View Full Version : Pricaonica
EKONOMIJA
NA BERZI OVE SEDMICE PROMET 13,5 MILIONA UZ NOVI RAST CIJENA, TRIPKO KRGOVIĆ KAŽE DA JE TRŽIŠTE “NEZRELO”
Koliko akcije zaista vrijede
Podgorica - Na crnogorskim berzama ove sedmice ostvareno je oko 13,5 miliona eura prometa što jer za 40 odsto više nego prethodne sedmice, a glavna karakteristika bila je novi rast cijena započet u srijedu.
Najveći udio u ukupnom prometu ove sedmice imale su akcije Prve banke čija je 14. emisija planula za jedan dan. Ukupno 29,5 hiljada akcija te banke je prodato za 3,78 miliona eura.
Akcije Prve banke su na listi za kotaciju ojačale maksimalnih deset odsto na 188,76 eura.
U sedmičnom rezimeu sa berzi, koji je objavila agencija MINA-BUSINESS, dalje stoji da su rasle akcije Elektroprivrede 18 odsto na 9,45 eura, Duvanskog kombinata 15 odsto na 2,8 eura, Crnogorskog Telekoma, nakon što su akcionari na skupštini potvrdili odluku o isplati dividendi, dva odsto na 6,96, Željeznice 15 odsto na 7,4 i Zetatransa tri odsto na 2,47 eura. Plantaže su bile u plusu sedam odsto, završivši na 1,84 eura, Rudnik uglja 14 odsto na osam, a Pobjeda, nakon što je iz Vlade najavljeno da će tender biti objavljen u septembru, 14 odsto na 6,95 eura.
Crnagoraput je ove sedmice u odnosu na prošlu napredovao 2,3 odsto do 10,67, Lutrija osam odsto na 8,35, Jadransko brodogradlište dva odsto na 29,88, Kombinat aluminijuma šest odsto na 28,3 i Luka Bar 6,5 odsto na 3,98 eura.
Trebjesa je na Nexu porasla deset odsto na 93,93 eura, a na Montenegroberzi sedam odsto na 91,01, kao i Jugopetrol na prvom tržištu 5,5 odsto na 31,45, dok je na drugom ostao na 30 eura.
Značajan napredak bilježila su i hotelsko-turistička preduzeća, pa je Boka na Nexu porasla sedam odsto na 5,87, a na drugom tržištu blago na 5,45 eura, a Budvanska rivijera deset i 13 odsto na 39,26 i 39,5 eura. Ulcinjska rivijera je rasla deset i 11 odsto na 70,47 i 70,76 eura, Institut "Simo Milošević" 17 odsto na Nex-u na 303,78, a na drugom tržištu neznatno do 280 eura, Mimoza na 19,9 i 17,89, Velika plaža na 190,6 i 122, a Onogošt na 5,19 i 5,02 eura.
Akcije mojkovačke Fabrike namjenskih djelova 4. novembar su ove sedmice na Nexu dostigle cijenu od tri eura, nakon što je 31,87 odsto u utorak prodato švajcarskoj kompanija BT internešnl.
Švajcarska kompanija je kupila i 31,87 odsto akcija i Fabrike metalnih djelova 4. novembar, čija dionica na berzi košta 4,5 eura. BT internešnl obavezao se kupoprodajnim ugovorom, da u naredne tri godine u Fabriku namjenskih proizvoda investira 157,59 hiljada eura, a metalnih djelova 6,3 miliona eura.
Akcije kotorske štamparije "Andrija Paltašić", koje danima bilježe fantastičan rast, u petak su se zaustavile na 55,2 i 55 eura, dok su Jadran Perasta porasle na 8,98 i 8,03 eura i Oboda na 86,75 i 83,64 centa.
Solana je na obje berze dobila po 13 odsto i završila na 40,49 i 40,53 eura, a Željezara 16 i 17 odsto na 31,75 i 31,72 eura.
Među rijetkim gubitnicima bili su Rudnici boksita koji su pali oko šest odsto na 7,99 i 7,67 eura.
Svi fondovi su porasli - HLT 23 i 11 odsto na 25,28 i 24,4 centa, Atlas Mont deset odsto na 31,97 i 31,09 centi, MIG 20 i 13 odsto i na 34,56 i 34 centa, a Euro fond šest i 2,4 odsto na 53,1 i 52,24 centa. Moneta je ojačala šest i 3,8 odsto na 27,45 i 27 i Trend 4,5 i tri odsto na 50,13 i 49,51 cent.
Direktor brokersko-dilerske kuće Moneta Tripko Krgović kaže za "Vijesti" da je protekla nedelja još jednom pokazala koliko je naše tržište nezrelo i da još nije "preležalao" dječije bolesti.
- Najava izvjesnog gospodina iz Udruženja akcionara Elektroprivrede da će cijena njenih akcija uskoro biti 30 eura, bila je znak za početak euforije. Namlađi sport u Crnoj Gori, pospješivanje rasta akcija koje imate kroz neutemeljene izjave, ponovo je u modi. Nakon što je skupština EPCG odobrila pretvaranje duga u akcije, njihov broj će biti povećan 114 miilona. To znači da bi kapitalizacija kompanije na cijeni akciji od 30 eura iznosila nevjerovatnih tri milijarde i 420 miliona eura, ili oko dva puta više od bruto proizvoda - rekao je Krgović.
On se osvrnuo i na procjene budućug profita EPCG od oko 100 miliona eura, pod uslovom povećanja prodajnih cijena struje, isteka ugovora sa takozvanim velikim potrošacima i riješavanja brojnih problema.
- U tom slučaju bi neto dobit EPCG po akciji iznosila 0,8 eura, pa stvarno ne vidim otkud projekcija cijene na 30 eura. U ovoj računici se mora ili drastično smanjiti projektovana cijena, ili povećati projektovana dobit na oko 250 miliona eura godišnje, što ne bih komentarisao koliko je realno.
Na ovom se egzaktnom primjeru vidi, a što je ujedno i karakteristika tržišta, da su su pozitivna i optimistička dešavanja dobrim djelom već ugrađena u sadašnje cijene na berzi. No, treba se zapitati šta ako ne krene sve po optimističkim predviđanjima, to svakako nije ukalkulisano u ovako visoke cijene. Tehnički se cijene možda čine niskim nakon korekcije, no fundamentalno gledano svega 3-4 akcije imaju dobre "multiple" - istakao je Krgović.
On je rekao i da je čudno da se u cijeloj priči sa EPCG, niko ne pita da li ona plaća tržišnu cijenu uglja.
- Rudnik je dominantno privatno preduzeće. Možda široj javnost nije poznato, ali tokom zadnje bilansne godine, Rudnik je EPCG ispostavljao fakturu na 21,4 eura, a EPCG mu je tu istu fakturu priznavala na 17,15 eura. Cijene se u SAD-u kreću od 25-45 dolara po toni, u zavisnosti od energetske vrijednosti, sadržaja sumpora i vlage - kazao je direktor brokersko-dilerske kuće Moneta.
Z.VUČINIĆ
--------------------------------------------------------------------------------
OBEĆANJE O KUPOVINI PO VIŠIM CIJENAMA
- Podržavam sve oblike borbe akcionara za svoja prava, i mislim da je Udruženje manjinskih akcionara gospodina Miličkovića uradilo dosta dobrih stvari. Mi iz Asocijacije smo im uputili podršku kada je gospodin Branko Vujović osporavao njihovu privatnu imovinu tvrdeći da su akcije dobili džabe i kako onda ne smiju da se bune. Ali isto tako i akcionari moraju sa izjavama biti mnogo obazriviji, uvijek treba voditi računa da nekoga možete dovesti u zabludu. Možda se ponovi ono čuveno obećanje o kupovini akcija za mjesec dana 100 odsto skuplje nego što koštaju trenutno. Što da ne. Neka kupe na 20 i zarade 10 eura po akciji, kada tvrde da će cijena sigurno biti 30 - kaže Krgović.
http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=vijest&id=243807
Tacno je da rudnik trpi zbog loseg odnosa epcg prema njemu,medjutim treba to posmatrati drugacije.Epcg trpi zbog loseg odnosa drzave prema njoj(ocuvanje socijalnog mira),niske cijene struje koju plaća aluminijski ,skupog uvoza tako da se sve to i na rudnik prevaljuje preko cijene uglja.I rukovodstvo rudnika je vise puta trazilo da se poveca cijena struje jer se to i njih tice...
Iskreno cudno mi je sto menadzer fonda prica kako berza nema osnova za rast(samo 3-4 hartije),to je za mene novost,sve i da je tako i da je to istina,ne znam koji je interes da to radi.
Ne znam da lis u komentari tekstova moguci na ovom mjestu,ako nisu,nisam znao,nek se izbrise uz izvinjenje moderatoru.
Samo se ja u jednom ne slažem sa tobom:
nije isto odnos između dva preduzeća (od kojih je jedno većinom u privatnom vlasništvu) i odnos države premu preduzeću u kojem je ona većinski vlasnik.
Naravno, to ne znači da država treba da se maćehinski odnosi prema svojoj imovini, kao što je ovdje slučaj.
Da meni EPCG umanji fakturu, samoinicijativno, ja bih im (kao vlasnik firme) obustavio isporuku uglja, i tražio novog partnera da zajednički izgradimo svoju termoelektranu. Siguran sam da bi se našao investitor za to (makar i Rusi ;)). Da vidimo kakva bi to pat pozicija bila, i za EPCG i za državu i bogami i za građane.
(Nijesam ja ovako ekstreman samo sagledavam situaciju iz svih uglova. Znam da nema šanse da se ovo dogodi, ali...).
A ovaj Krgović se zajebao jer izgleda nije iskoristio korekciju za dokup. Nadao se većem padu cijena. Sada pokušava da kupi malo vremena.
Derek_Trotter 05-08-07, 14:18 @Homer
I moje je misljenje da se Krgovic zeznuo jer je previse cekao da udje pa bi sad da uplasi investitore pricom kako je sve precijenjeno. Tacno je da su neke hartije precijenjene ali ima i onih koje imaju prostora za rast.
Fond zajedničkog ulaganja "MONETA" ad 3194199
Kad mu je EPCG tako loša, zašto njegov fond ima skoro 3.200.000 akcija?
Baš me interesuje kava će biti cijena EPCG u ponedeljak. Da vidimo kakav je autoritet ova avetinja?
...berza polako ali sigurno ulazi u mirnije vode,ja licno mislim da ce biti jos malo "euforija"...ja znam da je Belex optimista :),i njemu veliki pozdrav!
Hvala na pozdravima... :bye1:
Da, veliki otimista, ali s razlogom.
Elem... bice ovde jos mnogo talasanja.
Slazem se sa tobom da je CG market hit regiona. Hit zbog cene!
Da, uzmimo za parametre indexe. Evo recimo BIRS i MOSTE.
BIRS je od januara porastao 163% MOSTE 267%!
BIRS je doziveo duboku korekciju od 43% 400pt pa da dodirne januar, MOSTE 11%.
E sad ja pod hit trzistem podrazumevam jos nekoliko stvari.
Pored cene, to su informisanost tj. efikasnost trzista, sigurnost ulaganja.
-Recimo dostupnost informacija je nesto sto mi se dopada kod BIRS-a. BELEX je takodje dobar. CG je toliko ''mracno trziste'' da se jako tesko dolazi do informacijama o poslovanju kompanija.
E sad u vezi s'tim, poruka CHoV bi glasila dajte naterajte - obzirom da posedujete zajedno sa berzom takve mehanizme - kompanije da redovno i ucestalo dostavljaju izvestaje o poslovanju. Dogovorite se sa onima koji azuriraju stranice berzi, da na preglednim mestima iste postavljaju. Bilo bi pozeljno da postavite skracene verzije izvestaja poput onih na BIRS-u
Mani te se prici o ''decijim bolestima'' kakite po inteligenciji naroda a pritom sedite u udobnim foteljama kvazi institucijama - kazem kvazi - jer nista pod milim bogom ne radite. Sad kad berza dozivljava renesansu mozete da umesto sto blejite (klosari jedni) da dostavljajuci narodu preko servisa (zna se kojih) informacije o kompanijama edukujetei ljude na berzi.
Koliko ste neozbiljni i bezobrazni govori i nacin na koji saljete poruke igracima na berzi. To cinite putem medija. (i to onih koji pokusavaju da na direktan nacin uticu na desavanja na berzi) umesto da izadjete ispred institucije koje predstavljate. Jasno je meni sto ste se sklonili u misju rupu, zbog nerada, neradnici jedni. ...jedni zbunjujete narod i cinite ga konfuznim. Postali ste servis na usluzi pojedincima. Dosta licemerja, radite nesto korisno za narod.
Iako smatram da je donekle, ne informisanost, spasilo ovo trziste vece korekcije (doduse govori i o poverenju koje ljudi imaju u ovaj prostor) ali to nije razlog da odugovlacite sa pravljenjem svetskih standarda.
I poruka berzama. Cool je to takmicenje, ali ukoliko se spojite, ucinicete uslugu ne samo ovom prostoru i narodu, nego i sebi. Uradite to, dajte primer za mozda buduca regionalna povezivanja. Ugledajte se na spajanje izvrseno u Hrvatskoj i shvaticete koliko bi ovo trziste bilo jos atraktivnije. Znate i vi a i mi da je to neminovnost, ko ce koga kupiti manje je vazno, dogovorite se, podelite udovne fotelje i ucinite uslugu svima.
Znaci gospodo i vi na levici i vi na desnici, kranje je vreme da likove poput nekih polupismenih novinara marginalizujete, nadjite jednog A. Grinspena, napravite od CHoV SEC napravite jedan NASDAQ (dovoljno za ovo trziste) ucinite nesto (kad ste vec tu gde ste - vis maior) za dobrobit CG.
Forumu- bez cenzure ovog txt-a! Hvala
Iako smatram da je donekle, ne informisanost, spasilo ovo trziste vece korekcije (doduse govori i o poverenju koje ljudi imaju u ovaj prostor) ali to nije razlog da odugovlacite sa pravljenjem svetskih standarda.
I poruka berzama. Cool je to takmicenje, ali ukoliko se spojite, ucinicete uslugu ne samo ovom prostoru i narodu, nego i sebi. Uradite to, dajte primer za mozda buduca regionalna povezivanja. Ugledajte se na spajanje izvrseno u Hrvatskoj i shvaticete koliko bi ovo trziste bilo jos atraktivnije. Znate i vi a i mi da je to neminovnost, ko ce koga kupiti manje je vazno, dogovorite se, podelite udovne fotelje i ucinite uslugu svima.
Ne bih se slozio da su akcionari bili neinformisani,mislim da je srna gora hit(a da je berza samo odraz tog polozaja),da se u cg ulaze dosta,preko turizma najvise naravno,i da je vecina akcionara svjesna toga pa je pametno cuvala svoje akcije,najvise likvidnih firmi naravno.Zasto prodavati akcije likvidnih firmi zemlje koju su ,ne ja,ni vi,nego svjetski strucnjaci proglasili kao svjetskim "trendom"? .CG se susrece sa problemima raznih vrsta,i bilo bi cudno da je sve u redu posle svih ovih godina za nama,zar ne?(ovim ne branim nikoga,mislim da si u pravu povodom toga Belex)
Sto se tice regionalnog udruzivanja berzi,mislim da je to extra,najbolkja stvar koja bi mogla da unaprijedi trgovine,ali da je to skoro neizvodljivo-uzmite samo problem valuta i loseg raspolezenja nekih zemalja da dozvole bilo kakav nekontrolisani upliv novca bez kontrole drzave(uzimam Srbiju za primjer),i jos mnogi problemi koji se ne mogu skoro rijesiti.A da kod nas vazi "sto jednostavno kad mozemo da komplikujemo" pokazuje to sto u CG rade dvije berze-uzimajuci u obzir velicinu privrede i "dubinu"berze zaista cudno,ali istinito.
Cijene struje, uglja i nafte i derivata su u nadleznosti regulatnorne agencije za energetiku. Cijena ugla zavisi od kaloricnosti istog i regulatnrona agencija je utvrdila procsjecnu cijenu na 20.77 pa ali se moze kretati od 14 do vise od 27E u zavisnosti od kaloricnosti istog:
http://www.regagen.cg.yu/Odluka%20o%20utvrdjivanju%20cijene%20uglja%20za%20 proizvodnju%20elektricne%20energije.htm
Znaci ako neko misli da proizvodi ugalj date akloricnost moze da prituzuje i da se tuzi ali do daljnje nema promjena u nacinu privredjivanja subjekata. Agencija daje i cijene uglja koji se ne isporucuje EPCG te regulise i sve licence za eploataciju rude elektroenergetiku u svim djelovima, naftu i gas od pumi do eksploatacije.
To je inace jos jedna od agencija u nasoj zemlji koja ne radi svoj posao ili se u isti ne mijesa. na celu joj je bivsi direktor iz EPCG-a koji nije radio za tu firmu ni dok je bio tamo a kamoli sada.
Dok je nacin regulisanja cijena energenata takav kakav je a mislim da ce ostati dugo takav onda price ko je stariji kokoska ili jaje (EPCG ili RUPV) su trla baba lan.
Ujedno Tripko unosi jos jedan parametar koji zeza proracuna. Veli cijena uglja je u USA od 25-45 USD a to znaci od 18-31E a to je recimo 20% vise od cijena koje je regulisa nasa agencija sto moze imati i opravdanje spram manjih troskova radne snage i drugih faktora vezanih za eksploatacije kod nas.
@ Nabuko
Jeli ovo Dragan Bojović koji je bio komercijalni i vd direktor KAP-a (između Danila Vuksanovića i M. Banjevića)?
Taj izgleda đe god došao, svuđe je isti glas ponio!
Mislim da jeste plus Kotri uh kakvi likovi a tek ovi mladjani kadrovi za administrativno-tehnicke poslove. To ti je legalo za buduce direktore.
Fond zajedničkog ulaganja "MONETA" ad... Kad mu je EPCG tako loša, zašto njegov fond ima skoro 3.200.000 akcija?
Zar to ne govori o njegovoj objektivnosti?! :icecream:
Neka ti to kuliranje uz sladoled @belex u postu na savjetima kipis ko vulkan. Inace ovo sto kipis si u pravu.
Ne bih se slozio da su akcionari bili neinformisani...
Evo ja sam akcionar, i velim ti da sam mnoge stvari saznao prvo na forumu!?
Usko gledas na stvar, to ako ti zivis dole i mozda imas predstavu o tome kakva je kompanija, dal firma ima ovo il ono, a da pritom njen zadnji izvestaj datira od pre Hrista neznaci da i ja kao stranac znam. :icecream:
Znas ti mene... malo ulja na vatru i sve ide http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/up.gif
Zar to ne govori o njegovoj objektivnosti?! :icecream:
51% IMOVINE FONDA JE EPCG!
A u svom portfoliu imaju svakvagog smeća od hatrija.
To mi govori o njegovoj stručnosti!
Njihov portfolio je primjer kako to ne treba da izgleda.
51% IMOVINE FONDA JE EPCG!
A u svom portfoliu imaju svakvagog smeća od hatrija.
To mi govori o njegovoj stručnosti!
Ma dobro to ... to je off topic ove teme.
Na stranu njihova strucnost, to ce rezultati pokazati.
Svugde imas po jedan takav fond...
...npr u BL PIF-BORS. 33% portfolia im je ne likvidno.
Al to je vec investiciona politika fonda.
Neki su agresivni, neki defanzivni... od opredelenja ljudi zavisi kome ce dati poverenje.
Ali ono na sta ja ukazujem jeste da je covek koji vodi fond (a koji, vidimo cinjenica je ima 51% EPCG) vuce rucnu.
Zar to ne ide u prilog nepostojanja zadnjih namera.
Dajte uozbiljite se http://i155.photobucket.com/albums/s291/milosobrenovic/hatoff.gif
ljudi, on samo princijepijelno reaguje na cinjenicu da jedna nebulozna izjava moze pokrenuti ovo trziste. svjedoci smo da je to tako, I na gore I na dolje (LUBA). on samo koristi malo bolji termin za ovo trziste: "nezrelo" umjesto "mlado".
a za EPCG ne kaze da je precijenjena na 9 ipo, nego da je nelogicno da kosta 30eur! to sto je ima toliko u portfelju vjerovatno znaci da do 2x eur vrijedi. :)
pozdrav ivanu i belex,
ovo je dio foruma savjeti pri kupovini i prodaji akcija.
mozda se ne treba daljiti od teme treba da vidimo da pomognemo jednim drugima ovde mi koji korespondiramo i onima koji samo citaju i razraduju detalje a toje najvaznije pitanje?
koje ,kakve parametre indekse dojave gatalice sve zajedno promesati i uraditi najsigurniju formulu za crnogorsku berzu. ja ipak mislim da je ovdje svima to potrebno dajmo da zajedno nademo rjesenje!!! mislim da ovdje nijesu prisutni veliki igraci mozda samo iz radoznalosti vec manji investitiori..
belex ja se slazem sa tobom oko tvog ogorcenja na stvari ali nazalost ja nemam vise tih emocija tesko da ce se tu nesto sto si naveo pomoci narodu moze nazalost promijeniti..
ivane soto se tice epcg ja sam od juce ovdje i nijesam isao na stranicu gdje je epcg, njena nominala je 8.7o dali je tako pa ako nije precenjena valjda je cist pud pred njom tako onaj njihov strucnjak sto kaze da ce ici na 30.00 moze..moze. ono sa fondom ilirika ja ih kontaktiram treba ici u sloveniju nositi pare a znate to je protv zakonito a ja rekoh da uplatim i tako treba da te licno vide s pasosom zbog pranja para tandara mandara sad cu ja coce 200, 300.ili 600 eura da perem to su ti mehanizmi koji koce pri trgovini tako ja za sada odustanem a rado bi taj fond imao u portfelju.
...belex ja se slazem sa tobom oko tvog ogorcenja na stvari ali nazalost ja nemam vise tih emocija tesko da ce se tu nesto sto si naveo pomoci narodu moze nazalost promijeniti..
cist pud pred njom tako onaj njihov strucnjak sto kaze da ce ici na 30.00 moze..moze.
Ma bas me, ako oni ne vide da je to u interesu buducnosti CG tesko da ce raja, jer izgleda da boljih nemaju.
Ja vrsim komparaciju trzista, i kazem vam sta ne valja i sta bi trebalo promeniti.
EPCG ... veruje se da EPS vredi 10mlrdE. Neki su misljenja kad izadje na berzu da ce vredeti 20mlrdE, to je jos uvek manje od GDP Srbije 21-22mlrdE.
Znaci odnos je blizu 1:1 (ako trziste uopste proceni tako).
Kako god (a uzimam izvor Krgovica, mrzi me da proveravam cifre - evo nek me neko ovde ispravi) GDP CG je 10x manji od SRB i iznosi 2mlrdE.
Ako EPCG dodje na 30E vredece 3,5mlrdE. znaci blizu 2x u odnosu na GDP.
E sad ja vas pitam, vredi li EPCG toliko koliko CG pa i vise proizvede i proda roba i usluga tokom jedne godine?!
Slazem se da bez struje tesko (jos ako ste sinoc gledali ''Efekat Okidaca'') al bez ''leba'' nikako. (ovo se ne odnosi na bildere) :weight_lift2:
E sad posto sam imao priliku da cujem kako ljudi ''kupuju nesto po 6'' pritom ja ga pitam a zasto lik onako mrtav ladan kaze, pa rekli bice 10 onda verujem da sve moze.... ma moze... EPCG 30 u reziji Stivena Spilberga :whistling2::whistling2:
Slazem se Sandokan, malo je stvarno cudno, da ne kazemo sta drugo, da izjava jednog covjeka, koji usput nije makar u javnosti prepoznatljiv puno, moze da digne cijenu tako naglo i povuce dobrim dijelom ostale hartije posle visemjesecne stagnacije. Da ne pricamo o novinskim tekstovima koji su pravili lomove i uspone, kako su zeljeli. Samo pomislim sta bi bilo da Barovic zakaze konferenciju za stampu i izadje sa nekim projekcijama rasta ili pada...Ali dok je tako i dok su pravila manje vishe da nema pravila, najbolje ce se i zaradjivati.
Ja se samo pitam da li je ta izjava bas toliko povukla trziste. Ja je nijesam ni cuo a pratim stampu i druge medije.
da, s tim sto je to ipak samo pretpostavka da je ovaj rast izazvan tom izjavom.
promet ipak nije bio mali, pada je I ponuda plitka, ... ko zna...
vidjecemo sjutra!
Jeste da je trziste odreagovalo stihijski i da su sve HoV vise manje skocile ali mi se ne cini da je glavni dio stigao od udruzenja manjinskih u EPCG.
Bila je i u dnevnoj stampi i na tv-u, prenijeli su svi mediji koliko sam primijetio, a je li do izjave ili se samo poklopio pocetak jace kupovine sa njom vidjecemo u narednih 10-tak, 15 dana.
@ Nabuko, preduhitrio si me, ne vidjeh tvoj post.
ni ja nijesam siguran da je ta izjava pokrenula trziste, ali ko sto rekoh, vidjecemo sjutra. ako je od izjave, onda ce sjutra nazad.
Svasta. Izgleda da ipak nijesam jedan dan nista od stampe citao pa mi je to ostalo nezapazeno ili sam samo vidio naslov i preskocio pricu unutra. Ja mislim da ta izjava nije kljucna vec da se poklopilo vise efekata a ovo je samo posolilo. Ne vjerujem da se moze odrzati ovakav rast narednih 10 do 15 dana vec ce vjerovatno od sredine naredne nedjelje malo da padne stagnacije. U svakom slucaju je prijalo po cemo vidjeti sto i kako dalje.
Svasta. Izgleda da ipak nijesam jedan dan nista od stampe citao pa mi je to ostalo nezapazeno ili sam samo vidio naslov i preskocio pricu unutra. Ja mislim da ta izjava nije kljucna vec da se poklopilo vise efekata a ovo je samo posolilo. Ne vjerujem da se moze odrzati ovakav rast narednih 10 do 15 vec ce vjerovatno od sredine naredne nedjelje malo da padne stagnacije.
Ne mislim ni ja na rast svakodnevni, nego na dubinu cjenovnih oscilacija u naredne nekolike nedelje.
Od 31-vog je izjava, ovo je samo dio teksta sa konferencije za stampu manjinskih akcionara,
Akcije EPCG vrijede 30 eura
Manjinski akcionar Davor Dokić pozvao je sve akcionare EPCG da ne prodaju dionice u toj kompaniji, jer je, kaže, njihova tržišna vrijednost tri do četiri puta veća. - Kad se obori član 18. Zakona, akcije će EPCG ići će do 30 eura i samo treba sačekati da se stvari dovedu u red – naveo je Dokić i ocijenio da je ta kompanija najvrjedniji crnogorski brend, bez obzira na odluke koje je razaraju.
Ja se samo pitam da li je ta izjava bas toliko povukla trziste. Ja je nijesam ni cuo a pratim stampu i druge medije.
Nijesam siguran da je izjava povukla tržište. Primijetno je bilo već u utorak (31,07,) iako uz manji promet gužvanje kupovnih naloga. Već u srijedu ujutro potpuno se promijenila klima.
Razlozi za rast su više dugo tapkanje u mjestu sa cijenama kvalitetnih hartija.
Pitanje je bilo samo momenta ili povoda da neko povuče.
Zoxy,
Upravo ako je izjava bila 31.07. , a skok 1.08. - dakle sjutradan ide mi u prilog da nije bila faktor koji je povukao tržište , ali vrlo moguće ubacila je dozu optimizma.
optimizam + dugo tapkanje u mjestu = skok
Vec 31-vog imas skok i osjetan rast prometa, a to se uz male oscilacije nastavilo narednih dana. Nego, nije moja poenta bila vezana konkretno za ovo, jasno je da posle vishemjesecne stagnacije mora doci do preokreta, vise sam mislio na to da je trziste takvo da jedan tekst u novinama moze da izazove nagle zaokrete u bilo kom smjeru. Najsvjeziji primjer je tekst oko giganta pod Rumijom gdje u sred opste stagnacije i letargije dolazi do onakvog rasta. A kako ce se nastaviti sve ovo sa optimizmom zadnjih dana, evo vidjecemo narednih nedelja, ja jos uvijek nijesam siguran toliko da se sve okrece na suprotnu stranu, pa super ako grijesim.
Zoki ovim razmišljanjem postajemo TEX-to-fili . Uopšte se pridaje prevelik značaj tekstovima. Razmislite koliko je tekstova bilo koji nijesu napravili nikakav efekat. Naravno van konkurencije su tekstovi o potopu ili direktor firme koji kaže da će akcije padati.
Kod Giganta se radi o drugoj stvari. Prvo ide dobro osmišljena kampanja.(Kako opravdati kapitalizaciju IZBR 100 miliona na duži rok.?).Zatim ide naručen tekst, pa suštinski jak kapital koji pokrene kupovinu. Zatim špekulanti i svi ostali koji se upecaju.
Akcije EPCG vrijede 30 eura
Manjinski akcionar Davor Dokić pozvao je sve akcionare EPCG da ne prodaju dionice u toj kompaniji...
A ko ce mu ga znati, mozda je u interesu ''Djoke'' da akcije EPCG krenu UP kako bi on smugnuo. Mozda mu treba kesh za neki dug, ili tako nesto, a mozda hoce da ode u Rio na karneval u januaru... A sta mislite. :icecream:
Niko još nije "pozvao" i tumačio Njegoša sa aspekta smjera kretanja tržišta.
Evo jednog njegovog pravila : "Što god dođe ja sam mu naredan"
(Nadam se da ne treba prevod)
Zoki ovim razmišljanjem postajemo TEX-to-fili . Uopšte se pridaje prevelik značaj tekstovima. Razmislite koliko je tekstova bilo koji nijesu napravili nikakav efekat. Naravno van konkurencije su tekstovi o potopu ili direktor firme koji kaže da će akcije padati.
Kod Giganta se radi o drugoj stvari. Prvo ide dobro osmišljena kampanja.(Kako opravdati kapitalizaciju IZBR 100 miliona na duži rok.?).Zatim ide naručen tekst, pa suštinski jak kapital koji pokrene kupovinu. Zatim špekulanti i svi ostali koji se upecaju.
Slazem se Zaro, upravo sam htio reci to da je upadljivo da neki tekstovi uopste ne prave efekat, po pravilu oni koji bi mozda i trebali da naprave, evo konretan primjer je Telekom gdje objavljeni podaci o profitu, dividendi i svemu ostalom kao da nijesu objavljeni, sa druge strane imas ovo sto si ti opisao sa gigantima ili jos plasticniji primjeri gdje direktori najavljuje znacaja rast ili pad akcija. Pricha je bila o segmentu uredjenosti i stabilnosti trzista u odnosu na ovakve stvari, pa sam zato i napisao, nije da se zalim nesto niti da me tekstovi nesto pogadjaju puno, posteno receno vecini je sve ovo omogucilo bolje zarade nego sto bi bilo da je obratno.
Evo za sjutra još jedan tekst manjiskih akcionara "EPCG tržišnim poslovanjem ostvaruje najveći profit". Ako smijem da prognoziram - ovaj će tekst da je opet pogura.
Takođe bih predložio da se dozvoli objavljivanje kratkoročnih prognoza kretanja tržišta.
Obzirom da je MOSTE INTUITIVO doživio fijasko , da vidimo kako ko stoji od nas.
Znaci Karneval u Riu!? I ja mislim :icecream:
A ko ce mu ga znati, mozda je u interesu ''Djoke'' da akcije EPCG krenu UP kako bi on smugnuo. Mozda mu treba kesh za neki dug, ili tako nesto, a mozda hoce da ode u Rio na karneval u januaru... A sta mislite. :icecream:
Ja pogledah u spisak akcionara epcg, ovog lika nidje nema. Mislim da dobro radi ctrl+F na exelu ali ovog lika nidje... Ne znam:confused:
Hvala na pozdravima... :bye1:
Da, veliki otimista, ali s razlogom.
Elem... bice ovde jos mnogo talasanja.
Slazem se sa tobom da je CG market hit regiona. Hit zbog cene!
Da, uzmimo za parametre indexe. Evo recimo BIRS i MOSTE.
BIRS je od januara porastao 163% MOSTE 267%!
BIRS je doziveo duboku korekciju od 43% 400pt pa da dodirne januar, MOSTE 11%.
E sad ja pod hit trzistem podrazumevam jos nekoliko stvari.
Pored cene, to su informisanost tj. efikasnost trzista, sigurnost ulaganja.
-Recimo dostupnost informacija je nesto sto mi se dopada kod BIRS-a. BELEX je takodje dobar. CG je toliko ''mracno trziste'' da se jako tesko dolazi do informacijama o poslovanju kompanija.
E sad u vezi s'tim, poruka CHoV bi glasila dajte naterajte - obzirom da posedujete zajedno sa berzom takve mehanizme - kompanije da redovno i ucestalo dostavljaju izvestaje o poslovanju. Dogovorite se sa onima koji azuriraju stranice berzi, da na preglednim mestima iste postavljaju. Bilo bi pozeljno da postavite skracene verzije izvestaja poput onih na BIRS-u
Mani te se prici o ''decijim bolestima'' kakite po inteligenciji naroda a pritom sedite u udobnim foteljama kvazi institucijama - kazem kvazi - jer nista pod milim bogom ne radite. Sad kad berza dozivljava renesansu mozete da umesto sto blejite (klosari jedni) da dostavljajuci narodu preko servisa (zna se kojih) informacije o kompanijama edukujetei ljude na berzi.
Koliko ste neozbiljni i bezobrazni govori i nacin na koji saljete poruke igracima na berzi. To cinite putem medija. (i to onih koji pokusavaju da na direktan nacin uticu na desavanja na berzi) umesto da izadjete ispred institucije koje predstavljate. Jasno je meni sto ste se sklonili u misju rupu, zbog nerada, neradnici jedni. ...jedni zbunjujete narod i cinite ga konfuznim. Postali ste servis na usluzi pojedincima. Dosta licemerja, radite nesto korisno za narod.
Znaci gospodo i vi na levici i vi na desnici, kranje je vreme da likove poput nekih polupismenih novinara marginalizujete, nadjite jednog A. Grinspena, napravite od CHoV SEC napravite jedan NASDAQ (dovoljno za ovo trziste) ucinite nesto (kad ste vec tu gde ste - vis maior) za dobrobit CG.
Forumu- bez cenzure ovog txt-a! Hvala
Čovječe ostavio si me bez txt! Ono s čim se slažem obično ne komentarišem, ali ovo je zaista relativno kratka a žestoko dobra sublimacija jednog od glavnih problema kod trgovanja na crnogorskoj berzi/ama da nijesam odolio da se osvrnem na ovo što si napisao. Za svaki stav concerning this issue si u pravu 100%.
Posebno me oduševio način na koji si saopštio sve ovo, tj., bez smarajućeg avetanja i dubokoumnih filozofiranja. Eto, da stanem ovđe. Dovoljno je...
Volio bih da makar neko od "nadležnih" kancelarijskih pacova iz nadležne komisije pročita ovo što si napisao i uopšte ono što se piše ovdje. Ako ne što drugo, makar neka znaju što većina onih koji trguju na CG berzi misli o njima i njihovom radu, ako ih uopšte to interesuje u šta sumnjam.
na nasoj berzi je znas euro, na srbijanskoj dinar na ove druge na balkanu nacionalne valute koje svakako imaju inflaciju imaju porez na dobit itd.pokusao sam da izadem odavde ali za sada ipak mislim da smo najbolji za igru istina da smo vrlo plitko trziste ali stvara ponovo kazem najvecu sansu za profit pa to se vidi i po najezdi stranih infestitora pogotovo iz hrvatske zato narode ovde je trenutnu eldorado. nadam se da jos neko misli tako neka se javi bit cemi drago da nijesam sam u misljenju.
Eh,..uvijek više gotivim ljude koji imaju ovu tvoju energiju tog divnog nacionalekonomskog optimizma koji, u to čvrsto vjerujem, zaslužuje da bude ohrabrivan i poštovan, nego raznorazne depresivce, defetiste, malodušnike i one s pogledom "preko plota" što nas ubjeđuju da je drugdje sve bolje nego kod nas, i u to ime imaš moj pozdrav.
Ipak, na žalost, iako mislim da ima rezona za mišljenje da se ovdje (mali!)novac može najbrže oploditi, takođe mislim da razlog za to nije probuđeno živo interesovanje investitora sa strane, već lokalna igra lokalnih mešetarskih krugova. Pa sad, ko uhvati-uhvati. Ko ne,..više sreće u drugom životu! Sve je to igra u mutnoj vodi. To su uslovi trgovanja koji bi bili nezamislivi u bilo kojoj uređenoj ekonomiji. Ali eto,..to kod nas tako funkcioniše. Raja ponešto zaradi i mrtva je zadovoljna. Na principu periodičnih lavina trgovine (koje pokreću određeni krugovi) a koje su u par dana i sedmica u stanju da akumuliraju ogroman novac u prometu, stvaraju se prividi nacionalnog ekonomskog buma. Nakon određenog i tačno utvrđenog trenutka sve se zaustavlja i u roku od dan-dva stvara se utisak da su svi "investitori" u toku noći spakovali kofere i napustili zemlju. A onda raja sama sa sobom trguje pri čemu najsiromašniji prodaju onima koji imaju nešto više izdržljivosti da sačekaju novu lavinu.
Građani su tu tek obične muve koje oblijeću lešinu koju su upravo oborile nekolike velike zvijeri i onoliko koliko im te zvijeri dozvole. Vrlo brzo muve su same i skidaju ostatke s kostiju. Muve su i sa tim naravno potpuno zadovoljne, pa se raduju svakoj novoj žrtvi koju očerupaju lokalne zvjeri...
Ali, kao što rekoh, volim ljude pozitivnog stava jer bez obzira bili u pravi ili ne, njihova energija (a ne ona katastrofičara i defetista) omogućava lokalnim zajednicama da se kreću naprijed. U zbiru - kreće se čitav Svijet.
Albert MoneyMaker 06-08-07, 11:51 Bravo Oleg!!!!! :) Iju Lji Ve Muve!?!??!?!
oleg ,vidi se da poznajes dobro trziste i sve ostalo sto se tice stvari o kojima pricamo.moje misljenje se podudara sa tvojim svidami se kad kazes,
"ali...eto to kod nas tako funkcionise"
na zalost ako se tome protivimo ne cemo postici rezultate
sta onda da radimo ,prihvati pravila i igraj igru
stvari se dese u 2-3 sata ili 2-3 dana i siguran sam da ce se i dalje desavati.
neznam neke stvari su cudne brate moj.
gledam ovo sa spiskovima ulagaca ja nijesam znao do sinoc ni da postoje tek sam se skoro ukljucio na berzu dali na drugim berzama recimo u njemackoj postoje ti spiskovi?? gdje komsija moze videt koliko imas para tu i tu zar to nije neka povreda intimnosti .
al prihvatam i ta pravila naravno da ce mi pomoci jer znam koje informisan gde je stavio pa cu i ja tu.
zbog ovoga sam rekao belexu da epcg moze moze na 30.00 pa mi zaboga imamo rezisere od kojih bi se stiven spilberg postidio. ovi sa strane ne znaju da je kod nas sve moguce i tu je mozda i car ove nase berze koja ako grom ne udari u nju bit ce vazda interesatna zahvaljujuci ovim reziserima neznam ka ko ime da im dam. ime..
Nazalost,ali Oleg-u pravu si sve i vise od toga,kao i Belex.
Najpametniji su prvo bili oni koji su osnovali fondove,i lagano pokupili vaucere od naroda,dzabe zagospodarili dijelovima drustava,pa zar to ima idje na svijetu!Jos sto najvise boli,ruku na srce-sve u skladu sa zakonom.Kasnije su dobro prolazili svi koji su kupovali akcije,bez obzira sta su kupovali(od telekoma do gorice).Poslije toga vec imamo prve manje potrese,i svi su konacno shvatili da se moze i izgubiti(evo znam covjeka iz rodnog grada koji je prodao kucu da bi kupovao rmui na 60centi).Danas,svi gledaju i cekaju euforiju koja bi podigla cijenu akcija(a ne zaboravljaju da su svi oni i pokretali tu euforiju,naravno uz gas sa turbinom nasih mocnika),a euforije nema pa nema...Neke izdaje strpljenje pa se prodaje po malo i onoga sto u snu nebi prodali u maju ili junu...Sve po malo lici na kladionicu,gleda se utakmica i ceka se konacan ishod,nas tim je vodio sa 3-0,sada je 3-2 i sa strepnjom ocekujemo nastavak meca,konacno se otvorila mogucnost da mozemo izgubiti,a bili smo sigurni u pobjedu i zaokruzili mec na tiketu...
Evo jedno pitanje iz navedenog za sve: Na osnovu cega misliti da ce rasti cijene SVIH akcija? i ko su ti investitori sto ce odjednom doci u CG,eto u taj pominjani septembar, I kupovati sve sto na nama drago,od Vunka do carapare?
Mislim da je oleg u pravu.Ozbiljni invsestitori ne dolaze na nedelju dana i naglo nestanu.Ozbiljni investitori ne ulazu u raspale firme.Kada bi i taj investitor dosao,zasto neko misli da bi kupovao OPGO i sl? Par hartija,da se ne ponavljamo,imaju odlicne multip efekte,i mislim da je tu po ovim cijenama postotak zarade zagarantovan.
naravno,drzite se firmi u koje ulaze i cije akcije posjeduje VB i par ostalih velikomocnika,garantovano necete pogrijesiti.Ja sam davno kupio izbor po 2,5centi i prodao ga po 10 i mislio kako sam napravio posao decenije.
vaucerska privatizacija u albaniju je ponistena kazu?zbog toga stosu neki znaveni otkupljivali vaucere.
kod nas je puno izostalo sa spiska firmi gde su radili.sto nijesu uzeli vaucere ,obavestenja su bila ! pa sto nijesi pratio>>
a sto sam mora da pratim kad ce to biti upisivanje sto nijesu upisali ka ostalima .
zakasnio si i sada je gotovo.
mislim da nebi dobro bilo da se ponistila privatizazija sa vaucerima ali je trebalo reci narodu ne prodajte vaucere za 40 eura proektanti su to dobro znali .
sta sad!!
ima ljudi koji svoje vaucere nijesu nide stavili ja neznam valda nemogu sada zakasnilo se .
a zasto prema tako vaznom proektu se tako cinimi se neposteno ponelo .. ajde da se popravimo pa ove sto nijesu upisali vaucere nekaaproektanti upisu sada...
neka nadu model kako da ovi sto nijesu ulozilii vaucere uloze.
neko bi to morao popraviti ne moze se zakasnio si pa to su drzavljani crne gore nemoze to tako , treba razvijati patriotizam a i ovo su detalji koji uticu na patriotizam svaki covjek je bitan da ga drzava zastiti.
primera radi ako ti je slucajno djed donio dolare iz amerike od '24 godine i zaboravio da ih promijeni ti sada moses poci u njihovu banku i promeniti ih..
a koliko je nasih baba idedova one nekad ustedevine po slamaricama propalo sto nijesu znali da moraju u 3 dana promeniti pare u neke bolje pare ne pricam o inflaciji .
don goti kaze "IZDAJU DOZVOLU ZA LEGALNU PLJACKU"
.. ajde da se popravimo pa ove sto nijesu upisali vaucere nekaaproektanti upisu sada...
neka nadu model kako da ovi sto nijesu ulozilii vaucere uloze.
neko bi to morao popraviti ne moze se zakasnio si pa to su drzavljani crne gore nemoze to tako , treba razvijati patriotizam a i ovo su detalji koji uticu na patriotizam svaki covjek je bitan da ga drzava zastiti.
Nađen je model - treba da pođu i potpišu izjavu da neće nikad više glasat za one koji su ih učili da cijepaju i da niđe ne ulažu vaučere. I da će odsad čitat novine i gledat televiziju. I da će pjevat himnu iz sve snage.
nbv,nemoj da se ljutis ali lutas dosta,
a gdje bi ti da ti upisu te vaucere? znam,u EPCG!jel? eee,prijatelju moj,a sta ostali da rade sto su u kojekakve raspale firme stavljali,onda je pravedeno i njima da se vauceri vrate pa da i oni uloze,a sta opet mislis gdje bi oni?opet da pogadjam ,u EPCG!jel da!?
Vidim inace u tender oglasima dosta oglasa tipa-prodajem neulozene vaucere...ko ne vjeruje nek uzme tender oglase,i to ih dobro prodaju!
Ne zelim da se bavim politikom,ali ako narodni poslanik u skupstini ustane i iscijepa vaucer sta treba dalje od scrnog naroda ocekivati
To je bilo i proslo,okreni danima pred tobom,vise citaj i prati info...
...gledam ovo sa spiskovima ulagaca ja nijesam znao do sinoc ni da postoje tek sam se skoro ukljucio na berzu dali na drugim berzama recimo u njemackoj postoje ti spiskovi?? gdje komsija moze videt koliko imas para tu i tu zar to nije neka povreda intimnosti ...
:biggrin:
Kralj si... otuda i dolazi tvoj optimizam.
Znas drugar, Covek sto vise zna vise pati. :smokeing:
:biggrin:
Kralj si... otuda i dolazi tvoj optimizam.
Znas drugar, Covek sto vise zna vise pati. :smokeing:
Hahah, sto ce reci, sto manje znas, srecniji si :king6525:
zna li ko kako cu prebacit dio akcija sa mene na neku drugu osobu...trebam li u cda?
Naravno.
Iz CDA ces dobiti podatke potrebne za prenos vlasnistva, tj. broj ziro racuna na koji treba da uplatis (nekada je bilo 5e) taksu. Treba ti osoba na koju ili sa koje prebacujes akcije i licna dokumentacija.
Citav proces je gotov za par minuta jer u prizemlju zgrade imas dvije-tri banke.
Oni ti dalje registruju akcije na tvoje ime i ni na taj proces se ne ceka puno.
Naravno.
Iz CDA ces dobiti podatke potrebne za prenos vlasnistva, tj. broj ziro racuna na koji treba da uplatis (nekada je bilo 5e) taksu. Treba ti osoba na koju ili sa koje prebacujes akcije i licna dokumentacija.
Citav proces je gotov za par minuta jer u prizemlju zgrade imas dvije-tri banke.
Oni ti dalje registruju akcije na tvoje ime i ni na taj proces se ne ceka puno.
O.K. HVALA...
Pozdrav forumašima, molio bi info. kako da otvorim
račun u Podgorici za trgovanje iz HR.Mislim ga otvorit
preko vipbrokera.
Molio bi ako netko zna karatko proceduru za otvaranje
računa kao stranca trebam li nešto osim putovnice.
Usput ako je neko za kavu ujutro u ponedeljak u PG,
volio bi sa nekim od forumaša prokomentirat određene
firme.
Pozdrav!
Mislim da ti ne treba nista osim licnih dokumenata. Ja sam nedavno otvorila zr u PG coveku iz Novog Sada, kod NLB, samo sa njegovom overenom licnom kartom...
Za kafu smo vazda, samo ja nisam trenutno u PG
@ Vuče, poslao sam ja pp.
Neće ga ekipa ostavit na cjedilu!
Moze li se trgovati sa COIG?
Najniza ponuda je 9E to je macak u dzaku HLTA-a. Imaju 82% i tesko da su zainteresovani da kupuju. Neki slovenci imaju oko 10% radnici sitnice. Mozda ako se objedine sa PRIT i ONOG bude nesto do daljnjeg cekaj VB-a da to kupi i napravi novu ANPA-u.
Neznam Nabuko...
Sa ovim ukrupnjivanjem na trzistu turizma (koje je neminovnost) ta opcija o ujedinjenju oko ONOG-a je sve izvesnija.
Do nje ce (obzirom da ih sve drzi HLT) doci sigurno... pitanje je da li septembar (nakon sezone) okrobar, novembar...
Ima jedan mali problem. Model ujedinjenja. Po IZBR modelu to je nemoguce iz jednog malog ali veoma gadnog razloga uraditi a alternativa je vrsenje procjena svih preduzeca nove nominale a to traje.
Pa pazi... to rade profesionalci...
Pozoves PWC ili Delloite, dza bu...ukljuci se i koja banka... gotovo...
Kome se svidja procena svidja kome ne nek ide pred sud u Luxemburg.
Dakle posle sezone moze da se vidi ko je ko.
goldenpoint 15-08-07, 12:39 Skupština Cetinjeturista, prema njegovim riječima, donijela je prije dva dana odluku o dokapitalizaciji kompanije vrijednom 1,4 miliona eura.????
Kada ,gdje, dje je objavljeno....da nije u Areni slucajno
Gdje se covjek moze informisati o ovome
Gledao sam malo ponasanje akcija i fondova prije i tokom korekcije. To bi trebali da nam kazu berzanski indeksi ali oni ukljucuju dosta ovih banaka koje dosta zamagljuju stvari. Po indeksima ispada da je od nove godine trebalo drzati sve pare u fondovima. Kada sam izbacio banke i druge nelikvidne akcije ispalo je da je do pocetka korekcije prosjecni akcionar dobijao prinos veci blizu 30% vise nego prosjecni fondista ali da je tokom korekcije prosjecni fondista gubio za 10% manje nego prosjecni akcionar. Kad se sve izravna od nove godine do danas ispada da prosjecni akcionar je imao veci prinos nego prosjecni fondista za nesto manje od 10%. Uzeo sam desetak preduzeca likvidnih i svih 6 fondova u poredjenju i na taj nacin izgladio ove nagle skokove nekih preduzeca a uzeo sam mijesana preduzeca EPC, ZEHK, DKPG, 2 hotela, jos neku infrastruktur itd.
Mora da su svoju pricu ispricali i JGPK i KAPG i LUBA i ZECG i ZEHN i RUPV, ma svi...
Da, jesu JGPK, KAPG, LUBA imaju mali potencijal.,
Ukoliko recimo JGPK bude prodat nekome skočiće značajnije. Inače ne znam zašto bi?
KAPG može do 50 eura, ali kad? I zbog čega do 50? Ako ga informacije o sjajnom poslovanju nijesu pogurale na 40, 50 eura, što će ga pogurati?
LUBA je imala lijep rast, sad će i ona da stagnira, RUPV je socijalna ustanova, ZECG mi se čini da ima potencijal.
Da, jesu JGPK, KAPG, LUBA imaju mali potencijal.,
Ukoliko recimo JGPK bude prodat nekome skočiće značajnije. Inače ne znam zašto bi?
KAPG može do 50 eura, ali kad? I zbog čega do 50? Ako ga informacije o sjajnom poslovanju nijesu pogurale na 40, 50 eura, što će ga pogurati?
LUBA je imala lijep rast, sad će i ona da stagnira, RUPV je socijalna ustanova, ZECG mi se čini da ima potencijal.
Kazu da je Donald Tramp u tihom ratu sa Bil Gejtsom oko Izbora Bar. A da se zbog toga ljulja i njujorski stok market. :)
Kazu da je Donald Tramp u tihom ratu sa Bil Gejtsom oko Izbora Bar. A da se zbog toga ljulja i njujorski stok market. :)
Pa hoćeš li da ga kupiš?
Pitam se je li na ovom forumu zabranjeno pisati o NIPO?
Salim se, ali niko je ne pominje bolje no da je nema... a ona +50% ove nedjelje... Sto je to, zna li iko?
Kladjo,
ti da nijesi i dalje zainteresovan za ove hartije, ne bi visio na ovom forumu... :icecream:
Kladjo,
ti da nijesi i dalje zainteresovan za ove hartije, ne bi visio na ovom forumu... :icecream:
Pa nijesu valjda to jedine hartije o kojima se prica na ovom forumu?
I drugo, mnogo vise volim na ovom forumu da cujem neka teoretska razmisljanja u vezi berze, nijesam dugo u ovome, ima ljudi koji ovdje dobro teoretisu.
Koja je to firma CGCP?
LP
Crnagora cop. Slabo posluju, nesto i samimovinom je bez veze, radnici strajkuju ali im je kapitalziacija super mala pa mozda se vrijedi kockati. Kafe, neki konditorski poslovi itd.
Je li se trgovalo sa CETU uopste u petak?
Cuo sam da je zavsena trgovina sa CETU barem za izvjestan period.Plasiraju se price da ce poslije dokapitalizacije cijena akcije ici na preko 40eura.Vlasnici postojecih akcija moci ce po povlascenim cijenama kupiti onoliko akcija koliko vec imaju,zato je bila ova jagma...
Crnagora cop. Slabo posluju, nesto i samimovinom je bez veze, radnici strajkuju ali im je kapitalziacija super mala pa mozda se vrijedi kockati. Kafe, neki konditorski poslovi itd.
Ja evo pogiboh da mi neko izbaci k/p za njega ali ...
Ima nekih naklapanja da ga miniraju za prodaju, da su štelovani štrajkovi i sl, pa sam se baš zaintrigirao.
Ja evo pogiboh da mi neko izbaci k/p za njega ali ...
Ima nekih naklapanja da ga miniraju za prodaju, da su štelovani štrajkovi i sl, pa sam se baš zaintrigirao.
Prodajni
MR 146 22.5000
MR 146 23.0000
MR 146 23.0000
MR 146 24.0000
NO 100 24.9900
MR 100 25.0000
MR 146 25.0000
MR 146 26.0000
MR 146 27.0000
MR 439 28.0000
3M 1488 30.0000
MR 146 30.0000
Kupovni
MB 1000 7.0000
Molim,
umije li mi ko ukratko objasniti, što se dešava sa nekretninama firme, kad firma krene da se likvidira? Dakle, ne stečaj, već likvidacija.
Recimo firma ima velike nekretnine, a traži dobrovoljnu likvidaciju, naravno iz Registra Privrednog Suda, što se dešava sa nekretninama, kome pripanu????
Ima to u zakonu o privrednim drustivma
http://www.monteadria.cg.yu/opste/propisi/Zakon%20o%20privrednim%20drustvima.pdf
Clan 24 govori o dobrovoljnoj likvidaciji drustva. Pravila nijesu bas jasna. Vrsi se likvidacija odnosno rasprodaja imovine a onda se sve mora verfikovati na skupstini akcionara. Implicitno se podrazumijeva da se nekretnine prodaju pa onda iz te mase se namiriju akcionari kada se pokriju dugovi ali ko to zna.
Prodajni
MR 146 22.5000
MR 146 23.0000
MR 146 23.0000
MR 146 24.0000
NO 100 24.9900
MR 100 25.0000
MR 146 25.0000
MR 146 26.0000
MR 146 27.0000
MR 439 28.0000
3M 1488 30.0000
MR 146 30.0000
Kupovni
MB 1000 7.0000
Ovo mora da je k/p od neke druge hartije jer je u Petak CGCP trgovan po 2.48, a bio je sledeći prodajni na 3.2.
Ja bih reako da je ovo CETU ili nesto slicno.
Ja bih reako da je ovo CETU ili nesto slicno.
Mislim da je negdje tražio CETU ..evo CGCP
Prodajni
3M 303 4.2500
Kupovni
MA 696 0.8000
Mislim da je negdje tražio CETU ..evo CGCP
Prodajni
3M 303 4.2500
Kupovni
MA 696 0.8000
E bit će da je to to, ali kad si već stavio k/p mogao si to malo dublje, u svakom slučaju hvala!
Prema zvaničnoj Forbsovoj listi, njegov otac Kalifa bin Zajed al Nahajan je na trećem mjestu po bogatstvu, koje se procjenjuje na 20 milijardi dolara.
Vuk Lajović
izvor-VIJESTI
Auu ovi Lajovici lazu cim zinu... (bili oni ''lavovi il vukovi'')
Dakle Vuce...
Po bogatstvu na zvanicnoj Forbsovoj listi, nabogatija porodica iz UAE-a je
Abdul Aziz Al Ghurair & familyi sa $8.0 bil i nalazi se na 86 mestu!
Head of Mashreqbank, a leading United Arab Emirates commercial bank founded by his father during the Gulf's first oil boom in the 1960's. Bank profits were down across the region this year, but family's diverse holdings in real estate, cement, contracting, publishing and petrochemicals, among others, has helped soften the blow. Food division, headed by brother Essa, includes the Middle East's second-largest flour mill and ubiquitous Masafi mineral water. Al Ghurair chairs Arab Business Angels Network, a nonprofit that funds startups by young Arab entrepreneurs.
Sto se desava kada se sajt ne azurira:
http://www.marketbroker.cg.yu/Strane/MarketbrokerAD.php
Obratite paznju na tiker. Andro jesu li ovo tvoji?
Sa tog tikera starog nesto vise od 2 godine najveci dobitnici: SOBS, ZZIB, IZBR i SESI svi preko 100 puta a pored njih su dobitnici i oni koji su tada bili potpuno nelikvidni.
Inace 10x, 20x masu HoV ali recimo TECG samo 3 puta, TRNK 3 puta, JGPK 7 puta, JABD 5 puta itd. To je sve ispod prosjeka rasta.
Ima to u zakonu o privrednim drustivma
http://www.monteadria.cg.yu/opste/propisi/Zakon%20o%20privrednim%20drustvima.pdf
Clan 24 govori o dobrovoljnoj likvidaciji drustva. Pravila nijesu bas jasna. Vrsi se likvidacija odnosno rasprodaja imovine a onda se sve mora verfikovati na skupstini akcionara. Implicitno se podrazumijeva da se nekretnine prodaju pa onda iz te mase se namiriju akcionari kada se pokriju dugovi ali ko to zna.
Hvala ti!
Evo sto se desava kad se imenuje likvidator. Trgovina akcijama je izgleda poslije toga bez važnosti.
Bila je jedna firma sa sjajnim cijenama u odnosu na nekretnine, ja skok do Registra Privrednog Suda, kad tamo, firma je u fazi likvidacije!
(8) Od dana imenovanja likvidatora:
1) prestaju ovlaš ć enja č lanova odbora direktora, osim u dijelu za koji likvidator ili društvo, na skupštini
akcionara, odlu č i da nastavi sa radom;
2) društvo prestaje da posluje, osim kada je to neophodno za savjesno, redovno i korisno okon č anje
poslova društva i za likvidaciju društva, kako je to utvrdio likvidator;
3) bilo koji prenos akcija, raspolaganje imovinom ili zaduživanje bez odobrenja likvidatora ne proizvodi
pravne posljedice, osim do obima koji je dozvoljen važećim propisima;
E svasta... :yes513:
Podsete me na davno prosla vremena.
Behu to srecna vremena.
:cheezy:
E bit će da je to to, ali kad si već stavio k/p mogao si to malo dublje, u svakom slučaju hvala!To što ima na MB plitko i duboko je tu:greedy:
To što ima na MB plitko i duboko je tu:greedy:
OK govoris o MNB, ovo je prolazilo na Nex-u, otud nesporazum.
Hvala Šajo, ali opet ako neko ima dublje sa Nex da izbaci k/p za CGCP bio bih zahvalan.
U svakom slučaju hvala Šajo, nisam znao da se kotira i na NEX berzi.
Sjedinjene Države: Bojazan o mogućoj globalnoj kreditnoj krizi
19/08/2007 (Glas Amerike)
Nestabilnost na Volstritu se nastavila podstičući strahovanja o sve dubljoj kreditnoj krizi. Eksperti za to krive gubitke koje su pretrpeli kreditori koji su odobravali riskantne hipoteke na vrhuncu buma na tržištu nekretnina u SAD. Analitičari ukazuju da je najnovija kriza započela u junu posle propasti dva takozvana hedž fonda koji su investirali znatne sume u riskantne hipotekle.
Hedž fondovi prikupljaju velike količine nova od pojedinaca i kompanija koje njihovi menadžeri zatim ulažu u akcije po svom izboru. Njihov cilj je da ostvare što veću zaradu zavisno od procena koje akcije će skočiti ili izgubiti vrednost. Analitičar Bil Man iz firme “Motley Fool” kaže da su hedž fondovi imali veliki uticaj na tržišta zbog toga što su prikupili velike sume novca.
“U pitanju su bilioni, ili bar stotine milijardi dolara. Jedan hedž fond može da kontroliše i do tri odsto čitave berze i može da utiče na kretanja na njoj.”
Centralne banke širom sveta su prošle nedelje ubacile preko 300 milijardi dolara u finansijska tržišta da bi obezbedile više gotovine kreditorima. Ipak, nervoza investitora zbog moguće kreditne krize je i dalje primetna. I, dok neki hedž fondovi prijavljuju gubitke od čak 80 odsto zbog gubitaka u sektoru riskantnih hipoteka, neki članovi Kongresa zahtevaju oštriju regulativu.
Medjutim, analitičar Von Kordl upozorava da vladina intervencija nije uvek najbolji odgovor.
“Vlada mora da bude oprezna jer tržište ima tendenciju da rasporedjuje resurse na najproduktivniji način i vlada često stvara više problema nego što ih rešava kada interveniše. S druge strane, oni koji zaradjuju najviše možda bi trebalo da plate i odgovarajuće poreze,” kaže Kordl.
Uprkos rastućoj nervozi, neki eksperti smatraju da nema razloga za uzbunu.
“Činjenice ne ukazuju na katastrofu, već na nestabilnost i nepredvidivost. Globalna ekonomija je i dalje snažna. Sve ukazuje da se radi o jednom neprijatnom periodu i da ćemo za šest meseci moći da kažemo da smo se uspešno oporavili posle potresa u avgustu,” smatra Stjuart.
Analitičari dodaju da oporavak na Volstritu pokazuje da investitori žele da postignu pozitivne rezultate, ali da berza i dalje ostaje nesigurna i nepredvidiva posle više trocifrenioh gubitaka proteklih nedelja.
Kakve su ovo akcije RACT, JUJA i PLCO koje biljeze strasan rast danas?
Divlje... mozes ih naci na buvljaku :icecream:
Pera Detlic 20-08-07, 11:46 Kakve su ovo akcije RACT, JUJA i PLCO koje biljeze strasan rast danas?
Boranija akcije!:walkman:
Račica Tivat,Južni jadran (Čedo Popović) nije ovo uopšte loše za špekulisanje.
A ovo PLCO pojma nemam.:shocked542:
Plus Komerce (PLCO) je otvorio grdilo prodasvnica Pg, Dg i Nk. Ako je to ta firma naravno. One zuto-zelene prodavnice kao nekada JGPK stoje bio. U Tivtu je sve poludjelo pa i Racica a JUJA ti je rekao Pero. U Meljinama imaju nesto, nesto u Zelenici a mozda je Hotel Delfin njihov. POgledajte na sajtu za nekretnine za JUJA i Racicu.
Boranija, boranija!
Može li Račica na ...
Račica-Tivat
http://www.nekretnine.cg.yu/katpod.php?type=vlasnistvo&pops=19&matbr=0000002008629
Hotel Delfin je u vlasnistvu gosp. Ceda P. a on je vjerovatno vlasnik kompl. JUJA tako da je to hotel na 10m od mora, kompletno renoviran sa finom persepktivom za razvoj i konkresnog a ne samo klasicnog turizma u okviru ljetnje sezone. U svakom slucaju, nije za bacanje a jos manje je divlje..
Tacno ne treba bas sve proglasavati divljinom. Ja mislim da u Meljinama je njihova bila stra kamena kuca na nekoliko spratova na samoj obali mora. U tom prostoru su dugu bile smjestene izbjeglice. Ako mu je to pripalo to je cudo. To se nalazi na oko 5min od vojne bolnice ali ima pjescanu plazu za razliku od prostora kod vojne bolnice koji je kamenit. Uzmite sa rezervom ali kome nije lijeno neka provjeri na sajtu za nekretnine.
Gospodo Moja Mila Nisam Ja Nesto Mnogo Objavio Mnogo Postova A Narocito Nekih Da Bih Vam Savetovao I Predlagao Da Kupite Ovo Ili Ono.ja Vam Gospodo Moja Mila Dugo Dugo Trgujem Po Berzama U Okruzenju I Primjetio Sam Da Svi Koji Se Bave Tamo Nekim Dubljim Analizama Kao I Dok Sam Se Bavio I Predrodredio Tome Zarada Nikako Da Krene Kako Ocekujem.onda Jednog Dana Se Upoznam Sa Jednim Americkim Jervrejom Koji Je Tezak Vise Od Milijardu Dolara A Sve Na Berzi Stekao I Meni Preporuci "nema Potrebe Da Se Bavis Analizama U Trzistima Kao Sto Su Ova Jer Ta Trzista Su U Razvoju I Ona Zavise Od Adekvatno Obljavljene Informacije U Medijima Ili Novinama Ili Brokerskom Dojavom I Nikad Nikad Neces Izgubiti Veruj Mi" Od Tada Moja Gospodo Druga Pjesma Bruji U Usima Vecine Nas Koji Tako Rade. Ja Ne Volim Nikog Da Lozim I Da Palim Ja Samo Hocu Da Prenesem Tako Me Razumite Ko Cuje Cuje I Idemo Dalje
andrija,tvoje mišljenje zašto HLTA ništa ne raste a PRIT i ONOG su otišli puno gore
Boranija, boranija!
Može li Račica na ...
Račica-Tivat
http://www.nekretnine.cg.yu/katpod.php?type=vlasnistvo&pops=19&matbr=0000002008629
Sta znaci ovo "susvojina" u koloni "tip svojine", Je li to ono sto zovu "komunica", kad je vise vlasnika, pa treba saglasnost svih da bi se prometovalo? Odje je dosta ove "susvojine"!
Gospodo Moja Mila Nisam Ja Nesto Mnogo Objavio Mnogo Postova A Narocito Nekih Da Bih Vam Savetovao I Predlagao Da Kupite Ovo Ili Ono.ja Vam Gospodo Moja Mila Dugo Dugo Trgujem Po Berzama U Okruzenju I Primjetio Sam Da Svi Koji Se Bave Tamo Nekim Dubljim Analizama Kao I Dok Sam Se Bavio I Predrodredio Tome Zarada Nikako Da Krene Kako Ocekujem.onda Jednog Dana Se Upoznam Sa Jednim Americkim Jervrejom Koji Je Tezak Vise Od Milijardu Dolara A Sve Na Berzi Stekao I Meni Preporuci "nema Potrebe Da Se Bavis Analizama U Trzistima Kao Sto Su Ova Jer Ta Trzista Su U Razvoju I Ona Zavise Od Adekvatno Obljavljene Informacije U Medijima Ili Novinama Ili Brokerskom Dojavom I Nikad Nikad Neces Izgubiti Veruj Mi" Od Tada Moja Gospodo Druga Pjesma Bruji U Usima Vecine Nas Koji Tako Rade. Ja Ne Volim Nikog Da Lozim I Da Palim Ja Samo Hocu Da Prenesem Tako Me Razumite Ko Cuje Cuje I Idemo Dalje
istina ziva !!!
@Sandokan
Tako je... saglasnost 50+1, da prodas, opteretis...
I dosta toga dobijenog od drzave na koriscenje....
Stoga se ja i cudim...
Sta znaci ovo "susvojina" u koloni "tip svojine", Je li to ono sto zovu "komunica", kad je vise vlasnika, pa treba saglasnost svih da bi se prometovalo? Odje je dosta ove "susvojine"!
Ja zaista ne znam.
Znam samo da sam je uzeo na 6.5 i da je to kako sam ispravno procijenio bilo vrlo jeftino.
Cuo sam neke price posto sam je uzeo, da je Piter Mank i na Račicu bacio oko, da hoce i na njenom zemljistu nesto da gradi.
Ako je to tacno, i ako se u medijima pojavi ta prica, RACT ce otici na ...
|
|