View Full Version : Linux

Derek_Trotter
04-02-08, 09:05
Ovdje mozemo razmjenjivati iskustva o ovom, sve vise popularnom opereativnom sistemu

anon1
04-02-08, 12:48
Evo ajde da se ja oglasim. Nedavno sam potpuno presao na Linux. Ranije kad god bih instalirao linux kao glavni OS sam i dalje imao Windows. Ovoga puta nije vise tako, Windows XP je posao u penziju, Vista je previse zahtjevna a nije bas pouzdana, dok je Linux savrsena, zlatna sredina.

Problem kod Linuxa je to sto su izvjesna podesavanja suvise komplikovana za prosjecnog korisnika racunara, ali zato kad je sve jednom fino podesi, obicno nije potrebno vise cackati.

Postoji jako puno distribucija Linuxa, a ja sam trenutno odabrao PC Linux, ne tako poznatu distribuciju. Prilicno sam zadovoljan zbog jako dobre stabilnosti i prilicno kvalitetno odradjenog programa za instalaciju software-a. Ranije sam kod koriscenja Linuxa imao cesto velikih problema sa instalacijom programa zbog "dependecies", dok u ovom slucaju o tome ne treba ni razmisljati jer program za instalaciju to sve sam jako fino odradjuje.

Eto toliko za sad od mene :)

anon1
30-03-08, 01:01
Linux jedini izdržao

Takmičenje za hakere završilo se, po nekima, možda neočekivano sa MacBook Airom koji je prvi "propustio" napad, za njim je pala i Windows Vista, dok je kao jedini netaknuti operativni sistem ostao Linux.

Drugog dana takmičenja Čarli Miler iz kompanije Independent Security Evaluators probio je zaštitu na MacBook Airu i startovao sopstveni softver. Organizatori su zadržali pravo da ne objave koja je metoda korištena za napad kako ne bi dolazilo da zloupotreba, ali se zna da je cilj napada bio internet browser Safari.

Pobjednik je kući odnio nagradu od 10.000 dolara (prvobitni iznos od 20.000 prepolovljen je zbog toga što je napad uspio drugog dana) i laptop čiju je zaštitu zaobišao, a drugo mjesto pripalo je Šejnu Mekaloju.

Mekaloj je jedinstveni uspješni napad izveo na Fujitsu laptopu na kojem je bila instalirana Vista, dok je nepobjedivi Linux radio na Sony Vaio računaru.

MONTEZUMA
10-04-08, 20:38
Evo malo "domace pameti" vezane za LINUX. Ako vas zanima administracija, ili neksto osnovno:

http://www.os.cg.ac.yu/os/os_materijali.htm
http://www.os.cg.ac.yu/adm/naredbe.pdf

Ne treba zaboraviti da se ORACLE, MYSQL, POSTGRES, PHP... dobro "slazu" sa linux-om.

Pozdrav

anon1
10-04-08, 20:52
O pa taj ispit djeluje da je uznapredovao od kad sam ga ja polagao :D Nesto puno ima tih skripti ;)

IVAN SRBIJA
18-06-08, 02:13
Ja sam nedavno prešao na Linux operativni sistem i za sada se nisam pokajao a evo ukratko i zašto.

Linux je sinonim za bezbednost, naime, Linux se redovno "krpi", to je "open source" sistem tj. operativni sistem otvorenog koda pa mogu programeri i stručnjaci širom sveta da ga poboljšavaju, otklanjaju nedostatke, bagove itd. dok na Windowsu to može da radi samo Microsoft. Tako da je Linux siguran operativni sistem jer na njemu bukvalno nema virusa i uopšte malware-a. Ja sam ranije imao nekih problema, ušli mi neki virusi i zaraženi linkovi preko MSN-a, oni su se dosta nakotili, tako da ih u zadnje vreme ima baš mnogo na internetu i to je kap koja je prelila čašu i direktan povod za brisanje Windowsa i instaliranje Linux-a.

Za sada sam zadovoljan. Jedini problem ljudima mogu da budu igrice pošto ih nema toliko za Linux ali mene to ne zanima tako da meni to nije problem. Zanimljivo je da Linux kada se instalira prepoznaje skoro sve drajvere tj. skoro kompletan hardver tako da nije potrebna nikakva dodatna instalacija drajvera. Internet takodje automatski prepoznaje tako da je to milina. Evo ja ću vam reći moj primer:

Imam ADSL brzina 512/64 i idem na net preko rutera i mrežne kartice, znači LAN konekcija ADSL-a. Ja kad instaliram Linux, nije potrebna ama baš nikakva instalacija softvera za ADSL tj. rutera i slično nego samo otvorim web browser, u mom slučaju Operu (ili Firefox, svejedno) i vozim. Znači nema konektovanja na internet, nema logovanja oko konekcije, nema ništa. Linux automatski prepoznaje sve za ADSL internet, otvorim Operu i pičim. Kad smo već kod interneta default browser (podrazumevani internet čitač) za Linux je Firefox i Firefox na Linux-u sasvim solidno radi.

Glavni e-mail klijenti na Linuxu su vam Evolution i Thunderbird (koga inače proizvodi Mozilla). Glavni music playeri su Amarok, Audacious, i XMMS. Ima nekoliko mesendžera za Linux kao što su Kopete, Pidgin, Jabber a mesendžer koji je najbliži Windos Live Messenger-u je aMSN.

Postoje nekoliko distribucija Linux-a a u svetu najrasprostranjenije su Ubuntu i PC Linux. Pored njih postoji i Debian, Suse, Fedora... Inače postoje nekoliko verzija Ubuntu-a: Xubuntu, Kubuntu, Edubuntu...

Ubuntu je distribucija Linuxa čije nove verzije izlaze na svakih 6 meseci. I najnovija verzija Ubuntu-a je 8.04 i nedavno je izašla. Ja koristim Xubuntu 7.10 a to je, inače verzija za malo slabije mašine.

Linux ima sve svoje programe ali tehnički gledano, ja mislim da svi Windows programi mogu da se instaliraju preko Wine-a. Wine je nešto kao emulator ja Windows i evo sad je izašla 1. stabilna verzija Wine-a-WINE 1.0.

Da ja ne bi mnogo dužio evo 1 zanimljivog linka koji dokazuje zašto je Linux bolji operativni sistem: http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php