View Full Version : Bijelo Polje

matrica
16-02-08, 16:36
BIJELO POLJE

http://wikii.itam.ws/images/5/51/Bijelo_Polje.jpg

Opština Bijelo Polje je privredni, saobraćajni i kulturni centar na sjeveru Republike Crne Gore. To je treća opština u Crnoj Gori po broju stanovnika, a četvrta po površini. Prema popisu iz 2003. godine, opština ima oko 57.000 stanovnika koje čine:

* Srbi (36,31%)
* Bošnjaci (25,22%)
* Muslimani po nacionalnosti (17,18%)
* Crnogorci (16,13%)

57% stanovništva se izjašnjavaju kao pravoslavci, a 43% kao muslimani (suniti). Opština zahvata prostor od 924 km2. Bijelo Polje se nalazi u dolini koju presijeca planinska rijeka Lim. Nekada je to zaista bilo polje, s proljeća prekriveno cvjetovima bijele rade, cvijeta koji je i polju i tamošnjem naselju odredio ime – Bijelo Polje. To je i značenje turske riječi Akovo za varoš, nekada poznatu stanicu dubrovačkih karavana, koja se zvala Nikolj–pazar.

Geografski položaj

http://wikii.itam.ws/images/c/c1/Op%C5%A1tina_Bijelo_Polje.png

Bijelo Polje se nalazi u dolini koju presijeca planinska rijeka Lim. Nekada je to zaista bilo polje, s proleća prekriveno cvjetovima bijele rade, cvijeta koji je i polju i tamošnjem naselju odredio ime – Bijelo Polje. To je i značenje turske riječi Akovo za varoš, nekada poznatu stanicu Dubrovačkih karavana, koja se zvala Nikolj–pazar.

Od svih gradova na sjeveru Crne Gore, Bijelo Polje ima najpovoljniji geografski položaj. Nalazi se na raskrsnici važnih puteva: na pruzi Beograd–Bar, na magistrali koja od Beograda vodi prema moru, dobre su veze Bijelog Polja i prema Pljevljima i Žabljaku, niz kanjon Tare, prema Beranama, Plavu i Rožajama i dalje Ibarskom magistralom prema Srbiji.

Istorija

Arheološka istraživanja ubjedljivo govore o postojanju naselja u ovom kraju još u dalekoj prošlosti. Bjelopoljski kraj bio je naseljen još u neolitu (10.000 do 3.000 godina prije n.e.). U selu Majstorovina kod Bijelog Polja, pronađena je kamena sjekira koja potiče iz neolita. Ostaci materijalne kulture pronađeni su i u selu Bijedići, a potiču iz bronzanog doba (3.000 do 1.000 godina prije n.e.). I u selu Ostrelj pronađene su dvije sjekire tzv. jadranskog tipa. Na osnovu pronađenih predmeta u samom gradu možemo tvrditi da su na području današnjeg Bijelog Polja postojale naseobine praistorijskog doba. U Rakonjama, jednom od prigradskih naselja, 1975. godine pronađena je glačana kamena sjekira, koja datira iz srednjeg bronzanog doba. Sve ovo dokazuje da je na ovom prostoru čovjek obitovao i u starijem gvozdenom dobu i da su to proizvodi ilirskih plemena čija je teritorija zahvatala i oblast Bijelog Polja.

Ostaci ilirsko–rimske kulture nađeni su na lokalitetu pored crkve Svete Bogorodice u Voljavcu. Takođe su pronađeni i tragovi kultnog mjesta u Zatonu, 15 km od Bijelog Polja i nadgrobni spomenici u Dubovu.

Sudeći po arheološkim nalazima na samom području grada, moguće je govoriti o postojanju jedne rimske naseobine na obali Lima, u neposrednoj blizini današnjeg centra Bijelog Polja. U naselju Pruška pronađen je bakarni rimski novčić cara Probusa iz druge polovine polovine 2. vijeka. Na lokalitetu latinskog groblja postojale su nadgrobne ploče iz vremena 2. do 3. vijeka n.e. Negdje pred Drugi svjetski rat, otkriven je na ovom lokalitetu žrtvenik sa natpisom od čvrstog bijelog kamena, podignut rimskom božanstvu Herkulu. Ovaj žrtvenik se danas čuva u crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu. Vjerovatno je na području Bijelog Polja u doba Rimljana postojao grad (Municipijum) sa određenom samoupravom.

Kulturni spomenici

Stari Most
http://wikii.itam.ws/images/9/96/Nikoljac.gif

Brojni su ostaci duhovne kulture iz prošlosti ovog kraja kao što su: crkva Sv. Nikole u Nikoljcu, Svetog Jovana u Zatonu, Svetog Tome na Brzavi, Svetog Nikole u Podvrhu, Svete Trojice u Majstorovini, Svete Bogorodice u Voljavcu, ostaci Hajdar-pašine džamije u Radulićima, kameni most na Bistrici u mjestu Lozna Luka, Gušmirska džamija u Bijelom Polju i dr. Među spomenicima kulture svakako je naznačajnija crkva Svetog Petra i Pavla, sagrađena u 12. vijeku. O njenom značaju u srednjovjekovnoj državi, najbolje govori podatak da je 1254. godine episkopska stolica iz Stona prenesena ovdje. Ktitor ovog hrama, humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje, je darovao svojoj zadužbini jevanđelje, jedan od najstarijih i najljepših rukopisa napisanih ćirilicom na pergamentu i ukrašen inicijalima i minijaturama jarkih boja u pozlati. U crkvi Svetog Nikole u Nikoljcu fresko–ansambl je skoro u potpunosti očuvan. Pored ikonostasa, svojom ljepotom i umjetničkom vrijednošću izdvajaju se tri ikone nastale u prvoj polovini 13. vijeka i dveri poznatih bjelopoljskih slikara Lazovića, kao i mnoge druge crkvene relikvije. Ipak, najveća dragocjenost ove crkve je biblioteka koja čuva 84 rukopisnih i 97 štampanih knjiga, među kojima je najinteresantnije Četvoro jevanđelje s kraja 14. vijeka pisanom na pergamentu. Na ulazu u Đalovića klisuru, na lokalitetu Podvrh, nalazi se crkva Svetog Nikole, u kojoj je pronađeno Divoševo jevanđelje – knjiga napisana u slavu bosanskog plemića Divoša Tihoradića. Dragulj ove crkve je ikonostas koji je zadivio poklonike umjetnosti od Sarajeva do Pariza na izložbi Umjetnost na tlu Jugoslavije od praistorije do danas. Blizu ušća Bistrice u Lim, u mjestu Lozna Luka, na rijeci Bistrici još uvijek odolijeva vremenu kameni most, najstariji spomenik iz turskog doba na ovim prostorima. O mostovima na Limu malo se zna, a zapis o starim mostovima bio je najčešće uzgredan i ne mnogo važan pomena, jer su mostovi obično bili u sjenci monumentalne srednjovjekovne arhitekture. Prvi pomeni mosta na Limu datiraju iz 15. vijeka. Na mjestu koje se zove Vidojevina, u blizini današnjeg naselja Rakonje, pronađeni su ostaci mosta preko kojega se odvijao karavanski put ka Nikolj–pazaru. Na tom mostu postojala je carina, koju su držali Pripčinovići, po kojima je najvjerovatnije i obližnje naselje dobilo naziv Pripčići. U jednom zapisu iz 1570. godine govori se da je velika voda odnijela most na Limu. Most na Limu imao je i vojni značaj, jer se na kraju mosta nalazila kapija za ulaz u Bijelo Polje iz pravca Sjenice i Novog Pazara. Stražara na mostu postojala je sve do novembra 1896. godine, kada je posle velikih poplava Lim odnio i most i stražaru. O ovoj poplavi list Carigradski glasnik (broj 44 iz 1896. g.) donosi vijest da je most na Limu u Bijelom Polju 11. novembra 1896. godine odnijela velika voda. Uzrok ovakvoj poplavi bila je kiša koja je padala 11 dana, pa su poplave ugrozile čitavo Polimlje. Nivo vode Lima, na ušću u Drinu, preko 15 km je bio iznad normalnog vodostaja. Nikoljac je tada bio odsječen od grada 40 dana sve dok se Lim nije povukao u svoje korito. Odmah nakon rušenja mosta, građani Bijelog Polja počeli su podizanje novog mosta, na istom mjestu, ali sa tvrdim kamenim stubom u sredini korita i sa jakim kamenim pozidama na obali. Pored sredstava dobijenih od države, mnogi Bjelopoljci dali su novčane priloge. Tako je na primjer trgovac Hadži-Mile Vukojičić priložio sumu od 650 groša i preuzeo obavezu da izdržava jednog radnika dok se most ne završi. Zbog nedostatka sredstava nije se izgradio kameni most kako je bilo planirano već je obnovljen stari – drveni most sa lijepo ozidanom kamenom stopom u koritu. Po pričanju starijih Bjelopoljaca most je gradio neki Stevo Prijepoljac, koji je kasnije ostao da živi u Bijelom Polju.

Demografija

U naselju Bijelo Polje živi 11500 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 33,2 godina (32,2 kod muškaraca i 34,1 kod žena). U naselju ima 4244 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,74.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno.

Grafik promene broja stanovnika tokom 20. veka
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/timeline/a2ddc80f1bc02aed7700abd0af8d31c7.png

Naseljena mjesta opštine Bijelo Polje

Babaići • Barice • Bijedići • Bijelo Polje • Bliškovo • Bojišta • Boljanina • Boturići • Voljavac • Vrh • Godijevo • Goduša • Grab • Grančarevo • Gubavač • Dobrakovo • Dobrinje • Dolac • Dubovo • Đalovići • Žiljak • Žurena • Zaton • Zminac • Ivanje • Jablanovo • Jabučno • Jagoče • Kanje • Kičava • Kovren • Korita • Kostenica • Kostići • Kukulje • Lazovići • Laholo • Lekovina • Lijeska • Lozna • Loznica • Lješnica • Majstorovina • Metanjac • Milovo • Mioče • Mirojevići • Mojstir • Mokri Lug • Muslići • Negobratina • Nedakusi • Njegnjevo • Obrov • Okladi • Orahovica • Osmanbegovo Selo • Ostrelj • Pavino Polje • Pali • Pape • Pećarska • Pobretići • Poda • Požeginja • Potkrajci • Potrk • Prijelozi • Pripčići • Ravna Rijeka • Radojeva Glava • Radulići • Rakita • Rakonje • Rasovo • Rastoka • Resnik • Rodijelja • Sadići • Sela • Sipanje • Sokolac • Srđevac • Stožer • Stubo • Tomaševo • Trubine • Ujniče • Unevine • Femića Krš • Cerovo • Crniš • Crnča • Crhalj • Čeoče • Čokrlije • Džafića Brdo • Šipovice

Janjičar
16-02-08, 20:11
Kaki, taki, moj je i prelijep je.

matrica
17-02-08, 18:33
http://solair.eunet.yu/~ecolibri/Images/nav_img.jpg

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII veka po narudžbini humskog kneza Miroslava i pretpostavlja se da je bilo namenjeno episkopskoj Crkvi sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju, Miroslavljevoj zadužbini.

Najstarija rukopisna knjiga i "spomenik starosrpske pismenosti", Miroslavljevo jevandjelje, otkriva nepoznate vidike u malopoznatoj istoriji pisane reči i kulture. Jevandjelje je nastalo u dubinama srednjeg veka, po svoj prilici izmedju 1180. i 1191. godine. Napisala su ga dvojica dijaka na "lepom belom" pergamentu za potrebe zahumskog kneza Miroslava, brata Stevana Nemanje. Autori su se predstavili na kraju knjige, a to su znani Gligorije i nesigurno identifikovani Varsameleon.

Miroslavljevo jevandjelje objašnjava poreklo "ćirilske pismenosti" u naslonu na "glagoljsku tradiciju". Knjiga odiše uzbudljivom "lepotom umetnosti", majstorski izvedenim kaligrafskim slovima, ilustrovana smelim, raskošnim i znalačkim minijaturama, vinjetama i inicijalima.

Miroslavljevo Jevandjelje

Jevandjelje je bilo vekovima pohranjeno u riznici manastira Hilandara na Svetoj Gori, da bi sredinom prošlog stoleća izašlo iz tame zaborava na svetlost istorije. Jedan ruski hodočasnik u pohodu Svetoj carskoj lavri slučajno je saznao za Miroslavljevo jevandjelje. Nije mogao da odoli naučnoj radoznalosti i snažnom izazovu neobične "dušepolezne" knjige, iscepao je list iz rukopisnog korpusa i doneo ga u "carsku publičku biblioteku" u Petersburgu. "Istrgnuti list" objavio je I. Sreznjevski 1873. godine, a Ljubomir Stojanović izdao u Beču fotolitografsko izdanje Miroslavljevog jevandjelja 1897. godine. Tako je javnost saznala za ovu neobičnu i dragocenu knjigu, a uskoro je počeo njen uzbudljivi i neobični skoro pedesetogodišnji hod.

Na poziv monaškog bratstva manastira Hilandara, kralj Aleksandar Obrenović odlazi u posetu Svetoj Gori na Uskrs 1896. godine. Suveren je darivao hram "velikom novčanom svotom", a za uzvrat manastirska bratija poklonila mu je originalno Miroslavljevo jevandjelje.

U opštoj pometnji koja nastaje iza Majskog prevrata i smene dinastija 1903. godine, izgubio se trag Miroslavljevom jevandjelju. U onovremenoj štampi i javnosti svašta se govorilo i nagadjalo šta se desilo sa dragocenom rukopisnom knjigom. Prema pisanju S. Živojinovića, Miroslavljevo jevandjelje pronadjeno je tek 1915. godine "prilikom seobe dvorske arhive iz Topole".

Sa odstupanjem srpske vojske preko Albanije krajem 1915. i početkom 1916. godine, medju kraljevom arhivom "nošeno je sa naročitom brižljivošću i preneto na Krf" Miroslavljevo jevandjelje.

Posle oslobodjenja Srbije krajem 1918. godine, vredna knjiga doneta je u Beograd. Nalazila se najpre u dvorskoj riznici, a zatim je data na čuvanje Državnoj blagajni. Najzad, 1935. godine "uzeo ga je odatle knez Pavle Karadjordjević" i smestio medju retke eksponate svoga muzeja.

U vremenu koje prethodi aprilskom ratu 1941. godine Miroslavljevo jevandjelje "povereno je na čuvanje upravniku filijale Narodne banke u Užicu" (novembra 1940). A zatim je doneto u manastir Raču (1941) i predato na čuvanje igumanu Platonu Milojeviću. O sudbini ove vredne knjige iguman kaže:

"Jevandjelje je bilo specijalno upakovano prvo u limenu kutiju, a kutija je potom smeštena u drveni sanduk. U oltaru manastira Rače otkrili smo drveni pod i ispod njega kamene ploče, iskopali ležište, stavili paket i opet vratili sve na svoje mesto... Jedne noći, ne sećam se tačno datuma, došao je u manastir sa oružanom pratnjom Borivoje Jevtić, publicista iz Sarajeva, koji je tada bio pri Zlatiborskom četničkom korpusu, i predao mi pismeno naredjenje komandanta korpusa da donosiocu lično predam Miroslavljevo jevandjelje. Odgovorio sam mu da ni po cenu života to ne mogu učiniti, jer imam usmeni nalog starijih od njega kome ga smem predati. Posle ove moje izjave on je zahtevao da mu to napišem i potpišem, što sam ja učinio na poledjini donosenog mi naredjenja. Predvidjajući opasnost da može doći do toga da oni na neki način dodju do Jevandjelja, javio sam o tome u Beograd... Ne sećam se tačno datuma, ali je to bilo koncem 1943, ili početkom 1944. godine, došli su u manastir potpukovnik Kosta Jaraković (koji mi je i predao Jevandjelje na čuvanje) a tada je živeo kao penzioner u Užicu i viši inspektor Narodne banke Vojin Kešeljević. Njima sam predao Miroslavljevo jevandjelje i od tada je ono čuvano u trezoru Narodne banke do svršetka rata. Posle rata dobio sam kao starešina manastira zahvalnicu za uloženi trud na čuvanju Miroslavljevog jevandjelja i taj dokument i sada se nalazi u arhivi manastira Rače".

Na kraju, Miroslavljevo jevandjelje je preneto iz Narodne banke u trezor Narodnog muzeja u Beogradu, gde se i danas nalazi.

.................................................. .................................................. .....

http://www.oldserbia.plus.co.yu/images/naslov1.jpg

Miroslavljevo jevanđelje je jedno od najstarijih sačuvanih Srpskih ćiriličnih rukopisa, rukopisano na pergamentu. Napisani tekstovi, likovni ukrasi , nemaju do sada poznatih, niti direktnih uzora, kao ni naslednika. U rukopisanju i izradi Miroslavljevog jevanđelja isprepleteni su uticaji pravoslavlja i katoličanstva. Veličina i formati inicijala sa bogatom pozlatom potsećaju na katoličke uzore, ali ornamentika i ljudski likovi nisu idealizovani. Miroslavljevo jevanđelje po lepoti izrade se smatra jednom od najlepših rukopisanih knjiga sveta. Smatra se da je nastalo u poslednjoj četvrtini 12. stoleća i da je rukopisano za Humskog kneza Miroslava. Miroslav je stariji brat Simeona Nemanje, stric Svetog Save i muž sestre Kulina Bana.

Detalji iz Miroslavljevog jevanđelja

Zadivljen lepotom Miroslavljevog jevanđelja prihvatam izazov, te ponovo, na jarećoj koži, oslikavam i rukopisujem , po meni najlepše delove jevanđelja, bacajući akcenat na sam inicijal, kako bih ga što bolje predočio posmatraču. Još veći izazov je moj sledeći projekat,za koji se već duže spremam, je da rokopišem na pravom pergamentu, u originalnoj veličini, kompletno Miroslavljevo jevanđelje. Kao i sva moja dosadašnja dela, ni ovo neće biti puka kopija originala, jer će imati moj osobeni pečat , kao što su i knjigopisci i prepisivači onoga vremena u osami i miru svojih kelija prepisivali duhovna dela svojim osobenim nadahnućem i rukopisom. Kako je ovo prelepo, srednjevekovno delo obimno, sadrži 360 stranica, mislim da će mi trebati, uz Božiju pomoć, isto toliko radnih dana da ga prepišem.

Obzirom da je delo obimno, te da zahteva izvesna novčana sredstva, nadam se da će se naći ljubitelji ove vrste umetnosti, koji bi me podržali i novčano pomogli u realizaciji ovakvog kapitalnog dela.

grešni rab Božiji Svetozar Pajić Diak II

.................................................. .................................................. .......

Iz zapisa na poslednjem listu knjige saznaje se i ime dijaka Gligorija koji je verovatno slikar minijatura kojih je u jevanđelju 296. Među njima je i inicijal "P" sa dve ptice, upotrebljen za logo Narodnog muzeja. Slikarstvo Miroslavljevog jevanđelja kombinuje romanički stil i vizantijsku tradiciju, pa su mogući izvori uticaja prepisivačke radionice centralne Italije. Kožni povez nije prvobitan, već potiče najverovatnije iz XIV veka i to iz nekog od svetogorskih manastira.

matrica
17-02-08, 18:37
http://www.miroslavljevojevandjeljefaksimil.com/images/complete.jpg

MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE - FOTOTIPSKO IZDANJE

Ovo FOTOTIPSKO IZDANJE je prvi pravi i potpuni faksimil najstarije srpske ćirilične knjige - Miroslavljevog jevanđelja - napisane u poslednjoj četvrtini XII veka. Štampa faksimila i pratećih knjiga završena je na Vidovdan (28. juna) u Johanesburgu, Južna Afrika, a čitav projekat je rezultat sedmogodišnjeg truda jedinstvenog tima internacionalnih eksperata: urednika, istoričara, vizantologa, konzervatora, tehnologa, štamparskih i grafičkih majstora, umetnika i zanatlija. Neposredno po izlasku iz štampe, komplet MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE - FOTOTIPSKO IZDANJE otkupile su mnoge od najznačajnijih svetskih nacionalnih i univerzitetskih biblioteka, kao što su, između ostalih:

Kongresna biblioteka; Britanska biblioteka; Berlinsko-Brandenburška akademija umetnosti; Geteov institut u Minhenu; Johan Volfgang Gete Univerzitet u Frankfurtu; Austrijska nacionalna biblioteka; Aleksandrijska biblioteka...

Biblioteke univerziteta Harvard; Prinston; Jel; Damberton Ouks;
Oksford...

Manastiri Hilandar; Ostrog; Rača na Drini; Savina; Crkva Svetog Save u Londonu; Crkva Svetog Nikole u Kotoru; Srpska crkva u San Francisku...

Komplet se sastoji od:

FAKSIMILA

DVE PRATEĆE KNJIGE

POVELJE O VLASNIŠTVU

ZAŠTITNE LUKSUZNE KUTIJE

Izdavači:AIZ DOSIJE i JP SLUŽBENI LIST SRJ

Priređivači: Veljko Topalović, Dušan Mrđenović, Branislav Brkić

matrica
17-02-08, 18:48
Miroslavljevo jevanđelje
Gligorije dijak

Miroslavljevo jevanđelje predstavlja najstariji nedatirani spomenik srpske književnosti. Ovo jevanđelje je prepisano sa slovenskog predloška za brata Stefana Nemanje, humskog kneza Miroslava (1171-1197), a jevanđelja je prepisao izvesni Gligorije dijak. Na svojim pergamentskim stranicama sjedinjuje istočni tekst i u zapadnoj tradiciji umetnički slikane inicijale i minijature u crvenoj, zelenoj, žutoj, smeđoj i zlatnoj boji od kojih su neki, kao ovaj sa leve strane, umetnuti i u elektronsko izdanje srednjovekovne Srbije, skoro devet vekova kasnije.

detalj iz Miroslavljevog jevanđelja

http://www.rodoslovlje.com/medieval_serbia/pictures/miroslavljevo_jev.jpg

Ovaj dokument neprocenjive vrednosti je imao burnu istoriju - kralj Petar I ga je nosio sa sobom pri prelasku Albanije tokom Prvog svetskog rata, a jedno vreme se vodio kao izgubljen. Danas se Miroslavljevo jevanđelje čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Najinteresantniji deo rukopisa je onaj gde je prepisivač uneo neke lične opaske gde vidimo da nije bio u milosti svog gospodara - taj komentar Gligorija dijaka upravo sledi:

Ja grešni Gligorije dijak,
nedostojni da se nazovem dijakom,
zastavih zlatom ovo Jevanđelje velikoslavnom knezu Miroslavu, sinu Zavidinu.
A mene, gospodine, ne zaboravi grešnoga,
već me sačuvaj sebi, da mi nije žao, gospodine,
što sam radio tebi, knezu svom gospodinu,
ako me ne čuvaš grešnoga.

http://www.digital.nbs.bg.ac.yu/miroslavljevojevandjelje/

matrica
17-02-08, 18:53
Bijelo Polje

Crkva sv. Jovana, Zaton, nastala u IX – XI vijeku.

Crkva sv. Petra, izgrađena krajem XII vijeka, krajem XVII vijeka pretvorena u džamiju, današnji izgled iz šezdesetih godina XX vijeka.

Bogorodičina crkva – Voljavac, Bistrica, nastala u XII – XIII vijeku.

Selo Podvrh, crkva sv. Nikole iz 1606. godine, sačuvan živopis iz 1613. godine.

Manastir Nikoljac sa crkvom sv. Nikole izgrađen sredinom XVI vijeka, sačuvan živopis iz sedamdesetih godina istog vijeka.

matrica
17-02-08, 19:02
http://www.bihor-petnica.com/B.Polje-1panorama1.jpg

U Rakonjama, jednom od prigradskih naselja, 1975. godine pronađena je glačana kamena sjekira, koja datira iz srednjeg bronzanog doba. Sve ovo dokazuje da je na ovom prostoru čovjek obitovao i u starijem gvozdenom dobu, i da su to proizvodi ilirskih plemena čija je teritorija zahvatala i oblast našeg grada.

Ostaci ilirsko – rimske kulture nađeni su na lokalitetu pored crkve Sv. Bogorodice u Voljavcu. Takođe su pronađeni i tragovi ''kultnog mjesta'' u Zatonu, 15 km od Bijelog Polja i nadgrobni spomenici u Dubovu.

Sudeći po arheološkim nalazima na samom području grada, moguće je govoriti o postojanju jedne rimske naseobine na obali Lima, u neposrednoj blizini današnjeg centra Bijelog Polja. U naselju Pruška pronađen je bakarni rimski novčić cara Probusa iz vremena II polovine III. vijeka. Na lokalitetu ''latinskog groblja'' postojale su nadgrobne ploče iz vremena II – III. vijeka n.e. Negdje pred II. svjetski rat otkriven je na ovom lokalitetu žrtvenik sa natpisom od čvrstog bijelog kamena, podignut rimskom božanstvu Herkulu. Ovaj žrtvenik se danas čuva u crkvi Sv. Nikole u Nikoljcu. Vjerovatno je na području Bijelog Polja u doba Rimljana postojao grad Municipijum sa određenom samoupravom.

Brojni su ostaci duhovne kulture iz prošlosti ovog kraja kao što su : Crkva Sv. Nikole u Nikoljcu, Sv. Jovana u Zatonu, Sv. Tome na Brzavi, Sv. Nikole u Podvrhu, Sv. Trojice u Majstorovini, Sv. Bogorodice u Voljavcu, ostaci Hajdarpašine džamije u Radulićima, kameni most u Bistrici u mjestu Lozna Luka, Gušmirska džamija u Bijelom Polju i dr. slike će biti uskoro objavljene

Među spomenicima kulture svakako je naznačajnija crkva Sv. Petra i Pavla, sagrađena u XII. vijeku. O njenom značaju u srednjovjekovnoj državi, najbolje govori podatak da je 1254. godine episkopska stolica iz Stona prenesena ovdje. Ktitor ovog hrama humski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje, darova svojoj zadužbini jevanđelje, jedan od najstarijih i najljepših rukopisa napisanih ćirilicom na pergamentu i ukrašen inicijalima i minijaturama jarkih boja u pozlati.

U crkvi Sv. Nikole u Nikoljcu fresko – ansambl je skoro u potpunosti očuvan. Pored ikonostasa, svojom ljepotom i umjetničkom vrijednošću, izdvajaju se tri ikone nastale u prvoj polovini XVII. vijeka i dveri poznatih bjelopoljskih slikara Lazovića, kao i mnoge druge crkvene relikvije. Ipak, najveća dragocjenost ove crkve je biblioteka koja čuva 84 rukopisne i 97 štampanih knjiga, među kojima je najinteresantnije Četvoro jevanđelje s kraja XVIII. vijeka pisanom na pergamentu.

Na ulazu u Đalovića klisuru, na lokalitetu Podvrh, u nepatvorenoj ljepoti bespuća,nalazi se crkva Sv. Nikole, u kojoj je pronađeno Divoševo jevanđelje – knjiga napisana u slavu bosanskog plemića Divoša Tihoradića. Dragulj ove crkve je ikonostas koji je zadivio poklonike umjetnosti od Sarajeva do Pariza na izložbi ''Umjetnost na tlu Jugoslavije od praistorije do danas''.

Blizu ušća Bistrice u Lim, u mjestu Lozna Luka, na rijeci Bistrici, još uvijek odolijeva vremenu kameni most, najstariji spomenik iz Turskog doba na ovim prostorima.

O mostovima na Limu malo se zna a zapis o starim mostovima bio je najčešće uzgredan i ne mnogo važan pomena, jer su mostovi obično bili u sjenci monumentalne srednjovjekovne arhitekture.

http://www.bihor-petnica.com/B.Polje-most-lozn.jpg

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju iz XV vijeka. Na mjestu koje se zove Vidojevina, u blizini današnjeg naselja Rakonje, pronađeni su ostaci mosta preko kojega se odvijao karavanski put ka Nikolj – pazaru. Na tom mostu postojala je carina, koju su držali Pripčinovići,po kojima je najvjerovatnije i obližnje naselje dobilo naziv Pripčići.

U jednom zapisu iz 1570. godine govori se da je velika voda odnijela most na Limu. Most na Limu imao je i vojni značaj, jer se na kraju mosta nalazila kapija za ulaz u Bijelo Polje iz pravca Sjenice i Novog Pazara. Stražara na mostu postojala je sve do novembra 1896. godine, kada je posle velikih poplava Lim odnio i most i stražaru. O ovoj poplavi list ''Carigradski glasnik'' (broj 44 iz 1896. g.) donosi vijest da je most na Limu u Bijelom Polju 11. novembra 1896. godine odnijela velika voda. Uzrok ovakvoj poplavi bila je kiša koja je padala 11 dana pa su poplave ugrozile čitavo Polimlje. Nivo vode Lima, na ušću u Drinu, preko 15 m je bio iznad normalnog vodostaja. Nikoljac je tada bio odsječen od grada 40 dana sve dok se Lim nije povukao u svoje korito.

Odmah nakon rušenja mosta, građani Bijelog Polja počeli su podizanje novog mosta, na istom mjestu, ali sa tvrdim kamenim stubom u sredini korita i sa jakim kamenim pozidama na obali. Pored sredstava dobijenih od države mnogi Bjelopoljci dali su novčane priloge. Tako je na primjer trgovac Hadži Mile Vukojičić priložio sumu od 650 groša i preuzeo obavezu da izdržava jednog radnika dok se most ne završi.

Zbog nedostatka sredstava nije se izgradio kameni most kako je bilo planirano već je obnovljen stari – drveni most sa lijepo ozidanom kamenom stopom u koritu.

Po pričanju starijih Bjelopoljaca most je gradio neki Stevo Prijepoljac, koji je kasnije ostao da živi u Bijelom Polju.

ISTORIJA

Presjek istorijskih prilika i događaja u Bijelom Polju okarakterisan je i osvjedočen kroz relativno veliki broj arheoloških i kulturnih spomenika, na osnovu čega se stiče utisak o stalnoj naseljenosti i kontinuitetu istorijskih i kulturnih zbivanja na užem području Bijelog Polja i njegovoj široj okolini.

http://www.bihor-petnica.com/B.Polje-spomenik.jpg

Arheološka istraživanja potvrđuju da je Bjelopoljski kraj bio naseljen još u Neolitu (10. do 3. hiljade godina prije Nove ere). U selu Majstorovina, kod Bijelog Polja, pronađena je kamena sjekira koja potiče iz Neolita. Ostaci materijalne kulture pronađeni su i u selu Bijedići, koji potiču iz Bronzanog doba (3. do 1. hiljade prije Nove ere). I u selu Ostrelju pronađene su dvije sjekire, takozvanog ''Jadranskog tipa''. Na osnovu pronađenih materijalnih nalaza u samom gradu, možemo tvrditi da su na području današnjeg Bijelog Polja postojale naseobine u praistorijsko doba. U Rakonjama, danas jednom od naselja Bijelog Polja, 1975. godine pronađena je kamena glačana sjekira, koja datira iz Srednjeg bronzanog doba. To je dokaz da je na ovom području čovjek obitavao i u Starijem gvozdenom dobu – Halštatu, i da su to proizvodi ilirskog plemena Autarijata, čija je teritorija zahvatala i oblast našeg grada.

Ostaci ilirsko – rimske skulpture nađeni su na lokalitetu Crkve Svete Bogorodice u Voljavcu. Takođe, pronađeni su i tragovi ''kultnog mjesta'' u Zatonu, 15 km od BIjelog Polja i nadgrobni spomenici u Dubovu.

Sudeći na osnovu nekoliko arheoloških nalaza, nađenih na samom području grada, moguće je govoriti o postojanju jedne rimske naseobine na obali Lima u neposrednoj blizini današnjeg centra Bijelog Polja. U naselju Pruška pronađen je bakarni rimski novčić cara Probusa iz vremena druge polovine 3. vijeka. Na lokalitetu ''Latinsko groblje'' postojale su nadgrobne ploče iz vremena 2 – 3. vijeka Nove ere. Negdje pred Drugi svjetski rat otkriven je na ovom lokalitetu žrtvenik sa natpisom od čvrstog bijelog kamena, podignut rimskom božanstvu Herkulu. Ovaj žrtvenik se danas čuva u Crkvi Sv. Nikole u Nikoljcu. Vjerovatno je da je na području Bijelog Polja postojao u doba Rimljana Municipijum, grad sa određenom samoupravom.

http://www.bihor-petnica.com/B.Polje-centar-nocu.jpg

Bijelo Polje svoj kulturni identitet posebno gradi kroz organizovanje RVP i FDA Crne Gore.

Pune 32 godine Bijelo Polje je uspješan organizator i domaćin Festivala dramskih alternativnih stvaralaca a isto toliko godina Bijelo Polje, svake godine septembra mjeseca, u znak sjećanja na patriotu i pjesnika sanjara i zaljubljenika u rodni grad, brzake Lima i njegove obale - Rista Ratkovića, okuplja pjesnike iz zemlje i inostranstva s prevashodnim ciljem da afirmiše mlade pjesničke talente.

http://www.bihor-petnica.com/B.Polje-bijele-rade.jpg

Ali Bijelo Polje nije samo grad Rista Ratkovića, Bijelo Polje je prepoznato po Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem spomeniku pravoslavlja. Bijelo Polje je istovremeno i grad Ćamila Sijarića, Miodraga Bulatovića, Avda Međedovića, slikara Lazovića, Polimskog i drugih brojnih i značajnih stvaralaca.

Pored centra za kulturu u kulturnom životu naše Opštine aktivnu ulogu imaju i KUD ''Tekstilac'', Bjelopoljski tamburaši, ''Limski biseri'', Književni klub ''Miodrag Bulatović'', Udruženje slikara, časopis za književnost i kulturu ''Odzivi'', kao i druga udruženja i grupe.

http://www.bihor.ch/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=54