View Full Version : Profesori-neznalice

Leptiric
09-02-08, 12:39
Otvorila sam ovu temu da bih cula necije objektivno misljenje,jer je meni jos uvijek usijana glava...

Moja sestra je ucenik sestog razreda osnovne skole. Odlican je ucenik i ima sve petice. Jos od pocetka skolske godine cijelo odjeljenje (odnosno cijela generacija) ima problem sa profesoricom geografije i istorije,koja je inace pocela tek ove godine da predaje. Ta iskompleksirana osoba nije na prvom tromjesecju dala ni jednu peticu. Nije problem u neznanju ucenika,vec u njoj,jer bez imalo subjektivnosti ja mogu reci da moja sestra savrseno zna predvidjeno stivo, i da je najmanje 1/3 te djece zasluzila vecu ocjenu od one koju je ona dala.Sada moja sestra ima 5,i sve bi bilo ok da profesorica ,ako je tako mogu i nazvati,ne predaje pogresno. I prije smo nailazili na greske u njenom radu,ali nisu bile ovako krupne. Pojam geografske sirine i duzine ocigledno ona nije savladala pa ga je na nacin na koji je ona shvatila objasnila svim sestacima koji se tek upoznaju sa geografijom. Moja sestra je odmah vidjela da nesto nije ok, jer moja majka inace predaje istoriju i geografiju u nekoj srednjoj skoli, jos na raspustu je objasnila mojoj sestri o cemu se radi.To je primjetilo svega jos 2 ucenika,dok su svi ostali prihvatili njenu metodu,a ovi nisu mogli ni da se jave jer bi se na moderan nacin obrazovanja izdrala na njih! A u kasnijem obrazovanju ovi ucenici bivaju kinjeni od drugih profesora kako su "preskocili osnovnu skolu". Uz to ova profesorica im je i zaprijetila da ce im svima smanjiti ocjene u koliko ne budu znali sljedeci cas ove pojmove,i rekla im da se "paze"... Mnogi roditelji su isli kod direktora i kod odjeljenskih starjesina zbog drugih problema,ali nije bilo bas od neke koristi.
* Evo neki primjeri kako su na casu odredili sirinu i duzinu pojedinih mjesta:

-Podgorica 22°N 42° E
-Beograd 21°N 43°E
-Atina 25°N 38°E
-Madrid 3°N 41°W
-Melburn 145°S 37°E
-Tokio 140°N 36°E
..........
Jos mnogo primjera ali mislim da nema potrebe da ih vise nabrajam...
Sta Vi mislite da treba da uradimo?

Sta mislite o ovakvima profesorima kojih ima sve vise i koji su uzrok za mnoge kikseve u vasem zivotu? Da li ste imali iskustva sa slicnim?

explosion
09-02-08, 13:02
Kao u svakom poslu i u prosveti ima svakavih ljudi. Mislim da je to pored zdravstva, jedna od vaznijih oblast, a kao i prva zapostavljena je. Nazalost, zaposljavaju se uglavnom ljudi koji imaju vezu, jer je posao profesora vrlo tesko naci. A da ne govorimo o tome kako ti ljudi zavrsavaju fakultet. Dok sam studirala sretala sam se sa ljudima cije me je neznanje sokiralo, a veliki broj njih je zavrsio fakultet prije mene. Odatle treba krenuti. Korijeni ovog problema koji si iznijela su u tome. Rijesice se onda kad u Crnog Gori prestanu biti vazne veze, dakle - nikad! Nije ovo problem samo nas, vec svake male sredine! Ili mozda zato sto smo mali ovako intezivno osjecamo ovo!

Mislim da bi svaki prosvetni radnik morao da prodje psiholoski test! Morala bi postojati komisija sastavljena od psihologa, pedagoga, sociologa i starijih i iskusnijih prosvetnih radnika!

Po sadasnjem sistemu buduci profesori odrze DVA DO TRI casa prakse, a neki studenti ne odrze ni toliko vec jedan cas i to pred studentima sa kojim su studirali!!!! I odmah posle toga moze u ucionicu! MORA SE UVESTI PRAKSA! Na sve cetiri godine studija! Pa makar vjezbe bile pred studentima, ali u prisustvu profesora i asistenata!

Sto se tice konkretno ovog problema, znam da bih ja stupila u kontakt sa drugim roditeljima i otisla kod nje! Ocigledno ima vezu, cim direktor ne reaguje, i rekla bih zeni da je zaboravila da prvo treba da bude pedagog (!), a zatim nastavnik! A kad je vec tu gdje je neka ne trazi od djece da se paze ako ne nauce POGRESNo gradivo! zasto ne reci ono sto jeste? I zasto ne pozvati direktora da prisustvuje razgovoru roditelja i nastavnika? Ne smije se tako ostaviti! Ja ne bih!

Leptiric
09-02-08, 13:17
Imamo slicna razmisljanja sto se tice obrazovnog sistema.
Sto se tice ovog problema moji su vec digli frku,jer nije prvi put da se desi nesto tako. Kontaktirali smo neke roditelje i zvali pedagoga skole. Sada sta ce biti ne znam,uglavom mi je drago sto si iznijela svoje misljenje.
Mozda nekom ovo izgleda smijesno,ali to je samo pocetak svega sto tu djecu ceka u zivotu,i moraju nauciti da se izbore protiv nepravde...

explosion
09-02-08, 13:23
E bas bih voljela da napises kako se zavrsilo sve ovo. Slutim da se nista promijeniti nece, a drzim vam palceve!
Naravno da nije smijesno, vrlo je ozbiljan problem. Posebno kad su upitanju djeca toga uzrasta, moze imati uzasne posledice. Ali treba i roditelji da znaju da usmejer djecu na pravi put bas preko ovakvih slucajeva, jer moze da se desi da dijete postane kekriticno i da podcijeni i ostale profesore i skolstvo, sto za njega nikako ne moze biti dobro!

Leptiric
09-02-08, 13:34
Naravno da cu napisati sta se desilo,samo ne mogu iscekati ponedjeljak!
Nadam se da ce doci bar do nekih manjih promjena,jer nicemu velikom se ne mozemo ni nadati. :toobad:

DYLAN DOG
09-02-08, 15:26
I mene zivo zanima epilog cijele price...

DYLAN DOG
09-02-08, 15:30
...jer definitivno ovo nije niti jedini a nazalost niti najveci problem naseg sve slabijeg obrazovnog sistema. Sto stvar cini jos (ne samo potencijalno, vec i realno) strasnijom, nije problem, bar ne glavni, u ovakvim stvarima. Po meni, on se nalazi u strategiji i master planu crnogorskog skolstva, odnosno u nedostatku istog. Mi smo izgleda negdje vidjeli nesto, a ni sami ne znamo sto je to, pa to sto ne razumijemo zelimo da primijenimo. Ja bih se usudio reci da nas obrazovni sistem, po svim nivima puca po savovima... Kakve li ce generacije nositi ovu zemlju i GDJE, kad je ne mogu nositi ni ovi koje smatramo odlicno obrazovanima i vrhunski vaspitanima u poredjenju s ovima sto dolaze...

Leptiric
11-02-08, 09:04
Znam ja da je ovo samo jedan mali problem,ali mora se poceti od necega. Sve je poslo niz stranputicu i treba se makar na neki simbolican nacin pokazati da nam je stalo do promjena. Takodje svima je poznato da ovo nije samo problem prosvete,koja je veoma zanemarena,vec svih drugih oblasti. Medjutim stvar je u tome sto smo svi prosli kroz skolske klupe,i da je to jedino sto spaja sve profesore,doktore,pravnike, ekonomiste,slikare... A ako tu dodje do nama mozda beznacajnih gresaka,to nekog moze kostati zivota.

Leptiric
11-02-08, 09:10
Sto se tice problema odozgo,sta se desilo znacemo tek kasnije. Moji roditelji su bili na razgovoru sa pedagogom skole koji je inace veoma ogorcen na doticnu profesoricu. Samo kad je vidjela podatke koordinata,osobi kojoj je geografija ostala u sjecanju iz osnovne je odmah vidjela da nesto nije u redu. Pa valjda svi znamo koordinate mjesta u kojem zivimo..
Kasnije cu napisati sta se desilo...

Leptiric
11-02-08, 09:53
Znate sta je najgore od svega?
Evo sad smo zvali pedagogicu da vidimo sta se desilo... Razgovarala je sa tom gospodjom sto predaje geografiju jer je vise profesoricom zvati ne mogu,i nije htjela da prizna gresku. Zar nije dovoljan dokaz svaka sveska u kojoj se nalazi rad na casu?!
Jos je zahtjevala da se kaze koji su to roditelji. Stvar je u tome sto je ona totalno nerazumna i moji su zbog drugih problema dolazili kod nje,i to nicemu nije vodilo. Zavrasavalo se njenim istresanjem na moju sestru i na ostale ucenike.
Medjutim mi smo ponijeli kopije skolske sveske,sto ona nije znala.
Evo upravo sada to su vidjeli stariji profesori u kolektivu i bili su sokirani ,i sve zavisi od ovog casa sta ce se desiti... Ako ne ispravi gresku pravice se neki dopis...

kliko
11-02-08, 10:43
...od povecanja plata kao i stvaranja uslova za bolji zivot prosvetnih radnika.
[I]
...i ne ispustite iz vida da su prosvetni radnici ljudi, od krvi i mesa bas kao i mi, sa svim svojim vrlinama i manama, da bas kao i mi imaju probleme te lose i dobre dane.
...ko radi taj i gresi...

bi li tako rekao za hirurga kad bi ti amputirao zdravu nogu?
mogu imat ti ljudi probleme, ali ne smiju dozvolit da se prelome preko kicme ucenika.

Leptiric
11-02-08, 10:56
Jedno je jedan dan biti neraspolozen ili u problemima pa da oprostis. Ova osoba od pocetka godine pravila je mnostvo gresaka. Da li za osobu koja ne zna strane svijeta mozete reci da je strucna?
Moja majka je profesor,nekada bila student generacije a sada vazi za najbolju profesoricu u skoli. Pa se zapitajte zasto je to tako. Da li ce djeca vise voljeti nekog ko ima znanje i razumjevanje da nesto objasni ili nadrndanu osobu koja se izdire a predavanja zavrsava zatvarajuci knjigu iz koje je citala cio cas?

Leptiric
11-02-08, 11:35
Eh,kako sam znala... :D

Leptiric
11-02-08, 12:19
I jos samo da se nadovezem na pricu od prije...
Recimo hipoteticki da ova profesorica i ima znanje a da je u nekim teskim psihickim ili kakvim vec problemima,zar ne bi bilo fer da uzme odmor/bolovanje i da na njeno mjesto dodje neko sposoban za rad.
A inace moje misljenje je da njoj glavni problem neznanje.

Leptiric
11-02-08, 12:38
Neznanje se kao pojam pise zajedno,dok kao glagol ne znam odvojeno.

Leptiric
11-02-08, 12:50
100%,ne bih pisala da nisam.

Leptiric
12-02-08, 10:12
E sad da dodam nacin na koji je profesorica reagovala poslije upozorenja pedagogice i nakon sto je usla u odjeljenje moje sestre...
Prvo je rekla sva ljutita da su dolazili neki roditelji,a odmah potom i da ce otkriti ciji su.
Zatim je uzela radnu svesku i vidjela sasvim druge koordinate,a onda je djeci to objasnila na ovaj nacin: Pa znate,ova karta Crne Gore je mala u odnosu na onu veliku kartu svijeta,a meridijani su onda vise skupljeni pa nam se od 19 moze ucinjeti da je 44...
I tu se sve zavrsilo sto se tice te lekcije,i umjesto casa utvrdjivanja na kojem bi djaci bili "gotovi" da ne znaju da odrede geografsku sirinu i duzinu,radjena je nova lekcija.
Ako ne ispravi tu svoju gresku nesto ce se morati preduzeti...

explosion
13-02-08, 10:59
...od povecanja plata kao i stvaranja uslova za bolji zivot prosvetnih radnika.
Dajte im mogucnost da podignu kredit od 6 mil. evra da kupe akcije po diskontovanoj ceni od 100% i siguran sam da cete ih motivisati za bolji rad.

...i ne ispustite iz vida da su prosvetni radnici ljudi, od krvi i mesa bas kao i mi, sa svim svojim vrlinama i manama, da bas kao i mi imaju probleme te lose i dobre dane.
...ko radi taj i gresi...

U potpunosti se slazem sa ovim! Grijesiti moze svako, ali ja sam imala profesoricu engleskoj u srednjoj koja nije bila stroga, dolazila je modra na predavanja (po licu, od udaraca vjerovatno), neraspolozena, svakakva. Ipak su je svi obozavali jer je znala sa djacima. Tj. bila je ono sto svaki prosvetni radnik mora biti- pedagog!

Jednom je dosla na cas i rekla kako nam je na proslom casu rekla nesto pogresno i da je provjerila, onda nam rekla ispravnu verziju, izvinila se, objasnila da i profesor uci dok je ziv... i nikad joj niko nije zamjerio! Imala je outoritet uprkos svemu ovome, nema ucenika koji je nije postovao i volio!

Ili jesi ili nisi za taj posao!

Ova "profesorica" o kojoj leptiric govori je zrela za psihologa! Znala sam da ce ucenicima prijetiti! Sramota za skolu, za prosvetu, za sistem! nadam se da ce je skloniti iz prosvete! Ali vrlo lako se moze desiti d dobije posao u nekoj drugoj, samo joj treba veza!:toobad:

Leptiric
24-02-08, 20:47
Evo profesorica i dalje pravi probleme,savjet roditelja se sastajao vec 2 puta,nema nikakvog poboljsanja. Iako joj je skrenuta paznja ona i dalje predaje pogresno. Nije se cak potrudila ni da nauci to... Ne znam sta da kazem... Razredna je mojoj sestri rekla da nema svrhe bilo sta raditi,i da je bolje da ostane na ovome (citaj imedju redova-ima vezu debelu ka'....). Grrr,uh kako me nerviraju ove nepravde....
A jos bih samo dodala da mi nije jasno zasto je neka osoba pobrisala svoje postove,mislim ako je ucestvovala u otvorenoj debati nije trebala povlaciti svoje misljenje na takav nacin... Ali nema veze,samo iznosim svoje misljenje...

sarita
25-02-08, 08:53
Od pocetka pratim ovu temu i bas sam razocarana ishodom.Ne mogu da vjerujem da niko nista tu ne moze da ucini.Ja ne bih odustala sigurno,nije u pitanju samo jedan nastavnik, u pitanju je cijeli sistem i tu se najbolje vidi kako prosveta funkcionise i koga sve zaposljavaju (cast onima koji zaista zasluzuju da se bave tim poslom). Ta osoba mozda ima vezu u skoli ali treba se obratiti onda ministarstvu,ipak kad to krene dalje nece ni oni mocu da ne urade nista po tom pitanju.

explosion
25-02-08, 10:36
Leptiricu, ne dajte da ostane na tome! Zalite se ministru, bilo kome! Ne moze tako da se rijesi! :( Tacno sam znala sta ce biti! Da nema vezu ne i se tako ni ponasala! PIH!

Leptiric
25-02-08, 10:45
Naravno da nece ostati na ovome,htjeli smo da saljemo dopis ministarsvu,ali je razredna zamolila da sacekamo kontrolni da vidimo hoce li se ispraviti...
Ako i dalje bude tvrdila pogresno necemo vise moci cekati. Samo je problem sto ona ima mnogo deblje veze nego sto smo mislili....

sarita
25-02-08, 10:50
Nije vazno sto ima deblje veze. I sve da ima vezu u ministarstvu ako se pokrene masovna zalba ni oni ne mogu tu nista jer bi doveli u pitanju svoj renome. Samo naprijed!

Leptiric
25-02-08, 10:51
Hvala na podrsci,javljacu vam sta se desava....

explosion
25-02-08, 10:55
I mislil da bi trebalo skupiti sto vise roditelja, sami necete nista uciniti! treba pokrenuti i roditelje iz drugih odelenja! Nije neozbiljno. Sko se procuje za jedan slucaj, mozda to povuce i ostale!

Leptiric
25-02-08, 11:04
I mislil da bi trebalo skupiti sto vise roditelja, sami necete nista uciniti! treba pokrenuti i roditelje iz drugih odelenja! Nije neozbiljno. Sko se procuje za jedan slucaj, mozda to povuce i ostale!

Vec smo to uradili,cijela skola je upucena. Cak pored svega toga djeca su pokusavala i na casu da se bune,ali ja ne znam sta je s tom zenom.... Makar da se potrudi pa da nauci tu lekciju. Njen kapacitet mozga je toliki da ni jednom uceniku ime nije zapamtila,nego ih proziva sa "Ti". Dogovoreno je da se saceka do kontrolnog,a ako to ne bude ok,a sigurna sam da nece,onda je doticna osoba gotova(barem se nadam,pa neka radi negdje drugo)...

explosion
25-02-08, 11:14
Npr. neka prodaje zvake.

BlackWoman
25-02-08, 11:35
Otvorila sam ovu temu da bih cula necije objektivno misljenje,jer je meni jos uvijek usijana glava...

...

Jos mnogo primjera ali mislim da nema potrebe da ih vise nabrajam...
Sta Vi mislite da treba da uradimo?

Sta mislite o ovakvima profesorima kojih ima sve vise i koji su uzrok za mnoge kikseve u vasem zivotu? Da li ste imali iskustva sa slicnim?
Što se tiče određivanja geografske širine i dužine - u prilogu link: http://www.geografija.hr/novosti.asp?id_novosti=753&id_projekta=0&trazi=

A što se tiče (ne)znanja nastavnika/profesora to je diskutabilna tema.
Nikada nisam klasifikovala ko zna a ko ne, jer jednostavno nisam kompetenta da ja sudim o nečijem znanju iz neke oblasti o čemu npr. ja ništa ne znam.
A ono što znam - za to sam kategorična.
Jednom prilikom moja kćerka je mene počela da "uči" o stvarima koje moja firma radi već preko 50 godina.
Počela sam lagano da je ubjeđujem ali uzalud jer je ona izvukla udženik da mi "dokaže". E tu mi je pukao film. Jedino što sam postigla je da ubijedim dijete, jer toliko sam mogla, a udženik koji je odobrilo ministarstvo je i dalje govorio drugačije. Šta da se radi...

Leptiric
25-02-08, 11:44
Meni je odlicno poznat pojam geografske sirine i duzine,ono sto sam naucila u osnovnoj skoli ne mogu da zaboravim,a majka mi predaje geografiju,tako da cu geografiju uvijek super znati. Ona profesorica ocigledno je to preskakala tokom cijelog skolovanja.
Slazem se da postoje i te kakve greske u udzbenicima,recimo u citanci je sa mnom napisano zajedno... Nego da ne duzim pricu,jer sam nasla mnogo gresaka nevezano za neki odredjeni predmet bilo da su sitne ili krupne...

BlackWoman
25-02-08, 12:40
Najgore je što su nam ministri pogrešnih zanimanja. Može se kod nas naći svašta... da je u zdravstvu veterinar ili građevinac, da je u sudstvu ljekar, da je u prosveti inžinjer...

Blade
11-03-08, 16:23
U potpunosti razumijem tvoju sestru i tebe, jer sam još uvijek u osnovnoj školi. Meni je pola profesora takvo, nemaju pojma što predaju, i na kraju učenici stradaju. U današnje vrijeme svako traži posao, da bi mogao da preživi. Tu se nađu i osobe koje nisu stručne, a naravno, zaposle se. I onda mnogi učenici dobijaju dobre ocjene, a mi, koji 'oćemo nešto da naučimo i da pokažemo to što znamo, ne možemo da se probijemo.
Imam par profesora kojima ne zamjeram ništa u pogledu predavanja, ali im zamjeram što se grozno ophode prema učenicima.. Profesori su pedagozi, logično je na kakav način bi trebalo da se ophode sa nama. Jednom sam slušala intervju koji je uradila jedna djevojčica sa mojim profesorom. Pitanje je bilo tipa - kakav je njegov odnos sa učenicima. On je 'ladno odgovorio ''Kad pređem vrata škole, svi moji problemi nestaju. A sa učenicima sam ok'', a taj profesor je razredni starješina najluđeg odjeljenja u školi. Ponaša se kao da je došao iz džungle. Mislim, stvarno. Kakvih ljudi ima, koji samo kvare djecu, umjesto da ih nečemu nauče...
Ali, to je takav mentalni sklop, što se može?
Ili kad profesori počnu da filozofiraju i glupiraju se, a onda se pitaju zašto ih djeca prozivaju po gradu...

explosion
22-03-08, 12:05
Nisam htjela da otvaram novu temu pa u ovjde postaviti:
Ucenik 3. razreda Ekonomske skole u PG istukao profesoricu engleskog jer je nezadovoljan ocjenom. Prisao joj, udario je pesnicom, pa nogom u stomak. Drugi ucenik je ustao i sprijecio ga da nastavi.
Istina je da ima jako losih profesora, zaposljavaju se preko veza, novca i sl, ali prava ucenika su dovela dotle da skola vise nema nikakv autoritet. Mislim da je nekad davno bilo bolje. Znalo se ko je profesor, a ko djak, sta je za skolu, a sta ne. Sad djak moze doci izbusen, polugo(la), nasinkan kao za horor film.. sve moze. To je njegova licnost i niko u to ne smije da dira. Nastavnik ne smije udariti ucenika, otjerati kod direktora, dati disciplinsku jedinicu, izbaciti sa casa. Neke stvari su opravdane, ali da nije previse prava ucenika?
Kakav to pedagog treba da bude nastavnik da se izbori sa nevaspitanom djecom koja imaju jos nevaspitanije roditelje? Ima li NVO koja se bori za prava prosvetnih radnika, i zasto se ne cuju zivi ako postoje?

nestasni_cipiripi
22-03-08, 12:48
A bjezi!nas su tukli u MMB,ka stoku.poznati mucitelji Grobo (koji je ucenike hvatao za adamovu jabucicu),Drecun(e taj je mlatio i zensko i musko lenjirima,shestarima...),e kako su nas tukli...pa nikad niko nije nista ni pisao nit se zalio.e sad su djeca ojacala.teretane...

explosion
22-03-08, 13:30
:) Imala sam ja nastavnika matematike Drecuna. Ne znam je li jos ziv, ali da ga vidim sigurno bi me bilo strah. Boze, on je dnevnikom po glavi znao da udari. A faca- kao Lurc iz Adamsa. Uzas. Nije ni to resenje, ali isto mora se znati sta je zadatak i posao ucenika. Skola je VASPITNO-obrazovna ustanova, trebalo da bude, ili bila.

nestasni_cipiripi
22-03-08, 14:11
Alo Bozo Drecun nadzaransta buba?:p

explosion
23-03-08, 09:23
hahahaha taj, taj!"M.M.Burzan" :D

nestasni_cipiripi
23-03-08, 09:42
Hahahaha.a jel moguce?lele!e kako je on jednoga maloga u moje odeljenje ubio od batina!i to zbog toga jer mu razlomacka crta nije bila u visini znaka jednako.lele.al nikad necu zaboravit jun mjesec przi sunce,a on u onu bundu!

explosion
23-03-08, 10:06
Bravo, razlomacka crta je morala stajati u ravni sa znakom jednako, i to izmedju dvije paralelne crte koje chine znak jednako. Bolesnik.

To je bilo vrijeme kad ucenici nisu imali nikakva prava. On je tukao do krvi. I maltretirao i psihicki.

nestasni_cipiripi
31-03-08, 03:02
Imali smo prof.matematike u ETSH,kome se nikad rjesenje zadatka na tabli i u knjizi nije poklapalo.i vazda je bila stamparska greska.

explosion
10-04-08, 19:11
Evo primjera kakvih sve prosvetara imamo: kontrolni zadatak, pitanje:

Pjegava djevojcica - .......

Ucenica napise - pjegava.
Uciteljica prekrizi i napise - pljegulja. Ok, ako je sa pogrdnim znacenjem moze biti pjegulja, ali pLJegulja, ne vala ni u kojem slucaju.

Ribica
10-04-08, 19:32
Kod nas je bio ovakav slučaj: Ako redar obriše tablu tako da ostane onaj bijeli trag od krede (tj ne ocijedi dobro sunđer), nastavnica mu cijedi sunđer za vrat:D

Moram da editujem i ovo: jednom sam dobila jak udarac jer jadnica sam kolut unaprijed napravila kako ne treba