View Full Version : Мењајте себе, а не друге

inzaghi9
16-03-08, 23:55
Лако је замислити да желите да мењате себе, но чини се да управо вама то никако не полази за руком. Стално се налазите у ситуацијама у којима вам сметају понашање, реакције, а понекад чак и изглед људи око вас. Помало вам иду на живце они који недостатке траже у вама. Ви јасно видите да је ваш асистент спор, да менаџери у вашој фирми не знају да доносе праве одлуке, да ваш управни одбор не разуме опасност која вреба од конкуренције јер није спреман да на време уводи промене, да ваша партнерка ипак тражи мало превише, а сама нема довољно разумевања...

Да наставимо с набрајањем? И како онда поверовати да ћете мењајући себе утицати на то да и они око вас постану бољи? Стално се, наиме, говори о потреби да постанемо бољи, а тиме и да набоље мењамо свет. Је ли то увек могуће? Спремни смо да понудимо савет другима, а ретко смо спремни да то исто применимо на себе. Како, дакле, променити себе? За почетак, уклоните сваки отпор према променама. Свако од нас има могућност (а зачудо и знање) да изврши промене на себи, а тиме, утичући на своју околину, и да мења и свет око себе. Ако у једначини с неколико непознатих промените барем једну, мења се и резултат. Златно је правило да унутрашња промена заправо резултира и директним променама, али и променама саме околине. Иако на први поглед изгледа невероватно, има ту логике.

Промена у нама изазива промене изван нас. Да бисмо то постигли, нужно је бити спреман за промену и уклонити баријере у размишљањима, којима смо склони. Неко вас је избацио из такта, изнервирао вас или осећате да вам смета? У том случају, први корак је упитати самог себе: поседујем ли ја у свом карактеру и понашању неку лошу црту која ме подсећа на ту особу и на тај начин јој допуштам да на мене утиче тако да ја бурно реагујем? Искрен одговор на ово питање могући је почетак ваше промене набоље.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/muskarci/menjajte-sebe-a-ne-druge/)

Algol
28-03-08, 21:32
Super ti je tekst, i sve se slazem, ali najteza stvar je izmijeniti sebe. I ne samo to. Uzasno je tesko vecinu ljudi ubijediti da su oni ti koji treba da se mijenjaju i prilagodjavaju. Poznato je koliko su uopste Balkanci fleksibilni po tom pitanju. Generalno smo tvrdoglav narod i to ti je tako. Ovo moze da pali u zapadnim zemljama gdje su ljudi otvoreniji, edukovaniji o takvim stvarima,vise posveceni sebi, a kod nas dok neka velika muka ne pritisne ne shvataju gdje je problem, a i tada pitanje... Ja sam se uvijek trudila da izmijenim neke svoje osobine, ali stvarno treba da prodje dosta vremena dok se uspije. Prvo treba dobra volja da se odlucis da promijenis neki svoj stalni, usadjeni kodeks...a kad krenes, pa vidis da ne ide, uh... A ipak na kraju, kad shvatis posle odredjenog vremena da si uspio da pobijedis svoju prirodu, mislim da je to jedan od najvecih uspjeh u zivotu.

majne
29-03-08, 03:47
Промена у нама изазива промене изван нас. Да бисмо то постигли, нужно је бити спреман за промену и уклонити баријере у размишљањима, којима смо склони. Неко вас је избацио из такта, изнервирао вас или осећате да вам смета? У том случају, први корак је упитати самог себе: поседујем ли ја у свом карактеру и понашању неку лошу црту која ме подсећа на ту особу и на тај начин јој допуштам да на мене утиче тако да ја бурно реагујем? Искрен одговор на ово питање могући је почетак ваше промене набоље.

(izvor) (http://zivot.krstarica.com/c/muskarci/menjajte-sebe-a-ne-druge/)

Upravo to - mi ogledamo sebe u drugim ljudima. :)