Nabuko
03-02-08, 17:06
Tijesno burazeru tijesno. Procjene prognoze rezultati!
|
View Full Version : Izbori u Srbiji - Tadic-Nikolic II Krug Nabuko 03-02-08, 17:06 Tijesno burazeru tijesno. Procjene prognoze rezultati! Nabuko 03-02-08, 19:43 dobra izlaznost. anon1 03-02-08, 19:44 Vjerovatno se nece znati do zadnjeg trenutka ko je pobjednik... Nabuko 03-02-08, 19:48 stvara se atmosf da dobija tadic ako bude ogromna izlaznost. ja sam racunao da je potrebno da izadje +1.3% vise nego u prvom krugu i da ama bas svi glasaju tadica. ovo je naravno nemoguce. izacice oko +3-3.5% ali nece svi za tadica. Npr. na +3% je potrebno da vise od 70% novih biraca ga glasa sto mozda i nije nerealno. anon1 03-02-08, 19:51 O pa ti si to sve vec preracunao... Znaci Tadic ima minimalne sanse... Lose za Srbiju. Nabuko 03-02-08, 20:05 Nisam izaslo je 4.4miliona tu ima prostora. Nesto vise od 300 hiljada viska a to je 4%. Ujedno ov je neka moja projekca koliko biraca kojeg kandidata iz prvog kruga ce glasati za koga u drugom krugu. Dokon pop i jarice krstava. zoxy 03-02-08, 20:05 Bice bas tijesno izgleda, ja se nadam da ce Tadic uspjeti da se provuce. Dovoljno je zalosna cinjenica sto Nikolic uopste ima ovoliko glasova i sansu da pobijedi, a ne jos da i bas pobijedi... Angelina75 03-02-08, 20:08 63% biraca je izaslo ,sto se nije dogodilo jos od 2000 god. a samo u Vojvodini 66% biraca je izaslo!!!Najvise do sad:pg_bubbles_h4h: Nabuko 03-02-08, 20:11 Evo malo moje procjene. Da je start za drugi krug bio nesto ispod 2 miliona za nikolica i nesto iznad 1.9 miliona za tadica. kako je izaslo 4.4 miliona i racunajmo 50 hiljada neispravnih glasova to znaci da za pobjedu treba 2.175 hiljada a to znadi da je tomi potrebno da uzme oko 180 hiljada a tadicu oko 270 hiljada. Znaci da je potrebno barem da 60% ljudi koji nisu izasli u prvom krugu glasa tadica da bi pobjedio opet po tim moji projekcijama startnih rezultata. Homer 03-02-08, 20:12 REGION - SRBIJA - IZBORI CeSID: Do 19 sat glasalo više od 60 odsto birača Beograd, (MINA) - Odziv birača do 19 sati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji premašio je 60 odsto, rekao je programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Marko Blagojević. On je rekao da se taj postotak poklapa sa predizbornim istraživanjima da će na biračlišta izaći 4,4 miliona građana. Na ponovljenom glasanju za predsjednika će biti izabran onaj kandidat koji bude dobio najveći broj glasova birača koji budu glasali. Ako bi se desilo da na ponovljenom glasanju kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje bi se ponovilo u roku od 15 dana. zoxy 03-02-08, 20:18 Prije neki dan sam na B92 vidio istrazivanje , zanimljivo je bilo da glasaci Kostunice i Ilica nijesu u prevelikom ili makar ocekivanom broju bili za Nikolica u drugom krugu. Ldp-a to sto izadje se zna za koga ce glasati, kao i glasaci Sps-a u najvecem broju, tako da ce od animacije onih koji nijesu izasli u prvom krugu i glasaca Kostucunicine koalicije znacajno zavisiti pobjednik. Nabuko 03-02-08, 20:34 Radikali se jos ne oglasavaju a oni su obicno tacni u prognozama a DS je odrzao press sa nekom portparolkom. Slusam ova lupetanja politickih analiticara. Nabuko 03-02-08, 20:42 vele da je srs predstavljala tomu grobara kao glasnika promjena. koja sprdnja. Nabuko 03-02-08, 20:53 g17+ objavljuje da je dobio tadic sa oko 2%. sa 60% uzorka. zoxy 03-02-08, 21:15 Vecina se slaze, ukljucujuci i Cesid da Tadic dobija sa oko 100-tinjak hiljada glasova vise. A dovoljno je bilo vidjeti lica radikala na njihovom presu i i projekciju na 11% prema kojoj su u prednosti, dok svi davaju projekcije na oko 60 do preko 70%, da bi se za zakljucilo kako idu stvari. Nabuko 03-02-08, 21:17 Da. Jako smrknuti. Mada mislim da ce rezultati konvergirati. Prvi rezultati G17+ su davali tadicu +2.7% a sada se stiglo do +2.1%. Nabuko 03-02-08, 21:23 Vele na 90% oko +2.6% za Tadica. zoxy 03-02-08, 21:23 Na oko 90% obradjenih glasova prema Cesidu blago uvecana razlika, na oko 120000 glasova, tako da izgleda da je Toma popio caj, ledeni. Nabuko 03-02-08, 21:29 Da a mi sjutra da se za berzu ostrimo. zoxy 03-02-08, 21:43 Bas, pa da vidimo hoce li za pocetak narednih dana biti u Srbiji veceg optimizma na berzi kako se ocekuje posle ovakvih rezultata i ako bude hoce li se prenijeti konacno i na nas malo pozitivnih desavanja. Brzo ce sad i finale price oko Kosova, pa ce biti uskoro jasnije puno toga. Homer 03-02-08, 21:47 CeSID: Tadić 50,3 - Nikolić 48,1 Beograd, (MINA) - Prema prvim preliminarnim rezultatima CeSID-a, kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio je 50,3 odsto glasova, dok je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio 48,1 odsto glasova. U brojkama, prema CeSID-u, Tadić je dobio 2.280. 000, dok je Nikolić dobio oko 2.180.000 glasova, što je za 100 hiljada manje. CeSID je ove podatke saopštio na osnovu 70 odsto obrađenog uzorka biračkog tijela. DYLAN DOG 03-02-08, 22:47 Ocekivano i ''pod moranjem'' Boris Tadic. Drago mi je da se PRVI PUT od 2000 godine jasno vidjelo da Kostunica i DSS nijesu neophodni za demokratski blok. Dakle, najveci gubitnik ovih izbora (i jedini rekao bih) je Vojislav Kostunica. Nikolic nije zbog stalnog porasta broja glasova, i sto ce i dalje biti ''prvi na listi'' i vrebati greske demokrata. Jos bih dodao da su ovi izbori Srbiju doveli na istorijsku nultu tacku tj. pozitivnu nulu. Vjecita borba (od obnove drzavnosti na berlin. kongresu) liberalne (evropske) i radikalne (istocno-pravoslavne) struje. Dakle, ni ovaj put nista novo. Slowpoke Rodriguez 03-02-08, 23:33 Dakle, najveci gubitnik ovih izbora (i jedini rekao bih) je Vojislav Kostunica. Slazem se. Time se prociscava cijela situacija. DSS je od svog naglog i neprirodnog porasta 2000 konstantno lavirala i kao da je vise djelovala kao ispostava odredjenih nacionalistickih akademskih krugova, koji Milosevicu nikad nisu oprastali sto je pragmaticnost stavljao ispred nacionalnih interesa, a koja je bila ipak dovoljno pro-zapadna da bi mogla doci u ravan sa SRS, a opet suvise nacionalna da bi mogla iskreno koalirati sa demokratama. U tom haoticnom kretanju - odluka da ne podrze jasno Tadica - jedan je od posljednjih cinova njihovog propadanja. Kao da su isli na pobjedu Nikolica - kome bi onda uvalili vruci krompir priznavanja Kosova - i onda jurnuli ka njegovim biracima (jer su Tadicevi vec sustinski otpisali Kosovo). Ono sto Kostunicu jedino ostavlja na vlasti, barem do kraja godine - je cinjenica da proglasavanje Kosovo stize do kraja februara - i raspisivanjem izbora bi ojacalo pozicije SRS (pogotovo sto se ocekuje ostavka Nikolica, koji je ipak umjereniji od druzine koju predvodi Todorovic i Vucic, i koji je na konto toga uspio dovuci preko 2 mil glasaca pod sinjel SRS)... Vidjecemo. Mozda Tadic i rizikuje - pa raspise izbore - cisto da bi imao cistu situaciju, nadajuci se koaliciji sa manjinama, G17+ i LDP. U tom slucaju DSS nestaje, jer u momentu radikalizacije - on nikad ne bio bio toliko nacionalan kao SRS, a sa demokratskim blokom se pozdravio - te se postavlja pitanje koju ciljnu grupu bi mogao da juri... U svakom slucaju - dobar izbor Srbije. DYLAN DOG 03-02-08, 23:45 Moje postovanje za ovu analizu gosn' Slow!:) Pravi trenutak da DS preuzme vlast je sada. Rusenje vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora ali samo u slucaju mogucnosti dogovora sa zapadom o privremenom odlaganju proglasenja nez. Kosova. I to apsolutnu vlast! DYLAN DOG 03-02-08, 23:46 A ipak mislim da DSS + NS nece i ne mogu nestati. Vratiti se u realne okvire (cenzus) - DA. Slowpoke Rodriguez 03-02-08, 23:57 A ipak mislim da DSS + NS nece i ne mogu nestati. Vratiti se u realne okvire (cenzus) - DA. Mislim da su realni okviri za njih - bliski nestanku imajuci u vidu intenzitet pada :) Naime, snaga ove narodnjacke koalicije (sve sa Palmom) lezi na lokalu, jer se -za razliku od CG - u Srbiji politika na lokalnom i nacionalnom nivou ne poklapaju. Stoga i NS ima gradonacelnike Cacka, Nisa i Valjeva, uz snagu ove koalicije sirom Sumadije. Medjutim, na nacionalnom nivou - oni polako gube prepoznatljivost. Naime, nacionalnu politiku vode radikali, proevropsku demokrate, i u manjinske partije to je to. LDP je krajnje krilo "demokratskog bloka", dok se DSS/NS mogu profilisati jedino kao umjereni nacionalisti. Ali za umjerene nacionaliste, u momentu radikalizacije - gotovo da i nema mjesta... U svakom slucaju - mislim da bi opoziciono djelovanje djelovalo prilicno terapeutski na ovaj pokret. Jer i za samu Srbiju je mnogo bolje da nacionalno motivisana htjenja artikulise DSS negoli SRS... anon1 03-02-08, 23:58 Nikolić pobijedio na biralištima u Crnoj Gori Na sedam biračkih mjesta u Crnoj Gori na kojima se glasalo za predsjednika Srbije, pobijedio je kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić. Od 2.700 upisanih birača, glasala su 1.402, kazao je agenciji Beta koordinator procesa glasanja u Crnoj Gori Milenko Jovanović. Za kandidata radikala glasalo je 1.136, a za kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića 241 birač, dok je 27 listića bilo nevažećih. Među registrovanima biračima najviše je raseljenih sa Kosova, koji su glasali u sedam crnogorskih opština, u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Sutomoru, Andrijevici i Beranama. Slowpoke Rodriguez 04-02-08, 00:01 ali samo u slucaju mogucnosti dogovora sa zapadom o privremenom odlaganju proglasenja nez. Kosova Trapavost zapada se do sada dokazala i previse puta. EU neujedinjena, a Amerika, kao i uvijek, cera po svom pravcu - koji nama postane jasan samo kada bude dockan. Mislim da je njima manji rizik da odrze sadasnju koalicinu vladu, negoli da se cimaju sa SAD ili da rizikuju provalu nasilja na Kosovu... zevs009 04-02-08, 15:32 mislim da je Amerika potajno prizeljkivala Nikolica nekako bi se manje "stiđeli" da priznaju nezavisno kosovo i lakse bi to pravdali ... iskreno mene sem pobjede Tadice odusevilo i Nikolicev potez kada je priznaon poraz i isto tako kada su pristalice Tadica aplaudirale protivniku Nikolicu ... mislim da je u Srbiji demokratija pobjedila i da vise nema nazad ... Warren Buffett 04-02-08, 15:52 ...iskreno mene sem pobjede Tadice odusevilo i Nikolicev potez kada je priznaon poraz i isto tako kada su pristalice Tadica aplaudirale protivniku Nikolicu ... mislim da je u Srbiji demokratija pobjedila i da vise nema nazad ... Nikolić je takođe pobjednik ovih izbora, mada je i njemu bilo gusto. Dobio je idealnu situaciju da bude potvrđen kao opozicija, po brojnosti maksimalna moguća... On jednostavno nema interes, želju i program da bude predsjednik, kao ni radikali uopšte. Sasvim je u redu da budu konzervativna opozicija, samo zašto toliko glasova...!? zevs009 04-02-08, 17:39 mislim da je razlog tranzicija i oni cuveni gubitnici tranzicije ... Nikolic je imao fantasticno zamaskiranu kampanju ... predstavljao se kao robin hud ... explosion 04-02-08, 17:54 Nikolic ovoliko glasova! Za dlaku! Nevjerovatno! Nabuko 04-02-08, 18:25 Drustvo prolazi kroz promjene. Neke na bolje neke na gore. Mnogi ljudi ostanu van tih boljitaka i postaju nezadovoljni. E Nikolic je predstavnik tih koji su ostali vani. Ovaj put je prica slabo bila Kosovo vec nepravda kontrola vlasti. Isto tako je opozicija na celu sa snpom dugo mobilizovala birace na vjeru, naciju, milosevica, tradicionalizam, ali bogami dominantno na nesto sto bi se moglo nazvati glas zapostavljenih. Nabuko 04-02-08, 18:35 u mojoj generaciji biraca je bilo e da omladina izadje pa se vlast moze promjeniti doslo ej doba ne omladinu niposto. explosion 04-02-08, 18:44 Sta rece moj nabuko? :) Nabuko 04-02-08, 18:49 Analize rezultata su pokazale da su Nikolica zestoko podrzali biraci po prvi put. Omladina. To je razlika u odnosu na prethodne izbore koja je smanjila razliku koja je na proslim izborima bila 8%. Vjerovali ili ne. Pera Detlic 04-02-08, 18:52 Oće da kaze(ali ne može nešto:xmas143:) da je omladina nekada bila buntovnička i da je od nje strahovala svaka vlast,a da je danas obrnuto. E jbg. tako nas je Veso učio na fakultetu.A najgore je što se neki šupkaju a nemaju nikakve koristi,i to je uspio da nas nauči,e blago si ga nama. Miriam 04-02-08, 18:54 Na ovim izborima nije pobedio bolji, to sigurno ne. Nikolić tj. Radikalna stranka u Srbiji ima više birača, ali iz strha šta bi donela njihova pobeda, masovno su ljudi glasali za Tadića. To nije pravo stanje stvari jer u ovom trenutku najviše birača imaju Radikali i Toma Nikolić. sklopljeno u crnoj gori 05-02-08, 00:24 nikolic je prodao izbore demokratama,bas kao sto je seselj prodavao milosevicu.ovo je bila cista farsa.znao je dodik sto radi kada je podrzao tadica,a jos ono priznavanje poraza... smucilo mi se Slowpoke Rodriguez 06-02-08, 15:43 The EU today postponed signing an agreement with Serbia scheduled for tomorrow. President Boris Tadic's narrow re-election has strengthened the Democratic Party (DS), but reopened divisions in the ruling coalition: Prime Minister Vojislav Kostunica has denounced the EU for trying to "trick" Belgrade by offering visa-free travel while backing independence for Kosovo. The presidential election run-off on February 3 brought a narrow victory for incumbent Boris Tadic, who took 50.6% of the vote, defeating Tomislav Nikolic of the extreme nationalist Serbian Radical Party (SRS), according to preliminary results. Tadic and Nikolic led the first-round poll on January 20, when Nikolic took 40.0% to Tadic's 35.4%. High stakes. The high turnout, which reached 67% in the second round, reflected the high stakes involved: Tadic The incumbent's campaign portrayed the election as a choice between a future in the EU or regression to the dark days of isolation under former President Slobodan Milosevic, with whom the SRS was allied for much of his rule. Indeed, Brussels would have looked askance on a Nikolic victory, which would have cast doubt on Serbia's future EU integration, being seen as a blow to regional stability. Nikolic The SRS is widely seen in the West as standing simply for hard-line nationalism. However, Nikolic's support reflects at least as much the disillusion among a large segment of the population with the transition since Milosevic's overthrow in 2000. While arch-nationalist Vojislav Seselj, facing war crimes charges at the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia (ICTY) at The Hague, remains formally the party's leader, his deputy Nikolic has tried to moderate the Radicals' image, broadening the appeal to include those who may have been scared off by its hard-line image. Although he lost, Nikolic's strong performance underlined the strength of the SRS, individually the strongest party on the Serbian political scene. Fragile coalition The election strengthened the position of Tadic's Democratic Party (DS) within the ruling coalition. However, acrimony between the partners, which was further heightened during the campaign, casts doubt on the government's future. Timing When the election was called on December 12, this in itself caused discord, with the Democratic Party of Serbia (DSS) of Prime Minister Vojislav Kostunica accusing the DS of breaking the coalition agreement. The DSS had wanted delay until after a December 19 UN Security Council session on Kosovo, arguing that an election should not be called while the province's future hung in the balance. The DS suspected the DSS of simply wanting to delay the election, fearing the strengthening of the DS's position that a Tadic victory would bring. Backing Then the DSS failed to support Tadic's candidacy. In the first round, the DSS supported Velimir Ilic of New Serbia (NS), with which it fought the January 2007 parliamentary elections on a joint list. Following Ilic's poor first-round showing, taking 7.4%, the DSS again failed to support Tadic in the second round. Divisions over Europe The DSS set a condition for its support for Tadic in the run-off. This required that, in the event that the EU deployed a new mission in Kosovo to replace the UN administration that has run the province since 1999 see EUROPEAN UNION: Kosovo mission will test EU's mettle - February 5, 2008), progressively transferring authority to the ethnic Albanian majority, the coalition should deem Serbia's recently initialed Stabilisation and Association Agreement (SAA) with the EU nullified. This demand exposed the crucial divide in the ruling coalition: - The DS and G-17 Plus, a smaller coalition partner, while sharing the DSS's opposition to Kosovo's independence, are determined to maintain the course of EU integration. The DSS places defence of Serbian sovereignty over Kosovo above all else. SAA signing Angered by indications that most EU states will acknowledge Kosovo's expected declaration of independence, Kostunica saw the planned deployment of an EU mission to the province as the implementation of the plan of former UN special envoy Martti Ahtisaari for Kosovo's 'supervised' independence, which had been rejected by Belgrade and Moscow. He insisted that the EU choose between signing an SAA with a united Serbia, including Kosovo, or its new mission in Kosovo. Kostunica asserted that his condition for supporting Tadic's candidacy was in line with a December 26 parliamentary resolution on Kosovo, which stated that all international agreements, which the DSS took to include the SAA, should serve the preservation of Serbia's territorial integrity. However, Tadic saw the latest DSS demand as blackmail, and refused to compromise on the country's EU ambitions. In the event, the SAA, which the DS had hoped would be signed at the end of January, was held back, with some EU states insisting that Serbia first fully cooperate with the ICTY, including the transfer of wartime Bosnian Serb military commander Ratko Mladic. Instead, the EU signalled its commitment to Serbia just before the second-round election by offering an interim agreement on trade and travel to the EU, scheduling it for signing on February 7. However, Kostunica denounced the EU yesterday for joining Albanian separatists in creating a "fake" state on Serbian soil. DS ascendant Since the DS called the election against the wishes of the DSS, refused to bow to its condition for supporting Tadic and yet still won, it appeared to have taken the political initiative from the DSS. Despite both parties' insistence that relations within the government remained normal, the bad blood caused by the DSS's failure to support Tadic and the likelihood of further divisions over EU integration immediately raised questions about its survival. Nevertheless, for the moment, government policy not to accept Kosovo's independence will not change. Tadic is no more inclined than Kostunica to take such a controversial step. The DSS was the main loser in the election. Having no credible candidate of its own to put forward, it backed NS leader Ilic, but the DSS-NS alliance gained fewer votes than in last year's parliamentary elections. Following the DS's defiance of its conditions, the DSS's ability to straddle the centre ground between the DS and the SRS and play the pivotal role in Serbian politics appeared fatally diminished. Early elections? Following the election, there was speculation that the DS might be tempted to precipitate early parliamentary elections, to capitalise on Tadic's win: Such a decision would probably suit the SRS, benefiting from the more polarised political scene between the SRS and the DS, and increasing its own support. Although the DS may also hope to increase its vote, it looks unlikely to emerge able to rule without the DSS, the main attraction of fresh elections. The DS must also contend with Cedomir Jovanovic's Liberal Democratic Party (LDP) which, alone among the parties in parliament, advocates Kosovo's independence and has sharply criticised the DS for its compromises with the DSS. Jovanovic performed relatively well in the first round of the presidential election, securing 5.3%. He has made his support for the DS conditional on abandoning any link between EU integration and Kosovo's status. Caught uncomfortably between the DSS and the LDP, early parliamentary elections would be a risk for the DS. CONCLUSION: While the DS's position has been strengthened by Tadic's victory, dilemmas over Kosovo and EU integration are likely to be a source of continuing discord within the ruling coalition, casting doubts over the government's long-term survival. Homer 14-02-08, 21:50 Tadić "bogatiji" za oko četiri miliona evra Utorak, 5. februar 2008. 13:35 Novoizabrani predsednik Srbije Boris Tadić dobiće, po proglašenju konačkih rezultata, iz republičkog budžeta oko četiri miliona evra za naknadu troškova predizborne kampanje. Prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, za troškove predizborne kampanje za predsedničke izbore koji su održani 20. januara, prvi krug, i 3. februara, drugi krug, izdvojeno je 421.666.367 dinara, odnosno oko 5,2 miliona evra. Svi kandidati koji su učestovali na izborima u prvom krugu podelili su na jednake delove 20 odsto tih sredstava - 84.333.273 dinara. Na izborima je bilo devet kandidata tako da su dobili po oko 115.000 evra. Predsednik koji je izabran dobio je 80 odsto - 337.333.094 dinara, odnosno oko četiri miliona evra. Svi učesnici izbora su obavezni da do 13. februara dostave Republičkoj izbornoj kampanji izveštaje o svim prihodima i troškovima izborne kampanje. Zakon o finansiranju političkih partija predviđa da se iz budžeta za kampanju izdvaja 0,1 odsto ukupnih prihoda budžeta, umanjenih za transfer drugim nivoima vlasti i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja. Kandidati za predsednika novac za finansiranje kampanje mogli su da prikupljaju i iz privatnih izvora, i to najviše po 84 miliona dinara. Pojedinacno fizičko lice nije moglo da priloži više od 420.000 dinara, a pojedinačno pravno lice više od 1,64 miliona. Po zakonu je, inače, zabranjeno primanje priloga od stranih država, stranih pravnih i fizičkih lica, anonimnih darodavaca, javnih ustanova i javnih preduzeća, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, privatnih preduzeća koja obavljaju javne usluge po osnovu ugovora sa državnim organima i javnim slušbama i koja vrše javna ovlašćenja, sindikata, humanitarnih organizacija, verskih zajednica, priređivača igara na sreću, uvoznika, izvoznika, prodavaca i proizvođača akciznih proizvoda i pravnih lica i preduzetnika koji imaju dospele, a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda. |