View Full Version : Latinica ili cirilica

Leptiric
29-03-08, 17:04
Koje pismo cheshce upotrijebljavate,i koje vam je ljepshe za chitanje? ;)
Meni lichno zavisi od raspolozenja... Pisanim slovima vishe volim pisati cirilicu,a shtampanim latinicu.

Blade
29-03-08, 17:07
Stalno pišem pisano-štampanu latinicu :)

Skoro da i ne pišem ćirilicom...

Leptiric
29-03-08, 17:10
Mi u shkoli imamo 4 pismena,i 2 pishemo latinicom a 2 cirilicom. Meni je uvijek cirilica pisanim slovima izgledala ljepshe od latinice... Jednom sam cijeli pismeni (chini mi se u petom razredu) napisala shtampanim slovima pa sam morala da ga prepisujem... Pff,dosade!

Zor_djevojka
29-03-08, 17:13
Latinica i to shtampana, a pisana latinica mi slabije ide znog pojedinih slova..
Cirilicom sam zadnji put pisala na chasovima srpskog jezika u srednjoj shkoli i to pismene sastave i redovno sam cijepala listove iz vjezhbanke, jer se zaboravim, pa pochnem cirilicom, nastavim latinicom...

Blade
29-03-08, 17:13
Mi smo uvijek morali da pišemo ćirilicom. Nego, fala Bogu, nastavnici se opametiše, pa su nas pustili da ove godine pišemo kako nam je milo. Samo što moramo uvijek da pišemo pisanim.

Uh, sjećam se kad smo u drugom razr. učili latinicu...pa smo drug do mene i ja uvijek miješali ćirilicu i latinicu i smijali se tome...:)

Leptiric
29-03-08, 17:20
Uh ja se sjecam kad je moj drug napisao sastav pola cirilicom pola latinicom,ali ne onako da kazesh da on napishe jednu rechenicu tako,a drugu onako,nego jedna rijech mu je do pola bila cirilicom do pola latinicom...:D
Dala mu je nastavnica 1,a greote sastav mu nije bio losh,kad sam ga chitala vrishtala sam od smijeha! :D

Blade
29-03-08, 17:21
E, pa to je ono najgore...mi smo uvijek pisali pola riječi ćirilicom, pola latinicom...uh, nastavnica je na muke bila...fala Bogu, pa nam nije dala jedinice! :D

Leptiric
29-03-08, 17:25
A ja u odjeljenju imam jednu drugaricu,doshla je iz Makedonije i ne zna da pishe cirilicom bash dobro...
E a shto se knjiga tiche vishe volim da chitam knjige napisane latinicom,ako znam zbog chega grom me ubio!:D

Blade
29-03-08, 17:29
Sad me podsjeti...prošle godine sam u jednU knjigU našla jednu riječ napisanu ćirilicom, a sve ostalo je pisano latinicom :eek:

Leptiric
29-03-08, 17:35
Ja sam nailazila na masu gramatichkih greshaka,ali na to do sada nisam.
Mislim da se sada vishe izdaju(shtampaju) knjige na latinici...
Eee,sad mi neshto pade na pamet,chini mi se negdje u osmom razredu profesorica matematike nam je na listicu za zadatke za pismeni sve napisala latinicom (inache bio je njen rukopis,pa je samo to iskopirala),i na kraju u coshku napisala grupu cirilicom (pr. I-grupa,samo cirilica)...

explosion
29-03-08, 17:42
Pisem cirilicu, uglavnom. Zalosno je sto nisamo ponosni na cirilicu koja je jedino savsrseno pismo (svaki glas ima oznaku, tj. jedan glas - jedno graficko obiljezje). Svi su izgledi da ce se vrlo brzo izgubiti iz upotrebe u CG, ali, kod nas je ljepse koristiti strane nazive i za ono za sta nema potrebe, nista svoje ne znamo da cijenimo, pa zasto bi onda i cirilicu. Tuzno, ali istinito. Valjda jedna od odlika male sredine.

Umjesto da smo ponosni sto imamo dva pisma, sto ravnopravno koristimo oba, mi lagano istiskujemo jedno. A ko je uticao najvise na to, pitam se. Bice da su masmediji. Grci svoje nisu izbacili, Kinezi takodje...

TheTrooper
29-03-08, 17:46
Ja pisem cirilicom. Latinicom posebno pisanom bas odvratno pisem, a stampanom sam malo bolji mada i nju vrlo rijetko koristim.
A sto se tice pitanja koje se odnosilo na citanje sve mi je jedno. Uopste ne obracam paznju da li je to latinica ili cirilica.

nestasni_cipiripi
29-03-08, 17:53
Latinica.od kako znam za sebe,cak sam i u osnovnu o jadu zabavio uciteljicu...

andjela pizelli
31-03-08, 20:23
Koje pismo cheshce upotrijebljavate,i koje vam je ljepshe za chitanje? ;)

navikla sam od malena na latinicu i nekako mi je ljepsha
moj tata je pisao pravi krasnopis cirilicni....

Ribica
03-04-08, 10:25
Ја болим ћирилицу, лијепа је и некако. . . наша :)

Али, чешће пишем латиницом:)

liv_tyler
04-04-08, 12:23
Ja sam navikla da pisem cirilicu, kroz citavu osnovnu skolu nam je to bilo sluzbeno pismo, a latinicu smo samo povremeno koristili. U srednjoj je nas razrednik insistirao da koristimo cirilicu, tako da sam se i tad navikla na to i latinicu koristim samo kad pisem nekim stranim jezikom ili tako nesto.
Inace, slova mi mnogo ljepse izgledaju cirilicom, dok mi je strani jezik lijepo kad pisem latinicom :D

Blade
04-04-08, 13:42
dok mi je strani jezik lijepo kad pisem latinicom :D

Ma, ja razmišljam kako bi bilo divno da pišeš strani jezik ćirilicom :D

Janjičar
04-04-08, 13:47
Ja sam nailazila na masu gramatichkih greshaka,ali na to do sada nisam.
Mislim da se sada vishe izdaju(shtampaju) knjige na latinici...
Eee,sad mi neshto pade na pamet,chini mi se negdje u osmom razredu profesorica matematike nam je na listicu za zadatke za pismeni sve napisala latinicom (inache bio je njen rukopis,pa je samo to iskopirala),i na kraju u coshku napisala grupu cirilicom (pr. I-grupa,samo cirilica)...
Oće ruka pravo ne može se navić na neprirodno.:toobad:

seka
04-04-08, 21:01
uvijek pišem latinicom..ali kad uzmem nešto da čitam potpuno mi je svejedno da li je latinica ili ćirilica..

pehar
11-05-08, 19:00
Pisem-latinicom

wawy
11-05-08, 19:22
mene je potpuno svejedno kad nesto citam je li latinica il cirilica, bukvalno ne primjecujem ni iz kojeg je dijela nase ex-yu knjiga ili novine ili sajt, jer mi je to valjda nebitno za citanje... takodje i kad pricam s ljudima - maltene ne primjecujem razliku okle je ko...
a jos malo pa ce mi i razlika izmedju naseg i engleskog jezika bit potpuno neprimjetna, tj. u vezi kompjutera vec jest...
ma, bitno da se komunicira, pa ako treba i govorom gluvonijemih, bitna je sustina, a ne ambalaza...

Senza_Guerra
11-05-08, 20:19
Mi u shkoli imamo 4 pismena,i 2 pishemo latinicom a 2 cirilicom. Meni je uvijek cirilica pisanim slovima izgledala ljepshe od latinice... Jednom sam cijeli pismeni (chini mi se u petom razredu) napisala shtampanim slovima pa sam morala da ga prepisujem... Pff,dosade!

Znaci 2 pismena iz npr. hemije radite cirilicom, a 2 latinicom. :D :D :D :D :D