View Full Version : Bez Cenzure

rovi
24-02-08, 22:21
A di ste krenuli vec o tvrtkama, a da niste otvorili tata-mata topic ''Bez cenzure''?! Ha?:D

boris
06-03-08, 12:07
Sto bi ovim bankama, sto popadase ovako danas?
AGBN 19.000
AIKB 8.810
Kriza u vladi ili.....

rovi
06-03-08, 14:13
Velika je vjerojatnost da ce pasti vlada, mozda cak i ne bude novih izbora, nego 'ovi' sastave novu vecinu.
Sto o tome trziste misli: Belex15 -4,85%

Doctor Valentino Rossi
06-03-08, 18:33
Dobro je dobro je... drzimo se :throb:

Batboy
06-03-08, 18:55
Aaa kako je kad se ne držite.... :wallbash:...:D

rovi
06-03-08, 19:42
:biggrin: Legende, bas ste me nasmijali, hvala.

Doctor Valentino Rossi
07-03-08, 16:06
Aaa kako je kad se ne držite.... :wallbash:...:D
Mnogo pitas :biggrin:

Doctor Valentino Rossi
12-03-08, 13:06
Kad se drzimo, to otprilike izgleda ovako :xmas143:

bruka :nonono:

Datum 12.3.2008 12:57
BELEX15
Poslednja vrednost 1671,52
Promena pt -131,03
Promena % -7,27 %

Batboy
12-03-08, 13:28
Batali Srbiju.., dok ne formirate novu vladu... :)

Warren Buffett
12-03-08, 20:07
Batali Srbiju.., dok ne formirate novu vladu... :)

Hehehe...
Pa ovaj pad se dešava baš zbog te nove vlade.

Michael
13-03-08, 00:08
Hehehe...
Pa ovaj pad se dešava baš zbog te nove vlade.

Cekati do par dana prije izbora i poceti trgovinu...

Treba iskoristiti taj efekat "straha".

Warren Buffett
13-03-08, 00:24
Cekati do par dana prije izbora i poceti trgovinu...

Treba iskoristiti taj efekat "straha".

Ja isto "želim da vjerujem" da će stanje u Srbiji biti bolje poslije izbora.

:bye2:

Michael
13-03-08, 01:33
Ja isto "želim da vjerujem" da će stanje u Srbiji biti bolje poslije izbora.

:bye2:

ja ne vjerujem,ja rizikujem.i to mozda(procjene oko rezultata izbora).bojim se nekih scenarija...

neke hov su jeftine,ali to nije garancija da se iste nece "prepoloviti" u slucaju nekih avantura tipa Nikolic i sl...

Warren Buffett
13-03-08, 12:36
Ovo postaje ozbiljno...

BELEX15
Poslednja vrednost 1589,33
Promena -79,93
Promena % -4,79 %
Datum 13.3.2008 13:01

Michael
13-03-08, 13:29
Ovo postaje ozbiljno...

BELEX15
Poslednja vrednost 1599,56
Promena -69,7
Promena % -4,18 %
Datum 13.3.2008 12:27

Volio bih da cujem misljenja vrsnog poznavaoca tk DR Valentina,jer se 20 dana nesto ljutio na pomen da se u SRB ovako moze desiti...

Sa svakim minusom SRB postaje sve interesantnija.Naopako,ali poceli su mnogi da se raspituju za vas...

Doctor Valentino Rossi
13-03-08, 16:23
Neko na zajam 100.000 evra po primamljivim kamatnim stopama? :xmas143:

Michael
13-03-08, 17:00
Neko na zajam 100.000 evra po primamljivim kamatnim stopama? :xmas143:

moze li 50.000€ ,8,5% godisnja kamata?:unsure:

Doctor Valentino Rossi
13-03-08, 17:08
moze li 50.000€ ,8,5% godisnja kamata?:unsure:
Moze, saljem dole coveka da potpisete ugovor!
Kad odgovara? :xmas143:

Michael
13-03-08, 17:17
Moze, saljem dole coveka da potpisete ugovor!
Kad odgovara? :xmas143:

zaloga neka ,moze hipoteka...ne trebas slati ikoga,vidimo se u bg...:smokeing:

Doctor Valentino Rossi
13-03-08, 17:32
zaloga neka ,moze hipoteka...ne trebas slati ikoga,vidimo se u bg...:smokeing:

Rucna? Jos samo motor, sa sve titanijumskim lancanicima, gasnim amortizerom, arrow karbonskim izduvom... + dacu ti stender za zadnji tocak?! :xmas143:

Evo ruka? :unsure:

Michael
13-03-08, 18:25
Rucna? Jos samo motor, sa sve titanijumskim lancanicima, gasnim amortizerom, arrow karbonskim izduvom... + dacu ti stender za zadnji tocak?! :xmas143:

Evo ruka? :unsure:

zar i motor? ne mogu to prihvatiti :nono2: .nije posteno.jer,jednog dana na aukciji on ce vredjeti mnogo vise,pisace-vozila ga i opremala legenda tk nesretnog Balkana...

Doctor Valentino Rossi
13-03-08, 18:27
ajde de... dobices i par fix-eva :xmas143:

Michael
14-03-08, 03:34
ajde de... dobices i par fix-eva :xmas143:

Moze li fix,pa procenat od njega!? :whistling2:

polako,bice jos povoljnije...

Doctor Valentino Rossi
14-03-08, 09:20
Znaci nista od naseg aranzmana?
Znao sam da nemas taj kesh :xmas143:

Michael
14-03-08, 21:37
Znaci nista od naseg aranzmana?
Znao sam da nemas taj kesh :xmas143:

eno mi ga na ulicu parkiran :cool:

raki
14-03-08, 22:14
Doco, povjeruj MIkeleu za ono sto ti je otpisao u zadnjem postu.

Doctor Valentino Rossi
14-03-08, 23:28
Doco, povjeruj MIkeleu za ono sto ti je otpisao u zadnjem postu.

Veruj veruj keru, ne veruj svaleru...
U svalera vera, vera ko u kera :xmas143:

autospeedorg
27-03-08, 21:04
Doctor je car! ;)

Doctor Valentino Rossi
29-03-08, 00:40
Hvala hvala :xmas143:

Sandokan
11-05-08, 13:26
visoka izlaznost u Srbiji, ... mozda se desi cudo...

kako rekose u tekstu gore:

Region špekuliše na izborima

(BIZNIS)

Investitori prate zbivanja na srpskoj političkoj sceni, a oni koji ranije budu imali informaciju o pobedničkoj koaliciji mogu dobro da zarade, tvrde slovenački analitičari

Ulagači se nadaju da će se posle izbora u Srbiji ponoviti „balkanska berzanska bajka" s početka godine

jedan_prošli
11-05-08, 13:29
Kad god je velika izlaznost... :)

zokac
11-05-08, 22:41
Pobjeda Tadica, ali izgleda vladu nece imati s kim da pravi ....

nb-campari
11-05-08, 23:11
Pobjeda Tadica, ali izgleda vladu nece imati s kim da pravi ....

nemoj se iznenaditi da je napravi opet sa dss, s tim da kostunica nece biti premijer

zokac
11-05-08, 23:22
nemoj se iznenaditi da je napravi opet sa dss, s tim da kostunica nece biti premijer

Ne sprdaj se .....

Masja
11-05-08, 23:35
Koliko sam vidio niko sa nikIm nece moci napraviti vladu. Treba sacekati konacne rezultate izbora jer ce svaki mandat biti bitan. Mozda manjinski narodi prevagnu u korist Tadica.

PG_man
11-05-08, 23:44
Može manjinsku DS-LDP-manjinske uz podršku SPS-a, ili tako nešto već!

zokac
11-05-08, 23:44
Koliko sam vidio niko sa nikIm nece moci napraviti vladu. Treba sacekati konacne rezultate izbora jer ce svaki mandat biti bitan. Mozda manjinski narodi prevagnu u korist Tadica.

Radikali +SPS+DSS=127, nije konacno ali prema reakcijama u stabovima mozes smatrati da je 99% sigurno.

To s manjinama je palilo u CG ali izgleda u Srbiji nije proslo.....

Warren Buffett
11-05-08, 23:45

Nema ništa od toga. Tri manjinske liste su prešle cenzus, ostale su daleko. Ukupno 7 mandata.
Jedino Palma može da spasi stvar sada (ako izađe iz koalicije sa SPS).

zokac
11-05-08, 23:49
Može manjinsku DS-LDP-manjinske uz podršku SPS-a, ili tako nešto već!

PG , bivseg lidera SPS je bivsi lider DS licno poslao u hag, kao i lidera SRS. Jedino Kostunicu nisu a i njega bi vjerovatno da su mogli ....
E pa sad kako mislis da DS napravi koaliciju sa nekom od ovih stranaka ....

PG_man
11-05-08, 23:52
Zašto bi SPS prije izabrala nazadnjačku koaliciju sa DSS i SRS nego DS?
Ionako pokušavaju da furaju neku politiku socijalne pravde i ko je malo pratio kampanju nisu naglašavali tu priču oko nacionalnih interesa i Kosovo nisu uzimali u usta premnogo.
Sa DS-om i manjinama možda čak imaju i apsolutnu većinu.

PG_man
11-05-08, 23:53
PG , bivseg lidera SPS je bivsi lider DS licno poslao u hag, kao i lidera SRS. Jedino Kostunicu nisu a i njega bi vjerovatno da su mogli ....
E pa sad kako mislis da DS napravi koaliciju sa nekom od ovih stranaka ....

Eh sve se to zna zaboraviti, na brdovitom Balkanu!

Masja
11-05-08, 23:56
Evo Tadic izjavio da nece dati mandat SRS+DSS+SPS. Bice zanimljivo.

PG_man
11-05-08, 23:59

Naravno da neće, nije blesav!
A mislim da čak ni "Vojo Spica" ipak ne bi uskočio u koaliciju sa SRS-om, mada smislio bi on neku podršku ili nešto slično, kako on umije!

zokac
12-05-08, 00:01

To je glupost..... kad bi tako bilo, ne bi ni trebali izbori no Tadic da mandat kome hoce ...

PG_man
12-05-08, 00:07
To je glupost..... kad bi tako bilo, ne bi ni trebali izbori no Tadic da mandat kome hoce ...

Dobro ali ponudiće mandat DS-u da sastavi vladu, mora prvo njih da ponudi.
A slatko je to, učešće u vladi, teško se to odbija, a olako se zaboravljaju predizborna obećanja i program stranke!

jedan_prošli
14-05-08, 09:28
Na net.hr piše da su se dogovorili Tadić i SRS, uz male žrtve. A nekako sam i kontao da ona afera sa viceguvernerom iz 2006-e je još nekako svježa i nedovršena, pa bi SRS stvarno dragovoljno mogao kolirati sa DS. Samo razmišljam na glas...

Doctor Valentino Rossi
14-05-08, 09:31
Na net.hr piše da su se dogovorili Tadić i SRS, uz male žrtve. A nekako sam i kontao da ona afera sa viceguvernerom iz 2006-e je još nekako svježa i nedovršena, pa bi SRS stvarno dragovoljno mogao kolirati sa DS. Samo razmišljam na glas...
Verovatno mislis na SPS a ne na SRS :xmas143:

jedan_prošli
14-05-08, 09:36
:thumb_up: Ha ha ha ha :) jedno slovo što uradi :) :)

Doctor Valentino Rossi
21-05-08, 17:55
Samo da pozdravim moje drugare u CG...
Sorry

Puno obaveza... :xmas143:

Batboy
21-05-08, 18:06
Sorry

A one što nisu u CG.., njima šipak..., aaaaaaa... :rambo:

Pera Detlic
21-05-08, 18:07
Sorry

Koje to drugare? :D

Doctor Valentino Rossi
24-05-08, 00:23
A one što nisu u CG.., njima šipak..., aaaaaaa... :rambo:
Ovi u RS se podrazumevaju :tongue2:

Doctor Valentino Rossi
24-05-08, 00:29
Evo i jedan ''insajder'' tip...
Verujem da ce se na kraju napraviti Vlada DS-SPS...
Za to svakodnevno dobijam potvrde od drugara iz pojedinih politickih partija.
Sanse da se to desi, po mojoj subjektivnoj proceni 8/10

PS. Ja sa tim vec kalkulisem :xmas143:

Batboy
24-05-08, 00:45

Može opklada... :xmas143:

Masja
24-05-08, 12:16
Evo zanimljive teme za razmisljanje.

Tehnicka analiza i fundamentalni razlozi moraju da se nadopunjavaju. Istovremeno postoji teza da cijene sadrze sve neophodne informacije.

Dakle, ako region ocekuje jos jedan pad prije nego sto bi se moglo pricati o oporavku, na sta TA ukazuje, to bi trebalo da znaci da u skladu sa pretpostavkom o nadopunjavanju da ce se u Srbiji nakon mukotrpnih pregovora ipak formirati proevropska vlada sto bi vodilo stabilizaciji regiona. :photo:

Ne mogu reci da vjerujem u ovo sto sam napisao, ali je vrlo interesantna teza. :tongue2: Ajde bas da vidimo.

Zokac ce da se odusevi.

Nisam bas siguran u to sta je pisac hteo da kaze.

Pisac je htio da kaže da se u kretanju cijena najvjerovatnije sadrži sljedeća informacija:

To mi je u stvari šapnuo Little Boy Boo. Pogledajte kako se na sljedećem klipu Little Boy Boo igra žmurke (od 04:55 do 05:55 minuta). E na to sam mislio.

http://www.youtube.com/watch?v=MjLfkTbZ0V0

Doctor Valentino Rossi
27-05-08, 21:32
http://www.youtube.com/watch?v=MjLfkTbZ0V0
On trazi nju
90/60/90 175cm useljivu, bez dece...

Sifra. Sponzor :D

Doctor Valentino Rossi
04-06-08, 09:50
LARKO nes se kod mene reklamirat, to mozes kod batca :D

Doctor Valentino Rossi
10-06-08, 10:33
Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su po njegovom mišljenju pregovori završeni bez obzira što zvanično saopštenje o tome nije stiglo iz SPS.

Vise http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=225066

Nabuko
07-07-08, 15:19
Koliko telekom srbija ima akcija u totalu i koliko je od toga namjenjeno za ovu da kazem vaucersku privatizaciju te koliko je ljudi odabralo telekom.

Doctor Valentino Rossi
07-07-08, 20:20
Koliko telekom srbija ima akcija u totalu i koliko je od toga namjenjeno za ovu da kazem vaucersku privatizaciju te koliko je ljudi odabralo telekom.
- Ima 82.512.522 akcije
- Ne znam tacan broj, ali mislim da se krece u rasponu od 15%-35%
- Ne ide po principu sta ko bira, svi ce dobiti isti paket npr. 20 nis 20 telekom 20 jat itd... / tako svima

Michael
07-07-08, 22:40
- Ima 82.512.522 akcije
- Ne ide po principu sta ko bira, svi ce dobiti isti paket npr. 20 nis 20 telekom 20 jat itd... / tako svima

da li ima zabrana da te akcije iznesu na berzu odmah? mislim da sam negdje pročitao godinu dana...

Nabuko
08-07-08, 09:51
- Ima 82.512.522 akcije

Na CRHOV ili sam pogrijesio pise da Telekom ima samo 1 milion i 80 hiljada akcija. Koliko je firmi u igri?

Doctor Valentino Rossi
08-07-08, 19:21
da li ima zabrana da te akcije iznesu na berzu odmah? mislim da sam negdje pročitao godinu dana...
Od momenta pojavljivanja na berzi, mora da prodje 6 meseci da bi se moglo raspolagati preko iste :xmas143:

Doctor Valentino Rossi
08-07-08, 19:28
Na CRHOV ili sam pogrijesio pise da Telekom ima samo 1 milion i 80 hiljada akcija. Koliko je firmi u igri?
Moguce...
Ja imam FI iz 2005...
Ako nekom treba nek mi ostavi na pp mail...

Nabuko
09-07-08, 09:22
Ima na telekomovom sajtu i za 2006 i 2007. Svasta nesto. Pogledaj.

Doctor Valentino Rossi
09-07-08, 09:40
Ima na telekomovom sajtu i za 2006 i 2007. Svasta nesto. Pogledaj.
Et pa ti vidi... ja sam se za to interesovao pre tri godine :tongue2:

Doctor Valentino Rossi
09-07-08, 16:33
Pravo je vreme za ekonomski bum (http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=48599)

Pera Detlic
22-07-08, 10:41
Kako je stanje na berzi u Srbiji!?

Nabuko
22-07-08, 11:56
Belex 15 +1.54%

Nabuko
26-07-08, 14:24
Ministrica finansija u vladi RS najavljuje kontrolisani budzet i smanjenje deficita i ujedno liberalizaciju finansijakih tokova koji mogu da imaju uticaj na trziste kapitala koje mi djeluje ponekad dosta cudno.

http://xs4.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2008&mm=07&nav_id=310030

E sad ne svidja mi se kresanje budzeta u javnom sektoru jer se po pravilu to uradi jako lose i najvise utice na siromasne. To je generalno plan ali ako se ne pokrpi znacajnim uplivom stranih investicija mozemo ocekivati razne pritiske na vladu strajkove itd. Potrosnja u javnom sektoru zdravstvo, skolstvo i ostalo se uvijek na neki nacin isplati uz neke male racionalizacije.

Pera Detlic
26-07-08, 16:27
Moglo bi to da bude dobro,da se polako okrecu trzisnoj ekonomiji. A cini mi se da su im plate u sektoru zdravstvo i skolstvo primjetno vece nego kod nas,a pravi parametar KUPOVNA MOC je jos veca.A stranih investicija ce sigurno biti,jos kada se zavrse planirani infrastrukturni projekti bice ojha.

Nabuko
26-07-08, 16:34
Koji infrastrukturni projekti? Koliko vidim sve se prolongira pade koncesija Horgoš-Požega.

Pera Detlic
26-07-08, 17:04
Koridor 10,pa gasovod,najavljen je i most preko Save,pa zeljeznica...Ne znam za to,treba sacekati,evo i u Rs je izgledalo da nece biti nista od posla sa Strabagom.

Nabuko
26-07-08, 17:11
Koncesija je definitivno out. Mrkojević danas prijeti da ako ne bude koridora 10 moraće Đelić da izvrši još jednu uplatu (da prida topli obrok i regres ;).

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=233&start=0&nav_id=308917

Biće tu svega bojim se.

Nabuko
31-07-08, 21:50
Ova prodaja ce biti vise nego interesantna:
Bez Aeroflota na tenderu?
11:26 -> 14:26 | Izvor: Tanjug
Moskva -- Ruska aviokompanija najverovatnije neće učestvovati na tenderu za Jat, jer smatra da su postavljeni uslovi neadekvatni.

Aeroflot kao najveći problem navodi visinu cene, koja za 51 odsto kapitala iznosi 51 miliona evra.
Šef pres službe"Aeroflota" Irina Tanenberg izjavila je da je ruska aviokompanija upoznata sa uslovima danas objavljenog tendera za privatizaciju "Jat ervejza" i da ima ozbiljne rezerve zbog ponuđenih uslova, odnosno cene srpske kompanije.

"Mislim da su uslovi koje vlada Srbije daje takvi da najverovatnije nećemo učestvovati. Platiti za prevoznika koji ne vredi ništa, tim pre ako se uzme u obzir rast cena goriva...?", rekla je Tanenberg.

Agencija za privatizaciju objavila je danas tender za prodaju "Jat ervejza", po kojem je minimalna cena za 51 odsto kompanije 51 milion evra. "Aeroflot" je u više navrata izražavao nameru da učestvuje u privatizaciji srpskog aviprevoznika.

Značaj početne cene mali ako tender bude dobro sproveden

Kovačevć: Država po svaku cenu želi da ostane upteljana u poslove javnih preduzeća
Ekonomista Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ocenio je da je "značaj početne cene" na tenderu za prodaju Jat ervejza "relativno mali" za krajnju cenu ako se taj tender profesionalno sprovede i ako se na najbolji način predstavi i ponudi "Jat".

"Pod uslovom da se postavi malo uslova i da se sve profesionalno uradi, dobićemo konkurenciju i postići najpovoljniju cenu nezavisno od toga kakvu smo početnu cenu dali", kazao je Kovačević.

On je istakao da je problem što se ne zna da li je i kako rešen problem ugovora o nabavci aviona "koji visi", kao i da "ne znamo da li su prevaljeni socijalni programi kupcu i koliko je država otpisala duga na teret poreskih obveznika i koliko je Jatu preostalo da mora da vrati".

Prema njegovim rečima, objašnjenje da je potrebno kontrolisati da više od 49 odsto akcija "Jata" ne ode van EU zbog Sporazuma o slobodnom nebu, "ne stoji".

Kovačević je objasnio da bi se vrlo lako moglo postići da više od 49 odsto akcija ne ode van Srbije ili EU, ako bi bilo formirano otvoreno akcionarsko društvo u čijem bi statutu pisalo da se, ako se steknu akcije mimo tog odnosa, poništava ta transakcija.

"Ja lično mislim da je ovde reč o tome da država po svaku cenu želi da što više ostane upetljana u poslove javnih preduzeća uprkos našem krajnje lošem iskustvu kako je to država upravljala", rekao je on.
---------------------------------
Misljenja sam da se tesko JAT moze prodati pod datim uslovima. Koliko sam cuo od likova koji se razumiju: Najvrijednija stvar JAT-tehnika nije na tenderu; Avioni su veoma stari posljednji koji su kupoljeni kao novi su ATR-ovi stari 17-18 godina; Najvrijednija stvar nakon ovoga je set razradjenih linija Bgd-bliski i srednji istok (arapi) i onda prema evropi. Ali pod datim uslovima postavlja se pitanje da li je jeftinije kupiti pet sest aviona novih postaviti hab u Beogradu i preklopiti Jatove linije a ne kupovati sami Jat. Nije dobro vrijeme za avio saobracaj inace.

Doctor Valentino Rossi
19-08-08, 00:08
Koncesija je definitivno out. Mrkojević danas prijeti da ako ne bude koridora 10 moraće Đelić da izvrši još jednu uplatu (da prida topli obrok i regres ;).

http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=233&start=0&nav_id=308917

Biće tu svega bojim se.
Veli danas Mrka koridor 10 za 2,5 god... :smokeing:

Angelina75
22-08-08, 17:05
ja bih da trazim savet od vas ....:biggrin:....interesuje me sta ce se desiti sa ovim besplatnim akcijama kad se proda NIS?...mislim,da li ce to uzrokovati porast akcija na berzi,porast cena nekretnina,porast kursa evra???....zivo me zanima,zbog stambenog kredita....:unsure:...cini mi se da su cene nekretnina sad stale,konkretno u NS,da je veca ponuda nego potraznja za njima,kao da se ceka ta cuvena prodaja NIS-a???
htela bih da cujem od vas misljenje koji imate iskustva na berzi,i uopste pratite ekonomsku situaciju Srbiji
hvalaaaaaa....:bye1:

Angelina75
23-08-08, 19:46
intervju - Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike

Zbog cene NIS-a sporazum sigurno neće propasti
U pregovore sa Rusima se ulazi nakon utvrđivanja zajedničke strategije, pa Dinkić ne može da sruši aranžman. Mnogo segmenata sporazuma treba popraviti, pre svega povećati kapacitet gasovoda

BEOGRAD - U pregovorima sa ruskom stranom oko izgradnje gasovoda i prodaje NIS-a, Srbija treba da pokuša da poboljša svaki segment sporazuma koji može, a takvih je mnogo. Kao prvo, značajno to što je sporazumom predviđen gasovod sa kapacitetom od minimum 10 milijardi kubnih metara godišnje. Mislim da bismo sa Rusima mogli da dogovorimo mnogo ozbiljniji protok, jer bi to bilo isplativo i za Ruse i za nas. Takođe, treba znati da će ruska strana uložiti bar 500 miliona evra u rekonstrukciju i podizanje kapaciteta NIS-a, tako da će Srbija sa 49 odsto vlasništva u NIS-u imati veću vrednost nego danas sa 100 odsto. Rusi se obavezuju da plate 400 miliona evra za 51 odsto kapitala i da sa još 500 miliona podignu kvalitet derivata da bi oni bili konkurentni na evropskom tržištu, pošto sada nisu - kaže Petar Škundrić, novi ministar energetike i profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta i počasni profesor Tehnološkog univerziteta u Sankt Peterburgu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić insistiranjem na višoj ceni za NIS preti da sruši taj aranžman?

- Ne mislim da je u pitanju bilo kakvo rušenje. Smatram da postoji velika saglasnost u vladi da je to najvažniji energetski projekat u narednih 30 godina.

Postoje različita viđenja kako realizovati sporazum?

- Važnije je da govorimo o značaju projekta u budućnosti, nego o nekim manje bitnim segmentima. Cena svakog aranžmana je važna, ali najvažniji je dugoročni rezultat i šta će država time dobiti.

Pošto je Dinkić predsednik tog tela, da li on ima moć da prekine pregovore, odnosno da nametne svoje mišljenje u vezi sa cenom NIS-a, koje se razlikuje od potpisanog sporazuma?

- Mi sigurno nećemo ući u pregovore bez zajedničke strategije, koju prethodno odobri vlada. A normalno jeste da pokušamo da kroz pregovore ostvarimo najbolji mogući rezultat i za našu zemlju i za strateškog partnera. Naš je zadatak da stvorimo uslove za brzu ratifikaciju sporazuma u parlamentu i da brzo pristupimo ugovaranju. Uz bilo kakvo nametanje posao neće biti uspešan ni za jednu stranu.

Da li ste već započeli dogovore o strategiji u radnom telu za pregovore?

U naredna tri, četiri dana će biti prvi razgovor oko platforme. Međutim, počeli smo da se pripremamo kao da je sporazum već ratifikovan, tako da ćemo, čim ratifikacija bude obavljena, odmah početi sa ugovaranjem i realizacijom onih delova sporazuma koji ne predviđaju posebno ugovaranje, kao što je formiranje zajedničkog preduzeća u kojem će Rusi imati 51 odsto vlasništva, a mi 49. Nema potrebe za čekanjem. Naprotiv, sporazumom su definisani rokovi, recimo za studiju o izvodljivosti i projektnu dokumentaciju gasovoda rok je 18 meseci, a za realizaciju radova tri godine.

OD UVOZNIKA DO IZVOZNIKA

Može li Srbija da od uvoznika postane izvoznik električne energije i kada?
- Možemo da postanemo lideri u energetici kroz sedam, osam godina, a da Srbija postane izvoznica struje. Sa četiri gasne elektrane mi bismo u zimskom periodu postali ozbiljni izvoznici, a istovremeno bismo rešili problem grejanja gradova i imali bismo proizvodnju struje, a postojeći kapaciteti bi bili rasterećeni.

KOLIKO ULOŽITI U EPS?

Koliko bi vremena moralo da prođe i koliko bi država morala da uloži novca da bi EPS povećao svoju vrednost pet ili šest puta?
- U narednih četiri ili pet godina energetski sektor u celini može da multiplicira svoju vrednost. Postoje različiti mogući izvori finansiranja. I iz sopstvene akumulacije se mogu naći sredstva, a u energetskom sektoru finansijeri su svuda, samo je pitanje aranžmana koji će sa njima biti napravljeni. Ali u svakom tom dogovoru Srbija treba da zadrži većinsko vlasništvo.

Za Dinkića je gasni deo sporazuma nesporan, ali smatra da bi za prodaju NIS-a trebalo pokušati da se dobije veća cena. Da li otvaranje pitanja cene NIS-a može dovesti u pitanje ceo već ratifikovan sporazum?

Mislim da ne može.

Tomislav Nikolić je izjavio da je čuo od novog ruskog ambasadora da nije nemoguće da Rusija digne ruke od celog aranžmana, ako Srbija bude pravila pitanje oko NIS-a i da gasovod usmeri preko Rumunije?

- Ja tu vrstu bojazni nemam. Kad ratifikujemo sporazum on postaje zakon, državna obaveza. Druga bitna stvar je svetska energetska kriza, a samo ruska strana od svih zainteresovanih ulazi sa sopstvenom sirovinom. Ona je garant da će uvek biti dovoljno sirovine. Mi možemo da se dogovaramo i o stvarima kojih nema u sporazumu. Na primer, o mogućnosti da podignemo dve, tri ili četiri gasne elektrane i da postanemo lideri u gasnoj privredi i elektroprivredi u regionu.

Gde bi bile te gasne elektrane?

- Najisplativiji bi bili Novi Sad, Novi Beograd, Niš i Kragujevac, tako da se prati trasa gasovoda, što bi omogućilo najmanje troškove. Te četiri elektrane od po 600 megavata čine 2,5 milijarde evra novih investicija, a to je moguće i verujem da postoji zainteresovanost i našeg strateškog partnera za to. Mi ovim projektom postajemo partner i sa Rusijom, ali i sa EU, koja bi deo svojih energetskih potreba zadovoljavala ovim gasovodom.

Zbog čega je rađena nova procena NIS-a i angažovan „Dilojt“?

- Vlada se saglasila sa mišljenjem Ministarstva ekonomije i drugo nemam šta da kažem o tome.

Objašnjenje je bilo da se povećao profit NIS-a od prethodne procene do danas.

- Profit jeste povećan, ali je tržišna cena, kompletno posmatrana, možda mnogo veća, a možda i mnogo manja od već procenjene. Ne bih ulazio u to, ali smatram da ako možemo, u normalnim razgovorima treba da napredujemo u svakom delu sporazuma, uključujući i taj.

Prema Vašem mišljenju, Srbija ne sme učiniti ništa što bi dovelo u pitanje sporazum?

Apsolutno. Srbija nema boljeg projekta. Ona mora da bude ozbiljna država i da sačuva državni i pregovarački kredibilitet. Želja cele vlade, a ja čak mislim i ministra Dinkića, jeste da se ovo realizuje, a on bi želeo možda i više od toga. Jedino što ne smemo u toj želji da dozvolimo je da zbog toga posao bude doveden u pitanje.

Što se tiče drugih energetskih pitanja, vaša stranka - SPS je predlagala da se EPS ne privatizuje. Kakav je vaš stav o tome?

- Mislim da se nijedna ozbiljna država neće odreći osnovne supstancije u tom delu javnog sektora. Država mora da zadrži bar 51 odsto svih resursa u energetici. Drugo, kroz dokapitalizaciju i otvaranje novih strateških projekata, naša energetika treba da poveća vrednost pet, šest ili sedam puta i tek tada da pristupimo restrukturiranju ili delu privatizacije, jer će nam mnogo više ostati u državnom sektoru, a i mnogo više novca ćemo moći da obezbedimo preko vrednosti sektora.

Imate li procenu vrednosti EPS-a u ovom trenutku?

- Postoje neke procene koje datiraju iz 2003. i 2004. godine, ali novih procena nema, pa bi bilo neuputno da sad dajem takvu procenu.

Koliko povećanje cene struje je potrebno da bi EPS poslovao profitabilno?

- Ove godine daljeg povećanja cene struje neće biti. Da smo podigli cenu za 14 procenata, EPS bi profitabilno poslovao.

Koliki je potencijal malih elektrana, naročito hidrocentrala?

- Mi ćemo raditi na tome da svi obnovljivi izvori energije nađu svoje mesto. Mislim da bi hidropotencijal malih elektrana bio oko 500 megavata, što je oko polovine snage hidroelektrane „Đerdap“. Postoji preko 850 lokacija za izgradnju malih hidrocentrala. Mogli bismo da iskoristimo i snagu vetra i biomasu.

Veliki problem je komplikovana procedura za dobijanje dozvola za male elektrane i nedostatak državnih podsticaja za „čiste“ izvore energije, kakvi postoje u Evropi.

- Procedura nije komplikovana sa stanovišta ovog ministarstva, ali ona obuhvata i vodoprivredu i zemljište i lokalnu samoupravu i druge uslove. Ukupna procedura jeste složenija i treba da vidimo da se to pojednostavi. Država treba da stimuliše i cenu energije iz malih elektrana, koja može da bude viša.

Da li bi EPS pristao da otkupljuje struju od malih proizvođača po višoj ceni?

- Ako je to deo državne politike i ako će smanjiti emisiju gasova i sačuvati kopove uglja za buduće generacije, onda hoće.

izvor "Glas javnosti" (http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/ekonomija/glas-javnosti-23-08-2008/zbog-cene-nis-sporazum-sigurno-nece-propasti)

Nabuko
26-08-08, 16:57
DT hoce da kupi telekom ... rece Sindikalac!?

I kod nas su sindikalci i manjinski akcionari "prodavali" preduzeća.

Doctor Valentino Rossi
16-09-08, 07:12
Mislim sta reci...
EU je resila da igra na kartu dobar/los policajac u cijoj ulozi loseg opet igra (holandija)...
Uh sto me tako nesto naljuti...
Dakle nije odobren prelazni sporazum (trgovinski deo SSP) zbog ''ne saradnje'' sa Hagom...
Smesno je bilo gledati poslovicno ustogljenog min.ino.poslova Jeremica na dnevniku 2 kako objasnjava da Holandija zbog unutar-politickih razloga ne moze da da zeleno svetlo na deo SSP.
A do juce Djelic nas se je hranio optimizmom da ce biti izglasano...pitam se koga on farba... kad pogledas izjave ''EU'' jos od petka...
Hmmm
Do tad belex ce i danas verujem opet nekih 2% down ... pi

Doctor Valentino Rossi
16-09-08, 11:14
Hmmm
Ovo skoro nisam video - 6%!!!
Strasno - uzasavajuce / ovo nije dobro :xmas143:

Masja
16-09-08, 11:36
Mislim sta reci...
EU je resila da igra na kartu dobar/los policajac u cijoj ulozi loseg opet igra (holandija)...
Uh sto me tako nesto naljuti...
Dakle nije odobren prelazni sporazum (trgovinski deo SSP) zbog ''ne saradnje'' sa Hagom...
Smesno je bilo gledati poslovicno ustogljenog min.ino.poslova Jeremica na dnevniku 2 kako objasnjava da Holandija zbog unutar-politickih razloga ne moze da da zeleno svetlo na deo SSP.
A do juce Djelic nas se je hranio optimizmom da ce biti izglasano...pitam se koga on farba... kad pogledas izjave ''EU'' jos od petka...
Hmmm

Pa napravite uniju sa Rusijom i Bjelorusijom :xmas143:

Doctor Valentino Rossi
18-09-08, 12:57
Zavadi pa vladaj... (http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Crnogorski-put-u-Evropu-preko-Kosova.lt.html)

Nabuko
23-09-08, 21:11
Šojgu: Srbija odredila cenu za NIS
14:34 -> 08:04 | Izvor: B92, Beta, Blic
Beograd -- Srbija je sama ponudila da većinski udeo u NIS-u proda za 400 miliona evra, kaže ministar Rusije za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Cenu NIS-a nije moguće menjati, kaže Sergej Šojgu
Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu izjavio je tokom jučerašnje posete Srbiji da Srbija ne mora da proda Naftnu industriju Rusima, ako smatra da je cena za 51 odsto te kompanije niska.

On je na novinarsko pitanje o tome da li je Rusija i gde kupila jeftinije naftnu kompaniju od NIS-a, odgovorio: „Dobro, nemojte da prodajete ako vam je jeftino. Vi ste procenili, vi ste ponudili cenu, mi smo kazali da pristajemo”.

U vreme kad je krajem prošle godine Srbija razmatrala ruski predlog energetskog aranžmana, mediji su pisali o u najmanju ruku značajnoj ulozi tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova.

Bilo je i nezvaničnih informacija da upravo on najviše agituje za to da se sa Rusima što pre aranžman zaključi, iako srpska strana nije bila zadovoljna ponuđenim uslovima. Njegova i uloga ostalih pregovarača nije osvetljena do danas, niti je poznato kakav je bio prvobitni predlog ruske strane i da li je Srbija uopšte uspela da ispregovara bolje uslove.

Srpska vlada je, inače, posle sastanka sa Šojguom saopštila da je rešena da realizacija naftno-gasni aranžman sa Rusijom bude završena na obostrano zadovoljstvo"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je, kako je navedeno u saopštenju je iz Vlade Srbije, u razgovoru sa ruskom delegacijom, pružio uveravanja da će Srbija u potpunosti poštovati sve što je predviđeno Sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji je 25. januara ove godine potpisan u Moskvi.

Realizacija tog sporazuma je, prema oceni Cvetkovića, jedna od najvećih investicija u Srbiji. Predsednik Vlade Srbije se zahvalio Rusiji na "principijelnoj politici i podršci koju pruža Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom i očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Cvetković je rekao da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom od izuzetne važnosti i da ubuduće treba da se iskoriste sve njegove mogućnosti.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu je, kako je saopšteno, istakao je da je naftno-gasni sporazum "najveći investicioni poduhvat Ruske Federacije na Balkanu". On je izrazio uverenje da je veliki deo posla urađen i da će nakon formiranja pregovaračkih timova razgovori o svim detaljima tri ugovora koji proističu iz Sporazuma biti završeni u roku od 60 dana.

"Cenu NIS-a nije moguće menjati, jer bi u tom slučaju morao da se menja celi energetski sporazum", naveo je Šojgu i dodao da bi eventualna promena energetskog sporazuma sa Srbijom značila i novo usaglašavanje sa svim ostalim partnerima.

“Još jednom smo danas potvrdili da je NIS sastavni deo velikog sporazuma o nafti i gasu. Ne možemo posebno da procenjujemo neki deo ovog sporazuma, jer to povlači za sobom promenu celog sporazuma. Učesnici u sporazumu nisu samo Rusija i Srbija, već i države kroz koje će proći gasovod, kao što je Bugarska, koja je pre mesec dana ratifikovala sporazum“, rekao je Šojgu.

Predstavnici Srbije i Ruske Federacije izjavili su da je "dogovorena operacionalizacija gasnog aranžmana" i da će ona biti sprovedena u naredna dva meseca.

Razgovoru sa delegacijom Vlade Ruske federacije prisustvovali su i zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. U saopštenju se navodi da su se obe strane složile da će i u narednom periodu nastaviti da unapređuju bilateralnu ekonomsku saradnju.
-----------------

Pa sto je sa poslom stoljeca?

696
06-10-08, 21:34
U Srbiji se desio toliko prizeljkivani 6. oktobar i lustracija.

Ocistli su ih od para, Belex na istorijskom minimumu.

raki
06-10-08, 21:41

Ocistli su ih od para.

jedan od jacih crnjaka ne samo na ovom topicu:clapping:

plavi
06-10-08, 21:43

Ocistli su ih od para, Belex na istorijskom minimumu.

dobro je sto radikali ne pobijedise.... :smokeing:

zico
07-10-08, 16:20
B92 Biz Vesti Srbija

Belex15 u minusu 10,29 odsto

12:19 -> 15:19 | Izvor: B92
Beograd -- Indeks akcija Beogradske berze Belex15 pao je danas 10,29 odsto na kraju trgovanja, a indeks BelexLine je izgubio 6,73 procenata na vrednosti.

Strmoglavi pad indeksa nastavljen još većim padom u odnosu na početak nedelje
Današnja vrednost indeksa Belex15 iznosi 804 procentna poena, ali je tokom trgovanja bila i ispod 790 poena. Indeks je jutros nakon dva sata trgovanja bio u minusu od 12,33 odsto. Današnja vrednost indeksa BelexLine iznosi 1.670,02 poena, što predstavlja pad od više od 120 procenttnih poena u osnosu na kraj jučerašnjeg trgovanja.

Belex15 je u jučerašnjem trgovanju izgubio nešto više od 8,09 odsto svoje vrednosti i završio dan na, u tom trenutku, istorijskom minimumu od 896 indeksnih poena.

Promet je vredeo 81,06 miliona dinara ili oko milion evra. Učešće stranih investitora bilo je oko 35 u ukupnoj i oko 33 u trgovini akcijama i to 31,5 u kupovini i nešto više od 35 procenata u prodaji akcija.

Najveći gubitnik u kontinuiranoj trgovini je Galenika Fitofarmacija [FITO] sa minusom od maksimalnih 20 procenata, na novi minimum za godinu dana od 3.600 dinara, uz solidan promet nešto veći od četiri miliona dinara.

Po gotovo 20 odsto izgubili su Informatika [INFM] i Globos osiguranje [GLOS] i završili na novim do sada najnižim cenama od 4.450 odnosno 700 dinara.

Nepunih 19 odsto na vrednosti je izgubila AIK banka [AIKB], a promet iz trgovine tom hartijom, koja sada košta 3.250 dinara, vredeo je 9,36 miliona dinara. Dvocifreni gubitnik bio je i Metalac [MTLC], čija je akcija pojevtinila 16,5 odsto.

Samo dve akcije sa kontinuiranog segmenta ubeležile su rast - Telefoniji [TLFN] je cena povećana 12,45 odsto, uz skroman promet, a Energomontaži [EGMN] tek 0,01 odsto, odnosno dinar, koji je i deli od dan ranije ubeleženog dosadašnjeg minimuma.

Najviše se trgovalo akcijama šabačke Zorka farme [ZOPH], za 12,21 milion dinara, po stabilnoj ceni od 1.350 dinara. U grupi akcija kojima se više trgovalo su i Jubmes banka [JMBN] sa prometom od 3,73 miliona dinara i cenom nižom za bezmalo četiri procenta, kao i Energoprojekt [ENHL], holding sa A Listinga, sa 2,18 miliona.

Energoprojektu je cena pala deset procenata, na novi minimum za godinu dana od 754 dinara. Ništa bolje nisu prošle ni ostale članice Prajm marketa, pa je Sojaproteinu [SJPT] cena skliznula tako]e maksimalnih deset odsto, na novi minimum za 12 meseci od 1.053 dinara.

Istovetno je pala i Metals banka [MTBN], čija akcija sada košta 16.300 dinara, najmanje do sada. Akcijama Tigra [TIGR] se nije trgovalo.

U trgovini po metodu preovla]ujuće cene i danas se izdvojio 7. Juli [JULS] sa prometom od 7,65 miliona dinara. Hartija tog poljoprivrednog preduzeća iz Siriga poskupela je 20 odsto, na novi dosadašnji maksimum od 1.200 dinara. Aktivnije se na tom segmentu trgovalo i akcijama Beogradmontaže [BGMN], za 5,39 miliona dinara, po stabilnoj ceni od 8.300 dinara.

Nov način utvrđivanja cene

Beogradska berza donela je danas odluku o novom načinu utvrđivanja cene na zatvaranju za trgovinu hartijama od vrednosti metodom kontinuirane trgovine.

Cena na zatvaranju od sutra će se utvrđivati u visini prosečne ponderisane cene svake hartije od vrednosti tokom celokupnog trajanja faze kontinuirane trgovine, objavljeno je na sajtu srpskog tržišta kapitala.

Berza je odlučila da promeni način utvrđivanja cene na zatvaranju trgovine s obzirom na aktuelne tržišne okolnosti, posebno smanjeni obim likvidnosti, kao i sve veći uticaj negativnih globalnih kretanja na tržištima kapitala.

zico
16-10-08, 21:47
B92
Berza: Indeksi ponovo na nizbrdici
15:28 | Izvor: Beta
Belex15 se danas, pošto je izgubio 7,85 procenata, spustio na 799,66 poena, dok je opšti indeks Belexline pao 5,29 odsto, na 1.610,73 poena.

zico
16-10-08, 21:47
http://xs4.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=10&dd=16&nav_id=323806
Manja zona fluktuacije na berzi
09:58 | Izvor: B92
Na Beogradskoj berzi od danas će biti smanjen raspon dozvoljenog dnevnog pada i rasta akcija, takozvane zone fluktuacije.

Doctor Valentino Rossi
12-11-08, 11:45
Dobra reklama (http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601095&sid=aDdJgzHZ.2pM&refer=east_europe) za Srbiju na bloomberg-u ;)

cool

admmiral
14-11-08, 11:48
Kupci požurite: Još samo 150 novih yuga čeka na prodaju
Autor/izvor: SEEbiz
KRAGUJEVAC – Kragujevačka Zastava, u kojoj se 20. novembra zvanično ukida proizvodnja dosadašnjih modela automobila, na lageru za prodaju ima samo još 150 automobila yugo, 220 zastava101 i 12 florida, izjavila je Tanjugu Ljiljana Milosavljević, rukovodilac službe plasmana automobila.

Ona je podsetila da je od početka proizvodnje yuga na inostrana tržišta plasirano 256.691 jedinica, od ukupno proizvodenih 794.428.

„Zaključno sa 31. oktobrom, u ovoj godini je na domaćem tržištu prodato 3.819 automobila yugo, a izvezena su 162, od čega 60 u Makedoniju, 92 u Republiku Srpsku i deset u Crnu Goru”, rekla je Milosavljevićeva i navela da je cena yugo-corala in 399.076 dinara , a yugo-ekonomika 372.880.

Prvi yugo proizveden je ručno, 2. oktobra 1978. godine, a poslednji primerak tog automobila, koji je 794.428 po redu, neće biti prodat već će, kako se najavljuje, biti izložen u Zastavinom muzeju. Fabrika Zastava automobili od 1953. godine do danas proizvela je više od 4,1 milion automobila, a izvozila je u 76 zemalja.

Pored najvećeg godišnjeg izvoza koji je ostvaren prodajom više od 140.000 vozila yugo na američko tržište 80-ih godina minulog veka, Zastava je širom sveta plasirala 644.520 automobila svih modela.

Tako su u Englesku izvezena 69.932 Zastavina automobila, Poljsku - 72.892, Grčku - 58.400, Italiju - 19.902 , Mađarsku - 28.344, Francusku - 25.697, Nemačku - 16.100, Kinu - 2.014, Belgiju i Holandiju - 29.901, Španiju i Portugaliju - 4.471, Siriju - 2.473...

Pera Detlic
21-11-08, 10:59
Istrabenz prodaje Droga Koinsku
09:25 | Izvor: B92
Ljubljana -- Slovenački holding Istrabenz prodaje Droga Kolinsku u čijem vlasništvu su i Grand Prom, Palanački kiseljak i Soko Štark.

Nadzorni savet slovenačkog holdinga Istrabenz, na svojoj sednici u sredu, je odlučio da podrži predlog uprave Istrabenza i dodeli mandat savetniku za prodaju deonica preduzeća Droga Kolinska. U vlasništvu Droga Kolinske su i srpski Grand Prom, Soko Štark i Palanački kiseljak.

Nadzorni savet je odlučio i da podrži predlog uprave da se obezbedi likvidnost Istrabenza obezbedjivanjem odgovarajućeg odnosa izmedju kapitala i finansijskog duga Istrabenza, kao i da se obezbedi stabilan razvoj preduzeća koja zavise od Istrabenza, uključivši i mogućnost prodaje dela imovine Istrabenza.

Nadzorni savet Istrabenza je istovremeno ocenio rezultate poslovanja, tokom proteklih devet meseci, kao dobre. Holding Istrabenz je od januara do septembra realizovao 472,9 miliona evra dohodaka od prodaje, što je 11 odsto više od planiranog i 5 odsto više no lani u istom periodu.

Poslovni rezultat je iznosio 29,9 miliona evra, a čisti poslovni rezultat je bio 12,2 miliona evra i zaostaje za planirranim zbog viših troškova kamata i još uvek nesprovedene planirane prodaje deonica Merkatora, koje u svom vlasništvu ima Istrabenz.

Kako saopštava nadzorni savet Istrabenza, pad cena hartija od vrednosti je, tokom prvih devet meseci ove godine, uticao na smanjivanje vrednosti investicija i posledično i kapitala Istrabenza. Zbog smanjivanja visine kapitala i povećavanja finansijskog duga je oslabio i odnos izmedju stanja kapitala i finansijskih obaveza Istrabenza.