View Full Version : Medicina

Leptiric
29-02-08, 19:36
Sve sto vas interesuje o medicini,bolestima,ili ako imate neki problem mozete napisati ovdje... Medjusobno cemo se savjetovati! :)
Takodje ako imate neki interesantan clanak vezano za bilo sta (za nova otkrica,istrazivanja,istorijske cinjenice,epidemije itd.) mozete ovdje postovati...

sarita
29-02-08, 20:28
vec imas ovo na LJEPOTA I ZDRAVLJE;)

Leptiric
29-02-08, 21:43
Izvinjavam se,zaboravila sam predhodno da pogledam...
Moze li neko od moderatora onda da zakljuca ili izbrise ovu temu?
Hvala na razumjevanju! :)

sarita
29-02-08, 22:14
Izvinjavam se,zaboravila sam predhodno da pogledam...
Moze li neko od moderatora onda da zakljuca ili izbrise ovu temu?
Hvala na razumjevanju! :)
ma nema veze nego ja cisto da se ne prave duple teme..a valda ce neko od moderatora da rijesi to:)

andjela pizelli
07-03-08, 19:52
Mislim da ne treba da se brise,ovdje se mogu stavljati strucni tekstovi,a na ljepoti i zdravlju,nesto kao caskanje da bude,tako da bi ova tema bila pregledna
------

Medicina (lat. 'ars medicinaе' - umetnost lečenja) bavi se dijagnostikom, preventivom i terapijom fizičke i psihičke bolesti čoveka. Medicina označava i nauku bolesti i praktičnu primenu.

Medicina je naučna oblast koja se bavi proučavanjem i lečenjem živih organizama. Reč medicina potiče od latinskog i znači lek (remedium). Upotrebljava se i izraz ars medica kao umetnost lečenja. Ukratko rečeno, medicina se bavi zdravljem i bolešću živih organizama.

Pošto je područje medicine veliko moglo bi se podeliti na:

Osnovne (bazne) medicinske nauke
Kliničke medicinske nauke
Stomatologija
Veterinarska medicina
Farmacija
Ostale grane medicine (npr. biljna medicina-fitomedicina)

andjela pizelli
07-03-08, 19:54
Preciznija i preglednija podela je ona koja medicinu deli na njene etablirane grane:

Hemija za medicinu
Medicinska biofizika
Humana genetika
Anatomija
Histologija
Embriologija
Fiziologija
Medicinska biohemija
Klinička biohemija i laboratorijska medicina
Patologija
Patološka fiziologija
Medicinska mikrobiologija
Imunologija i imunohematologija
Farmakologija
-Farmakologija i toksikologija
-Klinička farmakologija
Radiologija
Ultrasonografija
Nuklearna medicina
Ginekologija i akušerstvo
Pedijatrija :
-Neonatologija
-Neuropedijatrija
-Dečja hematologija i onkologija
-Dečja endokrinologija i dijabetologija
-Dečja kardiologija
-Dečja pulmologija
-Dečja nefrologija
-Dečja reumatologija
-Dečja gastroenterologija
-Dečja ortopedija

Interna medicina :
-Angiologija
-Endokrinologija i dijabetologija
-Kardiologija
-Gastroenterologija
-Hematologija i onkologija
-Nefrologija
-Pulmologija-pneumoftiziologija
-Reumatologija
-Gerijatrija

Hirurgija:
-Opšta hirurgija
-Neurohirurgija
-Torakalna hirurgija
-Hirurgija srca
-Vaskularna hirurgija
-Visceralna hirurgija
-Urologija
-Ortopedija
-Dečja hirurgija
-Plastična hirurgija
-Ratna hirurgija

Onkologija
Otorinolaringologija
Neurologija
Psihijatrija
Oftalmologija
Dermatovenerologija
Anesteziologija
Transfuziologija
Infektologija
Epidemiologija
Higijena i ekologija
Porodična ili obiteljska medicina
Fizikalna medicina i rehabilitacija
Medicina rada
Medicinska statistika
Medicinska informatika
Socijalna medicina
Sportska medicina
Tropska medicina
Urgentna medicina
Sudska medicina
Veterinarska medicina
Stomatologija
Oralna hirurgija
Maksilofacijalna hirurgija
Farmacija
Javno zdravstvo
Skoro svaka od ovih grana ima svoje subspecijalnosti koje se bave isključivo samo određenim problemima dotične grane medicine. Ova je podela podložna daljoj promeni i usavršavanjima, što najčešće zavisi od razvoja medicine tokom vremena.

Postoji i podela na:

Hirurške grane medicine, (hirurgija, otorinolaringologija, oftalmologija, urologija itd).
Grane konzervativne medicine, (interna medicina, neurologija, psihijatrija, dermatologija itd.)
U nekim zemljama zapada studenti medicine se već u prvim godinama studija opredjeljuju za hirurške grane ili za konzervativnu medicinu.
http://sr.wikipedia.org/

anon1
07-03-08, 20:51
Osnovno pravilo medicine koje bi ljekari trebali da imaju uvijek na umu:

primum non nocere

(prvo ne povrijediti)

simm
27-03-08, 10:42
Koliko vjerujete travarima?

Homer
27-03-08, 10:54
Da trave liječe, svi bi pasli ;)

Šalim se!

Imam primjer u najužoj familiji (majka), đe je Čovjek izliječio zloćudni tumor kože!

simm
27-03-08, 11:28
To mi je drago cuti.

Iako je medicina pocela sa travarima i vracarama (placebo, po mom misljenju), danas ima puno skepse prema pojedinim svemogucim melemima i cajevima. Nesumnjiva korist i blagotvoprno dejstvo pojedinih biljaka i njihovih mjesavina je evidentno, ali me interesuje zasto oficijelno nije narocito podrzano u CG? U nekim zemljama je ova "bransa" prilicno jasno definisana i podrzana propisima.

Baron
27-03-08, 11:33
podrzana u Rusiji ;)
Ja vjerujem samo skalpelu!

simm
27-03-08, 11:40
Ne znam za Rusiju, ali znam da u zapadnim zemljama postoje biljne apoteke u kojima se prodaju ne samo cajevi, nego i balsami i melemi, koji imaju odobrenje i broj licence.

Da li Saljic ima neki registarski broj za svoje meleme za opekotine?

Sem toga, ponekad nema potreb posezati za nozem. Npr. kamen u bubregu se sasvim uredno drzi pod kontrolom sa cajem od kukuruzne svile. ;)

Gogi
13-04-08, 22:35
Mislim da bi bilo logicno zastititi travarske (nadam se da je to pravi izraz...) proizvode u nasoj zemlji - zastititi ih od bezvrijednih plagijata, ali ne treba ocekiviti nikakvo cudo od njih. Ne slazem se bas da kamen u bubregu - svaki- moze da se regulise cajem!bilo kakvim!Neki manje izrazen mozda i moze, ali kada naraste toliko da ispuni citavu bubreznu karlicu, hitna operacija (ili da izgubite taj bubreg iz funkcije, niki nikog ne tjera da se operise...)

sneguljica
14-04-08, 01:41
Ne znam za Rusiju, ali znam da u zapadnim zemljama postoje biljne apoteke u kojima se prodaju ne samo cajevi, nego i balsami i melemi, koji imaju odobrenje i broj licence.

Da li Saljic ima neki registarski broj za svoje meleme za opekotine?

Sem toga, ponekad nema potreb posezati za nozem. Npr. kamen u bubregu se sasvim uredno drzi pod kontrolom sa cajem od kukuruzne svile. ;):wink3:Meni se cini da imamo nekoliko biljnih apoteka. Takodje imamo i firmu ECO MONTENEGRO koja se bavi sakupljanjem cajeva i pravljenjem melema i krema za svakakve boljke i ja sam vrlo cest kupac njihovih proizvoda. Doduse to su sve preparati za sitne probleme i jako sam zadovoljna njihovim djelovanjem.
Moram naglasiti da sam veliki postovalac zvanicne medicine i da se nikad ne bih odlucila za lijecenje iskljucivo travama. Uvijek mi je milije da se prvo obratim ljekaru i koristim ono sto mi je on propisao, a onda, uz tu terapiju i koristim prirodne preparate na bazi cajeva, melema, sirupa...
Inace, imam problem sa HOBP (hronicna opstruktivna bolest pluca) i kad se razbolim tesko da ima tih cajeva koji bi me izvadili iz prilicno teskog stanja, zato su tu infuzije i ljekovi koje primam i bukvalno momentalno osjetim poboljsanje.:secret:

Gogi
31-08-08, 00:24
Osnovno pravilo medicine koje bi ljekari trebali da imaju uvijek na umu:

primum non nocere

(prvo ne povrijediti)

Danas je to malo prevazidjeno...Ravnoteza izmedju neželjenih i očekivanih efekata -to je danas na primjer načelo farmakologije...

Nabuko
18-10-08, 19:47
Procitah juce teksta da vecina gena koji prouzrokuju genetske bolesti su postojali jos kod riba (oko 98%). Odnosno samo 2% se pojavilo od razvoja kicmenjaka do danas kod ljudi posebno kod sisara. Ja mislim da su se greske vezane za prolaz vremena i priblizno uniformne pa onda imamo odgovor o starosti zivota. Moze se izvesti interesantnan zakljucak.

Inace procitao sam da su vrsili novi pregled eksperimenta koji je pokusao da generise zivot u lab uslovima koji je proveden prije oko 40 godina. Izgleda da su u lab uslovima uspjeli da proizvedu mnogo vise aminokiselina nego stoje u prvom trenutku detektovano. Premda se danas taj tip eksperimenta odbacuje jer se uslovi ne pretpostavljaju adkvatnim onima koji su postojali na zemlji u periodu njenog nastanka izgleda da se organske materije dobijaju mnogo lakse nego sto se do sada pretpostavljalo.