View Full Version : Ruski Azil Za Miru I Marka

mary
01-02-08, 21:11
Komunisti Genadija Zjuganova obezbedili utočište udovici i sinu Slobodana Miloševića, Miri dali i automobil i vozača

http://i26.tinypic.com/2qkqde8.jpg

Mirjana Marković i Marko Milošević godinama uživaju zaštitu ruske države, a decembra prošle godine, uoči novogodišnjih praznika, dobili su i politički azil u Rusiji, javljaju agencije! Iako je Srbija za Mirom i Markom raspisala Interpolove poternice zbog šverca cigareta i umešanosti u druga teška krivična dela, vlasti u Moskvi su odlučile da ih zaštite od zakona! Prema saznanjima Pressa, njih dvoje su dobili azil tek kada ih je srpsko pravosuđe označilo kao organizatore jedne od najvećih duvanskih mafija.

ress je juče uspeo da stupi u kontakt s Mirjanom Marković, ali ona nije želela da govori o svom statusu u Rusiji. Ona nije želela ni da potvrdi, ali ni da demantuje informacije o političkom azilu.

- Ne bih ništa do komentarišem o tome. Jednostavno, ne želim da govorim za medije na tu temu. Razumite me i izvinite... - rekla nam je kratko Mirjana Marković i spustila slušalicu.

Mira slobodna

Ni njen blizak prijatelj Hadži Dragan Antić, koga je ovlastila da joj u Beogradu podiže penziju, nije hteo da nam kaže koji status oni imaju u Moskvi.

- Ja se s njima čujem gotovo svaki dan, ali ne znam kakav sada status imaju u Rusiji - kaže Antić.

Prema nezvaničnim saznanjima, Mirjana i Marko žive u elitnom moskovskom naselju Barviha, u kojem Marko ima „razrađen biznis". Jedan od njihovih dobrih prijatelja, koji se s Mirjanom nedavno sreo u Moskvi, potvrdio nam je da ona svakodnevno na raspolaganju ima državni automobil i vozača, kao i finansijsku podršku dela ruskog establišmenta koji je blizak komunističkom vođi Genadiju Zjuganovu.
- Sedeli smo najopuštenije u jednom moskovskom restoranu. Mira se ponašala kao potpuno slobodna žena. Mislim da i ona i Marko imaju sve neophodne papire, ali niko ne zna koji su to papiri i kako su ih dobili. Čak mislim da Mira ima „čistije" papire od sina. Ona non-stop ima na raspolaganju automobil i vozača. Kada ide u kupovinu, obilazak prijatelja ili na ručak, vozač je uvek doveze i odveze. I uvek je u njenoj blizini da je, po potrebi, zaštiti... - kaže za Press Mirin i Markov prijatelj.

U ruskoj ambasadi u Beogradu juče nismo mogli da dobijemo bilo kakvu informaciju o statusu Mirjane i Marka, ali nam je rečeno da se status azilanta u Moskvi ne dobija lako. Kako nam je objašnjeno, u Rusiji ima više nivoa takvog statusa i za svaki postoji posebna vrsta papira. Jedan od njih, za koje se pretpostavlja da su ga dobili Mira i Marko, jeste tzv. vidno žiteljstvo, koje se izdaje na pet godina i može da se produži. Tek kada dobije taj karton, azilant stiče pravo i na radnu dozvolu.

Propisi za azil

Advokat Goran Petronijević kaže da je proces dobijanja azila različit od države do države.

- Ono što je jedinstveno za sve države jeste da moraju da poštuju međunarodne konvencije koje regulišu to pitanje. Moraju se poštovati i bilateralni sporazumi zainteresovanih država, odnosno, između zemlje iz koje je neko pobegao i one u kojoj traži utočište. Sve ostalo zavisi od zemlje do zemlje, jer svaka od njih može različito da tretira režim izdavanja azila - objašnjava Petronijević.

fakti

- Poternica za Mirjanom Marković raspisana je jer se nije odazivala na poziv suda koji ju je teretio za podstrekivanje na nezakonitu dodelu stana Živki Cici Knežević

- Poternica je bila ukinuta posle smrti Slobodana Miloševića, nakon položenog jemstva od 15.000 evra, ali je ponovo aktivirana nakon što se Markovićeva nije pojavila na ročištu

- Od pre nekoliko meseci Mirjana i Marko predmet su interesovanja Specijalnog tužilaštva koje ih sumnjiči za organizovanje jedne od tri grupe takozvane duvanske mafije

Preti im hapšenje svuda u svetu

U Okružnom sudu u Beogradu kažu da nemaju nikakva saznanja da su Mirjana Marković i Marko Milošević dobili azil u Rusiji.

- Međutim, sve i da je to tačno, za njima je i dalje na snazi međunarodna poternica, koja važi u svim zemljama sveta. Prema tome, ukoliko se pojave na teritoriji bilo koje druge zemlje, njima prete hapšenje i izručenje Srbiji! I ako su dobili azil, oni mogu da se kreću samo po Rusiji! - rekli su nam u sudu.

Izvor:Press

Zor_djevojka
01-02-08, 21:49
ne znam kako cu zaspat' nocas...odahnula sam..konachno su na sigurnom...'Prema nezvaničnim saznanjima, Mirjana i Marko žive u elitnom moskovskom naselju Barviha, u kojem Marko ima „razrađen biznis".' Ovdje mi fali neshto...bice da je rijech poshten ili zasluzhen...:cool:

nestasni_cipiripi
16-02-08, 13:57
A kad moze Cane i Brka Karic i kojekavi fucmuti u CG mogu i oni u majku Rusiju.Sto vam to smeta sad????Ja bi im da ono malo kucestine te imam u Kotor da tu obitavaju i da Marko kakvi biznis pocne

filantrop
28-02-08, 23:37
Moskva : Nema osnova za izručenje Markovićeve i Miloševića
Међународни Радио Србија - Пре сат и 38 минута

Federalna migraciona služba Rusije smatra da ne postoji osnov za izručenje Mirjane Marković i Marka Miloševića, udovice i sina bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića - izjavio je večeras u Moskvi zvanični predstavnik službe Konstantin Poltoranjin. Miloševićeva porodica je zaštićena zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Rusija svojevremeno potpisala i zato nikakve emotivne izjave sa zahtevima za ekstradiciju ne mogu predstavljati osnov za bilo kakve pravne odluke - naveo je Poltoranjin u izjavi ruskoj agenciji RIA Novosti. U ruskom birou Interpola je agenciji rečeno da nisu dobili nikakve slične zahteve. Ministarstvo pravde Srbije je ranije danas saopštilo da je nadležni ministar Dušan Petrović potpisao zahtev za ekstradiciju okrivljenih Marka Miloševića i Mirjane Marković, protiv kojih je pokrenuto više krivičnih postupaka, a na snazi je i rešenje o određivanju pritvora.