View Full Version : 10 Najmisterioznijih Mjesta Na Svijetu

Predator
15-02-08, 03:33
1. Auschwitz-Birkenau Concentration Camp, Oswiecim, Poljska...

...Prica se da mnogi koji su posetili Auschwitz-Birkenau kamp da su se osecali cudno i mnogi su se odjednom rasplakali bez ikakvog razloga, vecina ljudi nije ni zavrsila posecivanje i obilazak ovog kampa do kraja.
Posetioci koji dolaze da vide ovo mesto kazu da i dan danas ptice ne pevaju.
Mnogi koji su posetili kamp kazu da su osetili jako hladna mesta u kojima se osete duboke emocije. Na nekim slikama ljudi su pronalazili mistericne svetlucave senke.
Auschwitz-Birkenau Kamp je jedno od najmisterioznijih mesta na svetu...

2. Whitechapel/Spittalfields, London East End, London, Engleska...

...Na ovom mestu su se desavala jedna od najbrutalnijih ubistava koja su zabelezena. Jack the Ripper ubica od kojeg se jos uvek nije otkrio pravi identitet i koji jos uvek nije resen.
Turisti i ljudi koji zive u Whitechapelu su videli i culi mnostvo misterioznih pojava.
Mnogi su videli duhove Jackovih zrtava, cudnu vojsku Rimskih vojnika, duh mornara, misterioznog crnog kocijasa sa belim konjima koji se odjednom pojave bez ikakvog zvuka i nestanu dok si trepnuo...

3. Underground Vaults ( Podzemni Trezori ), Edinburgh, Skotska.

...Trezori su nekada bili izgradjeni za biznise, tu su bili veliki mostovi, bili su upotrebljavani za podrume, radionice, posle su napusteni zbog poplava i vlage.
Kada je mesto napusteno tu su dolazili beskucnici i siromasni koji su tu spavali i ziveli, mnogo ljudi je umrlo od kuge u podzemnim trezorima.
Mnostvo paranormalnih pojave se desavalo u podzemnim trezorima, razni zvukovi, senke, uznemiravajuci krikovi...

4. Greyfriar’s Kirk groblje / Covenanter’s Zatvor, Edinburgh, Skotska.

...Okrutne stvari su se desavale u Covenanter zatvoru, ubijeno je mnogo zatvorenika, a u blizini zatvora nalazilo se greyfriars kirk groblja, ljudi su bili zakopavani zivi, mnogi su bili spaljeni.
Oko 1998 pocele su se desavati mnoge neobjasnjene svari oko groblja gde su ljudi govorili da su osetili hladna mesta, veliki smrad, glasne zvukove koji su dopirali iz grobova, a neki od turista su bili i povredjeni.
Mnogi turisti, posetioci pa cak i vodici su bili napadnuti od necega sto ni oni neznaju sta bi moglo da bude, imali su modrice i ogrebotine po rukama i nogama.
Neki su cak bili gurani, imali su vrtoglavice i povracali su. Mnogi su videli senke, culi smejanje, videli su objekte koji su se micali...

5. Coliseum, Rim, Italija...

...Mnogi vodici i posetioci koji su bili u Coliseumu kazu da su osetili hladna mesta, dodirivanje i guranje, culi su saputanja oko njih, takodjer cuvari i strazari koji rade u Coliseumu su izvestavali kako mnogo puta cuju zvukove maceva, takodjer su culi zivotinje, rikanje lavova, zvukove slonova, vidjeni su duhovi ljudi na sedalima u coliseumu, i mnogo puta je vidjen duh Rimskog vojnika...

6. Walachia, Transylvania, Land of Dracul, Romania...

...Turisti i ljudi koji zive ovde su prijavili mnoge misteriozne pojave u ovom dvorcu, osecali su hladna mesta, cudni zvuci, mnogi su videli senke u misterioznom dvorcu grofa Drakule.
Nekada su i obilazci dvorcem bili skraceni zbog misterioznih krikova i nekih paranormalnih dogadjaja...

7. Unit 731 Ekspirimentalni Kamp, Harbin, Manchuria, Kina.

... Kamp prozvan Azijskim Auschwitzom, mnogo je ubijenih ljudi u ovom kampu, neki su bili zatvorenici, na njima su radjeni ekspirimenti, seciranja i mnogo toga, cak im nisu davali ni anesteziju.
Mnogo ljudi je ubijeno u ovom kampu i danas ovaj grad i okolna sela prijavljuju mnoge misterije, duhove, mnoge paranormalne pojave, misteriozne glasove i zvukove, senke na slikama, skoro je BBC snimao to mesto i imali su probelma sa svetlima i baterijama kada su poceli da snimaju...

8. Palmyra Otok Atoll, Pacific Ocean...

...Ljudi koji su posetili ovo ostrvo kazu da je ovo definitivno ostrvo duhova, mnogi kazu da su imali jako neprijatan osecaj i da se mnogo paranormalnih stvarin desavalo na ovom ostrvu. Ostrvo je nenaseljeno, jedno od najudaljenijih mesta na svetu, koji se nalazi u centru Pacifickog Okeana. Prema legendama ovde se nalazi zakopano gusarevo blago, i desila su se mnogo ubistva a jedno od vecih je bilo 1970 godine, prijavljeno je mnogo nestanaka ljudi na ovom ostrvu koji nikada nisu pronadjeni, nestalih brodova, mnogi kazu da je- istorija ovog ostrva slicna Bermudskom Trouglu...

9.Catacombs, Paris, Francuska.

...Milioni posetilaca i vodica koji su posetili Pariske Katakombe, kazu da je ovo mesto mnogo misteriozno, osetili su mnogo hladnih mesta, takodje su vidjeni duhovi kako prolaze kroz hodnike katakombmi, a neke su grupe cak i pratili okolo, mnogi su videli grupu senki u jednom mracnom hodniku u katakombama, cak su neki prekinuli posetu katakombama ranije, nisu je videli do kraja jer su osetili mnoge slabosti i nisu hteli da idu dalje, imali su veliki strah. Na mnogim slikama su se mogle videti paranormalne senke, cak je i kamerama snimano.
Nije preporuceno nikada da se ide sam ili sa ljudima koji neznaju dobro put kroz katakombe jer se lako mozete izgubiti i nikada vise necete moci izaci iz katakombi. Mnogi su iz sale ulazili u katakombe, i nikada vise nisu bili vidjeni niti pronadjeni.

10. Magh Sleacht Plain, u blizini Ballyconnell, County Cavan, Irska.

Mnoge legende su se desavale na ovom mestu, prica se da je ovde bio Krom kojeg su Kelti postovali i donosili mu zrtve.
Posetioci ovog mesta kazu da su culi zvukove i miris zapaljenog mesa, neki su cak uslikali senke u obliku ljudi koje su se nalazile oko stene pred zalazak sunca, drugi kazu da su cak videli duhove na ravnici u sred bela dana...

preuzeto sa drugog foruma

sarita
15-02-08, 09:08
glasala sam za broj 6- dvorac grofa drakule mada ima jos par mjesta koje bih rado posjetila.. uvijek me interesovalo da li zaista nesto postoji ili je to ipak proizvod maste? Mozda ljudi sa tolikim predubjedjenjem odu na ta mjesta da zaista u svojoj masti cuju i vide razne stvari.
Ja za sebe garantujem da bih svasta vidjela jer bih unaprijed sve ucrtala u svoje nformaciono polje ali ko zna da li bih isto to vidjela ili cula kad bih se slucajno nasla na tim mjestima ne znajuci za njihovu istoriju

kliko
15-02-08, 09:19
Ko je sastavio ovu listu? Postoji jos mnogo mjesta na svijetu koja bi se mogla svrstati u najmisterioznija, neka od njih cak i jos vise zasluzuju da se nadju u "TOP 10".

explosion
15-02-08, 09:56
Pa klikoni, budi dobar, napisi nesto o njima, makar onoliko koliko znas.
Hajde, aktiviraj se malo, dako zivne ovaj forum.

Meni je najjezivije 4. mjesto! Posebno zbog ogrebotina i modrica po ljudima koji prodju tuda... brr

kliko
15-02-08, 12:35
Pa za pocetak mi prvo na pamet pada chichen itza (http://www.mysteriousplaces.com/mayan/TourEntrance.html).(o njoj bi mogao neko nesto da napise jer je stvarno fascinantna)

Onda bih pomenuo jedno selo na obroncima Himalaja (kome je klikaš nazalost zaboravio ime) a ciji su stanovnici direktni potomci starih gka. Selo je osnovano u vremenu kad je Alexandar Makedonski osvajao svijet. Nekoliko familija je u to vrijeme ostalo da zivi u Indiji,zadrzavsi svoje zakone i pravila zivljenja, ne mijesajuci se sa okolnim stanovnistvom. Stanovnici imaju izrazito plave oci i plavu kosu (arijevci).Za to selo sam prvi put cuo od jednog hrvata koji je bio u njemu. Pricao mi je kako se treba unaprijed najaviti i platiti odredjena suma novca da bi se moglo uci u to selo. Kroz selo vas provede neko ko je za to odgovoran i vi za to vrijeme ne smijete nista svojom rukom da pipnete, inace se racuna da ste ga oskrnavili. Rigorozni su u kaznjavanju. U pocetku sam bio skeptican prema ovoj prici,medjutim kasnije mi je ista bila potvrdjena od drugih osoba koje nemaju veze sa ovim hrvatom. Izmedju ostalog i jedan šveda koji cesto ide za Indiju mi je ispricao isto to.Selo staro preko 2000 godina! Definitivno bih ga uvrstio u ovu listu.
Inace je Indija sveta zemlja u kojoj se nalaze mnoga "misteriozna" mjesta koja bi vam, poslije samo jedne posjete mogla promijenit pogled na zivot.

explosion
15-02-08, 12:48
Oduvijek sam zeljela da posjetim Indiju, cak i dok sam vrlo mlada bila, a nisam umjela objasniti zasto to zelim do skoro! :)

kliko
15-02-08, 12:57
Dodao bih samo da je ova lista koju je dao Predator stvarno sastavljena od miterioznih mjesta,ali od takvih koja nam iazivaju jezu i utjeruju strah u kosti. Vise volim "pozitivna" mjesta.

Predator
15-02-08, 16:04
Ovo su mjesta sa paranormalnim pojavama

Truman
15-02-08, 19:51
Pod jedan, voleo bih da posetim to mesto da vidim da li bi i ja imao isti osecaj.

kliko
15-02-08, 22:16
Ima sigurno na stotine zabiljezenih primjera "cuda" koja su se desila u manastiru Ostrog (http://www.visit-montenegro.org/topten/ostrog.htm), ali ste za ovaj manje vise svi culi:
Jedna neoprezna mlada majka stavlja na bedem pored Svečevog groba kolevku sa bebom. Nemirna beba prevrće kolevku i pada sa visine od sedamdeset metara. Kolevka se potpuno raspala, a beba nastavila da guče ležeći na travi potpuno neozleđena. Danas je unuk ove bebe prava manastirska maskota.

http://www.budva-express.com/slike/ostrog.jpg

milenaaaa
16-02-08, 13:19
5. Coliseum, Rim, Italija...

bila sam tamo,pa mi se nista cudno nije desilo...

9.Catacombs, Paris, Francuska.

Za ovo sam cula...
kad sam bila u Paris,tetak nije htio da me vodi iako sam ga molila.. :( ...(manja sam bila..)

Meni je najinteresantnije ovo osmo mjesto...
Tata mi je pomorac i pricao mi je da se na Pacifiku desava najvise cudnih stvari.neobjasnjive neke pojave...
Cudan je taj Tixi okean...

Predator
16-02-08, 14:00
ima film Catacombs bas radjen u vezi ovih katakombi

explosion
16-02-08, 14:54
Ima sigurno na stotine zabiljezenih primjera "cuda" koja su se desila u manastiru Ostrog (http://www.visit-montenegro.org/topten/ostrog.htm), ali ste za ovaj manje vise svi culi:

http://www.budva-express.com/slike/ostrog.jpg

Ovo mi je najdraze mjesto u Crnoj Gori. Slusala sam jako puno prica o cudima, medjutim, neka mi zaista nevjerovatno zvuce. Suvise nevjerovatno.

kliko
16-02-08, 15:08
@ex:Akooces da zadobijes neciju paznju,najsigurnije je odigrat na osjecaj straha."Najstariji i najdublji osjecaj je strah.Najstariji i najdublji strah,je strah od nepoznatog." Lakse povjeruju ljudi u nesto sto im izaziva jezu i vise ih interesuje ono sto im uliva strah, nego sto ce povjerovat u snagu pozitivnog. Ne shvatam samo, tema je 10 najmisterioznijih mjesta, a fokusirali smo se samo na ona negativna. Zar ne vjerujemo u pozitivno? Ima li pozitivnih cuda? Jesam li stvarno promasio temu svojim postovima?

explosion
16-02-08, 15:33
Ne znam da li si promasio temu, ali mislim da je tema Mistika generalno okrenutija tim "zlim" silama, cudima. U pravu si, ljudi su skloniji povjerovati svom strahu nego pozitivnom. Ja sam skeptik svakako. Dok sam citala o mjestima koja su naveli, u sebi sam nalazila logicna objasnjenja.

Obilazila sam manastire i dosta slusala o cudima, ali uvijek mi se javljala sumnja, a zaista zelim da povjerujem.

http://www.politika.co.yu/ilustro/2455/3.htm

kliko
16-02-08, 15:42
Znaci li to: mistika (paranormalno)= zlo? Mislim da zavisi od samog covjeka i od toga u sto oce da povjeruje. Znas kako explosion, ako vjerujes u dobro bices u dobru, ako vidis dobro bices i dobru,..a pocinje time sto usmjeris svoje misli (http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=2100&highlight=misli) na dobro. E sad,ako te vuce znatizelja ili ti smeta neka sumnja,mozes i okolnim putem da stignes na cilj, samo sto to moze da bude jedno neprijatno iskustvo...

explosion
16-02-08, 16:02
Znas kako, ja nisam neko ko ce prije povjerovati u ova prva cuda (zlo) nego u druga, ali cuda mi uvijek izazivaju sumnje. Kako da dodjem do odgovora jos ne znam, ali vjerujem da nekad hocu. Nadala sam se da cu "ulaskom u zivot" duhovnika uspjeti da ubijedim sebe, ali nisam.

Predator
16-02-08, 17:06
e ovako, kasiopejci su rekli da ima dosta namjestaljki tipa pojavljivanja marije djevice i sl. Rekli su da to radi crkva i da se koriste hologramima (http://uk.youtube.com/watch?v=GQT0vcw7xZM&feature=related) jos jedan primjer (http://uk.youtube.com/watch?v=c0TpDxLfjHc) ali ovo je ono sto pokazuju u javnost a dokle su tek dogurali sto drze i dalje u tajnosti. E sad zamislite jednog penzijonera ili djete vjernika kome na ovaj nacin prikazu hologram marije djevice, odma se prica prospe, to mjesto postane sveto i gomila ljudi ga posjecuje i jos vise se vjeruje i u crkvu ide i samim tim crkva jos vise profitira. I na kraju ljudi ispadaju teske budale, no istim takvim efektima se mogu koristiti i za ova misticna mjesta ali ims dosta pojava kao modrice i grebanje ili osjecaj jeze koji se nemoze objasnit tako da to kod ljudi izaziva interesovanje i naravno zato sto su to manje poznate stvari

milenaaaa
16-02-08, 20:21
qq prosuh se na ovaj predatorov test :D

Batboy
16-02-08, 23:57
Znas kako, ja nisam neko ko ce prije povjerovati u ova prva cuda (zlo) nego u druga, ali cuda mi uvijek izazivaju sumnje. Kako da dodjem do odgovora jos ne znam, ali vjerujem da nekad hocu. Nadala sam se da cu "ulaskom u zivot" duhovnika uspjeti da ubijedim sebe, ali nisam.

Dobro de te vas dvoje... ;) Ljudi uglavnom pomisle na negativne sile kad se radi o paranormalnom.., boje se nepoznatog...

Uhhh kako si to rekla ''ulaskom u život'' duhovnika, kao da si sebe tjerala da ''vjeruješ''... Vjera dolazi sama od sebe.., ne može stajati na racionalnim temeljima.

Vezano za ''10 Najmisterioznijih Mjesta Na Svijetu''.., to je obična patka da se zaradi koja kinta viška... Pogledajte ta mjesta (turističke atrakcije) sve se svodi na materijalnu korist...

Evo i ja ću dati svoj doprinos... U Budvi sam vidio morsko čudovište.., a onda sam se probudio i otišao da se istuširam... :D

Predator
17-02-08, 00:20
U Budvi sam vidio morsko čudovište

Jeli bilo veliko i strasno http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002005F.gif

liv_tyler
17-02-08, 02:44
@ex:Akooces da zadobijes neciju paznju,najsigurnije je odigrat na osjecaj straha."Najstariji i najdublji osjecaj je strah.Najstariji i najdublji strah,je strah od nepoznatog." Lakse povjeruju ljudi u nesto sto im izaziva jezu i vise ih interesuje ono sto im uliva strah, nego sto ce povjerovat u snagu pozitivnog. Ne shvatam samo, tema je 10 najmisterioznijih mjesta, a fokusirali smo se samo na ona negativna. Zar ne vjerujemo u pozitivno? Ima li pozitivnih cuda? Jesam li stvarno promasio temu svojim postovima?

Strah izaziva lucenje adrenalina, a ljudi vole adrenalin.
Pozitivna cuda ne podizu adrenalin.

Kad neko kaze za nekog da je mistican, sigurno ne pomislis da ce pruziti ruku i zacijeliti ti ranu, nego prvo zamislis pred sobom nekog sa crnim mantilom i kapuljacom preko glave + ne vidi mu se lice (nesto nepoznato, drugacije, skriveno, mracno).

Pozitivne fenomene vise povezujes sa rijecju cudotvoran i sl.

Mozemo da otvorimo drugu temu vezanu za pozitivna cuda u sklopu ovog podforuma.

Truman
17-02-08, 12:38
Ja nisam cuo. Kako mislis maskota?

Ovo se odnosi na klikov post o cudu u Ostrogu.

Batboy
17-02-08, 14:24
Jeli bilo veliko i strasno http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002005F.gif

Jes' brate bilo je.., srećom pa sam se probudio... :smokeing:

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/image.php?u=241&dateline=1203098158

Utrni ovaj avatar ili makar stavi ovom predotoru kacigu... Previše plašiš narod po forumu... :character38542:

Predator
17-02-08, 14:50
Jes' brate bilo je.., srećom pa sam se probudio... :smokeing:

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/image.php?u=241&dateline=1203098158

Utrni ovaj avatar ili makar stavi ovom predotoru kacigu... Previše plašiš narod po forumu... :character38542:

Vec ima kacigu, a tek bi se plasili da je skine
http://i127.photobucket.com/albums/p144/PREDATOR_x01x/Predator1Head.jpg

kliko
17-02-08, 15:01
@Liv: moze bit da si u pravu i da misticno znaci zlo, a cudotvorno je dobro. Jesam li dobro shvatio? Nesto u stilu (prostim jezikom): Gandalf je cudotvorac,a Sauron je misticar.;) Sama rijec mistika znaci tajna i koliko ja shvatam nema veze sa dobrim i zlim, barem ne u izvoru. No, da ne kvarim sami smisao teme,posto sam shvatio poentu, necu vam dalje zapetljavat ovdje...OK?

@Truman:nemam pojma sto im znaci maskota, citat sam pokupio nedje sa interneta,a pricu o toj bebi sam hiljadu puta cuo.

@Batko: prvo bari zenske,pa se poslije napij.Tako ces izbjec da se budis pored cudovista.

Batboy
17-02-08, 15:33
Vec ima kacigu, a tek bi se plasili da je skine
http://i127.photobucket.com/albums/p144/PREDATOR_x01x/Predator1Head.jpg

Uffff prepadoh se... Anon-e ajd mi salijevaj stravu... :mf_type:

A ima on i onu kacigu kao vizir...

Kliko.., ako ti dođem tamo potrebaće ti Anon... :cheezy:

BlackWoman
20-02-08, 15:03
Predatore, ovaj lik nimalo nije strašan nego smiješan. Kao da mu je neko facu razvukao i razapeo na 4 ćoška.
Inače, sama riječ predator prije svega označava osvajača, onoga koji opstaje. U prirodi je vuk pravi predator. Prilagodi malo sliku u avataru i ne plaši kolegice i kolege. ;)

Batboy
20-02-08, 16:14
Predatore, ovaj lik nimalo nije strašan nego smiješan. Kao da mu je neko facu razvukao i razapeo na 4 ćoška.
Inače, sama riječ predator prije svega označava osvajača, onoga koji opstaje. U prirodi je vuk pravi predator. Prilagodi malo sliku u avataru i ne plaši kolegice i kolege. ;)

On to sam tako razvuče.... strašnoooo :)

A tjeme mu je kao gljiva ludara.... :D

http://farm1.static.flickr.com/91/236969832_02a3a5c3e9.jpg?v=0

Predator
20-02-08, 18:26
Bas bi voli vidjeti dali bi se smijala da ti se pojavi u stvarnosti, on je lik iz filma i zove se predator, ubija sve zivo, a ljudima skida kozu.
On to sam tako razvuče.... strašnoooo :)
A tjeme mu je kao gljiva ludara.... :D
i ti kad bi ga vidio bas bi ti gljive ludare padale na pamet.

http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020069.gif

Predator
20-02-08, 18:30
Pogledao sam film catakombs i nema veze sa gore navedenim cinjenicama, film nije nesto extra uradjen, cak kraj filma koristi foru filma SAW mada je ista kompanija LIONSGATE

Batboy
20-02-08, 20:11
i ti kad bi ga vidio bas bi ti gljive ludare padale na pamet.

Ajd' eo' priznaću ti..., ima opasan pogled.... :)

Predator
20-02-08, 20:28
Ajd' eo' priznaću ti..., ima opasan pogled.... :)

Ma jeshttp://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002011C.gif

mala_mu
20-02-08, 22:11
Ja sam takodje glasala za 6. Od kako sam procitala Bram Stockerovu knjigu, i pogledala film, cesto sam trazila po netu da saznam vise o Vladu, i bas bih voljela da posjetim 1 dana. Znam da ima aranzmana da se posjeti Bran Castle.

BlackWoman
21-02-08, 12:51
Bas bi voli vidjeti dali bi se smijala da ti se pojavi u stvarnosti, on je lik iz filma i zove se predator, ubija sve zivo, a ljudima skida kozu.
http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020069.gif
ccc i ti se personifikovao u njegov lik? Aaaa jok, ne ličiš ti na njega, ja tebe doživljavam kao finog dečka. :mwah1:

Predator
21-02-08, 17:31
ccc i ti se personifikovao u njegov lik? Aaaa jok, ne ličiš ti na njega, ja tebe doživljavam kao finog dečka. :mwah1:

Jesam finhttp://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002014A.gif, on mi je najmiliji lik iz filmova.

Ribica
03-03-08, 09:38
Bermudski trougao

Rub izgubljenog svijeta, Trougao smrti, groblje Atlantika, Zona sumraka, Vražji trougao, Bermudski trougao - sve su to nazivi za imaginarno područje na Atlantiku uz koje se vezuju misteriozne priče o nerazješnjenim nestancima brodova, ljudi i aviona, neobičnim svjetlima, vodenim vrtlozima i sličnim pojavama.
Riječ je o području Atlantika kojemu San Juan u Portoriku na Karibima, Fort Lauderdale na Miamiju , te Bermudsko otočje čine vrhove "Vražjeg trougla". Ovisno o izvorima, u Bermudskom trouglu se od vremena Kristofer Kolumba do danas dogodilo od 200 do 1000 nesreća.
Howard Rosenberg, pisac zaintrigriran tajnama Trougla, u svojim je istraživanjima prikupio podatke o 8000 poziva u pomoć američkoj Obalnoj straži samo tokom 1973 godine, te podatak da je u ovome stoljeću "vražji trougao" bez traga odnio više od 50 brodova, i aviona.
Bizarni događaji zabilježeni na ovom području datiraju još od vremena kada je Kolumbo doplovio nadomak obalama srednje Amerike. I sam Kolumbo bio je svjedokom neobičnih događaja u Trouglu: pri plovidbi njegovih brodova Nina, Santa Maria i Pinta, 1492 godine kompas je poludio, a Kolumbo i posada vidjeli su čudna svijetla na na nebu , o čemu postoje zapisi u brodskom dnevniku. Tajanstvenim tragedijama u Bermudskom trouglu naknadno je pripisano i otkriće broda Mary Celeste: brod je 1872 godine nestao, te nađen napušten na pučini , oko 400 milja izvan kursa New York-Genova kojim je plovio prije nestanka. Nije bilo traga života desetoro članova posade.

NESTANAK "LETA 19"

Najpoznatiji, pak, događaj vezan uz Bermudski trougao, od kojeg, zapravo, i započinje moderna legenda, jest nestanak "leta 19". Desilo se to 5 decembra 1945 godine kada je pet mornaričkih bombardera misteriozno nestalo na rutinskom zadatku, a nestao je i avion upućen u potragu. Ukupno, bez traga je nestalo 27 ljudi.
Kao Bermudski trougao, ovo je područje "krstio" Vincent Gaddis u članku "Smrtonosni Bermudski trougao" što ga je 1964 godine objavio u listu Argosi. Zanimanje za fenomen područja s kojeg se bestragom nestaje u pravu je euforiju, međutim, preraslo, kada je Charles Berlits 1974 godine objavio bestseler Bermudski trougao. Podgrijavanju euforije puno su pridonijeli i mas- mediji.
I danas Bermudski trougao intrigrira svojim tajnama, no skeptici su sve glasniji: njihova je teorija da je prava misterija kako je uopće Bermudski trougao postao misterija. Tajanstveno i neobjašnjivo ljudima je oduvijek bilo privlačno i zanimljivo, a uz tajanstvenost, čudo i misteriju nikako ne idu racionalna objašnjenja. No, upravo su takva objašnjenja ona koja za slučajeve iz Bermudskog Trougla daju skeptici. Što se Kolumba tiče - on je poludjeli kompas objasnio odstupanjem između geografskog i magnetskog sjevernog polja. Svjetla koja je opisao kao "velike vatrene buktinje" vjerovatno su bili meteori.

SVJETSKO PROKLETSTVO?

Pronalazak broda Mary Celeste bez posade takođe je objašnjiv: na brodu nije pronađen nijedan pojas za spasavanje, što navodi na pomisao da su pomorci napustili brod za vrijeme oluje misleći da je Mary Celeste neće izdržati. No, ono što najviše udaljuje od misterija jeste činjenica da je ovaj brod pronađen daleko od Bermudskog trougla, čak u blizini obale Portugala. različiti izvori, naime, različito određuju veličinu Bermudskog trougla: ona varira od 500 000 kvadratnih milja do tri puta većeg područja. Imaginacija nekih autora u Trougao uključuje i Azore i Meksički zaljev. Pripisivane su mu i nesreće koje su se dešavale na obali Irske , na Pacifiku i Indijskom okeanu. Po tome bi se Trougao mogao nazvati ne Bermudskim nego "svesvjetskim morskim prokletstvom" upozoravaju "trezvenjaci".

Oni koji tvrde da činjenice ne podupiru legendu , dali su objašnjenje i za "let 19" : posadu svih pet aviona činili su neiskusni pripravnici, s iznimkom vođe patrole poručnika Charlesa Taylora koji tog dana nije imao volje letjeti, pa je misiju čak htio prepustiti drugome. Iako je vrlo brzo utvrdio da mu kompas ne fukcionira, let je nastavio naslijepo, oslanjajući se na navigaciju prema zemaljskim orijentirima. No, nadošla je oluja, ali je Taylor, dezorijentiran, uprkos upozorenjima pripravnika da je "zapad na drugoj strani" , te ne prebacujući vezu na čistiju radijsku frekvenciju, posadu odveo u pogrešnom pravcu, na Atlantik. Pritom im je i goriva nestalo. Zbog toga su protivnici teorije o čudima u Trouglu govorili da je "jedina misteriozna sila ovdje bila sila gravitacije koja je djelovala na avione bez goriva". Istina je da se nije našao ni najmanji trag nijednog aviona , no ako ih je pručnik zbilja odveo daleko na Atlantik, vjerovatno su pali na području gdje okean naglo ponire. Unutar Bermudskog trougla leži, naime, gotovo devet hiljada metara duboki Portorikanski rov, najdublja tačka Atlantika, a avioni i brodovi koji tamo potonu rijetko se ponovo viđaju.

ZAUSTAVLJENI SATOVI

Što se tiče "martin marinera" , aviona upućenog u potragu , za kojeg mnogi misle da je nestao u Bermudskom trouglu, istina je da se nije vratio: eksplodirao je ubrzo nakon polijetanja, što nije bilo neobično, jer su "marineri" bili poznati po neispravnim tankovima za gorivo.

S druge strane, opet, puno je događaja koji su se desili u Bermudskom trouglu a za koje je teško naći bilo kakvo razumno objašnjenje.U to spada, među ostalima, slučaj putničkog leta National Airlines-a 727 koji je na 10 minuta nestao sa radarskih ekrana na Miami-skom međunarodnom aerodromu. Po dolasku, posada je porekla da se bilo što čudno događalo, osim što su 10 minuta "letjeli kroz laganu maglu". Svi satovi u avionu, međutim, kasnili su 10 minuta, iako su ih provjerili sa aerodroma neposredno prije polaska.

Još je nekoliko pilota imalo sličnih iskustava s promjenama vremena nakon prolaska kroz iznenadne "maglice" , što, naravno, diže cijenu objašnjenjima koja nisu racionalna, ali možda bolje objašnjavaju misteriju Bermudskog trougla , čak i ako su suprotna zakonima fizike.
Takvo je objašnjenje, na primjer, ono o aberantnim energetskim poljima koja kreiraju vremenske rupe.
Još jedan slučaj koji potkrepljuje ovu teoriju je onaj manje sretnog pilota po imenu Carolin Casico i njezina putnika. Carolin, pilot s licencom, poletjela je na charter let do otoka Turka u Bermudskom trouglu. Kad se približila otoku, osoblje na zemlji vidjelo je njezin avion kako besciljno kruži. Radiooperater na aerodromu nije dobivao odgovore na pokušaj radiokontakta , ali je čuo riječi koje je ona izmijenila s putnikom: "Ne razumijem! Ovo bi trebalo biti Grand Turk, ali dolje ničeg nema. Pravo je mjesto na mapi, oblik je pravi, ali ovaj otok izgleda nenaseljen: nema zgrada, nema puteve, ničega!" Nakon nekoliko krugova, okrenula se i odletjela. Caroline i njen putnik nisu više nikada viđeni. Loše vrijeme? Vremenske rupe? Otmice vanzemaljaca?Mnoge teorije pokušavaju objasniti događaje iz Bermudskog trougla.

ŠTA JE ISTINA?

Vanzemaljci, djelovanje kristala sa Atlantide, zli ljudi s antigravitacijskim uređajima i drugim čudnim tehnologijama, te vrtlozi iz četvrte dimenzije, teorije su omiljene među piscima fantastike.
Među tehnološki orijentiranima, pak, omiljene su teorije o magnetskim poljima, okenskim fluktacijama, odnosno metanskom plinu s dna okeana.
Među skepticima igraju teorije o vremenu ( zemljotresi, oluje, uragani, tsunamiji), loša sreća, eksplozije tereta, gusari, nesposobnost navigatora, te ostali prirodni i ljidski uzroci.
Broj brodoloma, kažu oni skloniji realističnim objašnjenjima, na ovom području nije neuobičajen kada se usporedi sa veličinom područja, smještajem i gustoćom prometa.

NAJPOZNATIJE NESREĆE U BERMUDSKOM TROUGLU

Bermudski trougao je od 1945 godine progutao nekoliko stotina aviona i brodova, te više od 1000 ljudi. Uz najčuveniji nestanak, onaj "leta 19" 1945 godine , nesreće koje su izazvale najviše zanimanja javnosti su:

- 1918- Brod USS Cyclops nestao je zajedno sa 300 ljudi na putu iz Barbadosa u Baltimore
- 1941- Brodovi Proteus i Nereus nestali na odvojenim putovanjima sa Djevičanskih ostrva u SAD
- 1947- Vojni C-45 , supertvrđava, nestao je 100 milja od Bermuda
- 1948- Četvoromotorni Tudor IV izgubljen s 31 žrtvom
- 1948- DC-3 izgubljen s 32 putnika i posadom
- 1949- Nestaje i drugi Tudor IV
- 1950- Golemi globemaster američkih zračnih snaga - izgubljen
- 1952- Britanski transportni avion York izgubljen sa 33 čovjeka
- 1954- Lockheed constellation američke mornarice nestao sa 42 osobe
- 1956- Hidroavion Martin P5M američke mornarice nestao s 10 članova posade
- 1962- KB-50 , tanker- avion američkih zračnih snaga - izgubljen
- 1963- Marine Sulphur Queen, 425 stopa dugačak američki teretni brod, nestao s kompletnom posadom . Nikad nisu poslali SOS niti je ikada nađen ikakav ostatak broda.
- 1963- Dva golema stratotankera američkih zračnih snaga nestaju na jednostavnoj vježbi
- 1963- Nestaje cargo master C-132
- 1967- Vojni YC- 122 pretvoren u teretni avion - izgubljen
- 1970- Francuski teretnjak Milton Iatrides nestao
- 1972- Njemački teretnjak Anita , 20 000 tona , nestao sa 32 člana posade

POSLEDNJI NESTANAK

U junu 1997 godine, na području Bermudskog trougla, britanska je fregata našla napuštenu jahtu. Jahta je, kako se pokazalo, pripadala Ralfu Shillingu i njegovoj supruzi , njemačkom paru čiji je nestanak prijavljen deset mjeseci ranije. Časnici s britanske fregate zamijtili su čudan izgled jahte: bila je bez jedara, konopci su visili, a unutra je prinađena odjeća, pune pepeljare i otvorena knjiga koja je izgledala kao da ju je neko ostavio samo za trenutak...

(MIsterije & neobjašnjivi fenomeni)

sarita
07-03-08, 14:28
zasto se u zadnjih 10 godina pa i vise ne desavaju takve stvari..ili bar nisu objavljivane. Bas sam pogledala ovaj spisak i vidim svake 2 godine otprilike neki takav dogadjaj do 1971-ve..

Meni je bermudski trougao jako zanimljiv i dosta se pisalo o njemu. neko pominje postojanje vremenskih rupa i nekih ljudi koji su se vratili nakon dosta godina...Neko opovrgava sve to i pokusa realnije da pristupi tome pa kaze da je nemoguce znati istinu jer i ako su se avioni srusili ili brodovi potonuli, malal vjerovatnoca je da ih neko pronadje na tim dubinama.

Ja vise vjerujem u prvu varijantu, jednostavno mi ima logike i voljela bih da vidim nekoga ko je imao takvo iskustvo i da cujem njegovu pricu licno:cheezy:

Predator
07-03-08, 15:46
Bice zaobilaze

DYLAN DOG
23-04-08, 13:20
Ko je sastavio ovu listu? Postoji jos mnogo mjesta na svijetu koja bi se mogla svrstati u najmisterioznija, neka od njih cak i jos vise zasluzuju da se nadju u "TOP 10".

Bravo Kliko.:notworthy:
Mislim da je većina od navedenih mjesta tu samo zahvaljujući zapadnoj medijskoj isforsiranosti... Ne glasam ni za jedno od predloženih.

BlackWoman
23-04-08, 13:42
Pa navedite i ta ostala mjesta... ova do sada mi ne djeluju... strašno.