View Full Version : Roman Polanski

explosion
28-03-08, 11:51
Znam da ovdje ima vrlo malo ljudi koji stvarno vole film, ali nadam se, ipak, da ova tema nece umrijeti odmah.

Jeste li gledali neki film ovog reditelja, sta mislite o tim filmovima, znate li nesto o njegovom zivotu?

Ozenio je glumicu Sheron Tejt koja je u 7 mjesecu trudnoce brutalno ubijena od strane "Porodice Menson". Znate li nesto o tome?

Nakon ove tragedije je snimio horor-triler Rozmarina beba. Smatram da ovaj film svi filmofili moraju pogledati (i zanemariti glumu, tj. imati u vidu da je film snimljen 1968. godine).

Pijanista je noviji film, takodje mnooogo dobar, pravo osvjezenje u navali americkih i amerikanizovanih (hamburger:)) filmova.

Leptiric
28-03-08, 11:56
Ja sam gledala film "Pijanista". Jao koliko sam se isplakala!
Bash mi se svidio film... Tako je dobro uradjen! Ne znam nishta o ovom reditelju vishe nego shto ima da se vidi na internetu... Pa i nije mi ni padalo na pamet da trazim.

explosion
28-03-08, 12:00
Evo spiska filmova, hronoloski:

Godina Film
1955. Čarobni bicikl

1957. Ubica
Toothful Smile
Prekid plesa

1958. Dva muškarca i ormar

1959. Lampa
Kad anđeli padnu

1960. Debeli i mršavi

1961. Sisavci

1962. Nož u vodi

1965. Odbojnost

1966.. Cul-de-Sac

1967. Bal vampira

1968. Rosemaryna beba

1971. Macbeth

1973. Što?

1974. Kineska četvrt

1976. Stanar

1979. Tess

1986. Gusari

1988. Ludilo

1992. Gorki mjesec

1994. Djevojka i smrt

1999. Deveta vrata

2002. Pijanista

2005. Oliver Twist

explosion
28-03-08, 12:14
Evo price o Mensonu:

Samo pomen imena čoveka koji u kalifornijskom zatvoru Korkran izdržava devetostruku doživotnu robiju zbog brutalnog pokolja devetoro ljudi (nezvanično se smatra da Menson stoji iza najmanje 35 ubistava), kod mnogih Amerikanaca i danas izaziva jezu. Mada, ni broj onih koji ga i dalje smatraju idolom nije zanemarljiv. To potvrđuje činjenica da Menson dobija ubedljivo najviše pisama od svih zatvorenika u SAD.

Rođen 1934. u Sinsinatiju, kao sin šesnaestogodišnje prostitutke, koja ga je odmah dala na čuvanje svojoj sestri i njenom izuzetno rigidnom mužu, Čarls je odmalena bio problematično dete. I pored natprosečnog IQ, odbijao je da ide u školu, bio sklon kriminalu i sodomiji, pa je detinjstvo uglavnom proveo po popravnim domovima. Sa 19 godina naprečac se oženio nekom konobaricom, koja mu je rodila sina, ali je ubrzo počeo da se bavi podvođenjem, što ga je opet koštalo slobode.

Kad je napokon 1967. izašao iz zatvora, Menson je već imao 33 godine. Obreo se u San Francisku, centru svetskog hipi pokreta na vrhuncu „ere ljubavi i mira”, u kojoj je ideologija dece cveća upravo dostizala katarzu. Čarlsa su krasile duga kosa, brada, gitara i nesvakidašnja, gotovo animalna harizma, pa je ubrzo oko sebe okupio zavidan krug sledbenika. Najviše je bilo devojaka, koje su bukvalno klečale pred njim. Bio je to period odbacivanja svih mogućih stereotipa, moralnih dogmi i vreme istraživanja krajnjih granica ljudske slobode.Svi su tražili nekog novog, drugačijeg gurua, makar i sa ponekad potpuno bizarnom ideologijom.

Tako je nastala i „Mensonova porodica”, u kojoj je Čarls zabranio kontracepciju, alkohol i nošenje naočara, a žene tretirao kao niža bića, tvrdeći da pse uvek treba nahraniti pre nego žene. Ubrzo je razvio rasističku ideologiju i propovedao o dolasku krvave revolucije, u kojoj će se potlačeni crnci dići protiv svojih belih eksploatatora, i njih će, u svom osvetničkom gnevu, ubijati na najgnusnije načine, i to u sopstvenim domovima. „Porodica” je trebalo da izbegne ovaj pokolj skrivajući se na jednom ranču u pustinji, nakon čega bi se vratila i preuzela vlast, predvođena njime kao novim Isusom Hristom i četvoricom anđela, koje su, po Mensonu, predstavljali „Bitlsi”.

Kada je leto 1969. prošlo a ništa se nije dogodilo, Menson je počeo da govori da su crnci očigledno suviše glupi da nešto učine sami za sebe, pa im treba pokazati šta treba da rade i kako da ubijaju. „Mensonova porodica” je 8. avgusta 1969. uveče počela svoj krvavi pir na jednoj kućnoj zabavi u elitnom delu Los Anđelesa, ubivši petoro belaca, među kojima i suprugu reditelja Romana Polanskog, glumicu Šeron Tejt, koja je bila u osmom mesecu trudnoće. Sve žrtve su bile na desetine puta izbodene nožem, ili su na telu imale po nekoliko smrtonosnih prostrelnih rana, a na ulaznim vratima je krvlju bilo ispisano „Svinja”. Panika koja se počela širiti Holivudom postala je još veća kad su naredne večeri u svom domu ubijeni Lin i Rozmeri La Bjanka. Rozmeri je bila izbodena 41 put, a u Linovom telu je ostavljena zabodena viljuška, dok mu je na stomaku urezana reč „Rat”. Po zidovima je krvlju ispisano „Smrt svinjama” i „Ustanite”. Ubice su se, pre nego što su otišle, uredno istuširale, jele i nahranile psa svojih žrtvi.

Članovi „Porodice” uhapšeni su tek u oktobru 1969, i to sasvim slučajno. Nakon dugotrajnog suđenja, Čarls i nekolicina njegovih sledbenika osuđeni su na smrt u gasnoj komori. Ali, Kalifornija je 1972. ukinula smrtnu kaznu pa im je presuda preinačena u doživotnu robiju.

Najviše zbog svoje bizarnosti, Mensonova ubistva su od početka bila plodno tlo za raspredanje sage o satanističkoj pozadini njegovog delovanja. Tome doprinosi podatak da mu je prijatelj bio i osnivač Satanine crkve Anton Šandor La Vej. No, nikad nije dokazana povezanost La Vejove crkve sa ritualnim žrtvovanjem.

Blade
28-03-08, 14:07
'Pijanista' je definitivno najbolji film koji sam ikad odgledala.

Toplo ga preporučujem svim ljubiteljima drame :)

TheTrooper
28-03-08, 14:24
Ja sam samo odgledao Pijanistu (odlican film) i Olivera Twista.

explosion
29-03-08, 18:39
A kakav je Oliver Twist?

Zor_djevojka
29-03-08, 18:44

:clapping: sreco..slazhem se sa tobom. Jedan od mojih omiljenih filmova...Adrien Brodi je odlichno odglumio Vladislava Shpilmana...

TheTrooper
29-03-08, 18:47
Iskreno meni je sasvim dobar. Gledao sam ga prije jedno godinu dana.

explosion
29-03-08, 18:53
http://img138.imageshack.us/img138/9329/imagesbd0.jpg (http://imageshack.us)

frkadela
29-03-08, 18:55
http://img138.imageshack.us/img138/9329/imagesbd0.jpg (http://imageshack.us)

Ko je ovo? :unsure:

explosion
29-03-08, 18:56
Ne prepoznajes gospodina Polankog? :) Malo su ga godine pritisle.

frkadela
29-03-08, 18:57
Znam, logicno je da je on, nego reko' malo da spamujem na tvojoj temi... :D

explosion
29-03-08, 18:59
http://img144.imageshack.us/img144/6494/polanskies6.jpg (http://imageshack.us)

A ovo je isto on, sa svojom suprugom, EMMANUELLE SEIGNER (glumica).

frkadelice, nemoj da te tuchem, napisi nesto o njemu, znam sto posto da u toj tvojoj ludoj glavi ima neka zanimljiva pricica o njemu. :)

explosion
29-03-08, 19:05

* Dobitnik Oskara – za režiju, glavnu mušku ulogu i adaptiran scenario u 2003. godini.
* Dobitnik Zlatne Palme u Kanu 2002. godine.
* Dobitnik sedam nagrada CEZAR (francuska filmska nagrada, prim. explosion :D)

Roman Polanski, koji je dobio Oskara za reziju filma "Pijanista", nije mogao da prisustvuje ceremoniji u Kodak teatru u Holivudu.

Njemu preti hapsenje ukoliko stupi na tlo SAD posto je 1977. optuzen za seksualni odnos sa maloletnicom. Posto je postigao sporazum sa tuziocem, Polanski je priznao krivicu, ali je pobegao u Francusku gde i danas zivi. :)

explosion
29-03-08, 19:11
O "Pijanisti" Polanski kaze:

"Ovo je najlicniji film koji sam snimio jer sam upotrebio sopstvene uspomene".

Prica o poljskom umjetniku koji je prezivio holokaust krijuci se u varsavskom getu.

Porodica Romana Polanskog vratila se u Poljsku pre pocetka Drugog svetskog rata. Roditelji i sestra su deportovani iz krakovskog geta, ali on uspijeva da pobjegne i nekoliko godina kao dijete zivi na ulicama.
Posle rata zavrsava filmsku skolu u Lodju, snima "Noz u vodi" i odlazi u Pariz. Nakon prvih uspeha seli se u Holivud gde provodi deset godina.

explosion
29-03-08, 19:23
Što se tiče glavnog glumca, 29-godišnjeg Adriena Brodya, on je morao da preduzme opsežne pripreme za ovaj film.

Da bi verodostojno dočarao lik izmučenog pijaniste Špilmana koji se u fašističkim logorima bori za goli život, Brody je morao da smrša veoma mnogo.

“Bio sam na dijeti koja je bila totalno iscrpljujuća, a ta ekstremna glad bila je veća od žudnje za hranom. To vam daje osećaj izgubljenosti koji nikada ne biste osetili u normalnom životu”, kaže on.

Osim toga, on je bio izolovan u jednoj hotelskoj sobi u kojoj je neprekidno vežbao sviranje na klaviru kako bi mogao da dočara lik poljskog pijaniste.

Zor_djevojka
29-03-08, 19:33
Prochitavishi scenario za 'Pijanistu' polako sam se 'ufuravao' u film. Bio sam svjestan da moram unishtiti sebe i posve se okrenuti onom vremenu. Ne mislim tek na banalno mrshavljenje i uchenje klavira - prodao sam auto, napustio stan u New Yorku, otkazao telefon, prekinuo sa djevojkom i otishao u Poljsku, daleko od obitelji, prijatelja, jezika i tamo se pripremao shest mjeseci prije pochetka snimanja filma - prisjeca se Adrien Brody svojih priprema za Oscarom nagradjenu ulogu