View Full Version : Smisao Života

Blade
06-03-08, 16:14
Što je smisao života?

Što određuje smisao života po vašem mišljenju?

flowerchic
06-03-08, 16:19
Smisao zivota je sreca da se prozivi u zdravlju,miru i zadovoljstvu sa ljudima kojima cemo dati ono najbolje i najljepse od nas i koji ce nam biti tu za nas kad se smijemo,placemo...Da nas ne poremeti ruzno,da nas nepravda ne promijeni....Ukratko...

leonarda
06-03-08, 16:39
svaka čast za temu Blade...

mislim da je smisao života, prvenstveno, pronaći smisao ;)
živjeti, pustiti druge da žive, uživati u životu...jer, život je kratak.
kako je rekao jedan mudrac: 'trebali bismo imati 2 života. jedan da učimo, a drugi da primijenimo to znanje koje smo stekli'.

Janjičar
06-03-08, 18:55
Pojma, nemam. Tražim.

kolacic
06-03-08, 19:02
Smisao života ne postoji, jer da ga ima neko bi ga već pronašao.

anon1
06-03-08, 19:07
Kad hodas po blade (ostrici) smisao zivota je da prezivis...
Kad sjedis dokono, smisao zivota je u tebi, u dubini srca...

kolacic
06-03-08, 19:08
Dokon um djavolje igraliste

anon1
06-03-08, 19:10
Dokon um djavolje igraliste

zato postoji specijalna tehnika poznata kao koncentracija :)

flowerchic
06-03-08, 19:17
Kad hodas po blade (ostrici) smisao zivota je da prezivis...
Kad sjedis dokono, smisao zivota je u tebi, u dubini srca...

lijepo receno:clapping::)...

Blade
06-03-08, 19:53
Ne znam, za mene je smisao života znati živjeti. Raditi ono što voliš, a ne narušavati tuđu privatnost. Na život gledam kao na neobičnu i jezgrovitu zagonetku. Puteva je mnogo, a ja sam tek na početku. Svaki čovjek se trudi da bude okružen ljudima koje voli i koji njega vole, koje poštuje i koji njega poštuju...kojima će biti i koji će njemu biti oslonac i podrška u svakoj sferi života...

seka
06-03-08, 22:33
smisao života životu dajemo sami..
za mene"male" stvari čine život,ali ne možemo pronaći smisao u njima ukoliko nismo otvoreni za te male stvari, ukoliko ne obraćamo pažnju na njih..znači da sve ipak zavisi o nama samima jer smisao života ne možemo naći ni na jednom drugom mjestu osim u sebi..
budemo li proveli život čekajući da se dogodi nešto veliko, da iza sebe pustimo neki »veliki« trag propustit' ćemo život..

smisao životu daju male stvari..a ipak tako velike..

anon1
06-03-08, 23:37
lijepo receno:clapping::)...

klanjam se mlada damo :)

sarita
07-03-08, 08:14
Slazem se sa sekom, mislim da niko ne moze da zna pravi smisao postojanja zato smisao zivota pronalazimo u malim stvarima.I zaista jedna naizgled sitnica moze da nam uljepsa zivot

Baron
07-03-08, 08:21
Moj omiljeni film- Smisao života od Pajtonovaca

kliko
07-03-08, 13:34
Smisao zivota ti ne moze niko pokazati, moras sam da nades koji je smisao TVOG zivota. jedan fin putokaz (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=289858&postcount=28)

Paramanand
07-03-08, 14:22
Što je smisao života?

Tragati. Lutati po svom unutrašnjem beskraju, težiti ka onom bezvremenom što prebiva izvan granica onog prvog trenutka u kojem su se zvijezde raspršile po svemiru. Pronaći ga, svom izvoru vratiti se –u jezgro srca zaronit nijemo. I, bez oblika, bez uma, Postojat samo.

Zor_djevojka
07-03-08, 15:13
Dok mudraci prouchavaju zhivot i njegov smisao, budale ga prozhive...

a i fino reche Ivo Andric 'Tok dogadjaja u zhivotu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali nachin na koji cemo te dogadjaje podnijeti, u dobroj mjeri zavisi od nas...'

Mislite o tome...

Paramanand
07-03-08, 15:27
Dok mudraci prouchavaju zhivot i njegov smisao, budale ga prozhive...

a i fino reche Ivo Andric 'Tok dogadjaja u zhivotu ne zavisi od nas, nikako ili vrlo malo, ali nachin na koji cemo te dogadjaje podnijeti, u dobroj mjeri zavisi od nas...'

Mislite o tome...

Da li? Da li je to život koji se živio? Da li bi radije kao mudrac proučavala život i njegov smisao ili ga tek tako proživjela? Jesti, spavati, razmnožavati se i trčkarati za prolaznim zadovoljstvima, odlika je životinja. One ne traže više od toga. Čovjek, ipak, mora težiti nečemu višem, siguran sam da se u tome slažemo.
I,jeste da je Andrić moj omiljeni književnik, ali ne slažem se sa njim. Tok događaja u našem životu, zavisi isključivo od nas. Mi smo, svojim prošlim djelima, fizičkim ili mentalnim, kreirali svoju sadašnjost, a sadašnjim kreiramo svoju budućnost. Sve, ama baš sve je u nama - prošlo, sadašnje, buduće. Kao i instrument da sve to nadiđemo i izađemo iz toga kruga život-smrt-život...dok ne ostane samo Jedno, samo Život. Istinski, Vječan, Bezgraničan, Bezvremen.

Paramanand
09-03-08, 16:43
Sve vrste normi - običajne, vjerske, moralne, pravne - samo su pokazatelji da ljudska priroda nije dobra i da je treba popravljati. Svaka norma jeste svjedočanstvo da duboko u našoj prirodi nešto nije u redu i da ona ne pruža ono što bi mogla a što njen božanski potencijal posjeduje. Sve dok postoji ljubav (a bog je ljubav), pitanje smisla ljudskog života se ne postavlja. Kad prestane vjera u ljubav (u boga), onda pitanje smisla izbija u prvi plan. Jer smisao je povezan sa vrhunskim vrijednostima - razumijevanje i ostvarivanje najviših vrijednosti upravo i čini smisao života.
A te najviše vrijednosti nije tako lako ostvariti. I nije to jednostavni izbor između dobra i zla, to često zna da bude i izuzetno teški izbor između dvije vrhunske vrijednosti. Bira se jedna mogućnost, oprašta se od druge. Jedna se mora žrtvovati na račun druge. Na primjer, kada se iz ljubavi prema otadžbini žrtvuje ljubav prema ženi, kada se u ime naučne ili umjetničke posvećenosti žrtvuje zasnivanje porodice, kada se u ime istine ili časti žrtvuje život...! U toj muci izbora uvijek smo sami i usamljeni i niko nas ne može zamijeniti. Ja biram, a svaki izbor je raspeće. U moralnom odlučivanju nema mjesta za drugog, jer drugi ne može biti odgovoran za moje postupke i njihove posljedice. "Zašto da tuđa savjest sudi mojoj slobodi" (Sv. Pavle). Mase ljudi doživljavaju slobodu izbora kao najveću muku i, zapravo, ne znaju šta će sa svojom slobodom, bježe od nje. Smisao života im postaje prevara (sebe i drugih), snishodljivost, sitna proračunatost, jeftina demagogija, interes i odanost praznim idealima koje im plasiraju vođe kojima su se predali da ih vode.

sarita
09-03-08, 20:14
Da li? Da li je to život koji se živio? Da li bi radije kao mudrac proučavala život i njegov smisao ili ga tek tako proživjela? Jesti, spavati, razmnožavati se i trčkarati za prolaznim zadovoljstvima, odlika je životinja. One ne traže više od toga. Čovjek, ipak, mora težiti nečemu višem, siguran sam da se u tome slažemo.
I,jeste da je Andrić moj omiljeni književnik, ali ne slažem se sa njim. Tok događaja u našem životu, zavisi isključivo od nas. Mi smo, svojim prošlim djelima, fizičkim ili mentalnim, kreirali svoju sadašnjost, a sadašnjim kreiramo svoju budućnost. Sve, ama baš sve je u nama - prošlo, sadašnje, buduće. Kao i instrument da sve to nadiđemo i izađemo iz toga kruga život-smrt-život...dok ne ostane samo Jedno, samo Život. Istinski, Vječan, Bezgraničan, Bezvremen.
Mislis li da mozemo sebi kreirati zivot onako kako hocemo?...ili nisam dobro razumjela ono da tok dogadjaja zavisi iskljucivo od nas.
Razumijem da mozemo uticati na neke dogadjaje ali da li je ipak negdje sve zapisano i mo to samo zivimo ili ipak sami kreiramo svoj zivot?
Da li smo mozda u prosloj inkarnaciji stvorili krmu za sadasnji zivot i kako se osloboditi te karme?

Miriam
09-03-08, 20:31
Smisao života je ne tražiti smisao :), nego živeti punim plućima!!!

sarita
09-03-08, 21:05
Jeste Mirjam ali "zivjeti punim plucima" je relativan pojam:)
Upravo je o tome rijec...sto znaci "zivjeti punim plucima"..

Miriam
09-03-08, 21:21

"Živeti punim plućima" je figurativno rečeno, :) ali je bitno da se ne opterećujemo i ne provedemo život tražeći smisao.

Svaka osoba je individua za sebe i svako ima svoju predstavu o smislu života, za nekog je to da stiče materijalno bogatstvo, a za nekog duhovno, neko možda da ima veliku porodicu. Bitno je da čovek bude srećan ma šta da želi od svog života, samo to i ima smisla.

Paramanand
09-03-08, 21:56
Mislis li da mozemo sebi kreirati zivot onako kako hocemo?...ili nisam dobro razumjela ono da tok dogadjaja zavisi iskljucivo od nas.
Razumijem da mozemo uticati na neke dogadjaje ali da li je ipak negdje sve zapisano i mo to samo zivimo ili ipak sami kreiramo svoj zivot?
Da li smo mozda u prosloj inkarnaciji stvorili krmu za sadasnji zivot i kako se osloboditi te karme?

Da, mislim da smo mi ti koji kreiramo sopstveni život. Mi, niko drugi. Sve je zapisano u nama, nesvjesno i podsvjesno su naša knjiga života. Kao što je sadašnjim djelima i mislima ispisujemo za buduće događaje, tako smo je u nekoj prošlosti ispisivali za ovo što nam se sada dešava.
Da, karme se možemo osloboditi i u tome jeste sva suština duhovnog rada. Postoje razne duhovne discipline, a jedna od njih je joga.

Paramanand
09-03-08, 22:03
"Živeti punim plućima" je figurativno rečeno, :) ali je bitno da se ne opterećujemo i ne provedemo život tražeći smisao.

Svaka osoba je individua za sebe i svako ima svoju predstavu o smislu života, za nekog je to da stiče materijalno bogatstvo, a za nekog duhovno, neko možda da ima veliku porodicu. Bitno je da čovek bude srećan ma šta da želi od svog života, samo to i ima smisla.

Sve što čovjek u životu radi, radi samo sa jednim ciljem: biti srećan. Očigledno je da novac, porodica, karijera, slava, moć...ne mogu da je donesu. Čak ni zdravlje, najveće ljudsko bogatstvo, nije garant da će čovjek biti srećan. Možda sve te svjetovne stvari donesu prolazno zadovoljstvo, ali trajnu sreću ne. Nju može da donese samo samospoznaja, a ona se stiče isključivo preko istinskih vrijednosti.

Paramanand
27-04-08, 18:24
"Bilo da život ima smisla ili ne, na nama je da mu damo smisao. U rukama nadahnutih umjetnika bezvrijedna glina se pretvara u neprocjenjivo remek-djelo umjetnosti. Zašto mi ne bismo isto tako pokušali da načinimo nešto vrijedno pažnje od obične gline naših života, umjesto jadikovanja nad njegovom bezvrijdnošću? Naš život i svijet u kome živimo imaju toliko smisla koliko mi odaberemo da im damo" (L:A:Govinda - Tibetanska mistika)
Istina, ljepota, plemenitost, dobrota...jesu neke od univerzalnih vrijednosti koje čine život bogatijim i smislenijim. A kao i sve univerzalne vrijednosti, množe se kada se davaju. Duh ne priznaje ekonomska mjerila vrijednosti. Kada se davaju ekonomska dobra: zemlja, novac, moć, vlast...gube se. Ako ja imam moć, ti je nemaš; ako ja imam vlast, ti je nemaš, ako je ja osvojim, ti si je izgubio. Duh, nasuprot tome, ima sopstvena mjerila vrijednosti. Duh koji je bogat ljepotom, istinom, plemenitošću, dobrotom, svetošću...nesebično daje. Ako nešto dijeliš, onda dijeliš nesebično, bez želje da ti drugi uzvrate: u samom činu davanja nalaziš zadovoljstvo, pa si već nagrađen i više nego što si mislio. Radosno davanje: duša se pretvara u neiscrpni proljećni vrt prepun raznobojnog cvijeća. Nema veće sreće za čovjeka no kad proljeće ispuni njegovu dušu i njegovo biće rađa samo ljepotu. Nema ljepšeg prizora za ljudsko oko no kad se pupoljak otvara i rascvjetava. Ovo se ne može riječima dokazati, može se samo pokazati (ali, treba imati senzitivnost da se i vidi). Ne možeš razumom dokazati zašto živiš i zašto voliš: to se događa kao što se cvijet razvije i miriše. Navikli smo da se prepuštamo gospodarenju intelekta, da sve pojmovno definišemo. Napuštimo to. Ostavimo ljude mračnih misli, ne obraćajmo pažnju na razne kvalifikacije i teške riječi - mogu da nas povuku za sobom, uvuku u svoj svijet praznog intelektualnog nadmudrivanja. Ignorišimo sve ono negativno što pokušava da nam se nametne, okrenimo se sebi, njegujmo ljepotu svoga unutrašnjeg "vrta". Korov mnogo lakše izraste, ruža traži njegu. A ljubav se ne može pojmovno odrediti. Ona je susret, prevazilaženje vlastitih granica i ulivanje u druge: izvor u tebi koji se izliva i dijeli sa svima. A što se više izliva, to je bogatiji, svježiji, "pitkiji". Što više iz njega daješ, to se više u njega uliva. Tada u tvom srcu ima toliko pjesama da moraš pjevati, toliko snage da moraš igrati, toliko ljubavi da moraš voljeti. A pronalaženje toga izvora i napajanje na njemu, istinski je smisao života!
"Voljeti kao čovjek čovjeka: to je možda najteže što nam je zadato, ono krajnje, poslednje iskušenje i ispit, rad za koji je sve drugo djelanje samo priprema" (E.M.Rilke).
Istina, dobrota, ljepota, svetost...nijesu nešto što se može naći među stvarima, one prosto jesu svojstvo našeg duha. Čovjek koji zaista obiluje duhom ne može se zadovoljiti posjedovanjem stvari i prizemnim ciljevima: njegov pogled uperen je daleko i visoko. BITI i ostvarivati duhovne vrijednosti posve je isto. Cijenimo i trebamo drugog kao tražitelja vrijednosti, kao nosioca vrijednosti i kao stvaraoca vrijednosti. Ako ga ne prepoznamo kao takvog, zaobiđimo ga. Vrhovna vrijednost - skraćenica za razumijevanje nečijeg pogleda na svijet i jezika koji mu pripada.
Ili, kako je to umjetnik riječi, Halil Džubran, u knjizi "Isus, sin čovječiji" zapisao: "Ne gomilajte sebi blago koje se kvari i koje lopovi mogu ukrasti. Nego radije gomilajte blago koje se ne kvari niti može biti ukradeno, i kojem ljepota raste kad ga mnoge oči gledaju. Jer, gdje ti je blago, ondje ti je i srce". A tu je, i takav je, cijeli život, njegov smisao.

pehar
11-05-08, 13:48
Što je smisao života?

Pozitivan stav prema zivotu i okruzenju

Daci
08-06-08, 20:39
Teško da se može u nekoliko rečenica opisati smisao života...
Kada pogledamo koliko smo maleni, koliko jadni, koliko opterećeni nebitnim stvarima možda je smisao života najbliže kad pomažemo jedni drugima, kad se usrećujemo...ono čisto izmamiti osmjeh nekome svaki dan, nasmijati ...., pružiti ruku kada treba.... :love54236:

sioux
09-06-08, 21:50
smisao zivota je evolutivni napredak svijesti, to je postepeo uspinjanje po jednoj vertikalnoj crti, penjanje na visociji i visociji nivo...

DYLAN DOG
16-06-08, 09:52
Što je smisao života?

Mislim da je smisao života jednostavno - živjeti život...

Smisao života ne postoji, jer da ga ima neko bi ga već pronašao.
Mislim da ga većina pronađe, ali ga ne prepozna.

ginger
29-07-08, 15:43
Što je smisao života?

smiso života je spoznavanje vlastitog sebe, svojih mogućnosti, želja i ciljeva i ostvarivanje istih.
najbitnija i jedina stvar u životu je biti sretan.

Almsivi
29-07-08, 21:46
Hm, na ovakve teme sam dosta ucestvovao...

Smisao zivota je opstati, ziveti, i uzivati. Opstanak i zadovoljstvo.

A ove stvari zato jer se u njima nalazi svest i spoznaja.

Dakle, krajnji cilj i svrha je biti svestan i spoznati. Svestan sobstva, Boga, i znati
sebe, Boga, i celu existenciju.

Covek to trazi u zadovoljstvu, mada nije svako zadovoljstvo i spoznaja.

Za uspesan i prijatan put prema spoznaji, vazno je drzati se Pozitivnh osobina,
dobrote i nenasilja.

ginger
02-08-08, 20:50

ovo me podsjeća na komentar razuzdanog balavca kojemu je bitno samo da partija svakog vikenda- da bude na što više droga, što alkoholiziraniji i sa što više žena...
balavac koji prebiva od vikenda do vikenda..ostali dani u tjednu za njega ne postoje

i kad takvog pitaš kako živi odgovori ti: Punim plućima živim!
ograničen čovjek šta ćeš...

on misli da "živi život punim plućima"...on ga ni ne živi:tongue2:- takav apstinira od vikenda do vikenda:D a vikendom nije pri sebi

Almsivi
02-08-08, 21:59
Ginger, ovo sto kazes mi je bas poznato... komsije su mi takvi. Oni tvrde da uzivaju maximalno
i da uzivaju svoju mladost.... :) (a ja njihova totalna suprotnost)

A, hm, ne bih da budem neki sudac, ali mislim da oni propustaju sve vazne zivotne lekcije, duhovnost,
evoluciju uma i duse....

Ova planeta je stvorena da ljudi na njoj evoluiraju (razvijaju se) ponajpre duhovno. A ljubav, sex, druzenje,
uzivancije nisu konacni cilj i svrha, nego pomocni izvori energije koje treba koristiti uz duhovan put..

Prezivljavanje i opstanak nisu krajnji cilj, nego samo daju mogucnost razvoja i konacne spoznaje... :)

ginger
02-08-08, 22:37
Ginger, ovo sto kazes mi je bas poznato... komsije su mi takvi. Oni tvrde da uzivaju maximalno
i da uzivaju svoju mladost.... :) (a ja njihova totalna suprotnost)

ma uživaju..
drugi dan kad ustanu iz kreveta u 14:00 osjećaju se ko zadnje budale
ali to se ne spominje u razgovorima....

A, hm, ne bih da budem neki sudac, ali mislim da oni propustaju sve vazne zivotne lekcije, duhovnost,
evoluciju uma i duse....

Ova planeta je stvorena da ljudi na njoj evoluiraju (razvijaju se) ponajpre duhovno. A ljubav, sex, druzenje,
uzivancije nisu konacni cilj i svrha, nego pomocni izvori energije koje treba koristiti uz duhovan put..

Prezivljavanje i opstanak nisu krajnji cilj, nego samo daju mogucnost razvoja i konacne spoznaje... :)

dobro..to je npr tvoj cilj i nastojat ćeš na taj način upotrebljavat (ne)slobodno vrijeme
hoću reć svako od nas ima neke želje i ciljeve.. neki ih još nisu spoznali ali s vremenom hoće...ma zapravo to nisu želje- to su stvari koje čovjeka istinski vesele

najbitnije po mome je spoznat što ti istinski i potpuno ispunjava duh i čini te sretnim

ali kad sretnem nekog sa ovakvim idejama i pizdarijama kao taj mulac..:yawn431:

a što ti je najtužnije u svemu tome to je činjenica da većina mladih ljudi će se složiti sa tim balavcem

ali mene baš briga za tu većinu:zzsoft:

nemožeš živit po nečijim pravilima

seka
03-08-08, 04:28
ljudi tragaju za mnogim ciljevima, misleći da će u njima naći smisao.. nekima je smisao uspijeh u poslu..neki vide smisao u gomilanju bogatstva..
jednog igrača bejzbola koji se uspeo do samog vrha su upitali šta bi želeo da mu je neko rekao prvi put kada je počeo da igra bejzbol.. on je odgovorio, "želio bih da mi je neko rekao da kada dostigneš vrh, tamo nema ništa.."
mnogi se ciljevi pokažu isprazni tek pošto se godine protraće u težnji da se dostignu..
i onda ljudi shvate da još uvek postoji duboka praznina u njima..
neko je rekao da je smisao života biti srećan.. ne tražite sreću izvan sebe ona je u vama.. sreća je ispunjenost duše.. možda je smisao života najbliže kad pomažemo jedni drugima, kad usrećujemo nekoga.. izmamit osmjeh nekome svaki dan, nasmijat ga, pružiti ruku kad treba..

paloma
03-08-08, 09:19
mnogi se ciljevi pokažu isprazni tek pošto se godine protraće u težnji da se dostignu..
neko je rekao da je smisao života biti srećan.. ne tražite sreću izvan sebe ona je u vama.. sreća je ispunjenost duše.. možda je smisao života najbliže kad pomažemo jedni drugima, kad usrećujemo nekoga.. izmamit osmjeh nekome svaki dan, nasmijat ga, pružiti ruku kad treba..

Bravo Seko! Slazem se sa tobom....Smisao zivota za mene je sirenje ljubavi i sirenje pozitivne energije...

ginger
03-08-08, 12:22

tko je to rekao.. da mu platim kavu:D

:icecream:

zdvd
22-11-08, 12:35
smisao života.... bez Boga nema smisla živjeti

seka
22-11-08, 12:48
smisao života.... bez Boga nema smisla živjeti

kako to misliš bez Boga!? možda si mislio bez vjere u Boga!?

zdvd
22-11-08, 12:59
bez Boga, nema nikakva smisla živjeti neko kaže da Bog ne postoji, ali ako Bog ne postoji nema smisla živjeti

seka
22-11-08, 13:10
bez Boga, nema nikakva smisla živjeti neko kaže da Bog ne postoji, ali ako Bog ne postoji nema smisla živjeti

nije bitno šta ko kaže nego ono što ti osjećaš i u šta vjeruješ a vjera u Boga je intimna stvar svakog pojedinca..mjesec i zvijezde uvijek postoje ali ponekad je nebo prekriveno oblacima i ne vide se.. neko zna da će, pošto se oblaci razidju, moći da ih vidi,a neko, medjutim, ne može da vidi iza oblaka, pa se zadržava na njima.. tako je i sa Bogom..