View Full Version : Pricaonica
Dobro, pricas o arhitekturi i medicini koji su se nedavno formirali, ali ne mozes mi reci da pred njima ne stoji buducnost. I najvece putovanje pocinje malim korakom.
No dobro sto je sa ostalim fakultetima, koji imaju tradiciju, i sam Ljubisa je produkt jednog od tih fakulteta sa Univerziteta koji nista ne valja. Nemoj sve da gledas kroz Vesa Vukotica, i Djurovicka je profesor na istom tom fakultetu, pa koliko sam pratio imas lijepo misljenje o njoj.
Sljedeca stvar malo su ti statistika i zapadnoevropski standardi pomutili moc rasudjivanja. Eto za razliku od tvog fakulteta na fakultetu koji sam ja zavrsio na primjer predaju cetiri akademika, i to, Ljubisa kojeg kao sto vidim znas, Momir Djurovic, predsjednik CANU i clan mnogih drugih medjunarodnih akademskih udruzenja, Dragan Filipovic, ciji je doktorat proglasen u svijeti najboljim, jer je objavio rjesenje problema starog vise decenija, i Miso Ostojic.
Druga stvar, zbog cega je vazno odakle se uci, iz skripti ili iz knjiga, bitna je sustina, a to je prenos znanja. Ako za tebe ne moze da se uci iz skripti vec samo iz knjiga, jer tako nalazu evropski standardi, onda sva rasprava sa tobom je uzaludna. Eto na primjer profesor Filipovic nema knjigu, a nema ni skriptu, vec smo ucili iz sveske sa njegovih predavanja koja je bolja od svih knjiga koje samo imali na raspolaganju na tu tematiku. Upravo to je dokaz da je sustina mnogo bitnija od forme, sto izgleda kod tebe nije slucaj.
I sustina svega ovoga je da si uvrijedio svakog ko je izasao sa naseg Univerziteta, a mislim da je to jako nisko, da radis u sredini gdje si dosao da lezerno zaradjujes pare.
Ovim je svaka buduca rasprava sa tobom prekinuta.
Derek_Trotter 28-12-06, 19:52 Ne vjerujem da je Boriss_com imao namjeru da vrijedja nas Univerzitet nego da ukaze da trebaju i njemu korijenite promjene.
Najbolju kritiku njemu mogu da daju ljudi koji su na njemu studirali.
Sto se tvrdnje da na njemu nema strucnjaka (koji su boriss_com-u poznati) to ne stoji.
Ne bih sad da nabrajam svoje profesore i njihovu svjetsku slavu ali mislim da je problem univerziteta organizacioni a ne strucni. Takodje mislim da ni najbolji svjetski fakulteti ti ne mogu dati sveobuhvatno znanje iz neke oblasti i da svako kasnije (pa cak studirao i na cg univerzitetu) mora da radi na sebi i stice dodatna znanja.
Slažem se sa Boriss-om djelimično, a za neke fakultete (ekonomski, pravni) u potpunosti. Stvari koje sam ja učio na BG univerzitetu 93.godine ovdje su počeli da obrađuju tek 97. (Prepisivači) Tehnički fakulteti su nešto sasvim drugo, i njih treba u potpunosti uvažavati.
Jedna informacija za neupućene: trenutno se na Ekonomskom fakultetu u PG školuje 700 (sedam stotina) magistara.
Mnogo je brate!
boriss_com 28-12-06, 20:42 Slažem se sa Boriss-om djelimično, a za neke fakultete (ekonomski, pravni) u potpunosti. Stvari koje sam ja učio na BG univerzitetu 93.godine ovdje su počeli da obrađuju tek 97. (Prepisivači) Tehnički fakulteti su nešto sasvim drugo, i njih treba u potpunosti uvažavati.
Jedna informacija za neupućene: trenutno se na Ekonomskom fakultetu u PG školuje 700 (sedam stotina) magistara.
Mnogo je brate!
O tome i pricam, ljustura bez sustine.
nb-campari 28-12-06, 23:07 nb-campari mora da vas zamoli da se ne posvadjate. studirao sam i zivim i ne radim, niti cu raditi u novom sadu i stalno trazim da se crnogorcima po rodjenju prizna srednja strucna sprema. pivljani se bune i kazu-malo je brate.
g. boriss uzmi ovo u obzir.
Derek_Trotter 28-12-06, 23:37 hahahahaha. Vidi koliko nas je u budno . Spava li se kome ili svi mislimo na akcije. Dako nam pocnu rast pa da ljepse sanjamo;)
lijepo li je vidjeti vas na forumu u ove sate. Sta vam je svima zbilja?
Onix je sta?
Slažem se sa Boriss-om djelimično, a za neke fakultete (ekonomski, pravni) u potpunosti. Stvari koje sam ja učio na BG univerzitetu 93.godine ovdje su počeli da obrađuju tek 97. (Prepisivači) Tehnički fakulteti su nešto sasvim drugo, i njih treba u potpunosti uvažavati.
Mnogo je brate!
Nema izuzetaka sto se fakulteta tice. Izuzetci su sami studenti ciji je kvalitet na pojedinim fakultetima takav da on daje odredjeni kvalitet i samim studijama.
Bilo kakvo poredjenje sa BG ili ZG univerzitetom je besmisleno.
.
Jos nesto. Da li znate da je Bogoljub Karic diplomac Pravnog Fakulteta u Podgorici. A znate li kako ( ko ) ga je zavrsio ?????
O nemojmo o tome kako ko zavrsava fakultet, pa u mojoj firmi u bordu direktora sjedi polupismen covjek sa diplomom ekonoskog fakulteta iz bg, koju je dobio prije 2 godine, a inace ima 40 i neku. Sigurno je vrijedno ucio. A po BG se prica da dvije firme koje najvise zaradjuju su Telekom Srbije i Pravni fakultet. No to nije razlog da omalovazavam te fakultete koji su dali vrhunske strucnjake.
Koliko nam kadra treba i kakvog kadra, i naravno ko ce kako da prodje u svome poslu, odredice trziste rada, to bi trebalo valjda da znate. 60-ih godina kada su se formirali prvi fakulteti u CG, moj otac je studirao u bgd i govorio sto ce nama fakulteti kada nas ima toliko koliko nas ima. Sada se vidi koliko nije bio u pravu, pa ce nam isto tako valjati i po koji doktor i koji arhitekta sa nasih fakulteta.
Izvinjavam se zbog mozda malo nagle reakcije, ali doticni gospodin, je mene licno uvrijedio.
nb-campari 29-12-06, 08:47 gospodo,
pitam vas znate li zasto u sofiji svaki makedonac moze studirati o trosku bugarske.
gospodo,
pitam vas znate li zasto u sofiji svaki makedonac moze studirati o trosku bugarske.
Iz istog razloga iz kog u Beogradu moze studirati svaki Crnogorac o trosku Srbije.
Derek_Trotter 29-12-06, 09:35 Dosta je o obrazovnom sistemu, ajmo malo o berzi!
nb-campari 29-12-06, 10:21 bravo derek, daj izvestaj.
Hvala:) , bio si oštra konkurencija!
9 December 2006 16:02 pm
NEX MONTENEGRO - IZVJEŠTAJ
Godina završena dobicima 29 December 2006 16:00 pm
MONTENEGROBERZA – IZVJEŠTAJ
Godina završena dobicima 29 December 2006 16:00 pm
RADVENT – TENDER
Britanci jedini dostavili ponudu 29 December 2006 13:03 pm
KAP – UGOVOR
Potpisan ugovor
Radvent ce sigurno i kupiti britanci,to je odavno vrlo izvjesno.Nedavno sam gledao intervju sa direktorom,po njegovim rijechima posluju pozitivno,oprema je zastarela ali ocekuju modernizaciju i sto je najvaznije imaju sigurne klijente jer ce sav posao na modernizaciji zeljezare ici preko njih(zato ih i kupuju),a pored njih rade u Kap-u,Epcg,za Elektroprvredu RS,za ex djelove zeljezare koji su privatizovani...i jos neke firme,chak ce morati da shire kapacitete ukoliko budu zeljeli da zadrze sve klijente.Ono sto je takodje vazno je da ni jedna druga firma iz blizeg okruzenja ne moze da im konkurushe obimom i raznovrsnoscu poslova koje obavljaju.Nemaju velikih problema ni sa radnicima...Na prvi pogled izgleda interesantno,ako neko detaljnijih informacija neka podijeli sa nama.
Berlusconni 30-12-06, 12:46 Jeli točno da burza radi tek 11 siječnja?
Derek_Trotter 30-12-06, 14:05 Jeli točno da burza radi tek 11 siječnja?
Obije berze startuju 10.1.2007.
Srecna Nova godina i Bozic svima koji slave,pa da sledeca godina bude zelene boje sto se tishe berze i akcija:)Pozdrav i sve najbolje,uzivajte sledecih dana!
Srecna Nova godina i Bozic svima koji slave,pa da sledeca godina bude zelene boje sto se tishe berze i akcija:)Pozdrav i sve najbolje,uzivajte sledecih dana!
Pridružujem se čestitkama!:)
Sretna Vam i barem jednaka kao (investicijska) 2006. Nova 2007. :)
Srećna Nova Godina svima!
Derek_Trotter 31-12-06, 12:53 Hvala Zoxy i tebitakodje sve najbolje!
nb-campari 02-01-07, 10:26 ima li ko budan i da nije mamuran, a da kakvu vijest zna, ili cemo spavati do 10-og.
Derek_Trotter 02-01-07, 15:10 Nemam nikakvih vijesti ali cu se truditi da ovih dana saznam sta su uradili u Zeljezari sto se tice sirovina. Da li su nesli alternativu posto su im Srbijanci blokirali isporuku ili cekaju da novi vlasnik nesto uradi po tom pitanju.
nb-campari 02-01-07, 16:39 samo me zanima sta ce srbijanci raditi sa viskom sirovina , ako stvarno niksicka
zeljezara odluci da srbiju odbaci kao velikog snabdevaca.jednostavno niko vise ne trpi ucene.to ce se vjerovatno dogoditi, bolje je rijesiti sve probleme u startu i ne ostavljati mjesta nikakvim iznenadjenjima.srbijanci jos ne znaju za zvanje
NJEGOVO VELICANSTVO-KUPAC.
Evo, se polako svi vracamo:).Bash i mene zanima sta planiraju u zeljezari,volio bih da konacno ispune sve uslove i prepuste upravljanje novim vlasnicima,pa da vidimo koji su im planovi za nabavku sirovine,ne vjerujem da ce dopustati u buducnosti da zavise od toga oce li neko u Srbiji reci da ili ne,makar se nadam tome.
Zna li neko sta se konkretno radi na izradi novog, modernog finansijskog portala na kojem se najavljuje objava svih vaznijih vijesti na polju CG ekonomije kao i godisnji i polugodisnji finansijski izvjestaji preduzeca koja se kotiraju na obije berze?
Zna li neko sta se konkretno radi na izradi novog, modernog finansijskog portala na kojem se najavljuje objava svih vaznijih vijesti na polju CG ekonomije kao i godisnji i polugodisnji finansijski izvjestaji preduzeca koja se kotiraju na obije berze?
Zar stvarno vjeruješ?:mad:
Možda, ali ne tako brzo kao što pričaju!:mad:
Daj Bože da nisam u pravu! :eek:
Valjda nisi u pravu.......
Znas kako Homer, morace da urade nesto, ako ne zbog transparentnosti samog trzista onda zbog sve ucestalijih primjedbi od strane stranih investitora kao i povlacenja pomenutih i postojeceg negativnog trenda indexa.
Nesto sto bi trebao da bude uzor mnogima u regionu je www.blberza.com
Valjda nisi u pravu.......
Znas kako Homer, morace da urade nesto, ako ne zbog transparentnosti samog trzista onda zbog sve ucestalijih primjedbi od strane stranih investitora kao i povlacenja pomenutih i postojeceg negativnog trenda indexa.
Nesto sto bi trebao da bude uzor mnogima u regionu je www.blberza.com
Mislim da oni još uvjek ne žele jako učešće stranih investitora na CG berzi, još uvjek kupuju.
Tek kada značajno obezbjede svoje pozicije, onda će poraditi na tome.
Zato ja mislim da CG market neće brzo postati transparentan, ali nadam se da griješim.
Holder ponovo poklopio prodajne kupovne naloge kod ULRI. Ocigledno je nekom jako stalo da ova akcija ne dobije krila.
Definitivno je ona jedan od glavnih favorita u narednom periodu.Akcija je trenutno jako podcijenjena i ima stalne kupce koji konstantno kupuju bolje reci pljackaju neobavijestene i preplasene .
STARTUJE PRVI CRNOGORSKI INVESTICIONI FOND
Osnovan "živom lovom"
Osnivač društva za upravljanje investicionim fondom Aktiva maks Mladen Bojanić izjavio je da su svih deset osnivača te kompanije iz Crne Gore, imaju ukupno 50 godina iskustva na tržištu kapitala i posjeduju 12 licenci za investicione menadžere, brokere i dilere. Aktiva maks je dobila dozvolu za rad krajem decembra da bi osnovala fond Aktiva integra, koji će biti prvi crnogorski fond osnovan živim kapitalom, a ne vaučerima iz procesa privatizacije privrede.
- Smatramo da imamo dovoljno znanja i iskustva da se upustimo u posao formiranja fonda zajedničkog ulaganja, koji će voditi lokalni menadžeri, a djelovaće na regionalnom tržištu. Do sada smo u Crnoj Gori imali suprotna iskustva. Nadam se da dolazi vrijeme da se prihvati činjenica da neko iz naše sredine može biti bar ravnopravan inostranim stručnjacima - izjavio je Bojanić "Danu".
Istakao je kako ga ohrabrije dosadašnji interes investitora za ulaganje u novi fond i naveo da je uvjeren, na osnovu dosadašnjih kontakata sa kolegama iz regiona, da će dio emisije kupiti regionalni investitori. Naveo je da će Aktiva maks imati lijepu priliku da na djelu pokaže njihovo viđenje korporativnog upravljanja, gdje prvenstveno misli na odnos prema akcionarima fonda. Objasnio je da će dio novca biti uložen u osnivanje akcionarskih društava, prvenstveno iz domena finansijskih usluga, dio za kupovinu hartija na lokalnim i regionalnim berzama, a dio za kupovinu nekretnina, kako bi izbalansirali aktivu fonda.
- Imamo namjeru da pod brendom ĆAktiva" objedinimo nekoliko društava koja bi bila prepoznatljiva po drugačijem načinu pružanja usluga klijentima. Nije nam cilj da budemo prvi ili najveći, već prepoznatljivi po načinu i kvalitetu usluge - rekao je Bojanić.
Objasnio je da kompanija nije zainteresovana za preuzimanje crnogorskih firmi, čije akcije bude kupovala na berzama, ili za borbu za prevlast u šest postojećih investicionih fondova nastalih ulaganjem vaučera građana.
- Mi nismo preuzetnici nego preduzetnici - pojasnio je Bojanić.
Za dio portfelja fonda koji će biti formiran na regionalom tržištu, Bojanić tvrdi da će biti njihov "skromni doprinos integracijama o kojima svi govore", ističući kako je za dosadašnju praksu bio karakterističan jednostran proces u kojem strani investitori kupuju crnogorske nekretnine i hartije od vrijednosti, dok integracija podrazumijeva i obrnut proces.
- Očekujemo da rast aktive fonda bude posljedica dobrog poslovanja društava čije se akcije nalaze u fondovskom portfelju, a ne njihovom trenutnom potcijenjenošću na tržištu. Uvijek ćemo se između investiranja i berzanskog mešetarenja odlučivati za prvu opciju - tvrdi Bojanić.
Smatra da na tržištu, nakon petogodišnjeg opšteg rasta cijena akcija, slijedi drugi ambijent. On ističe kako se prave analize i procjene nijesu ni mogle raditi kad nema izvještaja o poslovanju ili istorijskih podataka o kretanju cijena akcija i tvrdi da će tek sada fundamentalne i tehničke analize dobiti svoj smisao. Niko, međutim, ne može garantovati da će analize i predviđanja biti uvijek dovoljna za donošenje uspješne investicione odluke.
- Za naše tržište spremamo novinu u vidu procjene Ćtržišnog sentimentaĆ, novog pokazatelja koji pokušava da predvidi ponašanje većine učesnika na tržištu, na osnovu kojeg se kreira procjena ukupnog tržišta. Ovo je naročito važno za mlada i nelikvidna tržišta, a svjedoci smo da su cijene akcija na našem tržištu puno puta stihijski rasle ili padale - kazao je Bojanić.
J.R
Otvoren zatvoreni fond
Bojanić je najavio da će Aktiva maks za nekoliko nedjelja, po dobijanju svih potrebnih dozvola, uputiti javni poziv za upis i uplatu akcija fonda zajedničkog ulaganja Aktiva integra. Objaviće prospekt u kome će biti definisani obim emisije, strategija ulaganja, provizije i predstavljen menadžment.
- Svakako da će svi zainteresovani biti u prilici da se prije donošenja odluke o eventualnom ulaganju dobro i na vrijeme informišu o svim važnim pitanjima. Fond će biti "otvoren" za sve koji budu zainteresovani da postanu akcionari, ali "zatvoren" u smislu zakonske regulative, jer je to u Crnoj Gori jedini dozvoljeni način - kaže Bojanić.
Crnogorski zakonodavci još nijesu dozvolili osnivanje otvorenih fondova zajedničkog ulaganja, čija je osnovna prednost što svaki ulagač može u svako doba da ga napusti, a ostali su obavezni da ga isplate po tržišnoj cijeni.
http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ekonomija&datum=2007-01-11&clanak=82367
Kriza vinogradarstva EU - jezera neprodatog vina
Hronična hiperprodukcija, pad domaće potrošnje i nemilosrdna konkurencija - doveli su u Evropi do krize vinarstva nezapamćenih razmera. Sa jezerima neprodatog vina koja prete da obore cenu, Evropska unija je počela da plaća vinare da svake godine unište deo svojih zaliha ili destilišu milijarde boca pitkog vina u čist alkohol.
Tako usred nekih od najslavnijih vinograda Francuske, danas dzinovske mašine rade punom parom na destilaciji dela obogodišnjeg roda - pretvaranju vina u druge proizvode za koje vinogradari veruju da će im pomoći da opstanu. Rezulat ovog posla je neka vrsta obrnute alhemije: izvrsno vino se pretvara u gotovo čist alkohol za proizvodnju sredstava za dezinfekciju i čišćenje ili dodatke benzinu. Neprerađeni deo se vraća u cisterne kamiona i vozi nazad u vinograde, gde će poslužiti kao đubrivo za rod iduće godine.
Skeptici kažu da je ova mera - koja je samo prošle godine koštala EU 150 miliona evra - privremena popravka koja ne dopire do suštine problema a to je da Evropa jednostavno pravi više vina nego što može da popije ili izveze. Predloženi novi plan EU nastoji da sredi bar proizvodni deo evropskog vinarstva - tako što će ga smanjiti. Plan napušta destilaciju kao rešenje u korist zatiranja ogromnih površina pod vinogradima.
Oko 40.000 hektara vinograda, više od 10 odsto ukupno u Evropi, biće raskričeno tokom narednih pet godina. Širom Španije, Francuske i Italije, vinogradari se svrstavaju u front protiv plana, za koji kažu da je surov. Ali, kako se sve više vina napravi svake godine - 2,8 milijarde litara prošle - čak i najzadrtiji protivnici plana EU priznaju da negde mora da se popusti. "Godinama smo slegali ramenima, smatrajući da je kriza privremena", kaže agenciji AP Žil de Lonževial, šef predstavika vinara iz Božolea. "Ali, polako shvatamo da je kriza tu za stalno". Do prošle godine, takozvana "krizna destilacija" se odnosila samo na najjeftinija, stona vina. Sad, međutim, kvalitetna vina odlaze u prekuvavanje u velikim količinama.
Iz kase EU i lokalnih vlasti, vinogradrima se za vino koje ide u preradu plaća oko 35 evro centi - što je petina prosečne cene koju plaćaju veletrogvci za flaširano vino namenjeno maloprodaji. Problem je što se vino jednostavno ne prodaje. Evropska vina skupljaju prašinu na policama, dok kupci širom sveta posežu za bocama proizvođača iz Čilea, SAD, Južne Afrike i dugde.
Vina iz "Novog Sveta" sada čine 70 odsto prodaje u Irskoj, na primer, a Australija je nedavno pretekla Francusku kao najvećeg snabdevača Britanije. Evropski vinogradi su bili suviše spori u odgovru na takozvanu "opasnost Novog Sveta", kaže Lui-Fabris Latur, čelnik prestižne marke Lui Latur u regionu Burgundije, tik na sever od Božolea. "U Francuskoj smo mislili da smo najveći i najbolji i da nas niko ne može taći", kaže Latur, a taj osećaj nadmoći zaslepeo je vinogradare pa nisu videli opasnost od inostranih takmaca.
Strana konkurencija nije, međutim, jedini razlog za evropske vinske nevolje. Promena navika u piću takođe je krupni krivac. Vino se sve manje troši u Evropi, a šampioni u pijenju vina, Italija i Francuska, predvode pad. Ipak, vinogradi opominju da se ne dira u vinograde jer bi im krčenje polja pod lozom vezalo ruke i sprečilo ih da se prilagode promenama na svetskom tržistu vina. Oni upiru prst na Indiju i Kinu - gde nadolazeća srednja klasa počinje da razvija ukus za vino.
Kako ce se ovo odraziti na nase "Plantaze" ne smijem da zamislim.
Čudi me da nitko ne spominje al eto za one koji nisu čuli,
danas je Premijer Ivo Sanader u posjetu CG na otvaranju
veleposlanstva.
Najvažniji dio je da nije sam već vodi 35 poslovnjaka,
direktora velikih HR firmi!
Za mene je to vijest No1. pa mi je drago da je moja malenkost
prvo objavljuje!!!
Pozdrav!
Pozdrav za sve na forumu !! Zanima me ima li neko kakva predvidjanja za HLT fond? Unaprijed hvala!!
boriss_com 12-01-07, 11:51 Pozdrav za sve na forumu !! Zanima me ima li neko kakva predvidjanja za HLT fond? Unaprijed hvala!!
Ima sve same dionice turistickih poduzeca + osiguravatelj LOVCEN + ATLAS banka + LUBA + PLAP. Crnoj Gori predvidjaju najdinamicniji rast turizma u Evropi, pa sad ti vidi kakva moze biti perspektiva HLT.
Pokupovali su dosta atraktivnih lokacija u Podgorici i primorju, u portfelju se vode po cijeni od 6 milE, a vrijede min oko 15 milE
Ima procjena po kojoj samo zemlja u vlasnistu HLT u okolici hotela "Plavi horizonti" u Tivtu, vrijedi oko 40 milE, sto je trenutna trzisna kapitalizacija.
Evo i link http://www.hlt.cg.yu/novosti.htm
Da, istina je to, ali isto tako imaju i veliki procenat nelikvidnih preduzeca u portfoliju. Mislim da to predstavlja kocnicu napretka tog fonda.
boriss_com 12-01-07, 11:59 Imas njihov portfolio pa pogledaj sam http://www.hlt.cg.yu/portfolio.htm
To sto je "nelikvidno" /„Montenegropromet“ Budva i „Mješovito“ Herceg Novi./ ima jako vrijedno imovinu, pa je po meni jako likvidno.
Pogldeja i stukturu vlasnistva na http://www.hlt.cg.yu/struktura.htm
Zar mislis da imena poput FLANDERS CONSULTING LLC, RAFFLES ASSOCIATES LT, POTEZA BPD d.d., PODRAVSKA BANKA DD, investiraju u nesto sto nema perspektivu ?! Sve su to u najmanju ruku jaki regionalni igraci.
Moje misljenje je da treba kupovati HLT, ako si spreman cekati dok se jos vlasnistvo ukrupni.
Licno, necu ga prodavati do razine od 0.20
Ima sve same dionice turistickih poduzeca + osiguravatelj LOVCEN + ATLAS banka + LUBA + PLAP. Crnoj Gori predvidjaju najdinamicniji rast turizma u Evropi, pa sad ti vidi kakva moze biti perspektiva HLT.
Pokupovali su dosta atraktivnih lokacija u Podgorici i primorju, u portfelju se vode po cijeni od 6 milE, a vrijede min oko 15 milE
Ima procjena po kojoj samo zemlja u vlasnistu HLT u okolici hotela "Plavi horizonti" u Tivtu, vrijedi oko 40 milE, sto je trenutna trzisna kapitalizacija.
Evo i link http://www.hlt.cg.yu/novosti.htm
Ne bih se bas slozio sa ovom procjenom. Po meni je to najlosiji fond i samo zahvaljujuci neobavijestenosti obicnih kupaca ( koji je najeftiniji?, fond je fond - najcesca pitanja i konstatacija kupaca) on prati procentualno ostale cijene fondova, sto mesetari znaju i obilno koriste.
To ne znaci da nece i dalje rasti , ali definitivno nije po mom ukusu iz vise razloga. Uostalom mislim da trenutne cijene akcija fondova pravilno rangiraju nihov kvalitet.
A sto se tice zemljista koje posjeduju za akcionare je vazna knjigovodstvena vrijednost.Sve preko toga i ako bude valorizovano ce se sliti u dzepove- zna se cije.
Da, istina je to, ali isto tako imaju i veliki procenat nelikvidnih preduzeca u portfoliju. Mislim da to predstavlja kocnicu napretka tog fonda.
Glavna kočnica razvoju HLTF je Provladex! :mad:
boriss_com 12-01-07, 12:50 Pokusavamo diskutirati na nivou egzaktnih podataka, koje sam iznio, sve ostalo je na kapacitetu onoga ko te podatke analizira.
Ja sam svoju analizu napisao, dao sam i jedan siri rekurs, ali sam spreman cuti i druga ARGUMENTIRANA misljenja.
O okusima kada su u pitanju dionica vrijedi diskutovati.
O ukusima se ne diskutuje kada su u pitanju zene, vino i slicne stvari !
Pokusavamo diskutirati na nivou egzaktnih podataka, koje sam iznio, sve ostalo je na kapacitetu onoga ko te podatke analizira.
Ja sam svoju analizu napisao, dao sam i jedan siri rekurs, ali sam spreman cuti i druga ARGUMENTIRANA misljenja.
O okusima kada su u pitanju dionica vrijedi diskutovati.
O ukusima se ne diskutuje kada su u pitanju zene, vino i slicne stvari !
Koliko sam primijetio tvoja predhodna analiza se zasniva na pretpostavkama i zeljama, kao sto je to uostalom u ovom trenutku na CG marketu i jedino moguce.Jedino ako ne mislis da je nabrajanje kompanija iz porfelja nekakav argument.
Mozda ne bi bilo lose da pogledas portfelje i ostalih fondova ( posto volis zemljiste recimo Euro fonda ) pa onda da govoris o vrijednostima i prepretpostavkama kolko sta vrijedi.
A sto se ukusa tice mislim da je jako neukusno ljude navlaciti na ovaj nacin. Svi se time pomalo bavimo ali ipak ....
boriss_com 12-01-07, 13:35 Navlaciti na sta ?
Pa taj fond je fond sa najvise akcionara u CG.
Mislim, cak i da mi je to namjera, a nije, sta je moja korist od toga ?
Ja PIF-ove uopce niti ne kupujem ni na jednom marketu.
Prosvijetli me molim te !
Puno hvala na komentarima u vezi hlt fonda mislim da ce ostati u mom portfelju jos neko vrijeme makar do kraja 2007 a tada cemo vidjeti sto da se radi. Mislim da ga koci zestoko Provladeks ali vidjecemo..........Pozdrav!
Navlaciti na sta ?
Pa taj fond je fond sa najvise akcionara u CG.
Mislim, cak i da mi je to namjera, a nije, sta je moja korist od toga ?
Ja PIF-ove uopce niti ne kupujem ni na jednom marketu.
Prosvijetli me molim te !
Tacno to je fond sa najvise akcionara u CG ali na zalost - prevarenih. Vaucer iz masovne vaucerske privatizacije ulozen u ovaj fond se trenutno trguje kao sto znas od 400- 450 eura dok isti vaucer ulozen u recimo trend ide 1000 - 1050.Sama ta cinjenica dovoljno govori o uspjesnosti bivse a i sadasnje upravljacke strukture.
Drugi deo posta mi nije jasan jer koliko vidim ti si u prethodnom napisao citiram " Moje misljenje je da treba kupovati HLT, ako si spreman cekati dok se jos vlasnistvo ukrupni.
Licno, necu ga prodavati do razine od 0.20"
Pa ako si se ti mozda zabunio i ja povlacim moj komentar o navlacenju.
nb-campari 12-01-07, 14:04 dajte ljudi jos jedan izvestaj,ne mogu vise da cekam moram na pecanje.hvala de culi i dje ne culi.
boriss_com 12-01-07, 14:16 Ispravka: Ja ih ne bih prodavao do razine 0.20.
@boriss com
Mislim da ga neces ni priblizno 0.20 prodati.
Zasto? Zato sto se na razvijenim trzistima fondovi kupuju do 110% vrijednosti od nominale.
Kad preferiras HLTa fond onda znas i nominalu, a kao analiza neka ti posluzi i taj podatak uzimajuci u obzir da je nase trziste daleko od razvijenog.
boriss_com 12-01-07, 14:59 Moguce si u pravu, meni turizam kao nosilac njihovog portfelja i zemljiste koje imaju daju motiv za takvo razmisljanje.
No svjededno drazi su mi TECG i KAPG
Ispravo razmisljanje za TECG i KAPG, to su firme (koje pored dividende(1.) i
jako podcijenjenih akcija(2.)) garantuju neku sigurnost u bliskoj buducnosti.
Uostalom mislim da ce zauzimati jedno od vaznijih mjesta u strukturama portfolija dolazecih IF-ova.
Ispravo razmisljanje za TECG i KAPG, to su firme (koje pored dividende(1.) i
jako podcijenjenih akcija(2.)) garantuju neku sigurnost u bliskoj buducnosti.
Uostalom mislim da ce zauzimati jedno od vaznijih mjesta u strukturama portfolija dolazecih IF-ova.
KAPG ce davati dividende?
Nisam to rekao!! (zato sam napisao (1.) misleci na TECG i (2.) misleci na KAPG)
Mozda naslutis na dobro.
Zna li ko sta o brodogradilistu?
boriss_com 18-01-07, 15:12 Posto sam predlozio gostovanje Bojice Boskovica na nasem forumu /hvala za trud Dereku/, slobodan sam predloziti sledeceg gosta.
Mislim da bi g-din Mladen Bojanic bio jako zanimljiv gost.
Ako ga neko zna i moze da napravi kontakt sa njim bilo bi dobro.
Zna li neko nesto vezano za Utip-Cg,moze li se tu ishta ocekivati?
Posto sam predlozio gostovanje Bojice Boskovica na nasem forumu /hvala za trud Dereku/, slobodan sam predloziti sledeceg gosta.
Mislim da bi g-din Mladen Bojanic bio jako zanimljiv gost.
Ako ga neko zna i moze da napravi kontakt sa njim bilo bi dobro.
Moj predlog je da ovaj put gost, odnosno domacin budes ti Boriss_com.
Iskreno mislim da to zasluzujes pre mnogih, i da bi to bilo daleko zanimljivije za ostale clanove.Mozda bi bilo malo neobicno ali svakako poucno.
A reklama za fond moze i da priceka.
I mene zanima Utip CG! Sta se tu moze ocekivati?
boriss_com 19-01-07, 07:38 Nijesam stvarno mislio da gdin Bojanic reklamirao svoj fond, nego smatram da je kao ex-direktor berze i vlasnik prvog IF, dobar poznavalac prilika na CG trzistu.
Na forumu mojnovac polako se povećava broj prisutnih na temu CG, a smanjuje na BiH.
To je dobar znak:
Izgleda da se investitori koji su nas jesenas napustili polako vraćaju na naše tržište.
Dobro nam se vrnuli!
Grijesis HOMER, trziste RS ce tek odreagovati po privatizaciji Telekoma Srpske i Rafinerije Nafte, pa investicije CEZ-a od 1.45 milijardi, pa......
Tamo ce tek biti intresantno i tek ce biti prilika za zaradu.
Inace uz CG, i RS je bila iznenadjenje 2006.
Srecno njima,al ja mislim da ni ko bude na trzistu Cg nece biti nezadovoljan u tekucoj godini,naprotiv-naravno uz uslov da se ide strpljivo i na sigurno.
Mene licno, privlaci transparentije trziste. Kontaktirajte malo sa investitorima iz HR pa neka vam kazu gdje njihovi novci radije zavrsavaju.
Grijesis HOMER, trziste RS ce tek odreagovati po privatizaciji Telekoma Srpske i Rafinerije Nafte, pa investicije CEZ-a od 1.45 milijardi, pa......
Tamo ce tek biti intresantno i tek ce biti prilika za zaradu.
Inace uz CG, i RS je bila iznenadjenje 2006.
Ja mislim da tamo slijedi jedna mala korekcija, i da će se sve odvijati manje- više naizmjenično, RS-CG.
Korekcija traje vec vise od dva mjeseca. Do polovine novembra je bio boom, sve akcije su skakale, od tada nich se ne zbiva. Akcije lagano klize dolje ili stagniraju i cekaju velike privatizacije. Danas je potpisan ugovor o prodaji Telekoma Srpske. Znaci kad stigne kapital (najkasnije mjesec dana), stize i novi boom
nb-campari 19-01-07, 21:06 izvinite, ko je kupio telekom srpske?
Za mjesec dana može lijepo da se zaradi!
Mene licno, privlaci transparentije trziste. Kontaktirajte malo sa investitorima iz HR pa neka vam kazu gdje njihovi novci radije zavrsavaju.
Slazem se da su transparentnije trziste,al mislim da Cg ima drugih prednosti u odnosu na RS i da ce uz postepeno povecanje transparentnosti kojem se svi nadamo trziste ici ka jos vishem nivou.
izvinite, ko je kupio telekom srpske?
Nijesma siguran je li pitanje pomalo sarkasticho,al u svakom sluchaju cu reci,kupio ga je Telekom Srbije.
Bas zbog previsoke cijene koju ce za njega platiti, imaju namjeru da od njega naprave lidera u telekomunikacijama na BIH trzistu.
Aco je opet lijepo trgova (Zavod za urbanizam, 2,7 mil. €)!
Derek_Trotter 21-01-07, 20:23 Pobrisao sam sve prethodne postove koji su raspravu vodili u pravcu politickog prepucavanja.
Na ovom forumu cemo samo da pricamo o ekonomiji.
nb-campari 21-01-07, 20:44 divno, i to vjerovatno bez prava zalbe.
nb-campari 24-01-07, 13:14 molim informisane da kazu koliki je porez na zaradene pare od prodatih akcija?a
ako se zarada reinvestira, koliko vremena se ne smiju otudjiti nove akcije, da nema poreza?
Nema poreza!
Kupuj, prodaj i uživaj!
nb-campari 24-01-07, 13:28 Nema poreza!
Kupuj, prodaj i uživaj!
neka dama iz poreske uprave u podgorici tel.448-180, kaze da je porez na zaradu,ostvarenu trgovinom akcijama 9 posto. zato sam i postavio ovo pitanje.
volio bih da je pogrijesila
Ja prvi put čujem za ovo!
Niko mi se ne javlja na taj telefon.
boriss_com 24-01-07, 13:46 neka dama iz poreske uprave u podgorici tel.448-180, kaze da je porez na zaradu,ostvarenu trgovinom akcijama 9 posto. zato sam i postavio ovo pitanje.
volio bih da je pogrijesila
Ni ona nije izuzetak, puno je takvih koji ne poznaju svoj posao.
Nazalost!
nb-campari 24-01-07, 14:20 Ja prvi put čujem za ovo!
Niko mi se ne javlja na taj telefon.
homere, broj je dobar, to je poreska uprava, opet sam ih zvao, prebacili su me na col centar, odakle mi je gospoda-ica, objasnila sledece-postoji porez na kapitalnu dobit.dobit od trgovine hartijama od vrijednosti je kapitalna dobit.podlijeze oporezivanju. ne podlijeze oporezivanju ako se dobit reinvestira, sto ce reci, ako se ulozi u nove akcije, i ne otuduje dvije godine. ako se nove akcije prodaju odmah, i tom novom prodajom ne ostvari nikakva dobit, poreza nema. sve mi je ovo citala iz nekakve knjige, ona kaze zakona. ja sam i ovim objasnjenjem zadovoljan,mada bi bilo bolje da poreza prosto nema. volio bih da
nisam postavljao ovo pitanje , ispade da unosim zabunu.
nb-campari 24-01-07, 14:21 pomenuta gospodja-ica se zove Tanja
Staro je par dana, al kad vec niko nije postao nista evo jedan clanak koji je obisao svijet
COPYRIGHT 2007 Financial Times Ltd.
(From AP Worldstream)
Byline: MERAIAH FOLEY
Montenegro has joined the International Monetary Fund and the World Bank, boosting the each institution's total membership to 185 countries.
The Balkan republic of 620,000 people became Europe's newest country last summer after its voters supported a split from Serbia in a May referendum.
"Montenegro is claiming its place as a respected member of the global community of nations, and it is demonstrating its commitment to meet the responsibilities and reap the benefits of international cooperation," IMF chief Rodrigo de Rato said.
Both the IMF and the World Bank made separate announcements about Montenegro's membership on Thursday.
De Rato said the country's transition to independence has been impressive and economic activity has recovered. He also noted that the country has increasingly become the focus of investor interest. De Rato said the future holds economic challenges for the country, including nurturing conditions for economic growth and stability.
Komisija za hartije od vrijednosti
Nove brokerske i brokersko-dilerske kuće
Podgorica, 23. januara - U Crnoj Gori će,do kraja ovog mjeseca,početi rad dvije nove brokersko-dilerske kuće Frst fajnešel sikjuritis (First financial securities) i Hipo broker (Hypo broker). Najavljen je i početak rada brokerske kuće Senzal Broker.
Osnivači Frst fajnešel sikjuritisa su dva fizička lica iz Grčke i Crne Gore, Hipo brokera Hipo-Alpe-adria banka, a Senzal brokera istoimena brokerska kuća iz Beograda i fizička lica iz Podgorice.
Brokerska kuća može kupovati akcije, obveznice i druge hartije od vrijednosti za klijente, a dilerska u svoje ime i za svoj račun. Brokersko-dilerske kuće u Crnoj Gori su Monte Adria i Moneta.
Nedavno je u štampanim medijima objavljen i konkurs za radna mjesta u Vorld brokeru sa sjedišterm u Podgorici od kojih Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) nije dobila zahtjev za licencu.
ČELNICI GLOBAL STEEL HOLDINGA NAKON BORAVKA U CRNOJ GORI POTVRDILI “VIJESTIMA” DA SU ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJA
Bacili oko na luke rudnike i energetiku
Podgorica - Predstavnici kompanije Global Steel Holdings, jednog od najvećih svjetskih investitora u oblasti čelične industrije, procjenjuju mogućnosti ulaganja u Crnoj Gori, a najinteresantnije su im proizvodnja čelika, rudarstvo, energetika i luke.
Global Steel Holdings će pokušati da ulaganjima u Crnoj Gori poveže poslove koje vodi u regionu - saopšteno je “Vijestima” iz te kompanije.
Kompanijom Global Steel Holdings, sa sjedištem na britanskom ostrvu Man, upravljaju braća Pramod i Vinod Mital, iz čuvene “čelične” porodice Mital. Global Steel Holdings je većinski vlasnik indijskog Ispat industries, posluje u nekoliko država svijeta u kojima ima kapacitet proizvodnje od 14 miliona tona čelika, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Bugarskoj, Meksiku, Libiji╔
Tročlani tim Global Steel Holdingsa, u kojem su bili njegov predsjednik Pramod Mital, potpredsjednik Ravi Darbari i direktor J. Pasha, razgovarao je u nedjelju u Podgorici sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, direktorom Agencije za prestrukturiranje privrede Brankom Vujovićem i bivšim premijerom Milom Đukanovićem.
- Procjenjujemo moguće prilike za investiranje i veoma skoro, za nekoliko sedmica, poslaćemo tim koji će se baviti detaljima. Napravićemo analize i na osnovu njih odlučiti. Pokušaćemo da povežemo ulaganja u Crnoj Gori sa poslovima koje imamo u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Bugarskoj - rekao je “Vijestima” Pasha poslije razgovora sa Vujanovićem.
Kompanija je vlasnik bugarske čelicane Kremikovci, fabrike koksanih peći u Bosni i Hercegovini i Magnohroma u Srbiji, koji proizvodi vatrostalnu keramiku, elektrokeramičke proizvode, aparate za domaćinstvo i bavi se eksploatacijom magnezita i nemetalnih minerala.
Pasha nije mogao da kaže za koje su se konkretno firme i projekte u Crnoj Gori interesovali predstavnici Global Steel Holdingsa, ali je rekao da je kompanija zainteresovana za proizvodnju čelika i sve poslove koji imaju veze sa tim, počevši od rudnika i proizvodnje do željezničkog transporta i luka, kao i za oblast energetike, naftu i gas.
- Reći ću jednu rečenicu koja je dovoljna da shvatite: Crnu Goru vidimo kao kapiju ka Istoku i Zapadu - kazao je Pasha.
Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Global Steel Holdings je zainteresovan za Rudnik mrkog uglja u Beranama, eventualno uglja u Pljevljima, Luku Bar i Elektroprivredu.
Upitan zašto nijesu učestvovali na tenderu za prodaju Željezare Nikšić, Pasha je rekao da su tada vjerovatno bili uključeni u projekte u nekoj drugoj zemlji.
- Znamo da je Željezara privatizovana. Vidjećemo kako će stvari da krenu, možda otvorimo i novu fabriku ako bude izvodljivo, logistički i ekonomski - rekao je Pasha.
Narode, klikate li na ove banere?
Ja svaki dan po 5-6 puta.
Forum je dobar, da ga podržimo!
happy pessimist 25-01-07, 15:26 Ja klikam kad se sjetim, a uglavnom se sjetim.
I jedna informacija, ubrzo sa radom , vjerovatno naredne sedmice pocinje i "FFS broker". Vise informacija, ko su i sta su, sjutra!
Ja klikam kad se sjetim, a uglavnom se sjetim.
I jedna informacija, ubrzo sa radom , vjerovatno naredne sedmice pocinje i "FFS broker". Vise informacija, ko su i sta su, sjutra!
To je ona brokerska kuca sa grckim kapitalom?
happy pessimist 25-01-07, 15:41 To je ona brokerska kuca sa grckim kapitalom?
Ne znam, ali sad vidim da sam dobio radni nalog da im zavrsim neke stvari, vezano za racunarsku mrezu (bavim se telekomunikacijama). Znaci da startuju vrlo brzo, jer kad ja izadjem iz njihove firme, tehnicki oni mogu da pocnu sa trgovinom.
Ne znam, ali sad vidim da sam dobio radni nalog da im zavrsim neke stvari, vezano za racunarsku mrezu (bavim se telekomunikacijama). Znaci da startuju vrlo brzo, jer kad ja izadjem iz njihove firme, tehnicki oni mogu da pocnu sa trgovinom.
Daj da ih špijuniramo:cool:
happy pessimist 25-01-07, 15:49 Daj da ih špijuniramo:cool:
Hahahaha, taj rad! Nego nisam htio da se odajem odma, ali sjutra cemo ispipati vlasnicku strukturu i koje su im namjere... :D
Prvo napravis tunjavu facu a onda ide pitanje: A vi ste ovo, oko ovija akcija i berze jeli de...?! A ima li sto? Moze li se sto tu zaradit?! Ja sam svoj vaucer da' striku za polovnu noktaricu...
A ko vam je gazda? :D
Za koga radite? :p
Ciji je kapital...?
Koje ce te akcije kupovat? :D
Jeste to je ta kuca. Osnivaci su dva fizicka lica, jedno iz Grcke drugo iz Crne Gore. Nedavno su dobili dozvolu.
Ovo oko uslova za naplatu provizije stoji, samo troskovi su veliki
(hljeb, mlijeko, tohibe....) pa ce i spekulacije biti vece .
A sto se tice titule, sledeci put se neces izvuci na srecu :) :)
Nije bilo sreće, samo znam kako se ovdje (CG) igra!:cool:
Kada smo vec kod toga, kada pocinje sledeci ciklus natjecanja?
Kada smo vec kod toga, kada pocinje sledeci ciklus natjecanja?
Oćeš revanš!?
Ajde Derek, organizuj to!
(Derek ili Druže kapetane;) , prebaci ove postove tamo gdje im je mjesto)
Naravno, prihvatam. Prosli put si umakao za dlaku, ovaj put ce biti ili pobjednik ili pokojnik :)
Samo se šalim, hvala Homereee. :)
Lako nam se šaliti dok se sve (osim Telekoma) zeleni.
Kako neko može da kaže Homeru da nešto ne zna;)
Pa Homer je Homer!:rolleyes:
Ako nije Simpson:tongue:
Ja mu ga proslijedih da ga postavi, a on ovako:mad:
Naravno, sve je to u granicama dobrog ukusa.:) Glavno da se mi dobro zabavljamo, postujemo medjusobno i da nam je zeleno pred ocima:)
Živili!
Dok se svi raduju zelenom, ja se nadam crvenom! (TECG)
Dok se svi raduju zelenom, ja se nadam crvenom! (TECG)
Tako nekako,jos samo koji dan da se oce crvenjeti dobro,pa posle od muke neka se zeleni dobro i dugo:)
|
|