View Full Version : Izbori u USA

Pages : [1] 2 3 4 5

filantrop
05-03-08, 15:21
Imate li svoje favorite,za koga bi vi glasali da imate mogucnosti?

Nabuko
05-03-08, 17:46
Pusti favorite ovakve trke za nominaciju u demokratskoj stranki nije bilo skoro nikada. Odluka ce mozda tek pasti na konvenciji a to znaci da ce njihovi kandidati masu novca ulupati an bitku izmedju sebe i uci u borbu sa McCain-om sa desetinama miliona US$ minusa plus sa velikim procentom minusa u birackom tijelu a skratice sebi vrijeme za bitku sa McCainom na samo 2 mjeseca ili malo jace.

Odlican i manje vice neutralan sajt o americkim izborima (autor je demokrata ali generalno je stav neutralan).

http://www.electoral-vote.com/

filantrop
06-03-08, 09:40
IMislim da ce pobjediti g.McCain iz vise razloga a glavni su da vecina lobija u Americi ne zele crnca a ni zenu u bijeloj kuci.Stavljam dinar na McCain-a

Nabuko
06-03-08, 09:48
Tacno tako. Bez cuda demokrate ne mogu dobiti. Jedino sto ih moze odvesti u bijelu kuci: zdravlje i godine McCaina, lobisti i McCain, eventualni razvod McCaina od konzervativnijeg dijela republikanske stranke (malo vjerovatno jer ce vjerovatno da izabrati nekog konzervativca za potpredsjednika). Medjutim, izgleda da demokrate lako mogu da povecaju prednost u Senatu sto ce cerati predsjednika da bude veoma umjeren i opredijeljen na pregovore sa senatskom vecinom.

filantrop
06-03-08, 09:54
Za USA bi mozda bilo najbolje da nadje nekog pripravnika(nesto poput g.Djukanovica ili ,gBulatovica ili jos mladje) da ih svjezim idejama izvucu iz govana u koja su upali...

pehar
06-03-08, 10:30
Nemam favorita,Hilari klinton a i onaj crnac zaboravila sam mu ime izjasnili su se da podrzavaju nezavisnost Kosova,znaci nicim ne suosecaju sa Srbijom.Asto bi ja imala favorite medju njima?!Oni rade protiv moje drzave!Ne zelim niko da pobedi,zelim da im se raspadne drzava kao sto Amerika parca Srbiju

Obama
06-03-08, 11:34
lose bi bilo da djukanovic dodje na celo USA jer kad je ovoliko kod nas pokrao,onda bi zahvaljujuci polozaju u USA isplivao na prvo mjesto forbesove liste najbogatijih ljudi svijeta!!!

filantrop
10-03-08, 22:08
Mislim da nije losa ideja da g.Milo dodje na celo USA da ih povede u svijetlu buducnost.
Ovi kandidati djeluju dosta jadno osim g.Obame ali ako budu uvidjeli da ima sansu umrijece mlad...

Nabuko
23-03-08, 19:55
Vidim da demokratska javnost podrzava Obamu ali mi se isto tako cini da Klinton moze da lakse dobije McCaina. Zbog cega? Zbog toga sto je dobila Obamu u svim vecim drzavama a isto tako vjerovatno ce dobiti McCaina u Nju Jorku i Kaliforniji a to je 86 elektoralnih glasova a za pobjedu treba 270. Dalje vjerovanto bi dobila vecnu drzava Nove Engleske i tu napravila dodatnih 30 glasova razlike. Dakle startovala bi sa oko 110 glasova i mogla se koncentrisati na skupljanje elektoralnih glasova po drugim drzavama. Tu bi lako pala Pensilvanija sa 21 poen, dvije zapadne drzave Oregon i Vasington (18) i ono sto Karla Rova i ostale republikanske stratege posebno boli Floridu (27) zbog popularnosti koju tamo medju hispanicima ima njen muz. Koancno DC, i jezerske drzave uz tradicionalno demokratske havaje ide na preko 220. Jeste da je svaki sljedece elektoralni poen ogroman ali mi se cini da Obama ne moze tako lako da dobija velike savezne drzave.

zoxy
23-03-08, 21:16
Suprotno, nedavno je bio zanimljiv prilog na VOA koliko se sjecam o tome koliko demokratama skodi iscrpljujuca trka njihovih kandidata, imajuci u vidu da su republikanci odavno rijesili to pitanje i u sklopu tog istrazivanja su radjenje i ankete o tome kako bi ko prosao u trci sa McCain-om. I Hilari i Obama bi dobili izbore, s tim sto bi Obama znatno ubjedljivije to uradio i po svim izvorima republikanci upravo njega zele da izbjegnu. Vezano za to je bila i manje afera, vise medijska, prema kojoj su uticajni republikanci sa namjerom pomogli Hilari, lobiranjem kod svog clanstva koje je u odredjenom procentu izaslo i omogucilo joj da pobijedi tijesno u 3, za nju kljucne drzave drzave i ostane u trci. Interesantno je inace da je pred same izbore prema anketama gubila mislim u svakoj od njih. Bice u svakom slucaju zanimljivo, posto za razliku od nas gdje se procenti zabetoniraju jednom za poduze, kod njih sama kampanje moze drasticno da promijeni stvari u oba pravca.

Nabuko
23-03-08, 21:35
U jednom prethodnom postu sam pisao o tome koliko demokratam skodi ovo sto se desava. Medjutim oko sansi ovo dvoje kandidata en govorim napamet. Gledao sam ankete vodecih polstera (pogledaj sajt koji sam vec preporucio). Ujedno Obama nije dobio nijednu veliku saveznu drzavu u svojoj kuci (demokratskoj) ni Teksas, ni kaliforniju, ni Ohajo, ni Nju Jork, ni Floridu. Ako krene u kampanju i ako bude morao da trosi silu resursa da dobija u saveznim drzavama sjeveroistoka i zemljama na krajnjem zapdu on nema sanse da se bori za pobjedu tamo gdje se pobjeda osvaja a to su savezne drzave gdje su otprilike pata karte.

Konacno u novembru nisu izbori samo za predsjednika vec za kongres i senat. Lako se moze dogoditi da recimo bijeli kongresmeni i senatori sa jugoistoka izbjegavaju Obamu i identifikovanje sa njime cime bi i taj dio resursa bio potrosen. Konacno njegov veliki problem je cinjenica da znacajan procenat hispanoamerikanaca nece glasati za crnca a vrlo rado ce glasati za Klintonove.

Hilari najgore stoji medju krajnjim liberalima koji kako sada ankete pokazuju nece izaci na izbore ako ona bude kandidat ali je daleko do samih izbora.

Za demokrate bitka za bijelu kucu je izgubljena medjusobnim iscrpljivanjem sa 80-90% sanse. Postoje samo tri karte ne koje se moze igrati kontra McCaina: godine i zdravlje (veoma snazna stvar u izborima za predsjednika jeste nisko ali sto ces), odnosi sa lobistima (vec je bio jedan udar preko Washington Posta a mislim da ce toga biti jos; lobista je postalo u USA vrlo nepopularno zanimanje); ekonomija (nisam siguran da se McCain razlikuje tu sa druga dva protiv kandidata ali ko to zna). Rat u Iraku, terorizam i slicno ne smije biti tema za demokrate jer su tu cak i umjereni republikanci sampioni.

zoxy
23-03-08, 22:02
Zanimljivo, potpuno su razlicite projekcije. Prema ovim istrazivanjima Obama ima znacajniju prednost u trci sa McCain-om od Hilari i forsirana je prica da zele njega izbjeci. Takodje je nedavno povodom afere sa pomaganjem Hilari na Cnn-u bio gost uticajni lobista i finansijer republikanaca iz Ny, ja sam malo zakacio od toga i covek nije ni demantovao ni potvrdio tu pricu u sustini, govorio je o tome da svi imaju svoje planove i taktiku, da lobisti postoje i medju demokratama i da rade na dobrobit stranke i slicne price u stilu ide maca oko tebe. McCain po meni najvecu slabost ima u liku i djelu sefa svoje stranke, a stanje u ekonomiji je demokratama idealna podloga za frontalni napad i tesko da to nece forsirati.

Nabuko
23-03-08, 22:16
Sef republikanske stranke ko je to? Ako mislis na GWB on to nije. Ujedno McCain je tzv. umjereni republikanac istaknut po brojnim bi-partizanskim inicijativama tipa one of filbusteringu itd. On zapravo ima problem da odrzi desnicu svoje stranke pa zato ide po skupovima konzervativ aca i prica kako je on konzervativac ali generalno McCainova stajalista su negdje na granici demokrata i GOP-a. Slusao sam ga na nekoj konvenciji republikanskog konzervativnog krila u Los Andjelesu gdje je ponovio barem 20 puta kako je on konzervativac.

Konacno McCain se nece identifikovati sa Bushem niti ce to raditi nijedan kandidat za kongres i senat. McCain je u US politici dovoljno snazna i prepoznatljiva licnost da se ne mora identifikovati ni sa kim pa ni sa aktuelnim predsjdnikom. Podrska Buseva ce se morati svesti na endorsment letter-e tatu Bush i mamu Bush podjedje i Jeba Busha eventualno nedje po nekim crkvama da malo podignu bijele evangeliste se pojav i aktuelni predskjednika ali ja mislim da se cak ni to nece desiti vec ce poslati neku manje vidljivu facu (recimo Karla Rove-a ako je on manje vidljiv).

Lobisti pa naravno da oni rade podjednako sa ljudima iz obije partije ali je cinjenica da je u valu lobistickih afera pohvatano vise republikanaca i to high profile od kojih se za neke mislilo da su na precici da udju u Bijelu kucu.

Nabuko
23-03-08, 22:25
Dobar film o lobistima:
"The Distinguished Gentleman"
Ako ga mozete dovuci jako je duhovit posebno drugi dio filma odnosno dio kada je Edi Marfi zavrsio kao kongresmen u Vasingtonu. Prvi dio je bez veze.

U svakom slucaju toplo preporucujem za jako puno podataka i nepristrasne analize sajt: www.electoral-vote.com

Sajt uredjuje covjek koji je demokrata i koji zivi u evropi ali sustinski sajt nema politicke boje. Votemaster jer Andrew S. Tanenbaum covjek iz cijih knjiga su milioni studenata u svijetu ucili osnove komjuterske nauke.

zoxy
23-03-08, 22:34
Mislim na Busha i mislim na to sto kad kazes republikanci, tesko da mozes da izbjegnes cinjenicu da je Bush republikansi predsjednik i njihov najprepoznatljiviji pojedinac, bas kao sto je McCain tesko mogao da izbjegne nedavno poziranje sa Bushom pred kamerama ispred WH. Ne mislim da je to argument da ce se identifikovati sa njim, pogotovu jer je poznato da njih dvojica i nijesu u najprisnijim odnosima, ali tesko da ce moci potpuno da se ogradi od njegovog lika i djela u prethodna 2 mandata, a to mu sigurno nece donijeti prednost u sadasnjem stanju stvari. Inace, zaboravio sam napomenuti da prema ovim istrazivanjima Obama, sto se na prvi pogled mozda ne bi reklo, ima vise sanse da privuce odredjeni dio glasaca republikanaca iz razloga sto velika vecina njih ima izrazitu odbojnost prema Hilari Klinton.

Inace, ovo je tema koja je pokrenuta u Usa, pri cemu postoje razlicita misljenja zasto raste broj republikanaca koji glasaju za Hilari u njenoj trci sa Obamom, posebno nakon zavrsene trke medju republikancima. Dva glavna su ipak ova o kojima se govori u tekstu iz linka ispod - da je zele za protiv kandidata i drugo misljenje da zele prolongirati trku medju demokratama i dodatno ih oslabiti i kompromitovati. Zanimljiv je i kraj teksta u tom kontekstu.

http://abclocal.go.com/kgo/story?section=news/politics&id=6026633

Nabuko
24-03-08, 07:50
Moze biti moze biti mada izborni sisem je razlicit od drzave do drzave i u nekima nema pretrcavanja odnosno registrovani demokrata moze da glasa samo za demokratskog kandidata, nedje moze samo za jednog po izboru, nedje mogu glasati neregistrovani biraci a nedje ne, nedje su izbori, nedje su partisjki sastanci a nedje kombinacija, itd.

Cinjenica je da Klinton dobija vecinu glasova i da Obama dobija caucaus odnosno glasanje na sastancima odnosno da je dobio izbore samo u saveznim drzavam sa velikim procentom crnaca a da su ostale pobjede na partijskim sastancima gdje glasa veoma mali broj biraca. Neke savezne drzave je dobio sa 25 hiljada glasova na sastancima.

Ujedno ako ja dobro racunam trenutni skor je 1600:1500 za Obamu a ostalo je da se glasa za oko 550 delegata a Obami nedostaje za pobjedu oko 400 a Klintonovoj oko 500. Preostalih 550 delegata ce biti rasporedjeno ja pretpostavljam 250:300 mada je to jako tesko izgatati jer se zapravo cesto ne glasa na nivou savezne drzave vec na nivou okruga ili konkresnih distrikta i to ponekad onih diostrikta za savezne izbore a nekad za distrikte za kongres savezne drzave. Znaci da ce skor biti negdje oko +70 za Obamu ali ce nedostajati mu oko 130 delegata za izbor a to znaci da ce prakticno odluciti partijski funkcioneri (kongresmeni , senatori, guverneri plus rukovodstvo stranke koji se ne biraju).
Evo sada citam pri dnu da od 9 preostalih izbora 3 u Montani, Porto Riku i Indiani su otvoreni izbori dok su ostali unutar demokratski od kojih je Pensilvanija najveca savezna drzava. Montana i Indiana su crvsta uporista konzervativaca. Montana je jako mala dok je Indiana dosta velika ali ce Obama tamo dosta ladno dobiti iz nekoliko razloga da ih ne elaboriram ali ujedno tu saveznu drzavu na predsjednickim ne moze dobiti nikako. Znaci lako je dokazati da republikanci ne mogu da uticu na ishod trke kod demokrata.

zoxy
24-03-08, 13:36
Da, sad je vec tesko da mogu bitnije uticati na trku demokrata iz razloga ovog ogranicenja, zato sam i rekao da je zanimljiv kraj teksta. Bilo bi ipak interesantno vidjeti neke analize o tome koliko su uticali na izbore u 3 drzave u kojima je Hilari nedavno odnijela pobjedu, posto je u mislim sve 3 gubila prema predizbornim anketama, a porazi u Teksasu i Ohaju bi maltene znacili i njen ukupni poraz.

Nabuko
24-03-08, 14:31
Nema uticaja vjeruj mi jer se recimo u Teksasu glasalo po county-jima i to dvojako jedan dio na izborima a jedan dio na caucaus-u a delegati su odredjivani po formuli da ti ne objasnjavam. U Ohaju je jednostavno dobila.

filantrop
25-03-08, 23:22
Hilari Klinton izjavila da je uprkos snajperske vatre vise strijelaca uspjela posjetiti Sarajevo HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
U to vrijeme Bil je okruzen zenama koje puse drinu bez filtera AHAHAHAHAHAHAHAHAHA

zoxy
26-03-08, 15:50
A mi se zalimo na ove nase :D Bas se izblamirala dobro :) . Ima inace zanimljiv tekst o McCain-u u Vijestima, nego trenutno nijesu dostupne, okachicu kasnije.

Nabuko
26-03-08, 15:59
Dobar stos. Sto se sve ne kopa o kandidatima.

zoxy
27-03-08, 14:44
E Vijesti imaju novu internet prezentaciju, samo sto ja jos uvijek ne vidim opciju za otvaranje juceranjeg i uopste ranijih brojeva, pa nista od teksta o McCain-u za sada. Sa druge strane, vise nego interesantan, zbog mnogo cega, je sad vec cuveni govor Obame, povodom napada na njegovog bivseg pastora i prilicno radikalne stavove koje je iznio, sto je suprostavljenja strana naravno prije svega iskoristila da "zapuca" sa svih strana na Obamu. Govor je malo duzi, pa ako koga interesuje, moze naci na,
http://blog.b92.net/text/2646/GOVOR%20BARAKA%20OBAME/

zoxy
10-04-08, 11:47
Otpusti Hilari glavnog stratega kampanje, izgleda nijesu imali ista razmisljanja u veci sa spoljnom politikom, blam. :)
Evo i malo zabave i propagande, kako to rade McCain girls. :D

http://www.youtube.com/watch?v=MaP9eiWuX3s

Pera Detlic
10-04-08, 12:26
George Bush otišao u posjet osnovnoj školi. Nakon svojeg govora dao je djeci da ga pitaju što žele. Jedan mali dječak podigne ruku i George ga pita za ime:

'Stanley', odgovori dječak.
'Što želiš pitati, Stanley?'

'Imam četiri pitanja:'
'Prvo, zašto je SAD napao Irak bez dopuštenja UN?'

'Drugo, zašto ste vi predsjednik kad je Al Gore dobio više glasova?'

'Treće, što se zapravo dogodilo sa Osama Bin Ladenom?'
'Četvrto, zašto smo toliko zabrinuti zbog brakova homoseksualaca kad pola Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje?'

Upravo u tom trenutku zazvoni zvono za odmor. George Bush kaže da će nastaviti nakon odmora. Kad su se vratili s odmora George kaže:

'Gdje smo ono stali? Aha, vrijeme za pitanja. Ima li netko pitanje?'

Drugi jedan dječak digne ruku. George ga upita za ime.
'Steve', odgovori dječak.

'Što želiš pitati?'
'Zapravo imam šest pitanja.'

'Prvo, zašto je SAD napao Irak bez dopuštenja UN?'
'Drugo, zašto ste vi predsjednik kad je Al Gore dobio više glasova?'
'Treće, što se zapravo dogodilo sa Osama Bin Ladenom?'
'Četvrto, zašto smo toliko zabrinuti s brakovima homoseksualaca kad pola Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje?'

'Peto, zašto je prošlo zvono za odmor zvonilo dvadeset minuta ranije nego obično?'

'I šesto, gdje je nestao Stanley?' :unsure:

http://www.youtube.com/watch?v=wLCaA6ijJgk&NR=1 :D

Nabuko
20-04-08, 18:54
Izbori kod demokrata se primicu kraju bez kraja. U Pensivlaniji su izbori u utorak. Hilari ce smanjiti prednost Obame brojano u delegatima za kojih desetak ili malo vise. Nakon toga Indijana i Svjeverna karolina gdje ce dobiti Obama i povecati razliku pa Zapadna Virdzinija i Kentaki gdje ce dobiti Klintonka i konacno Oregon (od 6-20 maja) konacno ostaju za jun dvije manje drzave. Ako Klinton pobijedi u Pensilvaniji onda ima razloga da nastavi sa trkom i da nastavi da se bori a to znaci dalje da trosi i svoje i resurse baraka Obame. Danas sam gledao na CNN Wolf Blicera sa dvojicom visokorangiranih demokrata. Ideja koja se sve cesce namece da Hauard Din (predsjedavajuci nacionalnog komiteta Demokrata) sazove delegate koji se ne biraju direknto da se dogovore sto im je cinenjeti (better soon than latter veli jedan) odnosno da oni prelome izbore.

malo statistika danas:
http://www.electoral-vote.com/
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Obama/Maps/Apr20.html
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Clinton/Maps/Apr20.html

zoxy
24-04-08, 13:29
Izazovi ostaju uprkos pobjedi

HILARI KLINTON OSVOJILA DESET ODSTO VIŠE GLASOVA OD RIVALA BARAKA OBAME NA IZBORIMA U PENSILVANIJI

Filadelfija (Beta-Rojters) Nakon što se nedjeljama odupirala pozivima da odustane od trke za predsjedničkog kandidata svoje stranke, demokratska senatorka Hilari Klinton je na izborima u državi Pensilvaniji pobijedila svog stranačkog rivala Baraka Obamu i stekla prijeko potrebni zamah za dalje nadmetanje.
Međutim, senatorki države Njujork predstoju ogromna iskušenja ako želi da otme predsjedničku nominaciju Obami, senatoru iz Ilinoisa koji prednjači u broju osvojenih delegatskih glasova, odlučujućih za pobjedu na partijskoj konvenciji u avgustu.
Klintonova je pobijedila Obamu u Pensilvaniji sa razlikom od 10 procenata, čime je učvrstila svoj argument da je ona u boljoj poziciji da pobijedi u velikim, gusto naseljenim državama. Pobjede u tim državama će biti potrebne demokratama u novembarskim predsjedničkim izborima u kojima će se njihov kandidat suprotstaviti kandidatu republikanaca Džonu Mekejnu.
Klintonova mora da iskoristi ovaj novi zamah da ubijedi takozvane superdelegate, izabrane zvaničnike i partijske lidere koji imaju prava da glasaju za kog žele kandidata bez obzira na rezultate izbora, da ona ima više izgleda da pobijedi Mekejna nego Obama.
Džulijan Zelizer, profesor istorije na univerzitetu Prinston, rekao je da će prekjučerašnja pobjeda, i interpretacija te pobjede, dati tim presudnim partijskim insajderima razlog da se zamisle i bar upitaju zašto ovaj čovjek (Obama) ne može jednostavno da je pobijedi?. To će Klintonovoj dati bar malo vremena, smatra on.
Vrijeme, međutim, nije njen jedini problem, već je to takođe i novac. Klintonova je već u dugovima zbog kampanje i ima manje raspoloživih sredstava od Obame.
Analitičari kažu da je Klintonova uspjela da obezbijedi podršku radnika, starijih i žena, dok je Obama najviše glasova dobio od novih glasača i mladih.
Ona je napravila dobar posao time što je pridobila izborne jedinice koje sačinjavaju demokratsko jezgro, rekao je Donald Ketl profesor političkih nauka na Univerzitetu u Pensilvaniji.
Međutim, Obamina slabost u tim oblastima ne znači da on ne može da pobijedi u novembru ili da će tvrdokorni demokratski glasači u novembru ostati kod kuće ako on bude demokratski kandidat i pustiti da Džon Mekejn postane predsjednik, rekao je Ketl. Klintonova je rekla da će ostati u trci dok se ne završe sva nadmetanja za nominacije. Do 3. juna i izbora jedinstvenog kandidata demokrata ostaje još devet glasanja.
Obama je do sada osvojio podršku oko 1.720 glasova delegata a Klintonova podršku 1.599 delegata. Da bi neko od njih bio izabran za predsjedničkog kandidata potrebno je da za njega glasa 2.024 delegata.

Nabuko
24-04-08, 13:55
6.maja su izbori u Sjevernoj Karolini i Indijani. Indijanu demokrate ne mogu dobiti da dube na glavi a Sjevernu Karolinu vise nego tesko. Obama bi mogao da dobije obije savezne drzave i da ucvrsti svoje izgled za nomiinaciju ali i dalje je cudno da on nije dobio niti jednu vecu saveznu drzavu a posebno niti jednu vecu saveznu drzavu u kojoj demokrate imaju sanse da dobiju na opstim izborima. Istina postoje izgledi da demokrate glasaju za svoga kandidata na predsjednickim ma ko on bio ali presudjuju oni izmedju.

Za sada ostra borba ne utice na predvidjene rezultate izbora sa senat (sto je izuzetno bitno) jer su svi izgledi da ce demokrate zadrzati vecinu i velike sanse da ce je povecati. Ujedno su i ankete o kongresnim (za predstavnicki dom) izborima i neki predizbori ovih dana takvi da su demokratski kandidati pritisli neke vazne republikance u republikanskim distrktima koji nisu dovodjeni u pitanje tako da ce jedan dio love umjesto sa predsjednicke kampanje republiaknci morati da bace u vatru na izbore za oba doma kongresa tako da ni tu demokrate nisu u tolikoj losoj situaciji. U svakom slucaju ako bi se klatno javnog misljenja naglo pomjerilo u korist republikanaca zbog prolongirane kampanje demokratskih predsjednickih kandidata velika vjerovatnoca je da ce kandidati za senatore i kongresmene ucinjenit odlucujuci napor da prekinu dalju trku predsjednickih kandidata.

zoxy
24-04-08, 14:15
Obama prema poslednjim anketama vodi medju clanstvom demokrata sa 54-46 %, vezano za to cije su sanse vece u duelu sa McCain-om. Zanimljivo je i ovo vezano za finansijske probleme, ko bi rekao na pocetku kampanje da ce Hilari u odnosu na Obamu morati vise oko toga da misli. Meni se cini da je on kljucnu prednost uspio da stekne time sto nije upao u zamku i dopustio da se zakulisne price iz pocetne faze kampanje o njegovom porijeklu, vjeri....nastave u nedogled, vec u potpunosti sebe predstavio kao nesto novo, sto izlazi iz okvira klisea kada je u pitanju i ponasanje i mnogo stosta drugo licnosti koja pretenduje da bude na celu Usa. Bilo kako bilo, Hilari se predati nece, a republikanci sa svakim danom njihove borbe dodaju koji peon na svoj konto.

Nabuko
25-04-08, 21:52
Po prvi put mi se cini da demokratski kandidati za kongers pocinju da osjecaju probleme zbog prolongirane bitke za predsjednicku nominaciju. Izbori za predstavnicki dom kongresa se obicno prate po tome koliko ima pozicija gdje se moze dogoditi da jedna partija preuzme mjesto drugoj partiji. Prije neki mjesec je vise ugrozenih mjesta imala GOP dok danas prednjace demokrate za tri komada 29:26.

DYLAN DOG
26-04-08, 00:54
IMislim da ce pobjediti g.McCain iz vise razloga a glavni su da vecina lobija u Americi ne zele crnca a ni zenu u bijeloj kuci.Stavljam dinar na McCain-a

I second this good sir. ;)

Slowpoke Rodriguez
26-04-08, 13:28
I second this good sir. ;)
Takodje
:)

Nabuko
26-04-08, 21:23
Dobar grafik:
http://graphics8.nytimes.com/images/2008/04/16/us/0416-nat-subOBAMA.jpg

Bitka za Indijanu u toku. Do prije Pensilvanije procjena je bila Obama +5% danas je oko 0. Posljednji update sa senatskih izbora gdje se bira 35 senatora od ukupno 100. Od toga se 27 mjesta smatra sigurnih pa se bitka svela na samo 8 komada gdje demokrate rizikuju 4 a republikanci isto toliko. Trenutno stanje u senatu je 54:46 za demokrate.

zoxy
28-04-08, 20:35
Evo interesantne analize iz koje se izmedju ostalog lako moze zakljuciti zasto demokrate sa ovakvom unutar stranackom borbom skacu sebi u stomak sto se kaze.

Analysis: Electoral map favors Democrats

John McCain will have to play defense to thwart presidential power shift

http://msnbcmedia1.msn.com/i/msnbc/Components/Sources/Art/APTRANS.gif updated 6:31 a.m. ET April 27, 2008

WASHINGTON - The electoral road to the White House favors Democrats this fall -- either Barack Obama or Hillary Rodham Clinton -- and has Republican John McCain playing defense to thwart a presidential power shift.
A downtrodden economy, the war in Iraq and a public call for change have created an Electoral College outlook and a political environment filled with extraordinary opportunity for the Democrats and enormous challenge for the GOP nominee-in-waiting.
Both parties count on victory in dozens of states that long have voted their way. The competition to reach the 270 electoral votes needed to win is expected to play out primarily in 14 states. All but one saw the greatest action in 2004. The exception is Virginia, a longtime Republican stronghold where Democrats have made inroads.

Eight of the states went for President Bush four years ago, including the crown jewels Ohio and Florida. Six, including big-prize Pennsylvania, voted for Democrat John Kerry. In the battlegrounds, far more electoral votes, 97, are up for grabs for Democrats than the 69 available for McCain to go after. Twice as many of the closest states -- decided by 2 or fewer percentage points -- voted Republican in 2004; they include New Mexico and Iowa, which the GOP won by 1 point.
Both sides argue that their candidates can expand the playing field by making more states competitive than in previous elections. But they likely will only spend time and money to test that theory once they feel confident about higher priority states.

McCain: 'Tough campaign'
"This is going to be a tough campaign. I have no illusions how hard we have to work to win," McCain says, a sobering assessment of a Republican's chances when most voters say the country is on the wrong track under a GOP president.
Conversely, Democrats exude confidence that Nov. 4 will break their way -- even as they continue their nomination slugfest.

We have reason to believe we're going to have a Democratic president," Clinton argues. Obama declares: "We will beat John McCain in November. You can take that to the bank!"
Recent polls, however, show McCain competing strongly with both Clinton and Obama in hypothetical matchups, and Republicans and Democrats envision a close race.
In 2004, Bush won 286 electoral votes to 251 for Kerry. This year's Democratic nominee must triumph in all the states Kerry won, and pick up 19 more votes to prevail -- or come up with another game plan to reach the magic number. McCain, for his part, must fend off Democratic challenges to hang on to the GOP advantage.

Democratic opportunities
Of the 14 battlegrounds, Bush won eight with 97 electoral votes. Half of those states were decided by only 1 or 2 percentage points, and all were under 10 points. Five have Democratic governors this year. Electoral votes are in parentheses.
Three Western states — Colorado (9), Nevada (5) and New Mexico (5) — appear obvious targets for Democrats given their gains in the region, sharp population growth and large numbers of swing-voting Hispanics. But McCain, a four-term senator from Arizona, does well among those voters, too; his Senate support for an eventual path to citizenship for illegal immigrants could help.

To the east, Iowa (7) holds promise for the Democrats; Republicans narrowly put it into their column in 2004 after years of Democratic dominance. Both Obama and Clinton competed here during the primary. McCain's opposition to ethanol subsidies complicate his chances, nor is he a favorite of evangelicals. Though less likely to change hands, Missouri (11) is a perennial battleground.

McCain also must defend the two vote-rich prizes that decided the past two elections.
Ohio (20), a bellwether that tipped the race to Bush in 2004, may be poised for a switch, with a rash of job losses, high numbers of Iraq casualties and a series of Republican statewide political defeats in 2006, including the governor.

Florida (27), which put Bush in the White House in 2000 and voted for him again in 2004, will certainly be hard-fought, given its electoral treasure chest. Its demographics are tilting more Republican, though, and Obama has fared poorly in the primaries among Jewish and Hispanic voters. Clinton may have a better shot.
Virginia (13) is a case where Obama, who is black, might play stronger than Clinton because of the state's large black population. The state moves into the competitive category given Democratic gains fueled by the growing Washington suburbs. Virginia also is home to large communities of military veterans who may have an affinity for McCain, a former Navy pilot who spent more than five years as a prisoner of war in Vietnam.

Republican opportunities:
Kerry won six of the hard-fought states offering 69 electoral votes that McCain will try to put in the GOP column. All of those were decided by under 5 percentage points. Most have Democratic governors as well as long histories as swing states.
In the upper Midwest, Minnesota (10) has a quirky independent streak that presents an opening for McCain. It also has a Republican governor and will host the GOP's national convention. Wisconsin (10) and Michigan (17) have high numbers of Reagan Democrats that McCain could attract. But voters in all three states are reeling from economic woes, and that works in the Democrats' favor.

New Hampshire (4) fell to Kerry by a razor-thin margin four years ago and, Democrats captured two House seats two years later. But McCain has a close bond with the state that made him in his first presidential primary in 2000, and saved him this year.
It's been 20 years since Pennsylvania (21) voted Republican. Further complicating McCain's chances: The state's economy is bad and many Pennsylvanians have died in Iraq, the war he staunchly supports. Still, conservative swaths that are home to right-leaning Democrats could give McCain an opening. As usual, the Philadelphia suburbs figure to be pivotal.
Oregon (7) has become more competitive in recent elections, but Democrats have won it in each of the last five. McCain hopes his moderate image and support for curbing climate change will tip the state to Republicans.

Wild-cards:
Beyond the core states, several others are worth watching.
If Clinton wins the Democratic nomination, Arkansas (6) will certainly be contested. It has voted Republican in back-to-back elections but her husband, a former governor there, carried it twice. West Virginia (5), too, could be a target given that Bill Clinton won it twice and it's home to a large number of the working-class voters she attracts.
Should Obama be the nominee, Democrats say they hope to put solid Southern GOP states in play, those with large black populations. Among them: North Carolina (15) and Georgia (15), and possibly even Louisiana (9) and Mississippi (6). But these are unlikely targets unless the Democrats think the election is in hand.
Democrats also say they may look at Montana (3), which has a Democratic governor, and Kentucky (8), which twice voted for Bill Clinton. But they're also long-shots.
McCain should hold his home state of Arizona (10) despite Democratic threats to play there. He sees potential opportunities in Democratic-leaning states on both coasts because of his appeal to voters across the political spectrum. These include Washington (11) and Maine (4), and, perhaps, even New Jersey (15) and Delaware (3). McCain also talks big about California (55) but the last Republican to win there was George H.W. Bush in 1988.

Last_Insight
28-04-08, 20:42
Obama pobjeđujuje sigurna astro prognoza.

Nabuko
07-05-08, 13:26
NC ubjedljivo pobijedio Obama, IN tanko Klinton. Ostalo je jos 6 izbora (5 + porto riko). Prednost obame je trenutno nesto preko 150 delegata a ostaje da se bira oko 230 delegata. Pretpostavka je da ce Klinton smanjiti prednost na jedno 100-120. Medjutim, ostaje jos 200-300 nebiranih deleagat za konvencijsu stranke koji se jos nijesu javno izjaznili koga ce podrzati.

Nabuko
07-05-08, 20:22
Danas citah da McCain ima veliki problem sa izborom kandidata za potpredsjednika i da mora da odlozi odluku do konacne odluke kod demokrata. Naime, McCain je liberalni republikanac koji bi mogao da pridobije nezavisne birace ali postoji mogucnosta da ultrakonzervativno krilo republikanaca ne izadje na izbore u tom slucaju. Stoga mzoe da odabere ultrakonzervativnog potpredsjednickog kandidata ali tada moze da izgubi nezavisne birace i obrnuto ako izabere umjerenjaka moze se dogoditi obrnuto. Podatak je da 25% izlaslih na izbore u GOP u NC juce je glasalo na listicu za druge kandidate koji su se vec povukli iz kampanje sto je jasno upozorenje za McCaina.

Newt Gingrich bivsi spiker kongresa i jedan od najjacih 'polstera' republikanske stranke i jedan od tvoraca ultrakonzervativne revolucije devedesetih i na pocetku ovog vijeka predvidja da bez cuda GOP ne moze da ostvari dobar rezultat na izborima za predstavnicki dom jer misli da ce izgubiti 2 vazne trke u tradicionalnim republikanskim sredinama.

Nabuko
11-05-08, 12:39
Procitao sam da DCCC, komitet demokratske stranke zaduzen za prije svega finansijsku podrsku kandidatima za kongres (naravno ocekuje se i od kandidata da imaju dobre finansije) ima na raspolaganju oko 7 puta vise love od odgovarajuceg republikanskog komiteta. Stoga DCCC lakse nalazi kandidate za upraznjena mjesta i za mjesta dje se ocekuje velika borba (zovnete nekoliko potencijalnih kandidata i kazete im pocinjes sa 1m US$ da dobijes ovo republikanskom mjesto, jasno je da se mnogi kandidati rado prihvataju takvih darova). Stoag republikansi nijesu za nekoliko znacajnih pozicija ni nasli solidne kandidate.

Nabuko
15-05-08, 11:09
Edvards podrzao Obamu. Pitanje je da li to znaci da ce i Edvardsovi delegati podrzati Obamu ali nebitno Obami svakog dana sve manje i manje nedostaje delegata do nominacije. Oko 140 komada. Jedno 50 komada bi mogao da dobije u utorak kada se zavrsava glasanje u Oregonu (oregonci tradicionalno glasaju postom) i kada su izbori u Kentakiju. Ostaju izbori na Portoriku i u Montani i dakoti ukupno 110 delegata od kojih ce Klinton vjerovatno pokupiti 65 a Obama 45. Dakle u konvenciju se ulazi sa oko 120-130 delegata prednosti za Obamu ali dok se ne izjasne tzv. super delegati nedovoljno. Inace procjene su da ce na kraju demokratskih izbora Klinton imati vise "popular vote" a manje delegata.

zoxy
15-05-08, 13:51
Mislim da i sama zna da je izgubila trku, osim ako se bas nesto drasticno ne promijeni, sto je tesko vjerovati. Prema zadnjim procjenama Obama ima prednost i medju super delegatima, tako da Hilari manje vise jos samo teorija drzi u igri.

Nabuko
15-05-08, 14:19
Za djavola ona se i dalje bori jer ako jedan komitet Demokrata ponisti odluku po kojoj su zbog nekih zezalica ponisteni izbori u Floridi i jos jednoj saveznoj drzavi i nisu racunati delegati od tamo ona bi smanjila prednost znacajnije. Definitivno izgleda da ce se predati tek kada Obama sakupi 2026. Edvardsa neki proglasavaju mogucim potpredsjednickim kandidatom jer je bijel popularan u slicnim bjelackim krugovima kao Klinton ali mislim da je to los izbor jer on nije mogao Keriju da donese ni svoju saveznu drzavu. Obama mora da nadje nekoga ko bi mu donio nesto latinoamerickih glasova a da sam nije latinoamerikanac. Razlog znacaja je cinjenica da po svim anketama Klinton na fonu latonoglasova dobija Floridu na izborima u Novembru a da Obama to ne moze a to bi izgleda moglo biti kljucno kada se uzme u obzir stanje u elektoralnom koledzu.

zoxy
15-05-08, 14:31
Kad je dovde dosla, tesko da ce predati prije kraja, to je sigurno, posebno posle najubljedljivije pobjede ( ZV) nam Obamom od pocetka, pirove po svoj prilici. Sa druge strane, sve vise i onih koji su blizi njoj otvoreno govori o tome da su joj sanse veoma male...ali eto, dok postoje...Meni se ipak cini da ce borba do kraja vise nauditi samim demokratama u predsjednickoj trci, nego Obami u ovoj. Vidjecemo uskoro u svakom slucaju.

Prle007
15-05-08, 14:45
http://www.youtube.com/watch?v=wUhCK-JKMQE

Nabuko
16-05-08, 11:01
Lideri republikanaca u kongresu drze sastanke ovih dana kako da sprijece raspad sistema na opstim izborima ne toliko senatorskim i predsjednikim pa ni na guvernerskim vec bas na kongresnim. Smijesi im se gubitak 20 mjesta u kongresu sto se moze smatrati potopom jer je obicno jako mali brj trka za kongresmene stvarno kompetitivan.

Nove ankete kazu danas da bi Obama mogao da dobije McCain-a u Ajovi (ja mislim da ne bi). Ako Obama moze da uzme jednu od tako konzervativnih drzava onda bi cak i bez podrske latino-katolickog-radnickog dijela demokratske stranke mogao da dobije. Mislim da se nikada u istoriji niti desilo niti moglo desiti.

Nabuko
23-05-08, 17:15
Kratak update sa americkih predjsednickih i drugih izbora:

- Obama je na nesto vise 60 delegata do nominacija a za raspodjelu je ostalo nesto vise od 300 delegata od cega se oko 90 bira na izborima u PortoRiku, Montani i Juznoj Dakoti. Procjena je da ce Klinton dobiti oko 55 od preostalih 90 a a to znaci da ce Obami trebati oko 25 od preostalih 210 delegata koji se en biraju a ucestvuju na konvenciji (to su razni izabrani demokrate guverneri, senatori i kongresmeni plus lokalni partijski lideri. Matematika bi se malo komplikovala ako bi demokrate dozvolile racunanje delegata iz saveznih drzava na celu sa Floridom u kojima su izbori nelegalno gurnuti nesto ranije.

- Obama ima vise love i od ostalih podrski ima podrsku Waren Buffeta (najbogatiji covjek na svijetu) koji je obecao jedan promil svoga bogatstva (69miliona).

- POcelo je trazenje potpredsjednickih kandidata i na crvenoj i na plavoj strani (Republikanci i Demokrate). To ne trazi sam nominovani covjek vec mu to traze "provodadzije" partijski funkcioneri + ljudi zaduzeni za kampanju. Kandidati za VP su standardni: popularni guverneri iz drzava sa drugog kraja US u odnosu na kandidata, popularni senatori, rijetko kongresmeni, takmaci u kampanji a ponekad dolaze u obzir i nestranacke licnosti ili cak licnosti iz suprotne partije koje dijele veliki broj zajednickih stavova kao i sam kandidat (recimo gradonacelnik New Yorka Bloomberg veliki parash inace bio je nestranacka licnost kao kandidat Republikanaca a sada se pominje kao eventualni VP za Obamu mada je to vjerovatno bajka). Novine dosta nagadjaju ko bi to mogao biti a pola ljudi mislim da nije u igri. Za nas najpoznaciji su takmaci Klinton i Edvards. Ja mislim da ni jedno ni drugo nije dobar izbor a to se moze detaljnije obrazlagati. Idealni kandidat je neko ko ima uporiste u istim krugovima kao Hilari (zene, radnicka klasa, hispano amerikanci, katolici, jevreji itd) a nije ona. Tesko se tako nesto moze naci.

- Izborna matematika za predsjednicke izbore kaze: Obama bolje prolazi u jakim demokratskim uporistima i u jakim republikanskim od Hilari ali losije od nje u tijesnim saveznim drzavama. Ona moze da dobije Floridu, Ohajo, Arkanzas (ipak je muz bio guverner), Nju Hemshir (jedinu drzavu nove engleske dje republikanci dobro stoje) itd. Znaci da Obama mora tako dobro da odradi tradicionalna republikanska uporiste da bi imao ikakvu sansu.

- Sto se tice kongresnih (bira se citav kongres) i senatorskih (bira se trecina senata) 95% su sanse da ce demokrate da ubiju republikance uzimajuci im 20 kongresnih mjesta i da ce barem da odrze stanje u Senatu (vecinu). Ima naravno dugo da se trci do tada ali ima i nekih najava (premda preoptimistickih) da bi demokrate mogle do kvote 60 u senatu. TO je vazna vecina jer se mnoge stvari u senatu izglasavaju sa takvom vecinom plus sto takva vecina sprecava fill-bustering (cudna stvar ali predstavlja dobar elemenat kontrole kada je "mala" vecina u senatu plus predsjednik iz iste stranke). Inace konstanta je da demokrate za ove izsbore prikupljaju znatno vise love nego njihovi takmaci ali se i to moze brzo okrenuti.

- Od drugih tema Vrhovni sud Kalifornije donio je presudu po kojoj je svaka zabrana homoseksualnih brakova na teritoriji te savezne drzave nestatutarna. Mislio sam da je to tezak udarac za demokrate. Naime, "novi konzervativizam" je ono na cemu je republkinska stranka napravila tu "konzervativnu revoluciju" od 1994-te (valjda zbog SIDE) naovamo koja se nije toliko ogledala u predsjednickim rezultatima jer su predsjednici ipak naizmjenicno republikanci i demokrate vec mnogo vise po cinjenici da su republikanci 1994-te preuzeli kongres (poslije vise od pola vijeka) i senat nesto kasnije. Znaci nisu to tradicionalne teme za republikance smanjivanje poreza i jake savezne drzave u odnosu na slabu centralnu vlast vec teme tipa religije, morala, blabla. Tu se mobilizovala republikanska stranka sa raznim church goersima i slicnim. E sad to nije izgleda tako bolno za demokrate kao sto je ranije bilo. Naime McCain je tradicionalni republikanac koji je na sgtanovistu da savezne drzave moraju da imaju primat u odnosu na centralnu vladu po mnostvu pitanja pa tako i po svim intimnim i moralnim pitanjima odnosno drugim rijecima McCain se protivi inicijativi znatnog broja republikanaca da se pokrene postupak kojim bi se na nivou ustavnog amandnmana zabranili homoseksualni brakovi. Ako sada kaze da je za zabranu lose je jer ce to pogoditi njegov kredibilitet ako kaze da je protiv ustavne zabrane lose mu je u pogledu sa "tvrdim" republikancima tako da mu je izgleda najbolje da to pitanje zaobidje u sirokom luku.

- Konacno senator Kenedi (veliki podrzavalac Obame i liberalni sampion iz senata) je dijagnosticiran sa tumorom na mozgu.

getawayblues
24-05-08, 14:36
Idealan potpredsjednicki kandidat za Baracka - bi bio vjerovatno Bill Richardson guverner New Mexica. Popularniji od Clintonove medju Latinosima - majka mu je Meksikanka, radio mnogo na poboljsanju uslova za imigraciju + u bitnom trenutku podrzao Obamu. Ako misle glasove iz Nevade, New Mexica, pa mozda cak i napad na Texas kao glavno uporiste republikanaca.

Warren Buffett
26-05-08, 01:03
Poslije glupih gafova o lobistima, posjeti marincima, dolazi najgluplji gaf do sada od Hilari.

Hillary Clinton: I'm staying in case Obama gets assassinated (http://www.youtube.com/watch?v=Cw98fouyfBg&feature=related)

Trka je praktično gotova za nominaciju demokrata, pa i sam Obama sve više napada McCain-a u obraćanjima.

Warren Buffett
26-05-08, 01:43
Nove ankete kazu danas da bi Obama mogao da dobije McCain-a u Ajovi (ja mislim da ne bi). Ako Obama moze da uzme jednu od tako konzervativnih drzava onda bi cak i bez podrske latino-katolickog-radnickog dijela demokratske stranke mogao da dobije. Mislim da se nikada u istoriji niti desilo niti moglo desiti.

Mislim da će Obama da pobijedi ubjedljivije nego ijedan demokrata u skorijoj prošlosti. Čovjek je već prava medijska zvijezda i to će vjerovatno i odlučiti.

Švarceneger je u demokratskoj Kaliforniji poslije nesrećnog Dejvisa donio republikancima pobjedu uz swing birača od 35%, a Arnold je malo dijete u odnosu na Huseina.

Do sada su za nominacije glasali samo članovi i delegati stranaka, da se narod pitao bio bi odnos 80/20 u korist Obame protiv Hilari.

Nabuko
26-05-08, 16:56
Amerika nije zemlja iz filmova. Amerika je u 80% slucajeva ultra konzervativna zemlja u svojoj srzi. Ne govorim ovdje o San Francisku, Nju Jorku, ili par velikih gradova vec o Kanzas sitiju, Oklahoma sitiju, teksasu, Indijanapolis, itd. US konzervativizam je mnogo cistija ideologija od US liberalizma. Koga interesuje moze da potrazi ja sada ne mogah naci govor Boba Dola kojim je poceo kampanju za izbore mislim 1988-me godine. To je najcistiji manifest republikanizma koliko je meni poznato. Tesko mozemo naci nesto tako kod demokrata.

Dakle ne vjerujem previse u pretrcavanje u konzervativnih snaga prema Obami. Vise vjerujem da moze da dodje doi podjele konzervativnih snaga na one koji podrzavaju McCaina i one koji mozda budu razocarani odstupanjem od desnog religijskog konzervativizma a da bi Obama mogao da privuce kompletan libearlni korpus na izbore. Tu se ja mislim dobiju ili gube izbori a nema sanse za 80:20.

Vidjecemo na sto ce Obama da da akcenat u udarima na McCaina odnosno kako ce to demokrate orkestrirati. Zapamtite McCain nije Bush on je tradicionalni republikanac koji se isticao brojnim bi-partijskim inicijativama i koji je cesto preskao i trazio partnere na plavoj strani americkog kongresa.

Warren Buffett
26-05-08, 17:28
Nisam rekao 80/20 da bi bilo Obama - McCain (to bi mogao biti odnos Hilari-Barak među glasačima), pa samo par predsjedničkih izbora u istoriji demokrate su dobile sa preko 50% glasova. Mislim da će biti fenomen ako Obama dođe do 52-53%.

Obama je postao svjetski fenomen, jer nijedan političar nije privukao toliko pažnje još od Kenedija.
Svakako da je Amerika ultra konzervativna zemlja koja je u velikim problemima i da dobar dio glasača neće moći da mu obrosti što je niger, ali ne treba zanemariti da su Obamina rješenja i promjene koje nudi neophodne Americi i da čovjek vodi najbolju kampanju, da nekažem ikada, ali sigurno najbolju u poslijednjih nekoliko decenija...

Nabuko
04-06-08, 08:50
Obama kandidat! Hilari jos ne priznaje poraz. Sinoc su bili posljednji izbori pa pretpostavljam da je Obama objavio pobjedu ne na osnovu tih rezultata vec na osnovu ocekivanog talasa izjava superdelegata (jos oko 200 neizjasnjenih) da ga podrzavaju. Klinton se moze koprcati jos zbog djelimicno uvazenih glasova iz Micigena i Floride ali bih rekao da je trka vise manje zavrsena. Ne desi li se cudo mislim da je i trka za predsjednika zavrsena jer je McCain ipak da pobijedi. Ostali izbori kongres-senat i to bi trebali da puknu demokratama kao zrela kruska osim sto ne ocekujem 3/5 vecinu u senatu za demokrate.

Warren Buffett
04-06-08, 12:38
Obama kandidat za predsednika SAD

Senator Barak Obama kandidat je Demokratske partije za predsednika SAD; on je prvi afroamerikanac u istoriji te zemlje koji se bori za ulazak u Belu kuću.

http://www.b92.net/news/pics/2008/05/715236583482151baeedd8119714274_extreme.jpg

Poslednji stranački izbori za kandidate američke Demokratske partije na predsedničkim izborima održani su u Južnoj Dakoti i Montani. Obama je u tim državama osvojio glasove dovoljnog broja delegata, znatno više od 2.118, koliko mu je bilo potrebno za stranačku nominaciju na nacionalnoj konvenciji demokrata krajem avgusta.

Za mesto šefa države boriće se sa republikancem Džonom Mekejnom.

"Večeras smo označili kraj jednog istorijskog puta, ali počinjemo novi, put koji će doneti nove i bolje dane za Ameriku. Zbog vas ja mogu da stojim ovde i da kažem da ću biti kandidat za predsednika SAD", rekao je Barak Obama.

Obama je pobedu obezbedio zahvaljujući javnim izrazima podrške većeg broja superdelegata, kao i privatnoj podršci pojedinih superdelegata.

Za razliku od retorike u toku kampanje, Klintonova sinoć nije štedela komplimente na račun Obame.

"Želim da čestitam Baraku Obami i njegovim pristalicama na neverovatnoj trci koju su dobili. Senator Obama je inspirisao mnogo Amerikanaca da se više interesuju za politiku i naterao mnoge da pristupe našoj partiji. Zbog njega je naša demokratija sve jača i zbog toga smo mu zahvalni", kazala je Hilari Klinton.

Veliki deo svog govora Barak Obama je posvetio svojoj dojučerašnjoj suparnici.

"Ona je ušla u istoriju ne samo zato što je uradila ono što ni jedna žena nije do sada, nego i zato što inspirisala milione Amerikanaca svojom snagom i hrabrošću", rekao je on.

U prvom obraćanju posle potvrde o kandidaturi, predsednički kandidat je pozvao na nacionalno jedistvo u sprovođenju ciljeva za koje se zalaže Demokratska partija.

U prvom redu, Obama se osvrnuo na rat u Iraku i na ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite.

Republikanski kandidat Džon Mekejn dočekao je svog protivnika u predizbornu trku napadima zbog moguće promene američke spoljne politike.

"Amerikanci treba da se zabrinu zbog izjava predsedničkog kandidata koji bi hteo da razgovara sa tiranima iz Havane i Pjongjanga, ali ne želi da ode u Irak da razgovara sa generalom Dejvidom Petreusom i shvati kakv smo napredak ostvarili u Iraku. Amerikanci zaista treba da se zabrinu", kazao je Mekejn.

Obamina protivkandidatkinja Hilari Klinton još sinoć je izjavila da postoji mogućnost da se kandiduje za Obaminu potpredsednicu i time indirektno unapred priznala poraz.

Predizborna kampanja zvanično je trajala 17 meseci, a sami predizbori pet meseci.

Obamina pobeda slavila se i u Keniji

Predsednička nominacija Baraka Obame nije obradovala samo njegove pristalice u Americi. Slavilo se i u Africi.

Stanovnici kenijskog grada Kisumu sa radošću su dočekali vest o Obaminom uspehu. Razlog za njihovo slavlje je taj što Barakov otac, Husein Obama, potiče upravo iz ovog mesta na Zapadu Kenije.

U poslednjih nekoliko meseci, trenutno najpoznatiji Kenijac čini lokalno stanovništvo vrlo ponosnim, pa su veliki broj barova, restorana, čak i pivo nazivani imenom senatora Obame.

Inače, Husein Obama je iz Kenije otišao vrlo mlad, kao stipendista Havajskog univerziteta, gde je i upoznao Barakovu majku i nastavio život u Americi.

wawy
04-06-08, 17:03
obama barače, imaš podršku iz morače!!!

E bez zezanja, kako mi za cojeka kad vidim kakvu taktiku koriste mekejn i bush vec jedno vrijeme protiv njega, potsjeca pomalo na rankove, milove, kovaceviceve, i sekuliceve napade na medojevica...

simm
04-06-08, 17:38
Ako Obama Barak bude izabran za prezidenta onda ipak ima sanse da svi oni filmovi o katastrofalnim sudarima sa kometama i ostalim rabotama budu bili snimljeni po istinitom dogadjaju. :D

wawy
04-06-08, 17:42
hahahhhaaaaa...
mislis - ako crnac dodje za presjednika ka u filmove - onda ce i komete i vnzemaljci sigurno... :D :D :D

DYLAN DOG
04-06-08, 17:42
Ako Obama Barak bude izabran za prezidenta onda ipak ima sanse da svi oni filmovi o katastrofalnim sudarima sa kometama i ostalim rabotama budu bili snimljeni po istinitom dogadjaju. :D

:D:D:D:clapping:

Mislim da su šanse da Barak Obama bude izabran manje od 45%, mada se kod Amera to nikad ne zna do maltene pred same izbore. Ipak Amerika po mom mišljenju još uvijek nije toliko liberalana da pokloni pobjedu pripadniku manjine nad članom jedne od najuglednijih i najstarijih porodica u SAD, sa djelimičnim WASP porijeklom.

simm
04-06-08, 17:45
hahahhhaaaaa...
mislis - ako crnac dodje za presjednika ka u filmove - onda ce i komete i vnzemaljci sigurno...
Pa e, sad cak mislim da su namjerno metali crnca da je prezident da bi pokazali kako su ti filmovi totalna fikcija. :D

Salu na stranu, procitao sam par clanaka u kojima se izrazava bojazan za njegovu fizicku bezbjednost i iznose aluzije ne vrijeme Martina Lutera Kinga.

wawy
04-06-08, 17:59
e al stvarno mi nije jasno sto zovu obamu crncem, kad kod nas je po naroda na primorje kad se osunca ljeti - crnje od njega :D...( a ka tobos su bijelci)

Salu na stranu, procitao sam par clanaka u kojima se izrazava bojazan za njegovu fizicku bezbjednost i iznose aluzije ne vrijeme Martina Lutera Kinga
ako oces idi na temu mediji, na pdf politika, pa ces vidjet link sto sam bacio od noama chomskog, sto o americi i njihovim medijima misli i zbori... u taj kontekst, ako stavis obamu, onda je vrlo vjerovatno da nece docekat sledece izbore...

Filip
12-06-08, 07:11
1 coek kojeg niko nije zna u pocetku i kome su davali 1% sanse da osvoji kandidaturu demokrata

2. koji je dobio klintonove koji su tzv "brand" u americi

3. coek kome je otac musliman i koji se skolova u islamsku skolu u indoneziji

4. kome je srednje ime "husein" ... i ne znas jel mu ime vise podsjeca na "osama bin laden" ili na "sadam husein" :D

5. covjek koji je dosa ko imigrant poceo od nicega i uspio da osvoji priznanja i glasove svih najuglednijih politicara i intelektualaca

nema sanse da dobije izbore kad glupi amerikanci dvaput zaredom biraju onoga idiota busha

wawy
12-06-08, 12:20
5. covjek koji je dosa ko imigrant poceo od nicega i uspio da osvoji priznanja i glasove svih najuglednijih politicara i intelektualaca

stvarno fantastican podatak, svaka mu cast.
inace bas navijam za obamu da pobijedi. slusa sam ga par puta kako prica i zaista ima nesto u sebi, odusevio sam se. al kako neznam engleski bas, bez ono osnovno, onda sam vise pratio njegovu mimiku i gestikulaciju, i bas mi se svidjelo kako mava rukama.

Filip
13-06-08, 00:52
i mene se svidja kako mase rukama. ni ja ga nista ne razumijem al mase rukama je*ote...

evo npr gledam ovu warenovu sliku gore. samo vidji kako onaj prs drzi inteligentno. ima malo sklempave usi al nema veze. mozda mu to pomaze da ima veci odraz kad igra kosarke (http://wwwimage.cbsnews.com/images/2008/04/29/image4056872.jpg).

Nabuko
13-06-08, 13:19
Da se malko javim opet sa nekoliko tema.
1. Hilari. Svi se pomalo oprastaju od nje i pisu post mortem tekstove. da li je to tako? Ja mislim da nije. Ona moze biti dozivotni senator iz Nju Jorka, moze se prije ili kasnije uhvatiti uloge guvernera iste drzave, u slucaju demokrtatskog predsjedina moze biti nominovana za vrhovni sud, ambasadora u UN, ili za mjesto u administraciji (da pokusa da progura universal health care sto nije uspjela kao prva dama) ujedno ako Obama izgubi uvijek se moze vratiti sa 68 godina tada 2012 kao Hilar "jesam li vam rekla" Klinton. Klintonovoj je najveci bag njeni sefovi kampanje koji su toliko se isprovaljivali da bi uspjeli kod nas i DPS-u da izgube izbore. Jacina njene podrske Obami je upitna ali ako ga bude jako podrzali moze da bu bude dosta znacajno.

2. Obama. Obama - McCain je nedje fifty fifty ili malo viser za Obamu ali to je standardni rast nakon nominacije. Interesantno da demokrate na izborima za kongres i senat su plus 10% u odnosu na svog predsjednickog kandidata. Latinoameri ce ga ipak podrzati ne kao Klintonovu ali izgleda da ce dobiti 60-70% Latino glasova. Najveci problem su izlgeda radnici i zene. Od zenski glasaca Klintonove 60% ce glasati Obamu, 22% veli da ce glasati McCaina i 17% nece da izlaze. Tu je nedje ja bih rekao problem. Obama ima i nekoliko senatora i kongresmena koji nece da ga podrze (veli demokrata iz Oklahome ja dolazim iz konzervativne sredine i moram da mislim na svoju izbornu jedinicu i ne mogu da podrzim jako libearlnog senatora). Kod McCaina je nesto slicno jedno 10 kongresmena/senatora republiaknskih je javno reklo da ga nece podrzati a jos toliko mudro cuti.

3. Izborna prica. Uvijek su ove izborne lazavine interesantne. Obije stranke su zapravo koalicije lokalnih partija. Demokrata iz Vermonta prica mnogo dugacije od Demokrate iz Delavera a isto tako i Republikanci iz Jute i republikanac iz Kalifornije. Demokrate sa juga koji su pdrzavali segregacionizam do zadnjeg su se u medjuvremenu okjrenuli drugoj ploci posebno kada im znacajan dio glasaca cine manjine. Prica slicna kao republikancima pro-gun pro-life religija moralne vrijednosti trte vrte. E pa po cemu se razlikuju? Pa po socilalno-ekonomskoj prici. Tu da bi privukli koji bjelacki glas oni su se veoma uspjesno okrenuli juznjackoj populisticno-demagoskoj-ekonomsko-socilanoj prici. To je otprilike ono sto trenutno odzvanja u Obaminoj kampanji. Bread-butter issues ali sa ovim diksi akcentom. Ne zaboravite da su posljednja dva americka demokratska predsjednika bili juznacki populisticki demagozi (Karter guverner Dzorzije i Klinton Arkanzasa). Znaci prica moze da upali.

4. Kampanje. Obama je najavio atak na svim linijama odnosno napad na sve drzave ukljucujuci i republikanske. To je taktika kao da neko u fudbalu izvede 2-4-4 postavku a da protiv sebe nema srednjoskolsku ekipu. ideja je jasna Obama raspolaze sa vise parah. To znaci da ako pritisne na sve drzave da bi mogao da smanji razliku u Juznoj Karolini ili Indijani ili u nekoj slicnoj drzavi koju demokrate obicno prekrize pa bi onda razvukao McCaina po polju i polako ga dotucao. Vidjecemo da li ova taktika moze da upali ali ako ne upali ima da ga rascerece njegovi. McCain je zatrazio od Obame da imaju 10 suceljavanaj u formi town hall (narod pita). Ne vjerujem da ce Obama to prihvatiti jer tih deset prica bi dalo veliki dzabe prostor McCainu u medijima. Town hall skupovi su obicno bez veze jer kandidati imaju pripremljene odgovore u rukavu i nema nista strasno da se desi. Obami mozda vise odgovara ovo jedan-na-jedan. Mladji ljepsi navodno bolji govornih i "mava" rukama.

5. VP. Traze se VP. Gledao sam statistiku. Od WWII samo su 3 bila van zacaranog kruga Senatori, kongresmeni i guverneri (i vec aktivni potpredsjednici). Senatori predjace ali su sada oba kandidata senatori pa pojma nemam. Isto sam gledao ranije izbore i cini se da su VP vise nevolja donijeli svojim predsjednickim kandidatima nego sto su nesto valjali. Najbolji kandidati su oni koji imaju svoje biracko tijelo nezavisno od predsjednika i koji mogu donijeti bar jednu drzavu (recimo Bush stariji koji je Reganu donio oba puta Teksas), ili bas na nivou kohezije kandidata i VP-a (Recimo Bill-Al). Od VP-a se ocekuje da je tu nedje ako predsjednik odapne i nista vise (valjace mladji VP McCainu). Bilo je i VP-ova koji su se mnogo petljali u politiku van svojih stvarnih ovlascenja (blago receno da ceka da ovaj podnese ostavku ili umre ili da glasa u senatu kod 50:50 skora). Recimo Chejni je bio ovakav dok je tata Bush bio prakticno nevidljiv svake cetvrte godine donese po jednu veliku drzavu i cao. Ima puno licitacija ko bi mogli biti ljudji ali pricekajmo.

6. Treci. Sad malo o ljudima koji zapravo odlucju izbore. Mislim da je posljednjih 4 ili barem 3 od cetiri predsjednika odluceno na principu trecih kandidata. Bush i Doll su izgubili od Klintona u trenutku poplave novog konzervativizma jer se kandidovao Ross Pero milijarder iz teksasa koji je cak ja mislim jednom uzeo neke drzave. Inace bi Klinton vidio White House i Moniku o kukovo ljeto. Gore je izgubio jer je kandidat "zelenih" (kasnije se vidjelo trojanski kandidat "konzervativaca") Ralfa Nader uzeo 3-4% a u Floridi dje je razlika bila onih cudnih 500 glasova preko 1%. Mislim da je uzeo nesto manje proslih izbora i da je mozda nije prelomio nijednu drzavu. I ovaj put se kandiduje Nader ali moze se pojaviti jos nekoliko interesantnih pominje se neki Bar i Dzordzije te republikanac Paul.

7. Podgorica. Ako McCain bude izabran mislim da ce biti prvi predsjednik koji je ikada posjetio CG prije nekoliko mjeseci je bio u sastavu neke kongresko-senatske delegacije.

Filip
16-06-08, 02:20
nabuko samo da ti recem da se odje postovi ne pisu duzi od 5-6 recenica. tako da si treba ovo izdijelit u 2-3 posta ili nemo koristit tacke. samo zareze ili ni to

vidim da se razumijes dosta u politiku mada te pola nisam razumio

1. hilari je dosta prevrtljiva iako je pametna riba. :D dobro nije riba al znas sto mislim. i ona je kriva sto joj kampanja bila tako lose organizovana u poredjenju s obaminom. imala je u pocetku imala sve preduslove da pobijedi al ocigledno da je obama inteligentniji.

ona je podrzala obamu al je pitanje je u kolkoj ce mjeri ici na kampanje za njega. vjerovatno ne puno ako joj obama ne ponudi podpredsjednicko mjesto. ako joj ponudi mjesto onda sigurno da ne staje iza onih njegovih promjena

2. mkkein me je odusevio nekolko puta kad je zustro osudio ramsfelda (onaj manijak sto je vodio rat u irak) i bushovu administraciju u vezi tretiranja zarobljenika u irak. takodje jos jednom u vezi nekog zakona za imigrante ali se pod pritiskom konzervativaca predomislio

5. u pravu si. bush nikako nije osoba iza svih ovih dogadjanja u iraku i svijetu, nepopularnosti amerike propale ekonomije i ostalih problema koje su izazvali. chejni je bio mastermajnd svega toga. i on je taj koji je doveo ramsfelda i nagovorio busha da izbaci jedinu svijetlu tacku u njihovoj administraciji - Kolina Powela. tek kad se utvrdila prava istina oko svega kondoliza je iz sjenke odjednom preuzela chejnijevo mjesto presjednikovog savjetnika

7. za ovo bo*i... :D

DYLAN DOG
16-06-08, 02:29
1. Hilari. Svi se pomalo oprastaju od nje i pisu post mortem tekstove. da li je to tako? Ja mislim da nije. Ona moze biti dozivotni senator iz Nju Jorka, moze se prije ili kasnije uhvatiti uloge guvernera iste drzave, u slucaju demokrtatskog predsjedina moze biti nominovana za vrhovni sud, ambasadora u UN, ili za mjesto u administraciji (da pokusa da progura universal health care sto nije uspjela kao prva dama) ujedno ako Obama izgubi uvijek se moze vratiti sa 68 godina tada 2012 kao Hilar "jesam li vam rekla" Klinton. Klintonovoj je najveci bag njeni sefovi kampanje koji su toliko se isprovaljivali da bi uspjeli kod nas i DPS-u da izgube izbore. Jacina njene podrske Obami je upitna ali ako ga bude jako podrzali moze da bu bude dosta znacajno.

Mislim da Hilari neće ići na mjesto podpredsjednika. Pružiće podršku Obami, naravno, ali ona je svjesna šanse da profitira na sledećim izborima. Prognoziram da će naredni predsjednik imati samo jedan mandat.

wawy
16-06-08, 02:46
Inace bi Klinton vidio White House i Moniku o kukovo ljeto.

mislim da je ova rečenica ključna za analizu trenutne američke predizborne groznice. jer nema kvalitetnog političkog sagledavanja bez kukovog ljeta...

DYLAN DOG
16-06-08, 07:50
Postoji veliki pritisak na Obamu da izabere Hilari za svoju potpredsjednicu. U dubini svog srca, nema šanse da on želi da to uradi. To bi umanjilo njegovu poruku o promjenama, vratilo bi u njegovu kampanju sav prtljag iz Klintonovih godina na radost ljudi iz Mekejnove kampanje, i postavilo pitanje disfunkcionalnog predsjedništva. Ukratko, njih dvoje zajedno bili bi znatno manje nego što je zbir njihovih pojedinačnih djelova. Stoga, Obama se mora nadati da će Hilari biti voljna da se zaista potrudi u njegovoj kampanji u zamjenu za popravljanje svog imidža u Demokratskoj partiji i možda obećanje da će postati državni sekretar ili ministarka odbrane u Obaminoj administraciji. Hoće li to biti dovoljno, teško se može znati. Ovo je delikatno vrijeme za njih oboje. Za njega bi bilo loše da od nje načini neprijatelja, a za nju da bude doživljena kao neko ko je spriječio jednog demokratu da osvoji Bijelu kuću.

Sazrela kao političar

Jedna je činjenica, međutim, jasna. Tokom ove duge kampanje, Hilari Klinton je sazrela kao političar i konačno našla sopstvenu nišu i povjerenje u sebe. Na kraju kampanje ona je u suštini bila jači kandidat - što je nešto što mora da frustrira i nju i one žene koje su njenu trku vidjele kao priliku da se u Sjedinjenim Državama prvi put pokaže stvarna polna ravnopravnost. Njoj je jednostavno ponestalo vremena i država. Osim toga, njen suprug Bil u stvari je nanio štetu sebi i svom imidžu u kampanji. Krajnji rezultat je da je ironičnim preokretom sudbine Hilari Klinton sada daleko moćnija politička figura od njih dvoje. Ona je zaista izišla iz njegove sjenke i u svakom smislu je zastrašujuća, moćna snaga u Demokratskoj partiji. Samo treba da smisli kako da to najbolje održi u periodu koji dolazi.

Link na cijeli text
http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=272983

DYLAN DOG
16-06-08, 07:51
Još uvijek vjerujem da će McCain biti sledeći predsjednik, ovaj Obamin skok popularnosti je trenutno stanje.

Nabuko
18-06-08, 13:03
Pa i ja sam misljenja da su Obamine sanse u zoni teorije. Nece konsolidovati Hilarine birace odnosno 5-10% ce mu capnuti McCain i cao djaci. Za njega bi nocna mora bila da se pokaze da popularnost gube senatorski i kongresni kandidati stranke na izborima sto bi se povezalo sa njegovom nominacijom i izolovalo ga od znacajnog broja kandidata sa kojima bi inace mogao zajedno da burdikuje.

Inace McCain isto ima interesantnu biografiju. Otac admiral, on pilot, obaran dva puta iznad Vijetnama, drugi put uhvace i 5.5 godina bio u logoru, kasnije se ozenio sa nekom dobrom prilikom koja ima stotine milioncica i sjedi u kongresu i senatu "sto" godina. Inace politicki i jes i nije Bush. New York times je objavio dobar tekst o tome. Vele 40% stavova se poklapa sa Bushem, 30% se nije slagao a sada se slaze, 20% se slagao a sada se ne slaze i 10% se ne slaze.

pecacg
18-06-08, 14:45
Obama nema teoretske sanse protiv McCain-a. Iako nije zgodno poređenje, to bi bilo isto kao da neko bošnjačke nacionalnosti postane predsjednik CG.To je nemoguce

wawy
18-06-08, 14:51
Inace politicki i jes i nije Bush. New York times je objavio dobar tekst o tome. Vele 40% stavova se poklapa sa Bushem, 30% se nije slagao a sada se slaze, 20% se slagao a sada se ne slaze i 10% se ne slaze.

ovi postoci odlično oslikavaju mekejna...pravi političar.

Obama nema teoretske sanse protiv McCain-a. Iako nije zgodno poređenje, to bi bilo isto kao da neko bošnjačke nacionalnosti postane predsjednik CG.To je nemoguce

ajde?! a po kojoj to teoriji, baš me zanima...

filantrop
18-06-08, 16:18
Iako sam otvarajuci ovu temu prognozirao ishod izbora i jos tada stavio dinar na Mc Caina zelim da jos nesto dodam.Obama sve vise dobija na popularnosti i pretpostavljam da ce centri moci u USA uciniti sto je u njihovoj moci da on ne dodje na mjesto predsjednika.Nece me zacuditi ako u jeku kampanje izbije neka afera vezana za Obamu...(to je najmanje sto moze da mu se desi)..... i opet stavljam jos jedan dinar na Mc Caina.

wawy
18-06-08, 20:01
Iako sam otvarajuci ovu temu prognozirao ishod izbora i jos tada stavio dinar na Mc Caina zelim da jos nesto dodam.Obama sve vise dobija na popularnosti i pretpostavljam da ce centri moci u USA uciniti sto je u njihovoj moci da on ne dodje na mjesto predsjednika.Nece me zacuditi ako u jeku kampanje izbije neka afera vezana za Obamu...(to je najmanje sto moze da mu se desi)..... i opet stavljam jos jedan dinar na Mc Caina.

pratim... eo 2 eura na obamu, i dizem za euro... :D

pecacg
18-06-08, 20:42
Obama ce pobijediti na izborima u SAD, kad Rifat Rastoder (svaka cast njemu) postane predsjednik Crne Gore:)

pecacg
18-06-08, 20:44
A ako pobijedi ...bojim se da mu slijedi sudbina Kenedija:(

zoxy
19-06-08, 12:27
Sahraniste li ga vec, sahraniste. Ako konsoliduje biracko tijelo demokrata u smislu da ne bude vecih osipanja prema McCain-u, a vec se na tome radi i dobio je recimo punu i javnu podrsku Ala Gora koji je veoma uticajan i cijenjen medju velikom vecinom njih, a uz to se nastavi ili produbi kriza u Usa, ja bih moje pare ulozio na njega.

Obama vodi protiv Mekejna

Vašington (Rojters) – Demokrata Barak Obama je u blagoj prednosti od pet odsto u odnosu na republikanca Džona Mekejna u američkoj predsjedničkoj trci, ali je u znatnoj prednosti kod nezavisnih birača i žena, pokazala je juče objavljena Rojters/Zogbi anketa.
Dvije nedjelje nakon što je osvojio demokratsku nominaciju i počeo opštu izbornu kampanju, Obama vodi sa 47 procenata u odnosu na Mekejna koji ima 42 procenta. To je manje u poređenju sa osam odsto prednosti koliko je Obama imao u odnosu na Mekejna u maju, prije nego što se senatorka Hilari Klinton povukla iz trke.
Međutim, Obama ima veliku prednost kod nezavisnih birača i žena – što su dvije kritične grupe koje bi mogle da odluče predsjednika na novembarskim izborima.
Obama, 46, i dalje mora da prevaziđe pitanja koja se tiču njegovog relativnog neiskustva, pokazala je anketa. Više od polovine birača slaže se sa kritikama da senator iz Ilinoisa nema neophodno iskustvo. Sa druge strane činjenica da bi 72-godišnji Mekejn postao najstariji izabrani predsjednik ne predstavlja problem za birače. Skoro dvije trećine ispitanika se nije složilo sa idejom da Mekejnove godine treba da budu faktor u predsjedničkoj trci.
„Pitanje iskustva predstavlja prepreku za Obamu, ali za sada izgleda da birači razmišljaju o drugim stvarima poput promjene“, kazao je istraživač javnog mnjenja Džon Zogbi. Obama, koji bi bio prvi afro-američki predsjednik SAD, osvojio je demokratsku nominaciju početkom juna nakon žestoke izborne borbe sa Hilari Klinton. Mekejn je republikansku nominaciju osvojio u martu.

getawayblues
19-06-08, 16:56
Hmm, Zogbi je promasio rezultate Obama-Klinton i u Kaliforniji, i u Teksasu, i u Ohaju... Tako da ga racunaju kao zece pro-Obama. Medjutim, Quinnipac univerzitet cije su ankete jako precizne - pokazuje jako slicne rezultate u korist Obame. Cak mu daje jasnu prednost u kljucnim drzavama za izhod izbora - Pensilvaniji, Floridi i Ohaju. Neka dobije samo jednu od te 3... i ima prednost sa drzavama u kojima je vec siguran.

Medjutim, postoji jos nesto jako bitno - faktor 3 drzave na Southwestu sa znacajnom Hispano populacijom - New Mexico, Colorado, Nevada. Sve 3 je Kerry izgubio na proslim izborima za manje od par procenata... Ako njih dobije, uopste mu nije potrebna pobjeda u ove 3 drzave koje se tradicionalno racunaju kao kljucne (jer nose dosta delegata, a republikanci i demokrate se kao pobjednici u njima smjenjuju od izbora do izbora). Skoro pola novca su Kerry I Bush stukli za kampanju samo na Floridi i u Ohiu na proslim izborima! Sad to ne mora biti slucaj, Obama je extra prosao u Koloradu protiv Klintonove, McCain je tamo imao mozda najgori rezultat, manje od 20%... A New Mexico i Nevada su bile jako tijesno za Hillary.

I tu dolazimo do Obaminog keca iz rukava - superpopularni medju Latino biracima, guverner New Mexica, Bill Richardson. Vjerovatno i kandidat demokrata za VP... Tako da, ako ima vec gdje na kladionicama da se uplati ishod izbora, ili eventualna VP karta demokrata... Ne bi se libio da uplatim zesci novac na Obamu i Richarsona:).

A sta nam sprema McCain... vidjecemo. Republikanci su i dalje mashinerija za animiranje bijelih biraca u tradicionalnim "Swing States". Mozda Lieberman kao VP kandidat, ali slaba vajda od toga...

Nabuko
23-06-08, 08:18
I pored Ficovih kritika na duzinu postova o US izborima evo da ne dijelim u pet pa cu u jedan malo duzi.

Ovdje se otvorila debata da li crnac moze biti predsjednik USA? Pogledao sam malo kako crnci i druge rasne manjine stoje na vrhunskim pozicijama u izvrsnoj vlasti (to je predsjednik i guverneri) i u zakonodavnoj (senatori i kongresmeni). Evo podataka koji su mozda neprecizni. Od 50 guvernera 2 su crnca, minimum jedan je hispanik i ima jedan indus (ne indijanac) i to republikanac (nesto im je zicu pogodio i jos je ubitacno popularan, bio je pominjan kao kandidat za vicepredjednika ali mislim da je to "carsijska"). Znaci 4 od 50 ili za crnce 2 od 50. Znaci nije nemoguce a guverner isto nije lako postati jer neke od saveznih drzava imaju deset i vise miliona stanovnika (crnaca je u USA oko 10% koncentrisanih u nekoliko velikih gradova i na jugu u vecem dijelu USA van recimo Univerzitetskih kampusa su tek nesto cesci nego u Podgorici). U senatu je samo jedan crnac (sam Obama) ali ima 3 hispanika, jedan arapin (opet republikanac) i dva azijata (oni se ne broje jer su sa Havaja). Znaci 8% odnosno 1% za crnce tesko ali moguce ali ni senator nije lako biti jer on predsjetavlja tacno pola savezne drzave a recimo Ilinois (Obamina drzava) mislim lise Cikaga ima crnaca sitninu. U Kongresu je nesto drugacija situacija od 435 kongresmena ima 40 crnaca (9 i kusur posto), 18 hispanika i sitninu drugih manjinskih grupa. Dakle tesko ali je moguce!

Jos je interesantnija anketa koju je vodio Washington Post. Anketa pokazuje da 65% amera je sasvim komforno sa mogucnoscu da im crnac bude predsjednik, 25% nebi ga pucalo ni za ni protiv, i 10% je jako protiv. Ovo se moze tumaciti da 35% elektorata uopste ne razmislja da glasa Obamu. Prve analize ovog rezultata kazu: ako su ovih 35% bjelci sa juga koji ga i onako ne bi glasali vrlo vazno a ako su to demokrate iz Ohaja onda ga je utulio. Interesantno da u anketi su rezultati za McCaina jos porazavajuci kada je elektorat pitan kakav odnos imaju prema mogucnosti da im djuturum bude predsjednik. Nisam zapamtio skor ali ko nije lijen ili ga interesuje moze to sam da pogleda.

Konacno. Da li je moguce da Barak bude predsjednik. Ja mislim da je to tesko ali da ste pitali prije godinu dana bilo koga da li je moguce da dobije neko (bilo ko) predjsednicku nominaciju demokrata a da ga manjisnki podrzavaju: zene, radnicki sindikati, hispanici, jevreji, katolici, rekao bi vam "joj budale" a Obama je to uspio. Ja i dalje ne bih paru na njega stavio ali da je u pitanju gadan igrac tu nema dileme.

Biografija oba kandidata je veoma jaka i moze se reci da US nece imati ovaj put onakvog predsjednika pa ko god bio izabran.

Neko rece da je strasno vazna podrska koju mu je dao Al Gor. Ja procitah dva komentara na to. Jedan lik iz Obamine kampanje je preko bloga (svi znaju ko je samo mu ime ne pise na blogu) napisao: juce je Al Gor podrzao obamu, koga za to briga osim mozda Tiper Gor (zenu), e sad da je to uradio prije petnaest dvades dana ali sada nema nikakve veze (poslije boja kopljem o trnje). Inace neki CNN-ov novinar tvrdi da bi ponovno ubacivanje Gora na potpredsjednicku poziciju osnazilo Obaminu poruku o promjenama. Mislim da to nema veze.

Neko rece da ce isplivati afere. Postoje u USA organizacije nazvane "527" po clanu zakona koji ih regulise koje mogu da vode sopstvene izborne kampanje a koje su zapravo napravljene da neko van oficijelne kampanje kandidata pici po protivnikiu cesto neprikladnim metodama. Sjecam se da su na proslim izborima neka organizacija vijetnamskih veterana svojim oglasima (vjerovatno lazno) optuzili Kerija i tu mu nanijeli veliku stetu. Republikanske "527" trenutno preko interneta pice po obaminoj zeni (Mishel) koja je davala navodno rasno-osjetljive izjave i koja opet navodno nije "patriota". Obama je izjavio da za njega porodica nije tema izborne kampanje i da neko napadne McCainovu zenu da bi zestoko reagovao. E sad se pominje mogucnost da demokratske "527" opice po McCainovici iz interesantnih javnosti slabo poznatih razloga. Ona je parasica koja je nasljedila tatu pivara. Dobro. Medjutim bila se navadila na neke ljekove te su je sa njih morali skidati i cak je uhvacena da je nedje drpnula iz apoteke nesto od te blagodeti. Uzas ali se mozda moze progutati. Da stvar bude gora imala je afericu sa nekim bankarom (varala muza) a ovaj bankar je inace ojadio masu ljudi za pare. Ako je sve ovo istina a izgleda da jeste i ako se to pocne razvijati kao kore za burek bice dosta haosa.

Pominje se i tajno drustvo veliki kapital koji ce postaviti predsjednika. Ako je to tako zasto ne pretpostavimo da je neko postavio Bila Klintona malo poznatog guvernera Arkanzasa protiv predsjednika Busha starijeg? On je uradio bez podrske kongresa i senata (vecina u kongresu od 1994-te je bila republikansa) jako puno preusmjeravajuci dobar dio vojnog budzeta u javne fondove (znate ono zdravtsvo, obrazovanje, socijala sto mu nikada nijedan posteni republikanac nece moci oprostiti) i umjesto u vojne trice pumpajuci druge privredne grane. Zasto sada "tajno drustvo" ne bi opet reklo hajde da malo promjenimo i kazu hajde da pravimo malo lovu u miru. Waren Buffet (najveci paras na svijetu) je usuo Obaminoj kampanji 69miliona dolara a Obama na raspolaganju vec sada mozda ima blizu 300 miliona.

Oko kandidata za VP-a ovo su moji favoriti:
McCain: 1) Zena (da bi capnuo birace koji su podrzavali klintonovu), 2) Hakabi (konkurent za nominaciju koji bi bio u stanju da mobilise krajnje konzervativno krilo republikanaca sto mozda McCain nije u stanju, ujedno dobar govornik (mislim da je onaj njihov svestenik) i sto je jos mnogo znacajnije covjek koji moze da drmne dosta para sponzora koje su za kampanju neophodne), 3) Neki od senatora ili guvernera veoma bitnih saveznih drzava (recimo guverner floride, ova opcija ce sacekati da se vidi ko ce bitii VP obamin i ako Obama napadne neku saveznu drzavu preko nekog njenog popularnog politicara ovo bi morala biti kontra (Barak se inace mora ranije ofirati jer mu je ranije konvencija)), 4) neki biznismen (da se pokaze da je McCain veoma brizan oko americke ekonomija postoji mogucnost da se 1 i 4 poveze i da se nadje zena-biznismen). Onaj Liberman nema sanse. Jeste da su McCain i on drugari iz senata ali za libermana nece glasati previse konzervativaca, i on je djuturum pa ce ovaj morati traziti nekog mladjanijeg, i Liberman i McCain nisu glasali u senatu po barem pola pitanja isto pa bi onda to bila malo cudno drustvo.

Obama: 1) Evan Bajn (veoma popularan, relativno mlad, senator iz Indijane koju Obama pokusava da napadne mada lici na pokusaj Don Kihota na vjetrenjace). 2) Popularni politicar iz nekog drugog regiona dje ce se bitke voditi (recimo Ajova, Ohajo ili neko iz regiona Nevada-Kolorado-Novi Meksiko ili neko sa Floride). 3) Zena (isti razlozi kao McCain). 4) Demokratska stranka ima mnogo popularnih likova ali mnogi od njih nisu dobri kandidati za potpredsjednika (recimo Richardson je hispanik i sad kombinacija crnac-hispanik bi se jos teze progutala) iako su birani politicari. Puritanizam u izboru predsjednika je mnogo veci nego za druge pozicije. Ako ce Obama izabrati nekoga ko ima dosta putera a jako je popularan i eventualno moze da donese nesto ovoj kampanji to je svakako senator Dzim Veb iz Virdzinije. Mislim daje Veb imao iza sebe 4 braka (ili 3 i ovaj sadasnji) no to nije sve ali svakako Veb je prica za sebe.

Nabuko
23-06-08, 08:19
Obama je prvi krenuo sa reklamama i to u 18 saveznih drzava koje nose 200 od 538 elekoralnih glasova (270 treba za pobjedu). Znaci 32 drzave su uknjiznene ili prekrizene. Obami u ovih 200 elektoralnih glasova treba cini mi se 71. Evo spiska drzava dje ce se bitka voditi sa par komentara:
1. Aljaska, Indijana, Sjeverna Dakota, Montana Sve trdja od trvrdjeg uporista republikanaca ali ankete daju relativno malu prednost McCainu u sve cetiri. U Aljasci su svi birani republikanci bili u teskim aferama pofatani pa je to razlog nepopularnosti. 3 od 4 imaju samo po 3 elektora a Indijana ja mislim 11 komada. Pobjeda u bilo kojoj od ovih je vjerovatno znak ubjedljive pobjede. Indijana se moze napasti preko gore navedenog Even Bajna ali sa malim sansama. Jos jedan razlog za napad je cinjenica da se pokusava razvuci McCainova kampanja na sto vise je moguce saveznih drzava a Obama izgleda da moze da prikupi masu love vise nego McCain.
2. Kolorado, Nevada i Novi Meksiko. Sve tri savezne drzave je Keri izgubio sa malim ili srednje malim razlikama a veoma su sada blizu. Po sansama da se uzmu Novi Meksiko (5 elektora), Kolorado (9 komada) i Nevada (5 elektora).
3. Florida, Ohajo, Pensilvanija. U totalu 68 elektora ko dobije 2 od ove tri mislim da je zavrsio posao. Pensilvaniju je Keri dobio malom razlikom, Ohajo izgubio za 2% a Floridu za 4% a sjecamo se Floride i Gora. Ovim redom su poredjane i sanse da Obama dobije ove tri drzave.
4. Misuri, Sjeverna Karolina i Dzorzija su juznjacne savezne drzave koje ce se tesko uzeti. U Misuriju je 37% crnaca (najveci procenat u USA) i ako bi se svi izvukli na biralista uz podjekojeg bijelca i malo manji odziv bijelaca ko zna. Male su sanse a razlog za ovako sirok napad je kao i razlog za napad na broj 1.
5. Micigen i Wiskonsin. Ove "jezerske" savezne drzave su obicno uporista demokrata (radnicka klasa i ostale zezalice). Ankete daju Obami jako jako malu prednost. Ako izgubi bilo koju (total od 28 elektora nose) ode mast u propast.
6. Novi Hempsir je jedina savezna drzava Nove Engleske (sjeveroistocnog dijela US) u kojoj demokrate lose prolaze mada ju je Keri dobio. Ovo je pokusaj da se zadrzi.
7. Ajova i Virdzinija. Bitno razlicite savezne drzave a ovo je pokusaj (pravi a ne fingirani) da se uzmu (ovo nije proslo za rukom Keriju). Ajoviu demokrate obicno dobijaju a Keri ju je izgubio. Obama jos od onih predizbora drzi ovdje dobar procenat u birackom tijelu. Virdzinija je drzava dje predsjednicki kandidati demokrata slabo prolaze. To je najsjevernija juznjacka savezna drzava. Izgleda kao trougao dva tjemena su na jugu i tu je duga stranica a trece tjeme je direktno ispod Vasingtona (drzava se siri od Vasingotana ka jugu). Iz Vasingtona kada se baci pogled na jug vidi se Virdzinija. E ta blizina Vasingtona ucinjela je da se u zadnjih nekoliko godina tamo doselilo mnostvo novih stanovnika tako da je sjever drzave zapravo predgradje vasingtona tako je i demografija bitno promjenjena i to se znatno moze odraziti na rezultat ovih izbora u datoj saveznoj drzavi. Ujedno je i onaj Dzim Veb iz Virdzinije.

Evo nekoliko pitanja cisto da vidimo kako ste potkovani?
1. Gdje se i kada sastaje tijelo koje bira predsjednika (onaj poznati elektoralni koledz)?
2. Kada predsjednik podnosi zakletvu.
3. Na izborima se pojavi Obama i njegov VP kandidat gospodin D i McCain i njegov VP kandidat gospodin R. Da li se moze desiti da se izabere kombinacija Obama-R ili McCain-D?
4. Sto ako bude 269:269 u elektoralnim glasovima?

Masja
23-06-08, 23:48
...
Evo nekoliko pitanja cisto da vidimo kako ste potkovani?
1. Gdje se i kada sastaje tijelo koje bira predsjednika (onaj poznati elektoralni koledz)?
2. Kada predsjednik podnosi zakletvu.
3. Na izborima se pojavi Obama i njegov VP kandidat gospodin D i McCain i njegov VP kandidat gospodin R. Da li se moze desiti da se izabere kombinacija Obama-R ili McCain-D?
4. Sto ako bude 269:269 u elektoralnim glasovima?

Bonus pitanje:

5. Oće li se Obama zaklinjati na Bibliji ili na Kuranu? :biggrin: Mislim da bi bio vrh da Obama pobijedi i da se predomisli i sjeti da mu je tata bio musliman. Kakva bi to bila kazna za Ameriku. Šok bi bio veći od rušenja tornjeva blizanaca.

wawy
24-06-08, 00:45
Bonus pitanje:

5. Oće li se Obama zaklinjati na Bibliji ili na Kuranu? :biggrin: Mislim da bi bio vrh da Obama pobijedi i da se predomisli i sjeti da mu je tata bio musliman. Kakva bi to bila kazna za Ameriku. Šok bi bio veći od rušenja tornjeva blizanaca.

ajde?! a sto bogoti?

Warren Buffett
25-06-08, 03:12
ANKETA: OBAMA ZA 12 POENA VODI ISPRED MEKEJNA

VAŠINGTON , 24. juna (Tanjug) - Predsednički kandidat demokrata Barak Obama vodi ispred svog republikanskog rivala Džona Mekejna za 12 procentnih poena, pokazala je najnovija anketa koju su sprovelli "Los Anđeles Tajms" i Blumberg.

Prema tom istraživanju javnog mnjenja, koje je obavljeno tokom vikenda, senator Obama ima podršku 49 odsto registrovanih glasača, a Mekejn 37 odsto, kada se odlučivalo samo između njih dvojice, kao kandidata dve najjače stranke u SAD.

Kada bi u anketu bila uneta imena još dva imena - nezavisnog kandiata Ralfa Nadera i kandidata Libertarijanske partije Boba Bara, prednost Obame je još ubedljivija - 15 poena.

U tom slučaju za njega bi glasalo 48 odsto, a za Mekejna 33 odsto anketiranih.

Ova prednost, veća nego u ranijim anketama, posledica je činjenica da većina glasača smatra da bi se Obama u Beloj kući bolje od Mekejna nosio sa ekonomskim problemima, koji su sada glavna preokupacija Amerikanaca.

S druge strane, glasači Mekejna smatraju iskusnijim i jednim od najspremnijih da zašiti zemlju od terorizma, ali te brige trenutno zaostaju za privrednim.

(Kraj)

DYLAN DOG
25-06-08, 03:33
Mislim da bi bio vrh da Obama pobijedi i da se predomisli i sjeti da mu je tata bio musliman. Kakva bi to bila kazna za Ameriku. Šok bi bio veći od rušenja tornjeva blizanaca
Još ako bi se tom prilikom 'iz mozga' izdrao ''TEKBIIIIIR!!!'' :D
Ne boj se, neće na Kur'an-u... Uz rizik da me neko prozove teoretičarem zavjere, reći ću da se davno toga odrekao kad je prihvatio principe igre WASP Amerike...

Warren Buffett
25-06-08, 03:37
Obama je prvi krenuo sa reklamama i to u 18 saveznih drzava koje nose 200 od 538 elekoralnih glasova (270 treba za pobjedu). Znaci 32 drzave su uknjiznene ili prekrizene.

Uknjižene kao sigurne. Rečeno je da prvo idu na tuđa uporišta.
Obamina kampanja je neviđena. Odbio je pare lobista i razvio sistem donacija, koji savršeno funkcioniše. Ima "neograničena" sredstva i to će vjerovatno odlučiti. Bilježi veliki porast podrške zadnjih nedelja.

http://img149.imageshack.us/img149/4/chartgs3.jpg

Po svim anketama Demokrate i Obama ubjedljivo pobjeđuju.
http://www.realclearpolitics.com/polls/

Iz prethodnih iskustava McCain je gotovo savršen kandidat za predsjednika (pilot, opet), samo je problem što je amerima dosta istih predsjednika. Obama je drugačiji, a vjera birača da će on rješiti ekonomske probleme (nema šanse) će vjerovatno odlučiti.

Bez dijeme. :biggrin:

wawy
25-06-08, 06:12
Jedan preduzetnik sa Manhetna odlučio je da se dobro zabavi i unovči aktuelnu trku kandidata za američkog predsjednika, Baraka Obame i Džona Mek Kejna.

Tako je fotografije demokrata Obame i republikanca Mek Kejna stavio na - kutije kondoma. Posebno dizajnirani kondomi se već nedjeljama mogu kupiti širom svijeta. Kondomi sa likom Obame poručuju 'Upotrijebiti uz dobru procjenu', a verzija sa 'Star, ali još vrijedi', misleći na Mek Kejnove godine (71).

Dok većina kompanija koje proizvode kondome garantuju 100 odstotnu efikasnost, ovi posebno kreirani kondomi su napravljeni samo iz šale, te ljudi koji žele siguran seks neće posegnuti za kondomima sa likovima američkih političara.

Inovator Benjamin Šerman je rekao da je cijena jednog pakovanja kondoma 9.95 dolara i da je već prodata sva zaliha. Iduća pošiljka se očekuje narednih dana....

Nabuko
26-06-08, 07:57
Ankete su pomalo cudne evo junskih po svjezini:
LA Times 25.jun +15%
Galup 22.jun +3%
Newsweek 20.jun +15%
Fox 18.jun +4%
Galup 15.jun +4%
WP 15.jun +6%
AP 11.jun +10%
Galup 9.jun +7%
------------------------------Median je 6.5% prednost
-----------------------------Median u prva cetiri je 6.5%
----------------------------Median u posljednja cetiri 9.5%
----------------------------Median u posljednjih pet je 4%

Ocigledno rezultati posljednjih dana postaju dosta nestabilni. Treba sacekati Galupov poll za sljedecu nedjelju i ako Obama skoci sa 3% na vise mozemo tvrditi da je trend generalno rastuci.

Sve ankete imaju i +-3% ili u slucaju Newsweeka +-4% predvidjednog odstupanja a to opet znaci da ne postoji sigurnost u podacima.

getawayblues
26-06-08, 15:44
A Rasmussen i Zogby, to ne uzimamo u obzir? :)

Sta znam, u Ohio bas dobro Barack prolazi na pollovima, ali lako mu se moze desit da kiksa u Michiganu... Dakle, treba gledat drzave koje vrijede vise - ako uzme Ohio i Penny, nece mu mnogo biti bitni npr. New Hempshire i Iowa...
U cemu je "kvaka" trenutno - od drzava u kojima je trenutno tijesno i gdje Barack ima tu malu prednost ispod 5% razlike - mnogo je vise onih koje republikanci moraju da brane, da bi osigurali drzave od proslih izbora... Tesko ce Barack Floridu dobiti, bas ne vjerujem - evo i sad kad najbolje stoji na pollovima, McCainu se tamo da je prednost. Indianu nema sanse, iako mu daju neku minimalnu prednost - prejaki su republikanci tamo. E, Virginia bi bila dobar zalogaj, od 1964. ona nije glasala demokratu... Tako da, opet bi mi realnije resenje bio Richardson, kao fenomenalan izbor za Nevadu, New Mexico, Colorado...

I da, stvarno, sta ako bude 269-269?:)

Nabuko
26-06-08, 16:06
Ako nijedan od kandidata ne dobije 270 predstavnicki dom bira predsjednika a senat potpredsjednika. U kongresu se glasa 1 glas jedna kongresna delegacija znaci isto vrijedi kalifornija i rfecimo Sjeverna Dakota. Treba 26 (vecina od 50) a ima nekoliko drzava gdje je paran broj kongresmena i moze se desiti da ta delegacija nema vecinu za glas. Trenutno je 26:22 za demokrate uz dvje nerijesene drzave.

Senat bira jedan covjek jedan glas. Treba 51 (nema onog pravila 50:50 plus potpredsjednik). Medjutim tamo ce demokrate dobiti vecinu.

Ako se predsjednik ne izabere do 20.I a potpredsjednik izabere onda zakletvu podnosi potpredsjednicki kandidat i on postaje predsjednik a ako nijedan ni drugi se ne izaberu onda vazeci predsjednik postaje spiker predstavnickog doma.

Nekoliko puta se desilo u istoriji da se predsjednik bira u parlamentu ali naravno ne skorije.

Inace elektoralno tijelo se ne sastaje na jdnom mjestu vec elektori u naznaceni dan glasaju u glavnim gradovima svojih saveznih drzava. 21 savezna drzava dozvoljava elektoru da glasa po svojoj volji (sto se rijetko desava naravno), 28 saveznih ima zakone po kojima uslovljava elektore da glasaju za onoga ko ih je na tu pozicviju postavio i imaju kazne za nepostene elektore a jedna savezna drzava je usvojila zakon po kojem se elektor koji ne glasa kako mora da glasa se automatski mijenja.

Na proslim izborima je jedan elektor dva puta glasao za Edvardsa i kao predsjednickog i kao potpredsjednickog kandidata.

Scenario za 269:269 Obama dobije sve drzave dje i Keri plus Ajovu (more than likely), Novi meksiko (isto) i Nevadu (manje vjerovatno).

Ovo su moje precjene swing states po sansama da predju na drugu stranu:
Obama gubi dje je Keri dobio:
1 i 2. Micigen i Viskonsin
3. Novi Hempsajr (mada imaju demokrate valjda tesku artiljeriju da tamo tuce)
4. Pensilvanija (isto mislim da ce izvuci tesku artiljeriju da ovo obrije)
5. Oregon (mala prednost po posljednjim anketama)

McCain gubi:
1. 2. Licno mislim da je Ajova i Novi Meksiko vec otpali
3. Kolorado (tijesno)
4. Ohajo (silna ce borba da bude)
5. Ja sam prije za Floridu nego za Nevadu

Koliko McCain zeli da zadrzi Floridu pokazuje cinjenica da je do sada procurilo 7 imena sa kojima je on pregovarao oko potpredsjednickog mjesta i 3 su iz Floride.

getawayblues
26-06-08, 16:15
Iskreno, mislim da nema sanse da izgubi i Penny i Michigan i Visconsin - ponajmanje ovo zadnje, bas zadnjih dana se zadnjih dana Visconsin pominje kao Obamin "stronghold" :) Oregon takodje tesko, to je jaka drzava demokrata... A nosi dosta poena. Michigan mi je iskreno najsumljiviji, cak sam ubijedjen da ce demokrate to izgubiti. New Hempshire nosi samo 4 poena cini mi se - doduse 4 poena koja su Goreu falila za pobjedu, nebitno izgubio ili dobio Floridu...

Nabuko
26-06-08, 16:30
Viskonsin je Keri dobio za 0.36% a od skorijih anketa u junu jedna (Research 2000) je spustala Obaminu prednost na 2%. Medjutim mislim da vrijedi sacekati jos par nedjelja sa anketama da bi se ustabili rezultati.

getawayblues
26-06-08, 16:48
Wisconsin:

Quinnipiac University June 17-June 24, 2008 Barack Obama 52% John McCain 39%
Survey USA June 13-June 16, 2008 Barack Obama 52% John McCain 43%
University of Wisconsin June 8-June 10, 2008 Barack Obama 50% John McCain 37%
Rasmussen Reports June 5, 2008 Barack Obama 45% John McCain 43%
Survey USA May 16-May 18, 2008 Barack Obama 48% John McCain 42%

A ovom Quinnipac unverzitetu se bas moze vjerovati, ono sto su prognozirali pogadjali su u procenat - dva...

Warren Buffett
30-06-08, 20:19
Evo predviđanja Rasmussen-a (http://www.electoral-vote.com/), po meni najpouzdanijem uz Gallup (http://www.gallup.com/poll/108421/Gallup-Daily-Obama-Leads-McCain-47-42.aspx).
Obama 317 McCain 194 Ties 27 (Florida)

Mislim da će Obama teško uzeti Nevadu.
Za njega je Florida prva meč lopta. Ohajo bi mogao dobiti, a blizu je i da uzme Sjevernu Carolinu koja je Republikancima po važnosti skoro kao Teksas. Drugim riječima, McCaine može jako da pukne...

Nabuko
01-07-08, 15:08
Daleko su jos izbori.

Po "pouzdanim izvorima" McCain je sveo listu kandidata za potpredsjednika na nekoliko i da je broj 1: Mit Romney. Dobre strane ovog lika su sto je on konzervativan dosta a ujedno taman toliko da nece rastjerati umjerenjake. Ujedno uspjesan je biznismen (McCain je vec izjavljivao da nema pojma o ekonomiji pa bi ovo zakrpilo tu rupu). Romney moze da prikupi dosta paruljina sto je za kampanju veoma bitno.

Lose strane: on ne ubacuje nijednu novu saveznu drzavu u igru niti brani postojecu plus on je mormon (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Church_of_Jesus_Christ_of_Latter-day_Saints) a to i nije narocito popularno van Jute.

Ankete i ostalo. Ne desava se nista nesto znacajno. Obama se cuo telefonom sa Bilom, McCain poceo da se reklamira a ankete ne ukazuju na neko pomjeranje u birackom tijelu u zadnjih mjesec dana. Virginija vec 3-4 ankete zaredom daju majusnu prednost Obami, Florida je cik-cak, Kolorado 4 komada zaredom prednost obami i to na granici margine greske, cini se da se Obama smanjio prednost McCaina u nekoliko tvrdih republikanskih uporista (Dzordzija, Misuri, pa cak i u Arizoni) ali je to sve daleko jos od zone da se McCain mora znojiti. Trenutno mi se cini Nju Hemshajr jedina drzava koju je Keri dobio da bi je mogao McCain prebaciti kod sebe.

000000000000000000000000
Jedan interesantan tekst
000000000000000000000000
Wall Street Backs Obama
"Wall Street is investing heavily in Barack Obama. Although the Democratic presidential hopeful has vowed to raise capital gains and corporate taxes, financial industry bigs have contributed almost twice as much to Obama as to GOP rival John McCain," a New York Daily News analysis of campaign records shows.

David Brooks take the analysis further and notes the real core of Obama's financial support "are not just small donors but the rising class of information age analysts."

Warren Buffett
08-07-08, 03:12
Predsjednički kandidati o ekonomskim pitanjima

Nakon relativnog zatišja na američkoj političkoj sceni tokom prazničnog vikenda, demokratski i republikanski kandidati Barak Obama i Džon Mekejn danas su nastavili predsjedničku predizbornu kampanju.

Senatori Barak Obama i Džon Mekejn, ponovo su u svojim kampanjama fokusirani na ekonomska pitanja. Oba predsjednička kandidata počela su ovu nedjelju predstavljanjem planova za izlazak iz loše ekonomske situacije.

Senator Mekejn je svoj predlog ekonomskih mjera prvo predstavio u državama u kojima se vodi tijesna bitka između demokratske i republikanske stranke.

"Mala preduzeća zapošljavaju najviše radnika u našoj privredi", kaže Mekejn koji je danas objavio i pismo, u kome 300 ekonomista podržava njegov ekonomski plan - niže poreze za korporacije, otvaranje više tržišta za američke proizvode, kao i radnih mjesta povezanih sa novim energetskim tehnologijama.

"Džon Mekejn počeo je da zastupa više tipičnu, uopštenu poruku republikanske stranke, što nije dobar potez s obzirom na lošu ekonomsku stiuaciju i nepopularnog predsjednika", kaže analitičar Stjuart Rotenberg.

Senator Obama se tokom kampanje u državama u kojima je 2004. pobijedio Buš, ponovo založio za poreske olakšice za srednju klasu, istovremeno kritikujući Mekejnov ekonomski plan.

"Džon Mekejn želi da kororacijama i bogatim direktorima omogući poreske olakšice u iznosu od 300 milijardi dolara", poručuje Obama.

Analitičari ističu da bi popularizaciji ekonomske poruke senatora Mekejna, mogao da zasmeta i sam Mekejn, odnosno njegove nedavne izjave.

Gostujući u programu mreže ABC novinarka je podsjetila Mekejna da je nedavno "priznao da nije stručnjak za ekonomska pitanja".

"Nijesam priznao. Nijesam. Zaista nisam", odgovorio je Mekejn.

No, Demokratska stranka je već na internetu postavila video, u kome senator iz Arizone omalovažava svoju ekonomsku stručnost i kaže:

"Ne mogu vam dati određeno rješenje, zato što ne tvrdim da sam dovoljno pametan. Nijesam stručnjak kada je pitanju Vol Strit ili pojedina ekonomska pitanja".

Nabuko
08-07-08, 16:02
Nema nekih znacajnih novosti i nekih bitnijih anketa koje da kazem pokazuju nesto. Ima interesantnih rezultata ali nema njihovih potvrda od barem jos jednog pollstera. U izostanku takvih stvari novost je da ce Obama acceptance speech odrzati na Invesco Fieldu stadionu (Denver, Kolorado) pred 76000. Ovaj stadion je poznati i kao "at mile high" jer se nalazi tacno na nadmorskoj visini 1milje. Dom je Denver Broncos-a jedne od najpoznatijih ekipa NFL-a a mislim da je dom i neke bejzbol ekipa i da se odrzavaju jos kojekakvi dogadjaji. U drugoj polovini mjeseca Obama ide u posjetu Evropi i bliskom Istoku (ono da nije neupucen u medjunarnodne odnose). Obama dosta vremena provodi u red states pokusavajuci da razvuce Mekkejnovu kampanju a ovaj isto ostaje uglavnom u red states da bi prikupljao lovu koje ce mu izgleda nedostajati.

Warren Buffett
08-07-08, 16:53
Po istraživanjima, od neriješenog sada je McCaine prilično ubjedljiv na Floridi. Ako je vjerovati anketama, Obama će imati mnogo veći problem da zadrži ovaj nivo podrške, jer u par možda i odlučujućih država ima samo blagu prednost (Pensilvanija, Ohajo, Kolorado, Virdžinija).

Generalno, po Rasmussen-u i Gallup-u, Obama i dalje bilježi rast popularnosti i razlika po njima sada iznosi 4-6%. Obamina kampanja je za sada objektivno bolja.
No, što Nabuko reče ima još puno do izbora...

getawayblues
08-07-08, 18:12
Zadnjih 7-8 dana nijesmo uopste imali nekih jacih istrazivanja iz bilo koje od "swing states" - opet, Obama je u poziciji da izgubi i Ohio i Floridu npr. pa ce opet biti predsjednik... U Pennsylvaniji ima stabilnih 4-6% razlike, u Coloradu isto; znaci sta narod treba da shvati - sve drzave, njih 10-12, gdje je trenutno jako tijesno - su drzave u kojima je na proslim izborima dobio Bush. A Obami od tih drzava je potrebno da dobije samo 2 npr., i bice predsjednik... Jos ce sigurno pogurati kampanju sve sto ce se desavati na Invesco Field. A McCain... nema apsolutno nista sto bi mu drasticno poguralo kampanju, i to je frka.

Nabuko
09-07-08, 10:10
"I know you think you are, but you're not. You are over-rated in your own mind. You will not play in the NBA."

-- Sen. Barack Obama, quoted by ABC News, suggesting to a group of African-American students that they are better off staying in school than thinking they can play professional basketball.
----------------
Sto bi rekli brk-u-brk.

simm
15-07-08, 07:52
http://img524.imageshack.us/img524/5144/fppnewyorker300x368uq0.jpg

THE New Yorker is one of those liberal magazines likely to be sympathetic, even friendly, to Democratic presidential candidates such as Barack Obama, right?

Not after this week's issue began circulating. The cover illustration portrays the Illinois senator as a Muslim, engaged in a "fist bump" with his gun-toting wife, Michelle, before a portrait of Osama bin Laden, while the US flag smoulders in the fireplace of the Oval Office.

The cover of the July 21 issue is titled "The Politics of Fear". It's clearly The New Yorker's wry reflection on the endless internet rumours that refuse to die about the Democratic nominee: that Senator Obama is a secret Muslim and his wife is a less-than-patriotic semi-militant, who burns with resentment over the inequality between black and white.

The cover is so over the top it's hard to see it as anything other than satire and a commentary on the bigotry of a small and misguided section of the American electorate.

But that's not the view of the Obama campaign.

Senator Obama declined to comment on Sunday, but his campaign's national press secretary, Bill Burton, issued a statement saying: "The New Yorker may think, as one of their staff explained to us, that their cover is a satirical lampoon of the caricature Senator Obama's right-wing critics have tried to create. But most readers will see it as tasteless and offensive. And we agree."

The McCain campaign also criticised the cover: "We agree with the Obama campaign; it's tasteless and offensive."

The New Yorker said the artist, Barry Blitt, "satirises the use of scare tactics and misinformation in the presidential election to derail Barack Obama's campaign".

But what really should cause the Obama campaign concern is the article inside. It details his rise to power in Chicago, portraying him as relentless in the pursuit of powerful friends and donors. Now, that will worry New Yorker readers.

wawy
15-07-08, 08:02
http://img524.imageshack.us/img524/5144/fppnewyorker300x368uq0.jpg

...that Senator Obama is a secret Muslim and his wife is a less-than-patriotic semi-militant, who burns with resentment over the inequality between black and white...

...and they practice cabala, playing nude on the grass, and supporting talibans...

apffffffffffff..... what a piece of shit of the joke... :D

Nabuko
15-07-08, 14:05
Ankete ukazuju na pad razlike Obama-McCain ali ne treba se previse ostvrtati na rezultate Newsweek-a jer su oba vjerovatno outlier-i. Ono sto je za sadam mnogo znacajnije je da peta anketa zaredom daje Obami prednost u Koloradu. Ako je tamo 50:50 onda da svih pet pogrijese u Obaminu stranu je 1/32 posto sanse. To je prilicno znacajno. Van ovoga nema znacajnijih ponovljenih rezultata koji bi ukazivali na neki trend. Znacajnih rezultata ima ali ne treba nista vjerovati dok dvije tri agencije ne daju da kazem priblizne rezultate. Ako jedna firma kaze da je za Obamu u recimo XZ saveznoj drzavi +6 i da je tacnost ankete +-4% to zapravo znaci da sa vjerovatnocomod recimo 99% rezultati se nalaze u grancima -2% do +14%.

Nabuko
18-07-08, 13:14
Nadam se da ce da radi!
Mislim da je veoma cool.

http://sendables.jibjab.com/

http://www.jibjab.com/originals/this_land