View Full Version : Sad sam stranac u ovom gradu...
nestasni_cipiripi 06-03-08, 09:17 Evo kako godinama u Pg i po primorju dolaze iz svih krajeva da zive,da li se osjecate ka stranac u svom gradu?Evo recimo ja u Pg kad
dodjem pa izadjem u grad,vidim nove ljude,novi govor cujem,novi humor...cudno nekako...evo recimo u hn,nema vise novljana,sve su se dovukli ovi sa shevera,pa hercegovci...i opet stranac.
a u kući kako se osjećaš, jeli te i tamo proganjaju došljaci?
Evo kako godinama u Pg i po primorju dolaze iz svih krajeva da zive,da li se osjecate ka stranac u svom gradu?Evo recimo ja u Pg kad
dodjem pa izadjem u grad,vidim nove ljude,novi govor cujem,novi humor...cudno nekako...evo recimo u hn,nema vise novljana,sve su se dovukli ovi sa shevera,pa hercegovci...i opet stranac.
Ljeti se ne zalite!
vjerovali ili ne,meni se na posao sprdaju sto pricam kako pricam (podgoricki) jer su mi kolege vecinom iz niksica (tacnije, iz zhupe :) ),i kad pocnu da me ispravljaju i da se smiju dodje mi da ih ishutiram....
ipak su oni dosli kod nas i treba da postuju nase obicaje,rjecnik,akcenat i sl. jer,ako im se ne svidja sto su uopste i dolazili,nece mi valjda navike mijenjat dosljaci ;)
malo mi o ide na zivce!
vjerovali ili ne,meni se na posao sprdaju sto pricam kako pricam (podgoricki) jer su mi kolege vecinom iz niksica (tacnije, iz zhupe :) ),i kad pocnu da me ispravljaju i da se smiju dodje mi da ih ishutiram....
ipak su oni dosli kod nas i treba da postuju nase obicaje,rjecnik,akcenat i sl. jer,ako im se ne svidja sto su uopste i dolazili,nece mi valjda navike mijenjat dosljaci ;)
malo mi o ide na zivce!
Nijesu dosli zbog vasih obicaja.A mozda bi bilo dobro da vi malo promijene navike.Bas ovi iz Zupe!
Nijesu dosli zbog vasih obicaja.A mozda bi bilo dobro da vi malo promijene navike.Bas ovi iz Zupe!
nisu ili jesu,ne interesuje me apsolutno ali odakle im "ideja" da i pokusavaju da nas mijenjaju jer svaki grad ima nesto autenticno,naglasak,neke navike i sl. i sad dodju "sa strane" i mjesto da postuju to sto ih prihvatimo, oni jos pocnu da se "sprdaju" :brucelee:
pazi,kad dodjes kod nekoga ti se prilagodjavas a ne ocekujes da se oni tebi prilagodjavaju....to je normalno:wacko:
ako su te Župljani okružili, ugasila si, hehe
nisu ili jesu,ne interesuje me apsolutno ali odakle im "ideja" da i pokusavaju da nas mijenjaju jer svaki grad ima nesto autenticno,naglasak,neke navike i sl. i sad dodju "sa strane" i mjesto da postuju to sto ih prihvatimo, oni jos pocnu da se "sprdaju" :brucelee:
pazi,kad dodjes kod nekoga ti se prilagodjavas a ne ocekujes da se oni tebi prilagodjavaju....to je normalno:wacko:
Ma generalno si u pravu.Daj im malo vremena.
Ja se u Pljevljima osjecam kao Pljevljak, mada ima trenutaka kad mi je strasno cudno... Nema nasih, sve su neki drugi likovi... E sad, vecina njih "dobro reaguje" na mene, ali ima i nekih kojima smetam... :D
A u Podgoici mi je super, ovdje su svi nasi... Ali opet, nije to to...
O o I'm an alien, I'm a legal alien... :guitar:
Nema nasih, sve su neki drugi likovi...
hahaha....pa naravno da nema kad je vecina pljevljaka sishla u podgoricu....:cheezy:
u podgoricu je najmanje podgoricana,NAZALOST :)
baš me interesuju od koje se godine doseljavanje u Podgoricu smatra biti domorodački izvorni, plave krvi Podgoričanin!!!
jesu li ilirski stanovnici Duklje doseljenici, ili su to koničani???
nestasni_cipiripi 06-03-08, 11:44 Nema to veze barone.nije o tome stvar.evo shednesh u bilo koji kafic u pg,vishe se cuju zavijanja sa shevera no mi cikotici.neko pomenu sezonu...glupo poredjenje.PODGORICA PODGORICANIMA
Ja imam lijepi staropodgoricki naglasak, koji su morachani i po neko pokusavali da promijene.. A-A brale....Ja i dalje idem na *posa*
flowerchic 06-03-08, 12:31 vjerovali ili ne,meni se na posao sprdaju sto pricam kako pricam (podgoricki) jer su mi kolege vecinom iz niksica (tacnije, iz zhupe :) ),i kad pocnu da me ispravljaju i da se smiju dodje mi da ih ishutiram....
malo mi o ide na zivce!
Slazem se skroz,isto je i kod mene...Smeta im podgoricki akcenat usred Podgorice,od rodjene podgoricanke...A meni to ponekad stvarno zasmeta.
sasvim je normalno da se mijenja akcenat! Pa stariji podgoričani uopšte nemaju naglašen akcenat kao mlađi
flowerchic 06-03-08, 12:49 normalno je i da se postuje....
hahaha....pa naravno da nema kad je vecina pljevljaka sishla u podgoricu....:cheezy:
u podgoricu je najmanje podgoricana,NAZALOST :)
U Podgorici ima vise Pljevljaka nego Podgoricana... Ovi sto nisu rodjeni u pv, neko im je iz pv, sluzili su vojsku u pv ili su malo zivjeli tamo... Svi ste vi Pljevljaci... :thumb_up:
U Podgorici ima vise Pljevljaka nego Podgoricana... Ovi sto nisu rodjeni u pv, neko im je iz pv, sluzili su vojsku u pv ili su malo zivjeli tamo... Svi ste vi Pljevljaci... :thumb_up:
ne budi siguran...ja nemam do 9 koljena nikog pljevaljske krvi,tako da to nema veze s mozgom sto ti pricas...na svu srecu :)
a to da "ih" ima vise no nas...ziva ti je istina....jedan kroci u pg i eto ti ga za njim pola familije.....ja znam makar 10 firmi s kojima saradjujem gdje je jedan pljevljak zaposlen i posle 2 godine 95% radnika u toj firmi je iz pljevalja....:1002:.....
oni se ,brate, ne libe nicega da dodju do uspjeha....:D
sad mi nije jasno, Pljevljaci ili Župljani???
mada u pravu si, moglo bi se razmisliti da se zadnji dio gradskog autobusa rezerviše za došljake, posebne bioskope i škole, a ni traka oko ruke sa znakom irvasa nije na odmet!
:brucelee::mad:
flowerchic 06-03-08, 14:04 Svi ste vi Pljevljaci... :thumb_up:
nismo,ne,ne,...ni mrvice,ni malicak...
Pa jebiga, sluzila bi vojsku tamo da si musko... :)
Ja znam da vama tesko pada to sto su Pljevljaci sposobniji i bolji radnici od vas, ali tako je i tu nista ne mozete da promijenite... :slap425:
Eh, ljubomoro... :D
sad mi nije jasno, Pljevljaci ili Župljani???
mada u pravu si, moglo bi se razmisliti da se zadnji dio gradskog autobusa rezerviše za došljake, posebne bioskope i škole, a ni traka oko ruke sa znakom irvasa nije na odmet!
:brucelee::mad:
pogresno shvatas sta ja hocu da kazem....ne zelim da iko bude obiljezen bilo kako....
nemam ja nista protiv dosljaka ali mi smeta zasto pokusavaju da mijenjaju nesto kod podgoricana( konkretno akcenat i nacin govora) a dosli su samovoljno u podgoricu da zive i uglavnom,odlicno prihvaceni od nas....
pazi,ako si vec dosao,ne moras da se mijenjas ali ne pokusavaj ni da mijenjas stanovnike koji tu zive 100 godina....vec se prilagodi:notworthy:
zao mi je ako si se uvrijedio ali to je moje misljenje:biggrin:
Pa jebiga, sluzila bi vojsku tamo da si musko... :)
Ja znam da vama tesko pada to sto su Pljevljaci sposobniji i bolji radnici od vas, ali tako je i tu nista ne mozete da promijenite... :slap425:
Eh, ljubomoro... :D
hahaha...
meni je presudno bilo i kad sam momka trazila da nema pljevaljske krvi....toliko o tome ;) i cijenjenju istih :)
Cekaj, ne pokusavam ja da mijenjam Podgoricane... Ja sam godinama dolazio ovdje i druzio se sa VAMA i nemam nista protiv... Jedino sto mi pomalo smeta (ali ni na to vise ne obracam paznju) je to sto se, u odnosu na prije par godina, danas samo prica o parama, kolima i tako tome... Naravno, ima dosta izuzetaka, ali je to postala masovna pojava...
A Pljevljaci su mahom govna od ljudi, to je cinjenica... Narocito oni stariji... Uh... :D
nestasni_cipiripi 06-03-08, 14:31 E kako ve lako posvadjat!xaxa!zivjeli vi meni!
Ti cuti da ne dobijes opomenu... :D
svaka chast na komentaru vjeverice!:)
POTPISUJEM isti!
nestasni_cipiripi 06-03-08, 15:37 Sve se ljubite i lizete na ono Sto mislite o oi,a ovamo...zivjeli vi meni :)
E kako ve lako posvadjat!xaxa!zivjeli vi meni!
a koga si ti to posvadjao!?
imas isuvise visoko misljenje o sebi ,vjeruj mi ili prenisko o nama kad mislis da ti mozes da nas posvadjas....samo postavljas dobre teme (sto jes jes) :)
mi samo iznosimo svoje misljenje!
na kraju smo se i slozili frkadela i ja...
"A Pljevljaci su mahom govna od ljudi, to je cinjenica... Narocito oni stariji... Uh... " :biggrin:
zivio i ti nama:throb:
a na "sto mislite o oi" ja samo postujem kad je neko iznad koga stvarno cijenim a o kome nemam neko misljenje ,njega i ne komentarisem.....tako da foliranja nema ;)
Potpisujem dekicin poslednji post... :yes513:
Ne znam zasto bi ljude dijelili na Pljevljake, Podgoricane,Novljane..itd
Ljudi su ljudi i tamo i ovamo pa kakvi god da su..a svakakvih cudi ima to je istina.
Ja licno nikad ne bih pokusala da promijenim neciji naglasak, to je apsurd,svaki grad ima nesto svoje.
Evo kako godinama u Pg i po primorju dolaze iz svih krajeva da zive,da li se osjecate ka stranac u svom gradu?Evo recimo ja u Pg kad
Lako nam je za ove sa "sjevera" to su sve nasi, nego ne znam sto cemo od Rusa i Engleza:D
Zor_djevojka 07-03-08, 14:26 ja, kao Staropodgorichanka, koji se poznaju po svojoj srdachnosti, specifichnoj shali i humoru i gostoprimstvu, a malo nas je ostalo ruku na srce, nemam ama bash nishta protiv novopridoshlica koji su titulisani raznoraznim nadimcima (stojseri, irvasi, feshtadjuni, rollingstounsi - ovo su vi Cetinjani teke da znate). Meni je svako Podgorichanin i ne smetaju mi svi koji se smatraju istima, a vole ovaj grad, chuvaju ga, ne kite smecem i pljuvanjem po svakom coshku.
A ono jest' mi malo smijeshno kad me pitaju od kojih su moji pa kazhem Podgorichani, a oni kazhu 'dobro to, no kad ste pristigli..' reko' 'Podgorichani', a njima opet nejasno, pa nastave sa 'a dobro to, no djed okle ti je' reko 'Podgorichanin', pa me zagledaju i onda ja samo nastavim 'i pradjed isto...' Unazad 100 godina moji svi zhive ovdje...a i pravo da vi rechem, nije da se ponosim time, al' ja na selo nikad u zhivotu nijesam bila...Tachno ne znam je li to za plakanje ili za smijeh...
i shto mi josh malchice smeta - veci su Podgorichani ovi shto su doshli prije neku godinu ovamo, no oni koju tu zhive decenijama...A onda pochnu da pljuju na one bivshe sugradjane i zaboravljaju odakle su, ka' da su amneziju dozhivjeli...A ono vele hoce chovjek iz sela, no nece selo iz cho'eka...
Ja ne mogu da vjerujem da ovo rekoste za Pljevljake. Uzas. Ajde, nadacu se da ste se shalili. Ja poznajem nekoliko ljudi iz PV i obozavam ih, fenomenalni su, neisfolirani, sponatni, naucili da zive u etnicki mjesovitom gradu i samim tim neoptereceni takvim stvarima...
Isla sam u taj grad i mnogo je lijep, atmosfera super, narod opusten.
Sto se dosljaka tice, ne smetaju mi i ne primjecujem da bilo ko pokusava da mijenja Podgoricane, makar ne oni koji mene okruzuju.
Navikavajte se, dosljaka ce sve vise biti, a o razlozima je suvisno pricati.
Moje iskustvo sa Pljevljacima je ocigledno drugacije... Mislim, poznajem i ja par Pljevljaka koji su super, ali ostali samo gledaju kako da te zaebu... :)
Nikada se u Baru nisam osjetila kao stranac.. Tužan mi je kad je pust i zato navijam da što više ljudi dođe.
Inače, Podgoričani su najgostoprimiviji;) Tek da se zna ..Poen za njih:)
|
|