View Full Version : Nasilje u Porodici
ne osvrcuci se na kaznjiva djela koja spadaju pod nasiljem(tipa incest,stale tuce itd)htjela sam da vidim kako stoje stvari kod vas.
da li su vas bili kad ste bili mali,i koliko cesto?
da li su vas tukli u skoli?
da li opravdavate to?
i kako vaspitavate ili cete vaspitavati svoju djecu?
:cheezy: :hypocrite1:
Shto se mene tiche imala sam veoma srecno djetinjstvo,niko nikada nije podigao ruku na mene. A inache imam srecu shto imam tako tolerantne roditelje.
Medjutim imala sam mnogo drugarica koje su recimo zbog chetvorke plachuci odlazile kuci... I eto josh od malih nogu pokushavala sam da rjeshavam tudje probleme,pa sam nekoliko puta jedva izvukla glavu. Zbog jedne situacije sam tako zamrzjela nasilnike bilo kakve vrste,pa na pomen nasilja mozda chak reagujem pretjerano... Ne znam,mislim samo monstrumi mogu da udare svoje dijete!
Naravno da to ne opravdavam,a svoju djecu cu,kad za njih bude vrijeme,pokushavati da vaspitavam na isti nachin kao moji mene...;) Eto tako...:)
Zor_djevojka 02-03-08, 23:55 da li su vas bili kad ste bili mali,i koliko cesto?
bog' me me majka znala ispeglat' kad sam bila mladja, ka' da mi je maceha http://forum.cafemontenegro.com/images/smilies/icon_cool.gif .. a teshka li joj je ruka bila samo neka je zdra'o...mada sam zasluzhivala, shto jest, jest...I nije bila koliko je trebala...Samo zbog mog bezobrazluka, ja priznajem.
Niko nikad!!!...tamo sam ishla da (na)uchim, a ne da istresaju frustracije na meni...I vazda sam branila nejake u bilo kojoj situaciji, nemali broj x cete me vidjet' dje razdvajam ciganchice koji se redovno biju medju sobom :cheezy:..ja nasilje ne trpim!!!
da li opravdavate to?
Batine ni pod razno...
ja sam za onu frazu 'chvrsta ruka u satenskoj rukavici' ;), znachi 'razotkriti' mu pojam izmedju 'nagrade' i 'kazne', jer sam posebno slaba na djecu i jednostavno ne volim da chujem djechiji plach i vidim njihove suze :toobad: .Dobro ponasanje ce biti nagradjeno, dok ce se loshe ponashanje kazniti, a djetetu biti obrazlozheno zbog chega i kako se treba ubuduce ponashati. ta "kazna" ne trebaju biti 'batine', ali kazna treba biti dovoljno adekvatna da dijete ukapira zashto i zbog chega je kaznjeno, i da mu sljedeci put sigurno nece past na pamet da istu stvar uradi, jer nece zheljeti istu kaznu. Blagi udarci po dupetu (koji vishe liche na 'tapshanje') i po prsticima su mi sasvim OK..A krvnichko mlacenje, koje imam priliku svakodnevno da gledam...uzhas!!!..A josh veci uzhas kad vidim roditelje koji svoje kazneno - vaspitne metode dijele na sred ulice, u gostima, kaficu, bilo kom javnom mjestu...Ovako ce biti, nadam se, kad budem imala tu chast i srecu da na svijet donesem jedan novi zhivot ;)...
ne osvrcuci se na kaznjiva djela koja spadaju pod nasiljem(tipa incest,stale tuce itd)htjela sam da vidim kako stoje stvari kod vas.
da li su vas bili kad ste bili mali,i koliko cesto?
da li opravdavate to?
:cheezy: :hypocrite1:
Jesu, majka samo, svakodnevno.
Nijesu u skoli.
Ne opravdavam.
Ne znam, zavisi kad cu ih dobit, i hocu li tada imat zivaca za njih... Da ne objasnjavam, slazem se sa rosesitom.
>>Prvoj sam se tebi osmijehnuo i nasmijao, a bila si tu da čuješ moje prve riječi:
-Ta-taa!
(izvini, mama.)<<
na mene niko nikada ruku nije podigao, stvarno sam imala i imam srećno djetinjstvo. presrećna sam što imam ovakve roditelje, iako su nekad netolerantni do bola...ali, valjda je i to normalno :)
glupo mi je kad neka moja drugarica može uveče da šeta samo do ćoška, u gradu u kome se bukvalno svi znamo. ili kad vlada nepovjerenje...grozno...
Medjutim imala sam mnogo drugarica koje su recimo zbog chetvorke plachuci odlazile kuci... I eto josh od malih nogu pokushavala sam da rjeshavam tudje probleme,pa sam nekoliko puta jedva izvukla glavu.
kao da sam ja pisala
Ja sam imala super srecno djetinjstvo, nije da nisam nikad dobila batine,ali je to bilo rijetko i sa dobrim razlogom. Sto se tice tolerancijem, cini mi se da su moji ponekad i suvise tolerantni, ali to je zasto sto zaista imaju veliko povjerenje u mene. Sto se tice skole,desila su se 2 samara koja sam dobro zapamtila, ali sam gledala uzasne batine koje su neka djeca dobijala i to apsolutno nije bilo opravdano. TO sto su pojedini nastavnici radili je za svaku osudu! Samo, problem je i u tome sto tada djeca nisu bila kao danas, vec su cutali i trpjeli, a kuci nisu govorili misleci da je sigurno njihova krivica, a i kad bi rekli roditelji su na neki nacin opravdavali nastavnike. Sad su se srecom vremena promijenila i komunikacija izmedju djece i roditelja je mnogo otvorenija, a nastavnici vise ne smiju da udare dijete, sto mi se mnogo svidja, nismo zivotinje!
Mislim da generalno ima mnogo nasilja u porodici, a u nasoj sredini se o tome malo prica ili se uopste ne prica. Znam uzasne slucajeve gdje je proslo godina i godina dok se zena odlucila da nesto preduzme i pobjegne od muza koji godinama maltretira i nju i djecu. A neke nikada nisu ni otisle, ali djeca su ta koja bjeze...i tako se rano udaju i zene, pa se u dosta slucajeva istorija ponavlja....
Nisam dobijala batine, moji su vec bili zreli ljudi, odgojili su jedno dijete, mog brata (koji je znao da dobije batine ponekad) i onda su zakljucili da su drugacije vaspitne mjere plodnije...
Meni nije ni trebalo vise od toga, bila sam prilicno razumno dijete, trebalo je samo da mi se objasni zasto to i to nije dobro i ne treba da se radi.
Inace, moji vjerovatno nisu ni imali srca da me tuku jer bih se vec na podizanje tona zagrcnula od suza, jer bih bila povrijedjena (bila sam osjetljiva..)
Ne opravdavam batine, i mislim da je jedini razlog sto ih roditelji koriste to sto nemaju zivce ni strpljenja da se dublje pozabave svojom djecom.
Kada dijete pogrijesi, to je uglavnom zato sto nije znalo sta je ispravno. Ne treba ga zbog toga kazniti, nego mu ukazati na gresku, da je ne ponavlja.
Ako namjerno pocne da pravi neke probleme, to je vjerovatno zbog nedostatka ljubavi, jer zeli da skrene paznju na sebe. To treba lijeciti ljubavlju, a batine ce izazvati samo jos goru stvar....
|
|