View Full Version : Mozak pušača je nemoćan

inzaghi9
22-03-08, 17:19
Jedna od karakteristika zavisnosti od cigareta je da okorjeli pušači nastavljaju sa svojom lošom navikom iako su potpuno svjesni da time štete svima, a prije svega svom zdravlju.

Magnetska rezonanca mozga pokazuje da se ovakvo "odlučivanje" proteže i na druga područja njihovog života.

Perl Ćiu i njene kolege s Medicinskog fakulteta Baylor u Hjustonu, proučavali su na skeneru 31 hroničnog pušača i 31 nepušača dok su igrali igru.

Oni su u nekoliko krugova igre morali investirati novac na simuliranoj berzi.

Nakon svakog kruga obavještavani su o tome koliko su zaradili, a dobijali su i informacije koliko su mogli zaraditi da su donijeli drugačije investicione odluke.

I dok su nepušači te povratne informacije koristili za buduća ulaganja, ponašanje pušača jedva da se mijenjalo.

Skenovi mozga otkrivaju da pušači prerađuju te informacije, ali, za razliku od nepušača, izgleda da ne mogu djelovati u skladu sa dobijenim informacijama ili mijenjati vlastito ponašanje.

Ovo otkriće o različitim aktivnostima mozga moglo bi pomoći istraživačima koji se bave sklonošću zavisnostima.

Rad američkih naučnika objavljen je u magazinu Nature Neuroscience.

(izvor) (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=29&news=25954)

explosion
23-03-08, 08:54
Zahvaljujuci ovom clanu foruma, skoro da ne moramo citati dnevnu stampu.

WN Skinhead
26-03-08, 21:51
Eto što vele, pa vi viđite! :tongue2:
Sebe truješ, mene gušiš, nemoj ovdje da mi pušiš! :p

pehar
05-06-08, 00:02
Verujem ja tim istrazivanjima,ali necu da Vas lazem,jos uvek se ne odvajam od cigarete

Predator
05-06-08, 01:58
ja sam ostaio odavno, ne vuce me zelja za cigarom

majne
05-06-08, 11:21
Skenovi mozga otkrivaju da pušači prerađuju te informacije, ali, za razliku od nepušača, izgleda da ne mogu djelovati u skladu sa dobijenim informacijama ili mijenjati vlastito ponašanje.
(izvor)[/url]

Potpisujem.

I meni se iz iskustva sa pusacima cini da im mozak sporije reaguje i da su nefleksibilniji, i da im treba vise vemena da im stvari dopru do uma..

pehar
05-06-08, 22:32
ja sam ostaio odavno, ne vuce me zelja za cigarom

lucky you:bye1:

Angelina75
05-06-08, 22:35
pehar...probaj sa vodom....ja sam tako.....pomogla mi je da ostavim duvan...uvek popij casu vode kad pomislis na cigaretu:wink3:

pehar
11-06-08, 22:41
Ha,ha,pa da se pretvorim u kamilu.Volim taj porok i ne zelim se jos uvek odricati njega.Ljudi,iskrena sam,ama nece dusa bez cigareta:wink3:

cakana
11-06-08, 23:03
jes ruzna navika ali ne mogu bez njehttp://www.smilies-smilies.de/smilies/rauchen_smilies/rauchen5.gif