View Full Version : Hemija
Hemija je prirodna i eksperimentalna nauka. Proučava građu, osobine i promjene supstanci, kao i zakone pod kojima se te promjene dešavaju.
Izdvajaju se četiri polja u hemiji (iako postoji daleko veći broj usko specijalizovanih grana hemije-Analitička hemija, Biohemija, Elektrohemija, Kvantna hemija,Spektroskopija itd.):
1. Opšta hemija
2. Neorganska hemija
3. Organska hemija
4. Biohemija
flowerchic 02-03-08, 19:23 Bravo za topic...
Pisacu i ja nesto...drugi put:).
Bravo za topic...
Pisacu i ja nesto...drugi put:).
Hvala, hvala :)
A i ja ću pisat drugi put više
flowerchic 02-03-08, 19:39 Malo slika...za sad...triglyceride,penicilin,caffeine
Organska hemija je u početku označavala deo hemije koja se bavila sistematikom hemijskih jedinjenja, koja se kako se verovalo ne mogu dobiti putem sinteze u labaratoriji, jedino preko živih organizama.
Kasnije se ipak pokazalo, da se skoro sva organska jedinjenja mogu veštački dobiti. Dobijeno je i mnogo jedinjenja koja se u prirodi ne javljaju, ali koja imaju slične osobine onima koji se nalaze u živim oranizmima.
Sa druge strne pokazalo se da sva organska jedinjenja u sebi sadrže ugljenik sa oksidacionim brojem + 4 (osim ugljen dioksida i karbonata koji spadaju u neorganska). Odatle potiče trenutna definicija organske hemije da je ona hemija svih ugljenikovih jedinjenja koje nije izučavala tradicionalna neorganska hemija.
Podela organskih jedinjenja
* Prema funkcionalnim grupama
1. kiseline
2. aldehidi
3. ketoni
4. estri
5. alkoholi
6. fenoli
7. etri
8. aminokiseline
9. nitro jedinjenja
10. šećeri
izvor: wikipedija.org
flowerchic 03-03-08, 10:44 Hemija zanimljiva nauka...
Najvaznije je poceti od opste hemije i upoznati se sa elementarnim pojmovima,kao sto su:
materija,supstanca,elementi,jedinjenja.
Dakle,
Jedna od najkracih definicija hemije jeste:
Hemija je nauka o materiji i njenim promjenama.Iz ove recenice nam je jasan znacaj materije u hemiji:).
Oblici materije koji se proucavaju u hemiji su:
-supstanca,
-hemijski elementi,
-hemijska jedinjenja,
-smjese,
-materijali
Supstanca je bilo kakav uzorak materije.I termin supstanca koristimo za hemijske elemente i jedinjenja.
Hemijski element je prosta supstanca,elementarna i sadrzi atome samo jedne atomske vrste,tj.atome istog rednog broja u Periodnom sistemu.
Hemijsko jedinjenje je slozena supstanca,sastavljena od dva atoma ili vise razlicitih elemenata,koji su vezani medjusobno hemijskim vezama u tacno odredjenim odnosima.
Smjesa je sastavljena od dva ili vise sastojaka koji su mehanicki izmjesani u proizvoljnim odnosima.
Materijal se odnosi na supstancu koja se koristi za izradu najrazlicitijih predmeta.
Gore navedene definicije sam svela na najprostije radi lakseg razumijevanja.
Pomenula sam atome,hemijske veze...Nisam ih definisala jer o njima cu posebno govoriti.Ovo su bili pojmovi za uvod u hemiju.
Sto se tice podjele,jasno je...
Opsta hemija se bavi opstim pojmovima koji su vazni za razumijevanje hemije,bez nje tesko se baviti proucavanjem bilo cega vezanog za hemiju.To ja mislim i tvrdim da je tako:).
Neorganska hemija se sastoji od upoznavanja elemenata i jedinjenja neorganskog porijekla...gruba,uopstena,moja definicija.
Organska,logicno elementima organskog porijekla...
Zatim imamo analiticku hemiju,meni strasno zanimljivu,
ona se bavi metodama ispitivanja hemijskog sastava supstanci...
Zatim fizicka hemija koja koristi metode fizike u svrhu proucavanja,objasnjenja i otkrica hemijskih fenomena.
Ovo je bilo o hemiji,kao uvod...od mene...
Nadam se da sam malo priblizila tu nauku onima koji nijesu bas upoznati sa njom.
Kao sto rekoh o hemiji ima dosta toga da se kaze,pa cak ni uvod ne moze biti kratak.Mada nadam se da sam bila jasna:).
Hemija zanimljiva nauka...
Unaprijed se svima izvinjavam zbog spama, ali WTF?! :unsure:
flowerchic 03-03-08, 17:12 Unaprijed se svima izvinjavam zbog spama, ali WTF?! :unsure:
Ako nesto nije jasno citaj ako hoces,uci,ako ne...Pa mislim da je sve drugo bzv i:poster_spam:...
smirite strasti molim vas... :whistling2:
Ma ono je bila sala i cvjetic to zna... :hypocrite1: :hug432:
Nego se svi slazemo u svemu, k'o neka sekta smo (kako je to primijetio cipiripi na jednoj temi), pa reko' da razbijem monotoniju... ;)
flowerchic 05-03-08, 18:43 Ma ono je bila sala i cvjetic to zna... :hypocrite1: :hug432:
;)zna...:)
Hemija od velikog značaja za ronjenje
*Gasovi
Azot - Smatra se inertnim gasom i najzastupljeniji je sastojak atmosfere. Prilikom ronjenja može izazvati nekoliko problema. Kad se diše pod povišenim pritiskom, azot umrtvljuje centralni nervni sistem, a zbog velike molekularne težine, povećava otpor pri disanju na velikim dubinama.
Kiseonik - bezbojan gas, bez ukusa i mirisa i neophodan je za životne procese. U vazduhu se nalazi približno 21% kiseonika što odgovara parcijalnom pritisku od 0,21bar. Slobodno se može udisati kad je u rasponu od 0,16-0,6 bara, što na 0m nadmorske visine odgovara zastupljenosti od 16-60% u vazduhu. Ako se udiše pod parcijalnim pritiskom manjim od 0,16 bara (16%) dolazi do HIPOKSIJE (nedostatak kiseonika), a ispod 0,07%(7%) i do smrti. Kad se udiše pod povećanim pritiskom, dolazi do ozbiljnih oštećena u organizmu. Interesantno je da 85% ukupne količine kiseonika na zemlji proizvodi morski plankton.
Ugljen-monoksid - Izrazito otrovan gas, koji se u prirodi nalazi kao rezultat nepotpunog sagorijevanja i vrlo ga je teško otkriti. U ronilačkom aparatu se nalazi kao posledica loše postavljenog usisnog ventila ili neispravnog filtera kompresora.
Ugljen-dioksid - Gas bez boje,mirisa i ukusa, osim u velikim koncentracijama kad dobija malo kisjelast ukus. U prirodi se nalazi kao rezultat disanja životinja i to u procentu od oko 0,03%. Drugi način nastajanja C02 je truljenje organskih materija. U plućima se nalazi oko 5,3% i predstavlja neophodan gas za regulisanje procesa razmene gasova u organizmu (disanje). U većim ili manjim količinama od normalne može ugroziti život ronioca.
Helijum - U vazduhu se nalazi u vrlo maloj količini (oko 0,00046%) .Gas bez boje, ukusa i mirisa, veoma je lak, odlično provodi toplotu i zvuk. U ronjenju se koristi kao zamena za azot u smešama zajedno sa kiseonikom, a koristi se i za disanje na velikim dubinama jer se lakše diše nego azot. Problemi se javljaju zbog njegove visoke provodljivosti toplote, tako da ronilac brzo gubi telesnu toplotu pri disanju (heliox-mešavina). Zatim, zbog male molekularne težine zvuk putuje brže nego kroz vazduh, pa kada ronioci komuniciraju, zvuče kao Paja Patak (:D). Treći važan problem pri disanju heliox-mešavine je pojava "neurološkog sindroma visokog pritiska", koji prouzrokuje drhtanje mišića, vrtoglavicu i mučninu pri ronjenju na velikim dubinama preko 240m. Zbog svega ovoga, upotreba helijuma je ograničena na profesionalna ronjenja.
Vodonik - Gas bez boje, mirisa i ukusa, najlakši od svih gasova. Koristi se u mješavini sa kiseonikom (kao i helijum) da bi se izbegle negativne osobine azota. Problem ove mješavine je da je visoko eksplozivna. Eksplozivnost se smanjuje tako što se procenat kiseonika smanji do ispod 4%, što je pogodno kada se roni preko 30m.
Neon - Inertan gas koji se za sada u ronjenju koristi samo eksperimentalno. Smatra se da je pogodan da zamijeni helijum jer ne izaziva ni veliki gubitak toplote ni promenu glasa. Problem je što se usled velike molekularne težine teže diše na velikim dubinama usled povećanog pritiska.
izvor: members.tripod.com
Ne znam,hemije me je privlacila u prvom srednje(jer sam je jedino tada i imao).Sada u drugom imam strucniji predmet-elektrotehnicki materijali.
Deo hemije koji me najvise privlaci,nije tipicna hemija,....
Verujem da nam je svi,a poznata vestina pretvaranja obicnog metala u zlato,tj. ko se bavio tim....Ne znam tu ima puno i istorije,knjizevnosti,filosofije...mozda me bas to privlaci
blade, kako ti prođe na hemiju? :D
Ahahaha, ludačo moja :mwah1:
Ajmo malo da se poigramo sa hemijom.
Može li neko da objasni proces dobijanja lozove rakije sa hemijskog aspketa? I uz to, da uporedi npr. loooozu i šljiiiivu?
:)
evo da pokušam-
u kazanu dolazi do isparavanja smjese tečnosti, svaka sa različitom tačkom ključanja, najniža je metanol pa etanol pa... pa aromatična jedinjenja pa svakaka neka božja alhemija dalje... u zavisnosti od temperature i dužine destilacije imaćemo različite smjese (rakije) sa različitim procentima alkohola
a razlika između looze i šljiive nije u vrsti alkohola već u vrsti i količini ovih drugih...
kako sam pametan, ko kaže da nisam stručnjak opšte prakse :D
Ja sam mislio da započnemo od fermentacije, koji šećer u koji alkohol, itd...
Ono što se zbiva u kazanu je čista termodinamika, hemije praktično i nema. :)
Ajmo malo da se poigramo sa hemijom.
Može li neko da objasni proces dobijanja lozove rakije sa hemijskog aspketa? I uz to, da uporedi npr. loooozu i šljiiiivu?
:)
Simm radi se o klasičnom alhemijskom postupku. Zapravo proces proizvodnje rakije (što je turska riječ raki) su izumjeli neki alhemičari jezuiti u nekom francuskom samostanu. Oni su istraživali postupak desolucije odnosno razdvajanja na suštinske element i tako su dobili rakiju. Najprije se biljka stavi u digestor đe se vrši digestija odnosno prirodni postupak raspadanja biljnog organizma na sastavne djelove. To je ono što mi zovemo vrenje kad gljivice šećer prisutan u grožđu ili drugom voću prelazi u etil alkohol i CO2.
Poslije digestije (varenje) se materija postavlja u destilator đe se pod uticajem toplote iz materije raspanute na osnovne djelove odvaja životna sila koja se kondezuje u kondezatoru u obliku tečnosti čudnog mirisa i palećeg ukusa. Ta tečnost je imala osobinu davanja velike snage onome ko je popije uz povećanu radost i zadovoljstvo životom. Jezuiti su bili ubjeđeni da su otkrili vodu života tako da se rakija i danas na francuskom naziva voda života ili lo ve vi (ne znam francuski pa nijesam ni napisao tačno)
Od svih rakija najbolja je loza a od svih loza agrova. :)
ovo je čisti jeres! najbolja je kruuuška, ito pivska!!
Kad smo vec kod alkoholnih pica, evo pitanja i male mozgalice: kako mozemo odrediti da li je vino napravljeno od grozdja u koje je naknadno preterano dodat secer? :D
lady abu bin crazy 16-07-08, 09:35 Kad smo vec kod alkoholnih pica, evo pitanja i male mozgalice: kako mozemo odrediti da li je vino napravljeno od grozdja u koje je naknadno preterano dodat secer? :D
Popijes flasu jednog pa onda drugog :D
Vino kod kojeg je secer dodat grozdju ima visi procent alkohola, jer pri :D dizanju vina :D se sav secer pretvara u alkohol. :D
:) Ne :)
Evo kako izgleda procedura: u rakijsku casu bez stope uspemo mlado vino (jer procedura funkcionise samo za mlado vino), stavimo casicu u vecu dublju casu i polako dolivamo vodu tako da preplavi preko rakijske case nekih 2-3 cm po visini. Vazno je da dolivamo vodu veoma polako.
E sad, ako je vino sa puno dodatog secera ono ce biti gusce i nece se prosiriti iz rakijske casice u okolnu vodu. Ako nije dodato secera onda je gustina vina manja od vode i ono ce lagano da izadje iz casice i da se rasprostre kroz vodu.
Ima li primjedbi? :) Sistem provjereno funkcionise :)
:) Ne :)
Evo kako izgleda procedura: u rakijsku casu bez stope uspemo mlado vino (jer procedura funkcionise samo za mlado vino), stavimo casicu u vecu dublju casu i polako dolivamo vodu tako da preplavi preko rakijske case nekih 2-3 cm po visini. Vazno je da dolivamo vodu veoma polako.
E sad, ako je vino sa puno dodatog secera ono ce biti gusce i nece se prosiriti iz rakijske casice u okolnu vodu. Ako nije dodato secera onda je gustina vina manja od vode i ono ce lagano da izadje iz casice i da se rasprostre kroz vodu.
Ima li primjedbi? :) Sistem provjereno funkcionise :)
Možda može i za rakiju, ako se prvo razmuti malo farbe za hranu?
lady abu bin crazy 16-07-08, 10:52 Evo kako izgleda procedura: u rakijsku casu bez stope uspemo mlado vino (jer procedura funkcionise samo za mlado vino), stavimo casicu u vecu dublju casu i polako dolivamo vodu tako da preplavi preko rakijske case nekih 2-3 cm po visini. Vazno je da dolivamo vodu veoma polako.
Ima li primjedbi? Sistem provjereno funkcionise
Milo djete ima puno imena kazu :D mii kazemo istu stvar, mada ti vise praticno :D ja cisto teoretski :D vise alkohola, manji densitet, znaci dodavan secer, i suprotno :)
|
|