View Full Version : Pricaonica
izec17@htnet-dsl 18-09-07, 10:21 Prema ovolikom otvaranju brokerskih kuca rekao bih da nas svijetla buducnost ceka a berza nikako da mrene evo vec 3 mjeseca :greedy:
Kako je krenulo vise ce biti brokerskih kuca nego dionica:bye2:
Polako ljudi, zapuhali smo se početkom godine, treba malo odmora.
Radije pozdravite ekipu u Vladi da zakonski reguliraju tržište što prije, pa će investitori doći i sami... Trebalo bi riješiti i mirovinsko osiguranje po principu da barem dio obveznog izdvajanja ide u fondove na osobne račune.
...
A i formalno 15.10. je blizu.:)
Jel neko zna kada če se uključiti penzioni fondovi u nabavku portfelja ?
Pera Detlic 18-09-07, 17:24 Jel neko zna kada če se uključiti penzioni fondovi u nabavku portfelja ?
Kad se Vele & friends dobro napune,pa kad bude trebalo da to prodaju nekome.
Kako saznati PIB firme koja se kotira na berzi?
Pozdrav
ps
na vipbrokeru postoji pregled trgovanja u zadnjih nekoliko dana, i tu je polje PIB za svaku firmu prazno!?
Rocky Balboa 19-09-07, 11:49 Nadam se da pratite danas kako CROBEX grabi prema gore!!!???
Nadam se da pratite danas kako CROBEX grabi prema gore!!!???
di se IGH onako žuri,nismo se tako dogovorili :D
Rocky Balboa 19-09-07, 15:52 Koke, ili su momci zauzeti današnjim događanjima na ZSE ili ih ne interesira! ;)
U HR se sad vraća u normalu...
Još malo pričekati povrat love od HT-a i onda prava injekcija za naprijed...
Rocky Balboa 20-09-07, 11:41 ZSE opet juri.......... :)
ZSE juri i juriće još i bolje (još koji dan)
ZSE juri i juriće još i bolje (još koji dan)
INDEKSI
CROBEX
4.805,41
CROBIS
98,20
CROX (HRK)
2.555,53
CROEMI
3.942,76
ZSE 21.09.2007
DOBITNICI
CROS-P-A 9,69%
MLNR-R-A 8,73%
RIZO-R-A 5,05%
SLDM-R-A 4,54%
BD62-R-A 3,48%
Ko nije lijen neka pogleda
http://www.montenegroberza.com/PrometDnevni.htm
odnosno kolonu promjene srednje cijene.
Majstori svog zanata rade ne patisu a zatim neka pogleda rubriku na dnu Dobitnik dana. Ovo bi moglo i u one humoristicke rubrike.
Ko nije lijen neka pogleda
http://www.montenegroberza.com/PrometDnevni.htm
odnosno kolonu promjene srednje cijene.
Majstori svog zanata rade ne patisu a zatim neka pogleda rubriku na dnu Dobitnik dana. Ovo bi moglo i u one humoristicke rubrike.
Koja je vjerovatnoća da se dogodi ovakva "promjena" cijena svih hartija na jednoj berzi. Može li ovo biti slučajnost?
Nabuko je odlično primjetio.
Ma jok, naime CPUT je prije dva dana bio 8.99 danas je 9.50, JABD se mijenjao pogledaj anglobroker, PUTE, PLAP, KAPG itd. Ovo su ... da ne upotrijebim ruzne rijeci a ovo da im softver nedje preskace i mijesa naziv HoV sa simbolom u rubrici dobitnik dana je hronicno. Svako malo sigurno greskom mijenjaju format zapisa ovog fajla pa su nekada spearatori tacke nekada zarezi a nekada je promet u koloni 8 nekada u koloni 9 pa onda mi softver za vodjenje portfolija ludi cim se na njih zakacim.
Direktorica im je na službeni put, pa je nasta opšti javašluk!
Pera Detlic 21-09-07, 17:17 Evo odma vidim da nije tačno za ZETP jučerašnja prosječna je bila 2,8198 a danas 2,6202 znači manje 7 %!!!
Netačni su i drugi!
Koji kreteni sa Montenegroberze!
MNB nastavlja sa matematickim zafrkancijama. Naime na naslovnoj stranici kazu da je indeks pao za 0.14% a u PrometDnevni.htm fajlu isto to samo da je apsolutni pad 28 poena ali on nije 28 nego 2.8 poena. Sto ce djeca neznaju jo ste djavolje decimale lijepo. Jeli ovo oni rade na racunaljku ili imalu ipak neku aplikaciju?
u danasnjoj Pobjedi pise da je u toku dokapitalizacija CETU i da se mogu kupiti akcije po nominalnoj cijeni od 5.11 eura. Da li neko zna do kada je moguce kupiti akcije? treba mi za prijatelja koji ima akcije cetu, a na duzem je putu. treba da mu veceras javim, da bi kontaktirao za novac, pa ako neko zna .... bila bih zahvalna. znam da mogu zvati sjutra CDA ali nestrpljiv je :-) pokusala sam sa Pretragom, ali samo sam isto pitanje nasla, ali ne i odgovor. Mozda ne gledam dobro, izvinjavam se u tom slucaju.
Hvala puno, puno. Pozdrav
BEOGRADSKI MAGAZIN EKONOMIST UPOREDIO TRGOVINU NA BERZAMA REGIONA
Najlakše je u Crnoj Gori
Podgorica - Za razliku od susjednih zemalja, u Crnoj Gori ne postoje nikakve barijere za protok kapitala, stranci imaju nacionalni tretman i za trgovinu akcijama crnogorskih kompanija na berzama je potrebno samo nekoj brokerskoj kući poslati fotokopiju pasoša, piše beogradski Ekonomist magazin.
U Federaciji BiH i Republici Srpskoj ne postoji porez na kapitalnu dobit, ali ni zakonska ograničenja za investitore, bilo domaće ili strane.
- Stranac može direktno da stupi u kontakt sa brokerom i da daje naloge za trgovanje. Ipak, pored intencije da se uvede porez na kapitalnu dobit, nepovoljno je to što je tržište i dalje pod sn-ažnim uticajem političkih faktora, nestabilnosti i slabe ekonomske situacije - ocjenjuje Ekonomist magazin.
U tekstu se navodi da u Makedoniji, na osnovu Zakona o deviznom poslovanju, i domaći i strani investitori treba da dobiju prethodnu saglasnost Ministarstva finansija i Centralne banke za kupovinu hartija u Makedoniji ili inostranstvu. Ta kontrola se pravda potrebom vođenja monetarne politike.
- Isto tako, potencijalni učesnik na tržištu ne može da trguje direktno sa brokerom, već transakcije mora da obavlja preko banke koja se bavi takozvanim kastodi poslovima - ukazuje list.
Slično Makedoniji, i u Hrvatskoj se i rezidenti i nerezidenti obavezuju na trgovinu preko kastodi banaka.
- Praktično to znači da rezidenti Hrvatske ne mogu direktno da trguju sa stranim brokerom, niti strani rezident može da sklapa poslove sa hrvatskom brokerskom kućom, što ne sprečava obavljanje transakcija sa inostranstvom, ali povećava transakcione troškove. Poreza na kapitalnu dobit nema, a dividenda se oporezuje samo kod isplate - podsjeća Ekonomist magazin.
D.M.C
izvor-VIJESTI
Netočno. Prema važećm izmjenama deviznog zakona Hrvati mogu trgovati vrijednosnicama u inozemstvu bez posredovanja banke skrbnika (custody).
Za rast akcija potrbno je uređeno i transparentno tržište! (Sad im je Kosovo krivo)
No, čim nas ovako straše, vežite se, uzlijećemo (ako ne potonemo);)
Za rast akcija potrbno je uređeno i transparentno tržište! (Sad im je Kosovo krivo)
No, čim nas ovako straše, vežite se, uzlijećemo (ako ne potonemo);)
Ekonomija
Najlakše u Crnoj Gori
Sa aspekta otvorenosti tržišta, prema pisanju beogradskog "Ekonomista", Crna Gora je najpogodnija za investiranje, jer, za razliku od zemalja u susjedstvu, nema nikakvih barijera za protok kapitala. Stranci imaju nacionalni tretman i da bi se trgovalo akcijama crnogorskih kompanija, na Neks ili Montenegro berzi, potrebno je samo nekoj brokerskoj kući u Crnoj Gori poslati fotokopiju pasoša.
Zahvaljujući novom Zakonu o deviznom poslovanju, građanima Srbije odnedavno je dozvoljeno da trguju na stranim berzama. U Federaciji BiH i Republici Srpskoj ne postoji porez na kapitalnu dobit, ali ni zakonska ograničenja za investitore, bilo domaće ili strane. U Makedoniji i domaći i strani investitori treba da dobiju prethodnu saglasnost Ministarstva finansija i Centralne banke za kupovinu hartija u Makedoniji ili inostranstvu. Pri tom se, kao i u Hrvatskoj, obavezuju na trgovinu preko kastodi banaka. U Hrvatskoj nema poreza na kapitalnu dobit, a dividenda se oporezuje samo kod isplate. U Albaniji se još ne trguje hartijama od vrijednosti
pero sve ocu da te pitam, kako stoje fondovi ovih dana :D
Pera Detlic 26-09-07, 07:12 pero sve ocu da te pitam, kako stoje fondovi ovih dana :D
Posrću ko i sve ostalo. Jel se ti to ironično smješkaš?:nono2: :)
TO je jedan ugao gledanja ali drugi je gdje je blokovska?
TO je jedan ugao gledanja ali drugi je gdje je blokovska?
Pa treba da se ispegla cijena, polako!
Pegla ciijenu?
Jedino ako prodaje sam sebi, skoro 10% od ukupnog broja akcija proslo juce i jutros.
Rocky Balboa 26-09-07, 09:21 Možemo li malo više podataka s otvaranja na obje???
Hvala...
Pegla ciijenu?
Jedino ako prodaje sam sebi, skoro 10% od ukupnog broja akcija proslo juce i jutros.
Pa sam sebi prodaje barem polovinu!
Onaj ko je spustio prije pola sata cijenu EPCG na 9,2 prodao je, vjerovali ili ne, samo 12 akcija !!!
slicno se desavalo i juce...
Onaj ko je spustio prije pola sata cijenu EPCG na 8,2 prodao je, vjerovali ili ne, samo 12 akcija !!!
slicno se desavalo i juce...
Budale :brucelee:
Budale :brucelee:
@Bella, imas najljepsi nik na forumu...
ako si jos zensko...
P.S. izvini na ovoj digresiji, ali ovako depresivan dan i necije ime moze da osvjezi...
@Bella, imas najljepsi nik na forumu...
ako si jos zensko...
P.S. izvini na ovoj digresiji, ali ovako depresivan dan i necije ime moze da osvjezi...
Zahvaljujem na komplimentu, da zensko sam certo :) i drago mi je da vam se moj nick dopada.
Nego, zaista ovim prometom i cijenama Epcg, Zehk, Eurf, Kapg ovom nick-u za neko vedrije raspolozenje nedostaje slika ako ne moja a ono Naomi Campell. :yeahright:
Meni se sve ovo nikako ne dopada, ja pricam danima ali me ovdje bodrite i rauvjeravate mada vjerujte jutros sam razocarana sto sve nisam prodala (prodala sam vec vise od pola u zadnjih mjesec dana) pa bih razmislila da li bih i kada opet usla u neke hov.
Prosto iz dana u dan sve je gore a ne bolje. Izvinjavam se ako sam vas smorila jutros :weight_lift2: :yuk: ali malo realnosti ne smeta ...
Cao Vis i Vi imate lijep nick (kao naziv otoka, ne?!) :yes513:
Pa neko kupuje neko prodaje, neko zaradi manje neko više, neko izgubi, ali zar to sve nije berza.
Emocije na stranu!
Ovaj narod nije normalan!
Ma super samo neka pada il bar da ostane ovako samo jos par dana ,da se jos malo cupne po ovoj bagateli.Pa ljudi nije berza za bacanje nema roka trajanja.Veliki nam se slade na na nasoj panici ,ali tvrd je orah vocka cudnovata.....pa taman mi centa ne ostalo
:guitar:
opa 7 zelenih.
trza se trza
Rocky Balboa 26-09-07, 15:01 Na ZSE ... OPET LUDILO!!! :)
Sve je crno!!!
Ja mislim da nije. POstoji vise pozitivnih naznaka koje ce se eksploatisati u narednom periodu:
1. EPCG - CEZ ili ko sve ne jasno pokazuje da je moguca dokap na vrijednosti nominale za ogorman broj akcija a danas ljudi prodaju kod nas na skoro 1E ispod nominale (ispod normale ja mislim).
2. ZECG nesto se mrda. Sporo ali prvi put se mrda.
3. LUBA nesto se mrda, rjesavanje spora sa MARB, hotel je izvjestan itd.
4. Privatizacija usporena ali ocigledno novi savjet za privatizaciju planira da prodaje samo kada sredi sve odnose u pojedinim preduzecima (o tome postoje znatne naznake). Znaci nije prekinuto vec se zeli cisto posebno pred ustav, neke naredne izbore. Pod cisto ne mislim da ce to proci bas cisto ali tesko dokazljivo.
5. Sada je ja se nadam i glavama u nasim CDA i slicnim jasno da se ovako vise ne moze i da ce morati da izvrse povecanje transparentnosti.
6. Ustav malo po malo je na pomolu.
7. Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji je tu nedje.
8. IPO jedan se zavrsava uskoro cemo imati podatak koliko je uspjela ta operacija.
9. Mnoge akcije koje su poletjelje se vracaju u normalne okvire i vrijedi razmisliti o kupovini.
10. Baca ja se nadam zavrsava ovo cudo oko predaje preduzeca.
11. RUPV i TE izgleda da mogu da funkcionisu, a izgleda da i neki rudimentarni radovi tamo mogu da se obavljaju a da se nebo ne sruci na glavu i bez stranih partnera.
12. Bice investicija u turizmu barem nekoliko znatnih.
Ima li losih stvari:
1. Privatizacija stoji to svi vidimo.
2. Razni spekulanti mnogo gnjave narod i prepadaju kao jedan kojega ne bih da imenujem.
3. Krediti stigli, nekretnine miruju.
4. Ovaj Jelicic skresao u brk sto misli a to je gadno.
5. Novine javljau stala privatizacija.
6. Pale banke na zapadu, bazni metali itd.
Svaka sad losa vijest boli vise nego 5 dobrih. Takav je sentiment.
Crna Gora atraktivna za investicije
09:15 | Izvor: Beta
Podgorica -- Crnogorski ministar za ekonomiju Branimir Gvozdenović ocenio da je C.Gora "visoko atraktivna" zemlja za inostrane investicije
Gvozdenović je na dvodnevnom regionalnom skupu u Zagrebu, posvećenom reformi poslovnog okruženja u zemljama jugoistočne Evrope, saopštio da je u Crnoj Gori privatizovano više od 80 odsto državnog kapitala, što je veoma podsticajno za reformske procese u ekonomiji.
Kao drugi važan faktor Gvozdenović je, kako je objavljeno na internet sajtu crnogorske vlade, naveo pojačan razvoj malih i srednjih preduzeća.
Crna Gora će aktivno raditi na primeni sporazuma o formiranju energetskog tržišta u jugoistočnoj Evropi, poručio je Gvozdenović.
Na skupu u Zagrebu u ime Crne Gore, učestvuju i predstavnici Unije poslodavaca u toj državi.
Vise je nego smjesno da prenosimo izjave nasih politicara jer slusajuci ih rekao bi covjek da zivimo u raju, shodno tome hajmo da se okrenemo stranim izvorima koji su neuporedivo objektivniji.
nabuko je napravio dobru analizu, ali je ipak kljucno da ulete neke pare sa strane, za sta su puno vece sanse posle 15. oktobra,
a druga velika sansa je CEZ-ov ili ruski ulazak u EPCG, a to, po svemu sudeci, vise zavisi od nase Vlade nego od njih... Vlada vjerovatno ceka da vidi sta ce biti sa Ustavom, oce li biti izbora (pa da to ostave za uoci izbora...)...
kao i neka druga preduzeca koja trebaju da dodju na red za privatizaciju...
Dosadašnja praksa je pokazala, da potpisivanje sporazuma pozitivno utiče na berzanska kretanja. Nevjerujem da ćemo biti izuzetak, makar bi moralo da stabilizuje ber.indexe.
Logično je, ako se potpisivanje očekuje 15.-tog, da se minimum 15 dana ranije osjete pozitivne promjene. Inače držim do toga, da su trendovi kod nas presudno vezani za psihologiju, i rasta i pada. Stim, kada je trend pada nađu se milijardu razloga zašto, a u principu kada raste ista se ne postavljaju.
Ko god glada tržište sa aspekta tehničke analize i linearnog praćenja normalno ne može vidjeti eventualnu promjenu trenda. A kada je "vidi" cijene su veće 10-20%. Što se mene tiče poneđeljak ću dočekati bez i jednog prodajnog naloga u sistemu. Dotad pokušaću da izbjegnem event.padove.
Ja sam za svaki slucaj poceo da radim :poster_spam::whistling2:
BIVŠA ŠEFICA AMERICKE DIPLOMATIJE DOLAZI U "POSLOVNO-TURISTICKU" POSJETU
Medlin Olbrajt u Crnoj Gori
Podgorica - Bivša americka državna sekretarka Medlin Olbrajt boravice danas u "poslovno-turistickoj" posjeti Crnoj Gori, saznaju "Vijesti".
Olbrajtova, šefica diplomatije u administraciji predsjednika Bila Klintona, dolazi u društvu "nekih zanimljivih ljudi" a tokom boravka obici ce kulturne i prirodne znamenitosti Crne Gore, rekli su izvori "Vijesti".
Navodno ce imati niz poslovnih i neformalnih sastanaka sa sagovornicima iz Crne Gore. Olbrajtova je nakon poraza demokrata na izborima 2000, dvije godine sjedjela u bordu direktora Njujorške berze.
Trenutno je u upravnom odboru uticajnog Savjeta za medunarodne odnose, profesor je diplomatije na jednom od fakulteta Univerziteta Džordžtaun i povremeno ucestvuje u konsultacijama koje sa bivšim najvišim funkcionerima organizuje administracija predsjednika Džordža Buša.
Bivši glavnokomandujuci NATO-a za Evropu Vesli Klark boravio je u avgustu u Crnoj Gori kao jedan od predstavnika americke investicione grupe Rodman&Renshaw i u razgovoru sa šefovima DPS-a i SDP-a Milom Đukanovicem i Rankom Krivokapicem interesovao sa za ulaganja, posebno u infrastrukturu
Olbrajtova je znacajno uticala na americku politiku na Balkanu tokom devedesetih, a snažnu podršku davala je crnogorskim vlastima na celu sa Milom Đukanovicem i srpskoj opoziciji predvodenoj pokojnim Zoranom Đindicem u sukobu sa Slobodanom Miloševicem. Dio srpske javnosti žestoko je kritikovao a neki i vrijedali Olbrajtovu zbog njenog navodnog antisrpskog stava.
Poznata je po svojim povremenim, za diplomatu neubicajeno oštrim i nedvosmislenim javnim istupima i obracanjima na bilateralnim sastancima. Tadašnji ministar odbrane general Kolin Pauel tvrdi u svojim memoarima da je jednom zagovarala upotrebu vojnu sile pitanjem: "Koja je svrha postojanja snažne vojske o kojoj uvijek toliko pricate ako je ne možemo upotrijebiti?"
Biografi Olbrajtove tvrde da je tokom cetvorogodišnjeg mandata državne sekretarke ucvrstila americka savezništva, zagovarala demokratiju i ljudska prava, promovisala trgovinu i biznis svoje zemlje. Poliglota jevrejskog porijekla, katolicki odgojena u Ceškoj gdje je rodena i majka tri cerke, sada ima 70 godina.
Podržava kandidaturu Hilari Klinton na predsjednickim izborima 2008.
M.J.
Izvor: Vijesti Septembar 29
Kao predstavnik ČEZ-a.
a ja mislio Trigranit, za Ulcinj i Pg (Moracu)?
zastupace i tebe Sandokane,samo da se plati.Ovo bez uvrede,ali amerikanac nije nacija-to je zanimanje.
danas je trebao da zasijeda savjet za privatizaciju-ima li ko kakvu informaciju_
Hvala Bogu, gotovo je toliko buke zbog 67 dionica HT-a - za uplaćen maksimalni paket 38.000 Kn (5.199,93), realizirano 17.755 Kn (2.429,60 €).
Idemo u nove radne pobjede ostalo je nešto para za kupovinu (više od 50 %) :)
Danas se u Podgorici zelenilo, možda je to dobra najava za slijedeće razdoblje.
Ipak 63 dionice HT-a - za uplaćen maksimalni paket 38.000 Kn (5.199,93), realizirano 16.695 Kn (2.289,55 €). Nadam se da se više neće mijenjati.
A sto se u CG radi legalno ??
To bi trebalo da bude nagradno pitanje, nego da li iko ima informaciju sta ce se desavati sa povracajem para od piramidalnih banaka( Dafimet, Jugoskandik...)
Odluka je doneta da Crna Gora vrati pare stedisama, trenutno se radi na zakonskoj regulativi i vrsi upis potrazivanja. Ovo vazi samo za Dafiment i Jugoskandik. Ostale, koje su bile registrovane kao stedionice, a ne kao banke vracace dug iz prodaje imovine
VLADA KUPUJE IMOVINU ROŽAJSKOG "GORNJEG IBRA" I ŠUMARSKOG PREDUZEĆA
Oprostiće im i sve dugove
Rožaje - Crnogorska Vlada usvojila je predlog za rješavanje statusa rožajskog "Gornjeg Ibra" i Šumarskog preduzeća ŠPAD, na osnovu kojeg će kupiti njihovu imovinu za 3,2 miliona eura, preuzeti dugove i odreći se potraživanja.
Kako navodi Mina biznis, iz kupoprodajne cijene će se za potraživanja radnika izdvojiti oko 1,55 miliona eura.
Ostatak od oko 1,65 miliona eura, biće utrošeni ostalih obaveza iz socijalnog programa, u skladu sa dogovorom Vlade, Sindikata i stečajne uprave.
....................
Sto ovo znaci za baksuze sa ovim akcijama?
Odluka je doneta da Crna Gora vrati pare stedisama, trenutno se radi na zakonskoj regulativi i vrsi upis potrazivanja. Ovo vazi samo za Dafiment i Jugoskandik. Ostale, koje su bile registrovane kao stedionice, a ne kao banke vracace dug iz prodaje imovine
Hvala , da li znas sta je sa upisom od prosle godine, da li treba izvrsiti upis ponovo ?
Ja imam jednog poznanika koji je sve što je imao uložio u GOIB. Kumio sam ga da to ne čini! Prosjek mu je 4.2€. Ima oko 18.000 akcija.
Pera Detlic 02-10-07, 19:40 Ja sam kupio GOIB,i skroz sam zadovoljan.
Doduše po cijeni 2 eur 600 akcija. Ako se tako uradi nije uopšte loše.
Koliko ja kontam, a loše mi kontanje ide, trebalo bi da se dobije oko 3€/akciji. Jeli ko računao?
A iz cega vi vidjoste da tu ostaje nesto za akcionare?
A iz cega vi vidjoste da tu ostaje nesto za akcionare?
:confused: No se nadam da se čeljad neće nagrdit, pa podjelih ove Vladine pare ;)
3.2-1.55mE ostaje 1.65-socijalni program a akcija je 1.4miliona to ti dodje:
(1.65-socijalni)/1.4=1.15-sp/1.4miliona. U najboljem slucaju 1.15E po akciji. Ako je ostatak socijalno 1milion to dodje 0.4E po akciji itd. Sad se lako racuna.
Hvala Nabuko!
Vidim da je i danas neka avetinja kupovala GOIB. Zna li ko zašto bi ga neko sada kupovao?
Ili zna sve (npr. koliko je za socijalni program) ili ne zna nista! :)
Hy! Evo ovako, dosad sam trgovala preko Postanske banke u Hrv. al mi je to dosta komplicirano jer ih ne mogu dobit kad treba i recimo ove dane zbog Ht-a, uopce nece raditi crnogorsko trziste, pa bi molila iskusnije forumase pogotovo iz Hrv. da mi napisu najlaksi - najjednostavniji i najpovoljniji put prebacivanja novaca u C.G. i otvaranja brokerskog racuna tj. potpisivanje ugovora s brokerskom kucom i koju mi preporucujete! Moze i na p.p.! Unaprijed zahvaljujem!
Dobro jutro i dobar dan vam želim!
Hy! Evo ovako, dosad sam trgovala preko Postanske banke u Hrv. al mi je to dosta komplicirano jer ih ne mogu dobit kad treba i recimo ove dane zbog Ht-a, uopce nece raditi crnogorsko trziste, pa bi molila iskusnije forumase pogotovo iz Hrv. da mi napisu najlaksi - najjednostavniji i najpovoljniji put prebacivanja novaca u C.G. i otvaranja brokerskog racuna tj. potpisivanje ugovora s brokerskom kucom i koju mi preporucujete! Moze i na p.p.! Unaprijed zahvaljujem!
Evo, poslat ću ti na pp. U Zg. svi sustavi štekaju! Vrhunski nered!:wallbash:
Rocky Balboa 05-10-07, 10:31 HT-R-A
Transakcije
Cijena Količina Vrijeme
385,00 984 10:22:56
387,10 16 10:22:56
390,00 3660 10:22:43
390,00 370 10:22:37
390,00 93 10:22:37
390,00 167 10:22:35
390,00 200 10:22:35
390,00 200 10:22:35
391,00 60 10:22:34
391,50 150 10:22:30
395,00 238 10:22:27
399,99 23 10:22:21
395,00 62 10:21:58
399,00 99 10:21:56
399,00 1 10:21:56
399,00 62 10:21:56
400,00 100 10:21:49
400,00 192 10:21:49
400,00 4266 10:21:49
400,00 259 10:21:40
400,00 45 10:21:37
400,00 13430 10:21:33
400,00 275 10:21:33
400,00 500 10:21:33
400,00 300 10:21:33
401,00 347 10:21:33
401,00 5000 10:21:33
401,00 60 10:21:33
401,10 16 10:21:33
402,00 72 10:21:33
402,00 16 10:21:16
402,00 46 10:21:14
402,00 63 10:21:14
405,00 300 10:20:44
402,00 63 10:20:23
402,00 40 10:20:20
402,00 9523 10:20:20
402,01 437 10:20:20
405,00 1345 10:20:00
407,00 12 10:19:59
405,00 58 10:19:55
405,00 63 10:19:53
405,00 63 10:19:42
405,00 43 10:19:29
405,00 63 10:19:25
407,00 9217 10:19:12
405,00 16 10:19:11
405,00 63 10:19:10
405,00 63 10:19:06
405,00 46 10:19:00
405,00 63 10:18:53
405,01 3541 10:18:43
405,00 63 10:18:29
407,00 783 10:18:29
407,00 58 10:18:26
407,00 63 10:18:12
407,00 63 10:18:01
407,00 33 10:18:00
407,00 2000 10:18:00
407,00 2000 10:18:00
405,00 28 10:17:55
405,00 63 10:17:48
407,00 2000 10:17:40
405,00 53 10:17:40
405,00 25 10:17:34
405,00 33 10:17:31
407,00 2000 10:17:23
407,00 2000 10:17:23
405,00 50 10:17:08
405,00 252 10:16:50
405,00 900 10:16:49
410,00 15 10:16:45
410,00 63 10:16:45
410,00 131 10:16:45
405,00 63 10:16:41
410,00 5 10:16:34
407,00 63 10:16:29
407,00 628 10:16:29
405,00 2065 10:16:28
405,01 950 10:16:26
407,00 126 10:16:26
405,11 300 10:16:25
406,00 1685 10:16:21
407,00 72 10:16:09
406,00 63 10:16:00
406,00 63 10:15:57
406,00 63 10:15:55
406,00 63 10:15:52
407,00 900 10:15:41
406,00 63 10:15:41
405,00 4331 10:15:12
405,50 669 10:15:12
407,00 16 10:15:04
407,00 258 10:15:04
407,00 63 10:15:00
407,00 63 10:14:59
407,00 63 10:14:58
407,00 553 10:14:55
407,00 1447 10:14:55
407,00 63 10:14:49
407,00 3 10:14:49
407,00 1720 10:14:45
407,06 280 10:14:45
407,06 1720 10:14:36
407,00 30 10:14:34
407,01 280 10:14:33
407,01 5556 10:14:31
407,01 4164 10:14:28
407,01 836 10:14:28
407,01 1992 10:14:27
407,05 8 10:14:27
407,05 63 10:14:27
410,00 179 10:14:02
410,00 31 10:14:02
407,05 63 10:14:01
407,05 63 10:13:29
407,05 40 10:13:21
407,05 1763 10:13:18
410,00 237 10:13:18
410,00 50 10:12:51
410,00 63 10:12:51
410,00 63 10:12:36
410,00 63 10:12:36
410,00 63 10:12:31
410,00 46 10:12:28
407,01 1265 10:12:26
407,02 2000 10:12:26
410,00 4735 10:12:26
410,00 56 10:12:24
410,00 63 10:12:24
410,00 20 10:12:24
407,01 63 10:12:03
407,01 58 10:12:03
407,01 25 10:11:53
407,01 2000 10:11:52
407,01 63 10:11:47
407,01 50 10:11:46
407,01 33 10:11:45
407,01 2000 10:11:44
407,01 1494 10:11:34
407,01 63 10:11:32
409,00 100 10:11:31
407,02 406 10:11:29
407,02 63 10:11:24
407,02 2000 10:11:22
410,00 13 10:11:20
410,00 33 10:11:20
410,00 9 10:11:20
407,02 63 10:11:20
407,02 33 10:11:18
407,02 2000 10:11:16
407,02 41 10:11:12
407,02 63 10:11:05
407,02 30 10:11:00
407,02 63 10:10:59
407,02 16 10:10:54
410,00 54 10:10:49
410,00 63 10:10:49
410,00 63 10:10:49
407,02 63 10:10:47
407,02 33 10:10:47
407,02 63 10:10:34
407,02 63 10:10:34
407,01 58 10:10:25
407,00 50 10:10:13
407,00 63 10:10:12
407,00 63 10:10:09
407,00 63 10:10:08
407,00 126 10:10:07
407,00 58 10:09:59
407,00 63 10:09:53
407,00 41 10:09:50
407,00 1210 10:09:47
407,00 790 10:09:38
407,00 2000 10:09:24
407,00 2000 10:09:05
407,00 2000 10:09:04
407,00 2000 10:09:04
407,00 1210 10:09:04
405,50 63 10:09:03
405,50 2000 10:08:54
405,50 63 10:08:50
405,50 63 10:08:41
405,50 16 10:08:41
405,50 63 10:08:07
407,00 40 10:08:07
405,50 63 10:07:52
407,00 103 10:07:42
407,00 110 10:07:36
407,00 537 10:07:36
407,00 58 10:07:21
407,00 42 10:07:14
407,01 21 10:07:12
414,00 20 10:07:11
412,00 40 10:07:11
407,01 63 10:06:59
407,01 63 10:06:54
407,01 51 10:06:53
407,01 12 10:06:53
407,01 20 10:06:31
407,01 63 10:06:30
412,00 23 10:06:08
407,00 63 10:05:58
407,00 9300 10:05:26
405,02 980 10:05:25
405,01 5 10:05:23
407,00 200 10:05:23
406,00 37 10:05:21
406,00 63 10:05:18
407,00 500 10:05:11
419,00 57 10:04:48
419,00 63 10:04:48
419,00 55 10:04:48
419,00 20 10:04:48
418,99 53 10:04:46
413,00 63 10:04:41
405,00 63 10:04:31
405,00 62 10:04:27
418,99 10 10:04:24
418,97 63 10:04:24
418,97 63 10:04:24
418,00 63 10:04:24
418,00 22 10:04:24
417,98 33 10:04:24
417,00 63 10:04:24
416,05 57 10:04:24
416,00 63 10:04:24
414,90 63 10:04:24
405,00 63 10:04:12
402,02 50 10:03:51
znaci li to da je vise prodavaca?
Last 5 trades
Time/Date Price Volume Trade value Type
09:30:28 05-Oct-2007 73.00 200 14,600.00 Automatic Trade
09:28:36 05-Oct-2007 72.20 4,800 346,560.00 Automatic Trade
09:28:11 05-Oct-2007 74.00 100 7,400.00 Automatic Trade
09:27:47 05-Oct-2007 73.50 230 16,905.00 Automatic Trade
09:27:47 05-Oct-2007 73.50 2,500 183,750.00 Automatic Trade
na londonskoj rasteeeee
Bid Offer Volume High Low Last Close
72.70 73.50 938,344 74.00 71.00
.....HT-R-A
Transakcije
Cijena Količina Vrijeme
......
Hvala Free!!! ;) :bye1:
Danas si nam malo furious!!:boxing542:
Last 5 trades
09:30:28 05-Oct-2007 73.00 200 14,600.00 Automatic Trade
09:28:36 05-Oct-2007 72.20 4,800 346,560.00 Automatic Trade
09:28:11 05-Oct-2007 74.00 100 7,400.00 Automatic Trade
09:27:47 05-Oct-2007 73.50 230 16,905.00 Automatic Trade
09:27:47 05-Oct-2007 73.50 2,500 183,750.00 Automatic Trade
na londonskoj rasteeeee
Bid Offer Volume High Low Last Close
72.70 73.50 938,344 74.00 71.00
To!!!!!!!!! Koke uvijek nam donosila tako dobre vijesti!!!!!
pogledaj po kojoj cijeni se krcaju strani fondovi
Last 5 trades
09:43:08 05-Oct-2007 71.10 2,100 149,310.00 Automatic Trade
09:42:03 05-Oct-2007 71.10 5,000 355,500.00 Automatic Trade
09:41:38 05-Oct-2007 72.50 5,000 362,500.00 Ordinary Trade
09:41:13 05-Oct-2007 71.02 3,500 248,573.15 Ordinary Trade
09:40:51 05-Oct-2007 72.00 57 4,104.00 Automatic Trade
Rocky Balboa 05-10-07, 11:03 Nećemo valjda zaspamati cijeli topic o HT-u???
Pa jasno je da ono kupuju sada i ONDA moraju još odraditi SVOJ rast!? :) :) :)
Neka je tačno ono što novine napišu, ali "glave" je ljudima došlo ono što su novinari tipa Miloševića (a i većina investitora) sigurno znali ali svejsno prećutali i onim dijelom priče koji su javno objavili navukli narod. Pa se čude kad biju!? Evo i ovi Njemci se povlače iz Vjesti, vele, između ostalog i zbog takvih stvari. A nije tajna kako je Ivanović radio i kako se ponašao na tržištu kapitala. Izbili su ga njegovi "drugovi" ;) pa sad našli žrtvenu jagnjad.
I da se razumijemo, Vijesti su, generalno gledano, najbolja naša novina (na žalost). Dan nema potrebe opisivat, oni su često van svake pameti tendeciozni. Ovi iz Pobjede se ne mješaju u tržište kapitala; bolje i pogriješit ponekad no ne radit ništa. Problem su urednici a ne novinari. Ona mala Crvenica iz Vijesti čini mi se dosta korektno piše. Pa i ova iz Pobjede (zaboravih kako se vika), no to rijetko čini, a i ja u Pobjedi čitam samo "predzadnju stranu".
Auuu, zaboravih TV i Vučinićku! Neka, bilo je ranije i o tome.
Kako ishvalih ove novinare, blago njima. Nijesu oni baš 100% krivi, ali su iskoristili ljudsku pohlepnu da "zarade" po malo.
Da li zakon tjera berze da smece stave na svoje liste?
Ako je odgovor DA produzi dalje.
Da li mogu da propisu uslove da bi listali akcije koje su na slobodnom trzistu?
Ako je odgovor NE produzi dalje.
Da li KHoV moze da donese malu odluku sto je minimum koji moraju da ispunjavaju akcije sa A, B liste te akcije na slobodnom trzistu i dali takvu odluku moze da sprovede?
Da li Vlada moze da usvoji slicnu uredbu?
Da li skupstina moze da donese izmjene i dopune Zakona o HoV?
Ako je odgovor NE neka ide sve u p.m.
Dakle rijec je o institucionalizovanom problemu.
Konacno vele da je softver na MNB spor pa ce biti problem oko necesove trgovine. Cekaj covjece pa nije softver termoelektrana da se gradi 6 godina. Ako problem sa sistemom za pare postoji neka malo od profita utrose na nabavku softvera. Vele softver u CDA je spor i usko je grlo pa majka mu stara sto se malo ne isprse da to obnove i sto im se ne propisu standardi koje moraju da ispune da bi se berzom i CDA zvali.
Pera Detlic 05-10-07, 15:26 Lažu da je softver u CDA spor!
A sajt MN berze je najveće smeće od sajta u Evropi!
Kako vas nije sramota s....!
Da li zakon tjera berze da smece stave na svoje liste?
Ako je odgovor DA produzi dalje.
Da li mogu da propisu uslove da bi listali akcije koje su na slobodnom trzistu?
Da li KHoV moze da donese malu odluku sto je minimum koji moraju da ispunjavaju akcije sa A, B liste te akcije na slobodnom trzistu i dali takvu odluku moze da sprovede?
Da li Vlada moze da usvoji slicnu uredbu?
Da li skupstina moze da donese izmjene i dopune Zakona o HoV?
Ako je odgovor NE neka ide sve u p.m.
Dakle rijec je o institucionalizovanom problemu.
Konacno vele da je softver na MNB spor pa ce biti problem oko necesove trgovine. Cekaj covjece pa nije softver termoelektrana da se gradi 6 godina. Ako problem sa sistemom za pare postoji neka malo od profita utrose na nabavku softvera. Vele softver u CDA je spor i usko je grlo pa majka mu stara sto se malo ne isprse da to obnove i sto im se ne propisu standardi koje moraju da ispune da bi se berzom i CDA zvali.
Dok god imaju ovako dobre promete i dok ih nešto ne rebne po džepu naše Berze će se ponašat tako kako se ponašaju ist i CDA i KHOV...evo da pogledate kako normalno uređena brza funkcioniše...dolje u lievom uglu imate Stečajni postupci
http://www.blberza.com/v2/
Neka je tačno ono što novine napišu, ali "glave" je ljudima došlo ono što su novinari tipa Miloševića (a i većina investitora) sigurno znali ali svejsno prećutali i onim dijelom priče koji su javno objavili navukli narod. Pa se čude kad biju!? Evo i ovi Njemci se povlače iz Vjesti, vele, između ostalog i zbog takvih stvari. A nije tajna kako je Ivanović radio i kako se ponašao na tržištu kapitala. Izbili su ga njegovi "drugovi" ;) pa sad našli žrtvenu jagnjad.
I da se razumijemo, Vijesti su, generalno gledano, najbolja naša novina (na žalost). Dan nema potrebe opisivat, oni su često van svake pameti tendeciozni. Ovi iz Pobjede se ne mješaju u tržište kapitala; bolje i pogriješit ponekad no ne radit ništa. Problem su urednici a ne novinari. Ona mala Crvenica iz Vijesti čini mi se dosta korektno piše. Pa i ova iz Pobjede (zaboravih kako se vika), no to rijetko čini, a i ja u Pobjedi čitam samo "predzadnju stranu".
Auuu, zaboravih TV i Vučinićku! Neka, bilo je ranije i o tome.
Kako ishvalih ove novinare, blago njima. Nijesu oni baš 100% krivi, ali su iskoristili ljudsku pohlepnu da "zarade" po malo.
Nesto mi mnogo falis tu Crvenicu, da ti nije sestra od tetke:D
Ne znam konkretno za nju, ali, sto bi rekli novinari, iz izvora bliskim izvoru, znam da novinari pisu narucene tekstove, pogotovu ovi iz Vijesti....
Sto se tice VAC-ovog izlaska iz Vijesti - ne cini li vam se da je pismo koje im je poslao VAC gotovo identicno onome sto im je Car Svih Careva otpisao u njihovoj novini pre 20-ak dana:D
Sta ce dalje biti, videcemo! Je li ovo najava rata do istrebljenja ili samo upozorenje?
Mnogo je prljavog vesa na sve strane, to moze spasiti ijedne i druge
Nesto mi mnogo falis tu Crvenicu, da ti nije sestra od tetke:D
Ne znam konkretno za nju, ali, sto bi rekli novinari, iz izvora bliskim izvoru, znam da novinari pisu narucene tekstove, pogotovu ovi iz Vijesti....
Nije mi sestra, čak ne znam ni kako izgleda osim što sam čuo da je jako zgodna ;))
To za naračune tekstove je javna tajna, a kad pročitaš tekstove jasno ti je i ko od njih piše naručene. A zaboravih ove iz Republike, no to malo ko čita.
PS
Je*at će mi oca ovi iz udruženja novinara. Imamo li koji amandman koji ih čuva ili možemo i mi da pljujemo ka oni!?
Zoxy, prebačaj ovo, daleko smo otišli od Berana.
Nije mi sestra, čak ne znam ni kako izgleda osim što sam čuo da je jako zgodna ;))
To za naračune tekstove je javna tajna, a kad pročitaš tekstove jasno ti je i ko od njih piše naručene. A zaboravih ove iz Republike, no to malo ko čita.
PS
Je*at će mi oca ovi iz udruženja novinara. Imamo li koji amandman koji ih čuva ili možemo i mi da pljujemo ka oni!?
Zoxy, prebačaj ovo, daleko smo otišli od Berana.
Homere, nisu ni svi novinari isti... Udruzenje novinara bi prvo trebalo da bori protiv ovih i o kojima govorimo:D
No izgleda da protiv njih nema nista efikasno:D
Neka rade ljudi, nista sporno
Kad postanemo prav(n)a drzava, za takve nece biti posla u novinama koje drze do sebe
sanja&ivan 06-10-07, 11:13 Lažu da je softver u CDA spor!
A sajt MN berze je najveće smeće od sajta u Evropi!
Kako vas nije sramota s....!
Iduce nedelje ce poceti novi sajt montenegro berze
Da li neko od forumasa ,ko je trgovao u Hrvatskoj ili zivi u Hrvatskoj, zna sta se tamo desavalo posle potpisivanja Sporazuma o Stabilizaciji i pridruzivanju,da li je stvarno bilo nekog skoka?
Berlusconni 07-10-07, 22:16 Kako politika utječe na sve tako i na burzu i poslije potpisivanja sporazuma o stabilizaciji hrvtske dionice su skočile,ali isto tako treba znati da je hrvatsko trziste puno uredjenije i samim tim likvidnije!
Svuda se tako desilo, a ovdje ce se isto desiti makar zbog ocekivanja takvog skoka...
Drugo je pitanje koliko ce to trajati...
Za neki trajniji skok vaznija bi bila privatizacija bar par vecih preduzeca...
Svuda se tako desilo, a ovdje ce se isto desiti makar zbog ocekivanja takvog skoka...
Drugo je pitanje koliko ce to trajati...
Pa bice JABD i INSM!
Pa bice JABD i INSM!
da li danas objavljuju tender za JABD?
Slažem se, međutim ne treba žuriti, a s obzirom na sve što se dešavalo u Hrvatskoj mislim da Crna Gora ide u dobrom smjeru.
Zadnja dva IPO-a u Hr. (INA i HT) pokazala su da je burza najtransparentniji nacin prodaje firme, a interes građena bio je znatno veći od očekivanog. Uz to u interesu svake vlade je i da građani zarade...
GLAVNI INSPEKTOR TVRDI DA JE STANJE U OBLASTI TELEKOMUNIKACIJA HAOTIČNO
Blagojević: Nije nikad bilo gore
Podgorica - Nakon nekoliko mjeseci bezuspješnog ukazivanja na haos u sektoru telekomunikacija i upornog ćutanja o tome svih nadležnih državnih adresa, došlo je vrijeme da se danas ili sjutra pred cjelokupnom crnogorskom javnošću o tome povede rasprava u Parlamentu, povodom interpelacije koja uvrštena u dnevni red započetog zasjedanja - kazao je za "Vijesti" glavni republički inspektor za telekomunikacije Stojan Blagojević.
On je rekao da "od kako je prije šest godina osnovana Agencija za telekomunikacije, sa ciljem da se liberalizuje tržište, poveća kvalitet i snize cijene telekomunikacionih usluga, dogodilo se sve suprotno, a stanje u ovom sektoru, kada je riječ o interesima države i građana, nikada nije bilo gore".
Blagojević i njegov kolega, republički inspektor za telekomunikacije Novo Vujičić, nakon što su o stanju u sektoru telekomunikacija obavijestili sve nadležne državne institucije, pokrenuli i interpelaciju u parlamentu koju je potpisalo tridesetak opozicionih poslanika.
- Šest godina tržište telekomunikacija je u potpunoj blokadi, sa izrazitim monopolom jednog operatora i faktički jednog internet provajdera. Sigurnost usluga nikada nije bila lošija, nezapamćene krađe hakerskim programima i TV kvizovima ocrnile su hiljade građana - kazao je Blagojević.
On je rako da su "zahvaljujući neshvatljivoj regulaciji tržišta cijene usluga otišle u nebo".
- Nakon nedavnog rabalansa tarifa, za koji je Agencija za telekomunikacije dala zeleno svjetlo Telekomu, građani minut razgovora u lokalnom saobraćaju plaćaju 0,019 eura, u odnosu na 2001. kada je koštao 0,003 eura. To je povećanje od oko 500 procenata. Još veći je skok cijena Interneta jer je minut obične konekcije prije šest godina koštao 0,0015 eura a danas košta 0,01 euro za minut. Cijene međunarodnog telefonskog saobraćaja su među najvišim u svijetu - kazao je Blagojević.
On je rekao da će, kada interpelacija o stanju u telekomunikacijama dođe na dnevni red parlamenta, Vlada morati da odgovori na mnoga pitanja.
- Ko je odobrio poskupljenje tarifa Telekomu, koji je u prošloj godini imao prihod preko 100 miliona eura, približno koliko je prodata ta kompanija? Ko prati realizaciju ugovora o prodaji Telekoma i da li se ona odvija u skladu sa državnim interesima? Ko sprečava smjenu direktora Agencije za telekomunikacije Zorana Sekulića, protiv koga su prije tri mjeseca policija i tužilaštvo podnijeli krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i "olakšavanje" državnog budžeta za dva miliona eura? Da li je interes građana, koji su ovih dana dobili nove telefonske račune, da ih pretplata sa PDV-om, makar ne podigli slušalicu, košta 5,97 eura. Valjda će predstvanici Vlade poslanicima i građanima ovih dana objasniti u čijem je interesu takvo stanje u telekomunikacijama - kazao je Blagojević.
M.B.
izvor-VIJESTI
e dobro se neko sjetio da progovori o ovoj pljacki koju sprovodi Telekom, u spreza sa Agencijom za telekomunikacije... vidjecemo koliko ce poslanici biti zainteresovani za ovu temu..
jeftinije je telefonirati iz Njemacke u Norvesku, nego iz Momisica zvati Zabjelo...
[quote=Homer;165089]NOVINARI – AKCIJE
Za objavljivanje svojih i tuđih portfelja
Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novinari ekonomskih redakcija crnogorskih štampanih medija zalažu se da registar hartija od vrijednosti u Crnoj Gori bude javan, što bi svakom omogućilo uvid u njihove, ali i portfelje važnih igrača na tržištu kapitala.
Prije će vi se ovi igrači naguzit no što će vi ovo dopuštit!
Čudi me od novinara "stručnjaka za berzu" da ovako nešto napišu!:nonono:
Crna Gora sjutra potpisuje pakt o stabilizaciji i pridružavanju sa EU.
U kojoj mjeri bi se to moralo odraziti na trgu kapitala i kako brzo?
DRUšTVO
ŠTRAJK RADNIKA U BUDVANSKOJ "NOVOGRADNJI" REAZULTIRAO KRIVIČNOM PRIJAVOM POLICIJE
Direktori osumnjičeni za milionsku pronevjeru
Budva - Inspektori za suzbijnje privrednog kriminaliteta budvanske Područne jedinice predali su juče, uz krivičnu prijavu kotorskom istražnom sudiji, kompletno rukovodstvo budvanske građevinske firme "Novogradnja", zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nanijeli milionsku štetu preduzeću.
Sumnja se da su predsjednik borda direktora i bivši direktor Gavrilo Milačić, član borda i bivši direktor Milorad Tomović, član borda direktora i sindikalni povjerenik Milijana Popović, vršilac dužnosti direktora i nekadašnji sekretar Mirčeta Šušić i šef računovodstva Marija Tomović tokom 1997. godine, koristeći službeni položaj, prodali 24 stana, koje je izgradilo ovo preduzeće, i na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 550.000 njemačkih maraka, navodi se u saopštenju Uprave policije.
U krivičnoj prijavi protiv rukovodilaca "Novogradnje" navodi se da su oni prilikom privatizacije preduzeća, ne prikazujući tri katarstarske parcele od oko 15.000 kvadratnih metara, prikrili stvarnu vrijednost firme kako bi za sebe obezbijedili povoljnije uslove i mogućnosti za otkup akcija.
- Umjesto da akcije podijele radnicima, osumnjičeni su protivpravno stečenim novcem otkupili i prisvojili većinski paket akcija preduzeća. Sumnja se da su osumnjičeni pričinili ukupnu štetu preduzeću "Novogradnja" A.D. Budva u iznosu od najmanje 1.541.186,08 eura - navodi se u saopštenju Uprave policije.
Slučaj "Novogradnja" kulminirao je početkom prošle sedmice kada je desetak radnika započelo štrajk glađu , tražeći od rukovodstva da im obezbijedi stanove i vrati akcije koje im pripadaju. Pet radničkih porodica koje žive u naselju "Maslinjak" u neuslovnim brakama, uskoro bi trebalo da se isele, jer je parcela na kojoj se nalaze njihove kućice Opština otkupila od "Novogradnje", namjeravajući da na tom mjestu započne izgradnju vrtića. U naselju Golubovina prodata su 24 stana, iako je dio njih trebalo da bude dodijeljen zaposlenima u "Novogradnji".
Štrajk je pooštren kada su radnici predali zahtjev predsjedniku kotorskog suda da izuzme istražnog sudiju Biljanu Uskoković iz slučaja, jer,kako su tvrdili, za dvije godine, od kada su predali krivične prijave "nije preduzela zakonske radnje, odnosno nije saslušala okrivljene, niti pribavila potrebnu dokumentaciju od nadležnih organa".
Radnici , predvođeni Šušićem, zapitali su gdje je nestao kontrolni paket od 51 odsto akcija preduzeća, koje je bivše rukovodstvo kupilo od privatizacionih fondova, te međusobno podijelilo, lišavajući radnike prava na dionice. Milačić i Tomović bili su spremni da vrate dio akcija, ali to se nije obistinilo.
Procjena od milion i po eura štete obavljena je u martu, tako da sada ne daje realnu sliku navodne pronevjere, jer je cijena zemljišta u međuvremenu duplo poskupjela jer se sporne parcele "Novogradnje" nalaze na atrakivnim lokacijama.
Biće ponovo interesantna ova firma, radila se na berzi ko se sjeća do 40 eura, pa su bile one aplikacije po 7(vjerovatno ovih likova koji su je ojadili), doduše nema puno ljudi akcije. Tražnja na 7 prodajni nešto sitno na 25, pa na 30.
Trenutna kapitalizacija ispod 1.000 000 eura.
monte adrija je izbacala jako niske prodajne naloge za dosta kompanija,ali su iste i pociscene.Mig 97000 na 0.28, trend 200000 na 0.44, cput oko6000 na 8,70.ZA sada drze dkpg na 2,60 10000 akc i jos ponesto...
monte adrija je izbacala jako niske prodajne naloge za dosta kompanija,ali su iste i pociscene.Mig 97000 na 0.28, trend 200000 na 0.44, cput oko6000 na 8,70.ZA sada drze dkpg na 2,60 10000 akc i jos ponesto...
I Jabd na 28.1 prodajni od 3000 akcija!
jatotikvica 17-10-07, 08:32 Sto mislite da li ovo ima veze sa procjenom MMF da je trziste hov pregrijano?
Tek će da bude zagrijavanje!
Sto mislite da li ovo ima veze sa procjenom MMF da je trziste hov pregrijano?
nema. za berzanske indekse bolje da ove procjene nije bilo, ali ništa katastrofalno. pogotovo za ozbiljne, značajne investitore, domače pa i one iz Hrv, Slo, pa i one zapadnije. Znaju oni situaciju sa svim prednostima i slabostima i bez MMFa. MMF uvijek i po cijelom svijetu oduvijek priča isto t.j. obuzdava javnu (državnu) potrošnju, što može bit generalno i OK, ali puno država je i nasrljalo slijedeči njihove previše restriktivne ultimatume (kao npr. Latin.Amerika), pa je tako MMF izgubio dosta reputacije poslednjih 10 godina. Njihova mantra je da država ne smije imat (veliki) deficit u budžetu. A problem nije povečana potrošnja države generalno, problem je ako budžetni novac stvarno ide u neproduktivne svrhe, tekuću potrošnju, previsoke plače itd, a ne u investicije, obrazovanje, itd, koje su uvijek pozitivne na duže staze, pa makar neko vrijeme financirane deficitom.
Ozbiljni veliki ulagači, od kojih zavisi oporavak berze, ulagaju u fundamente ili kupuju kompletna poduzeća na osnovi fin. i polit. analiza i ne na osnovi novina i izjava lokalnih, makar stranih funkcionara ili novinara, pa makar oni u pravu, a male spekulativne prenapuhane dionice ostavljaju malim da se kockaju na njih.
Ovo o prenapuhanosti - zna se šta je prenapuhano , a šta nije, pa ne treba tu ništa generalizirati i panikovati. Više može ovaj naslov uticat na povremene male domače investitore, koji investiraju na osnovi glasina i novina, koji su taman povratili nešto povjerenja i koji se u nadi superbrze zarade često uvate u namještalke. Pa neka.
MMF ne kaže da je "tržište(cijene) pregrijane", već "povećanje cijena". Takođe ne znamo u kom periodu je posmatrano povećanje cijena. Ako su posmatrali prošle dvije godine , jasno je da je povećanje cijena "vruće".
Što se mene tiče TEMPERATURA POVEĆANJA cijena može biti i 50% manje od prethodnog, - sasvim dovoljno.
PS. I ovo su inovacije u ekonomiji. Da nam je dao trenutnu temeraturu povećanja cijena mogli bi i preciznije izračunati pritisak po jedinici mjere (akcije).
Kome su oni dobro mislili taj je bankrotirao!istu politiku imaju prema svima-klasicni zelenasi!ne kazem da su glupi i da ne znaju,ali da dobro misle-e to ne vjerujem!Ta organizacija od osnivanja trpi najvece kritike.za cijene akcija i nekretnina-njima je jednostavno nelogicno sto su toliko porasle zadnje 2god
Kome su oni dobro mislili taj je bankrotirao!istu politiku imaju prema svima-klasicni zelenasi!ne kazem da su glupi i da ne znaju,ali da dobro misle-e to ne vjerujem!Ta organizacija od osnivanja trpi najvece kritike.za cijene akcija i nekretnina-njima je jednostavno nelogicno sto su toliko porasle zadnje 2god
Potpuno si u pravu.To je jedna masina za iznudjivanje novca, a ko se slijepo pridrzava njihovih savjeta ne prodje dobro.
Interesantni su ovi vasi komentari. Ipak cinjenica je da je rast iznenadjujuce brz. I jos nesto osim javne potrosnje oni ukazuju i na ogroman rast kredita. E sad ni to nije toliko
zabrinjavajuce ako je njihiova struktura dobra, a je li? Dalje koliko je od kes kredita zavrsilo na berzi? Problem je sto ovakav rast generalno ne prate aktivnosti na relaksaciji privrede, biznisa u smislu uslova, infrastrukture itd. Kako ce se kriza u USA odraziti na Evropu pa i na nas region? Ipak se treba malo zamisliti nad svim ovim, natarvno bez panike
Nas Narod ima uticaj na nasu berzu ko ja na politiku kine.Krediti naroda?salite li se leba vi!dajte ljudi sve to kredita samo vb moze za dan pokupovat!
Nas Narod ima uticaj na nasu berzu ko ja na politiku kine.Krediti naroda?salite li se leba vi!dajte ljudi sve to kredita samo vb moze za dan pokupovat!
Slažem se!
Polako. Sta ako se kes krediti koji su zavrsili na berzi ne vrate na vrijeme bankama. U dosta lombardnih kredita imas klauzulu ako akcija uzeta kao kolateral padne za vise od 20% moras prodat ti ili banka.
I ovaj detalj je samo dio mozaika, moze bit vazan ali opet i ne, kako kome
|
|