View Full Version : Transcendentalna meditacija

anon1
07-02-08, 11:56
Osnivac ove vrste meditacije je Maharisi Mahes Jogi. Kao napredniji stepen ove meditacije navodi se joga letjenje. Nadam se da ce se naci neko upuceniji da nesto detaljnije napise o svemu tome.

anon1
07-02-08, 11:56
Otišao slavni Mahariši

Guru slavnih Bitlsa i Mila Radulovića, potencijalnog predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u Crnoj Gori, Mahariši Maheš Jogi, umro je u 91. godini u svom domu u Holandiji, javljaju svjetske agencije.
Indijski mistik, koji je Zapad upoznao sa transcendentalnom medicinom, postao je poznat kada su ga članovi benda "The Beatles", Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star, posjetili u podnožju Himalaja 1968. da bi naučili tehnike transcendentalne meditacije. Poznat je snimak liverpulske četvorke kako sjedi uz njega prekrštenih nogu i u bijelim haljinama sa vijencima cvijeća oko vrata, a među Jogijevim sljedbenicima su "Beach Boy" Majk Lav i glumica Mija Farou.
"Tužan sam zbog njegovog odlaska. Ja sam jedan od miliona ljudi koji su zahvalni zbog onoga što je podijelio sa nama. Nedostajaće nam, ali će njegova svjetlost nastaviti da sija", rekao je Lav za "Reuters".
Mahariši Maheš Jogi je nakon ikona hipi perioda meditaciji podučavao još pet miliona ljudi. Imao je sljedbenike u dvadesetak zemalja svijeta, u Crnoj Gori čak i stranku.
Osnovao je organizaciju "Global Country of World Peace", koja se zalaže za mir u svijetu. Od 1990. živio je povučeno u holandskom mjestu Vlodrop, gdje će danas biti održana memorijalna služba u njegovu čast. Planirano je da Jogijev pepeo kasnije bude prosut u rijeku Gang.
Iza gurua, koji se svesrdno zalagao za mir u svijetu ostalo je poslovno carstvo vrijedno milijarde dolara, koje je zaradio baveći se prometom nekretnima, te prodajom lijekova i kozmetike.
Godine 2002. najavio je da će pobijediti terorizam ukoliko uspije da skupi milijardu dolara za obuku 40 hiljada eksperata za meditaciju i jogi-letjenje, metodu koju je Radulović više puta predstavio domaćoj javnosti.
- Transcendentalna medicina je promijenila moj život, moj svijet i ja nijesam jedini. Milioni ljudi svih religija i uzrasta praktikuju ovu tehniku i uživaju nevjerovatne privilegije - rekao je kultni reditelj Dejvid Linč.
Prošlog mjeseca Mahariši je poziciju lidera organizacije prepustio Maharadži Naderu Ramu i objasnio da se "povlači u tišinu", ostavivši poruku: "Život je blaženstvo. Čovjek je rođen da uživa. U svakom od nas je neograničen izvor energije, inteligencije i sreće".

RADULOVIĆ: UDARIO TEMELJE NOVOG DOBA

Milo Radulović, osnivač Stranke prirodnog zakona i najpoznatiji sljedbenik Mahariši Maheš Jogija u Crnoj Gori bio je potresen kada je saznao da je guru preminuo.
- Njegov odlazak je svakako veliki gubitak. Međutim on je dostigao božanski stanje svijesti, sedmi i posljednji stupanj, za razliku od većine ljudi koji su uglavnom u trećem stepenu - priča za "Vijesti" Radulović dodajući da za Jogija smrt nije ono što se obično podrazumijeva kao odlazak na vječni počinak. Navodi da je možda i završio svoju prosvetiteljsku misiju na ovom svijetu, a ako nije, svakako će se reinkarnirati.
- Bio je najveći svetac u posljednih 10 hiljada godina.
Oživio je apsolutno znanje, koje je bilo privilegija u davnim vremenima kada se ono živjelo sto posto, a mi smo danas u dobu mraka i neznanja, možemo iskusiti svega trećinu toga potpunoga znanja. Na sreću, doba patnje se završava i prelazi u blistaviji period. Odlazak Maharišija je veliki gubitak za čovječanstvo, jer kad učitelj ode, kada prestane da nam se direktno obraća, njegove poslanice se slabije razumiju. Ipak, udario je temelje za novo doba, ostavio ljude produhovljene, pa se nadamo da će pokret i dalje širiti i jačati - objašnjava Radulović koji obećava da ga smrt duhovnog vođe neće pokolebati u namjeri da se kandiduje na predsjedničkim izborima i apeluje na simpatizere da ga podrže svojim potpisom.

izvor: ND Vijesti

seka
12-02-08, 23:24
ovdje možete naći dosta o transcendentalnoj meditaciji..pa koga zanima..

http://www.tm-savez.hr/sto_je_tm.php

Masja
29-03-08, 22:23
... Kao napredniji stepen ove meditacije navodi se joga letjenje. Nadam se da ce se naci neko upuceniji da nesto detaljnije napise o svemu tome.

Radi se o tome da je okolina prijemcivija na namjeru iskazanu u finijim stanjima svijesti. Samo "letjenje" prije dodje kao poskakivanje usljed unutrasnjeg impulsa.

anon1
29-03-08, 23:25
Radi se o tome da je okolina prijemcivija na namjeru iskazanu u finijim stanjima svijesti. Samo "letjenje" prije dodje kao poskakivanje usljed unutrasnjeg impulsa.

Pretpostavljam da znas i kao posljedica koje tehnike (ili tehnika) dolazi do tog fenomena. Nadam se sto detaljnijem odgovoru :)

Derek_Trotter
29-03-08, 23:30
Skroz su mi pozitivna iskustva sto se ovog vida meditiranja tice.
Jednostavan je i ne zahtijeva puno vremena a pozitivni efekti su evidentni.

Masja
30-03-08, 17:22
Prilog emitovan na National Geographic.

http://www.youtube.com/watch?v=NHwhGUo90jw&feature=related

anon1
30-03-08, 17:32
OK, vidim to, ali i dalje mi nije jasno koja tehnika je u pitanju: vrsta meditacije ili pranayama?

Masja
30-03-08, 17:58
Vježbanje Samyame.

anon1
30-03-08, 18:11
OK, mada mi ta samyama nikad nije bas najjasnija bila, ali definitivno stvari postaju jasnije. Meni je to licilo na Arambha Avastha...

anon1
30-03-08, 22:47
Evo sad sam malo vise citao i shvatio sam u potpunosti znacenje samyama-e. Nekad sam o njoj citao, samo nije pisalo da je samyama u pitanju, pominjala se samo kao vrsta vjezbe za koncentraciju ;)

Masja
30-03-08, 23:08
Ako si shvatio u potpunosti znacenje samjame onda mozes i da je primjenis :D

anon1
30-03-08, 23:11
Samyama jeste uzvisena, ali onaj ko nije dostigao samadhi moze samo da pokusava da je praktikuje :)

andjela pizelli
13-04-08, 01:06
Učitelji joge se u Indiji - kao oni koji poseduju okultne veštine i magične snage - smatraju za čarobnjake. Iako dosezanje ovih sila nije kod mnogih razlog praktikovanja joge, ne mogu izbeći njihove posledice.

http://www.mou.org/images/media_theme_r1_c1.jpgVeć spomenuta transcedentalna meditacija (TM) je forma joge prilagođena zapadnom svetu. Predložio ju je guru Dev a razradio njegov učenik Mahariši Maheš Jogi.
Svako, ko želi da učestvuje u TM, najpre mora da se podvrgne ceremoniji posvećenja, prilikom koje se priziva duh guru Deva i hinduističkih božanstava. Prilikom uvodne ceremonije dobija učenik od svog učitelja ličnu "mantru". Najčešće je to ime nekog hindu boga. Mantra mora ostati u tajnosti, inače gubi svoju moć. Prilikom meditacije se mantra mora neprestano ponavljati. TM teži ka proširenju svesti, i sticanju kosmičke, božanske svesti. Kao i kod drugih oblika joge i u TM to najčešće rezultuje sticanjem paranormalnih sposobnosti.

Transcendentalna svest samo je prvi novo TM. Postoje još četiri nivoa svesti koja završava sa "svešću Boga", "jedinstvom sa Bogom" i "Brahma svešću". Učenje TM-a je bez sumnje hinduističko. Čak i njihov osnovni udženik "The Science of Being and the Art of Living" kaže da je TM prava "večna istina" koja se nalazi u osnovi svih religija. Poput hinduizma, uči da je Bog neosoban; život je ciklus ponovnih rađanja; čovek može postati savršen; greh se može nadvladati meditacijom; Isus Hrist je bio samo prorok a ne Spasitelj sveta.
http://www.mou.org/media/index.html

andjela pizelli
13-04-08, 01:11
http://widget.slide.com/rdr/1/1/1/W/10000000b3391aa/1/2/xP0XW7Id7T_TNa9MM8VYBfWteNM-x6xI.jpg

Masja
21-10-08, 22:57
http://madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=490268&postcount=89

Mahalakshmi
24-10-08, 16:17
U subotu, 25.10.2008. u 19 sati u zgradi Rektora Univerziteta Crne Gore (Tehnički fakulteti), Prof. dr Ashley James Deans sa Maharishi University of Managenment, Fierfield, Iowa, USA, odrzace predavanje na temu: "Obrazovanje zasnovano na razvoju visih stanja svijesti".

Ovo obrazovanje je zasnovano na sintezi drevnog vedskog znanja i savremenih istrazivanja heuristike mozga. Profesorove klase treniranih studentata su u klasi 1% top skora nacionalno standardizovanih testova USA tokom cijele protekle dekade, pa je Maharishijev efekt izazvao svjetsku paznju. Profesor Deans je trenutno na evropskoj turneji prilikom koje će posjetiti i Crnu Goru.

Domaćin ove izuzetne prilike je Crnogorsko sjediste Maharishijeve organizacije za primjenu transcendentalne meditacije, u osnivanju, u saradnji sa Crnogorskom akademijom metafizičkih nauka i umjetnosti