 za 2008 16. mart - VN Australije 23. mart - VN Malezije 6. april - VN Bahreina 27. april - VN Španije 11. maj - VN Turske 25. maj - VN Monaka 8. jun - VN Kanade 22. jun - VN Francuske 6. jul - VN Velike Britanije 20. jul - VN Nemačke 3. avgust - VN Madjarske 24. avgust - VN Evrope (Valensija) 7. septembar - VN Belgije 14. septembar - VN Italije 28. septembar - VN Singapura 12. oktobar - VN Japana 19. oktobar - VN Kine 2. novembar - VN Brazila izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=71170) inzaghi9 22-09-07, 02:16 Raikonen: Nismo odustali od titule Vozač Ferarija Kimi Raikonen veruje da se pobedom na VN Belgije vratio u šampionsku trku Formule 1. Finac je na stazi Spa Frankošam trijumfovao ispred timskog kolege Felipea Mase i sada zaostaje 13 bodova za liderom šampionata Luisom Hamiltonom, odnosno 11 za Fernandom Alonsom. Do kraja sezone ostale su još samo tri trke, mnogi smatraju da je Raikonen prekasno ušao u formu, ali vozač Ferarija tvrdi da je i dalje sve moguće. "Nismo odustali. I dalje smo u trci. Sve je moguće, mala je razlika i borićemo se žestoko. Biće teško, ali kada bi uspeli, to bi bilo fantastično", rekao je Raikonen. Novi svetski šampion biće odlučen na trkama u Japanu, Kini i Brazilu, a Luis Hamilton je uveren da će to biti upravo on. Vozač Meklarena, najveće iznenađenje ovogodišnjeg šampionata, Raikonena ni ne pominje kao konkurenta za titulu, a očekuje da će do kraja sezone zadržati prednost nad Alonsom, koja trenutno iznosi samo dva boda. Alonso je u Belgiji ponovo završio ispred Hamiltona i dodatno smanjio zaostatak. "Nisam zabrinut. Fernando je obavio odličan posao, ali ne verujem da će tako biti i u poslednje tri trke. Ja i dalje vodim, i dalje sam optimista", kaže Hamilton. Alonso smatra da je šampionska trka i dalje potpuno otvorena. "Šampionat je i dalje veoma otvoren. Moramo da budemo pažljivi u poslednje tri trke, jer samo jedno odustajanje znači kraj šampionskih ambicija", rekao je Španac. Sledeća trka F1 šampionata vozi se za VN Japana, 30. septembra na stazi Fudži. izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=09&dd=18&nav_id=264051) mary 22-09-07, 22:49 F1:Meklaren odustao od žalbe, Ferariju titula http://i19.tinypic.com/2luwf41.jpg Tim Meklarena odustao je od žalbe na presudu Medjunarodne automobilske federacije (FIA), koja ih je u ponovljenom procesu proglasila krivim za posedovanje Ferarijevih dokumenata. Podsetimo da FIA nije imala milosti prema ekipi Meklarena kaznivši je oduzimanjem bodova u šampionatu Formule 1 i novčano sa 100 miliona dolara zbog poznate špijunske afere "Spajgejt". Bivši glavni dizajner Meklarena Majk Kaflan dobio je od Najdžela Stepnija, nekada glavnog direktora Ferarijevog razvojnog dela poverljive tehničke informacije, ali FIA nije mogla da dokaže da je britanska ekipa koristila "intelektualna svojinu" italijanskog tima u svrhu razvoja bolida, pa je Meklaren kažnjen samo zbog kršenja članka 151c Medjunarodnog sportskog kodeksa, ili preciznije zbog nanošenja štete ugledu sporta. "Meklaren je obavestio FIA kako se neće žaliti na presudu, kao što je ranije najavljeno. Imajući na raspolaganju dovoljno vremena za proučavanje presude Mklerenov pravni tim smatra kako je u najboljem interesu sporta, kao i cilju pobedjivanja na trkama i svetskim prvenstvima, najbolje da se odustane od žalbe", stoji u pismenoj izjavi britanske ekipe. Odustajanjem Meklarena od ulaganja žalbe ekipa Ferarija je automatski osvojila konstruktorsku titulu u 2007. godini. Britanski tim, koji je do sada bio vodeći u prvenstvu "najbržeg cirkusa" krenuće od nule, ali vozači Luis Hamilton i Fernando Alonso su, odlukom FIA, ipak zadržali svoje bodove i prve dve pozicije u generalnom plasmanu. Podsetimo da je britanski tim zbog oduzimanja konstruktorskih bodova izgubio i pravo na svoj deo profita od televizijskih prava, što znači da je tim Rona Denisa ostao i bez dodatnih 80 miliona dolara. izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=71339) inzaghi9 24-09-07, 16:57 Pavlović za MONDO: Samo titula otvara vrata F1 Najbolji srpski automobilista Miloš Pavlović stigao je do prve pobede u karijeri u Formuli Reno, na trci u belgijskoj banji u Frankoršampu. Trijumf Pavlovića obeležila je neizvesna bitka tokom čitave trke sa Britancem Benom Hanlijem, kao i spektakularan finiš, u kojem je srpski as, bio brži za dve stotinke. "Na trci u Belgiji sam potvrdio da mogu da pobedjujem. Iako nije sve funkcionisalo kako treba, budući da sam u kvalifikacijama morao da menjam i motor i auto, pokazalo se da stvari ipak idu na bolje. Problemi u kvalifikacijama sprečili su me da u prvoj trci zabeležim bolji rezultat, pa samim tim i dan kasnije, ali uprkos svemu ostvario sam važnu pobedu", izjavio je na početku razgovora za MONDO Miloš Pavlović. Vozač Drako tima, osam trka pre završetka šampionata, zauzima treću poziciju sa 16 bodova zaostatka u odnosu na vodećeg Portugalca Alvara Parentea iz ekipe Tek 1, koji je sakupio 73 boda. Do trke u Belgiji lider šampionata bio je Sebastijan Vetel, ali su Holandjanina primetili čelnici timova Formule 1, nakon čega je dobio šansu da se oproba u "najbržem cirkusu na svetu". On je kao test vozač ekipe BMW Zauber na trci u SAD menjao povredjenog Roberta Kubicu, ali ga je nakon toga ekipa Toro Roso angažovala na duže staze. "Odlazak Vetela na pola šampionata je potvrda da se svaka trka u Formuli Reno prati. Blago njemu što je dobio mogućnost da se oproba u F1, iako zvanično to mesto nije obezbedio trijumfom u šampionatu Svetske serije Reno. Ne postoji pravilo, jednostavno stalno si pod prismotrom i neki tim može da proceni da si im potreban i angažuje te usred šampionata", objasnio je Pavlović. "Sadašnjost je važna, ne razmišljam o budućnosti" Iako nekima izgleda da je ulazak u "najbrži cirkus" bliži preko takmičenja u Seriji Reno, Pavlović kaže da ne razmišlja o Formuli 1, već da je isključivo skoncentrisan na predstojeće trke u ekipi Drako. "Uprkos svemu, ja ne razmišljam na taj način. Znam da se prati svaki naš korak, ali sam ipak samo posvećen onome što sada radim. Verujem u sebe i radim svoj posao na najbolji način. Posvećen sam isključivo trkama u Seriji Reno, jer je to jedini profesionalni način, i računam samo na to da mi ukupan trijumf može otvoriti vrata F1. Skoncentrisan sam samo na sadašnjost, jer sam o budućnosti odavno prestao da razmišljam", dodao je srpski vozač. Od ukupno 20 krugova, koliko je voženo na trci u Frankoršampu, Britanac iz redova ekipe Prema Powerteam Ben Hanli pretio je Pavloviću gotovo 15 krugova, pratktično mu vozeći sve vreme "u repu". Srpski as je odoleo svim napadima, zahvaljujući, pre svega, besprekornoj vožnji, ali i savršenoj koncentraciji. "Neohodno je da dobro voziš, budeš hladnokrvan i proračunat i da pripremiš celu strategiju tokom trke. Bilo je izuzetno teško odbijati sve napade, praktično nisam smeo da napravim nijednu grešku tokom trke, jer sam znao da Hanli to može da iskoristi. Neprekidno sam ga pratio u retrovizoru i sve vreme brinuo da moja vožnja bude besprekorna, u pojedinim trenucima kada je želeo da me predje, bio sam veoma odlučan i drzak. Jednostavno tako moraš da se postaviš na svakoj trci - da budeš maksimalno spreman i da daš sve od sebe", rekao je Pavlović. "Drako više neće moći da favorizuje jednog vozača" U neizvesnoj završnici Britanac je krenuo "na sve ili ništa", ali je i njegov poslednji pokušaj da se dokopa liderskog mesta, završen neuspešno. "Hanli je pokušao da me pretekne u poslednjoj krivini na mestu na kome pre toga nijednom nije probao, što me je malo iznenadilo. Kada sam video da je krenuo u napad, znao sam da moram da zadržim idelanu putanju. Imao sam problema sa podešavanjem automobila, pa sam znao da moram da kočim ranije, jer mi je zadnji deo proklizavao. Odlučio sam da odbijem taj napad, a Hanli je morao da preseče krivinu. Do tada sam bio u vodjstvu 19 krugova i nije mi padalo na pamet da se predam u samom finišu", objasnio je Pavlović kako je izašao kao pobednik u "paklenom finišu". Miloš je dodao da je posle važne pobede potvrdio čelnim ljudima u Drako timu da više neće biti favorizovanja samo jednog vozača. "U ekipi su do ove trke bili skoncentrisaniji na Španca Alvara Barbu, ali od sada to više neće biti moguće", rekao je Pavlović, dodavši da se već okreće pripremama za narednu trku u Doningtonu, koja se vozi 9. septembra. izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=67736) inzaghi9 25-09-07, 05:02 Brazilac Massa napušta Ferrari? Za vozača Ferarija Brazilca Felipea Masu zainteresovana je Tojota, tvrdi engleski dnevni list 'Dejkli Mejl', a prenose svetske agencije. Brazilac je viđen kao zamena za Ralfa Šumahera u sezoni 2008. Navodi se da su čelnici Ferarija nezadovoljni učinkom Mase u timu, tako da će ga laka srca prepustiti japanskoj ekipi. Na upražnjeno Masino mesto došao bi ni manje- ni više, nego aktuelni prvak sveta Fernando Alonso. izvor: rts (http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?IDNews=199771) Masa u pregovorima sa Tojotom? Prema pisanju engleskog 'Dejli Mejla', japanski F1 tim Tojota zainteresovan je za vozača Ferarija, Brazilca Felipea Masu. Čelnici italijanskog tima su navodno nezadovoljni učinkom njihovog vozača, pa su spremni da ga prepuste Tojoti. Sa druge strane, odlazak Mase bi mogao da otvori mesto za Fernanda Alonsa, koji bi postao vozač Ferarija već 2008. Iako bi Ferari trebalo da plati veliku sumu da bi otkupio Alonsov ugovor od MekLarena, činjenica da Španac i šef tima Ron Denis međusobno ne razgovaraju još od Velike Nagrade Mađarske, mogla bi da ubrza prelazak dvostrukog šampiona u redove tima iz Maranela. izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=09&dd=24&nav_id=264868) inzaghi9 25-09-07, 05:05 MekLarenu pravo žalbe do petka Britanska ekipa Formule 1, MekLaren, ima mogućnost da se žali do petka na kaznu od 100 miliona dolara i oduzimanje bodova u konkurenciji konstruktora zbog špijunske afere sa Ferarijem, objavila je u četvrtak Svetska automobilska organizacija (FIA). ‘’Pošto je sve potvrđeno sa sudom, FIA obaveštava da je krajnji rok za podnošenje žalbe 21. septembar, u 16 časova po srednjeevropskom vremenu’’, navedeno je u zvaničnom saopštenju. Šef MekLarena Ron Denis izjavio je da će odluku o žalbi doneti odbor direktora i da im je on predložio da ne bude preduzeta nikakva pravna akcija protiv odluke FIA-e. Vozačima britanske ekipe Luisu Hamiltonu i Fernandu Alonsu dozvoljeno je da na stave sa taklmičenje i nisu im oduzeti bodovi. izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=09&dd=20&nav_id=264451) Meklaren odustao od žalbe Rukovodstvo Meklarena odustalo je od žalbe na nedavnu kaznu Svetske automoto federacije, kojom su britanskom timu oduzeti svi bodovi osvojeni ove sezone. Britanski tim proglašen je pre nekoliko dana krivim u špijunskoj aferi koja je uzdrmala Formula 1 šampionat, a pored oduzimanja bodova, Meklaren je kažnjen i sa 100 miliona dolara. "Posle detaljnog pregleda odluke Svetske automoto federacije sa našim advokatima, doneli smo odluku da ne uputimo žalbu, jer je to i u našem i u interesu sporta. Verujem da je došlo vreme da ceo slučaj ostavimo iza nas", navodi se saopštenju šefa tima Rona Denisa. Odluka iz Meklaren tima praktično znači da je Ferari novi svetski šampion u konkurenciji konstruktora. Italijanska ekipa trenutno ima 161 bod, drugoplasirani BMW ima 90, bez mogućnosti da u preostale tri trke dostigne Ferari. To je prva titula za Ferari od 2004. godine, kada je italijanski tim osvojio poslednju od šest uzastopnih titula. Za Meklaren, koji je pre odluke FIA-e vodio u konkurenciji konstruktora, ostaje borba u pojedinačnoj konkurenciji, gde Luis Hamilton trenutno vodi ispred timskog kolege Fernanda Alonsa. izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=09&dd=22&nav_id=264705) inzaghi9 25-09-07, 05:19 Adios, Alonso! NAKON Alonsove iznude statusa prvog vozača momčadi prijetnjom da će sve otkriti FIA-i, McLarenovi odvjetnici pišu raskid njegova ugovora. "Adios, Alonso", napisao je visokotiražni njemački tabloid Bild na temelju informacija s posljednje utrke Formule 1 u Belgiji. Nijemci citiraju izjavu šefa momčadi Rona Dennisa s VN Belgije: "Želim s čistim odnosima zaključiti najteže sezonu u 40-godišnjoj karijeri u autosportu. To znači da u momčadi od sljedeće sezone nikad više neće biti kontroverznih odnosa. Za McLaren će sljedeće godine voziti samo vozači koji to žele i koje mi želimo." - rekao je Dennis očito ciljajući na dvostrukoga svjetskog prvaka Alonsa. Alonso s McLarenom ima važeći ugovor do kraja 2008. godine i McLarenovi će odvjetnici sada morati oprezno dokazivati proturječje kako je Španjolac, mogući ovosezonski prvak u njihovu bolidu, naškodio vlastitoj momčadi. Inače, McLaren je u utorak povukao svoju žalbu na FIA-inu presudu o oduzimanju momčadskih bodova na VN Mađarske, kada je Alonso na izlasku iz boxa prepriječio put Hamiltonu tijekom kvalifikacijskog treninga. izvor: Index (http://www.index.hr/sport/clanak/adios-alonso/358914.aspx) Alonso u Ferrari, Massa u Toyoti FERNANDO ALONSO navodno bi od sljedeće sezone trebao biti vozač Ferrarija uz plaću od 30 mil. eura godišnje. Špekulacije oko odlaska Alonsa iz McLarena pojačane su nakon što je FIA potvrdila da su baš e-mailovi pristigli sa Alonsova kompjutera među ostalim odredili presudu njegovom timu i rezultirali gubitkom konstruktorskog naslova i ogromnom kaznom. Osim toga, Ron Dennis je nedavno priznao da je njegov odnos sa Alonsom iznimno hladan, a da se Španjolac ne može pomiriti sa politikom momčadi o jednakosti oba vozača. Britanske novine News od the World pišu da je Španjolac već pristao na ugovor od 30 mil. eura godišnje sa talijanskom momčadi Ferrarija, a da je sadašnji Ferrarijev prvi vozač Felipe Massa ovaj vikend već pokrenuo pregovore sa momčadi Toyote. izvor: Index (http://www.index.hr/sport/clanak/alonso-u-ferrari-massa-u-toyotu/359502.aspx) inzaghi9 28-09-07, 05:11 Masa: Ne prelazim u Tojotu Brazilac Felipe Masa odbacio je kao netačne spakulacije da bi na kraju sezone mogao da napusti Ferari i pojača redove Tojote. On je izjavio da priče o tome kako su on i njegov menadžer vidjeni u društvu čelnika Tojote na trci u Belgiji nisu tačne, kao ni trvdnje kako je već sve dogovoreno da ga na mestu vozača Ferarija zameni dvostruki šampion F1, Španac Fernando Alonso. "Veoma me zanima ko je osoba koja je videla mog menadžera u pregovorima sa Tojotom. Svi pričaju kako su ga neki ljudi videli da pregovara sa čelnicima japanskog tima u Belgiji, ali to nije tačno. Kao što nisu mogli ni mene da vide, jer nisam bio tamo. Kada imate važeći ugovor, zašto biste uopšte pregovarali sa nekim drugim? Ne želim to radim, jer sam veoma srećan u Ferariju i želim da u toj ekipi okončan svoju karijeru", izjavio je Masa u Japanu, gde se priprema za narednu trku u šampionatu Formule 1. Masa je ove sezone trijumfovao na tri trke, a prema oceni većinskog vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona, pre početka sezone slovio je za jednog od favorita za osvajanje titule. Na drugoj strani Tojota, tim sa jednim od najvećih budžeta u F1, do sada nije osvojio nijedan bod. Brazilac je trenutno četvrti u šampionatu vozača, sa 20 poena zaostatka u odnosu na lidera Luisa Hamiltona, dok je Ferari već obezbedio titulu u konkurenciji konstruktora. izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=71849) inzaghi9 28-09-07, 05:13 Hamilton upoznao stazu u Japanu preko igrice Vodeći vozač Formule 1 Luis Hamilton tvrdi da ne poznaje stazu "Fudži" gde će se narednog vikenda voziti trka za Veliku nagradu Japana, ali da će mu dobro doći bratova iskustva, koji je na Plejstejšnu šampion te staze! "Nisam još video kako izgleda staza. Znam da ima dugu ravninu, ali stvarno ne znam šta da očekujem. Srećom moj brat je odlično poznaje sa Plejstejšna", rekao je britanski vozač iz tabora Meklarena. Prema njegovim rečima, oduvek je sanjao da vozi na staroj stazi u Suzuku, ali da će dati sve od sebe da i na predstojećoj trci zadrži prednost ispred klupskog kolege i aktuelnog šampiona Fernanda Alonsa. "Bio mi je san da vozim Suzuku, malo sam razočaran zbog toga, ali svejedno ću dati svoj maksimum. Ipak važno je da ostanem opušten i da zapamtim da je ovo moja prva sezona u Formuli 1. Tek su mi 22 godine. Sjajno je to što sam uopšte u konkurenciji za titulu", dodao je Britanac, koga će osim Alonsa juriti i Ferarijev Kimi Raikonen, pošto zaostaje samo 13 bodova. izvor: MTS-Mondo (http://www.mtsmondo.com/sport/vesti/text.php?vest=71781) inzaghi9 29-09-07, 12:35 Hemiltonu pol-pozicija u Japanu Senzacionalni lider šampionata Formule 1, debitant u ovom takmičenju Luis Hemilton, osvojio je pol-poziciju pred sutrašnji Gran pri Japana. Na stazi "Fudži" 22-godišnji Britanac je za svega sedam stotinki bio brži od drugoplasiranog klupskog kolege, Fernanda Alonsa, dok se iza aktuelnog prvaka plasirao dvojac Ferarija, Kimi Raikonen - Felipe Masa. Podsetimo, Hemilton u prvu od tri završne trke sezone ulazi sa dva boda prednosti u odnosu na Alonsa (97 naspram 95), Raikonen ima 84, a Masa 77 bodova. izvor: Sportska Centrala (http://www.sportskacentrala.com) inzaghi9 30-09-07, 13:45 Alonso: Ostajem u McLarenu DVOSTRUKI svjetski prvak u Formuli 1 Fernando Alonso demantirao je tvrdnje da bi sljedeće godine mogao otići u Ferrari ili Renault. "Za sljedeću sezonu imam ugovor sa McLarenom i ne vidim nikakav problem. Pobijedio sam u četiri utrke, borim se za naslov svjetskog prvaka i sretan sam što sve ide prema planu", izjavio je Španjolac. Alonso sa šefom McLarena Ronom Dennisom nije razgovarao od VN Mađarske (5. kolovoza), kada je Španjolac u boksu svojim bolidom blokirao momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona, no za Alonsa to nije razlog zbog kojeg bi trebao napustiti britansku momčad. "Od početka sezone sa svima u McLarenu surađujem odlično. Svi su veliki profesionalci, rade svoj posao najbolje što mogu i ostvaruju odlične rezultate", zaobišao je Alonso direktan odgovor na sukob s Dennisom. izvor: Index (http://www.index.hr/sport/clanak/alonso-ostajem-u-mclarenu--/359796.aspx) inzaghi9 30-09-07, 13:50 F1: Hamiltonu VN Japana Britanac Luis Hamilton pobedio je na trci Formule 1 za VN Japana koja je u nedelju vožena na stazi Fudži i stekao 12 bodova prednosti nad Fernandom Alonsom koji je u zemlji izlazećeg Sunca odustao zbog izletanja s piste. Drugi je na cilj stigao Finac Heiki Kovalainen u Renou, dok je treće mesto zauzeo Kimi Raikonen. U trci koju je uslovila kiša, i u kojoj je prvih 18 krugova voženo sa safety car-om, tim Ferarija je na svoje bolide montirao pogrešne gume, pa je na zahtev sudija, italijanska ekipa morala da ih promeni što je rezultiralo gubitkom dragocenog vremena za vozače ’’Kavalina’’. Hamilton je stekao ogromnu prednost nad timskim kolegom Alonsom jer do kraja šampionata ima samo dve trke: VN Kine i VN Brazila. Ukoliko Hamilton zadrži vodeću poziciju u generalnom plasmanu, ući će u istoriju najbržeg cirkusa na svetu kao prvi vozač kojem je uspelo da osvoji titulu prvaka sveta u debitantskoj sezoni. poredak na cilju za VN Japana: 1. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren) 2h 00m 34s 579’’’ 2. Heiki Kovalainen (Finska, Reno) +8s 377’’’ 3. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) +9s 478’’’ 4. Dejvid Kultard (V. Britanija, Red Bul) +20s 297’’’ 5. Đankarlo Fizikela (Italija, Reno) +38s 864’’’ 6. Felipe Masa (Brazil, Ferari) +49s 042’’’ 7. Robert Kubica (Poljska, BMW) +49s 285’’’ 8. Vitantonio Liuci (Italija, Toro Roso) +55s 622’’’ 9. Adrijan Sutil (Nemačka, Spajker) +1m 00s 129’’’ 10. Rubens Barikelo (Brazil, Honda) +1m 28s 342’’’ generalni plasman: 1. Luis Hamilton 107 bodova 2. Fernando Alonso 95 3. Kimi Raikonen 90 4. Felipe Masa 80 5. Nik Hajdfeld 56 6. Robert Kubica 35 7. Heiki Kovalainen 30 8. Đankarlo Fizikela 21 9. Niko Rozberg 15 10. Dejvid Kultard 13 izvor: Megafonija (http://www.megafonija.com/sport.php?category=sport&id=32782) inzaghi9 02-10-07, 13:21 F1: Ralf Šumaher napušta Tojotu Nemački vozač Formule 1 Ralf Šumaher najavio je u ponedeljak da će na kraju sezone da napusti ekipu Tojote, koja u poretku konstruktora za ovogodišnje svetsko prvenstvo trenutno zauzima skromno šesto mesto sa 12 bodova. "Posle tri godine u bolidu Tojote potrebni su mi novi izazovi. Razgovaraću sa čelnicima ekipe u narednih nekoliko sedmica i saopštiću im šta sam odlučio", objavio je na svom sajtu mlađi brat sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera. 32-godišnji Ralf Šumaher je tokom karijere vozio za Džordan, Vilijams i Tojotu, a na ukupno 180 Gran pri trka je postigao šest pobeda. izvor: Megafonija (http://www.megafonija.com/sport.php?category=sport&id=32886) inzaghi9 03-10-07, 03:31 Hamilton: Još nisam završio posao BRITANAC Lewis Hamilton ne želi još ''otvarati šampanjac'' za proslavu naslova prvaka, kojeg može osigurati već ove nedjelje, na utrci za Veliku nagradu Kine u Šangaju. Nakon pobjede na jučerašnjoj Velikoj nagradi Japana, četvrtoj ove sezone, 22-godišnji Britanac Lewis Hamilton stigao je nadomak osvojanja naslova svjetskog prvaka. Budući da je Fernando Alonso, njegov ''prijatelj'' i klupski kolega iz McLarena odustao, Hamilton dvije utrke prije karaja sezone ima velikih 12 bodova prenosti pred dvostrukim prvakom u zadnje dvije sezone... "Posao još nije gotov. Ostale su još dvije utrke i svašta se može dogoditi. Naravno, nakon što sam povećao prednost na prvom mjestu ukupnog poretka, moje samopouzdanje je još veće, ali rano je još za proslavu", kaže Hamilton, koji ima priliku postati prvi novak koji je osvojio naslov svjetskog prvaka, te najmlađi pobjednik u povijesti Formule 1. "Najvažnije je zadržati koncentraciju do sljedeće utrke i dobro se pripremiti za nju. Istina je da je neizbježno ne pomisliti ponekad na priliku koju imam, ali to me ne smije omesti." "Uoči sezone, nisam mogao niti zamisliti da mogu ostvariti četiri pobjede. Nakon prvog 'pole positiona', pa i nakon prve pobjede, još uvijek mi je to izgledalo nerealno. Sve što sam uspio napraviti je daleko, daleko iznad mojih očekivanja", zaključio je Hamilton, koji ima priliku postati prvi Britanac koji je osvojio naslov ukupnog pobjednika nakon 11 godina i Damona Hilla, te prvi u McLarenu nakon Jamesa Hunta 1976. izvor: Index (http://www.index.hr/sport/clanak/hamilton-jos-nisam-zavrsio-posao--/360205.aspx) Alonso: Radije ne bi više s Hamiltonom FERNANDO ALONSO izjavio je kako bi se rado razišao s momčadskim kolegom Lewisom Hamiltonom uoči nove sezone. "Oduševio bih se kada ne bih morao dalje s Hamiltonom", priznao je Alonso u intervjuu za španjolsku radio postaju SER. "Kada ne bismo bili kolege sljedeće godine i kada bih mogao biti u vrhunskoj momčadi, bilo bi to sjajno. Ako ćemo pak nastaviti zajedno, imat ćemo još jednu bespoštednu međusobnu borbu za naslov prvaka." Glasine da bi od iduće sezone mogao voziti za Ferrari Alonso je opovrgnuo. "Sljedeće godine mi se nemoguće zamisliti u Ferrariju. Imaju dva sjajna vozača i imaju ih pod ugovorima. Isto tako, ne zamišljam se tamo niti s godinom pauze." izvor: Index (http://www.index.hr/sport/clanak/alonso-radije-vise-ne-bih-s-hamiltonom-/360186.aspx) maharaja 06-10-07, 12:12 Hamilton startuje prvi! Najveća senzacija formule 1 ove sezone - Luis Hamilton, startovaće prvi sutra ujutru na velikoj nagradi Kine! Fantastični Britanac bio je za čak šest desetinki brži od Fernanda Alonsa. Luis Hamilton je nakon prošle trke već stavio jednu ruku na pehar, a ova pol pozicija mu pruža idealnu mogućnost da trku pre kraja i zvanično proslavi šampionsku titulu! Iza Hamiltona startovaće Kimi Raikonen, a onda slede Masa pa Alonso. Hamilton je još jednom bio bolji od Alonsa, a na sutrašnjoj trci dovoljno mu je samo da bude ispred njega, kako bi i matematički obezbedio šampionat. Startni poredak: 1. Hamilton 2. Raikkonen 3. Massa 4. Alonso 5. Coulthard 6. R.Schumacher 7. Webber 8. Heidfeld 9. Kubica 10. Button 11. Liuzzi 12. Vettel 13. Trulli 14. Kovalainen 15. Davidson 16. Rosberg 17. Barrichello 18. Fisichella 19. Wurz 20. Sato 21. Sutil 22. Yamamoto Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) maharaja 07-10-07, 09:57 Raikonen pobednik! Najveća senzacija formule 1 Luis Hamilton moraće da sačeka još jednu trku da bi proslavio šampionsku titulu. I pored sjajne vožnje u prvom delu trke i apsolutne dominacije nad protivnicima, Luis Hamilton je ostao bez bodova usled ogromnih problema sa gumama. Nakon problema sa gumama i odustajanja, njegovi protivnici su ponovo otvorili pitanje šampionske titule za koju se sada nadmeću čak tri vozača! Pobedom na VN Kine Kimi Raikonen sada ima 100 poena, što je za 7 manje od Hamiltona. Na drugoj poziciji završio je Fernando Alonso a treći Felipe Masa. Prava senzacija trke bili su vozači Fetel, Baton i Lijuci koji su podelili mesta od 4 do 6. Evo konačnog plasmana prvih osam: 1 Kimi Raikkonen (Ferrari) 2 Fernando Alonso (McLaren) 3 Felipe Massa (Ferrari) 4 Sebastian Vettel (Scuderia Toro Rosso) 5 Jenson Button (Honda) 6 Vitantonio Liuzzi (Scuderia Toro Rosso) 7 Nick Heidfeld (BMW-Sauber) 8 David Coulthard (Red Bull) Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) inzaghi9 07-10-07, 13:17 Drama u Šangaju, odluka u Brazilu! Svetski šampionat Formule 1 imaće spektakularnu kulminaciju na Velikoj nagradi Brazila, 21. oktobra. Pretposlednja trka šampionata u Šangaju donela je mnogo drame i u konkurenciji za naslov ostavila čak trojicu vozača – Hamilton ima 107, Alonso 103, a Rajkonen 100 bodova. Pobednik u Šangaju bio je vozač Ferarija Rajkonen, Alonso je na Meklarenu stigao na cilj drugi, a Felipe Masa na Ferariju treći. Lider šampionata Luis Hamilton ispustio je prvu meč-loptu, izletevši sa staze na šljunak u 31. krugu, u pokušaju da se dokopa boksa posle 15 minuta agonije. Hamiltona su više od pola minuta pokušavali da vrate stjuardi, ali pomeranja u šljunku nije bilo. I pre toga Hamilton je imao velike probleme sa gumama, zbog kojih je izgubio prvo mesto u duelu sa Rajkonenom i bio pod velikim pritiskom Alonsa, koji je razliku sa 20 sveo na nekoliko sekundi. U pozadini velikog okršaja pretendenata na titulu odvijala se fantastična borba: Sebastijan Fetel i Vitantonio Liuci uveli su dva Toro Rosa u bodove (četvrto i šesto mesto), a između njih se ugurao Dženson Baton na Hondi. Pre Šangaja Toro Roso nije imao nijedan bod - a Fetel je osvojio jedan, osmo mesto u SAD u bolidu BMW-a. Bodove su osvojili još Nik Hajdfeld (BMW) i Dejvil Kultard (Red Bull). Pored Hamiltona trku nisu završili Dejvidson, Zutil, Šumaher i Kubica. Poljak je u trenutku odustajanja, tri kruga posle Hamiltona, zauzimao prvo mesto. Na rasplet trke značajno je uticala kiša, koja je najpre padala, pa stala, što je stazu učinila veoma teškom – na različitim delovima svaki set guma garantovano bi pravio probleme. U takvim okolnostima je između 23. i 33. kruga na stazi viđen totalni spektakl. U tom periodu Alonso je prestigao Masu 1 na 1, Rajkonen je posle dva kruga pritiska prestigao Hamiltona, Ralf Šumaher dva puta je izletaio sa staze (drugi put bez povratka), a najspektakularniji detalj desio se kada je Rosberg izleteo u makazama između dva Renoa. Poslednji put su tri takmičara imala izglede za titulu poslednjeg dana još u šampionata 1983, a u takmičenju Nelsona Pikea, Alena Prosta i Renea Arnua najbolji je bio Brazilac. U slučaju jednakog broja bodova Rajkonen bi osvojio titulu, jer već ima pet pobeda, po jednu više od oba rivala (podrazumeva se da mora da ostvari bolji rezultat u Brazilu od obojice). Alonsu bi pobeda donela treću uzastopnu titulu i ako Hamilton stigne na cilj treći (oba takmičara imala bi po 113 bodova, a Alonso prednost u pobedama od 5-4). Međutim, ako Alonso osvoji neko mesto ispod prvog Hamiltonu bi odgovarao egal, jer bi odnos pobeda bio 4-4, a u drugim pozicijama Hamilton je nedostižan sa 5-3 u odnosu na Alonsa. 1. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 1 sat 37 minuta 58.395 sekundi 2. Fernando Alonso (Spa) McLaren-Mercedes +9.8 sekundi 3. Felipe Massa (Brz) Ferrari +12.8 sekundi 4. Sebastian Vettel (Ger) Toro Rosso-Ferrari +53.5 sekundi 5. Jenson Button (GB) Honda +1:08.6 sekundi 6. Vitantonio Liuzzi (Ita) Toro Rosso-Ferrari +1:13.6 7. Nick Heidfeld (Ger) BMW Sauber +1:14.2 8. David Coulthard (GB) Red Bull-Renault +1:20.7 9. Heikki Kovalainen (Fin) Renault +1:21.1 10. Mark Webber (Aus) Red Bull-Renault +1:24.6 11. Giancarlo Fisichella (Ita) Renault +1:26.6 12. Alexander Wurz (Aut) Williams-Toyota +1 krug 13. Jarno Trulli (Ita) Toyota +1 krug 14. Takuma Sato (Jpn) Super Aguri-Honda +1 krug 15. Rubens Barrichello (Brz) Honda +1 krug 16. Nico Rosberg (Ger) Williams-Toyota *2 kruga 17. Sakon Yamamoto (Jpn) Spyker +3 kruga 18. Robert Kubica (Pol) BMW Sauber odustao posle 33 kruga 19. Lewis Hamilton (GB) McLaren-Mercedes odustao posle 33 krugova 20. Ralf Schumacher (Ger) Toyota odustao posle 25 krugova 21. Adrian Sutil (Ger) Spyker-Ferrari odustao posle 24 kruga 22. Anthony Davidson (GB) Super Aguri odustao posle 11 krugova izvor: b92 (http://www.b92.net/sport/automoto/f1.php?yyyy=2007&mm=10&dd=07&nav_id=266729) maharaja 16-10-07, 10:07 Ludilo za Renoom u Meksiku Posle nekoliko meseci priprema, ekipa ING Renoa gostovala je u Meksiku uz saradnju sa meksičkim Renoom i INGjem Meksiko, i ovom spektakularnom događaju prisustvovalo je čak 300.000 ljudi. Vozači Renoa Đankarlo Fizikela i Nelson Pike naložili su publiku vozeći prošlogodišnji auto R26. "Reno i ING su radili veoma naporno da bi se ovaj događaj održao ovde u Meksiku," rekao je Đankarlo Fizikela, "i mislim da smo Meksikancima prikazali kul šou. Atmosfera je bila neverovatna, i bilo je veliko zadovoljstvo biti deo ovog velikog događaja." "Imali smo fantastičnu dobrodošlicu ovde u Meksiku", kaže Nelson Pike, "Hteli smo da prikažemo dobar šou, i mislim da smo u tome uspeli. Bilo je mnogo ljudi oko puta i nadam se da su svi svi uživali. Ja zasigurno jesam!" Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) Raspored konferencija za medije pred VN Brazila Felipe Masa će se pridružiti trojci koja je u trci za titulom i zajedno sa njima odgovaraće na pitanja u četvrtak, dok će u petak Ron Denis odgovarati na pitanja, a zajedno sa njim i njegovi najveći rivali Žan Tod i Flavio Briatore. Četvrtak 18. oktobar, 11:00 h (14:00 po našem): Fernando Alonso (Meklaren), Luis Hamilton (Meklaren), Kimi Raikonen (Ferari), Felipe Masa (Ferari). Petak 19. oktobar, 16:00 h (19:00 po našem): Ron Denis (Meklaren), Žan Tod (Ferari), Flavio Briatore (Reno). Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) Meklaren pred VN Brazila Ostala je još samo jedna trka do kraja a vozači Meklaren Mercedesa i dalje drže pozicije 1 i 2 u šampionatu, još od VN Španije. Međutim, pobedom na prošloj trci znatno se približio Kimi Raikonen, pa tako tri vozača konkurišu za titulu prvaka. Šta je Alonsu potrebno da bude šampion: - Ako pobedi, potrebno mu je da Hamilton bude na trećem mestu ili niže - Ako bude drugi, Hamilton mora biti na šestom mestu ili niže - Ako bude treći, Hamilton ne sme da osvoji više od jednog boda a Raikonen ne sme da pobedi - Ako bude četvrti, Hamilton ne sme da osovji ni jedan bude, a Raikonen mora biti na trećem mestu ili niže Šta je Hamiltonu potrebno: - Ako završi prvi ili drugi, svejedno je koji će biti Alonso i Raikonen, osvaja titulu - Ako Alonso pobedi, Hamilton mora biti drugi -Ako Alonso bude drugi, Hamilton mora biti treći ili četvrti - Ako Hamilton bude peti, Alonso ne sme biti među prva dva. Nije važno koji će biti Raikonen - Ako bude šesti ili sedmi, Alonso ne sme biti među prva dva a Raikonen ne sme da pobedi. - Ako bude osmi, jedino može osvojiti titulu tako što Alonso neće biti na podijumu a Raikonen bude treći ili niže - Ako Hamilton odustane, Alonso ne sme biti iznad petog mesta a Raikonen iznad trećeg. Šta je potrebno Raikonenu: - Ako pobedi, Alonso ne sme biti drugi a Hamilton mora biti peti ili niže - Ako bude drugi, Hamilton ne sme osvojiti više od jednog boda a Alonso ne sme biti na podijumu. Fernando Alonso: "Imam sjajne uspomene iz Interlagosa, obe titule sam osvojio na ovoj stazi. Obe trke na kojima sam osvajao titule su bile prilično različite, ali to je karakteristika ove staze. Veoma je neravno, džombasto i morate imati vešanje koje vam dozvoljava da vozite tvrdo dok ne bude neudobno. Ima nekih krivina koje zaista napadate, a sve promene visina čine stazu interesantnom za vozače." "Siguran sam da ćemo u timu biti potpuno jednaki u Brazilu, i da će naša dva automobila biti sposobna za pobedu i osvajanje šampionata. Iako sam sada samo četiri poena iza Luisa, i dalje mi je potrebno mnogo okolnosti koje će mi ići na ruku da bih osvojio titulu a koje nisu pod mojom kontrolom, ali sigurno je da ću uraditi sve što je u mojoj moći da se to desi. Moraću da uradim svoje a onda i da se nadam da će sve pasti na mesto. Luis Hamilton: "Kina je bila još jedna dragocena lekcija za mene a incident koji mi se dogodio će me razviti kao vozača. Zaboravio sam veoma brzo na razočarenje i otkad sam napustio Šangaj, fokusiran sam samo na Brazil. Interlagos je jedna od onih trka o kojima svi pričaju. Znam da je atmosfera fantastična, navijači su ludi za sportom, a staza omogućava sjajno trkanje." "To je još jedna nova staza za mene, i bilo je mnogo priča kako je varljiva za vožnju. Zato je vidim kao posebam izazov i kada stignem na stazu u sredu, naporno ću je učiti sa inženjerima i probati da je razumem. Ove godine sam sa timom imao sjajne trke i nadam se da će i ova biti takva. Iako imam 4 boda više, šampionat je i dalje veoma otvoren. Uradiću šta mogu da osvojim poene koji su mi potrebni, a ostalo nije u našim rukama." Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) Reno demantovao povratak Alonsa Reno je demantovao informacije njemačkog lista "Bild" da je već postigao dogovor o povratku dvostrukog šampiona, Španca Fernanda Alonsa. Naime, njemački tabloid je objavio da je vozač Meklaren Mercedesa već završio posao sa šefom Renoa Flaviom Briatoreom da ponovo zauzme mjesto u francuskom timu, iako ima važeći ugovor sa britanskom ekipom do 2008. godine. List je naveo da španskom vozaču sada predstoji borba za raskid tog ugovora sa Meklarenom, kako bi postigao novu, trogodišnju saradnju sa Renoom. "Reno ne želi da komentariše spekulacije pojednihih medija. Ekipa će objaviti imena vozača za narednu sezonu kada za to dođe vrijeme" - stoji u kratkom saopštenju Renoa. "Bild" je istakao da je i ovogodišnji prvak u konkurenciji konstruktora - Ferari, želio da angažuje španskog vozača, ali je rukovodstvo "crnog konjica" odustalo od te namjere zbog straha da se ne bi narušili odnosi između njega i Finca Kimija Raikonena. Italijanska ekipa je, navodno, odustala od te ideje zbog iskustva Meklarena, gdje se vodi gotovo otvoreni rat između vodećeg u šampionatu "najbržeg cirkusa", Britanca Luisa Hamiltona i aktuelnog šampiona Alonsa. Izvor: F1 Serbia (http://www.f1-serbia.net) analiza 17-10-07, 14:53 Šta je Alonsu potrebno da bude šampion: - Ako pobedi, potrebno mu je da Hamilton bude na trećem mestu ili niže - Ako bude drugi, Hamilton mora biti na šestom mestu ili niže - Ako bude treći, Hamilton ne sme da osvoji više od jednog boda a Raikonen ne sme da pobedi - Ako bude četvrti, Hamilton ne sme da osovji ni jedan bude, a Raikonen mora biti na trećem mestu ili niže Šta je Hamiltonu potrebno: - Ako završi prvi ili drugi, svejedno je koji će biti Alonso i Raikonen, osvaja titulu - Ako Alonso pobedi, Hamilton mora biti drugi -Ako Alonso bude drugi, Hamilton mora biti treći ili četvrti - Ako Hamilton bude peti, Alonso ne sme biti među prva dva. Nije važno koji će biti Raikonen - Ako bude šesti ili sedmi, Alonso ne sme biti među prva dva a Raikonen ne sme da pobedi. - Ako bude osmi, jedino može osvojiti titulu tako što Alonso neće biti na podijumu a Raikonen bude treći ili niže - Ako Hamilton odustane, Alonso ne sme biti iznad petog mesta a Raikonen iznad trećeg. Šta je potrebno Raikonenu: - Ako pobedi, Alonso ne sme biti drugi a Hamilton mora biti peti ili niže - Ako bude drugi, Hamilton ne sme osvojiti više od jednog boda a Alonso ne sme biti na podijumu. Realno je da je Hamilton i dalje glavni favorit za titulu. Ipak, njemu igra najviše mogućih kombinacija... Uostalom on je još uvijek lider sa prednošću od 4, odnosno, 7 poena...< |