View Full Version : Uči više, živi duže

inzaghi9
22-03-08, 17:18
Dokazano je da su neki ljudi zdraviji od drugih. Koji društveno-socijalni faktori imaju uticaja na ovo opažanje?

U Sjedinjenim Državama, razlike u stanju zdravlja između različitih dijelova populacije, fokus su nebrojnih istraživanja. Stručnjak za javno zdravstvo univerziteta Harvard, Elen Meara, kaže da nam se ukazuju neki od odgovora. Jedan od njih je nivo obrazovanja. Bolje obrazovani ljudi žive duže i u prosjeku su zdraviji.

Elen Meara je uporedila rezultate popisa stanovnika iz 1990. godine i onog napravljenog 2000. Pokazalo se da se za bolje obrazovane ljude životni vijek u deset godina produžio za jednu i po godinu.

Dijelom se to pripisuje činjenici da bolje obrazovani ljudi imaju bolje shvatanje kako je važno riješiti se štetnih navika kao što je pušenje ili fizička neaktivnost. Što smatra najvažnijom porukom svoje studije?

"Da treba biti oprezan u tumačenju rezultata i ne generalizovati. Moja studija pokazuje da iako se opšte stanje zdravlja u prosjeku popravlja za cijelu populaciju, to je zbog toga što bolje obrazovani dijelovi te populacije unapređuju svoje zdravlje. Ostale grupe nijesu napravile znatniji napredak i treba pokušati da im se pomogne koliko god je to moguće", kaže Meara.

Elen Meara isto tako ističe da iako bolje obrazovanje znači često i bolja primanja, rezultati su jasno pokazali da kad bogatstvo dođe bez obrazovanja, rezultati na zdravlje i produženje životnog vijeka nijesu vidljivi.

Studiju u cjelini možete pročitati u stručnom časopisu Health Affairs.

(izvor) (http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=29&news=25673)

Algol
28-03-08, 08:50
Imam nekoliko profesora od preko 80 godina, ne samo sto predaju nego jos i putuju na predavanja. Jedna od njih je predavala istovremeno cak na 3 fakulteta u razlicitim mjestima. I uz to nista ne zaboravlja! :-)

explosion
28-03-08, 10:52
E ja cu umrijeti mlada od ucenja. Ili zavrsiti u ludnici. :)

nestasni_cipiripi
28-03-08, 11:48
E da sam znao,ne bi upisiva ove postdiplomske

Zor_djevojka
28-03-08, 16:16
one postdiplomske..za kladionichara, ili..?

nestasni_cipiripi
28-03-08, 18:40
Turizmolog

liv_tyler
01-04-08, 16:45
De si kolega..

Ja sam zivi izuzetak od pravila, obrazovah se,stigoh do diplomskog, a ne znam nikog ko nezdravije zivi od mene....

milenaaaa
01-04-08, 17:49
a i ja sam tako neki slucaj
extra nauka ide,ali zivim bas bas nezdravo....