View Full Version : Жестоке расправе по форумима

inzaghi9
18-03-08, 17:17
Све је популарније "висити" по различитим интернет форумима, на којима можете ћаскати с великим бројем људи о најразличитијим стварима, дружити се с пуно њих, забављати се... Није све лепо, наравно, некада избију и жестоке расправе, и од тога би било најбоље држати се што даље.

Не кажемо да треба побећи од сваког сукоба. Нипошто - треба знати како да одбраните сопствене ставове, и треба се држати својих ставова (осим ако се лично уверите да су погрешни), а не да пуштате да вам неко наметне сопствене. И ситне чарке на форумима, као и обичне расправе, нису никакав проблем, нормално је да се неће сви сложити кад се на једном месту (макар и виртуелном) окупи више људи. Ипак, жестоке расправе и форумска препуцавања су нешто друго.

Постоје ствари које људима не бисте рекли уживо. Делом због тога што бисте за такве речи добили батине (или бисте морали да се физички браните од тога да будете истучени након што сте превише "пустили језичину"), делом зато што се неке ствари ипак не изговарају, било би и вама самима непријатно да тако нешто кажете. Међутим, када седите за компјутером, лако је заборавити да се обраћате правим, живим људима, особама чија осећања можете повредити. И њима је лако да забораве да се и они обраћају особама које имају осећања. Плус је, уз сву употребу смајлија, немогуће видети израз лица онога ко вам се обраћа, гестове, нема тона гласа, па је лако нешто погрешно разумети, преувеличати - а због недостатка осећаја да се обраћате правом људском бићу, лако је и претерати с оштрином (шаљивошћу, или већ нечим) одговора, и још и ви можете бити погрешно схваћени. Расправа се зачас распламса, и постане знатно жешћа него што би у сусрету уживо икада постала.

И онда? Онда се жестоко посвађате с неким, међусобно се извређате, падну тешке речи, и то најчешће око нечега ситног. Разбесните се, будете узрујани, некад се баш потресете, лоше се осећате, може и сан да вам буде поремећен - и то, у највећем броју случајева, због најобичније глупости. А не можете да добијете, јер нема шта да се добије. Чак и да победите, шта с тим? Победили сте у глупој расправи за коју више и не знате због чега сте уопште учествовали у њој. Јака ствар. А за то време сте могли да радите нешто много забавније - слушате музику, играте омиљену игру, посетите неке занимљиве странице, или се удаљите од компјутера и радите нешто друго, нешто после чега бисте се боље осећали него након залудне интернет расправе.

Решење? Сасвим је близу - један клик мишем. Кад видите да се расправа захуктава, кликнете мишем, и нема вас више тамо. А ко баш хоће да губи време на такве ствари, може. Ви ћете се у међувремену забавити нечим лепшим.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/tinejdzeri/zestoke-rasprave-po-forumima/)

Paramanand
19-03-08, 09:45
A možda tek na forumu čovjek pokazuje svoju pravu prirodu? Skriven iza šifre, anoniman, pušti svom unutrašnjem biću na volju, otvori sve one brane koje u svakodnevnim odnosima, nevoljno, radi nekog interesa, drži pod kontrolom?

Svako svijet oko sebe doživljava drugačije. Svaka pojava u spoljašnjem svijetu samo je asocijacija koja budi neku sliku, misao ili emociju u unutrašnjem biću. Svaka stvar oko nas predstavlja neki simbol, značenje je samo naše. Neko u ruži vidi samo jednu običnu biljku, za drugoga je ona simbol ljubavi, rascvjetane ljepote. Svako ima svoj pogled na svijet, svoje tumačenje, svoju mentalnu sliku. Onoliko koliko nam je bogat unutrašnji svijet, toliko nam je stvarnost svaki dan drugačija, čudnovatija, raznovrsnija, a toliko nam je i drugi bliži, shvatljiviji, jasniji.

Svaka nova misao koju prihvatimo, mora, da tako kažemo, da sebi načini jedan novi kanal kroz mozak. Ovo objašnjava užasni konzervatizam ljudske prirode. Ljudska priroda voli da se kreće brazdama koje već postoje, zato što je tako lakše. Zamislimo, kao ilustraciju, da je duh igla, a moždana supstanca jedna mekana masa ispred nje. Svaka misao koju imamo pravi sebi, da tako kažemo, jedan kanal u mozgu. Taj kanal bi se ponovo zatvorio kada mu siva masa ne bi stvarala jednu oblogu koja ga održava. Da nema te mase, ne bi bilo ni pamćenja, pošto pamćenje podrazumijeva hodanje tim starim kanalima. Može se primijetiti da, kada čovjek govori dotičući se nekih ideja koje su svima poznate, i kombinujući ih na različite načine, lako ga je pratiti, zato što ti kanali već postoje u svačijem mozgu i samo im se treba obratiti. Ali kada se pojavi neka nova ideja, potrebno je, naprotiv, trasirati nove kanale, te nijesmo tako spremni da je odmah razumijemo. To je zato što mozak (mozak, a ne sami ljudi), nesvjesno odbija da dopušti novim idejama da utiču na njega. On pruža otpor. Duh pokušava da prokopa nove kanale, a mozak to neće da dozvoli. U tome je tajna konzervatizma. Što manje kanala postoji u mozgu, što je igla duha napravila manje tih prolaza, to će mozak biti konzervativniji i više će se boriti protiv novih misli. Što je čovjek skloniji razmišljanju, to će složenija biti mreža kanala u njegovom mozgu i on će lakše primati i razumijevati nove ideje. To se dešava sa svakom novom idejom – mi stvaramo novi utisak u mozgu, prosijecamo nove kanale kroz moždanu masu.

A što je bogatija mreža kanala, to lakše će se razumijevati ljudi sa kojima se u određenim stvarima ne slažemo, a tu različitost ćemo shvatati kao bogatstvo kreacije pa ćemo time, tim dodirom sa različitim, višemislećim, i sami sebe obogaćivati. U suprotnom, ostaćemo „u svom toru“, ograničeni, kruti, i u mišljenju i djelanju. Lakše ćemo upotrebljavati teške riječi, biti spremniji da snagom mišića branimo svoje stavove, ma kako oni bili neuvjerljivi i nesigurni. Uvjeren sam da niko ne može istinski cijeniti svoju kulturu, istoriju, vjeru, ideju...ako nije upoznao kulturu, istoriju, vjeru, ideju...drugih. Onoliko koliko poštuje drugačije, toliko će poštovati ono što naziva svojim (ako nešto od toga uopšte smije da se nazove mojim ili tvojim). Nepoštovanje drugačijeg stvara zarobljenost u jednom mišljenju, jednoj kulturi...(moje je najbolje, sve drugo je ništa) i, najčešće, vodi u primitivizam, sirovost, bahatost, a tako sjedinjeno u otvoreni sukob. Pa makar taj sukob bio samo virtuelan, forumski.

Temis
19-03-08, 12:00
Ramanand- jedan VELIKI RESPECT :clapping:

andjela pizelli
02-05-08, 12:07
da primjetila sam sa zakasanjenjem da smo i mi ovdje imali raspravu,u kojoj su ucestvovale svega 3-4 osobe...i tako bi to trajalo u nedogled ,da tema nije zakljuchana

mrzim kad se neko kritikuje sa nekakvom zestinom,mogla bih reci cak sa dozom mrznje,to je za mene neshvatljivo

lako je kritikovati ,a nedoprinositi razvoju foruma

neki ljudi kao da uzivaju da "bace spicu" mozda cak i da naljute aktivne osobe,pa da one ,nezeleci da se spustaju na njihov nivo,jednostavno odu,i ko je gubitnik?

obicno normalni,odu,ljudi koji ne vole svadje i prepirke,a ostanu bukadzije..

ovdje smo, kao sto neko rece,da se opustimo,poslije svih nasih nekakvih problema,a ne da pisemo doktorske disertacije

bebica
21-07-08, 15:57
da primjetila sam sa zakasanjenjem da smo i mi ovdje imali raspravu,u kojoj su ucestvovale svega 3-4 osobe...i tako bi to trajalo u nedogled ,da tema nije zakljuchana

mrzim kad se neko kritikuje sa nekakvom zestinom,mogla bih reci cak sa dozom mrznje,to je za mene neshvatljivo

lako je kritikovati ,a nedoprinositi razvoju foruma

neki ljudi kao da uzivaju da "bace spicu" mozda cak i da naljute aktivne osobe,pa da one ,nezeleci da se spustaju na njihov nivo,jednostavno odu,i ko je gubitnik?

obicno normalni,odu,ljudi koji ne vole svadje i prepirke,a ostanu bukadzije..

ovdje smo, kao sto neko rece,da se opustimo,poslije svih nasih nekakvih problema,a ne da pisemo doktorske disertacije

e svaka ti je zlatna draga :kiss1:
a posebno "
obicno normalni,odu,ljudi koji ne vole svadje i prepirke,a ostanu bukadzije.."
tako je to obicno...napadaju te a ne znaju ni sami zasto :brucelee:

"ovdje smo, kao sto neko rece,da se opustimo,poslije svih nasih nekakvih problema,a ne da pisemo doktorske disertacije" a ja dodajem da popujemo kako neko sme ili ne sme da se ponasa ..haha

Okugata
21-07-08, 16:14
Ok, osecam se prozvanom :( Od tih 3-4 vece svadje, ja sam vodila 2 :( nije da sam ponosna, ali sam takva, ne volim ne pravdu niti da me neko na bilo koji nacin ugrozava. Saspem svima sve u lice (osim prijateljima,jer njih max postujem) i posle toga se osecam lakshe. Time ne trazim paznju,ali mislim da imam muda svima sve da kazem, da ubodem u centar i taj neka se posle pita. Stacu takav mi horoskop :)

bebica
21-07-08, 16:38
hahah slatka si pa ti se pola oprasta...hahahha
ne znam dal si ti ...i ne citam svadje ...nego "nako" napisah komentar na andelino pisanije, kao sto rekoh svaka joj je zlatna :)
ljubac

OCTAVIAN
30-07-08, 02:09
Primijetio sam nekoliko takvih slucajeva, ne samo na ovom forumu, vec na svima. Zadovoljstvo mi je sto se na MiM forumu ne tolerisu glupe svadje i uvredljivo ponasanje, pa se teme na vrijeme zakljucaju, ucesnici dobiju opomene...

Moram priznati da sam i sam par puta upao u slicnu zamku. Jednostavno, procitam neke stavove koji su mi nezamislivi i moram da odreagujem. No, sad sam upoznao vecinu aktivnih clanova, pa znam kako sa kim da pricam. Ima nekih kojima je tesko dokazati da nisu u pravu, pa se vise i ne trudim da to uradim, samo procitam i odem, eventualno ubacim neku opasku.

bebica
31-07-08, 09:16
svi imaju pravo na razlicito razmisljanje...ali nemaju pravo da druge ubedjuju u svoje, kad sebe prihvatimo onakvi kakvi smo, onda je lakse prihvatiti druge...
cudna je dusa covekova, neistrazena i puna tame i svetla...
dosad sam naucila da ne upadam u vatru, ne gubim energiju na nesto sto ne mogu promeniti, ostaje samo da prihvatis ili odbacis i ides dalje...
da nije bilo drugih ne bi znala ko sam ja ...zato hvala svima koji su se nasli na mom putu, pa makar bili i "losi" po mene...
kiss

pehar
08-08-08, 20:07
svi imaju pravo na razlicito razmisljanje...ali nemaju pravo da druge ubedjuju u svoje, kad sebe prihvatimo onakvi kakvi smo, onda je lakse prihvatiti druge...
dosad sam naucila da ne upadam u vatru, ne gubim energiju na nesto sto ne mogu promeniti, ostaje samo da prihvatis ili odbacis i ides dalje...
da nije bilo drugih ne bi znala ko sam ja ...zato hvala svima koji su se nasli na mom putu, pa makar bili i "losi" po mene...
kiss

bravo;)

wawy
08-08-08, 22:22
svi imaju pravo na razlicito razmisljanje...ali nemaju pravo da druge ubedjuju u svoje...
hahahaha e qq... A otkad to?

Batboy
08-08-08, 23:16
kiss

Zašto misliš da nemaju pravo da ubjeđuju druge u ono za što misle da su u pravu... Ovo implicira da je bilo kakva rasprava suvišna...

Forumi su preteča današnjih sudova.., odn. ''forum rei sitae'' - sud.., sudstvo... A u samoj suštini su diskusiona kategorija koja u izvornom smislu predstavlja mjesto u kojem diskutanti koriste svoje argumente s ciljem pobijanja tuđih a koje u konačnici služi da bi se došlo do jedinstvenog zaključka...

U suprotnom mogli bi govoriti o blog-u...

mistique
08-08-08, 23:37
Slazhem se sa Batkom (sup sup tis tis :D:D:D)

Shto se rasprava tiche,izbjegavam ih ,mada mi se desi da sjednem nadrndana za komp i vidim nechiji komentar ,koji me isprovocira,ali tek toliko da imam neodoljivu potrebu da se na nekog izhivim :D
...mada ,rijetko kad to praktikujem ..
svadje izbjegavam ..shto se mozhe na lijepo rijeshiti probam ,shto ne mozhe -iskuliram i to je to ...

Zor_djevojka
09-08-08, 00:16
Uglavnom reagujem kad vidim da neko mulja, folira, kad ga uhvatim u raskoraku sa svojih predjashnjim mishljenjem (koje je vjerovatno ta osoba zaboravila da je ikad napisala)..e takve obozhavam da 'provociram'...samo i to mi je dosadilo...

milenaaaa
09-08-08, 00:47
Svadjala sam se i ja s wavy-em po pitanju prostitutki..
qq i sad mi se kosa na glavu digne kad se sjetim da ima onih koji ih brane..
ja se potrudim da se ne mijesam, ali kad se umijesam...aaaaa...ne umijem stati...

mistique
09-08-08, 00:48
.. i ja sa Perom na pm !
Letjelo je (njegovo) perje na sve strane!:D:D:D:D

Bon Jovi
09-08-08, 08:21
Zašto misliš da nemaju pravo da ubjeđuju druge u ono za što misle da su u pravu... Ovo implicira da je bilo kakva rasprava suvišna...

Mozda je mislila da mogu da te ubedjuju u njihove stavove,ali ona nije obaveznada ih cita,ili prihvata.
Svako ce uvek terati po svom.Coveku je najteze reci:volim te,izvini i u pravu si.

Koliko ste cesto culi izvinjenja na forumu?

Forum,preteca sudova?hmmm..ja sam mislio da je forum trg na kome su se ljudi okupljali u starom Rimu...

E konkretno o temi

Realno,ne volim da se svadjam,ali to ne znaci da izbegavam svadju....popustam kada shvatim da drugog ne mozes ubediti u nesto,ili kada svadja ode predaleko.

Sve zavisi sa kim ulazis u konflikt.Npr. ja ne ulazim u svadju (diskusiju) sa nekim ogranicenim likovima,koji u nedostatku argumenata pocinju da vredjaju(na greskama se uci).

Iz konflikta se uci,i psiholoski napreduje.Ti proveravas svoju istrajnost,temperament,i naravno stavove.Napredujes najcesce konflikt!

Mislim,nisam ja neka velika svadjalica....na ovome forumu,cini mi se da se ni sa kim nisam posvadjao,ili ucestvovao u nekom vecem "fightu"

seka
09-08-08, 11:35
sve rasprave na forumu koje su u granicama kulturnog volim i da čitam i da u njima učestvujem..naravno na onim temama koje mi odgovaraju..ako rasprava predje u svadju najradije odustajem..jedino ne mogu da podnesem kad neko nekoga počne da vrijedja..to je prije svega nekulturno i nisko..i u takvim situacijama reagujem mada često nema svrhe..
ovo je virtuelno i ne poznajem skoro nikog od vas..doduše, kroz praćenje raznih tema i vremenom stekla sam neko mišljenje o pojedincima, ali kako mogu da znam da su utisci tačni? ovdje nam jedino mjerilo o tome s kim se raspravljamo ostaje ono što taj napiše.. a možda je taj provokator kome je eto cilj da napravi svadju na forumu a da se on tako malo zabavi.. uz svu upotrebu smajlija, nemoguće je vidjeti izraz lica onoga ko vam se obraća, gestove, nema glasa, pa je lako nešto pogrešno razumjeti, preuveličati i lako je i pretjerati s oštrinom (šaljivošću, ili već nečim)..i lako i mi sami možemo biti pogrešno shvaćeni..rasprava se začas rasplamsa, i postane znatno žešća nego što bi u susretu uživo možda ikada i postala..
ja sam ovdje na forumu radi druženja,razmjenjivanja mišljenja..i ne mogu da vjerujem da od ovoliko tema, gdje svako može da nadje nešto što ga interesuje, ima neko vremena i za svađanje?! to je za mene samo trošenje energije i živaca na gluposti, a upravo iz suprotnih razloga smo svi tu..

Batboy
09-08-08, 15:33
Mozda je mislila da mogu da te ubedjuju u njihove stavove,ali ona nije obaveznada ih cita,ili prihvata.
Svako ce uvek terati po svom.Coveku je najteze reci:volim te,izvini i u pravu si.

Koliko ste cesto culi izvinjenja na forumu?

Forum,preteca sudova?hmmm..ja sam mislio da je forum trg na kome su se ljudi okupljali u starom Rimu...

Zašto ne bi bio preteča današnjh sudova...

Nisu se samo okupljali... :)

Forum - trg u starom Rimu gdje se usredotočavalo na javni život grada i na njegove probleme s ciljem njihovog riješavanja...

Forum2 - izabrano ili imenovano tijelo koje je nadležno za riješavanje izabranih pitanja i donašenja odluka.., odn. skup mjerodavih osoba uopšte...

odn.

Forum rei sitae - sud.., sudište...

Bon Jovi
09-08-08, 19:55
Zašto ne bi bio preteča današnjh sudova...

Nisu se samo okupljali... :)

Forum - trg u starom Rimu gdje se usredotočavalo na javni život grada i na njegove probleme s ciljem njihovog riješavanja...

Forum2 - izabrano ili imenovano tijelo koje je nadležno za riješavanje izabranih pitanja i donašenja odluka.., odn. skup mjerodavih osoba uopšte...

odn.

Forum rei sitae - sud.., sudište...

Nice to know
Pa Rimljani,i jesu poznati po pravu,zakonima...zato je latinski obavezan jezik svakog pravnika....

No,nije tema...

Vise se svadjam na drugim forumuma,nego na ovom....

Batboy
09-08-08, 22:32
Nice to know
Pa Rimljani,i jesu poznati po pravu,zakonima...zato je latinski obavezan jezik svakog pravnika....

No,nije tema...

Vise se svadjam na drugim forumuma,nego na ovom....

Rekoh da ti pripomognem... ;)

Na ovom forumu i nema pravih svađa.., malo je uvredljivih postova... A i politika MiM-a ide u tom smijeru.., odn. nastoji se da se sankcioniše uvredljiv riječnik...

Meni je posebno drago što su i sami forumaši spremni da osude uvredljive postove.., odn. postove koji omalovažavaju i vređaju... To bi bila i jedna od najpozitivnijih stvari na MiM-u...

Jo.., ne pamtim kad si se sa nekim posvađao.., uglavnom si iskuliravo... :D

pehar
10-08-08, 00:14
Zestoke rasprave po forumima postale su mi smarajuce,dosadne i vec vidjene tako da ih zaobilazim u velikom uglu